Traditioner och högtider

Gidoktansinil

2014-11-30 02:01 #0 av: Cireea

Nu när det börjar närma sig jul tänkte jag ge er en artikel som beskriver hur julen firas i Sydkorea. Gidoktansinil är det officiella namnet för julen. Men oftast kallas julen Seongtanjeol, allra helst bland katoliker.

Jul firas i Sydkorea då ungefär 25% - 30% av befolkningen är kristna, dock är julen i Sydkorea lite annorlunda jämfört med den vi är van vid. 

Julafton är  en officiell högtid i Sydkorea - det är den inte i exempelvis Japan. Julen i Sydkorea är väldigt lik den jul vi firar fast med mindre ståhej kring julpynt och finare middagar. Julen är mer en romantisk högtid, precis som alla hjärtans dag.  Därför är den väldigt populär bland par. Eller också firar man jul genom att gå ut och festa på klubbar. 

En del har ledigt från jobb och skola på julafton medan andra jobbar som vilken annan dag som helst. Dock börjar de som är lediga jobba/gå i skola igen den 26:e december. Det finns ett officiellt och längre lov runt nyår. 

På jul i Sydkorea är det väldigt populärt att ge bort pengar som julklapp. Att ge bort saker som julklappar har blivit lite mer populärt på senare år men det är vanligast att ge bort pengar. 

Jultomten finns också, såklart, men i Sydkorea kan du se honom bära rött eller blått. I Sydkorea kallar man jultomten för "Santa Harabujee" eller också använder man det engelska uttrycker "Santa Claus". Jultomten är väldigt populär bland barn, precis som här. 

På jul är det vanligt att man äter "Christmas Cake" - det är oftast en sockerkaka som är täckt av grädde eller också äter man glass. Ett exempel på en sådan tårta är   Saeng Cream Cake. Det är också väldigt vanligt att man går ut och äter middag på julafton, dock äter man inte speciell julmat.  

På koreanska säger man "Meri krismas" eller "Jeulgaeun krismas doeseyo" när man vill önska någon en god jul. 

Bilder: Public Domain via Pixabay 

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2014-12-02 19:31 #1 av: Gasoline

Intressant, verkar vara en mycket avslappnad jul dom firar :-)

Anmäl
2014-12-02 19:38 #2 av: Cireea

#1 Ja GladMycket mer avslappnad än de flesta länder som firar jul. De flesta högtider i Sydkorea firas oftast inte med samma desperation och hets. 

Nyår är ett annat exempel. Även där firas nyår med god mat, spel/lekar och oftast mycket med familj. Sen firas det såklart även där med en hel del alkohol och fest men det är inte samma "På nyår ska man supa"-hets som det är i exempelvis Sverige och USA. Nyår firas dessutom i tre dagar!GladDet är lite svårt att förklara, hittar inte riktigt ordet som jag söker efter men jag hoppas du hänger med ändå! 

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2014-12-02 19:44 #3 av: Gasoline

Ja, jag är dessutom lite förvånad över att dom firar en jul som är liknande våren, det hade jag aldrig kunnat gissa :-)

Jag tror jag förstår hur du menar. Med risk för att jag börjar sväva iväg på något som egentligen inte rör artikelns ämne så vill jag iallafall fråga om dom firar nyår samtidigt som oss i Sverige? Vissa kulturer/religioner firar ju nyår på andra datum.

Anmäl
2014-12-02 19:52 #4 av: Cireea

Ja, det är faktiskt lite häftigt med tanke på att dom egentligen har en helt annan kultur än vad vi har. 

Nej, dom firar inte nyår samtidigt som vi gör. Deras nyår ändrar datum efter som dom följer en annan typ av kalender (Korean Lunar Kalender även kallad Seollal). Årets datum för den koreanska nyåret är 19:e Februari (nästa år för oss alltså) Glad

Däremot firar numera väldigt många koreaner även "vårt" nyår och därmed så firar dom det nya året två gånger GladÄven dom i Asien använder sig ju av den "typiska" kalendern även om dom firar det kinesiska nyåret eller det koreanska nyåret. Dom skriver ju inte datum efter sina egna kalendrar utan använder det vi använder för att "hänga med" omvärlden :) Annars kulle det bli märkligt! Skrattar

Jag kommer lägga upp en artikel närmare nyår om just det koreanska nyåret :)   

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2014-12-02 20:04 #5 av: Gasoline

Tack för infon :-)

Det låter intressant!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.