Länkar, Artiklar, Nyheter, Skvaller

Syd-/Nordkorea/USA

2017-04-17 18:16 #0 av: Huygens

Ett drama utspelar sej med Syd-/Nordkorea/USA och vi kan även inkludera Kina och Ryssland i spelet.

Det stora atomdrivna USA-hangarfartyget Carl Vinson har börjat röra sej utanför Sydkorea i riktning mot Nordkorea. Carl Vinson är skyddad och omgiven av en massa jagare, kryssningsfartyg och en supermodern attackubåt, som kan sänka alla större krigsskepp som försöker närma sej Carl Vinson.

.

Dessutom har Kina och Ryssland börjat närma sej vattnen runt Carl Vinson för dom anar att något kan vara i görning. Det verkar också som om Japan är lite bekymrade över den stora anhoppningen av krigsfartyg i området. (DailyMail)

Carl Vinson har annars hållit sej mest längs Sydkoreas kust, så risken finns för ett anfall. Nordkorea har också varit väldigt otursamma med sina senaste missiltest. Nästan varenda raket har exploderat i luften kort efter avfyrning, varför man kan misstänka att USAs (CIAs?) datavirus i stil med Stuxnet är i farten.

Samtidigt får jag lite falsk flagga Gulf of Tonkin-känsla, år 1964. (wiki) (YT-sök)

Ska historien upprepa sej? Mike Pence (vicepresident) och Sean Spicer (talesman) pratar om att USAs tålamod är slut och att Nordkorea har gjort sej skyldig till en attack med sina misslyckade raketförsök. En attack som USA kan komma att vedergälla. (DailyMail)

Ja, den Sean Spencer i Vita Huset, som nyligen sa att "Hitler gasade inte sitt eget folk". (DailyMail) och (DailyMail)

.

Sydkoreanska myndigheter säger dock väldigt lite om händelseutvecklingen.

Carl Vinson sägs närma sej slagläge för ett större anfall mot Nordkorea. Om det bara rör sej om att USA vill spänna musklerna eller om Donald Trump beordrat ett anfall på samma sätt som när Storbritannien/USA bombade Kadaffis palats i Libyen (dödade Kaddaffis dotter och 180 tjänstepersoner, befäl, soldater + civila), är svårt att veta.

Carl Vinson har över 100 attackplan med mycket destruktiva helveteseldmissiler och om dom gör en bombräd mot Nordkorea, kan omfattande skada orsakas. Dessutom kan drönare av typen Grå Örnar (wiki) stationerade i Sydkorea användas som har helveteseldmissiler (Hellfire missile).

Risken finns att USAs färska användande av en MOAB i glesbefolkade byområden i Afghanistan, mest var ett test inför Trump, för att verifiera att bomben fungerar i bergområden den är avsedd för. Börjar USA släppa MOAB över Nordkorea kommer det sluta illa. (DailyMail)

.

Ed på The Outer Light har gjort en analys av videomaterial och tidningsartiklar som rör Carl Vinson. Både Kina och Ryssland (Vladivostok) verkar ha laddat upp med krigsmaterial längs vägarna. (YT/The Outer Light, 9 min)

Kanske är det ingenting, hangarfartyget återvänder till Sydkorea och faran blåses över om några dagar?

Anmäl
2017-04-17 19:41 #1 av: Cireea

Jag skulle inte bli förvånad om Trump har något i görningen. Tycker det varit mycket rörelser från USAs sida på senaste. 

Däremot är jag av den åsikt att vi (resten av världen) måste göra något åt Nordkorea, av flera olika anledningar. Men ytterligare ett krig är något man bör undvika. OberördFler oskyldiga människor ska inte behöva dö i onödan. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-17 20:20 #2 av: Huygens

Det bästa vore en fredlig kollaps av Nordkorea, som i fallet med Östtyskland, där dom bara gav upp och förenade sej med Västtyskland. Fast jag får inte intryck av att det är vad USA eller Trump vill.

Anmäl
2017-04-17 20:25 #3 av: Cireea

#2 Precis, det hade varit den bästa lösningen! 
Men jag har samma känsla som dig på den fronten, dessvärre. Ledsen

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-18 09:59 #4 av: Huygens

För en månad sedan var det USAs utrikesminister Rex Tillerson som besökte Sydkorea och vandrade på den avmilitariserade zonen mot Nordkorea. (trådinlägg)

Nu är det USAs vicepresident Mike Pence som besökt Sydkorea och tagit sej en promenad på den avmilitariserade zonen. Nordkoreas kameraförsedda soldatar var även den här gången framme, iakttog uppmärksamt den amerikanske vicepresidenten samt fotograferade sin amerikanske besökare.

Mike Pence reste sedan från Sydkorea vidare till Japan. Kanske hoppas han på att övertala statsminister Shinzo Abe att delta i en militär insats? (DM)

Det är som hundar som sniffar på rivalens revir. Frågan är om också Trump kommer på besök till Sydkorea?

.

Kina kan råka ut för beskyllningar om att bryta mot sanktionerna mot Nordkorea. Det har nämligen synts 6 lastbilar från det kinesiska företaget Sinotruk i Nordkoreas senaste militärparad. (DM)

Lastbilarna transporterade stolt Pukkuksong, ubåtsmissiler. Frågan är om Nordkorea ens har ubåtar som fungerar ifall dom måste köpa lastbilar från Kina?

Sinotruk förnekar allt affärsmässigt samarbete med Nordkorea och antyder att lastbilarna måste vara från före år 2006 innan sanktionerna inleddes. Eller kanske har Nordkorea fått tag på gamla lastbilar och reparerat?

Nordkorea har tidigare köpt lastbilar från Kina för att transportera timmerstockar. Även dessa lastbilar avsedda för timmerstockar sågs i militärparaden transportera stora landbaserade missiler.

Anmäl
2017-04-18 14:42 #5 av: Huygens

Donald Trump kommer troligen skicka två hangarfartyg till, Ronald Reagan och Nimitz, nästa vecka. Båda är lika stora som Carl Vinson, något över 100 000 ton, med terrordrönare och 100 attackflygplan vardera. (DM)

Anmäl
2017-04-19 19:20 #6 av: Huygens

Nu hävdas det att Carl Vinson var på väg åt andra hållet, bort från Nordkorea. SVT

Anmäl
2017-04-19 19:25 #7 av: Cireea

#6 Ööh, det lät ju... märkligt? Funderar 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-19 19:28 #8 av: Huygens

Ja, jag förstår ingenting. Eller har begreppet Falsk Nyheter fått en ny innebörd?

Anmäl
2017-04-19 19:37 #9 av: Cireea

Tycker det låter helskumt att Carl Vinson plötsligt flyttat sig bortåt, med tanke på hur mycket det stått om att den rört sig mot Nordkorea samt nyheten om att det skulle komma ytterligare fartyg.. ? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-20 15:43 #10 av: Huygens

Någonting är fel i nyhetsrapporteringen, då DailyMail och andra källor påstod att ryska och kinesiska signalspaningsfartyg var på väg till området utanför Nordkorea där Carl Vinson först påstods befinna sej.

.

Men det måste varit ljug, för nu är det bekräftat att Carl Vinson åkte åt andra hållet, bort från koreahalvön och i riktning söderut mot Australien för en militärövning med australiska flottan. (DailyMail/AFP)

President Two Mouths försöker förklara sej och Vita Husets talespersoner omdefinierar "sända en armada norrut". Antingen är det bara oklarheter från Trump eller så var alla påståenden en psyop för att provocera fram en reaktion från Nordkorea.

Jag tyckte också det verkade lite underligt när Sydkoreas företrädare inget sa om Carl Vinsons aktiviteter.

.

Edit: Bilder på Kinas och Rysslands påstådda trupper vid Nordkoreas gräns. (DM)

Anmäl
2017-04-20 16:30 #11 av: Cireea

Jisses.. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-22 14:01 #12 av: Huygens

Upprörda känslor i Sydkorea efter att Trump sagt att Korea en gång i tiden "brukade vara en del av Kina".

Kinas president Xi Jinping besökte Trump i hans lyxanläggning i Mar-a-Lago i Florida. Sydkoreas utrikesministers talesperson förnekar Trumps information och hävdar att Korea aldrig varit under kinesiskt styre, trots många invasionsförsök. (DM)

Anmäl
2017-04-22 14:36 #13 av: Cireea

#12 Jisses..Korea har aldrig tillhört Kina. Oberörd

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-22 15:29 #14 av: lilssgu

Korea och Japan har ju båda fått mycket från Kina, om man tänker kultur och språk, men jaa, inte riktigt samma sak som det Trump påstår Tyst

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Anmäl
2017-04-25 18:25 #15 av: Huygens

Sydkoreas hamnstad Busan får påhälsning av USAs atomubåt Michigan, som liknar en svart val. (DM)

Busan är en rätt stor stad med 3,5 milj inv och 8 milj i området. Busan beskrivs som en restaurang-, café- och park-stad. Man kan antagligen lära upp sej som kock i Busan. Ett tag var Busan tillfällig huvudstad. (wiki)

Anmäl
2017-04-26 20:15 #16 av: Huygens

Det har varit kraftiga sydkoreanska protester från lokala bybor runt golfbanan, som ägs av Lotte i området/kommunen Seongju (?) (wiki), sydöst om Seoul där USAs THAAD nu börjar installeras. Polisen svarade troligen hårdhänt och 10 demonstranter fick frakturer och skador. (DM)

Wikipedia, administrativa landområden i Sydkorea.

.

Nordkorea gör stor militärövning längs stranden nära kuststaden Wonsan (wiki), mestadels med mobila kanoner och stridsvagnar, som svar på USAs krav. Samtidigt utförde Sydkorea och USAs militär omfattande militärövningar med stridsvagnar i Pocheon (wiki) nära Nordkoreas gräns. (DM)

Ord och inga visor.

Det syns lite bilder i DM-artikeln på sydkoreanska demonstranter som är mot USAs militära aktiviteter och lite bilder på folkdans, festligheter i Nordkorea.

Anmäl
2017-04-27 11:38 #17 av: Huygens

Det nya missilsystemet i Sydkorea, THAAD, sägs ha varit under hackerförsök från kinesiska hackare. Problemet är bara att ingen kan säga om det egentligen är CIA som använt UMBRAGE och Marble, för att skuldbelägga Kina. Ett sydkoreansk företag (ej namngivet) kopplat till verksamheten med THAAD, påstås ha utsatts för hackingförsök. (DailyMail)

Kina förnekar hackeranklagelserna. Sydkoreanska demonstranter syns med skyltar som har texten "NO THAAD" och "NO WAR".

Påståendena om kinesiska hackare finns i stort sett bara i USA- och brittisk media. Jag hittade inget i t ex Arirang News engelska videoklipp, så en viss varning för fake news.

.

Samtidigt har Pyongyang i Nordkorea bränslebrist. Främst är det bensin som saknas, vilket indikerar att Kina dragit ner eller stoppat bensinleveranser, kanske som påtryckningsmedel på Kim Jong-Un. (DailyMail)

Anmäl
2017-04-27 14:13 #18 av: Huygens

Letade igenom dom 3 senaste dagarnas Arirang News nyhetsklipp om THAAD och hackandet nämns inte alls. Inte ett ord.

Men jag hittade ett kort klipp från igår, som visar golfbanan från luften och hur omgivningen ser ut i Seongju. Det är ett grönt område. Golfbanan har många sandbunkrar och ser svårspelad ut, säkert gjord för att kunna vara en utmaning åt internationella spelare. THAAD kommer att vara i funktion inom några dagar. Lastbilarna ser ut att i vissa fall vara ökenkamouflerade, kanske kommer dom direkt från irakkriget. (YT/ARIRANG, 2017-04-26, 2 min)

Området i Seongju är mest lantbruk och tvåplanshus. Det ser bitvis ut som ett blandat äldre och modernt villaområde på landsbygden, avbrutet av lite öppna marker och stora böljande skogspartier. Antagligen väldigt trevligt att bo på.

Jag kan förstå demonstranterna, flera hundar stycken som verkade mötas av 1000 - 2000 poliser.

.

Det som är lite bekymmersamt är att utplaceringen ser "tillfällig" ut. Dvs jag kan inte se byggnaden av några hus eller andra byggnader. Det ser ut som om lastbilarna ställer upp sin radar och raketer, som sedan är redo att avfyras. Det ser inte ut som om USAs militär tänker stanna på plats någon längre tid. (YT/ARIRANG, 2017-04-27, 2 min)

Anmäl
2017-04-28 12:01 #19 av: Huygens

Sydkorea får nu Trumps krav på sej. Sydkorea krävs på motsvarande 9 miljarder kr för THAAD och priset kan öka beroende på hur många missiler USA tror sej behöva. Dessutom kan kostnader tillkomma för Grå Örnar. (DM)

Kontrollen över THAAD kommer dock ligga hos USA. En talesperson för presidentkandidat Moon Jae-In säger att Trumps krav är "omöjligt". (DM)

Sydkorea säljer varor till USA för motsvarande 250 miljarder kr/år. Om Sydkorea inte går med på USAs pris, kan Trump komma att skrota det fria handelsavtalet KORUS, med Sydkorea.

Ord och inga visor.

.

DM-artikel med några äldre bilder från koreakriget. (DM)

Edit: Kina kan komma att blanda sej i leken och sjösatte sitt första egenbyggda hangarfartyg i veckan från hamnstaden Dalian. Skeppet har ännu ej namngetts. Kina har därmed två hangarfartyg, det andra är Sovjetbyggt. (DM)

Anmäl
2017-05-01 07:58 #20 av: sighni

Busan är sydkoreas andra största stad och har en mycket stor hamn. En av världens största. Jag har precis kommit hem från Sydkorea och naturligtvis pratades det om trump och kim på nyheterna och alla turistresor till DMZ var inställda i övrigt uppmärksammades det inte så mycket fr a inte i Seoul. Några vänner i Busan uttryckte oro men det var allt. Att Kim skulle ge upp håller jag för otroligt även om det är önskvärt. Sydkorea har ju inte heller någon president just nu och det pågick valkampanj medan jag var där. Valet blir den 9 maj och förhoppningsvis väljer sydkoreanerna en president som är bra för landet.

Anmäl
2017-05-01 13:25 #21 av: Huygens

Sydkoreas riksdag vill kanske få en ny regering först (efter 9 maj?), om dom alls bestämmer sej för att göra något som USA är inriktat på?

Anmäl
2017-05-01 16:22 #22 av: sighni

#21 Absolut. Ett land utan regering är ju mer sårbart.

Anmäl
2017-05-02 14:19 #23 av: Huygens

Sydkoreas politiker är kanske kluvna till Trumps senaste uttalande. Donald Trump säger att han skulle känna sej ärad över att få möta diktator Kim Jong-Un. (DM)

Sydkoreas tidning Segye Times tycker att Trump studsar runt som en oförutsägbar rugbyboll.

Anmäl
2017-05-02 15:03 #24 av: sighni

#23 Den analysen kanske inte är så dum.

Anmäl
2017-05-02 15:58 #25 av: Cireea

#23 Känna sig ärad.

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-02 19:12 #26 av: lilssgu

Vilar huvudet i handen Trump uppför sig som ett barn.

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Anmäl
2017-05-07 12:20 #27 av: Huygens

Det är faktiskt svårt att lista ut vad Trump vill. Han ändrar sej för mycket och Trumps ståndpunkt att han skulle känna sej ärad av ett möte med Kim Jong-Un, läses med tvekan i Sydkorea. (Korea Herald, 2017-05-02)

Krönika som ser Trump som en "risk". (Korea Herald, 2017-05-03)

.

Sydkoreanska militärens smuggelförsök i en matbil som dolde oljefat med bränsle, till USAs nya militärbas för THAAD, stoppades av demonstranter, buddhister och katoliker i Susong. Skamsna militärer bad om ursäkt och drog sej tillbaka. (Sveriges Radio, 2017-05-05)

.

Sydkoreansk spion gripen i Nordkorea?

Uhh...?

Historien är lite osannolik och jag har väntat med att skriva om den då jag nästan förväntade mej en dementi från USA.

Tydligen greps professor Tony från USA 2017-04-22 på Pyongyangs flygplats med sin fru när dom tänkte flyga till Kina. Frun verkar dock ha släppts. Sedan var det tyst ett antal dagar. (DM/Reuters) och (DM/AP)

.

Påståendet är att USA-medborgaren professor Tony Kim, som ursprungligen heter Kim Sang-Duk, undervisat på Pyongyang University of Science and Technology (PUST), som är det enda privatägda universitetet i Nordkorea.

PUST öppnades år 2010 av "kristna" (USA-organisationer?) välgörare efter godkännande av Nordkoreas diktator. PUST tillåts lära ut ämnen som annars är tabu i Nordkorea, såsom "kapitalism".

USAs utrikesdepartement bekräftade att en USA-medborgare gripits av Nordkorea. Även Sveriges ambassad kände till gripandet, då svenska ambassaden sköter USAs ärenden, för USA har ingen ambassad i Nordkorea.

.

Sen kokade det till 2017-05-02.

Professor Tony Kim ställdes inför domstol. Videoklippet i artikeln är 4 minuter långt. Se på juristerna i domstolssalen, dom ser faktiskt tagna ut, allvarliga oroade miner. (DM)

Nu kommer det osannolika.

Professor Kim greps med superhemliga militärdokumnet relaterat till Nordkoreas kärnvapenprogram och med målsättning att störa Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Titta på professorn när han går in i rättsalen.

Nedböjt skuldtyngt huvud.

.

Helt, helt osannlikt vad professor Tony Kim säger i rättssalen:

"I was arrested on the spot with evidence while I was receiving a USB [memory -drive/-stick] and documents, which contained nuclear secrets and details regarding the internal situation of this country from a person I bribed.

This happened on 2 October last year, in the Rason Economic and Trade Zone.

The real serious crime I committed is that I carried out a plot against this country - aiming to eliminate its top authorities and bring about the collapse of its system - in conspiracy with South Korean intelligence authorities.

I would like to send a message to my family, which I love. I feel pain as I show myself here as a criminal, who has committed a great crime, which is shameful and ineffaceable.

I admit my crime. I again say that I am sorry. I really want to live rightously. I wish that you forgive me. If you are generous enough to forgive me.

I determine seriously that I will wage a campaign to make the world know good things about this country."

.

Tro det.

Och så gråter stackars professor Tony och torkar tårarna. Åhörarna är mycket allvarliga. Tjejen som skriver anteckningar runt 1:00 ser förfärad ut.

Vad är det vi ser?

.

En charad?

Ett väl genomfört skådespel?

Eller har den stackars professorn tvingats erkänna för att rädda sin fru? Otto Warmbier fick 15 års straffarbete (inlägg) för att ha stulit en politisk banderoll på ett hotell. Vad kan professor Tony få för straff?

Vad är det som händer?

Är både Warmbier och professor Tony skådespelare i en teater där vi ska tro på förekomsten av opposames. Där vi ska förfäras och förmås välja sida?

.

Diktator Kim Jong-Un anklagar CIA och NIS för att planera en kemvapenattack mot Nordkorea via en terrorist. Terroristen ska ha fått CIA-träning i kemiska attacker, radioaktiva material samt har getts en satellitsändare och 20000 dollar vid två tillfällen. (SVT)

Terroristen är tydligen utbildad som skogshuggare i Ryssland och skulle lönnmörda Kim Jong-Un med gift. (DM)

Anmäl
2017-05-08 11:46 #28 av: Huygens

Ännu en "delvis sydkoreansk agent" inför rätta, denna gång i Changsha, Hunan, Kina.

Människorättsaktivisten och "agenten" Xie Yang "erkänner" att han har blivit hjärntvättad och erhållit träning i Sydkorea och i Hong Kong. Xie Yang påstås säga att syftet med hans aktiviteter var att störta den kinesiska konstitutionen och införa västerländsk konstitution. Det saknades åhörare vid rättegången. (DailyMail/AFP)

Xie Yang har tidigare berättat för sin familj att han blivit omfattande torterad i fängelset för att avge erkännanden.

.

Orsaken till att Sverige sköter USAs ambassadärenden är att Sverige var det första västland som erkände Nordkoreas existens, 1973 och att Volvo sålde bilar till Nordkorea, som ambassaden försöker få betalt för.

Volvobilarna har fortfarande inte betalats av Nordkorea och skulden är nu 2,7 miljarder kr. Sverige tvingades därför utveckla sina diplomatiska förbindelser med Nordkorea för att få tillbaka pengarna. SVT

Anmäl
2017-05-08 14:27 #29 av: Cireea

Dom pengarna lär vi aldrig få se från Nordkorea.. Oberörd

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-08 15:46 #30 av: Huygens

Det kanske till slut ses som en sorts SIDA-hjälp och skrivs av? Om Nordkorea blir demokratiskt/förenas, kommer folket behöva en massa hjälp.

Anmäl
2017-05-08 16:07 #31 av: Cireea

#30 Kan hända! 
Men mycket ska nog behövas för att Nordkorea ska gå igenom en sån förändring.. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-26 10:52 #32 av: Huygens

Det har förekommit lite nyheter om militära aktiviteter (USA/Japan/Frankrike mm) nära koreahalvön, men det har mest känts som spel för galleriet, så jag skrev inget.

I alla fall är det ett kriminellt lagbrott i Sydkorea för en sydkorean att besöka Nordkorea utan tillstånd. Och vice versa givetvis, även om avhopparna inte straffas i Sydkorea.

.

Nu har i alla fall Sydkorea godkänt att en människorättsorganisation får besöka Nordkorea. Tydligen har Nordkorea malaria och organisationen Korean Sharing Movement tillåts dela ut malariatabletter, hmm. Hoppas det görs med läkares kontroll. (DM) Malaria ska inte finnas i Nordkorea enligt wikipedia.

The New York Times skriver att Kina arresterat 20 CIA-spioner under åren 2010-2012, och det slutade illa för många av dom gripna. Anonyma källor inom CIA är bekymmrade över att USA tappade så många agenter i Kina. (DM, 2017-05-20)

En CIA-agent i Kina sköts ihjäl framför sina kollegor, som en varning till andra. Kina är dessutom sparsamt med att döma ut långa fängelsestraff, då det anses vara slöseri med pengar att låta bankrånare och våldtäktsmän sitta åratal i fängelse.

.

Förutom professor Tony (Kim Sang-Duk), har ännu en forskare från PUST gripits.

USA-medborgaren Kim Hak-Song som jobbade på PUST (wiki) greps redan 2017-05-06, misstänkt för "handlingar mot staten". (DM, 2017-05-07)

Eleverna på PUST är oftast barn till Nordkoreas elitfamiljer. (DM, 2017-05-07)

Kim Han-Songs fru Kim Mi-Ok väntade på honom vid kinesiska gränsen. Hon säger att Kim Han-Song forskade på förbättringar inom jordbruket. (DM, 2017-05-09)

Anmäl
2017-05-26 11:25 #33 av: Cireea

Malaria i Nordkorea? Funderar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-26 11:42 #34 av: Huygens

Det uppstod malaria i Finland och i Danmark under andra världskriget och ca 100 personer smittades. Om en person med malaria blir stucken av malariamygg så kan malaria spridas till andra. Internationella flygplatser kan också sprida malariamygg. Kanske är det något sådant som hänt i Nordkorea?

Malariamygg känns igen genom att dom har starkt vinklad kropp mot underlaget med huvudet neråt när dom sticker. Men i Sverige har malariamyggen inte malaria.

Anmäl
2017-05-26 11:50 #35 av: Cireea

Jo i för sig, tänkte mest att det är så slutna gränser att det låter lite overkligt att de lyckats få in malaria. Men sånt händer, antar jag. Oberörd

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-26 11:55 #36 av: Huygens

Ja-a, frågan är hur malarian kom in eller om malarian alltid funnits i Nordkorea i liten skala? Ifall det kommer fler nyheter om saken ska jag länka. Frågan är också vilken variant av malaria det kan röra sej om, vilket kan indikera om den kom utifrån.

Edit: Här står det att antalet fall av malaria minskat i Nordkorea dom senaste åren. 21850 malariafall år 2012 och 7010 fall år 2015 enligt WHO. (DM)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.