Länkar, Artiklar, Nyheter, Skvaller

Sydkoreas kulturminister avgått!

2017-01-22 00:59 #0 av: Cireea

Kulturministern Cho Yoon-Sun, har blivit gripen efter att ha anklagats för att ha skapat en svartlista. Svartlistan ifråga innehåller nästan 10 000 skådespelare, musiker, författar samt konstnärer som kritiserat styret i landet.
Cho Yoon-Sun ska nu ha avgått.

Cho Yoon-Sun är den första aktiva ministern i Sydkoreas historia som blivit gripen. Ministern misstänks nu för maktmissbruk och mened. Enligt myndigheter i Sydkorea ska listans syfte varit att hindra kulturpersonerna som stod på den från att få privata samt statliga bidrag. Tanken var också att utsätta dem för statlig övervakning. 

En del sydkoreanska medier rapporterar att presidenten Park Geun-Hye ska ha beordrat att listan skulle tas fram och andra rapporterar att hon godkänt den. 

Enligt DN ska skandalen ha lett till att en riksrätt förberetts mot presidenten, och den kan även leda till att hon tvingas avgå.

Källor: 
SvD
DN
BT

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-01-22 15:06 #1 av: Huygens

Alla länkarna är till DailyMail.

Det verkar finnas en del korruption i det översta maktskicket. Presidenten Park Geun-Hye är åtalad, fråntagen sina befogenheter och minst ett par höga tjänstepersoner är också åtalade. Artikel med lite tidslinje och bilder på folkets protester mot presidenten.

Även presidentens mystiska förehavande vid katastrofen år 2014 av färjan Sewol behandlas i domstolen. Resultatet av förhöret framgår dock inte av artikeln.

Ett kritiserad överenskommelse mellan Japan och president Park rörande japansk militärs krigsbrott från före och under andra världskriget mot Korea har lett till protester och en munk har bränt sej.

.

Presidentsekreteraren Ahn Jong-Beom, som antingen pressat företag eller tagit emot mutor från företag i miljonklassen, står också inför domstol.

Samsungchefen, Samsungs vice ordförande Li Yae-Yong är misstänkt för att ha gett 300 miljoner kr i mutor till president Park. Domstolen ska fatta beslut om att arrestering av Yae-Yong (även benämnd Jay Yong Lee), något åtal är ännu inte gjort.

Minst fem Samsungchefer har kallats till förhör av åklagaren i Sydkorea. Det verkar dock inte som om åklagaren bestämt sej för åtal och har kanske inte domstolarna med sej?

.

Dansk polis grep 2017-01-02 den 20-åriga hästsportutövaren Chung Yoo-Ra som gömt sej i ett klädskåp. Yoo-Ras mor Choi Soon-Sil är åtalad i domstol för att har mutat president Park. Danmark verkar dock inte ha utvisat Yoo-Ra till Sydkorea, ännu.

Choi Soon-Sil är även den som kanaliserat dom 300 miljoner kr från Yae-Yong och Soon-Sil har tagit del av hemligstämplat material utan att president Park säkerställt att Soon-Sil haft giltig säkerhetsklassificering.

.

FN:s förre ordförande Ban Ki-Moons bror Ban Ki-Sang begärs arresterad och utlämnad av USA för korruptionsbrott. Det rör sej om mutor vid försäljning av ett vietnamesiskt byggnadskomplex för 7 miljarder kr.

Ban Ki-Moon blir kanske själv presidentkandidat och han ber om ursäkt för att familjemedlemmar nämnts i muthärvor i USA.

.

Till sist anses kulturministern Cho Yoon-Sun ha strypt bidrag till 9000 artister som ansetts vara regeringskritiska. Yoon-Sun har stått president Park nära och Yoon-Sun har utnyttjat underrättelsechefen Kim Ki-Choon för att sammanställa listan med dom icke önskvärda artisterna. Ki-Choon har även tidigare arbetet för president Park i andra ärenden.

På något sätt påminner detta om Italien under tidigt 1990-tal då viktiga riksdagsledamöter flydde utomlands eller sattes i fängelse efter avslöjanden i en landsomfattande korruptions- och maffiaaffär, vilket banade väg för Berlusconi.

Anmäl
2017-01-22 15:12 #2 av: Cireea

Oj, vad mycket bra länkar du fått fram! 
Mycket intressant läsning måste jag säga, skumläste några av länkarna men måste nog sätta mig ner senare och läsa igenom det ordentligt. 

Men du har helt klart rätt angående en hel del korruption, så vitt jag hört så är inte den nuvarande presidenten i Sydkorea särskilt populär hos folket. Vilket inte direkt kommer som en chock om man frågar mig. Cool

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-01-22 15:41 #3 av: Huygens

Jag gjorde en sökning på DailyMail och blev förvånad över alla artiklar.

Tydligen är Sydkoreas statsminister Hwang Kyo-Ahn nästan utan makt, som vår kung eller riksdagens talman. Statsministerns främsta uppgift är att fungera som slagpåse, syndabock och vara den som avgår vid en politisk skandal.

Det är presidenten som har hela makten. Men pga att president Park kopplas bort från sina befogenheter, blev den stackars statsministern Kyo-Ahn både president och statsminister på samma gång.

Presidentbyggnaden kallas tydligen Blå Huset.

.

Det verkar som om en del vill skrota presidentens avtal med Japan och riva upp beslutet att enbart statskontrollerade skolböcker får användas i skolor.

För att öka förvirringen kallas den åtalade Choi Soon-Sil även för Choi Seo-Won i domstolen.

Även regeringens fd ekonomiska rådgivare Cho Won-Dong och fd vice kulturministern Kim Chong är åtalade för korruption och maktmissbruk.

.

Det ser ut att vara en del kvinnor på höga politiska poster i Sydkorea, medan Samsung mest verkar ha män på dom högsta chefposterna. Rätta mej den som vet bättre.

Anmäl
2017-01-22 18:19 #4 av: Cireea

Ja, det finns en hel del skandaler kring de med högre makt. En hel del missnöje från folket också. Oberörd Vilket inte alls är konstigt alla gånger. 

Park Geun-Hye är faktiskt den första kvinnliga presidenten i Sydkorea så jag tror att det är lite "nytt" med kvinnor som har höga politiska poster. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-01-22 19:17 #5 av: sweetgum

Intressant... de har verkligen kris där borta

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Anmäl
2017-01-31 15:29 #6 av: Huygens

(Länkarna är till Wikipedia, förutom en länk till DailyMail).

Sydkoreas regering publicerar nya mycket kritiserade skolböcker för grund- och gymnasieskola. Skolböckerna reviderar kraftigt Sydkoreas historia och frågan är om Sydkoreas riksdag kommer att rösta för att böckerna inte tas i bruk i skolorna.

Bakgrunden är att den nu åtalade sydkoreanska presidenten Park Geun-Hye vill modifiera sin fars skamfilade rykte. Fadern, diktator Park Chung-Hee, var nämligen Sydkoreas diktator under 18 års tid.

Efter koreakrigets slut år 1953 fick Sydkorea en instabil diktatur, som mestadels var en regim med fasadartade möjligheter för folket att rösta på en nästan totalitär president. Många oppositionella arresterades och sattes i fängelse eller "försvann". Periodvis tillämpades militärlagstiftning och undantagstillstånd med brutala metoder från polisen.

.

Men så spårade "demokratin" ur med ett studentuppror år 1960, därefter följde en militärkupp år 1961 och Sydkoreas CIA, KCIA, fick omfattande befogenheter år 1961 att tortera, fängsla och i vissa fall troligen mörda oppositionella. USA hade sannolikt ett finger med i spelet, men då få dokument är offentliggjorda från 1960-talets sydkoreanska myndigheter, vet vi inte hur relationen var mellan sydkoreas militärer och USAs säkerhetstjänst. Det verkar finnas vissa japanska forskare som har undersökt förhållandet, men jag har inte fördjupat mej i detaljerna.

.

Diktator Chung-Hee tog makten år 1963 genom "demokratiska" val och återinförde militärlagstiftning år 1972 med reviderade skolböcker som gav kraftigt stöd till militärregimen. Chung-Hee tonade ner betydelsen av "val" och blev senare enligt officiella uppgifter mördad av sin egen säkerhetschef Kim Jae-Guy år 1972.

KCIA-chefen Kim Jae-Guy sköt diktator Chung-Hee på en bankett, där bara sex personer deltog, däribland två unga kvinnor som kanske hoppades på att göra Kpop-karriär. Den ena av kvinnorna var sångerskan Sim Soo-Bong, som sedan hölls fängslad på ett mentalsjukhus en kortare tid.

Förutom diktator Chung-Hee, sköts även fyra livvakter samt en chaufför ihjäl i byggnaden.

Då KCIA-chefen Kim Jae-Guy helt verkade sakna plan för vad han skulle göra efter mördandet, har det funderats på nätet ifall han agerade under MKULTRA-programmering eller om den officiella historien ens är sann. Det officiella påståendet är att samtliga inblandade i mordet på diktator Chung-Hee, arresterades, torterades och avrättades.

.

Under 10 dagar, med start 1980-05-18, började den sk Gwangjumassakern, som resulterade i att myndigheterna dödade minst 600 sydkoreaner och skadade tusentals demonstranter.

Sydkorea fick först 1987 något som påminde om en demokrati. Lokalval och mer moderna riksdagsval hölls åren 1995 och 1996.

Dom nya fina skolböckerna som precis godkänts av Sydkoreas regering, innehåller en kraftig historierevision av myndigheternas roll i dom många dödsfallen under Gwangjumassakern.

Anmäl
2017-01-31 15:42 #7 av: Cireea

Så tragiskt att dom ändrar landets historia.. Ledsen Har forskat en del om Sydkorea under de senaste åren och dom har en väldigt intressant historia. Allra helst om man går låååångt bak i tiden. Finns mycket att lära, dock bör man leta på engelska då de svenska källorna är väldigt få. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-01-31 15:57 #8 av: Huygens

Ja, det är också otroligt att Sydkorea lyckats så väl med teknik. Dom har ju haft ett antal statskupper och regimer av tveksam karaktär. På något sätt har dom ändå lyckats hålla en hög utbildningsnivå och jobbmoral.

Anmäl
2017-01-31 17:08 #9 av: Cireea

Ja verkligen, dock har det också en mörk baksida. Självmord bland unga är vanligt på grund av prestationsångest och stor press på sig i skolan. Oberörd

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-02-16 22:36 #10 av: Huygens

Samsungs vice ordförande och Samsungs store arvtagare, Li Yae-Yong (även benämnd Jay Yong Lee) är nu arresterad, misstänkt för att ha gett 300 miljoner kr i mutor till Sydkoreanska regeringens president Park Geun-Hye.

Dessutom har Samsungs styrelseordförande Park Sang-Jin arresterats och placerats bakom lås och bom, åtalad för mutbrott och andra typer av ekonomiska och maktmässiga brott.

.

Den 20-åriga hästsportutövaren Chung Yoo-Ra som gömde sej i ett klädskåp i Danmark, ska tydligen fortfarande befinna sej i danskt fängslat förvar. Hon måste suttit i fängelse i över en månad nu, utan danskt åtal eller utvisningsbeslut. Till saken hör att Samsungs Park Sang-Jin även är ordförande för Sydkoreas Hästsportförbund.

Jag har dock inte kunnat hitta en enda uppgift om på vilket sätt Yoo-Ra skulle vara inblandad i mutskandalen annat än att hennes mor administrerade alla Samsungmutorna till Sydkoreas regering och framförde hot till företag som inte åtlydde regeringens (presidentens?) dolda planer.

En dansk tidningsuppgift (EkstraBladet) gör gällande att Yoo-Ra kommer hållas fängslad i Danmark fram till 28 februari 2017. Det innebär 2 månader i fängelse baserat på sydkoreanska anklagelser.

Anmäl
2017-02-17 00:01 #11 av: Cireea

#10 Vänta lite, varför gömde sig Yoo-Ra i ett klädskåp i Danmark? Funderar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-02-17 11:31 #12 av: Huygens

Jag tror hon ville undvika att gripas av dansk polis.

Nu är dansk media synnerligen dålig på att rapportera i stort sett alla nyheter. Om du hittar en intressant inrikesnyhet är det ofta bara en dansk tidning som skriver om saken och dom andra danska nyhetssajterna struntar i saken eller ger nedkortade citat från den första tidningen. Typexemplet är alla turerna kring dom sk "gardasilflickorna", som i stort sett bara rapporterades av danska TV2, trots att det fanns goda möjligheter för övrig media att intervjua danska läkare, patienter och danska forskare.

.

Som jag förstått saken blev Yoo-Ra efterlyst medan hon var i Tyskland. Sydkoreanska myndigheter ville att hon skulle komma tillbaka till Sydkorea för "förhör", ganska ospecificerat.

En beskyllning som nämns är att Yoo-Ra fått pengar från Samsung till att köpa dyra hästar och hästsportutrustning. Eller så är hon bara en slagpåse i ett politiskt spel.

Yoo-Ra har en 19 månaders gammal son som hon reser runt med och hon ägnar sej åt att bli bra på hästsport till OS 2020 i Tokyo, så hon hade fullt upp och var inte så intresserad av att avbryta sitt tränande för att "förhöras". Dessutom är hennes tränare tysk, Christian Kamplade.

Yoo-Ra struntade i uppmaningen att resa till Sydkorea och blev då internationellt efterlyst. Hon flydde (?) från Tyskland till en hästgård i Danmark. Där hittade en sydkoreansk "journalist" (?) som specialiserat sej (myndighetsperson under täckmantel?) på att spåra upp efterlysta sydkoreaner i utlandet, Yoo-Ras tillflyktsort i Danmark.

Journalisten (?) kontaktade då dansk polis som stormade hästanläggningen. Hon måste vara liten till växten för enligt dansk uppgift gömde sej Yoo-Ra i bottnen (?) på ett klädskåp.

Jag har inte hittat uppgifter om hur Yoo-Ra förflyttat sej mellan Danmark, Tyskland eller inom Europa, eller om hon ens verkligen befann sej på flykt i Danmark. Det finns heller inga tydliga uppgifter om vad hon ska förhöras om eller om hon ens är beskylld för något. Det saknas även uppgift varför danska myndigheter håller Yoo-Ra fängslad så länge utan klar orsak och utan att utlämna henne.

Yo-Raa har i dansk domstol sagt att hon gärna reser hem till Sydkorea och låter sej förhöras, ifall sydkoreanska myndigheter bara låter henne få vara tillsammans med sin lille son.

.

Det kan nämnas att Yoo-Ra lyckats komma in på det hysteriskt presigefyllda Ewha-universitetet. Ska man tro EkstraBladet måste man var nästan övermänniska för att klara sej på Ewha, men Yoo-Ra gjorde bara medelmåttigt ifrån sej och fick ändå höga betyg.

Efter protester från andra Ewhastuderande fråntogs Yoo-Ra sin plats på universitetet.

Anmäl
2017-02-17 12:33 #13 av: Cireea

#12 Herregud! Förskräckt
Tack för att du förklarade närmre gällande Yoo-Ra, det här har verkligen gått helt över mitt huvud men otroligt intressant. Undrar varför hon ska på förhör och jag undrar allt över varför hon blev internationellt efterlyst, låter som att det nästan måste vara något allvarligt i så fall .

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-02-17 14:32 #14 av: Huygens

Jag får känslan av att det är en politisk och ekonomisk maktkamp som utspelar sej. Det är nog många som vill ta över makten och arvet av Samsung.

Det kan vara orsaken till att nuvarande arvingen Li Yae-Yong (även benämnd Jay Yong Lee) skandaliseras genom att sättas i isoleringscell i ett spartanskt sydkoreanskt fängelse. DM påstår att fängelsecellen är 7 m2 stor och att madrassen ligger på golvet. Yae-Yong tvingades genomgå ingående kroppsvisitering innan han fick sina fängelsekläder.

Yae-Yong får se på TV ett antal timmar om dagen, men bara en TV-kanal och endast inspelade program som godkänts av Sydkoreas justitiedepartment.

Yae-Yong får några mål mat om dagen till en kostnad motsvarande 12 svenska kr. Yae-Yong har en förmögenhet på 54 miljarder kr och förväntas ärva Samsung av sin hjärtsjuke far Li Kun-Hi.

.

Ända sedan den underliga kraschen och onaturliga branden av sydkoreanska flygplanet Asiana 214 i San Fransisco år 2013, har jag sett funderingar på nätet, att det finns en maktkamp inom Sydkorea och med utländska ekonomiska grupper om teknikföretagen i Sydkorea.

.

Svagt relaterat politiskt har vi också det underliga lönnmordet 2017-02-13 av Nordkoreanske ledaren Kim Jong Uns bror, Kim Jong Nam, som bodde i Macau, Kina. Det är svårt att veta hur det påverkar Sydkorea och ifall sydkoreansk säkerhetstjänst varit inblandad i mordet. Jong Nam hade normalt sett en kinesisk livvakt med sej, som tillhandahölls av kinesiska myndigheter, men livvakten var frånvarande vid mordtillfället i Malaysia.

Enligt en uppgift giftmördades Jong Nam kanske av fyra okända män på Kuala Lumpurs flygplats i Malaysia.

Enligt annan uppgifter var det två kvinnor som giftmördade honom, alternativ två kvinnor och en man, varav en kvinna var indonesiska och en man var möjligen utklädd till kvinna, enligt malaysisk polis. En annan misstänkt kvinna sägs vara vietnamesiska.

Jag har dock väldigt lågt förtroende för malaysiska myndigheters uppgifter, efter att ha följt alla turerna och ändringar av malaysiska myndighetspåståenden kring försvunna flygplanet MH370. Vi vet troligen inte vad som hänt eller vilka dom verkliga förövarna varit.

Sydkoreanska myndigheter pekar finger mot ledaren Kim Jong Un och beskyller honom för mordet på sin bror. Faktum är att vi inte ens vet om USAs säkerhetstjänst är inblandad i giftmordet i form av en falskflagga, då den ena kvinnan sägs bära en vit tröja med texten "LOL", som är en engelskspråkig förkortning. Normalt sett skulle man kunna förmoda att en lönnmörderska bär en mindre uppseendeväckande tröja.

Anmäl
2017-02-18 19:58 #15 av: Cireea

#14 Oj jösses Förskräckt
Intressant angående mordet på Kim Jong Nam, hoppas man får läsa mer om det framöver. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-02-19 10:08 #16 av: lilssgu

Intressant läsning, vi får se vad som händer Oberörd

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Anmäl
2017-02-19 15:48 #17 av: Huygens

Det finns ett visst begränsat utbyte av arbetskraft mellan Sydkorea och Nordkorea. Teknikspecialister från Sydkorea tillåts ibland arbeta i Nordkorea i industriområdet i Kaesong.

Ungefär 53000 nordkoreaner jobbar i Kaesong åt sydkoreanska företag.

.

Frågan är hur många nordkoreaner som tillåts komma till Malaysia? Enligt tidningsuppgift rör det sej om 1000 nordkoreaner, dom flesta affärspersoner, och några få arbetare och specialister.

Man kan nog anta att dom nordkoreaner som finns i Malaysia är relativt trogna mot regimen eller får fördelar av att hålla sej väl med makthavarna. Det verkar inte som om nordkoreaner hoppar av i Malaysia i alla fall.

.

Och då är det naturligt att vissa nordkoreaner återvänder till Nordkorea. Vilket precis har skett. Fyra nordkoreaner återvände till Nordkorea. Malaysia bestämde sej då för att efterlysa dessa fyra män och har gått ut med bild och namn på dessa fyra nordkoreaner med beskyllning att dom kan vara inblandade i mordet på Kim Jong Nam.

Dessutom har en nordkoreansk kemist i Malaysia gripits (namn och bild) samt namn och bild på den vietnamesiska kvinnan och den indonesiska kvinnan har släppts, samt namn och bild på den malaysiske pojkvännen till den indonesiska kvinnan. Samtliga dom sista fyra personerna är gripna.

Det rör sej därför om 8 personer som påstås på något sätt vara inblandade i mordet i Malaysia.

Fundera nu...

.

Om du går till en större svensk stad och rör dej på stadens centralstation för tåg/buss, hur många övervakningskameror tror du registrerar dina förflyttningar i området?

Antagligen 30-50 kameror, kanske fler.

Om du befinner dej på en stor internationell mångmiljonflygplats som den i Kuala Lumpur där terrodåd utförts flera gånger, hur många övervakningskameror tror du registrerar flygresenärernas förflyttningar?

Det rör sej om hundratals kameror.

.

Hur kan det i så fall komma sej att malaysiska myndigheter inte har släppt en enda övervakningsfilm i relation till mordet på Kim Jong Nam? Det finns endast ett foto (mobilkamera?) av Jong Nam när han sitter hopsjunken i en stol med höger arm ut som om han fått en spruta (av vårdpersonal?).

Dom övervakningsbilder som släpptes på "LOL-kvinnan" togs två dagar efter mordet på Jong Nam. Hur kan dom bilderna ens släppas och hur kan dom bilderna alls utgöra bevis från Malaysiska myndigheter?

En stor hund är begraven.

.

Vi borde se hundratals videoklipp med dessa misstänkta resenärer när dom anländer till flygplatsen, när dom går in genom entrén, när dom tar sej genom stora hallar och öppna ytor, när dom går förbi resebyrå- och hotellbokningsreceptioner, när dom passerar taxfreebutiker och toaletter, när dom passerar förbi bagageförvaring, snabbmatkiosker, när dom passerar på rullband och rulltrappor, när dom står i kö, när dom checkar in bagage, när dom går i hallar mot flyget, när dom står i kö för boarding, när dom sitter och väntar på flygets avgång, när dom går ombord på flyget osv.

Fr a borde vi se övervakningsfilmer när dom misstänkta förföljer och närmar sej Kim Jong Nam och vi borde se själva överfallet med den påstådda kemiska substansen.

Hela denna väg finns det massvis med övervakningskameror, men den enda övervakningsfilmen vi har sett av en enda av dessa kvinnor är hon i den vita sk LOL-tröjan och dessutom filmad utomhus.

Vi borde se massvis med övervakningsfilm där myndigheterna ber om hjälp att identifiera personerna som förflyttar sej inom flygplatsområdet. Men inget sådant visas.

Den finns en hel kennel med ugglor i mossen begraven här.

Anmäl
2017-02-19 19:07 #18 av: Cireea

#17 Håller med i dina spekulationer Funderar
Skriver Svensk media något om händelsen? Eller har det bara blivit en mindre notis i de större tidningarna? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-02-19 21:08 #19 av: Huygens

Svensk media har skrivit lite om Presidenten Park och om gripandet av Samsungschefen, men håller textinnehållet ganska enkelt och det har inte funnits så mycket nytt eller detaljer.

.

Händelsen i Malaysia i svensk media följer officiell brittisk media tycker jag. Sydkorea beskyller Nordkorea (SVT) för att ligga bakom mordet på Kim Jong Nam.

SVT rapporterar att en nordkoreansk man gripits av malaysisk polis, men överraskande nog nämner inte SVT att mannen var kemist och därför extra intressant i samband med det misstänkta giftmordet.

Sydkoreas underrättelsetjänst påstår sej veta (SVT) att nordkoreansk säkerhetstjänst under lång tid planerat mordet, vilket antyder att Sydkorea har spioner i Nordkorea. Frågan är varför Sydkorea i så fall inte varnade malaysiska myndigheter i förväg?

.

Efter att Sydkorea inlett djupare militärt samarbete med USA har ett antal sydkoreanska artister inte fått visum till Kina och har därför inte kunnat uppträda och marknadsföra sej i Kina (SVT).

USA har tillåtits installera robotförsvarssystemet THAAD i Sydkorea, som kan nå strax utanför Jordens atmosfär, och sägs skydda mot Nordkoreas anfall, men robotarna kan även användas mot Kina.

.

Ett sydkoreanskt TV-team var i Grännaskolan i början av februari (SVT) för att spela in en dokumentär att svenska elever bl a lär om offentlighetsprincipen i skolan.

Kanske skriver DN lite mer, men jag har inte kollat så noga.

.

Malaysisk media har nu släppt videoklipp från flygplatsen. Det är svårt att se vad som händer. en person som kan vara en kvinna i en vit tröja hoppar på en person bakifrån, men det är omöjligt att se detaljer.

Det som inte nämns ett ord om i artikeln (DailyMail) är att Kim Jong Nam vid ett tillfälle står stillsamt och pratar med tre män, vartefter en fjärde man ställer sej i cirkeln. Jag får intryck av att det är Jong Nam som talar och instruerar dom 4 männen på något sätt.

Sedan ser man hur Jong Nam och två män promenerar iväg i en nästan folktom väldigt bred hall på flygplatsen. Tyvärr verkar filmsekvenserna vara svåra att tidsbestämma, dom är inte i kronologisk ordning om Jong Nam blivit anfallen på den första sekvensen.

Mitt intryck är att Jong Nam är bekant med dom fyra personerna, vilket gör att det hela är så mycket svårare att förstå.

Anmäl
2017-02-19 21:22 #20 av: Cireea

Intressant, tack för all information. Det finns en hel del att gräva i , inser jag. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-02-28 16:12 #21 av: Huygens

Artikeln med övervaknignsvideon där jag trodde Jong Nam pratade med fyra män på flygplatsterminalen, har uppdaterats till en bättre version. Det ser ut att vara en kvinna i röd tröja och tre vakter/poliser som Jong Nam pratar med.

.

Sydkorea vill ha något slags kollektiv bestraffning av Nordkorea och Sydkorea föreslår därför att Nordkorea utesluts ur FN (DailyMail).

.

Det finns så många detaljer med den påstådda VX-nervgasattacken mot Jong Nam, som inte stämmer att det verkar vara något annat som pågår.

Dom två kvinnorna som påstås ha utfört attacken mot Jong Nam med VX-nervgas i vätskeform på sina händer (?), kommer att åtalas för mord (DailyMail) och den malaysiske åklagaren yrkar på att kvinnorna avrättas genom hängning. Trevligt.

Och i så fall försvinner två nyckelvittnen.

.

Jag tycker att nästan inget stämmer i historien och påståendena kring vad som hänt Jong Nam.

Det är mycket märkligt att varken svensk eller brittisk media som följer ärendet, inte ifrågasätter dom Malaysiska myndigheternas inkonsistenta och ibland omöjliga påståenden.

Nästan allt faller isär i malaysiska myndigheternas officialla historia kring Jong Nam.

Anmäl
2017-02-28 16:17 #22 av: Cireea

Har följt det här med kvinnorna som påstås har mördat Jong Nam, tycker vissa "teorier" kring det hela är väldigt långsökta och vissa detaljer känns så tveksamma. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-02-28 16:44 #23 av: Huygens

En av dom saker jag la märke till var fotot på den sk LOL-kvinnan (vit tröja med texten LOL), som filmats efter själva VX-attacken mot Jong Nam och dessutom visar LOL-kvinnan utomhus. Tyvärr är bildkvaliteten dålig.

Det påstås ju att LOL-kvinnan ska vara vietnamesiskan Doan Thi Huong. Problemet är bara att Huong har liten haka, runda kinder och en ganska smal hals. Den sk LOL-kvinnan har påfallande bred haka, tydliga kindben och relativt bred hals för att vara en asiatisk kvinna.

Här finns en bättre bild (DailyMail) där jag tycker man kan se Huong har ganska smal hals, där hon står i en vit sk LOL-tröja, med bokstaven L bakvänd av någon anledning (spegel?). Bilderna kan såklart vara modifierade för dom har lite modellkaraktär över sej, fast ändå...

Jag kan mycket väl tänka mej att den sk LOL-kvinnan är någon helt annan, en transperson, som (kanske ovetandes?) hamnat på övervakningskamera.

.

#22 Vad har du lagt märke till som ter sej tveksamt?

Anmäl
2017-02-28 16:49 #24 av: Cireea

#23 Jag läste - precis som du nämnde tidigare - en artikel om att kvinnan (eller kvinnorna) hade den där nervgasen i flytande form på händerna. Dock skulle det vara ganska omöjligt eftersom dom själva skulle dött av ångorna.. Oberörd

Tydligen ska någon video visa att kvinnorna torkar av Jong Nam med trasor eller liknande (?) och då spekulerar man om man hade VX på trasorna. 

Läste någon annan text också där folk spekulerade en massa , minns dock inte var jag hittade den så kan inte gå tillbaka och se exakt vad som stod. Det var en hel del långsökta teorier i alla fall. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-02-28 18:23 #25 av: Huygens

Ja, det är motstridiga uppgifter i media lite hela tiden. Det är som när MH370 försvann. Malaysiska myndigheter presenterade i flera månader nya "upptäckter" varje dag, ofta påståenden som motsa varandra.

.

I Sydkorea har landets statsminister stoppat åklagarna från att undersöka president Park mer ingående. Förundersökningen får inte förlängas trots att det finns mer material att undersöka i korruptions- och maktmissbrukskandalen. DailyMail AP och DailyMail Reuters.

I Sverige är den typen av ministerstyre förbjudet. Sydkoreas statsminister är för övrigt utsedd av just president Park och borde med alla rimliga mått därför anses vara jävig i rättsärendet, och är kanske själv inblandad.

.

Den första undersökningen av påstådda förgiftade Jong Nam förbluffade giftexperterna, för dom kunde inte alls hitta något gift (DailyMail), trots att dom var specialister på just gifter i stil med VX. Obducenter och giftexperter stod utan förklaring. Så det är konstigt att dom några dagar senare kunde hitta VX i ansiktet på Jong Nam.

Frågan är vad han dog av och om han dog eller om det ens var Jong Nam. Den person som påstods ha dött hade ju ett förfalskat pass med namnet Kim Jong Chol (SVT/Reuters, se även The Guardian).

.

Jong Chol eller Jong Nam dog enligt Malaysiske hälsoministern av förlamning (DailyMail), vilket inte är en följd av VX, som istället orsakar kramper. Ibland så våldsamma att personen bryter ben i skelettet.

.

Det saknas övervakningsfilmer på den indonesiska kvinnan som ömsom påstås spraya, torka en duk, smeta händerna i ansiktet på Jong Nam. Ganska motstridiga uppgifter, då det är stor skillnad mellan att spray någon i ansiktet och smeta "babyolja" i ansiktet med händerna.

Det påstås att den vietnamesiska kvinnan åt och svalde lite av VX-nervgiftet i vätskeform (DailyMail) och därför kräktes upp efteråt. Kvinnorna uppges ha tvättat händerna med vatten på en toalett vilket knappast tar bort VX-giftet.

.

Vad man ska känna till är att "nervgasen" VX inte är en gas. VX är en sk makromolekyl som vid rumstemperatur inte kan övergå i gasform, utan måste sprayas ut som aerosol, dvs som vätskedroppar. Eller smetas/droppas/hällas på offret.

Om kvinnorna smort in händerna med något dom trott varit babyolja hade dom inte kunnat överleva, VX tränger direkt in i huden. Tvätta händerna hade dom inte hunnit och vatten + tvål tar inte bort VX.

Malaysiska polisen påstår att kvinnorna "tränats" att tvätta händerna efter att dom använt VX (DailyMail/AP). Det räcker med mellan 1/3-dels till en 1/5-dels droppe VX för att dö. Så VX är väldigt giftigt.

Anmäl
2017-03-01 03:24 #26 av: Cireea

Vilken jäkla soppa det är alltså! Förskräckt

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-01 13:11 #27 av: Huygens

När det gäller den sydkoreanska regeringens korruptionsskandal har danska myndigheter bestämt att Chung Yoo-Ra, den 20-åriga hästsportutöverskan ska hållas fängslad 4 veckor till. Det innebär att hon kommer sitta i fängelse fram till slutet av mars månad, vilket är nästan 3 månader utan åtgärder eller utlämning från danska myndigheter till Sydkorea (EkstraBladet).

Väldigt konstigt att Danmark inte kan bestämma sej för om Yoo-Ra ska utlämnas eller släppas. Känns som dansk rättssäkerhet är usel ifall någon kan hållas fängslad så länge, baserat på lösa grunder.

.

Möjligen kopplat till den sydkoreanska mutskandalen. ABB i Schweiz av alla ställen har upptäckt att en av deras anställda i Sydkorea har förskingrat 100 miljoner USA-dollar, nästan en miljard kr (DM/Reuters).

Förskingringen är lite konstig, förutom det höga beloppet är det ABBs lokale ekonomichef som tydligen gödslat pengarna till olagliga ändamål.

Den ansvarige förskingraren Oh Myeong Se, är även chef i ABB-Sydkorea för att utbilda anställda i etiska frågor. Dom ABB-anställda förväntades rapportera alla brott mot etiska regler till Myeong Se, som smet iväg till Hong Kong
4 februari (2017) och har inte hört av sej sedan den 7 februari.

ABB har 800 anställda i Sydkorea som lyckas genomföra försäljning för hela
5 miljarder kr/år.

.

Den politiska spänningen i Sydkorea byggs också upp sedan sydkoreanska industrikoncernen Lotte Group har tillhandahållit landområde i Seongju, för att hysa USAs THAAD-missiler. Kina har reagerat med hotelser att blockera import av vissa sydkoreanska elektronikprodukter, ifall USAs stridsmissiler placeras ut (DM).

THAAD förväntas ha radarkapabilitet att slå igenom Kinas (lokala?) missilförsvar, men amerikanska myndigheter säger att THAAD kommer bara att användas i fredliga syften för att försvara Sydkorea mot Nordkoreas attacker.

Sydkoreaner som bor runt golfbanan som kommer användas för utplacering av THAAD-missilerna har stämt dom sydkoreanska myndigheterna i domstol och delar av befolkningen försöker stoppa utplaceringen av missilerna (DM). Militären förväntas inom kort sätta upp stängsel runt området.

Kinesiska myndigheter har slagit tillbaka mot Lotte Group genom att hindra industrikoncernen att bygga en nöjespark för 20 miljarder kr i Kina (nära Peking?).

Lotte är Sydkoreas 8:e (kanske 5:e?) största industri- och livsmedelskoncern.

.

Det tog malaysiska myndigheter 11 dagar att börja undersöka Kuala Lumpurs flygplats för kemiska gifter (DM), vilket är ett orimligt långt dröjsmål tycker jag.

Efter bara en dags undersökning förklarade dom malaysiska myndigheterna flygplatsen för säker och verkar inte ha hittat några gifter, vilket är konstigt om det både sprayats och tvättats i handfat med VX (DM).

Det borde varit möjligt att detektera små rester av giftet.

.

Dom båda kvinnorna togs till domstol igår (DM).

Malaysiska polisen gjorde 2017-02-21 följande påstående: Kvinnorna var tränade att smörja in sina händer med VX-nervgas i vätskeform för att sedan smeta av VX-giftet i ansiktet på Jong Nam. Polisen hävdar vidare att kvinnorna var tränade att tvätta bort VX-nervgiftet från sina händer på närmaste offentliga toalett direkt efter attacken (DailyMail).

Malaysiska polisen förklarar inte hur dom kan veta detta.

Hur snabbt verkar VX? Varning, otäcka bilder från USA-militär på 1950-talet på stackars getter som utsätts för VX-nervgas, 4 minuter videoklipp (35 sekunder in). En get får en droppe VX-gift i ögat. VX-giftet tvättas bort med en särskild lösning inom 10 sekunder. Efter 1 min och 15 sekunder börjar geten krampa, efter två minuter har den ramlat ihop och kan inte andas. Geten ges "konstgjord andning". Geten får ett kraftigt motgift, men ligger ändå utslagen i 13 minuter efteråt. Mot en människa räcker en tredjedels droppe VX.

Det finns ingen chans att kvinnorna kan ha smort in händerna med VX och sedan gått från platsen eller att Jong Nam kunde promenera runt så länge som han faktiskt gjorde.

Anmäl
2017-03-01 14:22 #28 av: Cireea

Lotte är väldigt känt i Sydkorea, många Kpop-grupper brukar göra reklam för olika produkter från dem. 
Sen det här med Kina, så vitt jag läst ska dom väl redan har börjat blockera alla sidor där det visas Kpop och Kdrama. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-03 14:24 #29 av: Huygens

Ja, Lotte har verksamhet i många länder inklusive Europa.

Dom två kvinnorna anklagade för mordet på Jong Nam kommer att placeras i fängelse i många månader. Tyvärr är det så att rättegången inte startar förrän om flera månader (DM) och ibland kan anklagade i vissa länder i Asien och Sydamerika få vänta i åratal på rättegång.

.

Men hur är det med den sk nordkoreanska "giftexperten" (?) som greps 2017-02-18? Media rapporterade att en kemist, en "kemistexpert" hade gripits av malaysisk polis (DM).

Dessutom hade myndigheterna hittat kemikalier och skyddshandskar hos den gripne nordkoreanske kemisten Ri Jong Chol (DailyMail).

Den observante noterar kanske att "kemistexperten" råkade ha samma (efter-/för-)namn som Kim Jong Nam använde i sitt förfalskade pass i Malaysia, nämligen Kim Jong Chol.

.

Fotona som visats på Jong Nam i media är i flera tillfällen från år 2001 då Jong Nam utvisades från Japan efter att ha försökt ta sej in i landet med falskt pass, då under ett tredje namn (DM).

Titta en gång på bilderna från 2001 av Jong Nam i brun mockaväst och jämför med bilderna från 2017. Har Jong Nam åldrats särskilt mycket på dessa 16 år? Är det samme person?

Överst i följande artikeln är en bild från 2010 på Jong Nam, DailyMail.

.

Kemistexperten?

Hur har det gått med kemistexperten Ri Jong Chol och alla hans kemikalier och skyddshandskar?

Hmm...

Ja-a... Det visade sej att kemisten Ri Jong Chol inte alls var särskilt mycket kemist, utan Ri Jong Chol är datatekniker (eng. IT worker), IT-arbetare. Om han räknas som teknikperson eller som enklare arbetskraft är lite oklart.

Och dessutom släpps Ri Jong Chol av malaysisk polis (DM) i brist på bevis. Men hittade polisen inte kemikalier och handskar i hans bostad?

Då det visat sej att Ri Jong Chol inte var kemistexpert utan bara en enkel IT-arbetare, har malaysiska myndigheter beslutat utvisa Ri Jong Chol till Nordkorea (DailyMail). Han kommer inte tillåtas återvända till Malaysia.

.

Att Ri Jong Chol går från att vara "kemistexpert" med kemikalier och handskar i sin bostad, till att vara en IT-arbetare, är den typ av förändringar malaysiska myndigheter presenterade nästan varje dag, månaderna efter försvinnandet av MH370.

Sydkorea tar ju beskyllningarna om VX som sant och lägger skulden på Nordkorea. Nordkorea å sin sida hävdar att Jong Nam dog av "hjärtinfarkt".

Det konstiga är att malaysiska myndigheter kallar Kim Jong Nam för Kim Chol, kanske för att "Chol" var det namn som stod i Jong Nams förfalskade pass, men det är ändå inte riktigt korrekt (DM), då namnet borde varit Kim Jong Chol.

.

Malaysiska myndigheter efterlyser nu en nordkoreansk flygplansanställd, DM. En liten sidodetalj, malaysisk polis har väster med just texten "POLIS", som på svenska. Sex nordkoreaner till är eftersökta av Malaysia på lite oklara grunder, DM.

Anmäl
2017-03-05 14:13 #30 av: Huygens

Sydkoreaner i Seoul demonstrerar mot Lotte för att koncernen upplåtit land till THAAD-missilerna. Mindre demonstrationer mot Lotte förekommer även i Kina, men verkar inte speciellt statligt organiserade, även om demonstranterna håller upp bilder på diktator Mao.

Lotte har investerat över 70 miljarder kr i Kina dom sista 20 åren och artikeln visar en futuristisk Lotte-byggnad, ett stort köpcentrum i Kina, DailyMail.

.

Sydkorea mottar kryptiska radiomeddelanden från Nordkorea. Meddelandena har lite karaktären av Kalla Kriget. Det är en nyhetsuppläsare som rabblar sidonummer och radnummer. Nordkoreanske nyhetsuppläsaren uppmanar sedan Utforskningsgrupp 21 att granska sin "matematikuppgift".

Meddelandet sändes av nordkoreanska Radio Pyongyang, DM.

.

Jag har letat efter nyheter om president Park, men det enda jag hittat är om en helt annan, Park In Bee, hon har vunnit kvinnornas HSBC LPGA golfmästerskap i Singapore, DailyMail.

.

Nordkorea har dom sista åren haft ett antal misslyckade raketuppskjutningar av långdistansmisslier. Ibland har raketerna exploderat redan på uppskjutningsplattformen.

Förklaringen kan vara att Pentagon, på uppdrag av Obama, sedan år 2014 har intensifierat sitt datorhackande av Nordkoreas kärnvapen- och missilprogram. DM.

.

Den nordkoreanske IT-arbetaren (tidigare beskriven som "kemiexpert") Ri Jong Chol, som utvisats från Malaysia, misstänkt för mordet på Kim Jong Nam, beskrivs nu åter som "kemist".

Ri Jong Chol säger att malaysiska polis hotade med att döda hans familj om han inte erkände inblandning i mordet. Ri Jong Chol och hans son fick också utstå lättare misshandel av polisen. Polisen riktad sina vapen mot Ri Jong Chol och dennes son. Troligtvis kommer ingen att tro Ri Jong Chol, just för att han är från Nordkorea, vilket polisen kan ha haft möjlighet att utnyttja.

Till slut försökte malaysiska polisen muta Ri Jong Chol med ekonomiska fördelar och ett rikt liv i Malaysia, om han bara erkände delaktighet i mordet, DailyMail.

Ri Jong Chol säger att han insåg att polisen gillrat var en fälla och gick därför inte med på något.

.

Malaysia beslutade utvisa Nordkoreas ambassadör med 48 timmars varsel, då denne kritiserat malaysisk polis för utredningen kring det påstådda mordet på Jong Nam.

Malaysiska myndigheter kräver ursäkter av Nordkorea. Tidigare har Malaysia haft generösa inreseregler för nordkoreaner, ofta utan visumkrav. Malaysia har även tidigare tillåtit ett nordkoreanskt företag sälja radiokommunikationsapparater av militär (?) kvalitet. Men nu kommer Malaysia kräva visum från alla nordkoreaner.

Anmäl
2017-03-05 16:02 #31 av: Cireea

På tal om Nordkorea, ingen missade väl när dom 2014 landade på solen?

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-05 17:23 #32 av: Huygens

Ja, det är ju speciellt. Jag kan inte veta alla gånger hur korrekt översättningen är till engelska, men visst, nordkoreanska nyhetsklipp på nätet ger ett surrealistiskt intryck.

Anmäl
2017-03-06 19:49 #33 av: lilssgu

Haha, kunde inte låta bli att skratta, hur många trodde på det där i Nordkorea, undrar jag...

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Anmäl
2017-03-07 12:53 #34 av: Huygens

(Länkar är till DM.)

Sydkoreas regering har ett växande problem kan man säga. Att placera ut THAAD var kanske inte en så bra idé.

Kina har nämligen reagerat ganska hårt och då Lotte gett mark för THAAD, har Kina till dags datum stängt 39 stormarknader som ägs av Lotte Mart. Det måste kännas ekonomiskt. Lotte har 99 stormarknader i Kina.

.

Nordkorea kunde agera mer flexibelt, men icke. Den nordkorenske ledaren har beslutat hålla alla malaysier i Nordkorea som "gisslan", dom vägras utresa.

Malaysia svarar med samma mynt och dom ca 1000 nordkoreaner som finns i Malaysia får heller inte resa ut. Jag måste faktiskt säga att det märkligaste är Malaysias agerande, för dom hävdar ju trots allt att dom följa någon slags lag och inte en tokig diktator. Men vi minns hur Malaysias regering hanterade MH370.

Tre nordkoreaner misstänkta för mordet på Kim Jong Nam (som kallas Kim Chol av polisen) antas av malaysiska myndigheter fortfarande finnas i Malaysia, kanske på den nordkoreanska ambassaden. Av dom tre misstänkta som tros vara kvar i Malaysia är en person diplomat och troligen skyddad av diplomatisk immunitet, en person är anställd på Air Koryo, ett flygbolag och den siste är ej beskriven av polisen.

Endast två personer är i fängslat förvar, en indonesisk och en vietnamesisk kvinna.

Anmäl
2017-03-07 19:27 #35 av: Cireea

Ändå så pass många nordkoreaner utanför Nordkorea? Förskräckt 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-08 13:39 #36 av: Huygens

Det kan ju vara så att resten av familjen hålls som gisslan i Nordkorea eller så är dessa 1000 personer starkt priviligierade i Nordkorea.

hmm, undra hur många sydkorean som finns i Malaysia? Dom kan ju samma språk som dom i norr, så möjligheten till ett visst informationsutbyte borde existera.

.

Sydkoreas regering kanske åteställs? (nja)

Sydkoreas konstitutionsdomstol ska besluta på fredag om president Park kommer att återinsättas. Om inte, blir hon troligen ställd inför riksrätt (wiki) för korruption och maktmissbruk, DM.

.

En ung man på youtube som heter Kim Han Sol, hävdar att han är förmodat mördade Kim Jong Nams son. Emblemet av den mystiska och okända organisationen Cheollima Civil Defense syns på videoklippet, YT.

År 2012 intervjuades Han Sol av finske journalisten Elisabeth Rehn, YT.

.

Han Sol pratar engelska med kanske australisk dialekt? Videoklippet är bara 40 s långt och Han Sol visar upp sitt pass, men både passet och en del av vad han säger är censurerat av oklar anledning. Jag kan inte förstå varför klippet släpps av Han Sol. Är obegripligt. Är valet av namn snarlikt Star Wars hjälte Han Solo, avsiktligt?

Sydkoreas säkerhetstjänst NIS/KCIA, bekräftar att Han Sol är Han Sol, son till Jong Nam, DM. DailyMail verkar i artikeln inte ha alltför stora förhoppningar om NIS sanninghalt pga tidigare solkiga påståenden.

.

psyop

Soppan blir bara konstigare tycker jag.

Varför höja sin profil om Han Sol tror att Nordkoreas diktator är mördaren? Fast det säger han inte riktigt i videoklippet. Är hela historien kring Jong Nam en enda stor psyop och vi förväntas dansa utan att riktigt förstå vad det är som sker?

Medias ifrågasättande har varit minimalt.

.

Edit: Längre artikel om Han Sol, DailyMail.

Anmäl
2017-03-08 13:50 #37 av: Cireea

#36 Mja, språket skiljer sig lite mellan norr och syd faktiskt. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-10 11:39 #38 av: Huygens

Nu har konstitutionsdomstolen (wiki) ställt president Park inför riksrätt. Tydligen ska domstolen normalt sett bestå av 9 personer, men just nu är dom bara 8. Det krävdes dessutom att minst 6 domare ville ha riksrätt för att det skulle bli riksrätt.

Som jag förstått det kan presidenten utse 3 domare i konstitutionsdomstolen, fast jag vet inte om Park hunnit göra så.

Demonstrationerna både för och emot president Park har samlat miljontals människor och två har dött under protesterna. En gammal man ramlade omkull och avled. (DM)

.

Resultatet är att president Park inte längre har någon presidentmakt och fråntas även juridisk immunitet. (DM)

Men president Park tänker inte ge upp så lätt. En talesperson för presidenten säger att Park tänker inte lämna Blå Huset. (DM)

Stackars Yoo-Ra som gömde sej i ett klädskåp i Danmark riskerar antagligen att utvisas, nu när rättsbeslutet kommit. Rent juridisk har två tidigare presidenter suttit i fängelse för kriminalitet, Chun Doo Hwan och Roh Tae Woo, så det är inte första gången Sydkorea har en korrumperad ledare. (DM)

Massvis med poliser på gatorna som upprätthåller ordningen genom att skjuta tårgas på demonstranterna. (bild DM) (samt bilder DM)

Anmäl
2017-03-10 13:02 #39 av: sweetgum

Händer mycket nu Förskräckt

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Anmäl
2017-03-10 13:13 #40 av: Cireea

Oj oj, nu börjar det hända grejer... Förskräckt

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-10 14:09 #41 av: Huygens

Det konstiga är att president Park alls kunde bli president, då hennes far var diktator. Jag hade trott folket tog avstånd från sådant.

Läser man wikipedia nämns det att både fadern (Sydkoreas diktator) och modern mördades. Kanske av grupper inom militären? Modern sköts nästan som Lincoln på en teater, men kanske var fadern det riktiga målet? När modern hade mördats fick Park Geun-Hye avbryta sina studier i Frankrike och ta över platsen som sk "first lady", dvs hon tog moderns politiska (?) roll (!) medan fadern fortfarande var diktator. (DM)

President Park anses ha stöd av nästan 1/3-del av folket.

.

Jag trodde att Yoo-Ras mor endast var misstänkt för att ha tagit emot mutor av futtiga storleksordningen 300 miljoner kr, men läser man wikipedia, står det att tysk polis försökte arrestera Yoo-Ra, då hon var misstänkt för inblandning i penningtvätt av 10 miljarder kr i ekonomisk brottslighet.

.

Minst 16 arresteringar har gjorts av olika betydelsefulla personer. (wiki)

Tidigare vet vi att kulturministern Cho Yoon-Sun arresterats och satts i fängslat förvar (wiki). Det kan nämnas att chefen för Sydkoreas pensionsfond Moon Hyung-Pyo, tillika fd hälsominister arresterats och fängslats.

År 2009 höll en liknande korruptionsskandal på att rulla upp. Den gången påstods Sydkoreas dåvarande president Roh Moo-Huyn ha begått självmord. Han hoppade från en 45 m hög klippa och ådrog sej en huvudskada, men blev kanske mördad för att inte gola, då han påstås ha förts till sjukhus i en vanlig bil (ej ambulans). Ett antal andra makthavare påstods ha begått "självmord" i samband med korruptionsskandalen år 2009, vissa medan dom var i fängelse. (wiki) (DM)

.

Flera chefer på Ewha Kvinnouniversitetet har arresterats, det elituniversitet som Yoo-Ra tog sej in på trots medelmåttiga betyg. Den mest pinsamma arresteringen är stackars professor Ryu Chul-Kyun som satts i fängelse för att ha gjort Yoo-Ras hemläxor.

Rättegång väntar.

Jag trodde inte man kunde sättas i fängelse för att ha gjort någons hemläxor, men tydligen kan man det i Sydkorea, ett hårt land. Det påminner mej om talessättet - ifall du tror att japanska skolor är hårda, är dom en mild fläkt jämfört med vad sydkoreanska skolor är.

Anmäl
2017-03-10 15:26 #42 av: Huygens

Artikel i SVT som sätter tonvikt vid att shamanistiska (magiska?) ritualer ingått i president Parks styre och även i hennes fars styre.

Det blir konstigt.

Diktator Park Chung-Hee lät sej rådgivas av den "kristne", "shamanistiske" kultledaren Choi Tae-Min, en fd buddhistmunk. Nuvarande president Park Geun-Hye lät sej sedan rådgivas av dottern till "kristne" Choi Tae-Min. Dottern är alltså Choi Soon-Sil och Yoo-Ra är dotter-dotter till Tae-Min.

Anmäl
2017-03-10 16:54 #43 av: Cireea

Det verkar som att det här är en väldigt väldigt väldigt stor soppa..Funderar 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-12 11:51 #44 av: Huygens

Ja, det kan vara ett genomgående systemproblem.

Jag tycker faktiskt lite synd om stackars professor Ryu Chul-Kyun som satts i fängelse för att ha gjort Yoo-Ras hemläxor. Chul-Kyun kanske kände sej tvingad att göra läxorna och mamma Sooni-Sil ville väl ha någon som var riktigt duktig på att göra Yoo-Ras hemläxor, så det fick bli den stackars professorn.

Och om professorn vägrat göra Yoo-Ras hemläxor, fanns risken nog att jobbet rykte och att den då fd professorn blivit paria på alla sydkoreanska universitet.

.

Nu jäser det i Sydkorea och ett nytt val av president måste hållas inom 60 dagar efter att Park ställts inför riksrätt. Det intressanta är att president Park är en av dom åtalade personer som inte arresterats och inte satts i fängslat förvar. Hon verkar dock vara på väg att lämna Blå Huset och det ses flyttkartonger utanför som stoppas in i bilar.

Lite bilder från demonstration som vill se Park arresterad. (DM)

Väldigt patriotiskt, mycket sydkoreanska flaggor.

Dessutom verkar det finnas en vilja att ta fram en ny konstitution, som ska ge presidenten mindre makt. Problemet är att folkomröstningen om en ny konstitution också (?) behöver hållas inom 60 dagar, vilket ger minimalt med tid att utarbeta, presentera och förstå konsekvenserna av den nya konstitutionen.

Förutom en folkomröstning, måste 200 (av 300) riksdagsledamöter rösta för en "revision" av konstitutionen. (DM)

Ny president kan bli Moon Jae-In som idag har 36 % stöd i opinionsundersökningarna. (DM)

.

Den vikarierande presidenten Hwang Kyo-Ahn är troligen inte så populär och dessutom var det Park som utsåg honom till den (nästan maktlösa) posten som statsminister. Det finns bild längst ner i artikeln på stackars Kyo-Ahn som stoppats in i en fängelsebur tillsammans med en stor bild på president Park. (DM)

Det är lite konstigt SVT nämnt och DailyMail inte nämnt, att Choi Soon-Sil och hennes far var "kristna" shamaner som utövade magi, vilket styrde president Parks (resp. hennes fars, diktatorn på 1970-talet) politiska beslut.

.

Sen kan man konstatera att Malaysisk polis inte direkt gör särskilt mycket för att minska på mystiken kring vad som hänt den påstått mördade Kim Jong-Nam.

För bara två dagar sedan gick malaysiska myndigheter till slut ut offentligt och sa att Kim Chol (namnet på Jong-Nams förfalskade pass) är samma person som Kim Jong-Nam och är därmed Nordkorea diktatorns Kim Jong-Uns bror. (DM)

Det satt långt inne.

.

Hur har malaysisk polis identifierat Jong-Nam?

Har dom jämfört hans ansikte med fotografier från Japan, som han besökte år 2001? Nej, identifikationen har inte gjort med jämförelse av ansikte-mot-ansikte.

Istället har polisen identifierat den avlidne med Jong-Nam, genom att jämföra födelsemärken i ansiktet. Det låter inte så bra. Vi får alla och vi förlorar alla "födelsemärken" och fräknar genom livet. Vissa "födelsemärken" kan vara helt försvunna efter 15 år och nya kan ha tillkommit. (DM)

Det innebär att polisen har inte vetat vem denne Kim Chol är och det har inte funnits någon närstående som kunnat identifiera Chol/Jong-Nam eller vem det nu är.

Det innebär att Jong-Nam mycket väl kan vara i livet någonstans.

Kim Chol kan dessutom varit en dubbelgångare som t ex fått kirurgisk tatuering av "födelsemärken" och fräknar för att vara så lik Jong-Nam som möjligt.

Om nu någon alls avlidit.

Anmäl
2017-03-12 13:03 #45 av: Cireea

Jag tycker synd om de människor (som professorn exempelvis) som varit spelpjäser i ett mycket större spel än dom kanske insett. Oberörd Människor som inte har något att säga till om utan lyder order för att kunna försörja sig och leva ett liv. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-12 14:52 #46 av: Huygens

Jag har tittat på vad Wikipedia skriver om den stackars professorn. Tydligen är Ryu Chul-Kyun (även kallad Lyou Chul-Gyun) också en känd författare, som skrivit under pseudonymen Yi In-Hwa (wiki).

En artikel från den engelskspråkiga versionen av sydkoreanska tidningen Dong-a Ilbo (wiki), nämner att Chul-Kyun kan ha gjort sej skyldig till plagiat genom att kopiera innehåll från andra böcker. (artikel Dong-a Ilbo).

.

Förutom att göra hemläxorna åt Yoo-Ra i en kurs där hon aldrig närvarade (hon kanske ägnade sej åt sin favoritsyssla hästsport?), tvingade Chul-Kyun sin assistent att gå upp och tentera av ett prov som var avsett för Yoo-Ra. Assistenten låtsades alltså vara Yoo-Ra, så jag antar att det var en ung kvinnlig assistent. (wiki)

Fast det är konstigt att det lyckades, även om dom kan se lika ut tycker jag att dubbelgångaren borde upptäckts pga ålder eller personlighet. Om inte annat borde någon tyckt det var konstigt att Yoo-Ra kunde tävla och träna hästsport i Tyskland, medan hon samtidigt kunde klara av svåra prov i Sydkorea.

Kanske gick provet igenom för att det råder en tystnadskultur på Ewha Kvinnouniversitetet? Vi har ju själva den stora Macchiariniskandalen på Karolinska Sjukhuset där dom fem läkare som avslöjade forskarfusket frystes ut av sina kollegor och även frystes ut av professorerna, så att dom lämnade Karolinska. (SR P1-morgon)

Macchiariniskandalen är fortfarande en aktiv smutsig historia där vissa av dom ansvariga på olika nivåer, mörkar och i några fall kanske fortsätter med felaktiga verksamhet.

Anmäl
2017-03-14 09:46 #47 av: Huygens

President Parks 9 rådgivare har erbjudit sej att avgå. Jag trodde rådgivare avgick automatiskt när den ledare dom gav råd slutade på sin post, men inte i det här fallet. (DM)

Tyvärr för dom 9 rådgivarna, godtas inte deras erbjudande om avgång av den vikarierande presidenten Hwang Kyo-Ahn. Jag förstår inte. Förväntas rådgivarna fortsätta rådge även nästa president som kommer väljas inom 60 dagar? (DM)

Dom 9 rådgivarna måste ha ett ganska stort inflytande på Sydkorea, då Kyo-Ahn motiverar sitt beslut att ej godta avgångserbjudandena med att staten annars riskerar bli "instabil".

.

Konflikten mellan Sydkorea och Kina, om USAs utplacering av THAAD ser ut att bli värre. Förutom att THAAD-systemen har supermodern radar med extremt lång räckvidd som når långt in i Kina, har USA överraskande levererat terrordrönare till Sydkorea. (DM)

Det rör sej om sk attackdrönare av typen Grå Örnar (Grey Eagle Unmanned Aerial Systems - UAS) som USA använt i Terrorkriget mot civilbefolkning i Jemen, Somalia, Pakistan, Afghanistan, Libyen och andra ställen med fattig jordbruksbefolkning. (DM)

Grå Örnar är oerhört svårt att försvara sej mot även med moderna vapen. Jag har inte tidigare hittat ett enda ord om att USA skulle placera ut Grå Örnar i Sydkorea, så nyheten om utplaceringen av Grå Örnar kom som en total överraskning. Den officiella förklaringen till att Grå Örnar placeras ut på flygbasen i Kunsan (söder om Seoul), är att kunna försvara sej mot Nordkorea. Kina protesterar högljudt mot utplaceringen av dom Grå Örnarna. Även Ryssland har uttryckt oro för THAAD i Sydkorea.

Om USA anfaller Nordkorea med Grå Örnar har Kim Jong-Un antagligen ingen chans att försvara sej. Han kan gömma sej ett tag, men saknar troligen möjlighet att stoppa attackdrönarna.

.

Malaysia är sin vana trogen benägen att ändra på sina påstående, ändra sina ståndpunkter och ändra sina beslut i stort sett hela tiden. Nu påstås inte längre 1000 Nordkorean finnas i Malaysia, utan det finns bara 315 nordkoreaner i Malaysia. (DM)

Jag hittar inte artikeln, men en uppgift sen tidigare gjorde gällande att 11 malaysier befann sej i Nordkorea och två av dessa hade diplomatisk immunitet och tilläts därför resa ur Nordkorea. Dom övriga 9 malaysierna hölls kvar av Kim Jung-Un.

För övrigt är nordkoreanerna i Malaysia inte riktigt förhindrade att resa ut ur Malaysia. Snarast tvärtom. Malaysia beslutade nämligen utvisa 50 nordkoreaner igår. (DM)

Malaysiska myndigheter har dessutom balsamerat Kim Chol, som sägs vara Kim Jong-Nam. Fast journalisterna på den malaysiska polisens presskonferens var misstänksamma.

Journalisterna frågade den malaysiska polisen, hur polisen visste att Kim Chol verkligen var Kim Jong-Nam. Sedan tidigare har ju myndigheterna publicerat tidningsartiklar med påståendet att Kim Chol identifierats som Kim Jong-Nam med hjälp av födelsemärken i ansiktet.

Så man skulle tro att polisen kunde svara på frågan, när journalisterna frågade den malaysiska polisen, hur polisen visste att Kim Chol verkligen var Kim Jong-Nam...

Den malaysiska polisen ville inte svara på frågan. (DM)

Anmäl
2017-03-14 14:16 #48 av: Cireea

Det är mycket på gång i Sydkorea, mycket som sker både inne i landet men också utanför mellan SK och andra länder, såsom nu Kina men även Japan. 

"Sedan President Park ställts inför riksrätt, höjs nu röster inom oppositionen att förkasta flera av de avtal som slöts mellan Sydkorea och Japan gällande koreanska sexslavar under 2:a världs kriget. Avtalet som bl.a. innebar att Japan ska betala $8.3 miljoner till offren, kritiserades hårt när det slöts 2015, då många ansåg att Japan kom för lätt undan. Avtalet kommer nu att gås igenom."

Via Tidskriften Hallyu
Källa: The Korea Times & AP

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-14 23:10 #49 av: Huygens

Om det framkommer under rättegången att president Park fått matriella fördelar eller ekonomiska "bidrag" av Japan i samband med avtalen, kan jag tänka mej att relationen länderna emellan blir sur.

Och dessutom börjar det bli trångt i Sydkinesiska Sjön. Förutom Kinas och USAs flottstyrkor samt en och annan rysk ubåt, ska Japan skicka sitt största krigsskepp Izumo till Sydkinesiska Sjön för att "markera närvaro". (DM)

Izumo är ett 250 m långt toppmodernt helikopterhangarskepp, som ska besöka Malaysia, Filippinerna, Sri Lanka och Singapore. Dock verkar krigsskeppet inte besöka Korea. Det kanske är det för känsligt?

.

En artikel i DailyMail påstår att hela upprinnelsen till att president Park ställs inför riksrätt började med demonstrationer på Ewha Kvinnouniversitetet.

Här får jag lite problem med den officiella historien. Orsaken till demonstrationerna på Ewha uppges vara att dom 20 000 kvinnliga studenterna blev upprörda för att universitetsledningen öppnade 150 platser till arbetarklasskvinnor, för två års studier nattetid (jajamensan, mitt i natten).

Jag tror inte på den historen. (Wikipedia/Ewha)

Det är inte rimligt eller troligt att tusentals unga kvinnor skriker regeringsfientliga (?) slagord och håller upp tusentals små plakat för att 150 arbetarklasskvinnor släpps in på Ewha nattetid.

.

Något helt annat måste ha startat demonstrationerna på Ewha och ockupationen av universitetet. Kanske misstankar om professorernas korrumption?

Tyvärr står det oerhört lite i engelsspråkig media om bakgrunden till demonstrationen i juli månad 2016 på Ewha.

Enligt DailyMails artikel ska 1600 poliser kommenderats att avhysa dom 200 kvinnliga demonstranterna. Uppenbarligen hade polisen fått som arbetsuppgift att "banka vett" i dom kvinnliga.

Sagt och gjort.

Den sydkoreanska polisen banka och slog, slog och bankade och större delen av dom kvinnliga demonstranterna hamnade på sjukhus med alla möjliga mer eller mindre allvarliga skador.

Jag misstänker att polisbrutaliteten var kommenderad uppifrån av president Park eller kulturministern Yoon-Sun och gav nog inte avsett resultat. Det hade annars varit lätt för starka polismän att bara bära ut dom kvinnliga studenterna utan onödig hårdhänthet.

.

Istället avslöjades korruptionsskandal efter korruptionsskandal och flera personer i Ewhas personal arresterades successivt. Minst fyra professorer har satts i fängelse i väntan på rättegång och i februari i år fängslades även rektorn Choi Kyung-Hee på Ewha för misstankar om korruption. (Korea Herald)

Dom kvinnliga eleverna måste blivit riktigt ordentligt arga, då en del av lärarna låstes in i små rum på Ewha i slutet av juli/början augusti 2016 . (Korea Herald)

Det är sånt som kallas tåga.

Det är också ganska mäktigt att kolla twitterklippen där 2000-3000 kvinnliga studenter går i lämmeltåg och ropar samma slagor, med samma små plakat, aningen större än A3-papper. Kan säkert skrämma vilken diktator som helst.

Frågan är vem som organiserat alltihop, för eleverna ser nästan ut att vara klädda likadant också.

.

Det är notervärt att sydkoreanska polisen står på Parks sida. då dom lämnade polisuppgifterna om hur många vanliga sydkoreaner som demonstrerar, står i skarp kontrast till det uppskattade antaler demonstranter av oberoende observatörer.

Sedan januari har polisen dessutom slutat lämna uppgifter om hur många uppretade sydkoreaner som närvarar vid varje demonstration. (Wikipedia)

Polisen uppger bara 10 - 30 % av det verkliga antalet demonstranter mot president Park, verkar det som.

.

I vilket fall som helst, bakgrunden och orsakerna till dom högljudda och handgripliga protesterna på Ewha saknar förklaring i västmedia, enligt min mening.

T ex artikeln i engelskspråkiga Korea Times ter sej bara obegriplig i relation/proportion till dom omfattande Ewhademonstrationerna.

Anmäl
2017-03-16 14:43 #50 av: Huygens

Nordkoreas (chefs-)diplomat Pak Myong-Ho i Peking säger att Kim Jong-Nam mördats av USA och Sydkoreanska ombud i Malaysia. Uttalandet står i kontrast till Nordkoreas tidigare ståndpunkt att Jong-Nam dog av "hjärtattack". (DM)

Ni minns dom där "födelsemärkena" som tidigare figurerat i malaysisk media och som uppgetts varit metoden för att identifiera Kim Chol som samma person som Kim Jong-Nam?

.

Nu är det annat ljud i tunnan.

Igår hävdade Malaysisk polis och Malaysias vice statsminister Ahmad Zahid Hamidi, att Jong-Nam identifierats med DNA genom DNA-jämförelse med ett av hans barn. Sådan DNA-identifiering kräver dock att det verkligen är Jong-Nams barn och inte den okände Kim Chols barn.

Dessutom framgick det inte vilket barn det rörde sej om, då Jong-Nam har tre barn med två kvinnor, som troligen allihop bor i Kina. (DM)

.

Polisen fick många frågor om DNA-identifieringen igår, som den malaysiska polisen inte kunde besvara. Så idag 2017-03-16, uppgav malaysisk polis i god traditionell MH370-anda, nya något ändrade uppgifter.

Nu har malaysisk polis identifierat Jong-Nam med både DNA och fingeravtryck. Varifrån fingeravtrycken hämtats är oklart.

Vilket av Jong-Nams påstådda barn som lämnat DNA-identifiering är också oklar och polisen uppgav bara att det var ett barn "utomlands". (DM)

.

Det börjar bli problem här.

Om malaysisk polis haft tillgång till Jong-Nams fingeravtryck, varför dröjer det mer än en månad innan polisen kunde verifiera att Kim Chol var Jong-Nam?

Och varifrån kom fingeravtrycken? Om det inte är från en oberoende källa, kan fingeravtrycken lika gärna varit från den okände Kim Chol eller rent uppdiktade, då polisen fick besvär igår med att förklara hur DNA-identifikationen gått till och kan ha varit så generade att dom känt sej tvingade att komplettera sin historia med uppdiktade "fingeravtryck".

Anmäl
2017-03-16 14:47 #51 av: Cireea

Det här börjar bli väldigt löjligt, historien ändras hela tiden och det finns aldrig några riktiga svar. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-16 15:07 #52 av: Huygens

Det sker så många saker på olika plan att det är svårt att få en bild av vad som händer. Ända sedan "olyckan" med Asian 214 har det funnits funderingar på nätet om utländska teknikbolag vill försvaga Sydkoreas elektronikindustri.

Dom obegripliga upprepade felen med brinnande batterier i Samsungs mobil, som fortsatte även efter att felet "åtgärdats". Arrestering av Samsungarvingen och chefer. ABBs Sydkoreaförskingring. Situationen som Lotte hamnat i, där Kina stänger ner koncernens supermarknader. Dom politiska skandalerna med president Park och arresteringar på Ewha. Utplaceringen av THAAD och Grå Örnar. CIA, brittisk säkerhetstjänst och Samsungs Smart-TV med spionerande ljudinspelning i OFF-läge. Japans krigsskepp Izumo. USAs hangarfartyg USS Carl Vinsons anländande till Sydkorea (DM).

Frågan är om den påstådda händelsen med Kim Jong-Nam och dom två utländska kvinnorna är en distraktion eller en del av en plan?

Anmäl
2017-03-17 11:27 #53 av: Huygens

Den danska riksåklagaren Mohammad Ahsan har beslutat utvisa Yoo-Ra till Sydkorea. Dansk media är lite kass med rapporteringen, men DailyMail skriver att Yoo-Ra kommer överklaga beslutet. (Ekstrabladet) (DM)

Anmäl
2017-03-19 14:19 #54 av: Huygens

Det är trevligt i Sydkorea just nu.

USAs utrikesminister Rex Tillerson reser i landet och håller ett tal där han hotar med militära angrepp mot Nordkorea. Ord och inga visor. Tillerson besöker den avmilitariserade zonen mot Nordkorea, där militära soldater fotograferar honom. (DM)

.

Hur går det med korruptionsutredningarna runt president Park?

Åklagaren har beslutat kalla styrelseordförande för den stora industrikoncernen SK Group till förhör. Tydligen har någon antingen haft näven i kakburken eller delat ut olämpliga mutor till regeringen. (DM)

Nu är alla tre koncernerna inblandade i president Parks affärer. Lotte, Samsung och SK Group.

Anmäl
2017-03-20 12:54 #55 av: Huygens

Efter att kulturministern Cho Yoon-Sun avgick, har det nu långt om länge blivit en följd, att två skattebefriade penning- och kulturfonder fått sina licenser indragna av Sydkoreas Kulturdepartement.

Orsaken är att dom två penningfonderna anses inblandade i penningtvätt och ekonomiska bedrägeri där huvudrollerna hållits av president Park Geun-Hye och hennes vännina, den "kristna" shamanen, Choi Soon-Sil. (DM)

Kulturfonden Mir skapades år 2015 för kulturutbyte med andra länder och kulturfonden K-sport skapades januari år 2016 för sportändamål. Pengarna kom i form av ekonomiska bidrag från givmilda företagskoncerner som på så sätt diskret kunde kanalisera mutor till president Park, hennes vänner, kontakter, familj och politiskt lojala följeslagare.

Dom två kulturfonderna kommer nu genomgå ekonomisk likvidation.

Anmäl
2017-03-27 12:07 #56 av: Huygens

Sydkoreanskt rättssystem är annorlunda än vårt svenska system. President Park har gått länge utan att vara arresterad medan många andra har satts bakom lås och bom tills rättegångarna startat eller i väntan på att rättegångarna ska starta.

Nu när fd president Park Geun-Hye är utan rättslig immunitet, har åklagaren begärt henne arresterad för att hon inte ska förstöra mer bevismaterial eller fly landet. Det är lite konstigt att en önskan om arrestering kommer så här sent, för Park har annars haft gott om tid att göra både det ena och andra.

.

Noterbart är att dom 16 storföretag som ansåg sej vara pressade att skänka mutor till Park, genom Choi Soon-Sil, har gjort så under hoten att storföretagen annars skulle utsättas för skattegranskningar. (DM)

Man kan i skenet av det påståendet fundera på om utredningen (nuvarande rättegång) mot Lotte är ett resultat av att Lottes chefer inte ville betala så höga mutor som president Park önskade?

Hur rent mjöl i påsen har Sydkoreanska storföretag?

.

Park förnekar brott och säger att Soon-Sil enbart fungerade som god vän och hjälpte till med talskrivande.

Anmäl
2017-03-28 18:38 #57 av: lilssgu

Hur känner sig folket? Är de mycket påverkade?

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Anmäl
2017-03-28 19:28 #58 av: Huygens

Jag vet för lite om hur folket reagerat för att kunna säga med säkerhet. Jag har försökt bilda mej en uppfattning genom att titta igenom mer än 100 videoklipp (både långa och korta) om president Park, tidigare presidenter, politiska partier, Sewol, NIS och olika typer av politiska skandaler dom sista åren.

Det är två saker man måste känna till:


1. Media i Sydkorea är hårt styrt och skriver inte om saker där journalisterna är oroliga för att maktens ledare och dom rika familjerna kan bli förargade.

Officiella bilder bryts inte av media även om det finns mycket som pekar på att den officella bilden är fel.


2. NIS ägnar sej åt omfattande propaganda på nätet i strid mot sydkoreansk lagstiftning. Jag håller på att sammanställa ett inlägg om den saken.

Samtidigt är Sydkorea ett hårt land med hård lag mot privatpersoner.

.

Det här gör att folket är splittrat. Det finns dom som lovprisar diktaturens tid på 1960- och 1970-talet, när "kriminella" sändes till tvångsarbete utan rättegång och det därför anses att landets ledare skapade ordning. Den delen stöder ofta avgående president Park.

Sen finns det delar av folket som insett att något är skrikande galet med medias rapportering och där motsägelser är nästan dagligen förekommande.

Det här är mest baserat på olika engelskspråkiga videoklipp jag sett. Jag vet inte hur väl det stämmer med allmänheten.

.

Den politiska arenan med dom olika partierna ger mej känslan av en charad, ett stycke teater med i förväg uppgjort manus. Ett spel för folket, där väldigt likartade politiker ställer sej på scenen och under vissa former håller tal.

Ett exempel är när primärvalskandidaterna presenteras inför presidentvalet. (YT/ARIRANG, 2 min)

Anmäl
2017-03-30 02:21 #59 av: Huygens

President Park kan ha utsett mer eller mindre korrupta ministrar och förvaltningschefer redan från starten av år 2013. Ministrar som hjälpt henne dölja olaglig penningtvätt, ekonomisk kriminallitet och brottslig mutverksamhet. Efter falsk flagga Sewol avgick den den dåvarande statsministern Chung Hong-Won sedan han sagt att han påtog sej "hela" ansvaret för sänkningen av Sewol. Och Hong-Won ville nog bara smita sin väg från regeringen, kanske med en fet sedelbunt i portföljen.

.

President Park försökte ersätta statsminister Hong-Won med nästa skurkpolitiker, domaren Ahn Dai-Hee från Högsta Domstolen, 2014-05-22. En domare kan väl inte vara en skurkförbrytare? (DM)

Men fd domare Dai-Hee visade sej ha näven djupt ner i penningfickan och då media började intressera sej för intressekonflikter och hans misstänkt olagliga ekonomiska affärer, med påfallande hög ersättning och arvoden från privat industriell/ekonomisk sektor, drog Dai-Hee tillbaka sin kandidatur som ny statsminister. (YT/ARIRANG, diverse nyheter, 25 min, med koreansk reklam)

Ahn Dai-Hee lovade dessutom att ge tillbaks till det sydkoreanska samhället den
1 miljon dollar han tjänat under år 2013.

.

President Park ville då ersätta statsminister Hong-Won med chefredaktören Moon Chang-Geuk (ibland även stavat Chang-Keuk) för tidningen Joongang Daily, 2014-06-11. (YT/KBS, diverse nyheter, 19 min långt)

Tyvärr gick det dåligt.

Statsministerkandidaten Chang-Geuk påstod sej var starkt kristen och ansåg därmed att Japans invasion av Korea var "guds vilja" och att det koreanska folket varit "sovande" och behövt ryckas upp av en stark japansk hand. (YT/ARIRANG,
2 min)

Moon Chang-Geuk tog senare tillbaks sitt påstående att koreaner är "lata" och att koreaner behöver "härdas" genom att uppleva svåra umbäranden.

Den "kristna" statsministerkandidaten Moon Chang-Geuk var även japanvänlig på så sätt att han ansåg att Japans krigsförbrytelser mot dom sk koreanska sällskapsdamerna (sexuellt slaveri) var av mindre betydelse. Moon Chang-Geuk bad senare om ursäkt för sina uttalanden om sk sällskapsdamer. (YT/ARIRANG, diverse nyheter, 13 min)

Det visade sej att Moon Chung-Geuk under några års tid gödslat japanpatriotiska kommentarer kring sej. President Park fick motta så mycket kritik för sin favoritkandidat att hon fick kalla fötter och drog tillbaka nomineringen av Chung-Geuk. Officiellt sett var det Chung-Geuk som själv drog tillbaks sin kandidatur 2014-06-23. (YT/ARIRANG, 1 min)

.

Resultatet blev att Hong-Won, han med "hela" ansvaret, informellt stannade kvar som statsminister ända till februari 2015. (wiki)

Park lyckades i februari 2015 äntligen ersätta Hong-Won med en fjärde skurkpolitiker, Lee Wan-Koo, gruppledare i Sydkoreas riksdag för president Parks parti Saenuri. Tillsättandet av statsminister Wan-Koo, gav president Park en tids andrum, då hon utsatts för en kanonad av anklagelser om maktmissbruk och hennes olika politiska tjänstemän hade fallit som flugor från sina poster under 2014. (DM)

Men det dröjde inte länge förrän gamla historier om mutbrott och ekonomisk korruption bubblade till ytan kring statsminister Wan-Koo. Det var också besvärande att affärsmannen Sung Wan-Jong begick "självmord" med ett dokument i fickan som uppgav namn och information på åtta personer som tagit emot mutor, däribland statsminister Wan-Koo och president Parks personalchef Lee Byung-Kee. Intill namnen fanns olika mutbelopp angivna. (DM)

Affärsmannen Sung Wan-Jong hade gett visa medgivande till media om givande av muta och skulle ha förhörts av åklagare dagen efter (?), därför att Sung Wan-Jong ägde en "slaskfond" som han fördelade mutorna ur.

Wan-Jong hittades hängd i sin slips från ett träd på sluttningen av en kulle utanför sitt hus. (DM)

.

President Park lovade då att genast vidta "åtgärder" mot korruption och mutor i april 2015. Samtidigt jobbade hon på högtryck tillsammans med Soon-Sil för att upprätta ekonomiska fonder, vars funktion var att tvätta miljardbeloppen från mutföretag, vilket resulterat i riksrätt mot henne i år, 2017. I följande artikel ses statsminister Wan-Koo skaka hand med Sveriges kronprinsessa Victoria. (DM)

Till slut avgick statsminister Wan-Koo, 2015-04-27, pga mutanklagelserna, endast två månader efter att han tillträtt posten som statsminister. (DM) (wiki)

Han efterträddes tillfälligt av Choi Kyoung-Hwan, som var "låtsasstatsminister" (wiki) i tre månader och ersattes därefter av nuvarande statsminister Hwang Kyo-Ahn. (DM) (wiki)

Anmäl
2017-03-30 02:38 #60 av: Cireea

Usch, jag får verkligen huvudvärk att läsa om Sydkoreas styre och allt som har med det att göra. Oberörd Det verkar inte finnas ett (1) rätt någonstans. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-30 22:46 #61 av: Huygens

Ja, lite ruggigt, och det är ändå bättre att veta än att inte veta, tycker jag.

Nu har fd President Park arresterats och förts till ett förvaringscenter. (DailyMail) Poliserna ser ut att vara fler än demonstranterna på fotona.

Kim Chol / Kim Jong-Nam skickas till Nordkorea, som släpper dom nio fängslade malaysierna. (DM) Malaysia ger en lite krystade förklaring till att polisen först kontaktade Sydkorea när Kim <välj namn> hade avlidit. Malaysias tull/polis blandade ihop Nord- och Sydkorea. (DM)

Anmäl
2017-03-31 15:18 #62 av: Huygens

Hittade ett nyhetsklipp som säger att 93 % av sydkoreanerna anser att korruption är ett allvarligt problem i Sydkorea. Lagstiftning finns mot korruption, det är tillämpningen som saknas. Orsakerna är främst:

1. Ordningsmakt och åklagarmyndigheter missköter sitt jobb.
2. Riksdagspolitiker tillåts gå till industrin för snabbt efter att dom avgått.

I slutet på nyhetsinslaget sägs dessutom att 1/3-del av den lagstiftande församlingen, Sydkoreas riksdag, har varit inblandad i korruption. Det är visserligen bättre än i Indien där 50 % av riksdagspolitikerna har huvudrollerna i polisutredningar som drar ut på tiden i årtionden. (YT/ARIRANG, 2 min)

Anmäl
2017-03-31 17:41 #63 av: Cireea

#62 93% av sydkoreanerna.. är siffran baserad på _alla_ sydkoreaner? Eller hur många sydkoreaner var det som tillfrågades angående korruption? Glad Om du förstår min fråga. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-31 18:15 #64 av: Huygens

Det är en bra fråga.

Undersökningen om korruption var tydligen gjord av Asan Institute for Policy Studies, som har en egen yt-sida och den ger mej nästan direkt Illuminativibbar. Det rör sej om engelskspråkiga videoklipp som påminner mycket om Council on Foreign Relations presentationer. Men jag hittade inga uppgifter om antalet tillfrågade.

Jag hoppas att det är en giltig undersökning och då bör den omfatta i alla fall 1000 tillfrågade sydkoreaner.

Anmäl
2017-03-31 19:28 #65 av: Cireea

#64 med andra ord kan man ta siffran med en nypa salt, med tanke på bristen av information kring undersökningen. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-31 19:39 #66 av: Huygens

Ja, det kan vara en god idé.

Anmäl
2017-04-01 20:23 #67 av: Cireea

Såhär ser Park Geun Hye's cell ut. Enligt artikeln brast Geun Hye ut i tårar precis innan hon gick in i sin cell. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-01 22:21 #68 av: Huygens

Hon kan säkert ha gråtit. Fotot är troligen från år 2014 då hon grät krokodiltårar i samband med att hon upplöste Sydkoreas Kustbevakning som "straff" för olika brott begångna när Sewol sjönk. Se datumet ovanför fotot i t ex brasilianska Último Segundo.

Kraftiga och lugna demonstrationer både till stöd för fd president Park och i protest mot fd president Park uppstod efter att det blev klart hon skulle arresteras. (DM)

Lite bilder i artikeln på massvis med flaggor och tydligen välbevakat av polis.

.

Malaysia stryker tre nordkoreaner från förundersökningen om det påstådda mordet på Kim Jong-Nam. Dom tre nordkoreanerna som gömt sej i Malaysia på Nordkoreas ambassad, är nu fria att resa vart dom vill. (DM)

Anmäl
2017-04-01 23:30 #69 av: Cireea

#68 Jo, fotot är gammalt. Glad Det visste jag redan. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-02 09:15 #70 av: lilssgu

Hörde att Park Geun Hye sade att någon gjorde det här mot henne och att sanningen en dag skulle komma fram. Kan dock ha fel.

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Anmäl
2017-04-15 13:39 #71 av: Huygens

President Park har tydligen vägrat flytta in i sin fängelsecell som normalt sett är avsedd för 6 fångar. Istället har hon bott i ett viloutrymme i fängelsets kontorsdel, därför att hon ansåg att fängelsecellen såg "oren" ut. (DailyMail)

Dessutom ville hon ha tapeter på väggarna.

Anmäl
2017-04-15 23:43 #72 av: Cireea

#71 Hahahah, skrattretande! 
En brottsling är en brottsling, oavsett om man varit president eller en "vanlig" medborgare i samhället. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-16 06:34 #73 av: lilssgu

Verkar som om halva landet var inblandat i den hör sörjan :\

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Anmäl
2017-04-17 16:42 #74 av: Cireea

#73 Eller hur, så otroligt tragiskt! Ledsen

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-18 21:17 #75 av: Huygens

Frågan är hur president Parks korruptionsskandal upptäcktes. Vi har visserligen händelserna vid Ewha-universitet sommaren 2016, men jag har inte lyckats knyta ihop korruptionen bland professorerna med president Parks senare mer omfattande penningtvätt, utpressning och maktmissbruk.

Fast så hittade jag följande artikel i The New York Times, 2016-11-11.

Tydligen startade det hela år 2014, kanske i efterdyningarna av falsk flagga Sewol. En polis som sysslade med att utreda myndighetskorruption, skrev en rapport till åklagarmyndigheten, där han anklagade en av president Parks rådgivare, Jeong Yun-Hoe för tagande av muta och olaga maktmissbruk.

Polisen omplacerades genast (troligen på order av Justitiedepartementet) och stoppades från att göra vidare utredningar om korruption.

.

Men delar av den hemliga polisrapporten på över 100 sidor, läcktes av två andra poliser till pressen som publicerade innehållet. (Korea Times, 2014-12-12)

President Park Geun-Hye ansåg sej behöva ta i med hårdhandskarna och polisen Park Kwan-Cheon (ej släkt, utan annan Park) ställdes inför domstol och dömdes till fängelse i 16 månader för att ha "undergrävt nationell disciplin".

Det minnsan.

Undergräva nationell disciplin.

Straffbart i Sydkorea.

.

På något sätt blev president Parks korruption allt mer omfattande, vidsträckt och kom att genomsyra regeringens arbete under år 2015 och 2016. Mer och mer detaljer samt förekomsten av konstiga ekonomiska transaktioner läckte kontinuerligt till journalister eller antyddes av olika källor och visselblåsare på sociala media.

President Park körde dock på stenhårt, ända fram till oktober 2016 då Choi Soon-Sil kallades till förhör av åklagare och sedan arresterades.

.

Starten till upptäckten av den nuvarande regeringsskandalen gjordes alltså av en ganska obetydlig ensam modig polisutredare. Kanske började han gräva i saken pga presidentvalsskandalen 2012 där NIS spelade huvudrollen och såg till att president Park fuskade till sej valsegern.

Anmäl
2017-04-18 21:42 #76 av: lilssgu

Är inte alls insatt i (utländsk) politik men det här är faktiskt väldigt intressant att läsa om :|

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Anmäl
2017-04-18 22:02 #77 av: Cireea

#76 Samma här! Oberörd 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-19 18:07 #78 av: Huygens

Choi Soon-Sil, blogg om skandalen

Jag hittade en sida skriven av en sydkorean, om president Parks och Choi Soon-Sils skandal. För fullständighetens skull sammanfogar jag innehållet med valda delar av andra inlägg och det ger lite upprepningar i texten nedan. Tyvärr är somliga namn i bloggen omskrivna (felskrivna?) i vårt arabiska alfabet. Namnen på dom inblandade personerna i och runt regeringen stavas inte exakt likadant i bloggen, som på Arirang News, Wikipedia eller ens i DailyMail. (Blogg om skandalen med Choi Soon-Sil, del 1)

Jag återger bloggarens stavning av sydkoreanska namn, där jag inte lyckas hitta det faktiska (rättstavade?) namnet på nätet eller wikipedia.

Vissa engelska ord är konstiga i bloggen. Jag tror t ex att sydkoreanske bloggaren ofta menar "public", men skriver "civic" flera gånger, när referens görs till svenskans motsvarighet; "allmänheten".

.

Opposames

Presidentskandalen har en inneboende karaktär av en typisk konflikt mellan sk opposames.

Å ena sidan har vi president Park och hennes förtrogna, å andra sidan har vi Parks motståndare inom hennes eget parti Saenuri. Ja, splittring inom hennes eget parti. Opposames. Illuminati arbetar på högtryck i det fördolda. Söndrar och härskar. Precis som vid den våldsamma splittring som bröt isär Korea i Nord- resp. Sydkorea.

Även om oppositionspartierna mestadels är (svagt?) mot Park, finns det inom oppositionen svåra splittringar. Det råder en stor, schismartad motsättning mellan dom två största konkurrerande oppositionspartierna i riksdagen; Demokratiska Partiet och Folkets Parti. Problemet bottnar i att Folkets Parti består av fd politiker från Demokratiska Partiet som bröt sej ur, bildade Folkets Parti och "stal" en massa riksdagsplatser från det troligen korrumperade Demokratiska Partiet.

.

Dörrhandtagstrion

Choi Soon-Sil omgav sej med flera personer som hade stort inflytande på president Park. Dessutom hade president Park Geun-Hye bestämt sej på ett tidigt stadium för att inte låta några utomstående prata med henne. Presidenten Park isolerade sej därför i Blå Huset och höll bara kontakten med ett fåtal djupt korrumperade personer, som orkestrerade penningtvätt, banktransaktioner, utpressning, tagande av muta samt maktmissbruk.

Några av dom få personer som president Park pratade med kallades "dörrhandtagstrion", därför att dom tre personerna ibland stod vid dörren till hennes arbetsrum och släppte inte in någon till Park, utom dom mest förtrogna. "Park vill inte störas." Eller så hade någon av dessa tre personer nyckeln till den låsta dörren i korridoren eller till det låsta rummet som president Park vid tillfället råkade befinna sej i.

Dörrhandtagstrion bestod av president Parks tre hjälpredor; An Bong-Geun, Jeong Ho-Seong och Lee Jae-Man.

.

Hemlisar

En viktig makthavare ovanför dom tre dörrhandtagshållarna var presidentsekreteraren Woo Byung-Woo (stavas Woo Byeong-U i bloggen). Byung-Woo fungerade som kommunikationskanal mellan president Park och Sydkoreas Riksdag, vilket innebar att Byung-Woo först gick genom Choi Soon-Sil innan något meddelades till Riksdagen. Och resultatet blev att det i princip var Choi Soon-Sil som dikterade innehållet i "presidentens" beslut, då president Park själv ofta satt som en skyltdocka i ett rum inne i Blå Huset, utom när hon gjorde offentliga uppträdanden och uttalade sej i media.

För att överhuvudtaget kunna fungera i sitt korrumperade arbete var Choi Soon-Sil tvungen att bli informerad om innehållet i en rad hemliga dokument.

Kommunikationen mellan president Park, egentligen kommunikationen mellan Choi Soon-Sil och Sydkoreas Riksdag, via Byung-Woo, innebar att Choi Soon-Sil behövde informeras om en mängd topphemlig information, som hon saknade säkerhetsklassificering för att få lov att ta del av. Utan den informationen hade hon knappast kunnat styra Sydkorea.

Det rörde sej om allmänna hemlig regeringsdokument, planering av byggprojekt eller lagändringar som inte fick läckas till pressen, hemlig information om Nordkorea, hemlig information som rörde Sydkoreas centralbank, hemliga beslut + bandinspelningar från Justitiedepartementet, hemliga dokument om Sydkoreas militära installationer och samarbete med USA samt en massa olagliga hemlisar som den snuskigt korrumperade NIS satt och tryckte på eller ägnade sej åt, ibland på order av Choi Soon-Sil eller president Park själv.

.

Regeringslojal media vänder sej som en hand

I samband med att olika dokument, rykten och olagligheter började sprida sej i sociala media, hände något med traditionell regeringslojal media. Dom många och talrika demonstrationerna mot Park, som ibland samlade över en miljon demonstranter spelade också in. Plötsligt vände sej regeringslojal media, som en hand, mot president Park. Demonstrationer hölls.

Folklig vrede uttrycktes högröstat under fredliga former.

Vändningen var så total och överraskande att den bara kunnat koordineras av dom dolda företrädarna för Sydkoreas hemliga permanenta skuggregering, det som i väst ibland kallas Den Djupa Staten. Troligen måste Sydkoreas rikemannafamiljer bestämt sej för att president Park var en förbrukad resurs och startat mediarullningen. Sydkoreas verkliga ledare hade troligen redan satt sina kort på oppositionspartiernas framtida presidentkandidater. Sannolikt får Sydkorea en ny president som dom rika familjerna redan har stort inflytande över, både finansiellt, politiskt, lojalitetsmässigt samt via juridiska och personliga hålhakare framfiskade med olagliga metoder av NIS.

President Park Geun-Hye utsattes för en märkligt direkt kampanj av traditionell konservativ media, som annars varit trogen hennes konservativa parti under många år. Hon försökte slå tillbaka genom att låta sin egen stab av förtrogna gå till personagrepp mot mediafolk och oppositionella som vågade tala ut. President Park hade också vissa lojala mediakanaler som fortfarande var henne trogna och som deltog i personangreppen, bl a mot förtvivlade föräldrar till dom omkomna barnen på Sewol.

Skandaler som ibland läckt via nätet och ibland upptäckts av åklagare, vädrades för öppen ridå i friska vindar av president Parks fd lojala media. Vecka för vecka, ibland dag för dag avslöjades olika korrumperade personer, som haft näven i kakburken, med bindningar till president Park.

Dom många avslöjandena följdes av fredliga jättedemonstrationer, som i vissa fall möttes av hårdförd regeringslojal polis.

Sidonotering: Bloggen nämner även att Seoul Broadcasting System (SBS) är en av dom få nyhetskanaler som har någon form för oberoende, men t ex vet jag inte om en enda Sewol-dokumentärer jag hittat alls kommer från SBS. Sanningen om Sewol i engelskspråkig tappning, verkar snarast komma från ännu mindre nyhetskanaler, enskilda marginaliserade journalister och enstaka privatpersoner. (wiki om SBS)

.

Den korrumperade Riksåklagarmyndigheten

Sydkorea har inte en enskild Riksåklagare som Sverige, utan Sydkorea har en hel Riksåklagarmyndighet, med många riksåklagare.

Ett problem med Riksåklagarmyndigheten var att åklagarna hade sölat och givit varje korrumperad politiker, förvaltningschef eller president Park-medarbetare massvis med tid att förstöra bevis och sopa igen spåren efter sej innan dom arresterades. Många kriminella skurkförbrytare lyckades dessutom tömma sina bankkonton och föra undan pengar från det juridiska sökljuset.

Vid ett tillfälle försökte några icke-Park-lojala riksåklagare med domstolsbeslut att göra en räd mot president Parks Blå Huset. Räden stoppades av beväpnade NIS-agenter.

Tänk efter en stund.

Det skulle vara ungefär som att Sveriges Riksåklagare beordrar en polisräd med husrannsakningsorder mot statsminster Stefan Löfvens kontor, pga tydligt bevismaterial och starka misstankar om korruptionsbrott, men Riksåklagarens räd stoppas av SÄPO, varefter Riksåklagaren accepterar SÄPOs beslut om stoppad räd och drar sej tillbaka.

.

Nya åklagare

Bakgrunden till problemen var att nästan alla Sydkoreas riksåklagare hade personliga kopplingar och ekonomiska bindningar till president Park eller kunde anses vara lojala mot president Park. Oppositionspartierna som sinsemellan var ovänner, men som hade 60 % av riksdagsplatserna, enades till slut om sammansättningen av nya riksåklagare.

2/3-delar av dom nya åklagarna tillsattes av oppositionspartierna och bara 1/3 av dom gamla president Park-lojala åklagarna fick utses av president Park själv. Beslutet i Sydkoreas Riksdag kan ha varit olagligt och mot (?) Sydkoreas grundlagen, men president Park var nog i ett så dåligt läge både förtroende-, opinions-, lojalitets- och riksdagsmässigt, att hon inte kunde stå emot längre rent juridiskt.

Det finns även ett videoklipp taget med dold kamera på avstånd, där dom gamla riksåklagarna lydigt står inför Byung-Woo med glada undergivna leenden. Dom gamla Riksåklagarna kan ses lydigt böja sej och bocka inför Byung-Woo som verkar ge åklagarna direktiv.

.

Svågerpolitik och telefonavlyssning

En viktig del av Choi Soon-Sils arbete var att utse vänner i olika politiska positioner. Soon-Sil utsåg även ett stort antal förvaltningschefer. Soon-Sils vänners vänner och vänners vänners vänner, utsåg personer i betydelsefulla myndighetspostioner.

För att en sådan lång kedja av lojala makthaver ska kunna utses, måste Soon-Sil veta vilka personer som är lojala mot president Park. Soon-Sil ville troligen inte få in en enda katt bland hermelinerna. Visselblåsare var ej önskvärda.

Det är i det här sammanhanget som denna tråds start återkommer. Kulturminister Cho Yoon-Sun utsågs som ansvarig för att hålla reda på mer än 10 000 artister, musiker, skådespelare, författare, K-popproducenter, konstnärer mm, som avslöjats via telefonavlyssning och hackande av e-mail, vara negativt inställda till president Park.

.

Troligen har dom andra ministrarna i president Parks regering, haft liknande namnlistor från NIS, med icke önskvärda personer, röjda via telefonavlyssning och hackande av e-mail, som varande negativa till president Park.

Listorna med 10 000-tals namn på icke önskvärda, har troligen upprättats av NIS, genom olaglig avlyssning och olaga dataintrång hos dom drabbade.

.

Åtalspunkterna mot Choi Soon-Sil

Den sydkoreanska bloggen skrevs i november 2016, innan president Park ställdes inför riksrätt och avsattes. Vissa saker har inte utvecklat sej riktigt som bloggen förutspådde, men ger en lägesbild av situationen i Sydkorea nov 2016.

En viktig del i bloggen är dess andra del: (Blogg om Choi Soon-Sil, del 2)

Den andra delen av bloggen är tung läsning. På min lilla skärm räknade jag till 18 skärmsidor. Den andra delen handlar om åtalspunkter mot Choi Soon-Sil. Varje åtalspunkt är bara 2-3 rader lång, så det är mycket smuts under naglarna.

Även om bara delar av åtalspunkterna går igenom kan det bli 50 års fängelse för Choi Soon-Sil. Jag lämnar till den intresserade att själv läsa. Mycket handlar om att Soon-Sil utsett vänner och bekanta inom K-pop, idrott eller industri till viktiga myndighetsposter.


Åtalspunkterna mot Choi Soon-Sil kan förenklat delas upp som:

(A) Maktmissbruk, givande/tagande av muta.
(B) Olaga anställningar och olaga avskedanden.
(C) Stöld från Sydkoreas statskassa.
(D) Utpressning mot storindustri.
(E) Olagligheter i samband med idrott och Hästsport (Yoo-Ra).
(F) Narkotika och Sewol.


I (A) och i (B) ingår svågerpolitik och olaga utbyte av tjänster och gentjänster, olaga givande av favörer. Åtalspunkterna är inte i alla stycken formella, utan bloggaren har gjort en sammanställning utifrån tidningsartiklar och TV-nyheter om Soon-Sil.

Soon-Sil gjorde en del väldigt konstiga saker som enbart dom extremt rika sydkoreanska familjerna kan dragit nytta av, såsom att försöka spräcka Sydkoreas fastighetsbubbla, med ett möjligt scenario att miljontals människor riskerade bli fattiga eller i värsta fall hemlösa.

Jämför Illuminatis spräckande av Fannie Mae och Freddie Mac år 2008, som gjorde dom hysteriskt rika Rockefellers / Rothschilds ännu rikare och andra fattigare eller hemlösa. (wiki)

Soon-Sil ägnade sej också åt att olovligen skyffla runt personal i NIS, Riksåklagarämbetet och Blå Husets förvaltningschefer (departement samt ministerier).

Relationen mellan Choi Soon-Sil och president Park Geun-Hye påminner mycket om relationen mellan Dick Cheney (wiki) och president George "Waterboard" Bush. Cheney var troligen USAs verkliga president och adminstrativ chef för genomförandet av falsk flagga 911.

.

Mörkläggning, chefsbyten och maktmissbruk

Presidentskandalen var i blom redan 2014 och kunde troligen ha avslöjats i sin helhet om det funnits fler hederliga, välorganiserade poliser och åklagare. Den utredande polisen Choi Gyeong-Rak lönnmördades av NIS i mitten av år 2014, han begick "självmord" enligt officiella uppgifter pga "skam".

Soon-Sil avskedade ett stort antal chefer och bytte ut ett antal förtroendevalda mot personer som ansågs mer Parkvänliga. Dom chefer som Soon-Sil stoppade in på olika poster hade tyvärr en viss överrepresentation när det gällde att utföra sexuellt trakasseri mot anställda och tvingades i somliga fall avgå. I andra fall tvingades istället olyckliga anställd bort från sina arbeten.

Soon-Sil gjorde en riktigt korkad sak, när hon förhindrade Sydkoreas största idrottsstjärna, konståkerskan Yuna Kim, att få priset som 2015 års idrottstjärna. Vid den tidpunkten fanns det ingen annan idrottsstjärna som var i närheten av att var så framgångsrik som Yuna Kim. Dessutom var Yuna Kim oerhört populär bland vanliga sydkoreaner. (wiki)

Bakgrunden till att Yuna Kim inte fick 2015 års idrottspriset, var att Yuna Kim vägrat marknadsföra Soon-Sils nationella motionsprogram för ökad disciplin.

.

Sport- och idrottskorruption

När Soon-Sils dotter Yoo-Ra inte vann, utan hamnade på andraplats i en sydkoreansk hästhoppningstävling, agerade korrumperade NIS-agenter och kriminella poliser, som arresterade alla tävlingsdomarna på plats. Tävlingsdomarna fick hårdhänt behandling och låstes sedan i häktesceller.

Soon-Sil ägnade sej åt mycket fiffel, bedrägerier och manipulation av Sydkoreansk idrott. Soon-Sil såg även till att delar av Sydkoreas statsbudget betalades ut till företag hon kontrollerade, ägde eller hade inflytande över.

.

Droger och mediciner

Soon-Sil såg till att en strid ström av droger och mediciner forslades in i Blå Huset. Vissa mediciner var av kosmetisk karaktär andra mediciner var narkotiska eller sövande. I bästa Illuminati-/Hollywoodstil fick President Park drogen propofol, samma drog som dödade Michael Jackson. Propofol har använts i Missouri, USA, för att avrätta dödsdömda.

Vissa av Soon-Sils medicininköp till Blå Huset är obegripliga, både i omfattning och vad gäller medicinernas funktion. Nationella säkerhetsvakter som vågade undersöka Soon-Sils bil med "varor", vid portarna till Blå Huset, blev kort tid efteråt degraderade, förlorade förmåner, positioner och arbetsuppgifter.

.

Skuggregeringen

Det är knappast möjligt för Choi Soon-Sil att ensam ägna sej åt alla dessa kriminella aktiviteter utan att inflytelserika makthavare hållit sina händer över henne. Vem som verkligen styr Sydkorea och varför Soon-Sil tillät hållas är oförklarade gåtor.

Det bör noteras att oppositionspartierna i Sydkoreas Riksdag protesterat ganska tafatt mot president Park ända fram till hösten 2016. Vi kan därför anta att även dom stora oppositionspartierna, opposames eller inte, utgör kontrollerade frontdelar, fasader som ska skydda Sydkoreas dolda permanenta skuggregering.

Den sydkoreanska bloggen innehåller bitar av den officiella historien om Sewol, vilken tyvärr är osann. T ex meddelades Sewolkatastrofen mycket tidigare i viss media, än vad bloggen anger. Jag kommer gå djupare in på detaljerna i tråden om Sewol när jag får tid.

.

Jag tycker sydkoreanska bloggens sammanställning är bra som helhet och är fylld av länkar till koreansk media som är källorna till informationen. Den intresserade kan använda någon gratis översättningswebbsida för att läsa dom länkade sydkoreanska nyhetsartiklarna på engelska.

Anmäl
2017-04-19 19:24 #79 av: Cireea

Oj, det var ett rejält inlägg. Skummade igenom och det finns mycket intressant att läsa. Angående namnen, vissa namn kan stavas annorlunda men det spelar ingen roll egentligen. Exempelvis Woo Byeong-U = Woo Byung-U. Tror det handlar om att dom lägger till någon bokstav (eller om det är vi som plockar bort) men det uttalas ändå likadant. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.