Korea - kultur, historia och allmänt om korea

Tekniska Landvinningar (allmänt)

2017-07-13 21:47 #0 av: Huygens

Den här tråden startar jag för att lite allmänt prata om nya (eller gamla) tekniska landvinningar i Sydkorea och kanske även i Nordkorea om sådant finns.

.

Incheon Internationella Flygplats har nu ett slags R2D2-robotar som kan guida resenärerna genom flygplatsen eller svara på frågor. Den mindre och tjockare robotvarianten städar ankomsthallen och alla 10 robotmodellerna kommer från LG Electronics, LG Group. Robotarna har ögon så dom inte kör på hinder eller resenärer. (YT/ARIRANG, 2017-07-13, 5 min)

Det nämns även att elever i årskurs 10 (grundskola/gymnasium?) lär sej (utveckla?) använda och programmera robotar. 

.

USA vägrade dela med sej av sin AESA-radar (wiki) när det ålderstigna flygvapnet behövde moderniseras. Dom två vanligaste flygplansmodellerna härrör från 1950-talet. Det finns några koreanska F16-plan från 1970-talet och ett modernt delvis egenutvecklat träningsflyg från 2000-talet med viss militär förmåga.

Men det nya KF-X, stridsflyget (wiki), behövde en AESA-radar, så Sydkorea blev tvunget att utveckla en egen AESA. Det är konstigt på flera sätt.

Dels är det konstigt att ett så teknikintensivt land som Sydkorea inte tagit fram en egen AESA för länge sedan och dels är det konstigt hur oerhört fort prototypen till den sydkoreanska AESA:n togs fram, på bara 4 månader med start i november förra året.

Och så är det konstigt att Sydkorea har ett så gammalt flygvapen med tanke på den ständiga möjligheten till konflikt med Nordkorea.

.

En helt färdig AESA-radar och KF-X är troligen först färdig år 2022. Indonesien är medfinansiär till KF-X. Den industriella tillverkaren för AESA-radarn är Hanwha Systems (wiki), del av Hanwha, chaebol. (YT/ARIRANG, 2017-07-13, 2 min)

Som jämförelse kan nämnas att JAS utvecklats i 30 års tid och trots att Sverige har ett försprång och tillgång till mycket USA-teknik, kommer Sveriges motsvarighet till KF-X, den sk JAS E, troligen inte att vara färdigutvecklad förrän år 2023.

.

Om nu Sydkorea kan utveckla en AESA-radar så hyperfort, varför har Sydkorea inte utvecklat en egen THAAD-radar för länge sedan?

Anmäl
2017-07-17 00:58 #1 av: Cireea

Det där med robotarna lät faktiskt ganska intressant. Dock undrar jag över det där med eleverna, är det alla oberoende på inriktning i exempelvis gymnasium? Eller dom kanske inte har samma typ av gymnasium som vi har i Sverige? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-17 13:51 #2 av: Huygens

Jag är lite osäker på om det var gymnasium. I nyhetsinslaget anges årkurs 10, vilket lika gärna kan vara ett slags grundskola.

Det stod high school så jag antog att det var gymnasium, men jag kan ha fel. Jag gissar att det finns olika inriktningar i gymnasiet, men vet ej.

Anmäl
2017-07-17 21:41 #3 av: Cireea

Okej, tack ändå Skrattar Får försöka forska i det!

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-17 23:44 #4 av: Huygens

Korea Aerospace Industries (KAI) (wiki) tillverkar helikoptrar, mindre flygplan och rymdraketer. Flygplanen verkar mestadels vara utvecklade i samarbete med utländska företag medan helikoptrarna och raketerna är mer inhemskt utvecklade.

KAI är en gemensam avknoppning år 1999 från Samsung, Hyundai och det numera konkursade Daewoo. KAI är ganska litet med 4000 anställda och ägandet är en smula oklart, där det verkar som om staten äger 30 % och Hanwha (se AESA i #0 ovan) äger 5 % av KAI samt vissa okända ägare har varierande aktieinnehav.

Det intressanta med KAI är att företaget utvecklar satelliten och delar till rymdraketen KSLV-2 (wiki) som förväntas skicka små obemannade satelliter till Månen år 2020. Största delen av KSLV-2 utvecklas av statsägda KARI (wiki)

.

KAI tillverkar en del helikoptrar för försvaret och här har det visat sej att korruption förekommit.

Åklagarmyndigheten gjorde nyligen en gryningsräd mot KAIs huvudkontor i Sacheon (wiki), kontoret i Seoul och beslagtog ett stort antal dokument samt datorer. Det verkar röra sej om en halv miljard kr av KAI:s vinst som förskingrats och om underliga slaskfonder som smusslat bort större summor pengar. Korea Times, 2017-07-14

Tydligen beslagtogs även KAI-personalens mobiltelefoner. En del av korruptionen har inneburit att militär personal fått frikostiga gåvor från företaget KAI i utbyte mot goda relationer. KAIs chefer har förbjudits lämna landet. Korea Times, 2017-07-14

.

Ekonomiska medel har förskingrats i KAI genom slaskfonder som växlat runt utländsk valuta på tvivelaktiga sätt, där okända summor pengar antas försvunnit.

KAI:s VD Ha Sung-Yong kan vara ansvarig för fifflet med slaskfonderna. Korea Times, 2017-07-17

Åklagarmyndigheten uttrycker sej kryptiskt och uppger att Sung-Yong manipulerat slaskfonderna genom ett företag kallat "T". Sung-Yong kapade det tekniska samarbete (sensorer) med företaget "W", vartefter uppdraget överfördes till "T".

Sung-Yongs kriminella kumpaner i affärsvärlden anges bara med efternamn, dom heter Cho och Son.

.

Försvarets upphandling och köp av KAI:s helikoptrar, Surion, för 10 miljarder kr kan också antas vara omgärdat av oegentligheter, korruption och leverans av defekta, opålitliga och obrukbara Surionhelikoptrar. Korea Times, 2017-07-16

Surion klarade inte av alla vintertesterna och sög in is i motorn som kunde haverera i luften, vilket var i strid mot leverans- och godkännandeavtalet.

KAI är Sydkoreas enda flygplantillverkare av betydelse och tillverkar även reservdelar till en militär variant av Boeing 737.

.

Tre höga chefer inom försvaret, DAPA, utreds för brottslig verksamhet i samband med köpet av Surion. Korea Times, 2017-07-17

En av cheferna på DAPA, Chang Myoung-Jin, var klasskompis med fd president Park på universitetet. Myoung-Jin godkände leveransen av Surion, trots att helikoptrarna var defekta. Tre Surion har fått nödlanda eller kraschat för att motorerna fallerat.

Anmäl
2017-07-18 00:08 #5 av: Cireea

Ännu mer korruption.. det verkar vara ett STORT problem i SK. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-18 00:14 #6 av: Huygens

Ja, det är ett problem och ganska otroligt att tjänstepersoner på alla nivåer vågar delta i korruptionen när straffen är så hårda. En artikel i Korea Times från år 2009 antyder att korruptionen alltid kommer vara en del av Sydkorea.

Samtidigt är det otroligt att landet kan utveckla och tillverka så många tekniskt avancerade saker trots korruptionen. Det finns andra länder i världen där allt går i stå när korruptionen når en viss nivå.

Anmäl
2017-07-18 00:31 #7 av: Cireea

Tragiskt att korruptionen förväntas stanna kvar i Sydkorea.. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-18 18:36 #8 av: Huygens

Åklagarmyndigheten gjorde fem räder till idag. Fem företag, underleverantörer för flygfarkostdelar till KAI, fick påhälsning av åklagarmyndigheten och polis. Bokföring, datorer, hårddiskar och mobiltelefoner beslagtogs. Korea Times, 2017-07-18

Enligt åklagaren har minst 14 miljoner kr använts av KAI till "gåvor" åt centrala figurer inom militären. Slaskfonderna har manipulerats på skickligt sätt för att blåsa upp kostnaderna för levererade militära helikoptrar och reservdelar.

.

Det framkommer också att president Park Geun-Hye ignorerade rapporter att Surionhelikoptrarna var defekta och hon godkände leveransen. Korea Times, 2017-07-18

Jag har kollat lite på nätet och Surion är en ganska stor, klumpig helikopter och jag tycker att den rör sej trögt, men samtidigt vill Indonesien gärna köpa Surion. Det är väl så varmt i Indonesien att defekterna med is i motorerna vid vinterväderlek inte spelar roll.

Anmäl
2017-07-19 00:51 #9 av: Cireea

"Det framkommer också att president Park Geun-Hye ignorerade rapporter att Surionhelikoptrarna var defekta och hon godkände leveransen." 

Vidrigt.. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-19 14:58 #10 av: Huygens

Det visar sej nu att VD:n för KAI, Ha Sung-Yong använde ett särskilt raderingsverktyg för att radera all information från datorenas hårddiskar om dom korrupta och olagliga affärerna. Bokföring, penningtvätt och namnlistor på mutade raderades.

Detta påminner mycket om Hillary Clintons olagliga e-mailserver som avslöjades genom publicering av Wikileaks. Hillary raderade alla sina datorer med BleechBit, ett program som raderar rester efter filer som redan blivit raderade på vanligt vis. Därefter delade FBI/åklagare ut åtalsimmunitet som godis till Hillary och alla hennes anställda, som sedan åberopade 5:e tillägget när det blev dags för Kongressförhören.

Ha Sung-Yong delade ut raderingsprogrammet till sina anställda och uppmande dom att använda raderingsprogramvaran för att sopa igen alla spår av kriminell verksamhet på datorer och elektroniska apparater. Korea Times

Datadestruktionsprogramvaran fanns installerad på ett flertal av KAI:s datorer.

Anmäl
2017-07-19 18:21 #11 av: Cireea

Ja alltså.. smart spelat av honom även om det är förjävligt.  Lipar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-21 15:25 #12 av: Huygens

Koka hjärnan?

Hmm, jag är inte helt säker på att det här är rätt lösning, och Halo Neuroscience har producerat en "hjälm" som liknar hörlurar, som skickar elektriska signaler in i hjärnan och mjukar upp valda delar. Uppmjukningen sägs öka hjärnan plasticitet i 60 minuter och under den tiden har man lättare att lära sej olika rörelser som är bra ifall man är idrottsutövare. Korea Herald, 2017-07-19

Men nu börjar det bli tvivelaktigt.

För att aktivera hjälmen måste man ladda ner en app till mobilen för att starta hjärnkokaren. Varför finns det en radiomottagare på hjälmen?

Känns som ett redskap ur 1984. Nästa sak vi får reda på är att hjälmen "hackats" och även kan skicka in tankar myndigheterna vill att allmänheten ska tänka. Företaget Apsun Fit som introducerar hjälmen i Sydkorea är kopplat till USA visar det sej. Är sydkoreaner tänkta att fungera som försökskaniner?

En snabb nätsökning gav inte mycket svar. Frågan är om det finns någon medicinsk utvärdering av farorna med hjälmen?

Anmäl
2017-07-21 22:25 #13 av: Cireea

Oj.. Yrar Det där lät lite otrevligt faktiskt.. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-21 23:17 #14 av: Huygens

Sydkoreas isbrytare.

Sydkorea sänder sin enda isbrytare Araon till Nordpolsområdet för att studera "global uppvärmning" i Arktis. (YT/ARIRANG, 2017-07-21, 1 min)

Anmäl
2017-07-23 13:46 #15 av: Huygens

VD:n Choi Ha-Young för KAI, är nu misstänkt för att kontinuerligt ha "donerat" pengar till (mutat) president Park och hennes lojala politiker, enligt åklagarmyndigheten, vid flera tillfällen mellan år 2012 - 2016 från slaskfonder som VD:n förfogade över via ombud. Korea Herald, 2017-07-23

Beloppen är relativt små, runt 50 000 - 100 000 kr per tillfälle, men kanske tillräckliga för att erhålla fördelar och få kontrakt godkända utan giltiga granskningar och utan besvärliga statliga inspektionsprocedurer.

.

Sydkoreanska forskare har hittat metoder för att utvinna litium ur havsvatten, som används i litiumbatterier. (YT/ARIRANG, 2017-07-22, 2 min)

Koreansk röd tall kan användas för att dämpa inflammation. (YT/ARIRANG, 2017-07-22, 1 min)

Anmäl
2017-07-23 20:09 #16 av: Cireea

Förjävligt! 

---- 

Koreansk röd tall, har du någon länk där man kan läsa mer om den? Försökte googla men fick inte upp något vettigt. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-23 20:32 #17 av: Huygens

Jag hittade inte heller särskilt mycket. Den anti-inflammatoriska effekten sker genom okända faktorer enligt en fransk (?) sida på engelska från koreanska Kyung Hee-universitetet år 2011. refdoc.fr

Anmäl
2017-07-23 20:39 #18 av: Cireea

Hm, med andra ord inget särskilt utvecklat eller känt eftersom det inte finns så mycket att läsa om det. Oberörd

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-23 20:56 #19 av: Huygens

Läkemedelsbolagen är ofta negativa till mediciner som inte kräver speciella patenterbara tillverkningsmetoder och sådan ämnen brukar "glömmas bort" eller prioriteras ner. Ämnen som inte kan säljas under unika patent kan lätt börja säljas av andra producenter till mycket lägre pris.

Universiteten är ofta beroende av dom bidrag som läkemedelsbolagen ger och om bidragen stryps undviker forskarna kanske att utveckla forskning runt naturligt åtkomstbara ämnen.

Anmäl
2017-07-23 21:00 #20 av: Cireea

"Universiteten är ofta beroende av dom bidrag som läkemedelsbolagen ger och om bidragen stryps undviker forskarna kanske att utveckla forskning runt naturligt åtkomstbara ämnen." 

Vilket är väldigt tragiskt, det hämmar ju utveckling.. Oberörd

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-24 13:51 #21 av: Huygens

Teknikprojekten F-X och KF-X ifrågasätts.

Det var president Park som godkände köpet av 40 stycken F-35 tillverkade i USA, vilket jag ser som rena rama penningslukarhålen. USA-planen var del av projekt F-X och har nu kopplingar till den pågående korruptionsutredningen mot KAI. Korea Times, 2017-07-24

Den statliga förvaltningschefen Chang Myong-Jin, som var verksam under president Park, utreds för ekonomisk brottslighet relaterat till projekt F-X.

Även fd chefen ovanför NIS, den sk NSO-chefen Kim Kwan-Jin, kan vara inblandad genom att ha tagit emot mutor och begått ekonomiska brott tillsammans med Choi Soon-Sil.

Kwan-Jin var även försvarsminister en tid under president Park.

.

Projekt KF-X kan berättigas då planen till största delen ska egenutvecklas, men även KF-X är omgärdat av korruption. Frågan är om det spiller över på chaebol Hanwha som utvecklar KF-X:s AESA (radar)?

Ytterligare tre centraltekniker måste utvecklas av Sydkorea i KF-X; infrarödsökning (IRST), optisk målmarkering (EOTGP) och modern radiostörutrustning (eng. RF-jammer)

Den totala utredningen har på kort tid blivit ganska stor. Mer än 100 åklagare utreder KAI:s korruptionsärende, vilket antyder att president Moon Jae-In vill gå till roten med problemet. Tillsammans täcker F-X och KF-X en budget på 150 miljarder kr.

Det kan dock finnas en svårighet. Ifall korruptionen anses vara av militärt- eller nationellt säkerhetsrelaterat intresse, kan ärendena tas över av militära åklagare till en dold militärdomstol, som har en viss tendens att mörka vad som skett och åtalen brukar "försvinna".

Jag undrar om Jae-In i så fall kan stoppa mörkläggningen.

Anmäl
2017-07-25 10:56 #22 av: Huygens

Samsung Bioepsis kommer släppa en ny reumatismmedicin som är likvärdig med Johnson & Johnsons storsäljare Remicade, men 35 % billigare (YT/ARIRANG,  2017-07-24, 1 min)

Anmäl
2017-07-25 13:07 #23 av: Cireea

Hm.. vad är det som skiljer sig mellan medicinerna? Tänkte då den ena är så pass mycket billigare. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.