Korea - kultur, historia och allmänt om korea

NIS

2017-03-24 21:24 #0 av: Huygens

NIS är Sydkoreas säkerhetstjänst och förkortningen NIS står på engelska för National Intelligence Service. (wiki)

Jag hade tänkt skriva en fortsättning i tråden om Sewol, men inser att utan att avhandla ämnet om NIS/KCIA blir den fortsatta texten om Sewol lite oklar.

.

NIS har ett skamfilat rykte och började som säkerhetstjänsten KCIA, som fick omfattande befogenheter år 1961 att tortera, fängsla och i vissa fall mörda oppositionella. USA hade sannolikt ett finger med i spelet, men då få dokument är offentliggjorda från 1960-talets sydkoreanska myndigheter, vet vi inte hur relationen var mellan Sydkoreas militärer och USAs säkerhetstjänst.

KCIA sökte sej även utomlands och kidnappade eller mördade politiska aktivister, som flytt från Sydkorea.

År 1968 kidnappade KCIA 17 sydkoreaner i dåvaranden Västtyskland, med hjälp av tysk säkerhetstjänst. Dom 17 kidnappade politiska aktivisterna fördes tillbaka till Sydkorea och utsattes för omfattande tortyr innan dom gavs långa fängelsestraff. (wiki)

KCIA hade fram till slutet på 1970-talet en nästan obegränsad makt att fänglsa och tortera vem som helst; studenter, författare, journalister, politiskt aktiva, människorättsarbetare mm. Gripandena motiverades ibland med spioneri för Nordkorea.

.

Efter den sk Gwangjumassakern år 1980, som resulterade i att myndigheterna (polis/militär/KCIA) dödade minst 600 sydkoreaner och efter att KCIA-chefen år 1979 ansetts mörda den dåvarande presidenten och Sydkoreas diktator Chung-Hee, kom en reaktion som gjorde att KCIAs makt minskade. (se inlägg här).

Sydkorea demokratiserades delvis under 1980- och 1990-talen vilket förändrade KCIA (ett tag kallat ANSP) till nuvarande NIS. Det NIS som finns idag styrs dock troligen på samma sätt som det tidigare KCIA. Dom rika finans- och industrifamiljerna har i större eller mindre utsträckning kontroll över olika delar av NIS och över militären, där även USAs inflytande är påtagligt. 

Sydkoreas vanliga regeringspolitiker är mer av typen, här idag, borta imorgon. Den verkliga makten bakom Sydkoreas politiker och bakom NIS, är sällan synlig. På samma sätt som USA ibland sägs ha en sk "djup stat" (deep state), med mer eller mindre dold permanent skuggregering, har Sydkorea sitt eget system av lobbyister, finansmän, industriklaner och maktgrupper där strider mellan olika förmögna familjer utspelar sej.

.

KCIA/ANSP/NIS har vid återkommande tillfällen försökt påverka allmän opinion, t ex vid anskaffandet av Seouls Sommarolympiad 1988. (se NIS wikipediasida ovan)

Även vid Sydkoreas stora ekonomiska "kris" 1997-1998 lyckades den dåvarande politiska eliten påverka det sydkoreanska folket att skänka sitt guld för att upphäva den fabricerade ekonomiska "krisen".

Ingen vet riktigt hur mycket guld som det sydkoreanska folket gav ifrån sej, då guldet under hemlighetsfulla former fraktades till USA efter att det smälts ner. BBC rapporterade att första veckan skänkte dom lojala och patriotiska sydkoreanerna 80 ton guld till IMF. (BBC)

Sydkoreanernas guld kom i form av smycken och prydnadsföremål med relativt högt hantverksmässigt värde, som sedan smältes ner till guldtackor med inte fullt lika högt värde, (se AP arkiv, 2 min)

Säkerhetstjänsten såg till att oppositionella som protesterade eller tyckte att guldinsamlingen var bedrägeri, besvärades eller gjordes medialt osynliga. Guldinsamlingen i Sydkorea har vissa politiska likheter med USAs insamlingen av guld och förbud mot ägande av guldmynt år 1933 (USAs New Deal).

.

NIS har varit inblandad i ett flertal "självmord" där kända personer hittats döda under underliga omständigheter.

Ett relativt nyligt fall av självmord bland den politiska elitens fasadfigurer inträffade under korruptionsskandalen år 2009, då Sydkoreas president Roh Moo-Huyn sas ha begått självmord. Han hoppade från en 45 m hög klippa och ådrog sej en huvudskada, men blev kanske mördad för att inte gola, då han påstås ha förts till sjukhus i en vanlig bil (ej ambulans). Ett antal andra makthavare och inflytelserika personer påstods också ha begått "självmord" i samband med korruptionsskandalen år 2009, vissa medan dom var i fängelse. (wiki) (DM)

.

I samband med presidentvalet år 2012, avlyssnade NIS oppositionella och läste deras email i syfte att med olika kriminella metoder hjälpa Park Geun-Hye bli president. (wiki om valet 2012)

Hon vann till slut presidentvalet år 2012 med 52 % av rösterna, mycket tack vare NIS arbete som tippade vågskålen åt "rätt" håll. (wiki, NIS manipulering av valet 2012)

NIS använde sej av flera olika sk psyops (wiki), dvs psykologiska operationer som orkestrerades via media för att bringa Park Geun-Hye till makten som Sydkoreas president. (se tråd1 och tråd2 om hennes bakgrund som dotter till tidigare diktatorn)

NIS har t o m en avdelning som på engelska heter just Psychological Operations.

.

År 2013 hade NIS avlyssningsskandal läckt mycket och blev tillräckligt besvärande, så NIS lät en relativt obetydlig kvinnlig NIS-agent ta på sej skulden. NIS-agenten placerade bakom en stor vit pappskärm för att dölja hennes agentidentitet och hon erkände "sina" brott. (ARIRANG NEWS 2 min)

Det har sedan framkommit att NIS ägnade sej åt omfattande hackning av sydkoreaners email, sökte av deras mobiler och sökte igenom deras datorer. Hackerverktygen hade NIS köpt från det italienska (!) företaget Hacking Team, som är ett NATO-frontföretag med endast 40 anställda. Miljontals sydkoreaner kan ha utsatts för massövervakning.

Italienska Hacking Team har sålt hackerverktyg, trojaner, "säkerhetslösningar" och datavirus till mer än 80 nationella säkerhetstjänster. Många av länderna har tveksam eller obetydlig demokrati, se wikipedialänken. (wiki)

Hacking Team mest verkar vara ett fasadföretag med liten teknisk förmåga, är det troligt att dom flesta trojan- och hackervertygen slussats via Pentagon från NSA, DARPA och CIA.

Sidonotering: När det framkom att svenskars patientdata lagrades på osäkra servrar på Irland, visade det sej att även svenska myndigheter och storföretag handlat "tjänster" och "lösningar" av italienska Hacking Team.

.

Dagen före falsk flagga Sewol bad president Park Geun-Hye om ursäkt för att NIS fabricerat påhittat bevismaterial för "Nordkoreanskt" spioneri. (ARIRANG
1 min)

.

I januari 2015 avslöjades ännu ett fall av fabricerat bevismaterial. NIS hade sparkat, förhört och i största allmänhet misshandlat en oskyldig kvinna i
6 månader tills hon erkände anklagelserna om "nordkoreanskt" spioneri. NIS bevismaterial som sas komma från Nordkorea, visade sej vara fabricerat bevismaterial, fotografierna var från Kina och domstolen frikände. (kort dokumentär från newstapa 11 min)

.

I juli 2015 hittades en NIS-agent mördad i sin bil. Det är troligt att NIS-agenten funderade på att visselblåsa eller gola om NIS manipulering av presidentvalet 2012.

I fickan på den mördade NIS-agenten hittades ett "självmordsbrev" som NIS ansåg att agenten själv skrivit, där den mördade agenten uppgav att NIS inte ägnade sej åt olaglig massövervakning av sydkoreaner och att NIS inte manipulerat presidentvalet 2012.

"Självmordsbrevet" hölls upp till allmän beskådan för att bekräfta NIS "oskuld". (YTN NEWS 1 min)

.

Listan kan göras längre med mer tortyr, mer manipulering av media och diverse olagliga metoder som NIS ägnar sej åt. Jag stopper här för tillfället och lämnar ordet till andra.

Anmäl
2017-03-28 20:53 #1 av: Huygens

Det blir nästan omöjligt att fortsätta skriva om Sewol utan att förstå en smula mer om NIS, mer om president Park och den politiska situation som resulterade i president Parks avsättning år 2017. Och samtidigt finns det många vita fläckar på den politiska kartan som jag ej begriper.

Rätta mej gärna där jag har gått fel. Detta är vad jag funnit om NIS:

.

Jag hittade följande dokumentär som beskriver hur det upptäcktes att NIS manipulerade presidentvalet 2012. Det som ter sej aningen underligt är att NIS metoder verkar så primitiva och klumpiga. Dokumentären är på koreanska, men engelska undertexter kan slås på med CC-ikonen: (YT/newstapa, 15 min)

Även värt att se är detta privat sammanställda videoklipp på koreanska med engelsk text om NIS-skandalen och president Park. Videoklippet visar också hur sydkoreansk media ägs av företrädare som har nära samarbete med den styrande regeringen. (YT/Moon Hyewon, 5 min)
.

NIS-skandalen börjar (?) med att oppositionspartiet lyckats fånga upp (?) en IP-adress från en kvinnlig NIS-agent som trollade på nätet. Hon eller annan personal i NIS ansågs ha skrivit hundratals smädande inlägg om motkandidaten Moon Jae-In i presidentvalet och hyllat Park Geun-Hyes kandidatur till skyarna.

Antagligen fick någon (?) tag på NIS-agentens IP-adress (och fysiska adress) och sände ett enormt mediauppbåd och en polisstyrka till lägenheten där NIS-agenten bodde. Hon vägrade lyda polisens befallning att öppna dörren och hon kom inte ut ur sin lägenhet på två dagar (43 timmar?). Till slut öppnade hon och släppte in polisen. Ett ovanligt fall där Sydkoreansk polis använde silkeshandskarna och bara snällt stod och väntade.

NIS-agenten hade då haft tid att kommunicera med sina chefer och hon hade troligen också hunnit radera vital information från sin dator och mobiltelefon.

Och nu kommer den skruvade delen. Informationen om den kvinnliga NIS-agentens bostad kan ha läckts av - NIS. Genom att läcka ut informationen, fick NIS en utmärkt möjlighet att testa om det ramverk av hårt kontrollerade mediaorganisationer, lydiga poliser, lojala åklagare och korrupta politiker hållit vatten. Bakgrunden är att dom osynliga makthavare som styr NIS och styr Park Geun-Hye, troligen även kontrollerar motkandidaten Moon Jae-In.

Vilket betyder att det gjorde inget för dom dolda makthavarna ifall Park Geun-Hye inte blev president, då makthavarna ändå hade kontroll över sin andra kandidat; Moon Jae-In.

Ser man NIS-skandalen ur det skenet, ter sej en del knasiga händelser i sammanhanget plötsligt begripliga.

.

Och det tråkiga i presidentvalet är att motkandidaten Jae-In gav ett dåligt intryck med tveksamt förtroende när jag såg honom i ett nyhetsinslag. Sydkorea ställdes troligen inför valet mellan två ganska dåliga presidentkandidater år 2012.

.

Efter att den kvinnliga NIS-agenten avslöjats som internettroll förnekade NIS först trollandet till förmån för Park och smädelsen av Jae-In. Därefter erkände NIS nättrollandet, men NIS gick också ut med en dementi och hävdade att NIS bara trollade på nätet i form av en psyop, psykologisk krigföring mot Nordkorea och inte i syfte att hjälpa presidentkandidaten Park. Även lokalpolisen hjälpte NIS, genom att tre dagar före valet fria NIS-agenten från inblandning i olaglig påverkan på Sydkoreas presidentval år 2012.

Men något måste ha hänt på vägen. 40 dagar efter valet ändrade lokalpolisen sej överraskande och sa plötsligt att polisen upptäckt att NIS postat 100-tals inlägg med syfte att påverka presidentvalet till Parks fördel. NIS tog tydligen illa vara och lokalpolisens chefsutredare fick lämna polisutredning, då alltför mycket avslöjats om NIS manipulering av presidentvalet 2012.

Därefter tystades ärendet ner.

Locket las på.

I efterhand har det visat sej att 4-6 % av dom sydkoreanska väljarna röstade på Park Geun-Hye, enbart pga polisens initiala (felaktiga) uttalande.

.

Majoriteten av traditionell sydkoreansk (delvis statskontrollerad) media accepterade tyst polisens och NIS mörkläggning, men mediasajten Newstapa gick mot strömmen och började undersöka valmanipulationen 4 månader efter att president Park vunnit valet.

Newstapa upptäckte ganska snart att NIS skickat ut tusentals meddelanden från 65 Twitterkonton till stöd för Park och som smutskastade motkandidaten Jae-In. NIS twittermeddelanden använde halvnakna foton på vältränade män och kvinnor för att locka till sej läsare.

När Newstapa grävde djupare, hittade journalisterna över 660 NIS-konton på Twitter som spred olika typer av propaganda, dels som stöd för Park och även för att kritisera Nordkorea.

.

Newstapa fick också tag på ett NIS-dokument som troligen läckts av en visselblåsare/NIS-anställd, som visade att NIS-chefen Won Sei-Hoon (eller Won Se-Hun, Won Se-Hoon) gav olagliga skriftliga instruktioner till avdelningschefer på NIS för att påverka Sydkoreas allmänna opinion i politisk riktning. (wiki)

NIS-chefen Won Sei-Hoons dokument var högst detaljerat och angav vilken roll NIS skulle utnyttja i syfte att påverka politiken och påverka presidentvalet i Sydkorea.

NIS-chefen Won Sei-Hoon skrev även i NIS-dokumentet att politiskt oppositionella skulle stämplas som "nordkoreanska aktivister" och motarbetas med en rad mer eller mindre olagliga metoder. NIS-agenterna skulle även föra fram åsikter (!) som var kärnkraftsvänliga. En viktig målsättning var att "stärka" den yngre generationens lojalitet med den styrande regeringen. Det verkar som om delar av NIS-dokumentet sträcker sej tillbaka till år 2005.

Sydkoreansk lag fastställer att det är förbjudet för NIS att blanda sej i politik och förbjudet för NIS att ägna sej åt eller påverka Sydkoreas politik.

NIS-agenterna faktakollade inte NIS-chefens påståenden, varvid identiska faktafel fortplantade sej i alla dom trollade twitterkontona. Enligt Newstapa hade minst
280 000 tweets gjorts av NIS-agenter för att påverka allmänheten och manipulera befolkningens åsikter.

NIS använde sej av ca 10 olika arbetsgrupper med NIS-agenter som spred politiska meddelanden. Ett antal twitter-botar såg sedan till att meddelanden spreds ytterliggare.

Newstapa vände sej återkommande gånger till sydkoreansk åklagarmyndighet som var högst motvilliga till att undersöka NIS trollfabrik. Men slutligen startade en utredning och åklagarmyndigheten kunde identifiera 70 sydkoreaner som var NIS-agenterna bakom trollkontona.

.

Förutom NIS-chefen Won Sei-Hoon, upptäckte åklagarmyndigheten att även "metropol"-polischefen Kim Yong-Pan ägnat sej åt att mörklägga utredningar och dribbla bort utredningsmaterial. Av misstag sparades en intern generande övervakningsfilm från poliskontoret hos "metropol"-polisen, som visar med ljud och bild hur enskilda poliser raderar och förvanskar utredningsmaterial i NIS-skandalen. Videofilmen hamnade sedan i händerna på åklagarmyndigheten och av rädsla för att den skulle läckas till media, beslöt åklagarna att publicera videofilmen med bifogade kommentarer.

Det låter fint, när en av dom kontorsarbetande poliserna på videofilmen med darrande röst säger: "Om det här kommer ut är vi döda. Vi är alla döda."

Ja, den polisen hade tydligen proportionerna klara.

.

Förutom Newstapa, verkar den resterande traditionella sydkoreanska median ha rapporterat halvhjärtat om NIS-skandalen.

Kanske pga hot, kanske pga något annat - efter 6 månaders utredning avgick plötsligt chefsåklagaren som utredde NIS, som utredde Won Sei-Hoons och Kim Yong-Pans olika lagbrott. President Park hotade också med att låta sydkoreanska justitiedepartementet "undersöka" chefsåklagaren. Parklojal media angrep chefsåklagarens privatliv, för att han hade en "oäkta" son med en kvinna vid sidan av.

Chefsåklagaren avgick kanske för att överleva?

Chefsåklagaren och övriga åklagare i utredningen av NIS-skandalen blev till slut alla avlägsnade från utredningen av Justitiedepartementet. Samtliga åklagare i utredningen av NIS-skandalen har sedan fått lämna Seoul och har fått nya arbetsplatser långt ute på landsbygden. Utredningen av NIS-skandalen står stilla sedan år 2014.

.

Som mindre notering drar jag mej till minnes en svensk dokumentär för några år sedan där det sas att gränserna mellan rysk maffia, ryska oligarker och rysk säkerhetstjänst var utsuddade.

På liknanden sätt kan gränserna ha suddats ut mellan kriminell, industriell och säkerhetsmässig verksamhet i Sydkorea. I januari 2014 fick överraskande den då fd NIS-chefen Won Sei-Hoon (eller Won Se-Hun, Won Se-Hoon) två års fängelse för tagande av muta, ca 1,2 miljoner kr av en byggföretagare. (YT/ARIRANG, 2 min)

NIS-chefen Sei-Hoon hade sett till att utnyttja sina politiska kanaler för att garantera byggföretagaren ett lönande byggkontrakt. Frågan är vem som avslöjat NIS-chefen Won Sei-Hoon? Något straff för NIS-skandalen och manipulering av allmänheten i strid med sydkoreansk lag, fick dock inte NIS-chefen Sei-Hoon.

Byggföretaget försattes i konkurs. Mycket av mutverksamheten gjordes åren 2009 - 2010.

Ett rimligt antagande är att NIS-chefen kontrolleras av några av dom rikaste sydkoreanska industrifamiljerna och när Sei-Hoon tog emot en mindre muta från en obetydlig byggföretagare, överskred Sei-Hoon troligen en osynlig gräns inför sina osynliga herrar i den djupa staten, Sydkoreas dolda permanenta skuggregering. Min gissning är att Sydkoreas rikaste ledare kräver obrottslig lojalitet och en NIS-chef som pysslar med små mutaffärer på egen hand, ses nog som en säkerhetsrisk.

NIS-chefen slapp lindrigt undan då tagande av muta kan ge livstids fängelse i Sydkorea. Vi får se vilka domar som faller mot fd president Park och "kristna" shamanen Soon-Sil, båda är misstänkta för att ha fifflat i miljardklassen.

.

I november 2013 visade det sej att Japan hade olagliga spioner som troligen samarbetade med NIS för att bl a spionera på Nordkorea och kanske hålla koll på japanska medborgare. Förekomsten av japanska spioner utomlands, utanför Japan, är i strid med japansk lag och är även i strid med sydkoreansk lag då inga sådana avtal godkänts av Sydkoreas riksdag. Det är förbjudet för japanska spioner stationerade i Sydkorea att samla känslig underrättelseinformation som sedan förs till Japan. (YT/ARIRANG, 2 min)

Av någon konstig anledning hade Japan även spioner som i strid mot Japans lag, samlade information i Polen och Ryssland.

.

Det bekymmersamma i sammanhanget är även NIS telefonavlyssning av oppositionspartiets företrädare, samt dator- och mobilintrång, se #0. Det är lätt för en säkerhetstjänst som NIS att få hålhakar på enskilda politiker om hela privatlivet ligger öppet för säkerhetsagenterna. Det är högst troligt att sydkoreanska politiker är lika rädda för NIS, som vad brittiska toppolitiker fruktar MI5.

Sydkoreansk rikemannakontrollerad media manipulerar sedan allmänheten och mörkar vad som verkligen sker.

Och när så behövs, mördar NIS oönskade personer, såsom NIS-agenten som hittades mördad i sin bil med ett "självmordsbrev", som "frikände" NIS från massövervakning av sydkoreansk allmänhet med hackerverktyg sålda av italienska Hacking Team (se #0). (YT/PressTV, 3 min)

.

Även värt att se om NIS-skandalen, men kräver lite mer tid, är dokumentären Dictatorship 1.9, 27 min. Dictatorship 1.9 tar upp paralleller med fuskvalet i Sydkorea år 1960, när kriminella tillsammans med säkerhetsmän misshandlade valarbetare och på många olika sätt manipulerade valet. Dokumentären drar även parallellerna till Watergateskandalen och president Nixon. Watergate är i mina ögon en artificiell skandal skapad av makterna som styrde CIA, då det var säkerhetspersonal som gjorde avslöjandet. Troligen hade Nixon opponerat sej på ena eller andra viset mot USAs dåvarande skuggregering och den mer lättmanipulerade Gerald Ford tog över som president efter Nixon.

Min gissning är att Park Geun-Hye fick stöd av dom dolda ledarna för att hon var mer foglig än motkandidaten, men det är svårt att veta. Dictatorship 1.9 pekar på att många av dom nya "demokratiska" partierna på 1980-talet, hämtade sina frontfigurer från tiden under diktatur. Ingen av dom fd diktaturledarna straffades någonsin för sina brott mot det sydkoreanska folket och många fd diktaturledare fick platser i sydkoreansk riksdag. Det gamla ledarskapet flödade in i dom nya partierna åt både höger och vänster.

Dictatorship 1.9 ger en mörk bild av Sydkorea med historierevisioner, hårt kontrollerade media, massövervakning av den sydkoreanska allmänheten, cyberattacker mot vissa organisationer, marginalisering av konstärer, artister och författare med avvikande åsikter samt successiv errosion av demokratin.

NIS trollfabrik ägnade sej även åt att uppmana folket skänka pengar till Parks presidentvalskampanj. Dictatorship 1.9 nämner att NIS spridit 22 miljoner meddelanden över internet sedan början av 2000-talet fram till slutet av 2013, för olika psyop-ändamål, attackera Nordkorea mm.

Dictatorship 1.9 anger även antalet NIS-agenter som ägnar sej åt psyop till att vara 74 personer och uppgiften kommer från Sydkoreansk åklagarmyndighet. Även delar av det besvärande videoklippet från poliskontoret visas i dokumentären. Dessutom framkom det att mer än 30 internetbaserade mediaföretag erhöll fabricerade nyhetsartiklar från NIS, som sedan presenterade för sydkoreansk allmänhet som sanna fakta.

Den senare halvan av dokumentären tar hastigt upp detaljer som rör sydkoreanska politiska skandaler som jag inte har en aning om vad det är för något. Berätta gärna, den som vet.

En åklagare i utredningen av NIS-skandalen, som med giltiga domstolsordrar arresterade tre NIS-agenter fick sparken dagen efteråt och NIS-agenterna släpptes. Så uselt fungerade rättvisan.

.

Ett intressanta påstående i dokumentären är att NIS har ökat sin verksamhet efter 2012 med att skicka ut politiskt manipulerande twittermeddelanden via botar och president Park fattade dessutom ett (delvis offentligt) beslut att NIS skulle öka sin verksamhet med mera psyop.

,

Sydkoreanska militärens cyberkrigförare erhöll träning av NIS-agenter. Relativt lite är känt om militärens psyop och cyberkrigföring, men ingen blir förvånad om den är minst i samma skala som NIS egen. Sydkoreansk militär får dock inte utredas av civila åklagare utan utreds av - militären själva.

Vem är det som styr militären?

.

Troligen har jag bara hittat småbitar som visar toppen av ett isberg. Exakt vad detta innebär för den enskilde i Sydkorea är en bra fråga. Och varför är det så här?

Anmäl
2017-03-29 01:46 #2 av: Cireea

Ouch, mycket att läsa och mycket att ta in. Yrar Finns det ingen kortare sammanfattning? Gapskrattar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-29 09:06 #3 av: Huygens

En sammanfattning är svår och tappar detaljer. Lite skissartat:

.

Sydkorea styrs av ekonomiska och politiska ledare ovanför sydkoreansk riksdag och ovanför sydkoreansk regering. Ledarna kontrollerar även 90 % av Sydkoreas media.

Ledarna manipulerar Sydkorea med hjälp av NIS och genom Sydkoreas Justitiedepartement samt via media.

NIS, Justitiedepartementet, media.

.

NIS utför ekonomisk, politisk och integritetskränkande brottslighet genom mutor, olaglig manipulering av information på internet, fabricering av nyheter till media och olaga massövervakning/-avlyssning av miljontals sydkoreaner via deras mobiltelefoner och datorer.

Delar av NIS aktiviteter är underliga och obegripliga, sänkningen av Sewol är en sådan händelse.

.

Justitiedepartementet stoppar alla underlydande myndigheter som undersöker eller avslöjar NIS brottslighet, genom att tjänstemännen förödmjukas, omplaceras, hotas, degraderas, lyfts ur utredningarna och i vissa fall angrips offentligt genom personlig smutskastning i sydkoreansk media.

Poliser och åklagare råkar illa ut.

.

Även oppositionspartierna måste vara kontrollerade av samma ledare ovanför riksdagsnivå, då oppositionspartierna svarat blekt och tafat på NIS kriminella aktiviteter över dom sista 10 åren.

Anmäl
2017-06-19 21:47 #4 av: Huygens

President Moon Jae-In har idag (2017-06-19) förmått NIS att tillsätta en oberoende kommitte som ska utreda NIS roll under presidentvalfusket år 2012. Kommitten består delvis (helt?) av - NIS. Ja, NIS ska utreda NIS. Korea Herald

NIS chef Suh Hoon säger att han redan tagit det första steget att reformera NIS. Från den 1:e juni kommer NIS inte längre att spionera på regeringen, riksdagsledamöter, journalister och nationella föreningar.

Tro på det.

Målsättningen är att återför folket förtroende, säger NIS-chefen Suh Hoon.

Anmäl
2017-06-20 04:31 #5 av: Cireea

#4 Låter väl inte helt fel med att reformera NIS. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-06 09:14 #6 av: Huygens

President Moon Jae-Ins fru Kim Jung-Sook (wiki) besökte i Berlin, graven till kompositören Yun Isang (wiki), som kidnappades år 1967 i Västberlin av NIS/KCIA m h a västtysk säkerhetstjänst. (YT/ARIRANG, uppläsare: Mark Broome, 2017-07-05, 2 min)

Yun Isang fördes först till Bonn och därefter till Sydkorea av NIS/KCIA. Yun torterades, tvingades erkänna spioneri och dömdes till döden för förräderi, under den tid då diktaturen fortfarande hade makten. Beviset för att Yun var en förrädare var att han hade besökt Nordkorea år 1963.

Yun Isang benådades år 1969 och frigavs till Västtyskland där han dog år 1995.

År 2006 erkände Sydkoreas regering att anklagelserna och bevisen mot Yun Isang från NIS/KCIA var fabricerade och att Yun blev oskyldigt dömd (som 1000-tals andra vid den tiden).

Anmäl
2017-07-06 13:02 #7 av: Cireea

Usch Ledsen Fruktansvärt med så många oskyldiga som blivit dömda för brott de inte har begått. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-25 13:21 #8 av: Huygens

Förr-förra presidenten Lee Myung-Bak är föremål för en undersökning som rör koordinering av NIS aktiviteter som resulterade i att president Park Geun-Hye kunde fuska till sej valsegern i presidentvalet år 2012.

Lee Myung-Bak och Park Geun-Hye är medlemmar av samma parti, det dåvarande Saenuri, nuvarande Frihetspartiet.

.

Bevismaterialet kommer tydligen (?) från Blå Huset, via riksdagsledamot Hong Ihk-Pyo i president Moon Jae-Ins Demokratiska Partiet.

Bevismaterialet, 700 dokument om NIS, sändes ursprungligen från personal i Blå Huset till Åklagarmyndigheten redan år 2012, men Åklagarmyndigheten skickade tillbaka bevismaterialet till Blå Huset år 2014, utan åtgärd. Flera åklagare omplacerades eller skrämdes till tystnad av Justitiedepartementet eller av president Parks administration.

.

Tydligen pågår en rättegång mot fd NIS-chefen Woon Sei-Hoon och bevismaterialet, dom 700 NIS-dokumenten, skickades in på måndagen, under pågående rättegång mot Sei-Hoon. Korea Times, 2017-07-25

Jag vet ej vad Sei-Hoon står åtalad för denna gång, men i domen år 2014, dömdes NIS-chefen Sei-Hoon till fängelse (se #1) för tagande av muta.


Det anses att NIS olagliga aktiviteter för att undergräva Moon Jae-Ins kandidatur år 2012 och valfusk för att hjälpa Park Geun-Hye, bara kunde utföras på uppdrag av dåvarande president Lee Myung-Bak.

NIS gav även olagligt ekonomiskt stöd till extremgrupper som demonstrerade och orsakade oroligheter mot Jae-In. Enligt koreansk lag får NIS inte ta politisk ställning och får inte hjälpa politiska grupper, vilket skedde åtminstone under åren 2012 - 2016.

Bevismaterialet visar även att NIS-chefen beordrade sin säkerhetspersonal att förbjuda journalister och förbjuda media att publicera artiklar som kunde vara negativa på president Park.

NIS-chefen Woon Sei-Hoon beordrade även sina säkerhetsmän att verka för att stänga ner mediabyråer som publicerade regeringskritiska artiklar.

.

President Parks parti, Frihetspartiet protesterar mot leveransen av dom 700 NIS-dokumenten till rättegången och säger att Demokratiska Partiet kan vara på väg att ägna sej åt "hämnd", vilket skulle "skruva tillbaka klockan" för Sydkorea.

.

Delar av fd president Parks parti, Frihetspartiet har dessutom rest personliga åtal mot president Moon Jae-Ins nya ministrar för att Blå Huset kontinuerligt senaste veckan släppt äldre dokument som bevismaterial till den pågående rättegången (tråd) mot fd president Park. Korea Herald, 2017-07-24

Anmäl
2017-07-26 02:15 #9 av: Cireea

Nu händer det mycket känner jag Funderar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-08-04 10:34 #10 av: Huygens

Gunhamdos (Hashima) förstadagsbiobesöksrekord varade bara lite över en vecka.

Ett nytt förstadagsbiobesöksrekord på över 1 miljon tittare, har slagits av filmen "En Taxiförare", Taeksi Unjeonsa (spoilervarning -> wiki), som handlar om Gwangjumassakern (se #0), där regeringsbeordrade militärtrupper dödade och skadade 1000-tals (10 000-tals?) demonstranter. 100-tals modiga taxiförare fungerade som ambulanstransport, körde in och hämtade ut skadeskjutna demonstranter, men blev också själva ihjälskjutna av militären eller misshandlades svårt av soldaterna.

Det dåvarande NIS medverkade till att koordinera militärens aktioner och övervakade telefonkommunikation för att identifiera ledande demonstranter och allmänhetens aktioner.

Filmen En Taxiförare är mer trogen den historiska handlingen kring Gwangjumassakern än vad Gunhamdo är kring händelserna på Hashima. Jag nämner inget om handlingen för den som vill se En Taxiförare och säger bara att mitt intryck från korta klipp på nätet, ger en känsla av en väldigt gedigen och grundligt gjord film.

Många demonstranter arresterades och torterades av säkerhetsmän från NIS.

Det är lite underligt att En Taxiförare inte fått lika mycket uppmärksamhet i media som Gunhamdo. Jag hittade inte en enda engelskspråkig nyhetartikel i Korea Times som nämner En Taxiförare.

spoilervarning -> (YT/ARIRANG, 2017-08-03, 2 min)

.

NIS erkänner nu efter en "internutredning" att 30 NIS-avdelningar samverkade under presidentvalet år 2012 för att hjälpa president Park Geun-Hye att fuska till sej valsegern, genom att sprida ut Fake News, desinformation, smutskastning, och lögner på internet om motkandidaten Moon Jae-In. Korea Herald, 2017-08-04

Säkerhetsmän från NIS utsatte nyhetsbyråer och journalister för hotfulla påtryckningar i syfte att få media att skriva negativt om Jae-In och dölja negativa artiklar om Park Geun-Hye.


Det skulle vara väldigt bra om Jae-In tillsatte en undersökning om NIS aktiviteter i samband med falsk flagga Sewol.

NIS-chefen Won Sei-Hoon står just nu åtalad i en rättegång om smutskastningskampanjen under valåret 2012. Det är högst troligt att dåvarande presidenten Lee Myung-Bak var bakom organisationen att smutskasta Jae-In och sprida desinformation på internet i form av miljontals sk "tweets" producerade av automatiska botar kontrollerade av NIS.

Tydligen fungerade NIS kampanj, för Park Geun-Hye (numera åtalad) blev vald till president i december 2012, varefter hon godkände genomförandet av falsk flagga Sewol och bedrev omfattande korruption, troligen i miljardklassen.

Massvis av NIS datafiler raderades på order av Sei-Hoon, men utredarna lyckades återställa en del filer och kunde därmed avslöja en del av sammansvärjningen.

Anmäl
2017-08-04 20:04 #11 av: Huygens

Jag hittade inte denna detalj i Korea Herald, så jag länkar till DailyMail istället. Tydligen har handläggare på NIS erkänt att NIS manipulerade presidentvalet under två års tid, mellan 2010 - 2012, genom "cyberkrigföring". DailyMail/AFP, 2017-08-04

NIS ägnade sej åt två års metodisk manipulering, för att påverka allmän opinion.

Säkerhetsmän från NIS brännmärkte kritiker mot regering, som "Nordkoreanska agenter" via 1000-tals trollkonton på internet, vilket stärkte Park Geun-Hyes position och möjliggjorde att hon genom valfusk kunde erhålla presidentposten i december 2012.

Anmäl
2017-08-08 11:23 #12 av: Huygens

En artikel om Gwangjumassakern. Tydligen reagerade soldaterna med att dom "måste lyda order" när dom kommenderades att skjuta ihjäl gymnasieelever som försökte hjälpa undan skadeskjutna demonstranter till sjukhus. Det gjorde att sjukhusen efter hand också fylldes med döda gymnasieelever, dokumenterat med kamera på sjukhusen av den amerikanske missionären Charles Betts Huntley. Korea Times, 2017-07-18

Anmäl
2017-08-08 19:41 #13 av: Cireea

Nej men fy Ledsen

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-08-09 13:24 #14 av: Huygens

Enligt den nu aktiva reformkommitten för NIS, använde NIS över 3500 säkerhetsagenter som "cyberkrigare" inför presidentvalet år 2012. Många av "cyberkrigarna" var civila som anställdes i rollerna av internettroll och sysslade inte (?) med NIS övriga säkerhetsarbete. Korea Herald, 2017-09-08

Som jag nämnt tidigare, får NIS enligt lag inte agera politiskt och måste hålla sej politiskt neutral.

Anmäl
2017-08-10 00:17 #15 av: Cireea

Hmm okej, varför hade de dessa "krigare" om de nu ska vara neutral? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-08-14 10:47 #16 av: Huygens

Ja, kanske får vi reda på det, då Seouls Åklagarmyndighet återöppnar den nedlagda utredningen mot NIS för inblandning i valfusket år 2012. Korea Times, 2017-08-14

Frihetspartiet (fd president Parks) säger att utredningen mot NIS bör förbli nedlagd då den bara är motiverad av politiskt pladder.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.