Recept/Mat/Dryck

Hangwa

2015-11-07 17:13 #0 av: Zimplet

Hangwa är en generell term i sydkorea för deras traditionella konfektyr. Hangwa tillagas och äts traditionellt vid Chuseok.

Hangwa är som sagt ett samlingsnamn för traditionell koreansk konfektyr och kan göras på flera olika sätt. Några utav de vanligaste ingredienserna som hangwa innehåller är mjöl, honung, socker, frukt och ätbara rötter.

Det finns en uppsjö utav olika varianter utav hangwa däribland:

  • Yumilgwa (Tillverkas genom steknin/knådning)
  • Suksilgwa (Kokad frukt, ingefära eller nötter som formas)
  • Gwapyeon (Gele liknande konfektyr, gjord på kokad syrlig frukt, stärkelse och socker.)
  • Jeonggwa (karameliserad frukt, ingefära eller lotus rot)

Hangwa härstammar ifrån The three kingdoms (BC 57 - AD 688), där konsumerades dom vid det kungliga hovet.

Under Goryeo dynastin så förbjöd buddistiska dietister kött och då ökade odlingen utav grödor vilket ledde till att olika typer utav hangwa utvecklades.

År 1179 och 1192 förbjöds förtäring utav hangwa och man uppmuntrade allmänheten att istället äta frukt och bara äta hangwa vid högtider. Bröt mot denna lag så straffades man genom att få böter eller genom stryk.

Utformningen av hangwa hade förr en stor betydelse, om dom var formade som en fjäril så stod det för ett lyckligt giftemål och formades de som en lotusblomma så stod de för harmoni. Idag så är det vanligast att forma dom som kuber eller runda bollar, men vid vissa högtider, som tex chuseok, så kan man se att traditionerna om hur hangwa ska utformas än lever kvar hos vissa.

Huvudbild: Public domain

Anmäl
2015-11-07 17:31 #1 av: Cireea

Låter underbart Dreglar

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.