Annons:
Etikettermatrecept
Läst 8652 ggr
Cireea
2014-10-04 01:56

Kimchi

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kimchi är en traditionell fermenterad sidorätt i Sydkorea, även kallad banchan. Rätten är ofta baserad på salladskål.

Kimchi är Koreas nationalrätt och den finns i oändliga variationer, allt från den traditionella salladskålen (kinakål) till gurka  eller rättika. Kimchi är den allra vanligaste sidorätten i Korea och den äts till praktiskt taget allt.  

Kimchi brukas också användas som huvudingrediens i många andra rätter såsom kimchijjigae, kimchiguk eller också stekt ris med kimchi (kimchibokkeumbap). 

Hur länge har kimchi funnits?
Man hittar skriftliga omnämnande av rätten redan för 2600 - 3000 år sedan. Bland annat hittar man ett omnämnande i den kinesiska poesisamlingen 'Sångernas bok' där kimchi kallas för jeo. Termen ersattes senare av termen chimchae, dimchae och timchae. Timchae användes i Koreas tre kungariken och blev senare moderniserat till jimchi och senare nuvarande kimchi. 

En tidig variant av kimchi gjordes på köttbuljong och kål. Röd chili introducerades inte i Korea förrän under 1500-talet och sedan dess har man använt Gochugaru (chiliflingor) till den vanliga varianten av kimchi. 

_______________________

Det finns många olika sätt att göra kimchi på när man söker efter ett recept och de flesta fungerar. Men för dig som inte orkar söka igenom hundratals recept, här kommer ett mer klassiskt du kan följa utan att leta!

Ingredienser: 

  • 1 1/2 kg salladskål 

  • 1 1/2 dl salt 

  • 250 g rättika 

  • 2 msk finriven färsk ingefära 

  • 3 msk pressad vitlök 

  • 3 dl finhackad purjolök 

  • 5 msk chilipulver

  • 1 msk socker 

  • 1 msk fisksås

Gör såhär: 

  • Halvera salladskålen på längden.

  • Lägg kålen med snittytan upp i en stor bunke. Strö salt över och mellan bladen. 

  • Häll på vatten så att det täcker. Lägg på en tallrik eller ett lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur.

  • Skölj av kålen så att överflödigt salt spolas bort. Låt rinna av i ett durkslag.

  • Skala och strimla rättikan mycket fint. Blanda ingefära, vitlök, purjolök, rättika, chilipulver, socker och fisksås.

  • Fördela blandningen ordentligt mellan bladen och runt kålen.

  • ”Tvinna” de halva kålhuvudena och lägg dem tätt i en storleksanpassad burk med tättslutande lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur. Ställ därefter in den i kylen 5–7 dagar.

Tips: 

I koreansk matlagning används kimchi på en rad olika sätt beroende på hur länge den har syrats. När kimchin är precis klar, efter ca 1 vecka, är den fräsch och god som tillbehör till alla möjliga rätter, det är det allra vanligaste sättet att använd Kimchi. Efter ytterligare två veckor har den tydligare smak och passar till grillad lax, makrill eller stekt fläskkött. Ytterligare några veckor senare har den kraftig smak, och då är det dags att använda kimchin i wok och grytor. 

Lycka till! 

Bild: Public Domain


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

  • Redigerat 2020-09-22 14:45 av Cireea
Annons:
VildaVittra
2014-10-04 02:06
#1

Vad kan en fiskaallergiker ersätta fisksåsen med?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Cireea
2014-10-04 02:19
#2

#1 Bra att du frågade! ☝️

Fisksås kan man utesluta helt om man vill eller ersätta med lite grönsaksbuljong.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Tessan01
2014-10-04 12:59
#3

Låter mumsigt för de som gillar starkare /kryddigare mat, själv är jag inte så förtjust i alla kryddiga maträtter men denna kan man nog testa nån gång ^^

[RedHood]
2014-10-07 20:28
#4

Jag har letat så länge efter en förklaring samt recept på vad Kimchi är! TACK!

Cireea
2014-10-07 20:38
#5

#4 Det tar ju sin lilla tid att göra men det är värt varje minut av väntan!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

AnnaMoonshadow
2014-10-09 22:18
#6

Första gången jag åt kimchi gillade jag det inte, men det är en smak som växer på en. Personligen är jag ett stort fan av kimchi på gurka istället för sallandskål då jag gillar den smakkombinationen bättre.

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Annons:
Cireea
2014-10-09 23:20
#7

#6 Bra tips med gurkan, det ska jag komma ihåg! :)


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Cireea
2015-05-05 19:58
#8

Vi håller på göra Kimchi!! 😍Finally!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

AnnaMoonshadow
2015-05-05 20:06
#9

Jag har testat tidigare men det lyckades inte så bra :/ Hoppas det går bätttre för er!

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Cireea
2015-05-05 20:46
#10

Hittills är jag mäkta stolt över det vi åstadkommit. Dom där jäkla tändsticksstavarna höll ju på att få mig att bryta ihop totalt.  😂


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

AnnaMoonshadow
2015-05-06 09:25
#11

hahah, skicklighet med kniven är ett måste! Jag gillar att laga mat men just kimchi verkar vara min akilleshäl xD

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Cireea
2015-05-06 11:32
#12

Haha vi fick ihop fyra burkar, vi ville inte göra för mycket eftersom vi inte vet om vi kommer älska eller hata det. Vi tjuvsmakade igår innan vi stängde igen burkarna och det var..gudomligt! 😃

Vi kan ha lyckats på första försöker! Men vi ska testa göra en på gurka också, mest för att se om det också kan vara något att ha hemma ;) 

Du får testa igen Anna!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

AnnaMoonshadow
2015-05-06 12:04
#13

Haha nästa gång testar jag nog gurka jag med! Tycker gurka är godare i vilket fall 😛

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Annons:
Cireea
2015-05-06 12:10
#14

Jag tycker det är lite intressant att smaken ska bli bättre med tiden. Nygjord Kimchi för min del  var supergod så jag hoppas verkligen att den bara kommer bli bättre och bättre .

Jag undrar när jag kommer tycka att den smakar som bäst. Vi gjorde fyra burkar som får öppnas vid fyra tillfällen mest för att vi ska se när vi tycker vår Kimchi smakar bäst. Det vore ju dumt om vi lät alla burkar stå i två veckor och sen visar det sig att vi inte  alls gillar den efter två veckor.. 😃


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

AnnaMoonshadow
2015-05-07 07:28
#15

Det tror jag är smart :D

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Cireea
2015-10-10 02:28
#16

Jag vill göra en snabb återkoppling till den här tråden då jag faktiskt skrev om när vi gjorde Kimchi men inget mer efter det. 

Vår Kimchi innehöll även räkor för att få lite havssmak men jag måste säga att det inte alls var någon höjdare. För mig kändes räkorna hårda och smakade gummi, smakerna gick inte alls ihop och räkorna förstörde vår Kimchi faktiskt. Så, note to self: Inga räkor nästa omgång!! 

Vi gjorde som sagt fyra burkar som vi öppnade vid olika tillfällen för att hitta just den tidpunkt som vi gillade bäst. Vi tyckte att vår Kimchi smakade som bäst efter två veckor i kylen. Vi testade två gånger  innan 2 veckor men smaken var inte alls densamma och det kändes lite jobbigt att äta.  Smaken var frän och ganska besk så vi klarade knappt av att äta upp vår Kimchi som öppnades innan 2 veckor. 

Så note to self: Vänta i 2 veckor innan vi öppnar burken och äter! 

Sen är det som Anna säger, Kimchi är något som växer på en. Smaken från början kändes konstig men när man ätit det ett par gånger så var det verkligen gott. Det är helt klart en annorlunda smak men det är värt att testa, bara för att ha gjort det.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

[Sara-Kpop]
2015-10-15 19:57
#17

Man blir ju sugen men känns som det tar en stund att göra.. Haha mat ska gå fort om ni frågar mig😉

Har aldrig ätit det.

Cireea
2015-10-15 19:59
#18

Att göra sin Kimchi går fort men att vänta på att få äta den är en annan femma! 😂


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

[Sara-Kpop]
2015-10-15 20:02
#19

"Lägg kålen med snittytan upp i en stor bunke. Strö salt över och mellan bladen." 

Känns som det tar en himla tid 😂

Men kul att du delade med dig av receptet man får väl testa nån gång iaf.

Cireea
2015-10-15 20:03
#20

#19 Nej då, det tog oss para några minuter att göra! 😃

Tack 😊


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Annons:
CayKantos
2016-07-02 17:15
#21

Något recept på en utan chilipeppar? :D Vet man kan göra utan, men som du säger kommer det typ fem miljarder recept när man söker. Kan inte äta stark mat nämligen 😟

Instagram
@TwoPawsAhead ◇ @M4rkPhotography

Cireea
2016-07-02 17:26
#22

#21 Du kan ju bara skippa chili helt 😉 
Dock är Kimchi inte alls starkt när de stått ett tag,  om man är orolig kan man dra ned på mängden chili. 🙂


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

CayKantos
2016-07-02 18:00
#23

Det jag har ätit var starkt 🤪

Instagram
@TwoPawsAhead ◇ @M4rkPhotography

Cireea
2016-07-02 18:34
#24

#23 Oj 😂 Var det helt vanlig Kimchi då? Ingen Spicy-version? 
Men ja, det kanske beror på hur känslig man är. Jag skulle säga att du tar en mindre mängd chili, eller byter ut chili mot paprikapulver! 👍 Det går lika bra.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

CayKantos
2016-07-02 18:55
#25

Ingen aning, åt på restaurang, buffet. Men är väldig känslig jo :/ Ganska jobbigt 😉 Försöker med paprikapulver när jag väl försöker göra det ngn gång i framtiden!

Instagram
@TwoPawsAhead ◇ @M4rkPhotography

frejaspluto
2016-07-02 23:26
#26

Jag gick ned i vikt med kimchi och grönsakssmootie hälsobomb är kimchi med, jättegott! Äter det väldigt ofta , då var det gravid kg. !

✨✨✨🌙love is in the air 💙🐇💜💜

frejaspluto
2016-07-02 23:32
#27

När min pappa kommer hit så brukar jag göra på min mammas vis, pappa brukar säga Im an american we only eat burgers. Herre we eat corean style! 😊

✨✨✨🌙love is in the air 💙🐇💜💜

Annons:
Huygens
2017-05-21 20:47
#28

Dr Michael Mosley anser att kimchi är bättre att äta än pro-biotisk yoghurt. Även sauerkraut är bättre än yoghurten. (DM)

sweetgum
2017-05-24 11:37
#29

Någon gång ska jag palla pröva göra egen kimchi! haha

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Cireea
2017-05-24 12:25
#30

#29 Det tycker jag låter bra 😎


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

lilssgu
2017-05-24 14:49
#31

Börjar tänka på scenen i Boys over flowers, där Junpyo lagar kimchi med Geum-familjen 😎

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Physii
2019-05-03 21:06
#32

Älskar Kimchi!!!

Upp till toppen
Annons: