Korea - kultur, historia och allmänt om korea

KEPCO

2017-04-07 16:09 #0 av: Huygens

KEPCO står för Korea Electric Power Corporation och är ett elkraftföretag, som inte ska förväxlas med det något mindre japanska företaget, med bas i Kansai (Japan), vars företagsnamn förkortas på samma sätt.

KEPCO ägs av den Sydkoreanska staten och leverar 93 % av landets el. KEPCO gör en blygsam nettovinst av ca 130 miljarder kr/år samt har 20 000 anställda.

.

Lite överraskande kan KEPCO nu få erbjudande att köpa det konkursdrabbade miljardföretaget Westinghouse.

Bakgrunden är att Toshibas USA-del; Westinghouse Electric nu gått in i väggen med en gigantisk miljardkonkurs. Risken finns därför att smarta kinesiska affärsmän köper upp Westinghouse-konkursbo, vilket politiker och Pentagon i USA ogillar.

Westinghouse har nämligen en mängd affärshemligheter och patent i sin industriportfölj. Dessutom har Westinghouse fyra delvis misslyckade byggen av kärnkraftsverk på USAs sydöstkust, som USA helst vill se färdigställda under någon annan än Kinas regim. (DM)

Risken är att Kina kan komma att äga 4 USA-kärnkraftverk och en betydande del av USAs elnät, som idag förvaltas i konkursboet.

.

Erbjudande kan därför komma att gå till KEPCO att köpa det stora Westinghouse-konkursboet, om Japans regering går med på affären.

Det finns dock en betydande risk för KEPCO att blöda ekonomiskt, då dom fyra kärnkraftverken redan löpt över budget med flera miljarder dollar.

Anmäl
2017-04-26 19:26 #1 av: Huygens

KEPCO och sydkoreanska underleverantörer riskerar bli av med lukrativa kontrakt på nytt kärnkraftsverk i Sydafrika (annan världsdel). KEPCO fick år 2009 ett kontrakt på att bygga ett kärnkraftsverk, med 4 reaktorer i Förenade Arabemiraten, som inte är färdigbyggt än. Kärnkraftsverket heter Barakah (wiki) och kostar obetydliga 20 miljarder USA-dollar.

Reaktorerna är av en ny typ som utvecklats av KEPCOs ingenjörer. Reaktortypen kallas Advanced Pressure Reactor (APR-1400) (wiki). Flera APR-1400 är under byggnad i Sydkorea, med vissa fördröjningar pga korruption och falsifierade dokument som rör säkerheten.

Över 100 personer inklusive vice styrelseordförande i KEPCO åtalades i samband med KEPCOs falsifiering av fabricerade säkerhetsdokument år 2013. (World Nuclear News, 2013-10-10)

Vissa av dom sydkoreanska reaktorerna fick tas ur drift, för att byta defekta delar.

.

Nu har Sydafrikas högsta domstol dömt att upphandlingen av kärnkraftsverket, där ryska Rosatom har huvudrollen, är olaglig. Sydkoreanska teknikleverantörer måste därför invänta nytt Sydafrikanskt riksdagsbeslut, om det alls blir ett kärnkraftsverk. (DM)

Det verkar som om Sydafrika har sina egna problem med korruption. Bl a fick Ryssland fördelaktiga skatteavtal via sydafrikanska politiker, som inte informerats till riksdag och allmänhet på ett korrekt sätt. Även upphandlingen bedömdes vara olaglig.

Anmäl
2017-06-16 12:12 #2 av: Huygens

Sydkoreas äldsta reaktor, den 40 år gamla Kori 1, komer att stängas av i slutet på veckan. Målsättningen är att övergå till förnybara energikällor. (DM)

Kori 1 hamnade i rampljuset år 2012 när det visade sej att vitala säkerhetsarbeten bestod av fuskjobb och av defekta reservdelar som godkänts via fabricerade säkerhetsdokument upprättade av chefer på KEPCO.

Anmäl
2017-06-16 13:10 #3 av: Cireea

#2 Oj, här går det undan. Vi får se vad som händer! 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-22 12:05 #4 av: Huygens

Moon Jae-In tänker satsa mer på alternativa energikällor och ett sådant exempel är Sihwa tidvattenkraftverk (wiki) byggt år 2011 och ägt av statliga K-water. Sihwaverket använder en konstgjord tidvattensjö som ligger vid staden Ansan. Dom tio turbinerna i Sihwa producerar tillsammans lika mycket effekt som 1/3-dels kärnreaktor. (YT/ARIRANG, 2017-06-21, 2 min)

Anmäl
2017-06-22 14:05 #5 av: Cireea

Häftigt! Tummen upp

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.