Korea - kultur, historia och allmänt om korea

HBTQ i Armén

2017-04-21 12:56 #0 av: Huygens

En artikel i DailyMail uppger att Sydkoreas armé försöker hitta och åtala homosexuella pga av en film. (DailyMail)

Bakgrunden ska vara att två män gjort en explicit film (dock inte i en militär byggnad) som lagts på nätet. Det är högst förbryllande då jag trodde att Sydkoreas samhälle inte brydde sej om sådant.

.

Sydkoreas armé har förhört och försökt få soldater att ange sina homosexuella kamrater. Armén har även beslagtagit mobiltelefoner för att leta efter kontakter och meddelanden mellan män som kan avslöja sådana relationer.

Brottsutredningen görs av armen och inte av vanlig polis.

Arméns säkerhetstjänst har använt gaydating appar för att lura och locka till sej homosexuella som därmed avslöjas. En militär kapten har arresterats för fördröjande av utredning.

Dom två männen på videofilmen har förhörts och har uppenbarligen förmåtts eller tvingats ange kamrater. Artikeln i DM upper att utredarna varit hotfulla mot förhörda soldater. Armén vill få till stånd åtal och straffet för homosexuell aktivitet är upp till 2 års fängelse.

Situationen är svår att förstå då det är tillåtet för gay män att vara i det militära.

Anmäl
2017-04-21 14:56 #1 av: Cireea

Vad.. fan? Förskräckt
Hittar inga ord som beskriver min reaktion bättre. Oberörd

"Armén vill få till stånd åtal och straffet för homosexuell aktivitet är upp till 2 års fängelse." - Varför.. ? Funderar Jag trodde verkligen Sydkorea kommit längre i den utvecklingen än att se homosexualitet som något kriminellt. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-21 16:31 #2 av: Huygens

Jag förstår inte heller. Ett påstående som finns på Wikipedia är att det verkar som om Sydkoreas militär styrs av ålderdomlig lagstiftning. (Wiki om LGBT i Sydkorea)

Sydkoreas militärlag definierar homosexualitet som "sexaul harrasment", sexuellt trakasseri. Direkt homosexuell intimitet klassas enligt lagen, Paragraf 92 i Militärstraffbalken som "ömsesidig våldtäkt".

Militärstraffbalken är enligt Wikipedia juridiskt ifrågasatt sedan år 2010, men Sydkoreas (högsta?) Konstitutionsdomstol har fortfarande inte behandlat rättsärendet.

Sydkoreas militär klassificerar homosexuella som "personlighetsstörning", vilket kan leda till avsked eller placering på "institution" (?!). (wikisektion om militären)

.

Det här är helt förbluffande, så jag lämnar dörren öppen för att Wikipedia kan ha misstolkat Sydkoreas militärlag. Dock vet jag att korruption i Sydkoreas militär inte får hanteras av civil åklagare, utan en särskild militäråklagare hanterar ärendena enligt separat lag.

Hittade även en artikel år 2006 från The Advocate, som anger att 8 homosexuella soldater avskedades år 2005. Sydkoreas militär ville vid den tidpunkten inte uppge hur många som avskedas årligen. Om den principen fortfarande gäller motsägs delvis av DailyMailartikeln i #0, men DM har ibland fel med detaljer, så jag vet faktiskt inte... (The Advocate, 2006-02-18)

Nätet uppvisar flera färska artiklar där Sydkoreas militär sägs ha svartlistat namnen på misstänkta gaysoldater, t ex nyhetskanalen Towle Road uppger att mellan 40-50 soldater namngetts på listan. (Towle Road)

Anmäl
2017-04-21 21:50 #3 av: lilssgu

Det är tydligen strängare om sådant här i Öastasien Tyst

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Anmäl
2017-04-22 21:21 #4 av: sweetgum

suck ... :/

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Anmäl
2017-04-26 19:53 #5 av: Huygens

Av dom fem huvudkandidaterna till ny Sydkoreansk president, är bara en presidentkandidat positivt inställd till nya lagar som ska skydda homosexuell.

Presidentkandidaten Moon Jae-In (Liberala Partiet) däremot, sa i klartext att han är motståndare till homosexuella i en TV-debatt. (DM)

.

Presidentkandidaten för partiet Saenuri (fd president Park Geun-Hyes parti), Hong Joon-Pyo, sa att han ansåg att homosexuella soldater försvagade Sydkoreas militärstyrka. Presidentkandidat Hong har dessutom varit inblandad i en misslyckad date-rape, återberättad år 2005, där kvinnan inte blev helt medvetslös av boskapssömnmedlet/drogen, utan gjorde kraftigt motstånd.

Anmäl
2017-04-26 20:05 #6 av: Cireea

#5 "Presidentkandidaten för partiet Saenuri (fd president Park Geun-Hyes parti), Hong Joon-Pyo, sa att han ansåg att homosexuella soldater försvagade Sydkoreas militärstyrka"

Fruktansvärt uttalande.. Oberörd Vi får hoppas att han inte blir president..

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-26 20:21 #7 av: Huygens

Ja, alltså, i Sverige hade en sådan politiker fått avgå.

Edit: DailyMail uppger att det är dom stora kristna grupperna som gör den negativa synen möjlig. Kristna lobbygrupper stoppar ny lag. Men jag liter inte helt på DM, så frågan är vad bakgrunden verkligen är.

Anmäl
2017-04-27 13:53 #8 av: Huygens

Lite bilder på presidentkandidaten Sim Sang-Jung (uttalas Shim) för Rättvisepartiet och med stöd i arbetarklassen. Hon är den enda av dom fem centrala presidentkandidaterna som vill ha bättre lagar för att skydda homosexuella. Del av nyhetsklippet är från Busan. (YT/ARIRANG, 2017-04-23, 5 min)

Anmäl
2017-05-24 10:19 #9 av: Huygens

Sydkoreas militärdomstol slår nu till mot homosexuella soldater. Två fängelsedomar har utdömts och troligen väntar 32 homosexuella soldater på ytterliggare fängelsedomar. (DM)

Två soldater, den ene kapten, har dömts till sex månaders fängelse för homosex på sin fritid, utanför dom militära anläggningarna. Det är inte olagligt för civila att ägna sej åt homosex i Sydkorea, men det är en kriminell förbrytargärning om soldater ägnar sej åt samma sak, vilket straffas med fängelse. (DM)

Sydkoreas armé ägnar sej åt att sätta upp fejkade konton på sajter för gaydating, med syfte att lura och gripa homosoldater. Arméns brottsutredare tar också in soldater för sk homosexförhör och beslagtar mobiltelefoner.

Dom två soldaterna som tidigare i år förekom på en gaysexvideo har ännu inte hörts i domstol.

.

Taiwan kan bli det första östasiatiska land som tillåter gayäktenskap, då konstitutionsdomstolen (!) ska fatta beslut på onsdag. (DM)

Lagstiftningen i övriga länder i området är mer eller mindre diskriminerande.

Malaysias förre finansminister Anwar Ibrahim (wiki) som varit ansvarig för inköp av modern malaysisk flygradar på 1990-talet och som visste att radarsystemet kunde spåra MH370 långt ut på Indiska Oceanen, dömdes till 5 års fängelse för homosex i Malaysia år 2015. (YT/Queenie Hubert inslag från CNN, 2014-04-06, 4 min)

Troligen hade Ibrahim inget att göra med homosexualitet, men då han blev lite för frispråkig med att det var Malaysias regering som låg bakom flask flagga MH370, valde Malaysias regeringen att koppla honom till hans chaufför som påstods vara homosexuell. En regeringslojal politiserad domstol utfärdade ett 5-årigt fängelsestraff mot Ibrahim, som effektivt avlägsnade fd finansminster Ibrahim från det massmediala ljuset. (The Telegraph, 2015-01-29)

.

Korea Observer skriver att många homosexuella i Sydkorea gifter sej i heteroäktenskap pga samhällstrycket. Olika kristna kyrkor medverkar till diskrimineringen och talespersonen för Presbyteriankyrkan säger att homosex är ondska som förstör mänskligheten. (The Korea Observer, 2015-02-11)

En dom från Sydkoreas konstitutionsdomstol år 2011, fastställde kriminaliseringen av homosex för soldater. (Korea Herald, 2011-03-31)

Anmäl
2017-05-24 11:36 #10 av: sweetgum

Fy vad tråkigt... trodde de kommit längre än så. Japan tydligen bättre då

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Anmäl
2017-05-24 12:30 #11 av: Cireea

Usch, blir så arg när jag läser ditt inlägg Huygens. Att Sydkorea inte kommit längre i utvecklingen än såhär. Arg

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-24 12:55 #12 av: Huygens

Det är ganska förbryllande, som om militären konserverat sina åsikter från 30-talet. Dom kristna kyrkornas hållning är också bekymmersam. Jag vet inte hur stark kristendomen verkligen är i Sydkorea, men religionen tycks utgöra ett hinder för avkriminalisering.

Att militärdomstolen dömer soldater till fängelse hoppas jag resulterar i en reaktion från samhället. Sydkoreaner är bra på att demonstrera.

Och att dom utsatta soldaterna frikänns och ges skadestånd av regeringen.

.

Precis nu i nyhetsskörden. Taiwans konstitutionsdomstol har godkänt homoäktenskap. (DM)

Anmäl
2017-05-24 20:25 #13 av: Cireea

#12 Vi har faktiskt flera bra artiklar om religion i Korea. Bland annat en om Buddhism samt ent om koreansk shamanism. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-25 13:51 #14 av: Huygens

Något relaterat men dock inte ett homorättsfall.

En kvinnlig underofficer som sa sej våldtagits av ett miltärbefäl, påstås av försvarsministeriet ha begått "självmord".  På liknande sätt som i andra uppmärksammade fall hittades en sk "självmordslapp", med ett mycket kort meddelande. (DM)

Anmäl
2017-07-13 14:29 #15 av: Huygens

Det blir Gay Pride-tåg i Seoul på lördag, 2017-07-15 och deltagarna kommer troligen som vanligt möta hårt motstånd från Sydkoreas kristna, med polisingripanden.

Motståndsrådet Mot Homosexualitet för Koreas Kyrkor anser att homosexuella inte ska synas offentligt då homosexuella kan fördärva barnen. Dom starka kristna grupperna anklagar homosexuella för pedofili och andra depraverande handlingar. DM, 2017-07-13

Ett annorlunda Pride-tåg.

Nej tack, till Sodom och Gomorra basunerar högtalare ut från starka kristna grupper, ackompanjerat av enskilda kristnas (?) rop fyllda av förolämpningar mot homosexuella.

Ibland har plastflaskor, matrester och trafikkoner kastats av kristna mot Pride-tåget. Jag börjar misstänka att Sydkorea inte riktigt har lagar mot hatbrott.

Pastor Hong Ho-Soo påpekar att homosexuella sprider sjukdomar såsom AIDS och sprider en dekadent kultur mot Bibelns lära. Pastor Hong Ho-Soo förespråkar "korståg" mot religiös synd.

.

Pride-tåget samlar troligen 10 000 deltagare och den kristna motdemonstrationen samlar också 10 000 deltagare enligt polisen, som dock många gånger gett högst tvivelaktiga siffror över antal deltagare i demonstrationer.

Det första Pride-tåget år 2000 samlade bara 50 deltagare.

Sydkoreas starka kristna grupper ser homosexualitet som en mentalsjukdom som måste "botas". Kristna samlas därför i motdemonstrationer som sjunger kristna sånger för att överrösta och helst av allt stoppa Pride-tåget från att genomföras.

.

Ledande toppolitiker i fd president Parks parti, fd Saenuri (inlägg), numera kallat Frihetspartitet, anser att homosexuella "bör straffas för att leva mot gudomliga regler". (javla galenpannor)

Även Moon Jae-In har uttryckt motstånd mot homosexuellas rättigheter.

.

DM:s artikel nämner att en (ej namngiven) sk megakyrka med 800 000 medlemmar nyligen skakats av omfattande korruptionsskandaler och kyrkan har lyckats återfå medlemmarnas förtroende genom att uppmana till samling mot en yttre fiende; dom syndfulla och depraverade homosexuella.

Anmäl
2017-07-17 00:59 #16 av: Cireea

Fruktansvärt att dom inte kan låta PRIDE-tåget vara ifred, eller för den delen låta homosexuella leva sitt liv utan att andra lägger sig i. Vilar huvudet i handen Har aldrig fattat varför folk känner att dom måste lägga sig i vad andra har för sexuell läggning. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-22 13:06 #17 av: Huygens

En person som liknade en slags allmän föreställning om "Jesus" ställde sej under KQCFs prideparad framför dom kristna demonstranterna med en skylt. Det finns en rejäl samling med kravallpoliser i gröngula jackor mellan "Jesus" och dom kristna. Korea Herald, 2017-07-21

Anmäl
2017-07-25 12:50 #18 av: Huygens

Hårda bud i armén.

Sydkorea har problem med mobbning och självmord bland soldaterna. Nu är den generella självmordsfrekvensen högre i Sydkorea än i många andra länder, och tydligen är armén är mer plågad av svårigheter än andra delar av samhället.

Det har uppstått protester bland klasskamrater och anhöriga efter en soldats påstådda självmord där han påstås ha hoppade från fönstret i ett militärsjukhus. Armén vill inte klargöra bakgrunden till händelsen, mobbningen och lägger locket på.

Frågan är om soldaten pressats eller kastats ut från fönstret av hänsynslösa militärer. Det rör sej om den ökända Division 22 som har haft självmord förut.

Klasskamraterna protesterar och kräver att få reda på vad som hänt den döde soldaten Ko Pil-Ju. Man kan ju tänka sej att en person som inte uppvisar traditionell "manlighet" och i ett sammanhang där homosexuellitet bestraffas med fängelsestraff, kan personen vara mer utsatt för vuxenmobbning och trakasserier från befäl och medsoldater.

Korea Herald
Korea Times

Anmäl
2017-07-25 13:07 #19 av: Cireea

Men herregud Storgråter Det här är verkligen inte rätt väg att gå från Arméns sida, att tysta ner och mörklägga är helt fel. 

Belys problemen och ta tag i dem istället! 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-28 14:47 #20 av: Huygens

Organisationen Folkets Koalition mot Homosexualitet och mot Samkönsäktenskap genomför en manifestation mot reformer i Konstitutionen för att främja jämställdhet.

Folkets Koalition mot Homosexualitet består av 250 representanter från 300 (?) organisationer, främst med kristet budskap eller kristen bakgrund. Målsättningen är att stoppa homosexuella från att få jämställda rättigheter. Korea Herald, 2017-07-28

Folkets Koalition mot Homosexualitet samlades med skyltar som uppvisade slagord under en kraftig manifestation mot Riksdagens Kommitte för Konstitutionsreformer.

.

Frihetspartiets representant stöder anti-gayrörelsen och Frihetspartiet kommer att motverka att homosexuella får adoptera barn. Frihetspartiets budskap till Folkets Koalition mot Homosexualitet var tydligt:

"Era röster kommer att bli hörda."

(Gud hör bön?)

.

Representanten från Folkets Parti var mindre hårdförd, men sa att det är fel av Riksdagskommitten att diskutera godkännande eller icke godkännande av homosexuella i samhället.

.

Majoriteten av Sydkoreas befolkning är mot HBTQ enligt en färsk undersökning. Samtidigt ökar antalet sydkoreaner inom HBTQ på YT. Korea Herald, 2017-07-28

Anmäl
2017-07-28 19:39 #21 av: Cireea

Jisses.. Sydkorea har en lång väg att gå. Ledsen

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-09-01 14:31 #22 av: Huygens

Mystiska dödsfall inom militären.

Hur illa är läget?

.

Nu säger jag inte att alla mystiska dödsfall är relaterade till HBTQ-frågor. Det finns tydligen gott om indikationer att dödsfallen drabbat visselblåsare som vill rapportera och avslöja militär korruption, missförhållanden, förskingring samt direkt maktmissbruk.

Försvarsministeriet har i flera årtionden förnekat att det skulle förekomma mystiska dödsfall och Försvarsministeriet har gjort bedömingen att 67 % av dom mystiska dödsfallen är "självmord", resten är "olyckor".

Försvarsministeriet har dessutom vägrat åtlyda Högsta Domstolens önskan att vissa mystiska dödsfall ska omkategoriseras som död i tjänst och inte som självmord.

Men sedan i fredags har Försvarsministeriet plötsligt, efter flera årtionden av förnekelse, ändrat uppfattning om ett dödsfall och Försvarsministeriet indikerar att armén och andra militärgrenar har "problem" med mystiska dödsfall. Försvarsministeriet har omklassifierat ett militärt "självmord" från år 1998 som dödsfall i tjänst efter önskemål från Högsta Domstolen.

Vi får se om Moon Jae-In är modig nog att instruera Försvarsministeriet att göra upp med sitt förflutna.

.

Sammanlagt enligt officiella siffror rör det sej över åren om minst 600 fall av mystiska dödsfall, "självmord" mm i militären, varav bara hälften av dödsfallen getts någon form för nödtorftig utredning. Brottsplatstekniska metoder har dock använts sparsamt.

Dom mystiska militära dödsfallen har aldrig undersökts i vanlig domstol, utan det har alltid varit militärdomstolarna som skött militärens utredningar.

Korea Herald, 2017-09-01

Anmäl
2017-09-01 16:58 #23 av: Huygens

Regeringen har enligt statsminister Lee Nak-Yon beslutat förbjuda militära befäl att använda soldater som hembiträden eller för att utföra hushållstjänster. 122 rekryter som arbetar som hembiträden kommer att omplaceras till militära uppgifter.

Bakgrunden är att ett antal soldater utnyttjades och förödmjukades när dom fick arbeta som hembiträden åt general Park Chan-Ju och dennes tydligen mycket nedlåtande hustru. Korea Herald, 2017-08-31

Soldaterna fick ägna sej åt att tvätta och stryka generalparets kläder, utföra trädgårdsarbete, dammsuga, diska, plocka upp avklippta tånaglar och döda hudflagor i soffan, sköta persiennerna mm.

Soldaterna tvingdes bära armband som vibrerade när generalparet ville kalla till sej hembiträdena. Korea Herald, 2017-08-07

Anmäl
2017-09-07 13:55 #24 av: Huygens

Röststarka kristna grupper har dom senaste dagarna bombaderat riksdagsledamöter med email i syfte att stoppa tillsättandet av domare Kim Yi-Su som ny ordförande för Konstitutionsdomstolen.

Orsaken är att Kim Yi-Su uttalat sej homovänligt och vill att homosexuella ska få samma rättigheter som alla andra i armén, utan risk att dömas till fängelsestraff. Korea Times, 2017-09-07

En anonym riksdagsledamot sa att du kan vara säker på att förlora valet ifall du får en dålig relation med pastorn i ditt lokala valdistrikt.

Anmäl
2017-09-07 14:38 #25 av: Cireea

Heja Yi-Su! 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-09-09 12:03 #26 av: Huygens

Det är inte enbart HBTQ som får onda ögat av kristna grupper.

Nu är en protestantisk grupp på marsch mot yoga. Den kristna gruppen anser att yoga och magi är hädelse mot den kristna kyrkan. Dessutom anser den kristna gruppen att utövande av yoga innebär att du blir en hindu.

Dom kristna presbyterianernas uppfattning är att kyrkan ska förbjuda all utövande av yoga då den kristna gruppen inte kan se hur yoga skulle kunna ge frid i sinnet och fysisk hälsa. Korea Herald, 2017-09-08

Det rör sej tydligen inte om alla koreanska presbyterianer utan är endast en del av presbyterianska kyrkor som driver uppmaningen mot yoga genom Onnuri kyrkosammanslutning. Men om förbudet går igenom kan det bli tongivande för andra kristna. Sydkorea har 9,6 miljoner presbyterianer.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.