Recept/Mat/Dryck

Songpyeon

2015-10-22 21:41 #0 av: Zimplet

Songpyeon är en traditionell rätt i sydkorea som ofta äts under deras skördefestival Chuseok.

Songpyeon är en typ av tteok som är en rätt i korea som görs på vanligt grötris, denna rätt  har även blivit en populär symbol för traditionell koreansk kultur.

Grötriset formas oftast till en halvmåne, sedan tillsätter man en halvsöt fyllning, såsom sesamfrön, honung eller kastanjenötter. Slutligen så ångas riset över en bädd av tallbarr för att få en fräsch doft.

Det är väldigt vanligt att olika familjer gör sin egen typ utav Songpyeon, som kanske är formad på ett annorlunda sätt eller har en annan färg, för att utmärka sin familj.

Som nämnt tidigare så är Songpyeon väldigt vanligt under skördefestivalen Chuseok, där de säljs nästan överallt. Dock så är det många familjer som köper hem och gör egen Songpyeon och sedan skänker bort dem till någon nära, tex en granne, för att visa dom respekt.

Namnet Songpyeon beskriver faktiskt rätten rakt av Song betyder tall och pyeon betyder ångad riskaka.

Den traditionella formen gavs av de koreanska förfäderna som trodde att en fullmåne bara kunde avta medans en halvmåne kunde växa på sig. 

Huvudbild: Republic of Korea via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Anmäl
2015-10-23 00:35 #1 av: Cireea

Undrar om man kan få tag på tteok här i Sverige... eller måste man importera? Funderar

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.