Annons:
Etiketterkulturhistoriaallmänt
Läst 849 ggr
Huygens
4/26/17, 8:54 PM

Jordbrukslägret i Seosan (1960-talet)

Efter koreakriget (wiki) i början på 1960-talet styrdes Sydkorea av diktator Park Chung-Hee (wiki). Sydkoreas folk led under svåra förhållanden och många var flyktingar i sitt eget land. En del flyktingar, i synnerhet barn, överlevde genom kriminalitet eller prostitution.

.

Diktator Park upprättade särskilda arbetsläger dit kriminella och hemlösa sändes utan egentlig rättegång. Ett sådant jordbruksläger upprättade i Seosan (wiki) på 1960-talet.

Förhållandena i Seosans jordbruksläger var usla, med avsaknad av sjukvård, jorden var salt, klippig och ofruktsam. Fångarna misshandlades ibland och en del dog. År 1968 lovade myndigheterna att arbetsfångarna fick lova att ta över ägandet av landområden. Tyvärr infriades aldrig diktaturregimens löften. Idag har många flyttat från Seosan eller blivit gamla och dött.

.

Men dom som är kvar säger att 100-tals hektar röjdes för stenar och hackades upp, jämnades så det delvis gick att odla ris. Idag finns 278 familjer som väntar på att Sydkoreas regering ska uppfylla sina löften. Jordbrukarna i Seosan upplever ekonomiska svårigheter för priset på ris har fallit dom senaste åren.

Dom flesta jordbrukare har gått med på att betala en dyr avgift som resulterat i lån som knappast går att bli av med pga lånens omfattning. Den officiella hållningen på 1960-talet var att jordbrukslägret var tillhåll för hemlösa och prostituerade.

Det finns ett foto från 1960-talet där ett massbröllop ingås mellan jordbrukslägrets hemlösa män och kvinnorna som tvingades prostituera sej under och efter koreakriget. (DM)

Annons:
Cireea
5/16/17, 4:57 PM
#1

"Sydkoreas folk led under svåra förhållanden och många var flyktingar i sitt eget land. En del flyktingar, i synnerhet barn, överlevde genom kriminalitet eller prostitution." 

Fruktansvärt 😢

"År 1968 lovade myndigheterna att arbetsfångarna fick lova att ta över ägandet av landområden. Tyvärr infriades aldrig diktaturregimens löften."

Men varför har inte löftet infriats? 🤔
Är det här något som Sydkoreas befolkning kritiserar myndigheterna för eller är det något som "glömts bort" i de flesta delar av landet?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
5/16/17, 9:49 PM
#2

Svårt att veta varför löftet inte infriats. Löftet gavs av en korrumperad militärregering under en tid då Sydkorea fortfarande var en grym diktatur. Moderna regeringar kanske inte känner sej bundna av sådana äldre löftet?

Och möjligen har Sydkorea andra problem idag som märks mer?

Dessutom har marken i Seosan hunnit bli värdefull då den ligger nära huvudstaden, så myndigheterna vill kanske tjäna pengar på att sälja till andra än till dom drabbade familjerna?

Och jag tror att det endast rör sej om en liten grupp utsatta människor med få påtryckningsmöjligheter bland Sydkoreas 50 miljoner invånare. Ungefär som samerna får ge vika för gruvnäringen i Sverige, trots att gruvorna förstör "lagskyddad" renbetesmark. (SR Sameradion) och (P4 Norrbotten)

Det paradoxala är att nuvarande sydkoreapolitiken verkar inte resulterat i särskilt mycket negativa effekter från pensionerade väljare, för det styrande konservativa partiet Saenuri fram till början av 2017. Pensionärerna har konsekvent stöttat Saenuri och var den sista gruppen som fortfarande demonstrerade till stöd för president Park även efter att hon avsatts.

Om pensionärerna har så låga pensioner (1500 kr/mån, tråd) och ändå stöder ett parti som motverkar pensionärerna intressen, är det troligen osannolikt att Saenuris politik rörande jordbrukslägret i Seosan får betydelse. OBS, Saenuri idag, är ett annat parti.

Det gamla Saenuri bytte namn till Koreas Frihetsparti (wiki) 2017-02-13 och har styrt Sydkorea i 53 år sedan 1963 (?) genom en serie av namnbyten samt genom  valpåverkan utförd av NIS efter år 1980. Rätta mej om det inte stämmer.

Jag tror tvångsarbetarna i Seosans jordbruksläger har en svag rättslig och politisk ställning och därför inte kan göra sin röst hörd.

Huygens
4/17/18, 2:14 PM
#3

En aktuell historia, inte riktigt arbetsläger, men det handlar om att kommunen i Busan (wiki) försöker komma över böndernas mark billigt, som nu är på väg att bli väldigt dyr. Korea Times, 2018-04-14

(Seosan och Seoksan är olika byar.)

Planer finnas att bygga stora bostadshus på jordbruksområden i Seoksan nära Busan, som ligger intill annan bebyggelse. Markvärdet kommer därför snabbt att gå upp. Kommunen, "stadsprovinsen" Busan håller nu på att tvångsinlösa, expropriera jordbruksmark till mycket lägre pris än vad marken är värd. Bönderna anser att det rör sej om markstöld av korrumperade politiker.

Då det är många äldre, troligen pensionärer som brukar jorden, tvingas dom från sina hus och blir utan levebröd, då pensionerna är så låga. Jordbrukslotterna ser små ut och lönar sej troligen inte att storskaligt odla sädesslag. Istället odlar bönderna grönsaker, mestadels manuellt, som sedan säljs på marknader.

Det bisarra är också att det oanvända landområdet runt Seoksan ser ut att vara 50 ggr (se kartan) så stort som jordbruksmarken. Dessutom står 75 % av dom nybyggda bostadshusen i området tomma, så det är väldigt märkligt att politikerna ger sej på den lilla jordbruksbyn Seoksan.

Cireea
4/17/18, 5:13 PM
#4

"Då det är många äldre, troligen pensionärer som brukar jorden, tvingas dom från sina hus och blir utan levebröd, då pensionerna är så låga." 

Kan dom verkligen tvingas från sina hus?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
4/17/18, 5:36 PM
#5

Ja, expropriering kan tvinga folk från husen och marken. Det sker ibland också i Sverige helt enligt lagen i samband med att man bygger vägar, om något hus ligga där motorvägen ska dras. Är det på glesbygden och lite norrut får personerna knappt några pengar, då det är (reducerade) "marknadsmässiga" priser som betalas.

Ibland har kommunpolitiker t o m rivit privatägda hus inne i städer t ex när dom ska bygga en ny stor rondell, till upprörda invånares förtret och ekonomiska förlust. Rättsprocesserna brukar ta flera år, men i allmänhet vinner politikerna, för lagen är utformad till deras fördel.

I Sverige har det även hänt att brandkåren akut eldat upp hus som stått i vägen. Det har skett i samband med att vattenflöde dramatiskt ökat i en norrlandsälv och risken funnits att hus dras med av det stigande vattnet och sedan river ner en dyrbar vägbro. Kostnad för hus på glesbygden = 600 000 kr, kostnad för ny motorvägsbro = 10 miljoner kr.

Staten väljer det billigaste alternativet.

Cireea
4/17/18, 6:51 PM
#6

Nej men alltså fy 😕 Hur kan sånt vara lagligt.. att tvinga folk att flytta från sina bostäder på det sättet.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Annons:
Upp till toppen
Annons: