Annons:
Etikettspråket
Läst 1758 ggr
Cireea
2014-11-12 17:08

Koreanska språket (5)

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här kommer femte delen av artikelserien om det koreanska språket. Här lär vi oss fraser och ord, i den mån vi kan. Lycka till!

Vi har påbörjat vår resa genom det koreanska språket och det första vi gjorde var att lära oss lite hälsningsfraser, den andra artikeln handlade om siffror mellan 1- 10, i den tredje artikeln lärde vi oss lite olika ord och sist lärde vi oss olika djur. Den här gången tänkte jag snabbt gå formellt och informellt. 

En sak att tänka på är att stavningarna ibland kan skifta mellan vissa bokstäver men oftast är stavningen korrekt. Så bli inte nervös om ni ser att min stavning är annorlunda jämfört med vad du läst tidigare eller om du stöter på ett ord härifrån någon annanstans men med ett extra E någonstans eller ett K som är utbytt till ett G, det är ingen fara. 

Koreanska språket - Del 5: Formellt/Informellt: 

I Sydkorea, och Asien i största allmänhet, lever man i den kultur där yngre har väldigt stor respekt för de som är äldre och de som är "högre upp" i rang kan man väl säga på ett enkelt sätt. 

Språket är därför uppdelat i två och man använder sig av honorifics. Det finns alltid minst en formell version och en informell version av allt det man ska säga. När du tilltalar en person ger det direkt reflektion över er relation. Pratar ni informellt är ni oftast jämngamla eller väldigt nära vänner. Formellt är till för alla som du inte har en nära relation till. 

Ett exempel är att du sätter "nim" efter namnet eller titeln. När man tilltalar en lärare så säger man såhär: Seonsaeng-nim. Viktigt att veta är att man i skola inte får tilltala en lärare vid namn. 

Ett tips är att titta i slutet av meningen eller ord. Oftast, men inte alltid  är "nida" eller "yo" ett tecken på att meningen/ordet är formellt.

Exempel på Honorifics (sagt av yngre till äldre): 

  • Sumbae = Äldre/Mer erfaren (Formellt)

  • Hyung =  Äldre bror(används formellt och informellt) 

  • Noona/Unni = Äldre syster (används formellt och informellt) 

  • Ahjussi = Äldre man (används formellt och informellt) 

  • Ahjumma = Äldre kvinna (används formellt och informellt) 

Tre steg: 

Man kan säga att det finns tre steg i koreanska. Du kan titta på exempel på formell och informell koreanska i första artikeln som du hittar (HÄR)

  1. Informell (låg respekt) - Det används till nära vänner, familj eller till de som är yngre än dig själv.

  2. Informell (hög respekt) - Det här kan användas när som helst. Oftast är det på detta sätt folk pratar när man försöker respektera personen. 

  3. Formell (hög respekt) - Används när man pratar med någon som du ska visa mycket respekt för. Steget mellan det här och den informella versionen med hög respekt är inte särskilt stor och om du använder dig av alternativ 2 eller 3 när du pratar så kommer du inte förolämpa någon. 

Om du är osäker på uttalat kan man alltid lyssna på exempelvis Google Translate. Kopiera bara in ordet där och lyssna hur dom uttalar det. 

Det finns även många bra appar på mobilen som man kan använda sig av när man försöker lära sig koreanska.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Annons:
Upp till toppen
Annons: