Annons:
Etikettertraditionerhögtider
Läst 4581 ggr
AnnaMoonshadow
2015-02-18 12:04

Seollal

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2

Seollal (설날) är det koreanska nyåret och idag är första dagen av de tre dagar under vilket koreanerna firar nyår. Nyåret på lunar-kalendern (den asiatiska kalendern som länder så som Sydkorea och Kina firar många högtider efter) infaller med andra nymånen efter vintersolståndet. I år är det den 19 februari.

Koreanerna firar då högtiden i tre dagar (dagen före nymånen, dagen under nymånen och dagen efter nymånen) och oftast tillsammans med familjen. Det är en familjehögtid och många reser hem till sina hemstäder för att träffa sina föräldrar och äldre släktingar. Många klär sig i traditionell Hanbok eller andra lite mer formella kläder. 

Under själva nyårsdagen (imorgon) utför man oftast en ritual som kallas charye. Charye är en minnesceremoni (en jesa) för de döda släktingarna som utförs under festligheterna kring nyåret. Det kan vara släktingar upp till fyra led bakåt i familjen som ceremonin hålls för (då på mannens sida eftersom det är hans familj som "ärvs" ner i släktleden), även om det nu är vanligare med bara en eller ett par led av släktingar, och det kan ibland skapa förvirring över vilka släktingar som ska stå i centrum för ceremonin. 

Tanken är i alla fall att tacka och hedra släktingarna för det de givit familjen. Man kliver upp tidigt, tvättar sig och klär sig i rena fina kläder. Därefter förbereder man en måltid som ska dukas fram till de döda. Dukningen kan se olika ut beroende på familjen men det finns några standarddelar. På den norra delen av bordet ställs en tavla (shinwi) med de dödas namn på, detta representerar den personen. Därefter placeras ljus och mat på angivna platser på bordet, oftast med lagad mat närmast namntavlan och sedan frukt och nötter längre fram, sådant som inte tillagats. Det finns även olika maträtter som ska stå mot öst och väst och det kan skapa diskussioner i familjen över hur bordet ska dukas. Vad det är för mat kan också variera men det är vanligt med ris, soppa, vin, biff, fisk, riskakor, grönsaker, frukt och nötter. 

Sedan är det dags för själva riten att genomföras. Det brukar börja med att familjen kallar andarna till sig genom rituella hälsningar. Därefter är det dags att bjuda de döda på mat. Den närmaste manliga släktingen, pappan i huset och son till andarna, gör det första offret av mat, oftast av risvin.  Sedan bjuder männen i familjen i turordning på alkohol och efter det är det dags att erbjuda maten. Åter är det den äldsta och närmaste mannen som genomför detta genom att köra ner en sked i riset. Här lämnar alla rummet så att andarna kan äta i fred och efter ett par minuter harklar sig mannen två gånger och familjen går åter in i rummet. Nu är det dags att erbjuda andarna Te och därefter säga adjö till dem genom att all närvarande bugar två gånger. 

Efter själva ritualen är över är det vanligt att familjen äter av maten och dricker alkoholen som erbjöds andarna, det är ett sätt att acceptera andarnas välsignelse. Resten av maten från altarbordet delas ofta till grannar och vänner i en buddhistiskt ritual som ska hjälpa andarna ytterligare. 

Nyåret är också förknippat med vissa maträtter utöver offergåvorna vid charye, speciellt Tteokguk och Jeon. Tteokguk är speciellt viktig då soppan symboliserar renlighet och bringar på så vis tur under det kommande året. Lycka är en återkommande tema för nyåret, det är inte ovanligt att man också på olika sätt skriver ner sina önskningar eller gör andra saker som ska bringa lycka under året. Utöver dessa ritualer för de döda är det också vanligt att barn i familjen högtidigt bugar för sina föräldrar eller nära anhöriga en gång och önskar dem lycka under det kommande året. Detta belönas oftast med kuvert med pengar för barnen att använda och några valda visdomsord. 

_Bild 1: Korea.net / Korean Culture and Information Service  [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons
_

Bild 2: pcamp (originally posted to Flickr as P1290003) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Annons:
Cireea
2015-11-07 01:24
#1

Många firar även på det "vanliga" nyåret, det vill säga vårt nyår som alltid infaller den sista december. Då brukar många koreaner gå ut och festa eller fira med lite extra god mat. 🙂

Deras nyår är faktiskt väldigt avslappnat om man jämför med vårt som blivit mer en helgdag för att dricka alkohol än att faktiskt fira det år som gått. Koreanernas nyår är med jordnära, något för hela familjen, utan samma stress och press.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Upp till toppen
Annons: