Länkar, Artiklar, Nyheter, Skvaller

Sydkoreas kulturminister avgått!

2017-01-22 00:59 #0 av: Cireea

Kulturministern Cho Yoon-Sun, har blivit gripen efter att ha anklagats för att ha skapat en svartlista. Svartlistan ifråga innehåller nästan 10 000 skådespelare, musiker, författar samt konstnärer som kritiserat styret i landet.
Cho Yoon-Sun ska nu ha avgått.

Cho Yoon-Sun är den första aktiva ministern i Sydkoreas historia som blivit gripen. Ministern misstänks nu för maktmissbruk och mened. Enligt myndigheter i Sydkorea ska listans syfte varit att hindra kulturpersonerna som stod på den från att få privata samt statliga bidrag. Tanken var också att utsätta dem för statlig övervakning. 

En del sydkoreanska medier rapporterar att presidenten Park Geun-Hye ska ha beordrat att listan skulle tas fram och andra rapporterar att hon godkänt den. 

Enligt DN ska skandalen ha lett till att en riksrätt förberetts mot presidenten, och den kan även leda till att hon tvingas avgå.

Källor: 
SvD
DN
BT

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-01-22 15:06 #1 av: Huygens

Alla länkarna är till DailyMail.

Det verkar finnas en del korruption i det översta maktskicket. Presidenten Park Geun-Hye är åtalad, fråntagen sina befogenheter och minst ett par höga tjänstepersoner är också åtalade. Artikel med lite tidslinje och bilder på folkets protester mot presidenten.

Även presidentens mystiska förehavande vid katastrofen år 2014 av färjan Sewol behandlas i domstolen. Resultatet av förhöret framgår dock inte av artikeln.

Ett kritiserad överenskommelse mellan Japan och president Park rörande japansk militärs krigsbrott från före och under andra världskriget mot Korea har lett till protester och en munk har bränt sej.

.

Presidentsekreteraren Ahn Jong-Beom, som antingen pressat företag eller tagit emot mutor från företag i miljonklassen, står också inför domstol.

Samsungchefen, Samsungs vice ordförande Li Yae-Yong är misstänkt för att ha gett 300 miljoner kr i mutor till president Park. Domstolen ska fatta beslut om att arrestering av Yae-Yong (även benämnd Jay Yong Lee), något åtal är ännu inte gjort.

Minst fem Samsungchefer har kallats till förhör av åklagaren i Sydkorea. Det verkar dock inte som om åklagaren bestämt sej för åtal och har kanske inte domstolarna med sej?

.

Dansk polis grep 2017-01-02 den 20-åriga hästsportutövaren Chung Yoo-Ra som gömt sej i ett klädskåp. Yoo-Ras mor Choi Soon-Sil är åtalad i domstol för att har mutat president Park. Danmark verkar dock inte ha utvisat Yoo-Ra till Sydkorea, ännu.

Choi Soon-Sil är även den som kanaliserat dom 300 miljoner kr från Yae-Yong och Soon-Sil har tagit del av hemligstämplat material utan att president Park säkerställt att Soon-Sil haft giltig säkerhetsklassificering.

.

FN:s förre ordförande Ban Ki-Moons bror Ban Ki-Sang begärs arresterad och utlämnad av USA för korruptionsbrott. Det rör sej om mutor vid försäljning av ett vietnamesiskt byggnadskomplex för 7 miljarder kr.

Ban Ki-Moon blir kanske själv presidentkandidat och han ber om ursäkt för att familjemedlemmar nämnts i muthärvor i USA.

.

Till sist anses kulturministern Cho Yoon-Sun ha strypt bidrag till 9000 artister som ansetts vara regeringskritiska. Yoon-Sun har stått president Park nära och Yoon-Sun har utnyttjat underrättelsechefen Kim Ki-Choon för att sammanställa listan med dom icke önskvärda artisterna. Ki-Choon har även tidigare arbetet för president Park i andra ärenden.

På något sätt påminner detta om Italien under tidigt 1990-tal då viktiga riksdagsledamöter flydde utomlands eller sattes i fängelse efter avslöjanden i en landsomfattande korruptions- och maffiaaffär, vilket banade väg för Berlusconi.

Anmäl
2017-01-22 15:12 #2 av: Cireea

Oj, vad mycket bra länkar du fått fram! 
Mycket intressant läsning måste jag säga, skumläste några av länkarna men måste nog sätta mig ner senare och läsa igenom det ordentligt. 

Men du har helt klart rätt angående en hel del korruption, så vitt jag hört så är inte den nuvarande presidenten i Sydkorea särskilt populär hos folket. Vilket inte direkt kommer som en chock om man frågar mig. Cool

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-01-22 15:41 #3 av: Huygens

Jag gjorde en sökning på DailyMail och blev förvånad över alla artiklar.

Tydligen är Sydkoreas statsminister Hwang Kyo-Ahn nästan utan makt, som vår kung eller riksdagens talman. Statsministerns främsta uppgift är att fungera som slagpåse, syndabock och vara den som avgår vid en politisk skandal.

Det är presidenten som har hela makten. Men pga att president Park kopplas bort från sina befogenheter, blev den stackars statsministern Kyo-Ahn både president och statsminister på samma gång.

Presidentbyggnaden kallas tydligen Blå Huset.

.

Det verkar som om en del vill skrota presidentens avtal med Japan och riva upp beslutet att enbart statskontrollerade skolböcker får användas i skolor.

För att öka förvirringen kallas den åtalade Choi Soon-Sil även för Choi Seo-Won i domstolen.

Även regeringens fd ekonomiska rådgivare Cho Won-Dong och fd vice kulturministern Kim Chong är åtalade för korruption och maktmissbruk.

.

Det ser ut att vara en del kvinnor på höga politiska poster i Sydkorea, medan Samsung mest verkar ha män på dom högsta chefposterna. Rätta mej den som vet bättre.

Anmäl
2017-01-22 18:19 #4 av: Cireea

Ja, det finns en hel del skandaler kring de med högre makt. En hel del missnöje från folket också. Oberörd Vilket inte alls är konstigt alla gånger. 

Park Geun-Hye är faktiskt den första kvinnliga presidenten i Sydkorea så jag tror att det är lite "nytt" med kvinnor som har höga politiska poster. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-01-22 19:17 #5 av: sweetgum

Intressant... de har verkligen kris där borta

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Anmäl
2017-01-31 15:29 #6 av: Huygens

(Länkarna är till Wikipedia, förutom en länk till DailyMail).

Sydkoreas regering publicerar nya mycket kritiserade skolböcker för grund- och gymnasieskola. Skolböckerna reviderar kraftigt Sydkoreas historia och frågan är om Sydkoreas riksdag kommer att rösta för att böckerna inte tas i bruk i skolorna.

Bakgrunden är att den nu åtalade sydkoreanska presidenten Park Geun-Hye vill modifiera sin fars skamfilade rykte. Fadern, diktator Park Chung-Hee, var nämligen Sydkoreas diktator under 18 års tid.

Efter koreakrigets slut år 1953 fick Sydkorea en instabil diktatur, som mestadels var en regim med fasadartade möjligheter för folket att rösta på en nästan totalitär president. Många oppositionella arresterades och sattes i fängelse eller "försvann". Periodvis tillämpades militärlagstiftning och undantagstillstånd med brutala metoder från polisen.

.

Men så spårade "demokratin" ur med ett studentuppror år 1960, därefter följde en militärkupp år 1961 och Sydkoreas CIA, KCIA, fick omfattande befogenheter år 1961 att tortera, fängsla och i vissa fall troligen mörda oppositionella. USA hade sannolikt ett finger med i spelet, men då få dokument är offentliggjorda från 1960-talets sydkoreanska myndigheter, vet vi inte hur relationen var mellan sydkoreas militärer och USAs säkerhetstjänst. Det verkar finnas vissa japanska forskare som har undersökt förhållandet, men jag har inte fördjupat mej i detaljerna.

.

Diktator Chung-Hee tog makten år 1963 genom "demokratiska" val och återinförde militärlagstiftning år 1972 med reviderade skolböcker som gav kraftigt stöd till militärregimen. Chung-Hee tonade ner betydelsen av "val" och blev senare enligt officiella uppgifter mördad av sin egen säkerhetschef Kim Jae-Guy år 1972.

KCIA-chefen Kim Jae-Guy sköt diktator Chung-Hee på en bankett, där bara sex personer deltog, däribland två unga kvinnor som kanske hoppades på att göra Kpop-karriär. Den ena av kvinnorna var sångerskan Sim Soo-Bong, som sedan hölls fängslad på ett mentalsjukhus en kortare tid.

Förutom diktator Chung-Hee, sköts även fyra livvakter samt en chaufför ihjäl i byggnaden.

Då KCIA-chefen Kim Jae-Guy helt verkade sakna plan för vad han skulle göra efter mördandet, har det funderats på nätet ifall han agerade under MKULTRA-programmering eller om den officiella historien ens är sann. Det officiella påståendet är att samtliga inblandade i mordet på diktator Chung-Hee, arresterades, torterades och avrättades.

.

Under 10 dagar, med start 1980-05-18, började den sk Gwangjumassakern, som resulterade i att myndigheterna dödade minst 600 sydkoreaner och skadade tusentals demonstranter.

Sydkorea fick först 1987 något som påminde om en demokrati. Lokalval och mer moderna riksdagsval hölls åren 1995 och 1996.

Dom nya fina skolböckerna som precis godkänts av Sydkoreas regering, innehåller en kraftig historierevision av myndigheternas roll i dom många dödsfallen under Gwangjumassakern.

Anmäl
2017-01-31 15:42 #7 av: Cireea

Så tragiskt att dom ändrar landets historia.. Ledsen Har forskat en del om Sydkorea under de senaste åren och dom har en väldigt intressant historia. Allra helst om man går låååångt bak i tiden. Finns mycket att lära, dock bör man leta på engelska då de svenska källorna är väldigt få. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-01-31 15:57 #8 av: Huygens

Ja, det är också otroligt att Sydkorea lyckats så väl med teknik. Dom har ju haft ett antal statskupper och regimer av tveksam karaktär. På något sätt har dom ändå lyckats hålla en hög utbildningsnivå och jobbmoral.

Anmäl
2017-01-31 17:08 #9 av: Cireea

Ja verkligen, dock har det också en mörk baksida. Självmord bland unga är vanligt på grund av prestationsångest och stor press på sig i skolan. Oberörd

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-02-16 22:36 #10 av: Huygens

Samsungs vice ordförande och Samsungs store arvtagare, Li Yae-Yong (även benämnd Jay Yong Lee) är nu arresterad, misstänkt för att ha gett 300 miljoner kr i mutor till Sydkoreanska regeringens president Park Geun-Hye.

Dessutom har Samsungs styrelseordförande Park Sang-Jin arresterats och placerats bakom lås och bom, åtalad för mutbrott och andra typer av ekonomiska och maktmässiga brott.

.

Den 20-åriga hästsportutövaren Chung Yoo-Ra som gömde sej i ett klädskåp i Danmark, ska tydligen fortfarande befinna sej i danskt fängslat förvar. Hon måste suttit i fängelse i över en månad nu, utan danskt åtal eller utvisningsbeslut. Till saken hör att Samsungs Park Sang-Jin även är ordförande för Sydkoreas Hästsportförbund.

Jag har dock inte kunnat hitta en enda uppgift om på vilket sätt Yoo-Ra skulle vara inblandad i mutskandalen annat än att hennes mor administrerade alla Samsungmutorna till Sydkoreas regering och framförde hot till företag som inte åtlydde regeringens (presidentens?) dolda planer.

En dansk tidningsuppgift (EkstraBladet) gör gällande att Yoo-Ra kommer hållas fängslad i Danmark fram till 28 februari 2017. Det innebär 2 månader i fängelse baserat på sydkoreanska anklagelser.

Anmäl
2017-02-17 00:01 #11 av: Cireea

#10 Vänta lite, varför gömde sig Yoo-Ra i ett klädskåp i Danmark? Funderar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-02-17 11:31 #12 av: Huygens

Jag tror hon ville undvika att gripas av dansk polis.

Nu är dansk media synnerligen dålig på att rapportera i stort sett alla nyheter. Om du hittar en intressant inrikesnyhet är det ofta bara en dansk tidning som skriver om saken och dom andra danska nyhetssajterna struntar i saken eller ger nedkortade citat från den första tidningen. Typexemplet är alla turerna kring dom sk "gardasilflickorna", som i stort sett bara rapporterades av danska TV2, trots att det fanns goda möjligheter för övrig media att intervjua danska läkare, patienter och danska forskare.

.

Som jag förstått saken blev Yoo-Ra efterlyst medan hon var i Tyskland. Sydkoreanska myndigheter ville att hon skulle komma tillbaka till Sydkorea för "förhör", ganska ospecificerat.

En beskyllning som nämns är att Yoo-Ra fått pengar från Samsung till att köpa dyra hästar och hästsportutrustning. Eller så är hon bara en slagpåse i ett politiskt spel.

Yoo-Ra har en 19 månaders gammal son som hon reser runt med och hon ägnar sej åt att bli bra på hästsport till OS 2020 i Tokyo, så hon hade fullt upp och var inte så intresserad av att avbryta sitt tränande för att "förhöras". Dessutom är hennes tränare tysk, Christian Kamplade.

Yoo-Ra struntade i uppmaningen att resa till Sydkorea och blev då internationellt efterlyst. Hon flydde (?) från Tyskland till en hästgård i Danmark. Där hittade en sydkoreansk "journalist" (?) som specialiserat sej (myndighetsperson under täckmantel?) på att spåra upp efterlysta sydkoreaner i utlandet, Yoo-Ras tillflyktsort i Danmark.

Journalisten (?) kontaktade då dansk polis som stormade hästanläggningen. Hon måste vara liten till växten för enligt dansk uppgift gömde sej Yoo-Ra i bottnen (?) på ett klädskåp.

Jag har inte hittat uppgifter om hur Yoo-Ra förflyttat sej mellan Danmark, Tyskland eller inom Europa, eller om hon ens verkligen befann sej på flykt i Danmark. Det finns heller inga tydliga uppgifter om vad hon ska förhöras om eller om hon ens är beskylld för något. Det saknas även uppgift varför danska myndigheter håller Yoo-Ra fängslad så länge utan klar orsak och utan att utlämna henne.

Yo-Raa har i dansk domstol sagt att hon gärna reser hem till Sydkorea och låter sej förhöras, ifall sydkoreanska myndigheter bara låter henne få vara tillsammans med sin lille son.

.

Det kan nämnas att Yoo-Ra lyckats komma in på det hysteriskt presigefyllda Ewha-universitetet. Ska man tro EkstraBladet måste man var nästan övermänniska för att klara sej på Ewha, men Yoo-Ra gjorde bara medelmåttigt ifrån sej och fick ändå höga betyg.

Efter protester från andra Ewhastuderande fråntogs Yoo-Ra sin plats på universitetet.

Anmäl
2017-02-17 12:33 #13 av: Cireea

#12 Herregud! Förskräckt
Tack för att du förklarade närmre gällande Yoo-Ra, det här har verkligen gått helt över mitt huvud men otroligt intressant. Undrar varför hon ska på förhör och jag undrar allt över varför hon blev internationellt efterlyst, låter som att det nästan måste vara något allvarligt i så fall .

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-02-17 14:32 #14 av: Huygens

Jag får känslan av att det är en politisk och ekonomisk maktkamp som utspelar sej. Det är nog många som vill ta över makten och arvet av Samsung.

Det kan vara orsaken till att nuvarande arvingen Li Yae-Yong (även benämnd Jay Yong Lee) skandaliseras genom att sättas i isoleringscell i ett spartanskt sydkoreanskt fängelse. DM påstår att fängelsecellen är 7 m2 stor och att madrassen ligger på golvet. Yae-Yong tvingades genomgå ingående kroppsvisitering innan han fick sina fängelsekläder.

Yae-Yong får se på TV ett antal timmar om dagen, men bara en TV-kanal och endast inspelade program som godkänts av Sydkoreas justitiedepartment.

Yae-Yong får några mål mat om dagen till en kostnad motsvarande 12 svenska kr. Yae-Yong har en förmögenhet på 54 miljarder kr och förväntas ärva Samsung av sin hjärtsjuke far Li Kun-Hi.

.

Ända sedan den underliga kraschen och onaturliga branden av sydkoreanska flygplanet Asiana 214 i San Fransisco år 2013, har jag sett funderingar på nätet, att det finns en maktkamp inom Sydkorea och med utländska ekonomiska grupper om teknikföretagen i Sydkorea.

.

Svagt relaterat politiskt har vi också det underliga lönnmordet 2017-02-13 av Nordkoreanske ledaren Kim Jong Uns bror, Kim Jong Nam, som bodde i Macau, Kina. Det är svårt att veta hur det påverkar Sydkorea och ifall sydkoreansk säkerhetstjänst varit inblandad i mordet. Jong Nam hade normalt sett en kinesisk livvakt med sej, som tillhandahölls av kinesiska myndigheter, men livvakten var frånvarande vid mordtillfället i Malaysia.

Enligt en uppgift giftmördades Jong Nam kanske av fyra okända män på Kuala Lumpurs flygplats i Malaysia.

Enligt annan uppgifter var det två kvinnor som giftmördade honom, alternativ två kvinnor och en man, varav en kvinna var indonesiska och en man var möjligen utklädd till kvinna, enligt malaysisk polis. En annan misstänkt kvinna sägs vara vietnamesiska.

Jag har dock väldigt lågt förtroende för malaysiska myndigheters uppgifter, efter att ha följt alla turerna och ändringar av malaysiska myndighetspåståenden kring försvunna flygplanet MH370. Vi vet troligen inte vad som hänt eller vilka dom verkliga förövarna varit.

Sydkoreanska myndigheter pekar finger mot ledaren Kim Jong Un och beskyller honom för mordet på sin bror. Faktum är att vi inte ens vet om USAs säkerhetstjänst är inblandad i giftmordet i form av en falskflagga, då den ena kvinnan sägs bära en vit tröja med texten "LOL", som är en engelskspråkig förkortning. Normalt sett skulle man kunna förmoda att en lönnmörderska bär en mindre uppseendeväckande tröja.

Anmäl
2017-02-18 19:58 #15 av: Cireea

#14 Oj jösses Förskräckt
Intressant angående mordet på Kim Jong Nam, hoppas man får läsa mer om det framöver. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-02-19 10:08 #16 av: lilssgu

Intressant läsning, vi får se vad som händer Oberörd

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Anmäl
2017-02-19 15:48 #17 av: Huygens

Det finns ett visst begränsat utbyte av arbetskraft mellan Sydkorea och Nordkorea. Teknikspecialister från Sydkorea tillåts ibland arbeta i Nordkorea i industriområdet i Kaesong.

Ungefär 53000 nordkoreaner jobbar i Kaesong åt sydkoreanska företag.

.

Frågan är hur många nordkoreaner som tillåts komma till Malaysia? Enligt tidningsuppgift rör det sej om 1000 nordkoreaner, dom flesta affärspersoner, och några få arbetare och specialister.

Man kan nog anta att dom nordkoreaner som finns i Malaysia är relativt trogna mot regimen eller får fördelar av att hålla sej väl med makthavarna. Det verkar inte som om nordkoreaner hoppar av i Malaysia i alla fall.

.

Och då är det naturligt att vissa nordkoreaner återvänder till Nordkorea. Vilket precis har skett. Fyra nordkoreaner återvände till Nordkorea. Malaysia bestämde sej då för att efterlysa dessa fyra män och har gått ut med bild och namn på dessa fyra nordkoreaner med beskyllning att dom kan vara inblandade i mordet på Kim Jong Nam.

Dessutom har en nordkoreansk kemist i Malaysia gripits (namn och bild) samt namn och bild på den vietnamesiska kvinnan och den indonesiska kvinnan har släppts, samt namn och bild på den malaysiske pojkvännen till den indonesiska kvinnan. Samtliga dom sista fyra personerna är gripna.

Det rör sej därför om 8 personer som påstås på något sätt vara inblandade i mordet i Malaysia.

Fundera nu...

.

Om du går till en större svensk stad och rör dej på stadens centralstation för tåg/buss, hur många övervakningskameror tror du registrerar dina förflyttningar i området?

Antagligen 30-50 kameror, kanske fler.

Om du befinner dej på en stor internationell mångmiljonflygplats som den i Kuala Lumpur där terrodåd utförts flera gånger, hur många övervakningskameror tror du registrerar flygresenärernas förflyttningar?

Det rör sej om hundratals kameror.

.

Hur kan det i så fall komma sej att malaysiska myndigheter inte har släppt en enda övervakningsfilm i relation till mordet på Kim Jong Nam? Det finns endast ett foto (mobilkamera?) av Jong Nam när han sitter hopsjunken i en stol med höger arm ut som om han fått en spruta (av vårdpersonal?).

Dom övervakningsbilder som släpptes på "LOL-kvinnan" togs två dagar efter mordet på Jong Nam. Hur kan dom bilderna ens släppas och hur kan dom bilderna alls utgöra bevis från Malaysiska myndigheter?

En stor hund är begraven.

.

Vi borde se hundratals videoklipp med dessa misstänkta resenärer när dom anländer till flygplatsen, när dom går in genom entrén, när dom tar sej genom stora hallar och öppna ytor, när dom går förbi resebyrå- och hotellbokningsreceptioner, när dom passerar taxfreebutiker och toaletter, när dom passerar förbi bagageförvaring, snabbmatkiosker, när dom passerar på rullband och rulltrappor, när dom står i kö, när dom checkar in bagage, när dom går i hallar mot flyget, när dom står i kö för boarding, när dom sitter och väntar på flygets avgång, när dom går ombord på flyget osv.

Fr a borde vi se övervakningsfilmer när dom misstänkta förföljer och närmar sej Kim Jong Nam och vi borde se själva överfallet med den påstådda kemiska substansen.

Hela denna väg finns det massvis med övervakningskameror, men den enda övervakningsfilmen vi har sett av en enda av dessa kvinnor är hon i den vita sk LOL-tröjan och dessutom filmad utomhus.

Vi borde se massvis med övervakningsfilm där myndigheterna ber om hjälp att identifiera personerna som förflyttar sej inom flygplatsområdet. Men inget sådant visas.

Den finns en hel kennel med ugglor i mossen begraven här.

Anmäl
2017-02-19 19:07 #18 av: Cireea

#17 Håller med i dina spekulationer Funderar
Skriver Svensk media något om händelsen? Eller har det bara blivit en mindre notis i de större tidningarna? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-02-19 21:08 #19 av: Huygens

Svensk media har skrivit lite om Presidenten Park och om gripandet av Samsungschefen, men håller textinnehållet ganska enkelt och det har inte funnits så mycket nytt eller detaljer.

.

Händelsen i Malaysia i svensk media följer officiell brittisk media tycker jag. Sydkorea beskyller Nordkorea (SVT) för att ligga bakom mordet på Kim Jong Nam.

SVT rapporterar att en nordkoreansk man gripits av malaysisk polis, men överraskande nog nämner inte SVT att mannen var kemist och därför extra intressant i samband med det misstänkta giftmordet.

Sydkoreas underrättelsetjänst påstår sej veta (SVT) att nordkoreansk säkerhetstjänst under lång tid planerat mordet, vilket antyder att Sydkorea har spioner i Nordkorea. Frågan är varför Sydkorea i så fall inte varnade malaysiska myndigheter i förväg?

.

Efter att Sydkorea inlett djupare militärt samarbete med USA har ett antal sydkoreanska artister inte fått visum till Kina och har därför inte kunnat uppträda och marknadsföra sej i Kina (SVT).

USA har tillåtits installera robotförsvarssystemet THAAD i Sydkorea, som kan nå strax utanför Jordens atmosfär, och sägs skydda mot Nordkoreas anfall, men robotarna kan även användas mot Kina.

.

Ett sydkoreanskt TV-team var i Grännaskolan i början av februari (SVT) för att spela in en dokumentär att svenska elever bl a lär om offentlighetsprincipen i skolan.

Kanske skriver DN lite mer, men jag har inte kollat så noga.

.

Malaysisk media har nu släppt videoklipp från flygplatsen. Det är svårt att se vad som händer. en person som kan vara en kvinna i en vit tröja hoppar på en person bakifrån, men det är omöjligt att se detaljer.

Det som inte nämns ett ord om i artikeln (DailyMail) är att Kim Jong Nam vid ett tillfälle står stillsamt och pratar med tre män, vartefter en fjärde man ställer sej i cirkeln. Jag får intryck av att det är Jong Nam som talar och instruerar dom 4 männen på något sätt.

Sedan ser man hur Jong Nam och två män promenerar iväg i en nästan folktom väldigt bred hall på flygplatsen. Tyvärr verkar filmsekvenserna vara svåra att tidsbestämma, dom är inte i kronologisk ordning om Jong Nam blivit anfallen på den första sekvensen.

Mitt intryck är att Jong Nam är bekant med dom fyra personerna, vilket gör att det hela är så mycket svårare att förstå.

Anmäl
2017-02-19 21:22 #20 av: Cireea

Intressant, tack för all information. Det finns en hel del att gräva i , inser jag. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-02-28 16:12 #21 av: Huygens

Artikeln med övervaknignsvideon där jag trodde Jong Nam pratade med fyra män på flygplatsterminalen, har uppdaterats till en bättre version. Det ser ut att vara en kvinna i röd tröja och tre vakter/poliser som Jong Nam pratar med.

.

Sydkorea vill ha något slags kollektiv bestraffning av Nordkorea och Sydkorea föreslår därför att Nordkorea utesluts ur FN (DailyMail).

.

Det finns så många detaljer med den påstådda VX-nervgasattacken mot Jong Nam, som inte stämmer att det verkar vara något annat som pågår.

Dom två kvinnorna som påstås ha utfört attacken mot Jong Nam med VX-nervgas i vätskeform på sina händer (?), kommer att åtalas för mord (DailyMail) och den malaysiske åklagaren yrkar på att kvinnorna avrättas genom hängning. Trevligt.

Och i så fall försvinner två nyckelvittnen.

.

Jag tycker att nästan inget stämmer i historien och påståendena kring vad som hänt Jong Nam.

Det är mycket märkligt att varken svensk eller brittisk media som följer ärendet, inte ifrågasätter dom Malaysiska myndigheternas inkonsistenta och ibland omöjliga påståenden.

Nästan allt faller isär i malaysiska myndigheternas officialla historia kring Jong Nam.

Anmäl
2017-02-28 16:17 #22 av: Cireea

Har följt det här med kvinnorna som påstås har mördat Jong Nam, tycker vissa "teorier" kring det hela är väldigt långsökta och vissa detaljer känns så tveksamma. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-02-28 16:44 #23 av: Huygens

En av dom saker jag la märke till var fotot på den sk LOL-kvinnan (vit tröja med texten LOL), som filmats efter själva VX-attacken mot Jong Nam och dessutom visar LOL-kvinnan utomhus. Tyvärr är bildkvaliteten dålig.

Det påstås ju att LOL-kvinnan ska vara vietnamesiskan Doan Thi Huong. Problemet är bara att Huong har liten haka, runda kinder och en ganska smal hals. Den sk LOL-kvinnan har påfallande bred haka, tydliga kindben och relativt bred hals för att vara en asiatisk kvinna.

Här finns en bättre bild (DailyMail) där jag tycker man kan se Huong har ganska smal hals, där hon står i en vit sk LOL-tröja, med bokstaven L bakvänd av någon anledning (spegel?). Bilderna kan såklart vara modifierade för dom har lite modellkaraktär över sej, fast ändå...

Jag kan mycket väl tänka mej att den sk LOL-kvinnan är någon helt annan, en transperson, som (kanske ovetandes?) hamnat på övervakningskamera.

.

#22 Vad har du lagt märke till som ter sej tveksamt?

Anmäl
2017-02-28 16:49 #24 av: Cireea

#23 Jag läste - precis som du nämnde tidigare - en artikel om att kvinnan (eller kvinnorna) hade den där nervgasen i flytande form på händerna. Dock skulle det vara ganska omöjligt eftersom dom själva skulle dött av ångorna.. Oberörd

Tydligen ska någon video visa att kvinnorna torkar av Jong Nam med trasor eller liknande (?) och då spekulerar man om man hade VX på trasorna. 

Läste någon annan text också där folk spekulerade en massa , minns dock inte var jag hittade den så kan inte gå tillbaka och se exakt vad som stod. Det var en hel del långsökta teorier i alla fall. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-02-28 18:23 #25 av: Huygens

Ja, det är motstridiga uppgifter i media lite hela tiden. Det är som när MH370 försvann. Malaysiska myndigheter presenterade i flera månader nya "upptäckter" varje dag, ofta påståenden som motsa varandra.

.

I Sydkorea har landets statsminister stoppat åklagarna från att undersöka president Park mer ingående. Förundersökningen får inte förlängas trots att det finns mer material att undersöka i korruptions- och maktmissbrukskandalen. DailyMail AP och DailyMail Reuters.

I Sverige är den typen av ministerstyre förbjudet. Sydkoreas statsminister är för övrigt utsedd av just president Park och borde med alla rimliga mått därför anses vara jävig i rättsärendet, och är kanske själv inblandad.

.

Den första undersökningen av påstådda förgiftade Jong Nam förbluffade giftexperterna, för dom kunde inte alls hitta något gift (DailyMail), trots att dom var specialister på just gifter i stil med VX. Obducenter och giftexperter stod utan förklaring. Så det är konstigt att dom några dagar senare kunde hitta VX i ansiktet på Jong Nam.

Frågan är vad han dog av och om han dog eller om det ens var Jong Nam. Den person som påstods ha dött hade ju ett förfalskat pass med namnet Kim Jong Chol (SVT/Reuters, se även The Guardian).

.

Jong Chol eller Jong Nam dog enligt Malaysiske hälsoministern av förlamning (DailyMail), vilket inte är en följd av VX, som istället orsakar kramper. Ibland så våldsamma att personen bryter ben i skelettet.

.

Det saknas övervakningsfilmer på den indonesiska kvinnan som ömsom påstås spraya, torka en duk, smeta händerna i ansiktet på Jong Nam. Ganska motstridiga uppgifter, då det är stor skillnad mellan att spray någon i ansiktet och smeta "babyolja" i ansiktet med händerna.

Det påstås att den vietnamesiska kvinnan åt och svalde lite av VX-nervgiftet i vätskeform (DailyMail) och därför kräktes upp efteråt. Kvinnorna uppges ha tvättat händerna med vatten på en toalett vilket knappast tar bort VX-giftet.

.

Vad man ska känna till är att "nervgasen" VX inte är en gas. VX är en sk makromolekyl som vid rumstemperatur inte kan övergå i gasform, utan måste sprayas ut som aerosol, dvs som vätskedroppar. Eller smetas/droppas/hällas på offret.

Om kvinnorna smort in händerna med något dom trott varit babyolja hade dom inte kunnat överleva, VX tränger direkt in i huden. Tvätta händerna hade dom inte hunnit och vatten + tvål tar inte bort VX.

Malaysiska polisen påstår att kvinnorna "tränats" att tvätta händerna efter att dom använt VX (DailyMail/AP). Det räcker med mellan 1/3-dels till en 1/5-dels droppe VX för att dö. Så VX är väldigt giftigt.

Anmäl
2017-03-01 03:24 #26 av: Cireea

Vilken jäkla soppa det är alltså! Förskräckt

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-01 13:11 #27 av: Huygens

När det gäller den sydkoreanska regeringens korruptionsskandal har danska myndigheter bestämt att Chung Yoo-Ra, den 20-åriga hästsportutöverskan ska hållas fängslad 4 veckor till. Det innebär att hon kommer sitta i fängelse fram till slutet av mars månad, vilket är nästan 3 månader utan åtgärder eller utlämning från danska myndigheter till Sydkorea (EkstraBladet).

Väldigt konstigt att Danmark inte kan bestämma sej för om Yoo-Ra ska utlämnas eller släppas. Känns som dansk rättssäkerhet är usel ifall någon kan hållas fängslad så länge, baserat på lösa grunder.

.

Möjligen kopplat till den sydkoreanska mutskandalen. ABB i Schweiz av alla ställen har upptäckt att en av deras anställda i Sydkorea har förskingrat 100 miljoner USA-dollar, nästan en miljard kr (DM/Reuters).

Förskingringen är lite konstig, förutom det höga beloppet är det ABBs lokale ekonomichef som tydligen gödslat pengarna till olagliga ändamål.

Den ansvarige förskingraren Oh Myeong Se, är även chef i ABB-Sydkorea för att utbilda anställda i etiska frågor. Dom ABB-anställda förväntades rapportera alla brott mot etiska regler till Myeong Se, som smet iväg till Hong Kong
4 februari (2017) och har inte hört av sej sedan den 7 februari.

ABB har 800 anställda i Sydkorea som lyckas genomföra försäljning för hela
5 miljarder kr/år.

.

Den politiska spänningen i Sydkorea byggs också upp sedan sydkoreanska industrikoncernen Lotte Group har tillhandahållit landområde i Seongju, för att hysa USAs THAAD-missiler. Kina har reagerat med hotelser att blockera import av vissa sydkoreanska elektronikprodukter, ifall USAs stridsmissiler placeras ut (DM).

THAAD förväntas ha radarkapabilitet att slå igenom Kinas (lokala?) missilförsvar, men amerikanska myndigheter säger att THAAD kommer bara att användas i fredliga syften för att försvara Sydkorea mot Nordkoreas attacker.

Sydkoreaner som bor runt golfbanan som kommer användas för utplacering av THAAD-missilerna har stämt dom sydkoreanska myndigheterna i domstol och delar av befolkningen försöker stoppa utplaceringen av missilerna (DM). Militären förväntas inom kort sätta upp stängsel runt området.

Kinesiska myndigheter har slagit tillbaka mot Lotte Group genom att hindra industrikoncernen att bygga en nöjespark för 20 miljarder kr i Kina (nära Peking?).

Lotte är Sydkoreas 8:e (kanske 5:e?) största industri- och livsmedelskoncern.

.

Det tog malaysiska myndigheter 11 dagar att börja undersöka Kuala Lumpurs flygplats för kemiska gifter (DM), vilket är ett orimligt långt dröjsmål tycker jag.

Efter bara en dags undersökning förklarade dom malaysiska myndigheterna flygplatsen för säker och verkar inte ha hittat några gifter, vilket är konstigt om det både sprayats och tvättats i handfat med VX (DM).

Det borde varit möjligt att detektera små rester av giftet.

.

Dom båda kvinnorna togs till domstol igår (DM).

Malaysiska polisen gjorde 2017-02-21 följande påstående: Kvinnorna var tränade att smörja in sina händer med VX-nervgas i vätskeform för att sedan smeta av VX-giftet i ansiktet på Jong Nam. Polisen hävdar vidare att kvinnorna var tränade att tvätta bort VX-nervgiftet från sina händer på närmaste offentliga toalett direkt efter attacken (DailyMail).

Malaysiska polisen förklarar inte hur dom kan veta detta.

Hur snabbt verkar VX? Varning, otäcka bilder från USA-militär på 1950-talet på stackars getter som utsätts för VX-nervgas, 4 minuter videoklipp (35 sekunder in). En get får en droppe VX-gift i ögat. VX-giftet tvättas bort med en särskild lösning inom 10 sekunder. Efter 1 min och 15 sekunder börjar geten krampa, efter två minuter har den ramlat ihop och kan inte andas. Geten ges "konstgjord andning". Geten får ett kraftigt motgift, men ligger ändå utslagen i 13 minuter efteråt. Mot en människa räcker en tredjedels droppe VX.

Det finns ingen chans att kvinnorna kan ha smort in händerna med VX och sedan gått från platsen eller att Jong Nam kunde promenera runt så länge som han faktiskt gjorde.

Anmäl
2017-03-01 14:22 #28 av: Cireea

Lotte är väldigt känt i Sydkorea, många Kpop-grupper brukar göra reklam för olika produkter från dem. 
Sen det här med Kina, så vitt jag läst ska dom väl redan har börjat blockera alla sidor där det visas Kpop och Kdrama. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-03 14:24 #29 av: Huygens

Ja, Lotte har verksamhet i många länder inklusive Europa.

Dom två kvinnorna anklagade för mordet på Jong Nam kommer att placeras i fängelse i många månader. Tyvärr är det så att rättegången inte startar förrän om flera månader (DM) och ibland kan anklagade i vissa länder i Asien och Sydamerika få vänta i åratal på rättegång.

.

Men hur är det med den sk nordkoreanska "giftexperten" (?) som greps 2017-02-18? Media rapporterade att en kemist, en "kemistexpert" hade gripits av malaysisk polis (DM).

Dessutom hade myndigheterna hittat kemikalier och skyddshandskar hos den gripne nordkoreanske kemisten Ri Jong Chol (DailyMail).

Den observante noterar kanske att "kemistexperten" råkade ha samma (efter-/för-)namn som Kim Jong Nam använde i sitt förfalskade pass i Malaysia, nämligen Kim Jong Chol.

.

Fotona som visats på Jong Nam i media är i flera tillfällen från år 2001 då Jong Nam utvisades från Japan efter att ha försökt ta sej in i landet med falskt pass, då under ett tredje namn (DM).

Titta en gång på bilderna från 2001 av Jong Nam i brun mockaväst och jämför med bilderna från 2017. Har Jong Nam åldrats särskilt mycket på dessa 16 år? Är det samme person?

Överst i följande artikeln är en bild från 2010 på Jong Nam, DailyMail.

.

Kemistexperten?

Hur har det gått med kemistexperten Ri Jong Chol och alla hans kemikalier och skyddshandskar?

Hmm...

Ja-a... Det visade sej att kemisten Ri Jong Chol inte alls var särskilt mycket kemist, utan Ri Jong Chol är datatekniker (eng. IT worker), IT-arbetare. Om han räknas som teknikperson eller som enklare arbetskraft är lite oklart.

Och dessutom släpps Ri Jong Chol av malaysisk polis (DM) i brist på bevis. Men hittade polisen inte kemikalier och handskar i hans bostad?

Då det visat sej att Ri Jong Chol inte var kemistexpert utan bara en enkel IT-arbetare, har malaysiska myndigheter beslutat utvisa Ri Jong Chol till Nordkorea (DailyMail). Han kommer inte tillåtas återvända till Malaysia.

.

Att Ri Jong Chol går från att vara "kemistexpert" med kemikalier och handskar i sin bostad, till att vara en IT-arbetare, är den typ av förändringar malaysiska myndigheter presenterade nästan varje dag, månaderna efter försvinnandet av MH370.

Sydkorea tar ju beskyllningarna om VX som sant och lägger skulden på Nordkorea. Nordkorea å sin sida hävdar att Jong Nam dog av "hjärtinfarkt".

Det konstiga är att malaysiska myndigheter kallar Kim Jong Nam för Kim Chol, kanske för att "Chol" var det namn som stod i Jong Nams förfalskade pass, men det är ändå inte riktigt korrekt (DM), då namnet borde varit Kim Jong Chol.

.

Malaysiska myndigheter efterlyser nu en nordkoreansk flygplansanställd, DM. En liten sidodetalj, malaysisk polis har väster med just texten "POLIS", som på svenska. Sex nordkoreaner till är eftersökta av Malaysia på lite oklara grunder, DM.

Anmäl
2017-03-05 14:13 #30 av: Huygens

Sydkoreaner i Seoul demonstrerar mot Lotte för att koncernen upplåtit land till THAAD-missilerna. Mindre demonstrationer mot Lotte förekommer även i Kina, men verkar inte speciellt statligt organiserade, även om demonstranterna håller upp bilder på diktator Mao.

Lotte har investerat över 70 miljarder kr i Kina dom sista 20 åren och artikeln visar en futuristisk Lotte-byggnad, ett stort köpcentrum i Kina, DailyMail.

.

Sydkorea mottar kryptiska radiomeddelanden från Nordkorea. Meddelandena har lite karaktären av Kalla Kriget. Det är en nyhetsuppläsare som rabblar sidonummer och radnummer. Nordkoreanske nyhetsuppläsaren uppmanar sedan Utforskningsgrupp 21 att granska sin "matematikuppgift".

Meddelandet sändes av nordkoreanska Radio Pyongyang, DM.

.

Jag har letat efter nyheter om president Park, men det enda jag hittat är om en helt annan, Park In Bee, hon har vunnit kvinnornas HSBC LPGA golfmästerskap i Singapore, DailyMail.

.

Nordkorea har dom sista åren haft ett antal misslyckade raketuppskjutningar av långdistansmisslier. Ibland har raketerna exploderat redan på uppskjutningsplattformen.

Förklaringen kan vara att Pentagon, på uppdrag av Obama, sedan år 2014 har intensifierat sitt datorhackande av Nordkoreas kärnvapen- och missilprogram. DM.

.

Den nordkoreanske IT-arbetaren (tidigare beskriven som "kemiexpert") Ri Jong Chol, som utvisats från Malaysia, misstänkt för mordet på Kim Jong Nam, beskrivs nu åter som "kemist".

Ri Jong Chol säger att malaysiska polis hotade med att döda hans familj om han inte erkände inblandning i mordet. Ri Jong Chol och hans son fick också utstå lättare misshandel av polisen. Polisen riktad sina vapen mot Ri Jong Chol och dennes son. Troligtvis kommer ingen att tro Ri Jong Chol, just för att han är från Nordkorea, vilket polisen kan ha haft möjlighet att utnyttja.

Till slut försökte malaysiska polisen muta Ri Jong Chol med ekonomiska fördelar och ett rikt liv i Malaysia, om han bara erkände delaktighet i mordet, DailyMail.

Ri Jong Chol säger att han insåg att polisen gillrat var en fälla och gick därför inte med på något.

.

Malaysia beslutade utvisa Nordkoreas ambassadör med 48 timmars varsel, då denne kritiserat malaysisk polis för utredningen kring det påstådda mordet på Jong Nam.

Malaysiska myndigheter kräver ursäkter av Nordkorea. Tidigare har Malaysia haft generösa inreseregler för nordkoreaner, ofta utan visumkrav. Malaysia har även tidigare tillåtit ett nordkoreanskt företag sälja radiokommunikationsapparater av militär (?) kvalitet. Men nu kommer Malaysia kräva visum från alla nordkoreaner.

Anmäl
2017-03-05 16:02 #31 av: Cireea

På tal om Nordkorea, ingen missade väl när dom 2014 landade på solen?

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-05 17:23 #32 av: Huygens

Ja, det är ju speciellt. Jag kan inte veta alla gånger hur korrekt översättningen är till engelska, men visst, nordkoreanska nyhetsklipp på nätet ger ett surrealistiskt intryck.

Anmäl
2017-03-06 19:49 #33 av: lilssgu

Haha, kunde inte låta bli att skratta, hur många trodde på det där i Nordkorea, undrar jag...

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Anmäl
2017-03-07 12:53 #34 av: Huygens

(Länkar är till DM.)

Sydkoreas regering har ett växande problem kan man säga. Att placera ut THAAD var kanske inte en så bra idé.

Kina har nämligen reagerat ganska hårt och då Lotte gett mark för THAAD, har Kina till dags datum stängt 39 stormarknader som ägs av Lotte Mart. Det måste kännas ekonomiskt. Lotte har 99 stormarknader i Kina.

.

Nordkorea kunde agera mer flexibelt, men icke. Den nordkorenske ledaren har beslutat hålla alla malaysier i Nordkorea som "gisslan", dom vägras utresa.

Malaysia svarar med samma mynt och dom ca 1000 nordkoreaner som finns i Malaysia får heller inte resa ut. Jag måste faktiskt säga att det märkligaste är Malaysias agerande, för dom hävdar ju trots allt att dom följa någon slags lag och inte en tokig diktator. Men vi minns hur Malaysias regering hanterade MH370.

Tre nordkoreaner misstänkta för mordet på Kim Jong Nam (som kallas Kim Chol av polisen) antas av malaysiska myndigheter fortfarande finnas i Malaysia, kanske på den nordkoreanska ambassaden. Av dom tre misstänkta som tros vara kvar i Malaysia är en person diplomat och troligen skyddad av diplomatisk immunitet, en person är anställd på Air Koryo, ett flygbolag och den siste är ej beskriven av polisen.

Endast två personer är i fängslat förvar, en indonesisk och en vietnamesisk kvinna.

Anmäl
2017-03-07 19:27 #35 av: Cireea

Ändå så pass många nordkoreaner utanför Nordkorea? Förskräckt 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-08 13:39 #36 av: Huygens

Det kan ju vara så att resten av familjen hålls som gisslan i Nordkorea eller så är dessa 1000 personer starkt priviligierade i Nordkorea.

hmm, undra hur många sydkorean som finns i Malaysia? Dom kan ju samma språk som dom i norr, så möjligheten till ett visst informationsutbyte borde existera.

.

Sydkoreas regering kanske åteställs? (nja)

Sydkoreas konstitutionsdomstol ska besluta på fredag om president Park kommer att återinsättas. Om inte, blir hon troligen ställd inför riksrätt (wiki) för korruption och maktmissbruk, DM.

.

En ung man på youtube som heter Kim Han Sol, hävdar att han är förmodat mördade Kim Jong Nams son. Emblemet av den mystiska och okända organisationen Cheollima Civil Defense syns på videoklippet, YT.

År 2012 intervjuades Han Sol av finske journalisten Elisabeth Rehn, YT.

.

Han Sol pratar engelska med kanske australisk dialekt? Videoklippet är bara 40 s långt och Han Sol visar upp sitt pass, men både passet och en del av vad han säger är censurerat av oklar anledning. Jag kan inte förstå varför klippet släpps av Han Sol. Är obegripligt. Är valet av namn snarlikt Star Wars hjälte Han Solo, avsiktligt?

Sydkoreas säkerhetstjänst NIS/KCIA, bekräftar att Han Sol är Han Sol, son till Jong Nam, DM. DailyMail verkar i artikeln inte ha alltför stora förhoppningar om NIS sanninghalt pga tidigare solkiga påståenden.

.

psyop

Soppan blir bara konstigare tycker jag.

Varför höja sin profil om Han Sol tror att Nordkoreas diktator är mördaren? Fast det säger han inte riktigt i videoklippet. Är hela historien kring Jong Nam en enda stor psyop och vi förväntas dansa utan att riktigt förstå vad det är som sker?

Medias ifrågasättande har varit minimalt.

.

Edit: Längre artikel om Han Sol, DailyMail.

Anmäl
2017-03-08 13:50 #37 av: Cireea

#36 Mja, språket skiljer sig lite mellan norr och syd faktiskt. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-10 11:39 #38 av: Huygens

Nu har konstitutionsdomstolen (wiki) ställt president Park inför riksrätt. Tydligen ska domstolen normalt sett bestå av 9 personer, men just nu är dom bara 8. Det krävdes dessutom att minst 6 domare ville ha riksrätt för att det skulle bli riksrätt.

Som jag förstått det kan presidenten utse 3 domare i konstitutionsdomstolen, fast jag vet inte om Park hunnit göra så.

Demonstrationerna både för och emot president Park har samlat miljontals människor och två har dött under protesterna. En gammal man ramlade omkull och avled. (DM)

.

Resultatet är att president Park inte längre har någon presidentmakt och fråntas även juridisk immunitet. (DM)

Men president Park tänker inte ge upp så lätt. En talesperson för presidenten säger att Park tänker inte lämna Blå Huset. (DM)

Stackars Yoo-Ra som gömde sej i ett klädskåp i Danmark riskerar antagligen att utvisas, nu när rättsbeslutet kommit. Rent juridisk har två tidigare presidenter suttit i fängelse för kriminalitet, Chun Doo Hwan och Roh Tae Woo, så det är inte första gången Sydkorea har en korrumperad ledare. (DM)

Massvis med poliser på gatorna som upprätthåller ordningen genom att skjuta tårgas på demonstranterna. (bild DM) (samt bilder DM)

Anmäl
2017-03-10 13:02 #39 av: sweetgum

Händer mycket nu Förskräckt

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Anmäl
2017-03-10 13:13 #40 av: Cireea

Oj oj, nu börjar det hända grejer... Förskräckt

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-10 14:09 #41 av: Huygens

Det konstiga är att president Park alls kunde bli president, då hennes far var diktator. Jag hade trott folket tog avstånd från sådant.

Läser man wikipedia nämns det att både fadern (Sydkoreas diktator) och modern mördades. Kanske av grupper inom militären? Modern sköts nästan som Lincoln på en teater, men kanske var fadern det riktiga målet? När modern hade mördats fick Park Geun-Hye avbryta sina studier i Frankrike och ta över platsen som sk "first lady", dvs hon tog moderns politiska (?) roll (!) medan fadern fortfarande var diktator. (DM)

President Park anses ha stöd av nästan 1/3-del av folket.

.

Jag trodde att Yoo-Ras mor endast var misstänkt för att ha tagit emot mutor av futtiga storleksordningen 300 miljoner kr, men läser man wikipedia, står det att tysk polis försökte arrestera Yoo-Ra, då hon var misstänkt för inblandning i penningtvätt av 10 miljarder kr i ekonomisk brottslighet.

.

Minst 16 arresteringar har gjorts av olika betydelsefulla personer. (wiki)

Tidigare vet vi att kulturministern Cho Yoon-Sun arresterats och satts i fängslat förvar (wiki). Det kan nämnas att chefen för Sydkoreas pensionsfond Moon Hyung-Pyo, tillika fd hälsominister arresterats och fängslats.

År 2009 höll en liknande korruptionsskandal på att rulla upp. Den gången påstods Sydkoreas dåvarande president Roh Moo-Huyn ha begått självmord. Han hoppade från en 45 m hög klippa och ådrog sej en huvudskada, men blev kanske mördad för att inte gola, då han påstås ha förts till sjukhus i en vanlig bil (ej ambulans). Ett antal andra makthavare påstods ha begått "självmord" i samband med korruptionsskandalen år 2009, vissa medan dom var i fängelse. (wiki) (DM)

.

Flera chefer på Ewha Kvinnouniversitetet har arresterats, det elituniversitet som Yoo-Ra tog sej in på trots medelmåttiga betyg. Den mest pinsamma arresteringen är stackars professor Ryu Chul-Kyun som satts i fängelse för att ha gjort Yoo-Ras hemläxor.

Rättegång väntar.

Jag trodde inte man kunde sättas i fängelse för att ha gjort någons hemläxor, men tydligen kan man det i Sydkorea, ett hårt land. Det påminner mej om talessättet - ifall du tror att japanska skolor är hårda, är dom en mild fläkt jämfört med vad sydkoreanska skolor är.

Anmäl
2017-03-10 15:26 #42 av: Huygens

Artikel i SVT som sätter tonvikt vid att shamanistiska (magiska?) ritualer ingått i president Parks styre och även i hennes fars styre.

Det blir konstigt.

Diktator Park Chung-Hee lät sej rådgivas av den "kristne", "shamanistiske" kultledaren Choi Tae-Min, en fd buddhistmunk. Nuvarande president Park Geun-Hye lät sej sedan rådgivas av dottern till "kristne" Choi Tae-Min. Dottern är alltså Choi Soon-Sil och Yoo-Ra är dotter-dotter till Tae-Min.

Anmäl
2017-03-10 16:54 #43 av: Cireea

Det verkar som att det här är en väldigt väldigt väldigt stor soppa..Funderar 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-12 11:51 #44 av: Huygens

Ja, det kan vara ett genomgående systemproblem.

Jag tycker faktiskt lite synd om stackars professor Ryu Chul-Kyun som satts i fängelse för att ha gjort Yoo-Ras hemläxor. Chul-Kyun kanske kände sej tvingad att göra läxorna och mamma Sooni-Sil ville väl ha någon som var riktigt duktig på att göra Yoo-Ras hemläxor, så det fick bli den stackars professorn.

Och om professorn vägrat göra Yoo-Ras hemläxor, fanns risken nog att jobbet rykte och att den då fd professorn blivit paria på alla sydkoreanska universitet.

.

Nu jäser det i Sydkorea och ett nytt val av president måste hållas inom 60 dagar efter att Park ställts inför riksrätt. Det intressanta är att president Park är en av dom åtalade personer som inte arresterats och inte satts i fängslat förvar. Hon verkar dock vara på väg att lämna Blå Huset och det ses flyttkartonger utanför som stoppas in i bilar.

Lite bilder från demonstration som vill se Park arresterad. (DM)

Väldigt patriotiskt, mycket sydkoreanska flaggor.

Dessutom verkar det finnas en vilja att ta fram en ny konstitution, som ska ge presidenten mindre makt. Problemet är att folkomröstningen om en ny konstitution också (?) behöver hållas inom 60 dagar, vilket ger minimalt med tid att utarbeta, presentera och förstå konsekvenserna av den nya konstitutionen.

Förutom en folkomröstning, måste 200 (av 300) riksdagsledamöter rösta för en "revision" av konstitutionen. (DM)

Ny president kan bli Moon Jae-In som idag har 36 % stöd i opinionsundersökningarna. (DM)

.

Den vikarierande presidenten Hwang Kyo-Ahn är troligen inte så populär och dessutom var det Park som utsåg honom till den (nästan maktlösa) posten som statsminister. Det finns bild längst ner i artikeln på stackars Kyo-Ahn som stoppats in i en fängelsebur tillsammans med en stor bild på president Park. (DM)

Det är lite konstigt SVT nämnt och DailyMail inte nämnt, att Choi Soon-Sil och hennes far var "kristna" shamaner som utövade magi, vilket styrde president Parks (resp. hennes fars, diktatorn på 1970-talet) politiska beslut.

.

Sen kan man konstatera att Malaysisk polis inte direkt gör särskilt mycket för att minska på mystiken kring vad som hänt den påstått mördade Kim Jong-Nam.

För bara två dagar sedan gick malaysiska myndigheter till slut ut offentligt och sa att Kim Chol (namnet på Jong-Nams förfalskade pass) är samma person som Kim Jong-Nam och är därmed Nordkorea diktatorns Kim Jong-Uns bror. (DM)

Det satt långt inne.

.

Hur har malaysisk polis identifierat Jong-Nam?

Har dom jämfört hans ansikte med fotografier från Japan, som han besökte år 2001? Nej, identifikationen har inte gjort med jämförelse av ansikte-mot-ansikte.

Istället har polisen identifierat den avlidne med Jong-Nam, genom att jämföra födelsemärken i ansiktet. Det låter inte så bra. Vi får alla och vi förlorar alla "födelsemärken" och fräknar genom livet. Vissa "födelsemärken" kan vara helt försvunna efter 15 år och nya kan ha tillkommit. (DM)

Det innebär att polisen har inte vetat vem denne Kim Chol är och det har inte funnits någon närstående som kunnat identifiera Chol/Jong-Nam eller vem det nu är.

Det innebär att Jong-Nam mycket väl kan vara i livet någonstans.

Kim Chol kan dessutom varit en dubbelgångare som t ex fått kirurgisk tatuering av "födelsemärken" och fräknar för att vara så lik Jong-Nam som möjligt.

Om nu någon alls avlidit.

Anmäl
2017-03-12 13:03 #45 av: Cireea

Jag tycker synd om de människor (som professorn exempelvis) som varit spelpjäser i ett mycket större spel än dom kanske insett. Oberörd Människor som inte har något att säga till om utan lyder order för att kunna försörja sig och leva ett liv. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-12 14:52 #46 av: Huygens

Jag har tittat på vad Wikipedia skriver om den stackars professorn. Tydligen är Ryu Chul-Kyun (även kallad Lyou Chul-Gyun) också en känd författare, som skrivit under pseudonymen Yi In-Hwa (wiki).

En artikel från den engelskspråkiga versionen av sydkoreanska tidningen Dong-a Ilbo (wiki), nämner att Chul-Kyun kan ha gjort sej skyldig till plagiat genom att kopiera innehåll från andra böcker. (artikel Dong-a Ilbo).

.

Förutom att göra hemläxorna åt Yoo-Ra i en kurs där hon aldrig närvarade (hon kanske ägnade sej åt sin favoritsyssla hästsport?), tvingade Chul-Kyun sin assistent att gå upp och tentera av ett prov som var avsett för Yoo-Ra. Assistenten låtsades alltså vara Yoo-Ra, så jag antar att det var en ung kvinnlig assistent. (wiki)

Fast det är konstigt att det lyckades, även om dom kan se lika ut tycker jag att dubbelgångaren borde upptäckts pga ålder eller personlighet. Om inte annat borde någon tyckt det var konstigt att Yoo-Ra kunde tävla och träna hästsport i Tyskland, medan hon samtidigt kunde klara av svåra prov i Sydkorea.

Kanske gick provet igenom för att det råder en tystnadskultur på Ewha Kvinnouniversitetet? Vi har ju själva den stora Macchiariniskandalen på Karolinska Sjukhuset där dom fem läkare som avslöjade forskarfusket frystes ut av sina kollegor och även frystes ut av professorerna, så att dom lämnade Karolinska. (SR P1-morgon)

Macchiariniskandalen är fortfarande en aktiv smutsig historia där vissa av dom ansvariga på olika nivåer, mörkar och i några fall kanske fortsätter med felaktiga verksamhet.

Anmäl
2017-03-14 09:46 #47 av: Huygens

President Parks 9 rådgivare har erbjudit sej att avgå. Jag trodde rådgivare avgick automatiskt när den ledare dom gav råd slutade på sin post, men inte i det här fallet. (DM)

Tyvärr för dom 9 rådgivarna, godtas inte deras erbjudande om avgång av den vikarierande presidenten Hwang Kyo-Ahn. Jag förstår inte. Förväntas rådgivarna fortsätta rådge även nästa president som kommer väljas inom 60 dagar? (DM)

Dom 9 rådgivarna måste ha ett ganska stort inflytande på Sydkorea, då Kyo-Ahn motiverar sitt beslut att ej godta avgångserbjudandena med att staten annars riskerar bli "instabil".

.

Konflikten mellan Sydkorea och Kina, om USAs utplacering av THAAD ser ut att bli värre. Förutom att THAAD-systemen har supermodern radar med extremt lång räckvidd som når långt in i Kina, har USA överraskande levererat terrordrönare till Sydkorea. (DM)

Det rör sej om sk attackdrönare av typen Grå Örnar (Grey Eagle Unmanned Aerial Systems - UAS) som USA använt i Terrorkriget mot civilbefolkning i Jemen, Somalia, Pakistan, Afghanistan, Libyen och andra ställen med fattig jordbruksbefolkning. (DM)

Grå Örnar är oerhört svårt att försvara sej mot även med moderna vapen. Jag har inte tidigare hittat ett enda ord om att USA skulle placera ut Grå Örnar i Sydkorea, så nyheten om utplaceringen av Grå Örnar kom som en total överraskning. Den officiella förklaringen till att Grå Örnar placeras ut på flygbasen i Kunsan (söder om Seoul), är att kunna försvara sej mot Nordkorea. Kina protesterar högljudt mot utplaceringen av dom Grå Örnarna. Även Ryssland har uttryckt oro för THAAD i Sydkorea.

Om USA anfaller Nordkorea med Grå Örnar har Kim Jong-Un antagligen ingen chans att försvara sej. Han kan gömma sej ett tag, men saknar troligen möjlighet att stoppa attackdrönarna.

.

Malaysia är sin vana trogen benägen att ändra på sina påstående, ändra sina ståndpunkter och ändra sina beslut i stort sett hela tiden. Nu påstås inte längre 1000 Nordkorean finnas i Malaysia, utan det finns bara 315 nordkoreaner i Malaysia. (DM)

Jag hittar inte artikeln, men en uppgift sen tidigare gjorde gällande att 11 malaysier befann sej i Nordkorea och två av dessa hade diplomatisk immunitet och tilläts därför resa ur Nordkorea. Dom övriga 9 malaysierna hölls kvar av Kim Jung-Un.

För övrigt är nordkoreanerna i Malaysia inte riktigt förhindrade att resa ut ur Malaysia. Snarast tvärtom. Malaysia beslutade nämligen utvisa 50 nordkoreaner igår. (DM)

Malaysiska myndigheter har dessutom balsamerat Kim Chol, som sägs vara Kim Jong-Nam. Fast journalisterna på den malaysiska polisens presskonferens var misstänksamma.

Journalisterna frågade den malaysiska polisen, hur polisen visste att Kim Chol verkligen var Kim Jong-Nam. Sedan tidigare har ju myndigheterna publicerat tidningsartiklar med påståendet att Kim Chol identifierats som Kim Jong-Nam med hjälp av födelsemärken i ansiktet.

Så man skulle tro att polisen kunde svara på frågan, när journalisterna frågade den malaysiska polisen, hur polisen visste att Kim Chol verkligen var Kim Jong-Nam...

Den malaysiska polisen ville inte svara på frågan. (DM)

Anmäl
2017-03-14 14:16 #48 av: Cireea

Det är mycket på gång i Sydkorea, mycket som sker både inne i landet men också utanför mellan SK och andra länder, såsom nu Kina men även Japan. 

"Sedan President Park ställts inför riksrätt, höjs nu röster inom oppositionen att förkasta flera av de avtal som slöts mellan Sydkorea och Japan gällande koreanska sexslavar under 2:a världs kriget. Avtalet som bl.a. innebar att Japan ska betala $8.3 miljoner till offren, kritiserades hårt när det slöts 2015, då många ansåg att Japan kom för lätt undan. Avtalet kommer nu att gås igenom."

Via Tidskriften Hallyu
Källa: The Korea Times & AP

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-14 23:10 #49 av: Huygens

Om det framkommer under rättegången att president Park fått matriella fördelar eller ekonomiska "bidrag" av Japan i samband med avtalen, kan jag tänka mej att relationen länderna emellan blir sur.

Och dessutom börjar det bli trångt i Sydkinesiska Sjön. Förutom Kinas och USAs flottstyrkor samt en och annan rysk ubåt, ska Japan skicka sitt största krigsskepp Izumo till Sydkinesiska Sjön för att "markera närvaro". (DM)

Izumo är ett 250 m långt toppmodernt helikopterhangarskepp, som ska besöka Malaysia, Filippinerna, Sri Lanka och Singapore. Dock verkar krigsskeppet inte besöka Korea. Det kanske är det för känsligt?

.

En artikel i DailyMail påstår att hela upprinnelsen till att president Park ställs inför riksrätt började med demonstrationer på Ewha Kvinnouniversitetet.

Här får jag lite problem med den officiella historien. Orsaken till demonstrationerna på Ewha uppges vara att dom 20 000 kvinnliga studenterna blev upprörda för att universitetsledningen öppnade 150 platser till arbetarklasskvinnor, för två års studier nattetid (jajamensan, mitt i natten).

Jag tror inte på den historen. (Wikipedia/Ewha)

Det är inte rimligt eller troligt att tusentals unga kvinnor skriker regeringsfientliga (?) slagord och håller upp tusentals små plakat för att 150 arbetarklasskvinnor släpps in på Ewha nattetid.

.

Något helt annat måste ha startat demonstrationerna på Ewha och ockupationen av universitetet. Kanske misstankar om professorernas korrumption?

Tyvärr står det oerhört lite i engelsspråkig media om bakgrunden till demonstrationen i juli månad 2016 på Ewha.

Enligt DailyMails artikel ska 1600 poliser kommenderats att avhysa dom 200 kvinnliga demonstranterna. Uppenbarligen hade polisen fått som arbetsuppgift att "banka vett" i dom kvinnliga.

Sagt och gjort.

Den sydkoreanska polisen banka och slog, slog och bankade och större delen av dom kvinnliga demonstranterna hamnade på sjukhus med alla möjliga mer eller mindre allvarliga skador.

Jag misstänker att polisbrutaliteten var kommenderad uppifrån av president Park eller kulturministern Yoon-Sun och gav nog inte avsett resultat. Det hade annars varit lätt för starka polismän att bara bära ut dom kvinnliga studenterna utan onödig hårdhänthet.

.

Istället avslöjades korruptionsskandal efter korruptionsskandal och flera personer i Ewhas personal arresterades successivt. Minst fyra professorer har satts i fängelse i väntan på rättegång och i februari i år fängslades även rektorn Choi Kyung-Hee på Ewha för misstankar om korruption. (Korea Herald)

Dom kvinnliga eleverna måste blivit riktigt ordentligt arga, då en del av lärarna låstes in i små rum på Ewha i slutet av juli/början augusti 2016 . (Korea Herald)

Det är sånt som kallas tåga.

Det är också ganska mäktigt att kolla twitterklippen där 2000-3000 kvinnliga studenter går i lämmeltåg och ropar samma slagor, med samma små plakat, aningen större än A3-papper. Kan säkert skrämma vilken diktator som helst.

Frågan är vem som organiserat alltihop, för eleverna ser nästan ut att vara klädda likadant också.

.

Det är notervärt att sydkoreanska polisen står på Parks sida. då dom lämnade polisuppgifterna om hur många vanliga sydkoreaner som demonstrerar, står i skarp kontrast till det uppskattade antaler demonstranter av oberoende observatörer.

Sedan januari har polisen dessutom slutat lämna uppgifter om hur många uppretade sydkoreaner som närvarar vid varje demonstration. (Wikipedia)

Polisen uppger bara 10 - 30 % av det verkliga antalet demonstranter mot president Park, verkar det som.

.

I vilket fall som helst, bakgrunden och orsakerna till dom högljudda och handgripliga protesterna på Ewha saknar förklaring i västmedia, enligt min mening.

T ex artikeln i engelskspråkiga Korea Times ter sej bara obegriplig i relation/proportion till dom omfattande Ewhademonstrationerna.

Anmäl
2017-03-16 14:43 #50 av: Huygens

Nordkoreas (chefs-)diplomat Pak Myong-Ho i Peking säger att Kim Jong-Nam mördats av USA och Sydkoreanska ombud i Malaysia. Uttalandet står i kontrast till Nordkoreas tidigare ståndpunkt att Jong-Nam dog av "hjärtattack". (DM)

Ni minns dom där "födelsemärkena" som tidigare figurerat i malaysisk media och som uppgetts varit metoden för att identifiera Kim Chol som samma person som Kim Jong-Nam?

.

Nu är det annat ljud i tunnan.

Igår hävdade Malaysisk polis och Malaysias vice statsminister Ahmad Zahid Hamidi, att Jong-Nam identifierats med DNA genom DNA-jämförelse med ett av hans barn. Sådan DNA-identifiering kräver dock att det verkligen är Jong-Nams barn och inte den okände Kim Chols barn.

Dessutom framgick det inte vilket barn det rörde sej om, då Jong-Nam har tre barn med två kvinnor, som troligen allihop bor i Kina. (DM)

.

Polisen fick många frågor om DNA-identifieringen igår, som den malaysiska polisen inte kunde besvara. Så idag 2017-03-16, uppgav malaysisk polis i god traditionell MH370-anda, nya något ändrade uppgifter.

Nu har malaysisk polis identifierat Jong-Nam med både DNA och fingeravtryck. Varifrån fingeravtrycken hämtats är oklart.

Vilket av Jong-Nams påstådda barn som lämnat DNA-identifiering är också oklar och polisen uppgav bara att det var ett barn "utomlands". (DM)

.

Det börjar bli problem här.

Om malaysisk polis haft tillgång till Jong-Nams fingeravtryck, varför dröjer det mer än en månad innan polisen kunde verifiera att Kim Chol var Jong-Nam?

Och varifrån kom fingeravtrycken? Om det inte är från en oberoende källa, kan fingeravtrycken lika gärna varit från den okände Kim Chol eller rent uppdiktade, då polisen fick besvär igår med att förklara hur DNA-identifikationen gått till och kan ha varit så generade att dom känt sej tvingade att komplettera sin historia med uppdiktade "fingeravtryck".

Anmäl
2017-03-16 14:47 #51 av: Cireea

Det här börjar bli väldigt löjligt, historien ändras hela tiden och det finns aldrig några riktiga svar. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-16 15:07 #52 av: Huygens

Det sker så många saker på olika plan att det är svårt att få en bild av vad som händer. Ända sedan "olyckan" med Asian 214 har det funnits funderingar på nätet om utländska teknikbolag vill försvaga Sydkoreas elektronikindustri.

Dom obegripliga upprepade felen med brinnande batterier i Samsungs mobil, som fortsatte även efter att felet "åtgärdats". Arrestering av Samsungarvingen och chefer. ABBs Sydkoreaförskingring. Situationen som Lotte hamnat i, där Kina stänger ner koncernens supermarknader. Dom politiska skandalerna med president Park och arresteringar på Ewha. Utplaceringen av THAAD och Grå Örnar. CIA, brittisk säkerhetstjänst och Samsungs Smart-TV med spionerande ljudinspelning i OFF-läge. Japans krigsskepp Izumo. USAs hangarfartyg USS Carl Vinsons anländande till Sydkorea (DM).

Frågan är om den påstådda händelsen med Kim Jong-Nam och dom två utländska kvinnorna är en distraktion eller en del av en plan?

Anmäl
2017-03-17 11:27 #53 av: Huygens

Den danska riksåklagaren Mohammad Ahsan har beslutat utvisa Yoo-Ra till Sydkorea. Dansk media är lite kass med rapporteringen, men DailyMail skriver att Yoo-Ra kommer överklaga beslutet. (Ekstrabladet) (DM)

Anmäl
2017-03-19 14:19 #54 av: Huygens

Det är trevligt i Sydkorea just nu.

USAs utrikesminister Rex Tillerson reser i landet och håller ett tal där han hotar med militära angrepp mot Nordkorea. Ord och inga visor. Tillerson besöker den avmilitariserade zonen mot Nordkorea, där militära soldater fotograferar honom. (DM)

.

Hur går det med korruptionsutredningarna runt president Park?

Åklagaren har beslutat kalla styrelseordförande för den stora industrikoncernen SK Group till förhör. Tydligen har någon antingen haft näven i kakburken eller delat ut olämpliga mutor till regeringen. (DM)

Nu är alla tre koncernerna inblandade i president Parks affärer. Lotte, Samsung och SK Group.

Anmäl
2017-03-20 12:54 #55 av: Huygens

Efter att kulturministern Cho Yoon-Sun avgick, har det nu långt om länge blivit en följd, att två skattebefriade penning- och kulturfonder fått sina licenser indragna av Sydkoreas Kulturdepartement.

Orsaken är att dom två penningfonderna anses inblandade i penningtvätt och ekonomiska bedrägeri där huvudrollerna hållits av president Park Geun-Hye och hennes vännina, den "kristna" shamanen, Choi Soon-Sil. (DM)

Kulturfonden Mir skapades år 2015 för kulturutbyte med andra länder och kulturfonden K-sport skapades januari år 2016 för sportändamål. Pengarna kom i form av ekonomiska bidrag från givmilda företagskoncerner som på så sätt diskret kunde kanalisera mutor till president Park, hennes vänner, kontakter, familj och politiskt lojala följeslagare.

Dom två kulturfonderna kommer nu genomgå ekonomisk likvidation.

Anmäl
2017-03-27 12:07 #56 av: Huygens

Sydkoreanskt rättssystem är annorlunda än vårt svenska system. President Park har gått länge utan att vara arresterad medan många andra har satts bakom lås och bom tills rättegångarna startat eller i väntan på att rättegångarna ska starta.

Nu när fd president Park Geun-Hye är utan rättslig immunitet, har åklagaren begärt henne arresterad för att hon inte ska förstöra mer bevismaterial eller fly landet. Det är lite konstigt att en önskan om arrestering kommer så här sent, för Park har annars haft gott om tid att göra både det ena och andra.

.

Noterbart är att dom 16 storföretag som ansåg sej vara pressade att skänka mutor till Park, genom Choi Soon-Sil, har gjort så under hoten att storföretagen annars skulle utsättas för skattegranskningar. (DM)

Man kan i skenet av det påståendet fundera på om utredningen (nuvarande rättegång) mot Lotte är ett resultat av att Lottes chefer inte ville betala så höga mutor som president Park önskade?

Hur rent mjöl i påsen har Sydkoreanska storföretag?

.

Park förnekar brott och säger att Soon-Sil enbart fungerade som god vän och hjälpte till med talskrivande.

Anmäl
2017-03-28 18:38 #57 av: lilssgu

Hur känner sig folket? Är de mycket påverkade?

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Anmäl
2017-03-28 19:28 #58 av: Huygens

Jag vet för lite om hur folket reagerat för att kunna säga med säkerhet. Jag har försökt bilda mej en uppfattning genom att titta igenom mer än 100 videoklipp (både långa och korta) om president Park, tidigare presidenter, politiska partier, Sewol, NIS och olika typer av politiska skandaler dom sista åren.

Det är två saker man måste känna till:


1. Media i Sydkorea är hårt styrt och skriver inte om saker där journalisterna är oroliga för att maktens ledare och dom rika familjerna kan bli förargade.

Officiella bilder bryts inte av media även om det finns mycket som pekar på att den officella bilden är fel.


2. NIS ägnar sej åt omfattande propaganda på nätet i strid mot sydkoreansk lagstiftning. Jag håller på att sammanställa ett inlägg om den saken.

Samtidigt är Sydkorea ett hårt land med hård lag mot privatpersoner.

.

Det här gör att folket är splittrat. Det finns dom som lovprisar diktaturens tid på 1960- och 1970-talet, när "kriminella" sändes till tvångsarbete utan rättegång och det därför anses att landets ledare skapade ordning. Den delen stöder ofta avgående president Park.

Sen finns det delar av folket som insett att något är skrikande galet med medias rapportering och där motsägelser är nästan dagligen förekommande.

Det här är mest baserat på olika engelskspråkiga videoklipp jag sett. Jag vet inte hur väl det stämmer med allmänheten.

.

Den politiska arenan med dom olika partierna ger mej känslan av en charad, ett stycke teater med i förväg uppgjort manus. Ett spel för folket, där väldigt likartade politiker ställer sej på scenen och under vissa former håller tal.

Ett exempel är när primärvalskandidaterna presenteras inför presidentvalet. (YT/ARIRANG, 2 min)

Anmäl
2017-03-30 02:21 #59 av: Huygens

President Park kan ha utsett mer eller mindre korrupta ministrar och förvaltningschefer redan från starten av år 2013. Ministrar som hjälpt henne dölja olaglig penningtvätt, ekonomisk kriminallitet och brottslig mutverksamhet. Efter falsk flagga Sewol avgick den den dåvarande statsministern Chung Hong-Won sedan han sagt att han påtog sej "hela" ansvaret för sänkningen av Sewol. Och Hong-Won ville nog bara smita sin väg från regeringen, kanske med en fet sedelbunt i portföljen.

.

President Park försökte ersätta statsminister Hong-Won med nästa skurkpolitiker, domaren Ahn Dai-Hee från Högsta Domstolen, 2014-05-22. En domare kan väl inte vara en skurkförbrytare? (DM)

Men fd domare Dai-Hee visade sej ha näven djupt ner i penningfickan och då media började intressera sej för intressekonflikter och hans misstänkt olagliga ekonomiska affärer, med påfallande hög ersättning och arvoden från privat industriell/ekonomisk sektor, drog Dai-Hee tillbaka sin kandidatur som ny statsminister. (YT/ARIRANG, diverse nyheter, 25 min, med koreansk reklam)

Ahn Dai-Hee lovade dessutom att ge tillbaks till det sydkoreanska samhället den
1 miljon dollar han tjänat under år 2013.

.

President Park ville då ersätta statsminister Hong-Won med chefredaktören Moon Chang-Geuk (ibland även stavat Chang-Keuk) för tidningen Joongang Daily, 2014-06-11. (YT/KBS, diverse nyheter, 19 min långt)

Tyvärr gick det dåligt.

Statsministerkandidaten Chang-Geuk påstod sej var starkt kristen och ansåg därmed att Japans invasion av Korea var "guds vilja" och att det koreanska folket varit "sovande" och behövt ryckas upp av en stark japansk hand. (YT/ARIRANG,
2 min)

Moon Chang-Geuk tog senare tillbaks sitt påstående att koreaner är "lata" och att koreaner behöver "härdas" genom att uppleva svåra umbäranden.

Den "kristna" statsministerkandidaten Moon Chang-Geuk var även japanvänlig på så sätt att han ansåg att Japans krigsförbrytelser mot dom sk koreanska sällskapsdamerna (sexuellt slaveri) var av mindre betydelse. Moon Chang-Geuk bad senare om ursäkt för sina uttalanden om sk sällskapsdamer. (YT/ARIRANG, diverse nyheter, 13 min)

Det visade sej att Moon Chung-Geuk under några års tid gödslat japanpatriotiska kommentarer kring sej. President Park fick motta så mycket kritik för sin favoritkandidat att hon fick kalla fötter och drog tillbaka nomineringen av Chung-Geuk. Officiellt sett var det Chung-Geuk som själv drog tillbaks sin kandidatur 2014-06-23. (YT/ARIRANG, 1 min)

.

Resultatet blev att Hong-Won, han med "hela" ansvaret, informellt stannade kvar som statsminister ända till februari 2015. (wiki)

Park lyckades i februari 2015 äntligen ersätta Hong-Won med en fjärde skurkpolitiker, Lee Wan-Koo, gruppledare i Sydkoreas riksdag för president Parks parti Saenuri. Tillsättandet av statsminister Wan-Koo, gav president Park en tids andrum, då hon utsatts för en kanonad av anklagelser om maktmissbruk och hennes olika politiska tjänstemän hade fallit som flugor från sina poster under 2014. (DM)

Men det dröjde inte länge förrän gamla historier om mutbrott och ekonomisk korruption bubblade till ytan kring statsminister Wan-Koo. Det var också besvärande att affärsmannen Sung Wan-Jong begick "självmord" med ett dokument i fickan som uppgav namn och information på åtta personer som tagit emot mutor, däribland statsminister Wan-Koo och president Parks personalchef Lee Byung-Kee. Intill namnen fanns olika mutbelopp angivna. (DM)

Affärsmannen Sung Wan-Jong hade gett visa medgivande till media om givande av muta och skulle ha förhörts av åklagare dagen efter (?), därför att Sung Wan-Jong ägde en "slaskfond" som han fördelade mutorna ur.

Wan-Jong hittades hängd i sin slips från ett träd på sluttningen av en kulle utanför sitt hus. (DM)

.

President Park lovade då att genast vidta "åtgärder" mot korruption och mutor i april 2015. Samtidigt jobbade hon på högtryck tillsammans med Soon-Sil för att upprätta ekonomiska fonder, vars funktion var att tvätta miljardbeloppen från mutföretag, vilket resulterat i riksrätt mot henne i år, 2017. I följande artikel ses statsminister Wan-Koo skaka hand med Sveriges kronprinsessa Victoria. (DM)

Till slut avgick statsminister Wan-Koo, 2015-04-27, pga mutanklagelserna, endast två månader efter att han tillträtt posten som statsminister. (DM) (wiki)

Han efterträddes tillfälligt av Choi Kyoung-Hwan, som var "låtsasstatsminister" (wiki) i tre månader och ersattes därefter av nuvarande statsminister Hwang Kyo-Ahn. (DM) (wiki)

Anmäl
2017-03-30 02:38 #60 av: Cireea

Usch, jag får verkligen huvudvärk att läsa om Sydkoreas styre och allt som har med det att göra. Oberörd Det verkar inte finnas ett (1) rätt någonstans. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-30 22:46 #61 av: Huygens

Ja, lite ruggigt, och det är ändå bättre att veta än att inte veta, tycker jag.

Nu har fd President Park arresterats och förts till ett förvaringscenter. (DailyMail) Poliserna ser ut att vara fler än demonstranterna på fotona.

Kim Chol / Kim Jong-Nam skickas till Nordkorea, som släpper dom nio fängslade malaysierna. (DM) Malaysia ger en lite krystade förklaring till att polisen först kontaktade Sydkorea när Kim <välj namn> hade avlidit. Malaysias tull/polis blandade ihop Nord- och Sydkorea. (DM)

Anmäl
2017-03-31 15:18 #62 av: Huygens

Hittade ett nyhetsklipp som säger att 93 % av sydkoreanerna anser att korruption är ett allvarligt problem i Sydkorea. Lagstiftning finns mot korruption, det är tillämpningen som saknas. Orsakerna är främst:

1. Ordningsmakt och åklagarmyndigheter missköter sitt jobb.
2. Riksdagspolitiker tillåts gå till industrin för snabbt efter att dom avgått.

I slutet på nyhetsinslaget sägs dessutom att 1/3-del av den lagstiftande församlingen, Sydkoreas riksdag, har varit inblandad i korruption. Det är visserligen bättre än i Indien där 50 % av riksdagspolitikerna har huvudrollerna i polisutredningar som drar ut på tiden i årtionden. (YT/ARIRANG, 2 min)

Anmäl
2017-03-31 17:41 #63 av: Cireea

#62 93% av sydkoreanerna.. är siffran baserad på _alla_ sydkoreaner? Eller hur många sydkoreaner var det som tillfrågades angående korruption? Glad Om du förstår min fråga. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-31 18:15 #64 av: Huygens

Det är en bra fråga.

Undersökningen om korruption var tydligen gjord av Asan Institute for Policy Studies, som har en egen yt-sida och den ger mej nästan direkt Illuminativibbar. Det rör sej om engelskspråkiga videoklipp som påminner mycket om Council on Foreign Relations presentationer. Men jag hittade inga uppgifter om antalet tillfrågade.

Jag hoppas att det är en giltig undersökning och då bör den omfatta i alla fall 1000 tillfrågade sydkoreaner.

Anmäl
2017-03-31 19:28 #65 av: Cireea

#64 med andra ord kan man ta siffran med en nypa salt, med tanke på bristen av information kring undersökningen. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-03-31 19:39 #66 av: Huygens

Ja, det kan vara en god idé.

Anmäl
2017-04-01 20:23 #67 av: Cireea

Såhär ser Park Geun Hye's cell ut. Enligt artikeln brast Geun Hye ut i tårar precis innan hon gick in i sin cell. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-01 22:21 #68 av: Huygens

Hon kan säkert ha gråtit. Fotot är troligen från år 2014 då hon grät krokodiltårar i samband med att hon upplöste Sydkoreas Kustbevakning som "straff" för olika brott begångna när Sewol sjönk. Se datumet ovanför fotot i t ex brasilianska Último Segundo.

Kraftiga och lugna demonstrationer både till stöd för fd president Park och i protest mot fd president Park uppstod efter att det blev klart hon skulle arresteras. (DM)

Lite bilder i artikeln på massvis med flaggor och tydligen välbevakat av polis.

.

Malaysia stryker tre nordkoreaner från förundersökningen om det påstådda mordet på Kim Jong-Nam. Dom tre nordkoreanerna som gömt sej i Malaysia på Nordkoreas ambassad, är nu fria att resa vart dom vill. (DM)

Anmäl
2017-04-01 23:30 #69 av: Cireea

#68 Jo, fotot är gammalt. Glad Det visste jag redan. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-02 09:15 #70 av: lilssgu

Hörde att Park Geun Hye sade att någon gjorde det här mot henne och att sanningen en dag skulle komma fram. Kan dock ha fel.

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Anmäl
2017-04-15 13:39 #71 av: Huygens

President Park har tydligen vägrat flytta in i sin fängelsecell som normalt sett är avsedd för 6 fångar. Istället har hon bott i ett viloutrymme i fängelsets kontorsdel, därför att hon ansåg att fängelsecellen såg "oren" ut. (DailyMail)

Dessutom ville hon ha tapeter på väggarna.

Anmäl
2017-04-15 23:43 #72 av: Cireea

#71 Hahahah, skrattretande! 
En brottsling är en brottsling, oavsett om man varit president eller en "vanlig" medborgare i samhället. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-16 06:34 #73 av: lilssgu

Verkar som om halva landet var inblandat i den hör sörjan :\

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Anmäl
2017-04-17 16:42 #74 av: Cireea

#73 Eller hur, så otroligt tragiskt! Ledsen

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-18 21:17 #75 av: Huygens

Frågan är hur president Parks korruptionsskandal upptäcktes. Vi har visserligen händelserna vid Ewha-universitet sommaren 2016, men jag har inte lyckats knyta ihop korruptionen bland professorerna med president Parks senare mer omfattande penningtvätt, utpressning och maktmissbruk.

Fast så hittade jag följande artikel i The New York Times, 2016-11-11.

Tydligen startade det hela år 2014, kanske i efterdyningarna av falsk flagga Sewol. En polis som sysslade med att utreda myndighetskorruption, skrev en rapport till åklagarmyndigheten, där han anklagade en av president Parks rådgivare, Jeong Yun-Hoe för tagande av muta och olaga maktmissbruk.

Polisen omplacerades genast (troligen på order av Justitiedepartementet) och stoppades från att göra vidare utredningar om korruption.

.

Men delar av den hemliga polisrapporten på över 100 sidor, läcktes av två andra poliser till pressen som publicerade innehållet. (Korea Times, 2014-12-12)

President Park Geun-Hye ansåg sej behöva ta i med hårdhandskarna och polisen Park Kwan-Cheon (ej släkt, utan annan Park) ställdes inför domstol och dömdes till fängelse i 16 månader för att ha "undergrävt nationell disciplin".

Det minnsan.

Undergräva nationell disciplin.

Straffbart i Sydkorea.

.

På något sätt blev president Parks korruption allt mer omfattande, vidsträckt och kom att genomsyra regeringens arbete under år 2015 och 2016. Mer och mer detaljer samt förekomsten av konstiga ekonomiska transaktioner läckte kontinuerligt till journalister eller antyddes av olika källor och visselblåsare på sociala media.

President Park körde dock på stenhårt, ända fram till oktober 2016 då Choi Soon-Sil kallades till förhör av åklagare och sedan arresterades.

.

Starten till upptäckten av den nuvarande regeringsskandalen gjordes alltså av en ganska obetydlig ensam modig polisutredare. Kanske började han gräva i saken pga presidentvalsskandalen 2012 där NIS spelade huvudrollen och såg till att president Park fuskade till sej valsegern.

Anmäl
2017-04-18 21:42 #76 av: lilssgu

Är inte alls insatt i (utländsk) politik men det här är faktiskt väldigt intressant att läsa om :|

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Anmäl
2017-04-18 22:02 #77 av: Cireea

#76 Samma här! Oberörd 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-19 18:07 #78 av: Huygens

Choi Soon-Sil, blogg om skandalen

Jag hittade en sida skriven av en sydkorean, om president Parks och Choi Soon-Sils skandal. För fullständighetens skull sammanfogar jag innehållet med valda delar av andra inlägg och det ger lite upprepningar i texten nedan. Tyvärr är somliga namn i bloggen omskrivna (felskrivna?) i vårt arabiska alfabet. Namnen på dom inblandade personerna i och runt regeringen stavas inte exakt likadant i bloggen, som på Arirang News, Wikipedia eller ens i DailyMail. (Blogg om skandalen med Choi Soon-Sil, del 1)

Jag återger bloggarens stavning av sydkoreanska namn, där jag inte lyckas hitta det faktiska (rättstavade?) namnet på nätet eller wikipedia.

Vissa engelska ord är konstiga i bloggen. Jag tror t ex att sydkoreanske bloggaren ofta menar "public", men skriver "civic" flera gånger, när referens görs till svenskans motsvarighet; "allmänheten".

.

Opposames

Presidentskandalen har en inneboende karaktär av en typisk konflikt mellan sk opposames.

Å ena sidan har vi president Park och hennes förtrogna, å andra sidan har vi Parks motståndare inom hennes eget parti Saenuri. Ja, splittring inom hennes eget parti. Opposames. Illuminati arbetar på högtryck i det fördolda. Söndrar och härskar. Precis som vid den våldsamma splittring som bröt isär Korea i Nord- resp. Sydkorea.

Även om oppositionspartierna mestadels är (svagt?) mot Park, finns det inom oppositionen svåra splittringar. Det råder en stor, schismartad motsättning mellan dom två största konkurrerande oppositionspartierna i riksdagen; Demokratiska Partiet och Folkets Parti. Problemet bottnar i att Folkets Parti består av fd politiker från Demokratiska Partiet som bröt sej ur, bildade Folkets Parti och "stal" en massa riksdagsplatser från det troligen korrumperade Demokratiska Partiet.

.

Dörrhandtagstrion

Choi Soon-Sil omgav sej med flera personer som hade stort inflytande på president Park. Dessutom hade president Park Geun-Hye bestämt sej på ett tidigt stadium för att inte låta några utomstående prata med henne. Presidenten Park isolerade sej därför i Blå Huset och höll bara kontakten med ett fåtal djupt korrumperade personer, som orkestrerade penningtvätt, banktransaktioner, utpressning, tagande av muta samt maktmissbruk.

Några av dom få personer som president Park pratade med kallades "dörrhandtagstrion", därför att dom tre personerna ibland stod vid dörren till hennes arbetsrum och släppte inte in någon till Park, utom dom mest förtrogna. "Park vill inte störas." Eller så hade någon av dessa tre personer nyckeln till den låsta dörren i korridoren eller till det låsta rummet som president Park vid tillfället råkade befinna sej i.

Dörrhandtagstrion bestod av president Parks tre hjälpredor; An Bong-Geun, Jeong Ho-Seong och Lee Jae-Man.

.

Hemlisar

En viktig makthavare ovanför dom tre dörrhandtagshållarna var presidentsekreteraren Woo Byung-Woo (stavas Woo Byeong-U i bloggen). Byung-Woo fungerade som kommunikationskanal mellan president Park och Sydkoreas Riksdag, vilket innebar att Byung-Woo först gick genom Choi Soon-Sil innan något meddelades till Riksdagen. Och resultatet blev att det i princip var Choi Soon-Sil som dikterade innehållet i "presidentens" beslut, då president Park själv ofta satt som en skyltdocka i ett rum inne i Blå Huset, utom när hon gjorde offentliga uppträdanden och uttalade sej i media.

För att överhuvudtaget kunna fungera i sitt korrumperade arbete var Choi Soon-Sil tvungen att bli informerad om innehållet i en rad hemliga dokument.

Kommunikationen mellan president Park, egentligen kommunikationen mellan Choi Soon-Sil och Sydkoreas Riksdag, via Byung-Woo, innebar att Choi Soon-Sil behövde informeras om en mängd topphemlig information, som hon saknade säkerhetsklassificering för att få lov att ta del av. Utan den informationen hade hon knappast kunnat styra Sydkorea.

Det rörde sej om allmänna hemlig regeringsdokument, planering av byggprojekt eller lagändringar som inte fick läckas till pressen, hemlig information om Nordkorea, hemlig information som rörde Sydkoreas centralbank, hemliga beslut + bandinspelningar från Justitiedepartementet, hemliga dokument om Sydkoreas militära installationer och samarbete med USA samt en massa olagliga hemlisar som den snuskigt korrumperade NIS satt och tryckte på eller ägnade sej åt, ibland på order av Choi Soon-Sil eller president Park själv.

.

Regeringslojal media vänder sej som en hand

I samband med att olika dokument, rykten och olagligheter började sprida sej i sociala media, hände något med traditionell regeringslojal media. Dom många och talrika demonstrationerna mot Park, som ibland samlade över en miljon demonstranter spelade också in. Plötsligt vände sej regeringslojal media, som en hand, mot president Park. Demonstrationer hölls.

Folklig vrede uttrycktes högröstat under fredliga former.

Vändningen var så total och överraskande att den bara kunnat koordineras av dom dolda företrädarna för Sydkoreas hemliga permanenta skuggregering, det som i väst ibland kallas Den Djupa Staten. Troligen måste Sydkoreas rikemannafamiljer bestämt sej för att president Park var en förbrukad resurs och startat mediarullningen. Sydkoreas verkliga ledare hade troligen redan satt sina kort på oppositionspartiernas framtida presidentkandidater. Sannolikt får Sydkorea en ny president som dom rika familjerna redan har stort inflytande över, både finansiellt, politiskt, lojalitetsmässigt samt via juridiska och personliga hålhakare framfiskade med olagliga metoder av NIS.

President Park Geun-Hye utsattes för en märkligt direkt kampanj av traditionell konservativ media, som annars varit trogen hennes konservativa parti under många år. Hon försökte slå tillbaka genom att låta sin egen stab av förtrogna gå till personagrepp mot mediafolk och oppositionella som vågade tala ut. President Park hade också vissa lojala mediakanaler som fortfarande var henne trogna och som deltog i personangreppen, bl a mot förtvivlade föräldrar till dom omkomna barnen på Sewol.

Skandaler som ibland läckt via nätet och ibland upptäckts av åklagare, vädrades för öppen ridå i friska vindar av president Parks fd lojala media. Vecka för vecka, ibland dag för dag avslöjades olika korrumperade personer, som haft näven i kakburken, med bindningar till president Park.

Dom många avslöjandena följdes av fredliga jättedemonstrationer, som i vissa fall möttes av hårdförd regeringslojal polis.

Sidonotering: Bloggen nämner även att Seoul Broadcasting System (SBS) är en av dom få nyhetskanaler som har någon form för oberoende, men t ex vet jag inte om en enda Sewol-dokumentärer jag hittat alls kommer från SBS. Sanningen om Sewol i engelskspråkig tappning, verkar snarast komma från ännu mindre nyhetskanaler, enskilda marginaliserade journalister och enstaka privatpersoner. (wiki om SBS)

.

Den korrumperade Riksåklagarmyndigheten

Sydkorea har inte en enskild Riksåklagare som Sverige, utan Sydkorea har en hel Riksåklagarmyndighet, med många riksåklagare.

Ett problem med Riksåklagarmyndigheten var att åklagarna hade sölat och givit varje korrumperad politiker, förvaltningschef eller president Park-medarbetare massvis med tid att förstöra bevis och sopa igen spåren efter sej innan dom arresterades. Många kriminella skurkförbrytare lyckades dessutom tömma sina bankkonton och föra undan pengar från det juridiska sökljuset.

Vid ett tillfälle försökte några icke-Park-lojala riksåklagare med domstolsbeslut att göra en räd mot president Parks Blå Huset. Räden stoppades av beväpnade NIS-agenter.

Tänk efter en stund.

Det skulle vara ungefär som att Sveriges Riksåklagare beordrar en polisräd med husrannsakningsorder mot statsminster Stefan Löfvens kontor, pga tydligt bevismaterial och starka misstankar om korruptionsbrott, men Riksåklagarens räd stoppas av SÄPO, varefter Riksåklagaren accepterar SÄPOs beslut om stoppad räd och drar sej tillbaka.

.

Nya åklagare

Bakgrunden till problemen var att nästan alla Sydkoreas riksåklagare hade personliga kopplingar och ekonomiska bindningar till president Park eller kunde anses vara lojala mot president Park. Oppositionspartierna som sinsemellan var ovänner, men som hade 60 % av riksdagsplatserna, enades till slut om sammansättningen av nya riksåklagare.

2/3-delar av dom nya åklagarna tillsattes av oppositionspartierna och bara 1/3 av dom gamla president Park-lojala åklagarna fick utses av president Park själv. Beslutet i Sydkoreas Riksdag kan ha varit olagligt och mot (?) Sydkoreas grundlagen, men president Park var nog i ett så dåligt läge både förtroende-, opinions-, lojalitets- och riksdagsmässigt, att hon inte kunde stå emot längre rent juridiskt.

Det finns även ett videoklipp taget med dold kamera på avstånd, där dom gamla riksåklagarna lydigt står inför Byung-Woo med glada undergivna leenden. Dom gamla Riksåklagarna kan ses lydigt böja sej och bocka inför Byung-Woo som verkar ge åklagarna direktiv.

.

Svågerpolitik och telefonavlyssning

En viktig del av Choi Soon-Sils arbete var att utse vänner i olika politiska positioner. Soon-Sil utsåg även ett stort antal förvaltningschefer. Soon-Sils vänners vänner och vänners vänners vänner, utsåg personer i betydelsefulla myndighetspostioner.

För att en sådan lång kedja av lojala makthaver ska kunna utses, måste Soon-Sil veta vilka personer som är lojala mot president Park. Soon-Sil ville troligen inte få in en enda katt bland hermelinerna. Visselblåsare var ej önskvärda.

Det är i det här sammanhanget som denna tråds start återkommer. Kulturminister Cho Yoon-Sun utsågs som ansvarig för att hålla reda på mer än 10 000 artister, musiker, skådespelare, författare, K-popproducenter, konstnärer mm, som avslöjats via telefonavlyssning och hackande av e-mail, vara negativt inställda till president Park.

.

Troligen har dom andra ministrarna i president Parks regering, haft liknande namnlistor från NIS, med icke önskvärda personer, röjda via telefonavlyssning och hackande av e-mail, som varande negativa till president Park.

Listorna med 10 000-tals namn på icke önskvärda, har troligen upprättats av NIS, genom olaglig avlyssning och olaga dataintrång hos dom drabbade.

.

Åtalspunkterna mot Choi Soon-Sil

Den sydkoreanska bloggen skrevs i november 2016, innan president Park ställdes inför riksrätt och avsattes. Vissa saker har inte utvecklat sej riktigt som bloggen förutspådde, men ger en lägesbild av situationen i Sydkorea nov 2016.

En viktig del i bloggen är dess andra del: (Blogg om Choi Soon-Sil, del 2)

Den andra delen av bloggen är tung läsning. På min lilla skärm räknade jag till 18 skärmsidor. Den andra delen handlar om åtalspunkter mot Choi Soon-Sil. Varje åtalspunkt är bara 2-3 rader lång, så det är mycket smuts under naglarna.

Även om bara delar av åtalspunkterna går igenom kan det bli 50 års fängelse för Choi Soon-Sil. Jag lämnar till den intresserade att själv läsa. Mycket handlar om att Soon-Sil utsett vänner och bekanta inom K-pop, idrott eller industri till viktiga myndighetsposter.


Åtalspunkterna mot Choi Soon-Sil kan förenklat delas upp som:

(A) Maktmissbruk, givande/tagande av muta.
(B) Olaga anställningar och olaga avskedanden.
(C) Stöld från Sydkoreas statskassa.
(D) Utpressning mot storindustri.
(E) Olagligheter i samband med idrott och Hästsport (Yoo-Ra).
(F) Narkotika och Sewol.


I (A) och i (B) ingår svågerpolitik och olaga utbyte av tjänster och gentjänster, olaga givande av favörer. Åtalspunkterna är inte i alla stycken formella, utan bloggaren har gjort en sammanställning utifrån tidningsartiklar och TV-nyheter om Soon-Sil.

Soon-Sil gjorde en del väldigt konstiga saker som enbart dom extremt rika sydkoreanska familjerna kan dragit nytta av, såsom att försöka spräcka Sydkoreas fastighetsbubbla, med ett möjligt scenario att miljontals människor riskerade bli fattiga eller i värsta fall hemlösa.

Jämför Illuminatis spräckande av Fannie Mae och Freddie Mac år 2008, som gjorde dom hysteriskt rika Rockefellers / Rothschilds ännu rikare och andra fattigare eller hemlösa. (wiki)

Soon-Sil ägnade sej också åt att olovligen skyffla runt personal i NIS, Riksåklagarämbetet och Blå Husets förvaltningschefer (departement samt ministerier).

Relationen mellan Choi Soon-Sil och president Park Geun-Hye påminner mycket om relationen mellan Dick Cheney (wiki) och president George "Waterboard" Bush. Cheney var troligen USAs verkliga president och adminstrativ chef för genomförandet av falsk flagga 911.

.

Mörkläggning, chefsbyten och maktmissbruk

Presidentskandalen var i blom redan 2014 och kunde troligen ha avslöjats i sin helhet om det funnits fler hederliga, välorganiserade poliser och åklagare. Den utredande polisen Choi Gyeong-Rak lönnmördades av NIS i mitten av år 2014, han begick "självmord" enligt officiella uppgifter pga "skam".

Soon-Sil avskedade ett stort antal chefer och bytte ut ett antal förtroendevalda mot personer som ansågs mer Parkvänliga. Dom chefer som Soon-Sil stoppade in på olika poster hade tyvärr en viss överrepresentation när det gällde att utföra sexuellt trakasseri mot anställda och tvingades i somliga fall avgå. I andra fall tvingades istället olyckliga anställd bort från sina arbeten.

Soon-Sil gjorde en riktigt korkad sak, när hon förhindrade Sydkoreas största idrottsstjärna, konståkerskan Yuna Kim, att få priset som 2015 års idrottstjärna. Vid den tidpunkten fanns det ingen annan idrottsstjärna som var i närheten av att var så framgångsrik som Yuna Kim. Dessutom var Yuna Kim oerhört populär bland vanliga sydkoreaner. (wiki)

Bakgrunden till att Yuna Kim inte fick 2015 års idrottspriset, var att Yuna Kim vägrat marknadsföra Soon-Sils nationella motionsprogram för ökad disciplin.

.

Sport- och idrottskorruption

När Soon-Sils dotter Yoo-Ra inte vann, utan hamnade på andraplats i en sydkoreansk hästhoppningstävling, agerade korrumperade NIS-agenter och kriminella poliser, som arresterade alla tävlingsdomarna på plats. Tävlingsdomarna fick hårdhänt behandling och låstes sedan i häktesceller.

Soon-Sil ägnade sej åt mycket fiffel, bedrägerier och manipulation av Sydkoreansk idrott. Soon-Sil såg även till att delar av Sydkoreas statsbudget betalades ut till företag hon kontrollerade, ägde eller hade inflytande över.

.

Droger och mediciner

Soon-Sil såg till att en strid ström av droger och mediciner forslades in i Blå Huset. Vissa mediciner var av kosmetisk karaktär andra mediciner var narkotiska eller sövande. I bästa Illuminati-/Hollywoodstil fick President Park drogen propofol, samma drog som dödade Michael Jackson. Propofol har använts i Missouri, USA, för att avrätta dödsdömda.

Vissa av Soon-Sils medicininköp till Blå Huset är obegripliga, både i omfattning och vad gäller medicinernas funktion. Nationella säkerhetsvakter som vågade undersöka Soon-Sils bil med "varor", vid portarna till Blå Huset, blev kort tid efteråt degraderade, förlorade förmåner, positioner och arbetsuppgifter.

.

Skuggregeringen

Det är knappast möjligt för Choi Soon-Sil att ensam ägna sej åt alla dessa kriminella aktiviteter utan att inflytelserika makthavare hållit sina händer över henne. Vem som verkligen styr Sydkorea och varför Soon-Sil tillät hållas är oförklarade gåtor.

Det bör noteras att oppositionspartierna i Sydkoreas Riksdag protesterat ganska tafatt mot president Park ända fram till hösten 2016. Vi kan därför anta att även dom stora oppositionspartierna, opposames eller inte, utgör kontrollerade frontdelar, fasader som ska skydda Sydkoreas dolda permanenta skuggregering.

Den sydkoreanska bloggen innehåller bitar av den officiella historien om Sewol, vilken tyvärr är osann. T ex meddelades Sewolkatastrofen mycket tidigare i viss media, än vad bloggen anger. Jag kommer gå djupare in på detaljerna i tråden om Sewol när jag får tid.

.

Jag tycker sydkoreanska bloggens sammanställning är bra som helhet och är fylld av länkar till koreansk media som är källorna till informationen. Den intresserade kan använda någon gratis översättningswebbsida för att läsa dom länkade sydkoreanska nyhetsartiklarna på engelska.

Anmäl
2017-04-19 19:24 #79 av: Cireea

Oj, det var ett rejält inlägg. Skummade igenom och det finns mycket intressant att läsa. Angående namnen, vissa namn kan stavas annorlunda men det spelar ingen roll egentligen. Exempelvis Woo Byeong-U = Woo Byung-U. Tror det handlar om att dom lägger till någon bokstav (eller om det är vi som plockar bort) men det uttalas ändå likadant. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-19 20:16 #80 av: Huygens

Lite kortare denna gång. :)

För några timmar sedan avslog domstolen i Ålborg, Danmark, överklagan från Yoo-Ra att slippa utvisning till Sydkorea, men det verkar som om hon kan överklaga en gång till, högre upp i danska rättskedjan. Ekstrabladet

Danmark är lite konstigt. Det första utvisningsbeslutet gjordes av Riksadvokaten, som jag tror är en riksåklagare och inte en advokat. Nästa steg var domen idag i byretten (stadrätten / tingsrätten?). Därefter kan hon överklaga till landsrätten (hovrätten?).

Enligt sydkoreanska bloggen (#78) har Yoo-Ra inte gymnasieexamen, så det är konstigt att hon alls kom in på Ewha. Wikipedia anger att Yoo-Ra hade gymnasieexamen, men att den återkallades pga fabricerade gymnasiebetyg. (wiki)

.

Dessutom är danske hästsporttränaren Andreas Helgstrand kanske inblandad i president Park Geun-Hyes mutskandaler. Ekstrabladet, 2017-03-11.

Helgstrand beskylls för att ha köpt och sålt dyra hopphästar för miljontals kr, som Samsung tvingats skänka gratis till Yoo-Ra efter påtryckning från Choi Soon-Sil. Helgstrand har även tränat Yoo-Ra under hösten.

Dansk polis har dock inte vidtagit åtgärder mot Helgstrand, då det inte är sydkoreansk polis som gjort anmälan, utan en sydkoreansk privatperson.

Anmäl
2017-05-25 14:48 #81 av: Huygens

Chung Yoo-Ra ska ha gett upp sin överklagan till landsretten (hovrätt) och kommer med stor sannolik utlämnas från Danmark till Sydkorea. Ekstrabladet

Rättegången mot fd president Park har börjat. Brevid henne satt Choi Soon-Sil, och enligt artikeln sa dom inget till varandra. DM/PA

President Park har fått fångnummer 503, vilket syntes på ett litet märke på hennes jacka. Hon deklarerade till rätten att hon var oskyldig.

.

En nyhet har dykt upp om Kim Jong-Nam, han som påstods ha giftmördats på flygplatsen i Kuala Lumpur, Malaysia (wiki). Tydligen ska Kim Jong-Nam ha träffat en USA-agent flera gånger i Malaysia och spenderat timmar med att diskutera hemligheter kort före sin påstådda bortgång.

Malaysiska myndigheter släpper övervakningsbilder från hissen på ett hotell, där Kim Jong-Nam och USA-agenten syns. Dock visas inte ansiktet på USAs (CIAs?) underrättelse-agenten som dessutom sägs vara Korean (dubbelt medborgarskap?). The Ashai Shimbun

Frågan är om myndigheterna mest försöker grumla vattnen? Ett oidentiferat USB-minne påstås ha stoppats in i Kim Jong-Nams dator, varför malaysiska myndigheterna spekulerar i att Kim Jong-Nam överlämnat stora mängder hemliga dokument till CIA-/USA-/underrättelseagenten från (Syd-)Korea. Tydligen hittades inga hemliga eller borttagna filer på Kim Jong-Nams dator (!). Tro på det.

Och vad tycker Kina om att Kim Jong-Nam som bodde i Macau, Kina, överlämnade hemlisar till USA?

Dessutom påstår dom malaysiska myndigheterna att dom följt den misstänkte USA-/CIA-/underrättelseagentens varje steg sedan han anlände till Malaysia från Bangkok, Thailand, som är CIA-agentens hemvist. Jaha, men varför greps inte USA-spionen i så fall efter det påstådda mordet på Jong-Nam och varför förhördes inte USA-spionen av malaysisk polis?

Ska vi tro på det?

.

Och jag hittade detta när jag letade, lite småintressant för den historiskt intresserade:

Sydkoreas första ordinarie kvinnliga statsminister (inte president) Han Myeong-Sook (wiki), dömdes år 2015 till korruptionsbrott rörande 6 miljoner kr. Hon kommer att släppas ur fängelse i augusti 2017, men får inte ställa upp i val dom kommande 10 åren.

Han Myeong-Sook arbetade som människorättsaktivist under diktator Park Chung-Hees regim. Hon torterades och tvingades erkänna "kommunism" år 1979, och Myeong-Sook dömdes till två års fängelse fram till 1981.

Myeong-Sook var statsminister år 2006 - 2007, en post som mest är symbolisk i Sydkorea. År 2010 tog hon olagligt emot 6 miljoner kr i partibidrag från en "affärsman", vilket nu resulterat i fängelsestraff för Myeong-Sook. Hon sa sej vara oskyldig och vittnesmålet som fällde hene var tvivelaktigt. (Korea Herald, 2015-08-20)

Hon var också partiledare för det största oppositionspartiet NPAD, år 2012. Dessutom var ytterliggare 9 (nio) riksdagsledamöter från NPAD åtalade eller befann sej i domstolsrättegånger år 2015, samtidigt med Myeong-Sook.

Nåja, oppostitionspartiet NPAD repade sej och dess år 2015 lite ansatte partiledare Moon Jae-In, blev för bara några veckor sedan Sydkoreas nye president.

Anmäl
2017-05-31 15:54 #82 av: Huygens

Chung Yoo-Ra anlände idag till Sydkorea i handbojor. Hon kommer troligen ställas till svars för korruptionsbrott. Yoo-Ra har tydligen varit separerad från sin son efter arresteringen i Danmark, enligt nyhetsinslaget. (YT/ARIRANG, 2017-05-31, 3 min)

Bilder från flygplatsen när Yoo-Ra frågas ut av media. Frågan är var hennes advokat är, för jag är rädd att hon kanske inte får så rättvis behandling. (DM) och här med flera citat (DM)

.

När jag letade artiklar om Yoo-Ra hittade jag flera bilder där hon syns med tatueringar. Är inte tatueringar i Sydkorea kopplat med social stigma?

Hon verkar dock ha snälla tatueringar, t ex en gunghäst. Alamy

Är den runda tatueringen på höger överarm en symbol för Korea? Chuson och lite större beskuren bild; Jongang Daily.

.

En anledning som uppgetts till att Choi Soon-Sil avslöjades var att en av hennes vänner, handväskedesignern Koh Young-Tae, började visselblåsa till media. Straits Times, 2016-12-07

Visselblåsaren Koh Young-Tae (wiki) hade varit landslagsman för Sydkoreas fäktningsteam. Koh Young-Tae råkade själv illa ut efter att han börjat visselblåsa och NIS listade väl ut att det var han som läckte info om Choi Soon-Sil.

Visselblåsaren Koh Young-Tae greps av polisen och arresterades. Koreansk media utmålade Koh Young-Tae som "gigolo". Det är oklart hur laddat det är att vara gigolo i Sydkorea, men då media tidigare smutskastat åklagare och poliser som försökt utreda valfuskskandalen år 2012 när Park Geun-Hye fuskade till sej presidentposten, hyser jag en viss misstänksamhet mot traditionell media.

Chosun 2017-04-13, om gripandet av "gigolon".

.

Enligt ett par videoklipp jag hittat påstås även Koh Young-Tae ha jobbat på en sällskapsbar där kvinnor kunde hyra snygga män att prata med och kvinnorna kunde bjuda männen på dyra drinkar. (YT/Woody Han från 5:48, 2016-12-13, 17 min) och även (YT/theSeoulite, 2016-10-31, 3 min)

Det kan vara värt att kolla hela Woody Hans videoklipp, för han ger en syn på presidentskandalen som jag tror vanligt folk kunde ha i Sydkorea i december 2016.

.

Det är oklart vilka andra högt uppsatta personer som varit inblandade i den "kristne" (satanistiske) shamanen Choi Soon-Sils ritualer. Jag hittade ett väldigt kort klipp om den unge skådespelaren Park Bo-Gum (wiki) som sägs vara inblandad, men jag har väldigt lite övrig info. (YT/Official 내 우상, 2016-10-29, 3 min)

Den som har bättre info får gärna informera mej hur det ligger till.

.

Hur går det i rättsärendena kring Kim Jong-Nams påstådda giftmord? Ja, rättegången har förberetts mot dom två kvinnorna, men det kommer ta månader innan rättegången börjar och det är oklart vilka bevis som lagts fram. Tyvärr är Malaysias rättsystem högst tvivelaktigt och vidrigt. (DM, 2017-05-30)

Anmäl
2017-05-31 16:05 #83 av: Cireea

Angående det där med tatueringar så är det något som legat kvar sedan förr i tiden. Det är väl mest de äldre generationerna som tycker att det fortfarande är "fel" med tatueringar. De yngre generationerna ser det inte på samma sätt Glad

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-31 20:42 #84 av: Huygens

Ja, upplevelsen av tatueringar är säkert en sådan sak som ändrar sej med nya generationer. Har hört någonstans att sydkoreaner måste ha mostsvarande undersköterskekompetens för att verka som tatuerare, så myndigheterna tar det med visst allvar.

(Jag ser nu att jag stavade fel på Joongang Daily, i förra inlägget.)

.

Hur har det gått med fd president Parks olika läkare som via Choi Soon-Sil skrev ut och tillhandahöll narkotikaklassade mediciner, sömnmedel och biverkningsklassade mediciner samt begick mened i riksdagen? Se #78.

Ja, tydligen har några av dom fått milda villkorliga straff och böter i storleksordningen 30 000 kr; Dr Kim Young-Jae, hans fru Park Chae-Yoon, Dr Kim Sang-Man och Professor Lee Im-Soon. Chosun Ilbo, 2017-05-19

.

Choi Soon-Sils systerdotter Jang Si-Ho släpps ur arresten efter 6 månader, trots att rättegången inte startat mot Si-Ho, som troligen får ett milt straff. Chosun, 2017-05-31

Anmäl
2017-06-01 11:57 #85 av: Cireea

"Choi Soon-Sils systerdotter Jang Si-Ho släpps ur arresten efter 6 månader"

Vad satt Si-Ho inne för? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-01 13:29 #86 av: Huygens

Exakt vad Jang Si-Ho är åtalad för har jag inte förstått, men det finns många inblandade i presidentskandalen där engelsk-koreansk media är diffus. Det är nästan lite locket på.

När det gäller Jang Si-Ho tror jag det rör sej om mestadels administration. Mutbrotten kräver hantering av 100-tals miljoner kr och det kan snabbt blivit ohanterligt utan lämplig administration.

Olagliga löner, felaktiga förmåner, oskattade bidrag etc. Allt sådant måste mörkas för skattemyndigheterna, alternativmedia och andra intresserade.

.

Anta att förvaltningschef A plötsligt får in 2 miljoner kr på sitt bankonto. Om Förvaltningschef A bara har en inkomst av 1 miljon kr/år, blir skattemyndigheterna misstänksamma. Så dom olika beloppen som fifflas runt måste ges "rätt" etiketter och chefer i olika myndigheter måste smörjas.

.

Mitt intryck är att det varit sådant som Jang Si-Ho sysslat med, fast ganska högt upp i kedjan av korrumperade tjänstepersoner. Jang Si-Ho står åtalad med andra personer på övre mellannivå, såsom 2:e vice kulturministern Kim Chong och regeringsrådgivaren Ahn Jong-Beom. (YT/ARIRANG, 2016-12-28, 1 min)

Lägg märke till alla mörka kostymer i slutet på inslaget, nästan som agenter.

Antagligen är kedjan av personer som måste administreras ganska lång och sträcker sej åt olika håll in i olika myndigheter. Dom två myndigheter som tillhandahållit ministrarnas lista med 10000-tals namn på "oönskade" personer, undersöks dock inte; NIS och militären.

.

Choi Soon-Sil behövde pålitliga personer under sej enbart för att sköta all bokföring, pappersarbete, banktransaktioner och (viss del av) kommunikationen med berörda chaebols som utpressades på stora belopp.

Jang Si-Ho kan dock ha haft en viss roll mot chaebol CJ, när CJ:s vice ordförande Lee Mi-Kyung stod i vägen för president Park, enligt en nyhetsrapport. Presidentsekreteraren Cho Won-Dong anses dock varit den drivande kraften mot CJ, via Choi Soon-Sil. Jang Si-Ho anses ha administrerat alla inkommande mutor som kanaliserades till det presidentkontrollerade Korea Winter Sports Elite Center. (YT/ARIRANG, 2016-12-11, 2 min)

.

För den som kan koreanska kanske följande videoklipp är intressant. Den engelska titeln är ungefär "[M Big] Jang Si-Ho disappear 2016-11-07", tyvärr är all text på koreanska. Bilder på Yoo-Ra och Choi Soon-Sil förekommer i klippet. (YT/MBCdocumentary, 2016-11-7, 2 min)

Enligt Korea Herald, 2017-01-17, ska Jang Si-Ho fungerat som generalsekreterare för Korea Winter Sports Elite Center. Si-Ho ska även administrerat mutor från Samsung. Mutorna som Si-Ho hanterat verkar dock vara ganska små, runt 10-20 miljoner kr, men hon kanske är glad att komma undan med så lite och det är därför hon erkänner?

Anmäl
2017-06-03 10:18 #87 av: Huygens

Yo-Raa har blivit släppt. Domstolen såg ingen anledning till att hon skulle vara arresterad då åklagaren redan säkrat bevis. Dessutom spelar Yoo-Ra en mindre roll i presidentskandalen och en arrestering är inte motiverad.

Så mycket för nästan 5 månaders tvångsarrestering i Danmark. Undra om danska myndigheter tänker sej för nästa gång? (DM)

Anmäl
2017-06-03 13:04 #88 av: Cireea

Men herregud! Vilar huvudet i handen 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-08 10:28 #89 av: Huygens

Första domen i presidentskandalen har fallit. Hälsominister Moon Hyung-Pyo som var chef för Sydkoreas pensionsfond med 5000 miljarder kr i kapital och aktier, fick det milda straffet 2,5 års fängelse.

Jag tror han slapp lindrigt undan med tanke på Sydkoreas annars hårda lagstiftning.

.

Hälsominister Moon Hyung-Pyo genomförde en olaglig insideraffär genom att hjälpa chaebol Samsung ta kontrollen över Cheil Industries genom att använda pensionsfondens maktposition i en omröstning rörande koncernsammanslagning. (DM)

Hälsominister Moon Hyung-Pyo var medveten om att hans stöd till Samsung skulle skada pensionsfondens ekonomiska intressen, men valde ändå att manipulera omröstningen till Samsungs fördel.

.

Lägg märke till att hälsominister Moon Hyung-Pyo inte bara har vanliga handbojor i stål, utan även ett snöre som bundit samman hans handleder med snöre runt midjan upp till armbågarna. Troligen en bindning som är lagom osäker ifall han har Lector-Hannibal-tendenser.

Jag tror han kan lirka sej loss.

.

Hälsoministern dömdes även för mened inför riksdagen.

Anmäl
2017-06-09 10:11 #90 av: Huygens

Investeringschefen för Koreas pensionsfond, Hong Wan-Sun dömdes tillsammans med den tidigare nämnde hälsoministern Moon Hyung-Pyo (se #89).

Investeringschefen för Sydkoreas pensionsfond, Hong Wan-Sun, fick 2,5 år fängelse för förskingring av pensionsfondens pengar och för misskötsel av sitt arbete som förvaltnings- och investeringchef. (YT/ARIRANG, 2017-06-08, 1 min)

Anmäl
2017-06-19 21:35 #91 av: Huygens

Rättegången mot fd president Park är inne på 5:e veckan, och något verkar fel. Antingen är Park i chock, mentalt i obalans eller påverkad av preparat. Hon stirrar ibland stelt framför sej, har koncentrationssvårigheter, utbrister i enstaka skratt och säger inte mycket. Vid något tillfälle har hon fallit i sömn och Park ser allmänt ut att vara ur gängorna.

Beskrivning av Park Geun-Hye i Korea Herald påminner lite om rättegången mot James Holmes, Aurora-Colorado-Batman-skytten (YT/defraudulent, 2012-07-23, 1 min)

James Holmes gavs troligen skopolamin av säkerhetstjänsten för att tappa minnet och inte avslöja vad som hänt, vilket fick honom att hallucinera och variera mellan sömn och vanföreställningar under rättegången.

.

President Park fick en uppsjö preparat av Choi Soon-Sil under sin tid i Blå Huset, se #78, och vad Park får idag av fängelsets läkare är en öppen fråga.

Psykologen och författaren Kim Tae-Hyung säger att det är uppenbart att fd president Park inte har en aning om vad som försiggår runt henne.

Anmäl
2017-06-20 04:32 #92 av: Cireea

#91 Hmm.. Funderar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-21 12:24 #93 av: Huygens

Vi vet sedan tidigare att när väl åklagaren lyckades få Yoo-Ra utvisad från Danmark visade det sej att domstolen inte ville gå med på att arrestera Yoo-Ra.

Se #87.

.

Men så lätt gav åklagaren inte upp, utan överklagade till nästa domstolsinstans, Seouls Centraldomstol, som åter vägrade arrestera Yoo-Ra, då bevisen var för svaga. Chung Yoo-Ra kunde ännu en gång lämna domstolsbyggnaden som en fri kvinna.

Lägg märke till mitt i nyhetsklippet hur journalisterna flockas runt Yoo-Ra och hon knuffas iväg som av brottare. (YT/ARIRANG, 2017-06-20, 1 min)

Anmäl
2017-06-23 10:27 #94 av: Huygens

Första domen har fallit mot Choi Soon-Sil, som döms till 3 år fängelse för maktmissbruk genom att ha påverkat ledningen för Ewha Kvinnas Universitet att anta dottern Chung Yoo-Ra på ogiltiga grunder. (YT/ARIRANG, 2017-06-22, 1 min)

Ewhas rektor Choi Kyung-Hee fick 2 års fängelse för att ha antagit Yoo-Ra utan korrekta betyg. Också antagningschefen Namkung Gon fick 1,5 år fängelse för att ha antagit Yoo-Ra. Korea Herald

Fler domar är att vänta mot Choi soon-Sil.

Anmäl
2017-06-23 13:56 #95 av: Cireea

#94 Helt rätt! 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-23 15:01 #96 av: sweetgum

Oj oj, här haglar straffen. Myser nästan lite

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Anmäl
2017-06-29 11:37 #97 av: Huygens

Svartlistningen av domare verkar nämnas i media första gången 2017-05-18. Korea Times

Svartlistade domare återfanns på en namnlista som användes av Domstolsadministrationen OCA (eng. Office of Court Administration) för tilldelning av tjänster. Jag misstänker inblandning från NIS, fd president Park och Choi Soon-Sil, chaebols m fl.

Listan innehöll namn på domare och deras politiska tillhörigheter samt pinsamma personliga detaljer. Exakt vem som upprättat och ägde listan är oklart, men någon annan kanske kan säga? Korea Times, 2017-06-29

Listan kan ha skapats av Högsta Domstolen (eng. top court). Korea Times, 2017-06-25

Svartlistningen av domare har gjort att kraven på reformer av domstolsväsendet måste påskyndas. Frågan är vad Moon Jae-In kan göra.

.

Enligt Konstitutionen ska domarna vara självständiga och rättvisa, men det har visat sej vara svårt om en domare framställts i negativ dager på svartlistan. I synnerhet när det rör sej om rättsfall mot toppolitiker, i tunga industriella frågor och i laddade politiska frågor.

Domare kunde förlora tjänst eller flyttas ut till avlägsna platser i landet om informationen på svartlistan blev tillräckligt ofördelaktig

.

Chefdomaren i Högsta Domstolen, Yang Sung-Tae, har efter övervägande tillåtit att en Kongress hålls, där ca 100 domare tillåts träffas och vädra sitt missnöje. Ett initialt möte hölls 18 juni. Korea Times, 2017-06-18

Anmäl
2017-06-29 15:08 #98 av: Cireea

Ännu en svartlista alltså? Vilar huvudet i handen

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-29 16:15 #99 av: Huygens

Det verkar inte bättre. När begäran om att listan skulle lämnas ut till externa domare, vägrade OCA (vem?) först lämna listan, med motiveringen att bara den/dom (vilka?) som skrivit dokumenten får läsa dokumenten.

Högsta Domstolens etiska kommitte har dessutom dragit slutsatsen att det inte fanns någon svartlistning, det är fake news. Det har senare visat sej att svartlistan av domare finns på en lösenordsskyddad dator, så det är oklart hur många utomstående domare som alls lyckats se listan. Korea Times, 2017-06-25 (samma länk som i #97).

Av "etiska" (?) skäl är namnen på dom 11 medlemmarna i den etiska kommitten hemliga. Sydkoreas "offentlighetsprincip".

Beskyllningarna om en svartlistning kom tydligen i februari år 2017, så någon måste ha visselblåst och informerat drabbade domare. Och tydligen har externa domare anat att något varit galet ända sedan augusti 2015, då en juridisk människorättsgrupp märkte en del underliga mönster i lägre instansers domslut där Högsta Domstolen uttryckt intresse.

.

När kritiken ökade kring mörkningen av svartlistningen, avgick tre domare; ordförande för OCA, Ko Young-Han, vice ordförande för OCA, Lim Chong-Heon och ledmoten Lee Kyu-Jin i Högsta Domstolens domslutskommission.

Chefdomaren i Högsta Domstolen, Yang Sung-Tae, har uttryckt önskan om att fortsätta mörka listan genom att säga att det är "olämpligt" att granska OCAs dator med svartlistningen utan mer bevis för att svartlistningen verkligen existerar. Korea Times, 2017-06-29

Anmäl
2017-06-29 16:17 #100 av: Cireea

Oj jisses.. undra vilka "dom" är .. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-13 18:34 #101 av: Huygens

För ett år sedan lyckades president Park förmå riksdagens (?) frimärkeskommitte att fatta beslut om att utge ett frimärke med hennes far, diktator Park Chung-Hee.

Beslutet fattades av den normalt sett 17 riksdagsledmöter (?) starka kommitten, men bara 9 ledamöter närvarade vid beslutet om diktatorfrimärke. Beslutet var vid det tillfället enhälligt.

Men något frimärke av diktator Chung-Hee har ännu inte getts ut och idag beslutade kommitten riva upp sitt tidigare beslut. Det blir inget frimärke av diktator Chung-Hee, som annars skulle getts ut 2017-11-17, 100-årsdagen av Chung-Hees födelsedag. Omröstningen slutade 8 mot 4 ledamöter. Korea Herald, 2017-07-13

Anmäl
2017-07-15 10:51 #102 av: Huygens

300 okända dokument har hittats i ett skåp av den nya regeringen. Dokumenten kan komma att användas som bevis mot fd president Park och Samsungarvingen. (YT/ARIRANG, 2017-07-14, 3 min)

Anmäl
2017-07-17 00:56 #103 av: Cireea

#102 Oh, det lät dock intressant.. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-21 12:39 #104 av: Huygens

Fler dokument har hittats som glömts kvar av president Parks regering och som kan vara relevanta för korruptionsutredningen. Senaste veckan har det hittats papper varje dag som lämnas till åklagarmyndigheten.

Dom nu hittade pappren rör Parks godkännande av tvivelaktig bolagssammanslagning mellan Samsung C&T och Cheil Industries samt regeringens kanalisering av pengar från landets pensionsfond. (YT/ARIRANG, 2017-07-21, 2 min)

Det är inte säkert att allt är olagligt då presidenten har väldigt mycket makt att fatta tokiga beslut helt på egen hand.

Anmäl
2017-07-21 22:43 #105 av: Cireea

Bra att dokumenten hittas! 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-25 13:56 #106 av: Huygens

Högsta Domstolen har godkänt direktsänd TV av den sista delen av rättegången mot fd president Park. Det rör sej om den sk domslutsdelen av rättegången som nu får TV-sändas och som börjar nästa månad (augusti). Korea Herald, 2017-07-25

Enligt lag är det förbjudet att TV-sända rättegångar om den åtalade misstycker. Men tydligen kan Sydkoreas Chefdomare Yang Sung-Tae ändra lagen med ett enda personligt beslut. Den nya lagen träder i kraft 1:e augusti.

Kanske räknas "lagen" inte som lag utan som en "regel". Vi har liknande situationer i Sverige där regeringen kan ändra "regler" med enkel majoritet, utan att riksdagen behöver godkänna beslutet om ändringen. Dessa regler tar effekt lika hårt som om dom var lagstiftning beslutad av riksdag.

Det nuvarande undantaget är Sydkoreas Konstitutionsdomstol som filmar och publicerar alla sina rättegånger.

.

Korruptionsrättegångarna på 1990-talet mot fd president Chun Doo-Hwan och fd president Roh Tae-Woo som smusslade undan massiva förmögenheter i hemliga fonder, TV-sändes aldrig.

President Chun Doo-Hwan beordrade Gwangjumassakern (wiki).

President Roh Tae-Woo beordrade att en grotta cementerades igen i berget Halla för att dölja offer från Jejumassakern, som senare återfanns (wiki).

.

Delar av fd president Parks parti, Frihetspartiet har rest personliga åtal mot president Moon Jae-Ins nya ministrar för att Blå Huset kontinuerligt senaste veckan släppt äldre dokument som bevismaterial till den pågående rättegången mot fd president Park. Korea Herald, 2017-07-24

Anmäl
2017-07-26 02:17 #107 av: Cireea

Jag vet inte om det tagits upp tidigare.. men, har man någon ungefärlig koll på vad Park kan få för straff? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-27 11:19 #108 av: Huygens

Jag vet inte vad maxstraffet är, men gissar på att hon kan få mellan 20 - 40 år.

Tydligen har ganska milda domar fallit mot 7 tidigare medlemmar i president Parks regering. Kulturministern Cho Yoon-Sun fick bara ett års villkorligt fängelse och då är det ändå hon som hade listan som svartlistade 10 000 kulturarbetare.

Det framgår inte riktigt vilka sju domar som är villkorliga eller hur många regeringsperson som faktiskt fått riktigt fängelsestraff. Korea Herald, 2017-07-27

Dock fick Blå Husets (presidentens) personalchef Kim Ki-Choon tre års fängelse för maktmissbruk, för mened och för att ha ansvaret för att ha upprättat listan med dom 10 000 kulturarbetarna som svartlistades.

Ki-Choon är han i blå pyjamas på fotot i artikeln. Jag misstänker att chefer på NIS som är dom verkliga författarna till svartlistningen, drar en suck av lättnad, nu när Ki-Choon utsetts till syndabocken.

.

Tydligen har domstolen svårt att komma åt alla miljoner (miljarder?) som Choi Soon-Sil lagt beslag på. Det diskuteras därför att införa en ny lag som retroaktivt beslagtar pengar från Choi Soon-Sil som hon lyckats komma över på olagliga vägar. Korea Herald

Tydligen är riksdagsledamöterna i president Parks parti, Frihetspartiet (fd Saenuri) inte speciellt sugna på att godkänna en sådan ny lag.

.

"Mamma sa att det var min ponny."

Chung Yoo-Ra kan avsiktligt eller oavsiktligt ha vittnat mot sin mor Choi Soon-Sil i mutaffären där Samsung är inblandat. Korea Times, 2017-07-26

Anmäl
2017-07-27 15:32 #109 av: Cireea

Hmm ja, det var inte några hårda straff där inte. Funderar Det står lite i kontrast till det straff som T.O.P fick nyligen för att han rökt marijuana. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-28 12:30 #110 av: Huygens

Ja, jag misstänker att domstolen är färgad av kåranda. Det är antagligen inte särskilt juridiskt populärt om spåren visar sej leda till NIS. Troligen har det krävts 1000-tals telefonavlyssningar och 1000-tals olagliga dataintrång för att läsa email innan NIS till slut lyckades lista ut vilka 10 000 kulturpersoner som hade ogynnsamma politiska åsikter för president Park.

Kanske upprättades svartlistan redan under Lee Myung-Baks tid?

Det måste krävts 100 000-tals telefonavlyssningar och då behövs definitivt inblandning från en säkerhetstjänst som NIS, troligen under flera år. Det kan också förklara dom snälla domarna och att skulden till skapandet av svartlistan gavs till Blå Husets personalchef, då NIS troligen fortsätter sin verksamhet fast i mera dolda former.

Inget får störa NIS.

Milda domar.

.

Lite kryptiskt uppger Arirang i slutet på detta nyhetsinslag att Ministeriet för Kultur, Sport och Turism ska aktivera en specialkommission på måndag för att "undersöka" svartlistan. (YT/ARIRANG, 2017-07-27, 2 min)

Men hallå?

Är inte en sådan "undersökning" åklagarmyndighetens och domstolens uppgift? 

Lägg även märke till den imponerande domstolsbyggnaden som syns kortvarigt vid 1:26 i nyhetsinslaget. Två torn, precis som WTC. Jag gissar att byggnaden är för Seouls centraldistriktsdomstol, då Suveräna Domstolens byggnad (wiki) ser annorlunda ut.

Anmäl
2017-07-28 13:22 #111 av: Cireea

Vilken soppa.. verkligen. Vilar huvudet i handen

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-08-25 11:21 #112 av: Huygens

Arvtagaren till Samsung, Lee Jae-Yong, dömdes idag till 5 års fängelse för givande av mutor och förskringring till ett belopp av 400 miljoner kr. Korea Times, 2017-08-25

Då mutorna getts till fd president Park, anses det högst troligt att även Park kommer dömas till någon form av fängelsestraff.

Enligt Korea Herald var Lee Jae-Young försedd både med handbojor och ett rep bundet runt hans kropp när han leddes in i rättsssalen. Hårda bud.

.

Fackföreningen för elektronikarbetare på Samsung säger att Lee Jae-Young hade fått 10 år fängelse om han ansetts vara en vanlig förbrytare och inte varit arvtagaren till Samsung. Korea Herald

.

Sen utspelade sej ett annat rättsdrama i det tysta.

Flera privatpersoner döms för att ha utövat utpressning mot styrelseordförande i Samsung, Lee Kun-Hee, när han vid 5 tillfällen umgåtts med kvinnor som skulle kunna vara prostituterade. Korea Herald, 2017-08-25

Privatpersonerna, inklusive Kun-Hees egen bror, dömdes till olika typer av straff och huvudmannen fick 4,5 års fängelse. Den kinesiska kvinnan som genomfört filmandet fick 8 månaders fängelse.

Stackars Lee Kun-Hee har legat på sjukhus sedan maj år 2014 pga en hjärtinfarkt.

Anmäl
2017-08-25 12:15 #113 av: Cireea

På tal om fd. presidenten. Har det kommit något mer kring henne och hennes kommande dom? Eller har vi kanske diskuterat det innan? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-08-25 12:41 #114 av: Huygens

Jag vet inte tiden för ev domar. Jag har ett blekt minne av att någon nyhetsartikel uppgav att dom första domarna mot president Park förväntas komma i september, men jag har inte länken.

Anmäl
2017-08-25 12:43 #115 av: Cireea

Okej, då är det bara att fortsätta vänta. 
Tycker faktiskt det är lite dålig uppdatering från Sveriges sida. Skrev dom ens något när hon blev arresterad? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-08-25 12:48 #116 av: Huygens

Jag tror det skrevs lite i SVT, men mest småartiklar. Minns inte riktigt. Det skrevs också lite i svensk kvällspress om Sydkorea, men tror det var mest korta artiklar och utan djupare analys.

Anmäl
2017-08-25 12:54 #117 av: Cireea

Tråkigt Ledsen

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-08-31 12:51 #118 av: Huygens

Park Geun-Hye är på sjukhus. Hon har tidigare haft sjukhusvistelse för skador på tårna, som röntgats. Hon har nu problem med ryggen och syns i rullstol. Korea Herald, 2017-08-30 och Korea Herald, 2017-08-30

Nu höjs även röster för att ogilltigförklara presidentvalet år 2012 efter att Won Sei-Hoon, chefen för NIS, dömts till fängelse för medverkan i valfusket. Åtminstone skulle man kunna tänka sej att ogiltigförklara en del av president Parks sk Executive Orders, däribland det dåliga avtalet med Japan om sällskapskvinnor, som Japans regering är gränslöst nöjda med. Korea Herald, 2017-08-31

.

Och sen en möjlig skandal under uppsegling.

Partiledaren Lee Hye-Hoon, för det lilla konservativa riksdagspartiet Bareun påstås ha tagit emot mutor till ett värde av 0,5 miljoner kr. Hon sägs även ha fått vissa dyra konsumentprodukter i gåva i utbyte mot att hon skulle ge en affärsman "fördelar".

Hye-Hoon förnekar att hon ägnat sej åt korruption och kan komma att vidta rättsliga åtgärder mot beskyllningarna. Hon säger att hon bara lånat pengar av affärsmannen och betalat tillbaka hela lånet. Korea Herald, 2017-08-31

Hye-Hoon säger att affärsmannen tidigare varit inblandad i en rättshistoria åren 2010 - 2011 mot styrelseordförande för Lotte, Shin Dong-Bin och mot en professor, som beskrivs som "bedrägeri". Det framgår inte från nyhetsartikeln om några fällande domar gjordes.

Precis rätt affärsman att låna pengar av.

Anmäl
2017-08-31 14:03 #119 av: Cireea

"Åtminstone skulle man kunna tänka sej att ogiltigförklara en del av president Parks sk Executive Orders, däribland det dåliga avtalet med Japan om sällskapskvinnor, som Japans regering är gränslöst nöjda med" 

JA JA JA JA. Ogiltigförklara det! 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-09-07 13:09 #120 av: Huygens

Uppföljning på #118.

Bareuns partiledare Lee Hye-Hoon avgår. Hon förnekar fortsatt anklagelserna om korruption. (YT/ARIRANG, 2017-09-07, 1 min)

Anmäl
2017-09-07 14:03 #121 av: Cireea

Om hon nu förnekar anklagelserna..varför avgår hon? Har det blivit begärt att hon avgår? Eller är det eget initiativ? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-09-07 14:45 #122 av: Huygens

Jag vet inte varför hon avgick. Det kan vara en sådan där grej att "det är bäst för partiet".

Anmäl
2017-09-13 14:24 #123 av: Huygens

Frihetspartiet (fd Saenuri) har upprättat en kommitte som nu ber fd president Park Geun-Hye och två av hennes presidentiella medarbetare; Suh Chung-Won och Cho Kyung-Hwan att lämna Frihetspartiet. Korea Herald, 2017-09-13

Det är tydligen för pinsamt att utesluta dom tre partimedlemmarna, så kommitten hoppas att Park Geun-Hye, Suh Chung-Won och Cho Kyung-Hwan självmant lämnar Frihetspartiet, ifall man ber dom snällt.


Det lilla Bareunpartiet, vars partiledare nyligen avgick, har sagt att en sammanslagning med Frihetpartiet bara kan komma i fråga om alla partimedlemmar med regeringsanknytning till Park Geun-Hye lämnar Frihetspartiet.

Den första domen mot Park Geun-Hye förväntas komma 17:e oktober.

Frihetspartiets ledare Hong Joon-Pyo kommer först därefter att ta ställning till en tvångsuteslutning av Park Geun-Hye, Suh Chung-Won och Cho Kyung-Hwa.

Anmäl
2017-09-13 14:41 #124 av: Cireea

Äh! Vilket larv, dom borde bara utesluta dom. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-09-20 20:28 #125 av: Cireea

Kommer det några uppdateringar? Funderar Känns tomt utan uppdateringar! Gapskrattar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-09-27 19:41 #126 av: Huygens

Jag har tittat igenom den del av senaste veckans nyhetsflöde som jag kommer åt via nätet och det verkar som om några saker händer.

Dels fortsätter rättegången mot Park Geun-Hye, som upprepat förklarat sej 100 % oskyldig och förnekar alla anklagelser om djupgående korruption. Dels behöver åklagarna förlänga arresteringen av Park Geun-Hye, som annars löper ut 16:e oktober.

Och så behöver åklagarna mer tid för att kalla in fler vittnen, då Park Geun-Hye blånekat på alla åtalspunkter som riktats mot henne. Tydligen är det delvis nya uppgifterna som framkommit där dom två chaebols SK och Lotte utsatts för utpressning och tvingats betala omfattande mutor till Park Geun-Hye och hennes medarbetare. Det gör att åklagarna måste kalla fler vittnen från (?) SK och Lotte för att bevisa anklagelserna mot Park Geun-Hye. Korea Herald, 2017-09-26

Rättegången har haft ett intensivt tempo med fyra rättegångsdagar i veckan och en veckodag för domarna att skriva ihop sina funderingar (+ ev övertid). Men ändå har rättegången dragit ut på tiden för att flera vittnen vägrat infinna sej till förhören i domstolssalen. Även Park Geun-Hyes hälsoproblem har förskjutit rättegångsschemat något, se #118.


Utöver rättegången mot Park Geun-Hye + hennes medarbetare, har åklagarmyndigheten genomfört räder och tillslag mot politiska högergrupper. Det verkar inte röra sej om ultrarasistiska högerextrema, utan snarast om högernationalistiska politiska grupper, som mot riklig ekonomisk ersättning från Park Geun-Hye, påtagit sej mer eller mindre olagliga aktiviteter.

Artikeln på engelska är troligen nedkortad, för den nämner inte namnen på högergrupperna eller vilka aktivister som berörts. Åklagarmyndigheten har dock genomfört gryningsräder mot ca 12 kontor och bostäder tillhörande högernationalistiska aktivister. Korea Herald, 2017-09-26

Åklagarmyndigheten har beslagtagit mobiler, dokument, hårddiskar och datorer från dom 12 högernationalisterna, som anklagas för att mot penningersättning ha arrangerat iscensatta fejkdemonstrationer till stöd för Park Geun-Hye och till stöd för hennes politiska parti Saenuri, nuvarande Frihetspartiet. Högernationalisterna har även, på liknande sätt som NIS, ägnat sej åt mediakampanjer för att skönmåla regeringen under Park Geun-Hye och smutskasta politisk opposition i utbyte mot olaglig ekonomisk ersättning av minst 50 miljoner kr.

Uppenbarligen var det ekonomiska samarbetet med dessa högernationalistiska grupper igång redan under president Lee Myung-Baks regeringstid. (Chaebols? och) chefer för traditionell media mörkade troligen omfattningen av den olagliga opinionsmanipulering som hindrade Moon Jae-In att bli president år 2012 och istället gjorde att Park Geun-Hye kunde bli president genom valfusk. Se (tråd) om mediamanipulering.


Vi känner till från falsk flagga Sewol att högernationalister hånade och demonstrerade mot föräldrar till drunkande gymnasieelever i Sewol, när föräldrarna krävde en utredning och haverikommission för att få reda på sanningen om varför färjan Sewol sjönk.

Troligen var dessa högernationalister avlönade av regeringsadministrationen under Park Geun-Hye för att smutskasta och skapa kravaller mot föräldrarna till dom drunknade gymnasieeleverna i färjan Sewol.

Vi får dock vänta och se om hela sanningen kommer fram om Sewol.


I övrigt har nyheterna mest varit fyllda med skandaler och åklagarutredningar mot NIS samt arresteringar av NIS-chefer för påverkan på presidentvalet 2012. Jag får se om jag lyckas sammanställa nyhetsflödet i annan/andra mer lämplig(a) tråd(ar) på ett bra sätt.

Anmäl
2017-09-27 21:03 #127 av: Cireea

Herregud, hur kan hon blåneka när det finns massor av bevis? Jisses.. finns det någon som ens tror hon är oskyldig? Funderar Hade varit intressant att läsa typ en propagandaartikel där man målar upp fd. presidenten som oskyldig.  

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-11 12:54 #128 av: Huygens

Nu när det är dags för åklagarna att begära förlängning av Park Geun-Hyes arrestering (före 16:e okt), höjer Parkanhängare sina röster för att Park ska släppas fri, då anhängarna anser att hon är oskyldig. Anhängarna demonstrera mer eller mindre kontinuerligt utanför domstolsbyggnaden.

Även Frihetspartiets ledare Hong Jun-Pyo (också stavat Joon-Pyo) tycker att en fortsatt arrestering är obefogad. Korea Herald, 2017-10-10


I samband med att Park Geun-Hye ville "reformera" skolböckerna för gymnasieelever och bl a framställa sin far Park Chung-Hee i skönmålande dager, åberopade president Park Geun-Hye 1000-tals skrivna "vittnesmål" som påstods komma från koreaner som gav fördelaktiga omdömen om dom nya "reformerade" skolböckerna.

Experter och universitetsfolk riktade dock skarp kritik mot Geun-Hyes "reformerade" statliga skolböcker, som ansågs presentera en lögnaktig bild av Sydkoreas historia, bl a om Gwangjumassakern (se NIS) som framställdes som ett "omotiverat upplopp" där militärens massakrer utelämnades.

President Park Geun-Hye å sin sida hävdade att hon ville stoppa "vänstervridningen" i dom existerande skolböckerna, som producerats av oberoende skolboksförfattare.

Nu visar det sej att dom 1000-tals "vittnesmålen" som uppgavs vara skrivna av positiva koreaner, mestadels är fejk. Det rör sej om "vittnesmål" från personer som aldrig existerade, fantasipersoner, 1000-tals påhittade personer som "skrev" fejkade positiva omdömen om Park Geun-Hyes "reformerade" skolböcker.

Personnamn, adresser och telefonnumer, allt var fejk i "vittnesmålen".

Det visar sej även att 1600 av dom fejkade personerna uppgavs bo på samma gatuadress, så någonstans har Park Geun-Hyes egen personal antingen tappat entusiasmen kring fejkandet av "vittnesmålen" eller helt enkelt struntat i att göra sitt olagliga fuskarbete annat än undermåligt. Korea Herald, 2017-10-11

Åklagare ska nu utreda tillkomsten av dom fejkade vittnesmålen.

Anmäl
2017-10-11 13:06 #129 av: Cireea

Herregud, när man läser det såhär låter det jättelöjligt med massa fejkade "vittnesmål". Oberörd Verkligen sandlådenivå. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-11 13:52 #130 av: Huygens

#129 Ja, det känns som om Park Geun-Hye varit mer än bara en smula korrumperad. Det känns som om hon varit världsfrånvänd och haft en orealistisk syn på vilka reaktioner hennes ledarskap kunde resultera i.

En tid var hon ju först vanlig riksdagsledamot i flera år och jag kan inte förstå hur hon kunnat hålla en sådan hög position utan att bli ifrågasatt av allmänheten långt innan hon blev president. Kanske fanns det ett antal personer i det dolda som "administrerade" henne så att Geun-Hyes värsta sidor inte märktes så mycket?

Förutom NIS valfusk har ju media också mörkat, vilket säkert hjälpt henne till presidentmakten.

Samtidigt kan jag tycka på ett plan att det är bra att Sydkorea fick en så genuint usel president som Park Geun-Hye, för det har gett landet möjlighet att komma till roten med den utbredda politiska korruptionen. Om Geun-Hye varit lika smart och mer återhållsam, såsom Lee Myung-Bak, är jag rädd att det odemokratiska styret kunnat fortsätta i många år till med en lång rad av nya skurkpresidenter från Saenuri/Frihetspartiet.

Och ovan på allt kan man tycka att den koreanska folkmajoriteten varit en smula för lättlurad när dom lät Geun-Hye bli president. Kunde folket verkligen inte se igenom propagandan på nätet och Lee Myung-Baks politik?

Anmäl
2017-10-11 14:22 #131 av: Cireea

"Samtidigt kan jag tycka på ett plan att det är bra att Sydkorea fick en så genuint usel president som Park Geun-Hye, för det har gett landet möjlighet att komma till roten med den utbredda politiska korruptionen. Om Geun-Hye varit lika smart och mer återhållsam, såsom Lee Myung-Bak, är jag rädd att det odemokratiska styret kunnat fortsätta i många år till med en lång rad av nya skurkpresidenter från Saenuri/Frihetspartiet." 

Jag var precis inne på samma tankar, för att det ska kunna bli bättre måste det också bli värre. Nu kanske Sydkorea inte var ända nere på botten med Park Geun-Hye, men dom var verkligen djupt nere i skiten så att säga. Tack vare detta kan man nu hoppas att landet reser sig ur den politiska korruptionen. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-13 17:54 #132 av: Huygens

En dokumentärfilm om Park Geun-Hye har gjorts. Filmen släpps på biografer 26:e oktober och heter på engelska "Mis-President", regisserad av Kim Jae-Hwan.

Tanken med "Mis-" i filmnamnet är att det ska kunna tolkas som både Miss (fröken) och Myth (myt). Dokumentärfilmen sträcker sej från 1960-talet fram till modern tid. Korea Herald, 2017-10-11


Domstolen har beslutat förlänga Park Geun-Hyes arrestering med ytterliggare 6 månader, efter begäran av åklagare. Beslutet tillkännagavs Fredag den 13:e. Korea Herald, 2017-10-13

Rättegången mot Park Geun-Hye har hört 70 vittnen och kommer försöka höra 300 vittnen till. Många vittnena har fördröjt sin medverkan eller har uteblivit från rättegången. Det är nu osäkert om ett domslut alls kan komma före årets slut.

Frihetspartiet (Geun-Hyes parti) säger att domstolen "gett efter för politisk påtryckning".


Sen en till synes mindre sak. Blå Huset (Cheong Wa Dae) har hittat dokument som på två ställen friserats för att framställa Park Geun-Hyes agerande i bättre dager i samband med Sewol. Korea Herald, 2017-10-12

Blå Huset har begärt en utredning som formellt påbörjats av åklagarna. Korea Herald samt Korea Times, 2017-10-13

Tyvärr ser det initiala materialet i nyhetsartiklarna ganska klent ut, med tanke på allt som hände med och kring Sewol och det är frågan vad resultatet blir juridiskt, om det blir något resultat alls. Ur mitt perspektiv är det som hände Sewol kanske lika omfattande som dom övriga rättegångsärendena tillsammans.


Park Geun-Hyes fängelsemat ser inte alltför spännande ut, men väcker trots det kritik, för hon anses få bättre mat än vissa pensionärer och studerande. Korea Herald, 2017-10-11

Och så ett sidospår.

Samsungchefen Lee Jae-Yong, som dömdes till 5 års fängelse har nu lyckats få sin överklagan upp i domstol. En viktig bit bevis är en anteckning gjord av president Park Geun-Hyes presidentrådgivare, An Chong-Bum. Korea Herald, 2017-10-12

Om Chong-Bums anteckning inte anses giltigt bevis, kan Samsungchefen få ett mycket lägre straff, troligen villkorlig dom.

Anmäl
2017-10-13 19:43 #133 av: Cireea

"En dokumentärfilm om Park Geun-Hye har gjorts. Filmen släpps på biografer 26:e oktober och heter på engelska "Mis-President", regisserad av Kim Jae-Hwan." 

Intressant, den måste jag se! Tummen upp

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-16 12:35 #134 av: Huygens

Ny rättegång för kulturministern Cho Yoon-Sun och hennes överklagade dom kommer att påbörjas imorgon (tisdag) tillsamman med överklagan från den presidentielle personalchefen Kim Ki-Choon. Korea Herald, 2017-10-15


President Park Geun-Hye fortsätter neka till att ha gjort något som helst fel och anser sej enbart ha blivit "lurad av en vän". Park Geun-Hye anser sej dessutom vara utsatt för politisk vendetta.

Korea Herald, 2017-10-17
Korea Times, 2017-10-17

I sitt första uttalande sedan rättegången börjat säger Park Geun-Hye också att hon "förlorat tron" på det domstolssystemet.

Till råga på allt avgick dessutom Park Geun-Hyes alla 7 (sju) advokater, officiellt sett i protest mot att arresteringen mot Park Geun-Hye förlängdes. Rättegången kommer fördröjas ytterliggare, då nya statliga advokater måste utses.

Dom nya advokaterna måste läsa igenom mer än 100 000 sidor rättegångsdokument. Läser advokaterna 200 sidor/dag, blir det 1000 sidor i veckan. Då är advokaterna inlästa om ett par år.

Smart.

Anmäl
2017-10-16 12:48 #135 av: Cireea

Park Geun-Hye fortsätter att roa mig med sina förklaringar och nekelser Skrattar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-17 18:47 #136 av: Huygens

Att Park Geun-Hyes 7 advokater allihop avgått på en och samma gång är tydligen något som hänt förut. När fd presidenterna Chun Doo-Hwan och Roh Tae-Woo ställdes inför domstol, hände samma sak. Se också #106 och #38.

Så domarna i fallet mot Geun-Hye, verkar ha förberett sej med statliga advokater som troligen redan är inlästa på rättsfallet och kan ta över ganska så snart. Korea Times, 2017-10-17

Park Geun-Hye själv förkastar rättegången som "politisk hämnd". Det får mej att fundera. Är ett sådant uttalande om "politisk hämnd" inte ett delvis erkännande att hon gjort något som varit allvarligt fel och att hon därför förväntar sej att motparten nu tar ut hämnd mot henne? Korea Times, 2017-10-17

Anmäl
2017-10-17 19:24 #137 av: Cireea

Låter lite som en miss i hennes uttalande Skämtar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-18 18:28 #138 av: Huygens

Det framkommer nu att i samband med att nätet drogs åt runt Park Geun-Hye och att hon avsattes, raderades 100-tals datorer och datorservrar i Blå Huset innan hon helt förlorade presidentmakten.

83 datorservrar, ca 300 stationära datorer och 15 bärbara datorer förstördes helt 2016-12-09, datumet då Park Geun-Hye sattes inför riksrätt.

Ytterliggare ett obestämt antal stationära datorer och bärbara datorer i Blå Huset förstördes även 2016-12-29, samt 22 datorservrar förstördes samma dag.

Många datorer i Blå Huset förstördes under den tid som statsminister Hwang Kyo-Ahn hade rollen av tillfällig vikarierande president. 2017-02-03 försökte ett oberoende juridiskt råd få tillgång till Blå Huset, men Hwang Kyo-Ahn stoppade det juridiska rådet från tillgång till Blå Huset och han vägrade samarbeta med rådet. Korea Times, 2017-10-18

Datorer och datorservrar förstördes i Blå Huset även vid datumen 2017-03-10 och 2017-04-17, då minst 60 datorservrar till förstördes.

Återstående datorservrar som inte var förstörda, hade fått sina hårddiskar omformaterade när Moon Jae-In inträdde som president i Blå Huset.


Blå Huset köpte även in 26 dokumentförstörare fram till februari 2017. Före oktober 2016 hade Blå Huset aldrig köpt in en enda dokumentförstörare.

Bevismaterialet förstördes.


Park Geun-Hye anklagar rättsväsendet för att frånta henne Mänskliga Rättigheter. Dels är Park Geun-Hyes fängelsecell alldeles för kall och dels är ljuset på, hela natten så hon inte kan sova. Dessutom har hon fått en smutsig fängelsecell som saknar tapeter.

Fängelseledningen säger att golvvärmen i Park Geun-Hyes cell är aktiverad och att nattbelysning måste vara på för att fängelsevakterna ska kunna titta in i cellen nattetid. Smuts i cellen får hon själv dela med.

En civilrättslig grup kallad MH Group har därför lämnat en skrivelse till UNHCR. Park Geun-Hyes advokat säger att denne aldrig hört talas om MH Group, men att det såklart kan finnas intressegrupper över hela världen som vill hjälpa Park Geun-Hye. Korea Herald, 2017-10-18

Anmäl
2017-10-18 18:53 #139 av: Cireea

Låter inte alls sjukt misstänksamt att så mycket förstördes och raderades i samband med fd. presidentens avsättning, nej då. Inte alls. Skämtar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-20 12:49 #140 av: Huygens

Park Geun-Hye har bestämt sej för att inte komma till rättegången, i alla fall för tillfället. Park Geun-Hye uppger hälsoskäl för sin frånvaro.

Riksdagsledamoten Cho Won-Jin för det lilla Patriotiska Partiet har inlett en hungerstrejk till stöd för Park Geun-Hye. Tusentals demonstranter har visat sitt stöd för Park Geun-Hye utanför Seouls domstolsbyggnad och viftat med koreanska flaggor. Korea Herald, 2017-10-19


Det har kanske visats förut, visar det i alla fall igen, längst ner i artikeln en bild på Park Geun-Hyes fängelsecell på 10 m2. Tydligen är hon ensam i cellen som annars delas av 6-7 fångar. Jag antar att dom måste sova i 3-våningssängar för att även få plats med toa och handfat? Korea Times, 2017-10-20

Företrädare från Lotte och SK har förhörts i domstolen under veckan rörande mutbrott och utpressning av Park Geun-Hye-regeringen. Korea Herald, 2017-10-19

Anmäl
2017-10-20 13:51 #141 av: Cireea

#140 Skillnad på folk och folk Skämtar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-23 14:16 #142 av: Huygens

Ännu en central tjänsteperson kan vara inblandad i upprättandet och tillämpningen av den 10 000 kulturpersoner stora svartlistningen.

Det rör sej om president Park Geun-Hyes presidentrådgivare (en av flera) Woo Byung-Woo som getts reseförbud. Woo Byung-Woo utförde arbete med civil inrikespolitik och kommer nu att kallas till förhör av åklagare. Korea Herald, 2017-10-23

Bakgrunden är att den nyligen arresterade NIS-chefen Choo Myeong-Ho (se inlägg1 och inlägg2) har uppgett i förhör att presidentrådgivaren Woo Byung-Woo var ansvarig för att administrera och leda den olagliga övervakningen av icke önskvärda kulturpersoner (artister, skådespelare, författare m fl).

Delar av NIS övervakningsarbete, telefonavlyssningar, olaga läsningar av personliga email, gjordes enligt kommando från kulturministeriet på order av presidentrådgivaren Woo Byung-Woo.

Anmäl
2017-10-23 14:26 #143 av: Cireea

Inte förvånad att fler är inblandade i den där svartlistan.. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-23 14:48 #144 av: Huygens

Ja, och något som jag missat är att Frihetspartiets ledare Hong Joon-Pyo tydligen dömdes till 18 månaders fängelse för inblandning i korruption i samband med självmordet av affärsmannen Sung Wan-Jong, se #59.

Tydligen överklagade Frihetspartiets ledare Hong Joon-Pyo domen i april i år (2017) och kunde därmed utmana Moon Jae-In i presidentvalet i maj månad. Frihetspartiets ledare Hong Joon-Pyo väntar fortfarande på att hans rättsfall ska tas upp i den överklagade domstolen. Korea Herald, 2017-10-23

Kan det vara därför som partiledare Hong Joon-Pyo vacklar med att utesluta Park Geun-Hye ur Frihetspartiet om det är så att han själv riskerar fängelsestraff?

Anmäl
2017-10-23 14:51 #145 av: Cireea

Där ser man Funderar Verkar som att det där Frihetspartiet inte är så mycket för frihet med tanke på alla dessa fängelsestraff. Gapskrattar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-23 15:23 #146 av: Huygens

Det kan vara så att det under Park Geun-Hye rådde en sådan hierarki med korruption att dom flesta gett upp och bara ville ta åt sej en bit av kakan. Om någon gick mot strömmen fick denne troligen alla andra mot sej. Förvaltningschefer, åklagare, domare, justitiepersonal, NIS-chefer, regeringsministrar, mellanchefer, polischefer, handläggare, administratörer, presidentrådgivare, militärpersonal, chaebols osv.

Och alla vill dom inte hamna i fängelse.

I det läget kan det ha varit svårt för någon som bara sitter på en mellanposition, om än ganska högt upp, att göra något åt korruptionen. Vi minns att chefsåklagaren Chae Dong-Wook plötsligt avgick när han hade börjat utreda NIS brott (inlägg) år 2013. Jag tror aldrig att chefsåklagerens namn nämndes i själva NewsTapa-dokumentären, men det var ganska tydligt att han utsattes för en smutskastningskampanj och anklagades för att ha ett "oäkta" barn, här i Korea Herald, 2014-05-07.

Det är också lite förbryllande att det anses som en "synd" att ha "oäkta" barn. Men det kan ha varit en förevändning för att dölja det faktum att chefsåklagaren Chae Dong-Wook hotades av NIS och kände sej tvingade att avgå för att inte gå ett öde tillmötes likt affärsmannen Sung Wan-Jong. Korea Herald, 2013-09-30


Man kan också fundera på om partiledare Hong Joon-Pyo i det läget gått med på korruption, inte för att han ville vara korrumperad, utan för att han var tvungen, ifall han ville berhålla sin politiska maktposition och inte göra sej till ovän med alla andra.

Om det rådde en så djup korruption, är det otroligt att det nu verkar nystas upp, bit för bit.

Anmäl
2017-10-23 18:52 #147 av: Cireea

"et är också lite förbryllande att det anses som en "synd" att ha "oäkta" barn. " 

Ja.. sånt lever tyvärr kvar i Sydkorea. Ledsen

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-25 11:56 #148 av: Huygens

Park Geun-Hye har fått fem nya advokater, vars namn är hemliga tills rättegången börjar igen så att advokaterna får lugn och ro. Mer än 120 000 sidor dokument måste läsas igenom av advokaterna. Korea Herald, 2017-10-25


Ännu en presidentrådgivare står åtalad och åklagaren yrkar på 2,5 års fängelse. Det rör sej om presidentrådgivare Jeong Ho-Seong som ingick i den sk dörrhandtagstrion. Presidentrådgivare Jeong Ho-Seong har fungerat som ett slags springpojke mellan Park Geun-Hye och Choi Soon-Sil, genom att olagligt förmedla konfidentiella (hemliga) dokument. Korea Herald, 2017-10-25

Presidentrådgivare Jeong Ho-Seong erkänner sina handlingar, men säger att han inte trodde att det var olagligt att överlämna konfidentiella dokument till en av presidentens bekanta. Rättegången börjar troligen 2017-11-15.

Presidentrådgivarna Lee Jae-Man och Ahn Bong-Geun var dom två andra personerna i dörrhandtagstrion, som hindrade riksdagsledamöter och hindrade dom högsta förvaltningscheferna från att komma nära Park Geun-Hye.

Anmäl
2017-10-25 13:47 #149 av: Cireea

120 000 sidor ?! Förskräckt

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-27 20:54 #150 av: Huygens

#149 Advokaterna har kanske följt rättegången och kanske är inlästa (hoppas jag).


Inte riktigt relaterat till Park Geun-Hye denna gång, utan till ett annat parti och rör domslut mot en riksdagsledamot.

Det lilla Folkets Parti har nu en riksdagsledmot, Park Joon-Young, som dömts till 2,5 års fängelse för att olagligt tagit emot en mindre summa i ekonomiskt partistöd. Det här är andra domen i saken mot riksdagsledmot Park Joon-Young, efter ett överklagande. Korea Herald, 2017-10-27

Riksdagsledamot Park Joon-Young kommer nu överklaga till Suveräna domstolen, som har den nya färska ordförande Kim Meong-Su (inlägg), tillsatt av Moon Jae-In.

Lite kryptiskt nämner artikeln att Park Joon-Young inte satts i fängelse för att riksdagen "är igång". Jag trodde han inte satts i fängelse för att domen inte vunnit laga kraft, pga överklagandet till Suveräna Domstolen. Park Joon-Young dömdes även att betala ett belopp motsvarande 200 000 kr.

Anmäl
2017-10-28 02:00 #151 av: Cireea

Mycket olagliga pengar som flugit omkring.. Oberörd

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-31 18:20 #152 av: Huygens

Hembesök igen!

Gryningsräderna duggar tätt och denna gång slog åklagarna till mot hela 10 platser idag på morgonen. Däribland fick 3 tidigare NIS-chefer, Nam Jae-Joon, Lee Byung-Ki och Lee Byung-Ho, hembesök och åklagarna beslagtog datorer, mobiler och dokument.

Dessutom fick förre kulturministern Cho Yoon-Sun hembesök igen och åklagarna letade bevismaterial. Kulturminister Cho Yoon-Sun nämns i #0 och har redan fällts i domstol och fått ett år villkorlig dom, som hon överklagat.

Nu fick hon besök på nytt i en överraskande gryningsräd.


Undra hur det känns att vara helt genomkorrumperad och plötsligt vakna en morgon omgiven av poliser och åklagare i mörka kostymer.


I alla fall har dom två sista medlemmarna i dörrhantagstrion arresterats, presidentrådgivarna Ahn Bong-Geun och Lee Jae-Man till president Park Geun-Hye. Presidentrådgivarna ser inte jätteglada ut på fotona. Korea Herald, 2017-10-31 samt Korea Times

Dörrhantagstrion nämns i #78 och i #148. Den tredje medlemmen är Jeong Ho-Seong och även han är nu formellt gripen. Dörrhandtagstrion har tjänat Park Geun-Hye sedan år 1998.

Tydligen har historien utvecklat sej under dagen. Från början utsattes dom två presidentrådgivarna Ahn Bong-Geun och Lee Jae-Man bara för en gryningsräd där deras tillhörigheter beslagtogs. Men senare under dagen meddelades att dom båda presidentrådgivarna hade arresterats. Korea Herald samt Korea Times, 2017-10-31

Ahn Bong-Geun var president Park Geun-Hyes kommunikationssekreterare och Lee Jae-Man ansvarade för Blå Husets interna "affärer".


Bakgrunden till arresteringarna av presidentrådgivarna Ahn Bong-Geun och Lee Jae-Man samt kulturministern Cho Yoon-Sun är att dom tre + ett antal andra personer gjort sej skyldiga till tagande av muta från NIS.

Tydligen har NIS-chefen Lee Hun-Soo brutit samman och golat i ett förhör. Det rör sej initialt om ett mycket litet belopp i muta, något över 3 miljoner kr. Korea Times rapporterar att NIS-chefen olagligt gav 800 000 kr/år till var och en av dom högsta tjänstepersonerna i Blå Huset. Åklagarmyndigheten är dock förtegen om det exakta beloppet.

NIS-chefens mutor togs från ett NIS-konto för "särskilda aktiviteter" i sk svarta projekt och pengatransaktionerna var omgärdade och mörkade av nationell säkerhet, vilket gjorde att mutorna inte behövde redovisas i bokföring eller interna papper.

Samtliga personer som utsatt för dagens gryningsräder, har fått reseförbud.


Frihetspartiet är inte alls glada över dom uppdagade skandalerna och tycker istället att den tidigare administrationen från sedan länge avlidne president Roh Moo-Hyun ska undersökas.

Om dom tre presidentrådgivarna i dörrhandstrion fälls för tagande av muta i sina roller av tjänstepersoner åt presidenten, riskerar dom livstids fängelse.

Anmäl
2017-10-31 22:21 #153 av: Cireea

Mer som händer, de ska bli spännande att följa händelseförloppet. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-11-01 09:28 #154 av: Huygens

När jag först läste om dörrhandtagstrion (doorknob trio på engelska) tänkte jag att dom kommer aldrig åtalas. Det som hänt är inte vad jag förväntade mej. Moon Jae-In måste ha satt några väldigt metodiska åklagare på saken, med tanke på att 100-tals datorer med den kritiska informationen förstörts i Blå Huset och att allt bevis borde vara borta.

Samtidigt kan jag inte skaka av mej känslan att dörrhandtagstrion bara är frontfigurer, springpojkar och dörrvakter åt Choi Soon-Sil och president Park Geun-Hye. Det måste funnits fler personer med större bestämmanderätt, som dragit i trådarna ovanför Park Geun-Hye.


Tydligen pågår ett antal rättegångar runt Park Geun-Hye. Musikproducenten Cha Eun-Taek står åtalad för att ha utfört utpressning, förskingrat pengar och tagit mutor. Korea Herald, 2017-11-01

Musikproducenten Cha Eun-Taek har på uppdrag av Choi Soon-Sil pressat olika kommersiella intressenter och företag att teckna kostsamma kontrakt med ett reklamföretag kontrollerat av Choi Soon-Sil.

Musikproducenten Cha Eun-Taek har utfört arbete med bl a BIGBANG och Psy. Cha Eun-Taek har erkänt sina brott och ber domstolen om överseende med hans olagliga handlingar.

Miljonären Cha Eun-Taek säger att han varje dag står tårfylld av ånger och skam framför sin spegel. Åklagaren yrkar på 5 års fängelse. Dom faller 2017-11-22.

Anmäl
2017-11-01 14:39 #155 av: Cireea

Vad menas med "dörrhantagstrion" Funderar 
Är det kopplat till deras jobb? Eller på sättet dom blev arresterade på? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-11-01 17:23 #156 av: Huygens

#155 Trion vaktade dörren i Blå Huset till president Park Geun-Hyes kontor, så ingen fick komma in, utom ett fåtal som trion kände i förväg. Det gjorde att Park Geun-Hye periodvis var osynlig för riksdagen och media, med noll dialog. Jag tror alla tre i trion varit i tjänst hos Park Geun-Hye sedan 1998. Vem som betalat deras löner när dom inte hade tjänstepersonsgrad, är en bra fråga.

Anmäl
2017-11-01 18:26 #157 av: Cireea

#156 Aaah okej Tummen upp Tack! 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-11-01 19:05 #158 av: Huygens

Uttrycket dörrhantagstrion myntades av media.

Anmäl
2017-11-03 14:17 #159 av: Huygens

Frihetspartiet har nu, efter stor vånda och interna diskussioner, beslutat utesluta Park Geun-Hye. En av anledningarna till uteslutningen är att uteslutningen är ett krav från Bareunpartiet för att Bareun ska vilja slå sej samman med Frihetspartiet. Korea Times, 2017-11-03

Möjligheten är också att Bareun nu kan råka ut för avhopp av riksdagsledamöter till Frihetspartiet, vilket kan frånta Bareun statusen som förhandlingsparti, vilket kräver minst 20 riksdagsplatser.


Riksdagsledamoten Lee Koon-Hyon för Frihetspartiet, har nu dömts till 2 års villkorlig fängelsedom för tagande av olaga donationer och för att ha dribblat runt med ekonomiska medel till sina politiska rådgivare. Dom fifflade beloppen är små, mellan 120 000 - 200 000 kr. Korea Herald, 2017-11-03

Riksdagsledamoten Lee Koon-Hyon tänker överklaga domen till Suveräna domstolen. Om domen vinner laga kraft, förlorar Lee Koon-Hyon sin riksdagsplats.

Anmäl
2017-11-05 00:36 #160 av: Cireea

Det var på tiden att hon blev utesluten.. Vilar huvudet i handen

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-11-05 00:59 #161 av: Cireea

Jag minns inte om vi tagit upp detta i tråden eller någon annan tråd. Hur som helst ber jag om ursäkt om jag gör en "dubbelpost" så att säga. 

Två av före detta presidenten Park Geun-Hyes sekreterare har blivit anhållna. Anledningen ska vara att de tagit emot mutor, men det står även i artikeln att det finns andra grunder till arresteringen.

Seoul Central District Court utfärdade arresteringsordern för Ahn Bong-Geun och Lee Jae-Man. De båda männen är anklagade för att ha tagit emot mutor från NIS på 4 biljoner won (3,58 miljoner dollar). 

Ahn var en privat sekreterare åt f.d presidenten mellan 2013-2015 och sedan kommunikationssekreterare för statliga angelägenheter fram till 2016. Lee var en sekreterare för allmänna angelägenheten mellan 2013-2016.

  (Källa)

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-11-06 11:18 #162 av: Huygens

#161 Ja, dom får sina fiskar varma.


En chef i "Finansinspektionen", eng. Financial Supervisory Service (FSS), har begärts arresterad för att ha gett förmåner till några personer under regeringen upprättad av Park Geun-Hye. Det rör sej om FSS-chefen Lee Byung-Sam. Korea Times, 2017-11-04


Frihetspartiet stärker sin position i riksdagen efter att ha uteslutit Park Geun-Hye, då 9 medlemmar i Bareun uppmuntrats att hoppa av Bareun och nu ska gå över till Frihetspartiet. Korea Times, 2017-11-06

Med sådana vänner behöver Bareun inga fiender.

Det kommer ta till torsdag (2017-11-09) att administrera övergången av riksdagsledamöterna från Bareun till Frihetspartiet. Avhopparna säger att dom lämnar Bareun för att dom inte stillatigande kan bevittna aktiviteterna av president Moon Jae-In (Demokratiska Partiet).

Anmäl
2017-11-06 11:29 #163 av: Cireea

Jag trodde att Bareun och Frihetspartiet skulle slås samman när Par Geun-Hye blivit utesluten? Funderar Varför hoppar medlemmar av Bareun för Frihetspartiet om dom ändå ska slås samman? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-11-06 11:57 #164 av: Huygens

Ja, det är en bra fråga. Nu gissar jag lite, men kanske tycker en del i Bareun om sin nyvunna frihet som självständigt parti?

Kan det också vara så att en del ledamöter i Frihetspartiet fortfarande är lojala mot Park Geun-Hye och inte riktigt välkomnar alla medlemmar i Bareun?

Anmäl
2017-11-06 12:00 #165 av: Cireea

Ja, så kan det i för sig vara.. Funderar Bra poäng där Huygens. Du tänker alltid steget längre än mig. Skrattar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-11-07 14:06 #166 av: Huygens

Hembesök igen.

Åklagarmyndigheten gjorde på morgonen 4 gryningsräder, dels 3 räder mot enskilda personer och dels 1 räd mot kontoret till Koreas e-Sportsorganisation i Mapo, Seoul.

Åklagarna ger inte hela eller ens delar av namnen på dom granskade personerna. En av personerna nämns bara under namnet Yoon och dom två andra namnges inte alls. Alla 3 begärs arresterade av åklagarmyndigheten för förskingring år 2015 av donationer från Lotte Homeshopping till fonder upprättade av Park Geun-Hye och Choi Soon-Sil.

Yoon och dom två andra personerna är tydligen assistenter till presidentrådgivare Jun Byung-Hun, som nu misstänks för korruption. Presidentrådgivare Jun Byung-Hun är inte begärd arresterad och arbetade under Park Geun-Hye.

Presidentrådgivare Jun Byung-Hun har tidigare förhörts förra året för sin inblanding i slaskfonder kring Lotte och mutor samt förskingring i storleksordningen av 2 - 4 miljoner kr. Hittills har inte åklagarmyndigheten kunnat knyta presidentrådgivaren Jun Byung-Hun till något av brotten men ska nu granska presidentrådgivaren noggrannare.

Presidentrådgivare Jun Byung-Hun kan ev vara inblandad i finansiering av högernationalister med pengar som olagligt skänkts av NIS. Bl a har ordförande Choo Sun-Hee, för Koreas Föräldrafederation, sagt att NIS skänkt en kvart miljon kr till Föräldrafederationen. Korea Times, 2017-11-07


Och så en språklektion om Frihetspartiet och Saenuri. Korea Times, 2017-11-06

Anmäl
2017-11-07 16:35 #167 av: Cireea

Säga vad man vill.. men det händer saker i rasande fart i Sydkorea! 
Undrar hur länge alla dess utredningar och åtal kommer hålla på, flera år? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-11-11 14:33 #168 av: Huygens

#167 Med överklaganden kan det nog hålla på två år i alla fall.

Åklagaren yrkar på 3,5 års fängelse mot vice kulturminister Kim Chong för inblandning i NIS valfuskmanipulering vid presidentvalet år 2012, förskingring och maktmissbruk. Om vice kulturminister Kim Chong får det yrkade straffet, får denne ett längre straff än vad ordinarie kulturminister Cho Yoon-Sun fick för svartlistningen (som är ett annat brott). Korea Herald, 2017-11-08

Åklagaren yrkade även på 1,5 års fängelse för Choi Soon-Sils systerdotter Jang Si-Ho för medverkan i förskingringen till slaskfonder och för olaga hantering av hemliga dokument. Chosun Ilbo, 2017-11-09, foto på Jang Si-Ho som ser lagom glad ut, modern är troligen Choi Soon-Deuk (?).

Systerdottern Jang Si-Ho har samarbetet med åklagarna och lämnat uppgifter om både Park Geun-Hye och Choi Soon-Sil samt överlämnat 2 bärbara datorer med dokument som kunnat föra rättsprocessen framåt.

Dom faller 2017-12-06.

Anmäl
2017-11-11 16:14 #169 av: Cireea

#168 Jisses, två år! 
Då kan vi förvänta oss att processen håller på ett bra tag till. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-11-14 14:35 #170 av: Huygens

Nu har dom fallit i några av dom överklagade fallen. Dom dömda kan säkert överklaga till Suveräna Domstolen, men jag tvivlar på att deras domar ändras nu. Följande personer har fått sina straff fastställda:

Choi Soon-Sil, inofficiell presidentrådgivare, 3 års fängelse
Choi Kyung-Hee, universitetet Ewhas ordförande, 2 års fängelse
Kim Kyoung-Sook, universitetet Ewhas prefekt, 2 års fängelse

Namkung Gon, universitetet Ewhas professor, 1,5 års fängelse
Rhu Cheol-Kyun, universitetet Ewhas professor, villkorlig dom
Lee In-Seong, universitetet Ewhas professor, villkorlig dom
(ej namngiven 1), universitetet Ewhas administratör, villkorlig dom

(ej namngiven 2), universitetet Ewhas administratör, böter
(ej namngiven 3), universitetet Ewhas administratör, böter

Moon Hyung-Pyo, hälsominister, 2,5 års fängelse
Hong Wan-Sun, Nationella Pensionsfondens ordförande, 2,5 års fängelse


Korea Herald, 2017-11-14 (om Ewha)
Korea Times, 2017-11-14 (om Ewha)
Korea Herald, 2017-11-14 (om hälsoministern)

Lägg märke till att dom kriminella förbrytarna från Ewha har försetts med handklovar, men det är enbart dom manliga skurkarna som bundits med rep nära armbågarna och runt ryggen. Tydligen vill ordningsmakten säkerställa att dom gripna inte ska kunna ägna sej åt våldsamheter.

Domarna i relation till Ewha Kvinnas Universitet har att göra med det felaktiga sätt som dottern Chung Yoo-Ra antogs till sin utbildning samt att hon fick goda resultat på prov hon aldrig genomförde. Choi Soon-Sil har nog fler domar att vänta.

Hälsoministern och pensionsordförande fick sina domar för mened, för tagande av mutor och genom maktmissbruk möjliggjorde en olaglig bolagssammanslagning av två företag, vilket var fördelaktig för Samsung och resulterade i förskingring av pensionsfondens pengar.

Hälsominister Moon Hyung-Pyo anser sej inte ha gjort något fel.

Anmäl
2017-11-14 16:46 #171 av: Cireea

Skönt att domar blivit fastställda. En hel del villkorliga domar ser jag också. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-11-19 18:28 #172 av: Huygens

En första dom har nu fallit mot en medlem i dörrhandtagstrion.

Presidentrådgivare Jeong Ho-Seong döms till 1,5 års fängelse för sekretessbrott. Ursprungligen stod Jeong Ho-Seong åtalad för att ha överfört 180 hemliga dokument till Choi Soon-Sil. Det har sedan reducerats till 47 hemliga dokument, men till slut gick det bara att bevisa att Jeong Ho-Seong överfört 14 hemlisar till Choi Soon-Sil. Korea Times, 2017-11-15

Svårigheten att fälla Jeong Ho-Seong kan ha att göra med att statsministern beordrade att 100-tals datorer skulle slås sönder i Blå Huset.


Själv säger presidentrådgivare Jeong Ho-Seong att han inte trodde att han gjorde något olagligt. Vakten på bilden ser ut som en bror till Ho-Seong. Korea Herald

Dom hemligstämplade dokumenten kom från riksåklagaren, från chefen för Skatteverket och från NIS. Dessutom fick Choi Soon-Sil känsliga dokument som var president Park Geun-Hyes utkast till tal, känsliga diplomatiska dokument och känsliga inrikespolitiska dokument.


Arresteringen av Choi Soon-Sil och presidentrådgivare An Chong-Bum (även Ahn Jong-Beom) förlängdes i förra veckan med 6 månader. Korea Times

Park Geun-Hye är på sjukhus för ryggsmärtor och ska röntgas med MRI. Korea Herald, 2017-11-16

Anmäl
2017-11-19 18:30 #173 av: Cireea

Det var snabba ryck! Måste ha varit ett ganska solklart fall ändå eftersom det gått så pass snabbt? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-11-20 01:31 #174 av: Huygens

#173 Jag vet inte. Mitt intryck är att fallet med presidentrådgivare Jeong Ho-Seong pågått ett tag, i månader, men först fått uppmärksamhet när tiden för dom närmade sej.


I #166 Jag skrev att Jun Byung-Hun var presidentrådgivare åt Park Geun-Hye, då jag antog det eftersom hans underlydande gjort fiffel med Lotte år 2016. Men det är tvärtom, Jun Byung-Hun är presidentrådgivare åt Moon Jae-In.

Tydligen har Jun Byung-Hun erbjudit sej att avgå och minst en tidning rapporterar att han redan avgått. Det är ju ett klart bakslag för Moon Jae-In. Korea Times, 2017-11-16

Tydligen har 4 personer blivit arresterade i samband med korruption med Lotte Homeshopping, varav två arresterade är underlydande till presidentrådgivare Jun Byung-Hun. En av dom gripna är generalsekreteraren för Korea e-Sport Association och bara känd under namnet "Cho", hur det nu är möjligt att media inte känner till Chos fullständiga namn. Korea Herald, 2017-11-16

Det är klart bekymmersamt om Park Geun-Hyes regering lyckats värva politiker i andra partier för att utföra korrumperad verksamhet.

Presidentrådgivare Jun Byung-Hun kommer att förhöras på måndag, 2017-11-20.  Media verkar vilja koppla Jun Byung-Hun till förhören med NIS-cheferna. Korea Herald

Det rör sej om ca 1 - 3 miljoner kr i muta. Presidentrådgivare Jun Byung-Hun säger sej inte ha gjort något fel. Korea Herald, 2017-11-16

Anmäl
2017-11-20 12:55 #175 av: Cireea

#174 Hmm, ja så kan det ju ha varit i för sig! 

Aj då..Ledsen Tråkigt för Moon Jae-In med ett sånt bakslag. Däremot bra att det framkommit och att Byun-Hun avgått (eller ska avgå?). 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-11-22 13:20 #176 av: Huygens

Domar har fallit. Fyra personer till har fått sina domar:

Förvaltningschef Song Sung-Gak, 4 år fängelse + 600 000 kr i böter
Mediamogul Cha Eun-Taek, 3 års fängelse
(Ej namngiven 1), villkorlig dom
(Ej namngiven 2), villkorlig dom

Förvaltningschefen Song Sung-Gak har styrt den statliga myndigheten Korea Creative Content Agency (wiki), som lyder under kulturministeriet. Förvaltningschefen Song Sung-Gak har även kunnat förvalta och råda över ekonomiska medel från Korea Eximbank (wiki), en bank som tillhandahåller pengar till underhållningsbranschen.

Förvaltningschef Song Sung-Gak, mediamogul Cha Eun-Taek samt dom två ej namngivna underlydande, döms för förskingring, penningtvätt, maktmissbruk och medhjälp till ekobrott åt Choi Soon-Sil. Korea Herald, 2017-11-22

I officiella sammanhang är mediamogul Cha Eun-Taek den mest kände och det är troligen därför han förekommer på foton och är den som omnämns mest i media, trots att det antagligen är förvaltningschef Song Sung-Gak som varit huvudmannen kring förskingringsbrotten relaterat till underhållnings- och musikbranschen samt fungerat som länk till kulturministeriet, kulturminister Cho Yoon-Sun samt Choi Soon-Sil.


Det visar sej nu att Park Geun-Hyes regering bröt mot gällande lagar när hennes regering tog fram dom nya "reviderade" historeböckerna till gymnasium och högstadium. Böckerna stoppades senare av Moon Jae-Ins regering och togs egentligen aldrig i bruk pga kraftiga protester mot skönmålandet av tidigare sydkoreanska diktaturregimer och skönmålande av NIS och militärens våldsbrott mot civila.

Budgeten till Park Geun-Hyes böcker för verifiering av innehållet låg på 35 miljoner kr, men det tog bara finansministeriet en dag att fatta beslut att innehållet i dom skönmålande historieböckerna kunde verifieras och inte var förvanskat.

Istället användes hälften av dom 35 miljoner kr i verifikationsbudgeten till reklamkampanjer för att få allmänheten att acceptera sitt lands nya skönmålade historia. Sättet som reklamföretagen handplockades av ministeriet är i strid med gällande lagar om offentlig upphandling. Korea Herald, 2017-11-21


Åklagarna har beslutat åtala Park Geun-Hye för mutorna som NIS gav till ministrar och personal i Blå Huset. Det innebär att en ny rättegång rörande NIS mutor kommer att starta och kanske pågå parallellt med nuvarande korruptionsrättegång. Korea Herald, 2017-11-20

Den nuvarande rättegången mot Park Geun-Hye har pausat för att dom 5 nya advokaterna ska kunna läsa in sej på målet efter att Park Geun-Hyes 7 ordinarie advokater avgick för några veckor sedan. Rättegången planeras återupptas på måndag nästa vecka. Korea Times, 2017-11-20

Park Geun-Hye vill inte träffa sina 5 nya advokater och hon har beslutat att inte längre närvara på rättegången utan stannar i sin fängelsecell.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.