Korea - kultur, historia och allmänt om korea

chaebols

2017-05-20 16:16 #0 av: Huygens

Ordet "chaebols" är engelskans plural av chaebol (wiki). Troligen borde pluralformen heta chaeboler på svenska, men det är hopplöst att använda som sökord på nätet, så jag använder den engelska pluralformen chaebols.

Chaebol (alternativt jaebol el. jaebeol (chaeböl?)) betyder ungefär "affärskonglomerat" och har betydelsen av att bestå av flera koncerner som ägs av en och samma familj. I Sverige har vi koncernbegreppet, där t ex Volvo Bilar, Volvo Penta, Volvo Lastbilar och Volvo Flygmotor skulle kunna ingå i Volvokoncernen.

Men en chaebol består av flera koncerner tillsammans och skulle i Sverige exempelvis kunna bestå av Volvokoncernen, Ericssonkoncernen, Vattenfall och SSAB-koncernen tillsammans.

.

Det betyder att ett sådant affärskonglomerat, en chaebol, bedriver verksamhet på flera olika områden, medan svenska koncerner brukar koncentrera sej på endast ett område, det sk "kärnområdet". I Volvokoncernens fall är kärnområdet motorer och fordon som drivs av motorer.

.

Familjen som äger en chaebol brukar benämnas chaebolfamilj, även om ordet chaebol ofta används synonymt även för själva den rika familjen som äger affärskonglomeratet, dvs ibland blir chaebol = chaebolfamilj.

Exempel på chaebols är Samsung, Hyundai, LG, SK, Hanjin, Lotte, Doosan, Hanhwa, Ssangyong, Kia (?), CJ Group och Kumho Asiana. (wiki) Jag vet ej om E-Mart räknas som en chaebol eller om den bara är en vanlig koncern (inlägg) (wiki).

En osäker källa jag hittade, uppgav att Sydkoreas militär ibland räknas som en krystad (kostsam?) chaebol, men ingen vet officiellt sett vilken/vilka familjer som kontrollerar militären. Det är högst troligt att även NIS och (del av?) Sydkoreas justitiedepartement kontrolleras av chaebolfamiljer på liknande sätt som CIA/FBI/NSA kontrolleras av USAs rikaste familjer.

En typisk chaebol har en bankdel och en enorm industridel samt fungerar som en sammansättning av flera multinationella företag. En chaebol får dock inte ensamt äga en privat bank, utan äganderisken av en bank måste spridas med andra ägare. Det fungerade sådär ända fram till finanskrisen år 1997, när zombiebankerna stapplade in och ramlade över varandra. (wiki)

Exakt var gränsen går för att räknas som chaebolfamilj är svårt att säga, men troligen måste minst en familjemedlem äga affärstillgångar överstigande
10 miljarder kr, samtidigt som familjen har full kontroll över minst en koncern, för att räknas som chaebolfamilj. Det gör t ex att familjen Yoo som fick den officiella administrativa skulden för katastrofen med Sewol, troligen inte räknas som chaebolfamilj, då ingen i familjen verkade (?) äga 10 miljarder kr även om Yoofamiljens företag sammantaget var värda över 10 miljarder kr.

.

Under andra världskriget tog Japan över all affärsverksamhet i Korea och koreanerna ägde inga företag ända fram till 1945. Och fram till 1961 var Sydkorea dessutom mestadels en jordbruksnation utan större industrier.

Men genom diktator Park Chung-Hees fördelaktiga industri- och utbildningsplaner samt ekonomiska bidrag och fördelaktiga lån, kunde rika familjer bygga upp sina rikedomar. Dom första chaebols såg troligen dagens ljus runt år 1963, i början av Sydkoreas Tredje Republik. (wiki)

Se även Miraklet vid Han. (inlägg)

Chaebolfamiljerna i sej måste dock ha existerat före år 1963 och sägs i wikipedia ofta bestå av "handelsmän". Antagligen är chaebolfamiljernas existens mycket äldre, troligen 100-tals år gammal och familjerna kan ha utgjort ett slags koreansk "adel".

I vilket fall som helst verkar det gått snabbt att etablera chaebols under Miraklet vid Han och troligen var det chaebolfamiljerna som kontrollerade militären samt diktator Park Chung-Hee och inte den andra vägen runt.

Själva ordet "chaebol" verkar dock börjat användas först på 1980-talet (1984?).

.

År 1997 arrangerade dom globala Illuminatifamiljerna den sk Asiatiska finanskrisen. (wiki) Troligen var vissa chaebolfamiljer införstådda med vad som var på väg att hända och tog sej ur finanskrisen starkare och mäktigare än vad dom varit innan finanskrisen år 1997, på liknande sätt som dom rika USA-familjerna blev ännu rikare efter den artificiella börskraschen år 1929.

Av dom 30 största chaebols gick 11 chaebols i konkurs under finanskrisen 1997. Vissa av konkurserna var så konstiga att enbart den tokige kejsare Nero av Rom klarat av att agera mera huvudlöst. Konkursen av den enorma Daewoo-chaebolen är bara obegriplig, men konkursen utfördes antingen som ett insiderjobb via andra chaebolfamiljers ombud eller så drabbades ägaren av Daewoo av fullkomlig galenskap, storhetsvansinne och gick i konkurs med skulder på mer än en biljon kr i dagens penningvärde. (wiki)

Illuminati tog i alla fall ett fast grepp om Sydkoreas högteknologiska industri genom utnyttjandet av IMF som gav "nödlån" efter den fabricerade 1997-krisen. (wiki)

Efter att Daewoo slukats av GM i USA, såg Sydkoreas regering till att återställa strukturen i dom kvarvarande chaebols, genom att gödsla koncernerna med pengar och genom sk "industriell rekonstruktion". (wiki)

.

Under den politiska skandalen med president Park Geun-Hye år 2016, kom chaebols åter i massmedialt fokus. (wiki)

Dom sydkoreanska chaebolfamiljerna har motsvarigheter i USA, såsom Rockefeller, Vanderbilt, Morgan och Goldman Sachs. I Sverige har vi våra egna kopior i form av Wallenberg, Bonnier och Lundin som kontrollerar industri, media och oljeproduktion.

Det är tydligen vanligt att Sydkoreanska kvinnliga artister och skådespelerskor gifter in sej i chaebolfamiljer. Noterbart är även att två kvinnliga artister var närvarande på banketten där Sydkoreas säkerhetschef påstås ha skjutit ihjäl diktator Park Chung-Hee, även om vi inte kan veta vad som verkligen hände då samtliga misstänkta avrättades inom några dagar. (inlägg)

.

Videoklipp om chaebols (ytsök) samt 10 skådespelerskor som gift in sej i chaebols (YT/Top Korean News, 2016-05-26, 6 min) och (YT/Financial Times om markköp i Gangnam av Hyundai, 2014-11-19, 4 min)

Personer ur chaebols förekommer ibland även i film och TV-serier, t ex i The K2 och Cinderella and Four Knights.

Anmäl
2017-05-20 18:36 #1 av: Cireea

High Society är en annan Kdrama där man får följa chaebols. Vilket det också står om i beskrivningen om serien. Tummen upp Den är faktiskt väldigt bra. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-24 11:10 #2 av: Huygens

Nu vet jag bättre vad E-Mart räknas som. E-Mart ingår som en koncern i den större Shinsegae chaebolen. (wiki)

Shinsegae separerades från Samsung efter år 1987. Även chaebolerna Hansol och CJ separerades från Samsung (wiki) efter ägaren Lee Byung-Chuls bortgång. Samsung betraktas idag som en drivande kraft bakom Miraklet på Han.

Anmäl
2017-05-24 11:35 #3 av: sweetgum

Ett tag kändes det som att alla draman jag såg handlade om just chaebols. Blev lite trött på det efter ett tag.  Men... de är koreanernas kungligheter så.

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Anmäl
2017-05-24 11:39 #4 av: Huygens

Haha, det låter kul. Hur framställdes personerna i chaebolfamiljerna? Fanns det några särskilda inriktningar på karaktärerna eller hade dom högst varierande roller på samma som i TV-serien Dallas?

Anmäl
2017-05-24 14:44 #5 av: lilssgu

Lite fundersam över romanisationen av chaebol och jaebol, de uttalas på helt olika sätt? Funderar

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Anmäl
2017-06-12 10:02 #6 av: Huygens

Kritik riktas mot dom 30 största chaebols kontantsparande. Kan det vara Moon Jae-Ins nya politik som syns? Arirang brukar annars vara försiktig med kritik mot både politiker och chaebols.

Kontanttillgångarna (pengar på banken, inte aktier utan rena pengar) för dom 30 största chaebols var ca 6 biljoner kr (610 miljarder dollar) i slutet av mars 2017. Det innebär att chaebols inte investerar i ny teknik, löner, förbättrad arbetsmiljö och bolagsutveckling, utan sitter och trycker på kontanterna. (YT/ARIRANG, 2017-06-11, 1 min)

.

Det betyder också att dom 30 största chaebols har mer pengar på banken i kontanter än vad som motsvaras av värdet på Sveriges BNP (wiki). Kontanterna motsvarar 40 % av värdet på Sydkoreas BNP.

Säg vad man vill, men Miraklet vid Han har verkligen gett avkastning.

Anmäl
2017-06-12 12:36 #7 av: Cireea

Hm, så de kritiserat helt enkelt för att dom valt att hålla på sina egna pengar istället för att investera...? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-12 12:59 #8 av: Huygens

Ja, orsaken till kritiken är kanske att chaebols under tidigare årtionden fått omfattande bidrag och generösa lån av staten. Miraklet vid Han skapades ur ett kraftigt flöde av pengar från staten in i chaebols. Så någonstans förväntas det kanske att chaebols betalar tillbaka en del till landet, genom kontinuerliga återinvesteringar.

Sydkoreas utgångsläge efter koreakriget var sämre än Etiopiens vid samma tidpunkt. Sydkorea var ett mycket fattigt och trasigt land år 1953. Nordkorea var troligen i ett liknande läge.

.

President Park införde en regel att chaebols inte fick sitta och trycka på stora summor kontanter över en viss gräns utan att få straffskatt, men enligt nyhetsinslaget har den regeln inte hjälpt.

Det här rör sej alltså om företagens kontanter, inte om ägarnas privata förmögenheter som också är enorma.

.

Dom flesta chaebols skulle enkelt kunna lösa överflödet av kontanter genom att köpa dyra fastigheter (utomlands?) eller köpa värdeföremål, t ex guldtackor. Men istället väljer alltså företagen att sitta och trycka på enorma mängder kontanter, sk fiatpengar (wiki) utan annat eget värde än förtroende.

Anmäl
2017-06-12 18:55 #9 av: sweetgum

Intressant och klart irriterande. Typiskt jätterika människor. 

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.