Korea - kultur, historia och allmänt om korea

Lotte

2017-03-20 12:22 #0 av: Huygens

Lotte är Sydkoreas 8:e (kanske 5:e) största industrikoncern. Lotte bildades 1948 och tog namnet efter tyska Charlotte i boken Den unge Werthers lidanden av Goethe.

Ibland kallas Lotte på engelska Lotte Group, kanske för att markera att det är en koncern och inte bara ett enskilt företag.

.

Lotte har verksamhet över hela världen och säljer mycket livsmedel, bl a konfektyr och är en viktig försäljare även i Japan. Lotte säljer även kemikalier, hyr ut bilar, utför foto- och datatjänster samt säljer dito produkter, ägnar sej åt bank- och finansverksamhet, nöjesparker och husförsäljning.

.

År 2016 blev blev Lotte föremål för utredning om maktmissbruk, korruption och ekonomisk brottslighet. Åklagaren hade dock lite svårt att hitta påtagliga åtalspunkter.

En av svårigheterna var att Lottes vice styrelseordförande Lee In-Won råkade avlida några timmar innan han skulle förhöras av åklagaren. Dödsorsaken är oklar och var först "självmord".

I vilket fall som helst lyckades åklagern till slut få till en rättegång som började idag, måndag. Åtalet gäller skattebrott för 2 miljarder kr och "maktmissbruk", vad det nu kan innebära med sydkoreanska mått? (DM)

.

Enligt artikeln i DailyMail (ovan) är flera ledande figurer i Lotte åtalade för svindlerier av åtskilliga tiotals miljoner kr. Sammanlagt är 22 högt uppsatta Lottechefer åtalade i rättegången.

Den nuvarande korruptionsrättegången ska inte ha något med den pågående korruptionsrättegången mot president Park (lång tråd) att göra, men man kan inte veta så noga.

Shin Kyuk-Ho, ägaren till Lotte, är 94 år och verkade inte förstå själva rättegången. Han kastade sin promenadkäpp på golvet i rättssalen och gjorde utrop. Hans skötare fick kolla att blodtrycket inte blev för högt.

När Kyuk-Ho skulle lämna rättsalen vägrade han lämna och skötarna fick dra ut honom, medan han motstridigt släpade fötterna i golvet.

Kyuk-Hos två söner; Lotteordförande Shin Dong-Bin (62 år) och den äldre brodern Shin Dong-Joo står också åtalade för fiffel i mångmiljonklassen, men det kan röra sej om miljarder kr då pengarna slussats runt på sätt som är svåra att följa mellan olika fonder.

Även Kyuk-Hos dotter Shin Young-Ja samt Kyuk-Hos älskarinna, modellen och skådespelerskan Seo Mi-Kyung står åtalade för olaga mottagande av penningbelopp, där dom två kvinnorna dock ej anses ha något med Lottes administration att göra. (DM)

.

Lotte kom även i ramljuset under 2017 för att företaget efter förhandlingar med president Parks regering, upplät mark för USAs THAAD-missiler och terrordrönare av typen Grå Örnar (se detta inlägg och efter, sök på ordet "Lotte").

Som vedergällning stängde Kina ner större delen av Lottes stormarknader i Kina, dom sk Lotte Mart.

Många K-popartister gör reklam för Lotte och märket är välkänt i Sydkorea och även på vissa håll i Europa.

Anmäl
2017-04-15 13:51 #1 av: Huygens

Nu verkar det som om även Lotte kan vara inblandad i president Parks korruptionsskandal (tråd).

Chefen för Lotte, styrelseordförande Shin Dong-Bin blev kallad till förhör 2016-04-06 av åklagarmyndigheten för utfrågning om ekonomiskt bedrägeri och givande av muta till den sydkoreanska regeringen. (DailyMail)

Lotte förnekade i ett uttalande förekomsten av ekonomiska brott i relation till president Park.

Anmäl
2017-04-15 23:42 #2 av: Cireea

Det här är en enda stor härva av korruption..Oberörd Hur ska man lösa det här? Just med tanke på att så pass stora företag är inblandade. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-17 12:17 #3 av: Huygens

Edit: Hur man löser korruptionen är en svår fråga.

I början av 1990-talet upplöstes 95 % av Italiens riksdag pga korruptionsbrott. Bakgrunden var att när Sovjet kollapsade, tappade USA intresse för att hjälpa italiensk säkerhetstjänst mörka den statliga italienska korruptionen. USA hade bara hjälpt säkerhetstjänsten, maffian och politikerna för att motverka Italiens starka "kommunistparti" i den italienska riksdagen, som ett tag hade 40 % av riksdagsplatserna och därmed närmade sej egen majoritet. När Sovjet föll, säckade även det italienska kommunistpartiet ihop opinionsmässigt. USA slutade bry sej om att hjälpa politikerna/maffian.

Samtidigt hade italiensk åklagarmyndighet och domstolar under några år utsatts för en rad mord där även livvakterna skjöts ihjäl tillsammans med domare/åklagare. Det verkade omöjligt att komma åt korruptionen, då även vissa åklagare och vissa domare var mutade och stod på maffians sida, kanske för att inte bli mördade.

.

Mer hederliga och modiga domare samt modiga åklagare ändrade taktik genom att sprida utredningsmaterial till så många åklagare som möjligt. När en åklagare blev mördad skulle det finnas andra åklagare som tog över. Åklagarna lärde sej även vilka poliser dom kunde lita på och antalet framgångsrika mord genomförda av maffian minskade. Det är den officiella historien i alla fall, som tyvärr inte är riktigt sann, men, men...

Följden blev att när USA släppte greppet kunde åklagarmyndigheten undersöka och utreda 1000-tals maffiamedlemmar; läkare, advokater, finansmän, bankdirektörer, ekonomer, jurister, präster, industrichefer, poliser mm. Ett fåtal högt uppsatta maffiabossar golade dessutom högt om italiens korrumperade riksdagsledamöter. Då USA lämnat scenen och dom golande (arresterade) maffialedarna gömdes på hemlig plats som italiensk säkerhetstjänst saknade kunskap om, kunde rättegångar till slut genomföras och vittnesmål från dom golande maffiabossarna avgavs.

Till råga på allt hade vissa av dom golande maffialedarna sparat material, ljudinspelningar mm, som visade att riksdagspolitikerna mutades av maffian och maffialedarna angav hemliga bankkonton som användes av dom kriminella riksdagsledamöterna.

Följden blev att 95 % (99 % ?) av Italiens riksdagsledamöter antingen sattes i årslånga fängelsestraff, flydde utomlands eller avgick självmant. Det beredde vägen för skojaren och miljardären Berlusconi att bli Italiens ledare genom att bilda ett nytt parti.

Tyvärrr har maffian återtagit mark och är idag åter en politisk maktfaktor i Italien.

.

Vi har en ännu värre korruptionssituation i Mexico, där CIA är starkt beroende av att heroin och kokain smugglas till USA för vidare försäljning till Crips, Bloods och andra kriminella gäng. Bl a annat president Bill Clinton underlättade för CIA att smuggla 1000-tals ton kokain till USA genom flygplatsen Mena i Arkansas. (YT-sökning)

Resultatet är att Mexicos politiker beordrat polisen att mörda 1000-tals mexikanare (tråd) som motsätter sej den kriminella narkotikaverksamheten eller som hotar förbrytarpolitikernas maktposition.

Mycket svårt att göra något åt, då narkotikahandelns styrs från Pentagon via NSA, CIA, till missbrukare i USA. Slut på Edit.

.

Nu har åklagaren åtalat Lottes styrelseordförande Shin Dong-Bin för givande av muta. Även president Park är åtalad för tagande av muta. (DailyMail)

Som lök på laxen är Shin Dong-Bin redan djupt insyltad i en pågående rättegång där hans familj och Lottes chefer är inblandade i bedrägeri, förskingring, skatte-, bokföringsbrott samt givande av mutor till externa affärsaktörer.

.

Samtidigt lider Lotte av nedstängningen av supermarknaderna i Kina, pga att Lotte upplåtit mark till USAs utplacering av THAAD. Kina har stängt 75 av Lottes 99 supermarknader pga "brandrisk". (DailyMail)

Man kan fundera på om multinationella amerikanska företag och myndigheter känt till den förestående sydkoreanska mutskandalen och därför lurat Lotte att acceptera utplacering av THAAD på sin golfbanor och parkliknande rekreationsområden för att vingklippa Lottes affärsverksamhet?

Tydligen sträcker sej dom nya toppmoderna radarsystem i THAAD långt in på kinesiskt område och kan återge ytterst detaljerade bilder av vad som rör sej på marken.

.

Dessutom har Huyndais bilfabriker i Kina gått ner till 30 % effektivitet pga minskad omsättning. Huyndai har svarat med att sänka arbeternas löner vilket har försvårat den lokalekonomiska situationen för detaljhandeln som märker av minskad försäljning i Shunyi, en bit från Peking.

Anmäl
2017-04-17 16:37 #4 av: Cireea

"Samtidigt lider Lotte av nedstängningen av supermarknaderna i Kina, pga att Lotte upplåtit mark till USAs utplacering av THAAD. Kina har stängt 75 av Lottes 99 supermarknader pga "brandrisk"" 

Det jag tycker är mest irriterande kring det här med THAAD är att Kina inte ens kan stänga butikerna utan att försöka mörklägga det hela. Jag menar, är verkligen någon så korkad att dom verkligen tror på att  så många av just Lottes marknaderna stängts på grund av "brandrisk" såhär lite lägligt efter THAAD-historien.

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-24 09:20 #5 av: Huygens

Vem äger Lotte, kan man fråga sej.

Grundaren Shin Kyuk-Ho, 94 år, sägs ha blivit sparkad ur styrelsen av "aktieägarna". Det knepiga är att inte heller Kyuk-Hos två sönder tillåts var med i Lottes styrelse.

Den äldre sonen Shin Dong-Joo tilläts inte vara med i styrelsen, trots att han hävdar att han är arvtagaren till Lotte. Också den yngre sonen Shin Dong-Bin fick inte vara med i styrelsen.

En maktstrid anses pågå mellan bröderna om äganderätten till Lotte, men vem som kontrollerar chaebolen idag är en öppen fråga. (YT/ARIRANG, 2017-06-23, 1 min)

Anmäl
2017-07-21 14:09 #6 av: Huygens

Lotte World Tower, Shinsegae Starfield (wiki) och andra megastora köpcenter (ägda av chaebols?) kommer att underkastas samma relger som övriga stormarknader enligt regler som Moon Jae-In inför.

Det innebär att det 555 m höga Lotte World Tower (wiki) måste hålla stängt två söndagar i månaden. Lotte World Tower är speciellt då många av dom boende även jobbar i själva megaköpcentret. Korea Herald, 2017-07-21

Ljudliga protester har vädrats mot Jae-Ins beslut.

Anmäl
2017-07-21 22:26 #7 av: Cireea

Fast varför ska dom inte gå under samma regler? Varför ska vissa vara ett undantag? Funderar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.