2015-01-09 23:58 #0 av: Cireea

Mandu är en koreansk version av det kinesiska Jiaozi.

Mandu, eller dumplings som vi säger i Sverige, är små fyllda degknyten som man ångkokar eller friterar. Dessa kan vara fyllda på lite olika sätt, ofta enligt eget önskemål. 

En version av mandu är "Eomandu", dessa är fylld med fiskfilé, nötkött och grönsaker. Dessa ska sedan ångkokas. Skalet kring fyllningen (alltså då degen) är speciell för dessa mandu, det är lätt och sött. Förr åt man dessa mandu bara på sommaren men idag äter man dessa vid speciella tillfällen året om.

Mandu kan du äta som de är till nästan vilken rätt som helst men man kan exempelvis även göra soppa av mandu. Det finns en som kallas "Mandutguk"

Manduguk är en guk, alltså en soppa med mandu. Rätten brukar serveras under vintrarna, allra helst när man firar det koreanska nyåret. Degen görs på vetemjöl och fyllningen brukar bestå av till exempel kött, tofu, kimchioch grönsaker. Knyterna kokas tillsist i nötbuljong.

Bilder: Public Domain