Korea - kultur, historia och allmänt om korea

HBTQ i Armén

2017-04-21 12:56 #0 av: Huygens

En artikel i DailyMail uppger att Sydkoreas armé försöker hitta och åtala homosexuella pga av en film. (DailyMail)

Bakgrunden ska vara att två män gjort en explicit film (dock inte i en militär byggnad) som lagts på nätet. Det är högst förbryllande då jag trodde att Sydkoreas samhälle inte brydde sej om sådant.

.

Sydkoreas armé har förhört och försökt få soldater att ange sina homosexuella kamrater. Armén har även beslagtagit mobiltelefoner för att leta efter kontakter och meddelanden mellan män som kan avslöja sådana relationer.

Brottsutredningen görs av armen och inte av vanlig polis.

Arméns säkerhetstjänst har använt gaydating appar för att lura och locka till sej homosexuella som därmed avslöjas. En militär kapten har arresterats för fördröjande av utredning.

Dom två männen på videofilmen har förhörts och har uppenbarligen förmåtts eller tvingats ange kamrater. Artikeln i DM upper att utredarna varit hotfulla mot förhörda soldater. Armén vill få till stånd åtal och straffet för homosexuell aktivitet är upp till 2 års fängelse.

Situationen är svår att förstå då det är tillåtet för gay män att vara i det militära.

Anmäl
2017-04-21 14:56 #1 av: Cireea

Vad.. fan? Förskräckt
Hittar inga ord som beskriver min reaktion bättre. Oberörd

"Armén vill få till stånd åtal och straffet för homosexuell aktivitet är upp till 2 års fängelse." - Varför.. ? Funderar Jag trodde verkligen Sydkorea kommit längre i den utvecklingen än att se homosexualitet som något kriminellt. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-21 16:31 #2 av: Huygens

Jag förstår inte heller. Ett påstående som finns på Wikipedia är att det verkar som om Sydkoreas militär styrs av ålderdomlig lagstiftning. (Wiki om LGBT i Sydkorea)

Sydkoreas militärlag definierar homosexualitet som "sexaul harrasment", sexuellt trakasseri. Direkt homosexuell intimitet klassas enligt lagen, Paragraf 92 i Militärstraffbalken som "ömsesidig våldtäkt".

Militärstraffbalken är enligt Wikipedia juridiskt ifrågasatt sedan år 2010, men Sydkoreas (högsta?) Konstitutionsdomstol har fortfarande inte behandlat rättsärendet.

Sydkoreas militär klassificerar homosexuella som "personlighetsstörning", vilket kan leda till avsked eller placering på "institution" (?!). (wikisektion om militären)

.

Det här är helt förbluffande, så jag lämnar dörren öppen för att Wikipedia kan ha misstolkat Sydkoreas militärlag. Dock vet jag att korruption i Sydkoreas militär inte får hanteras av civil åklagare, utan en särskild militäråklagare hanterar ärendena enligt separat lag.

Hittade även en artikel år 2006 från The Advocate, som anger att 8 homosexuella soldater avskedades år 2005. Sydkoreas militär ville vid den tidpunkten inte uppge hur många som avskedas årligen. Om den principen fortfarande gäller motsägs delvis av DailyMailartikeln i #0, men DM har ibland fel med detaljer, så jag vet faktiskt inte... (The Advocate, 2006-02-18)

Nätet uppvisar flera färska artiklar där Sydkoreas militär sägs ha svartlistat namnen på misstänkta gaysoldater, t ex nyhetskanalen Towle Road uppger att mellan 40-50 soldater namngetts på listan. (Towle Road)

Anmäl
2017-04-21 21:50 #3 av: lilssgu

Det är tydligen strängare om sådant här i Öastasien Tyst

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Anmäl
2017-04-22 21:21 #4 av: sweetgum

suck ... :/

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Anmäl
2017-04-26 19:53 #5 av: Huygens

Av dom fem huvudkandidaterna till ny Sydkoreansk president, är bara en presidentkandidat positivt inställd till nya lagar som ska skydda homosexuell.

Presidentkandidaten Moon Jae-In (Liberala Partiet) däremot, sa i klartext att han är motståndare till homosexuella i en TV-debatt. (DM)

.

Presidentkandidaten för partiet Saenuri (fd president Park Geun-Hyes parti), Hong Joon-Pyo, sa att han ansåg att homosexuella soldater försvagade Sydkoreas militärstyrka. Presidentkandidat Hong har dessutom varit inblandad i en misslyckad date-rape, återberättad år 2005, där kvinnan inte blev helt medvetslös av boskapssömnmedlet/drogen, utan gjorde kraftigt motstånd.

Anmäl
2017-04-26 20:05 #6 av: Cireea

#5 "Presidentkandidaten för partiet Saenuri (fd president Park Geun-Hyes parti), Hong Joon-Pyo, sa att han ansåg att homosexuella soldater försvagade Sydkoreas militärstyrka"

Fruktansvärt uttalande.. Oberörd Vi får hoppas att han inte blir president..

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-04-26 20:21 #7 av: Huygens

Ja, alltså, i Sverige hade en sådan politiker fått avgå.

Edit: DailyMail uppger att det är dom stora kristna grupperna som gör den negativa synen möjlig. Kristna lobbygrupper stoppar ny lag. Men jag liter inte helt på DM, så frågan är vad bakgrunden verkligen är.

Anmäl
2017-04-27 13:53 #8 av: Huygens

Lite bilder på presidentkandidaten Sim Sang-Jung (uttalas Shim) för Rättvisepartiet och med stöd i arbetarklassen. Hon är den enda av dom fem centrala presidentkandidaterna som vill ha bättre lagar för att skydda homosexuella. Del av nyhetsklippet är från Busan. (YT/ARIRANG, 2017-04-23, 5 min)

Anmäl
2017-05-24 10:19 #9 av: Huygens

Sydkoreas militärdomstol slår nu till mot homosexuella soldater. Två fängelsedomar har utdömts och troligen väntar 32 homosexuella soldater på ytterliggare fängelsedomar. (DM)

Två soldater, den ene kapten, har dömts till sex månaders fängelse för homosex på sin fritid, utanför dom militära anläggningarna. Det är inte olagligt för civila att ägna sej åt homosex i Sydkorea, men det är en kriminell förbrytargärning om soldater ägnar sej åt samma sak, vilket straffas med fängelse. (DM)

Sydkoreas armé ägnar sej åt att sätta upp fejkade konton på sajter för gaydating, med syfte att lura och gripa homosoldater. Arméns brottsutredare tar också in soldater för sk homosexförhör och beslagtar mobiltelefoner.

Dom två soldaterna som tidigare i år förekom på en gaysexvideo har ännu inte hörts i domstol.

.

Taiwan kan bli det första östasiatiska land som tillåter gayäktenskap, då konstitutionsdomstolen (!) ska fatta beslut på onsdag. (DM)

Lagstiftningen i övriga länder i området är mer eller mindre diskriminerande.

Malaysias förre finansminister Anwar Ibrahim (wiki) som varit ansvarig för inköp av modern malaysisk flygradar på 1990-talet och som visste att radarsystemet kunde spåra MH370 långt ut på Indiska Oceanen, dömdes till 5 års fängelse för homosex i Malaysia år 2015. (YT/Queenie Hubert inslag från CNN, 2014-04-06, 4 min)

Troligen hade Ibrahim inget att göra med homosexualitet, men då han blev lite för frispråkig med att det var Malaysias regering som låg bakom flask flagga MH370, valde Malaysias regeringen att koppla honom till hans chaufför som påstods vara homosexuell. En regeringslojal politiserad domstol utfärdade ett 5-årigt fängelsestraff mot Ibrahim, som effektivt avlägsnade fd finansminster Ibrahim från det massmediala ljuset. (The Telegraph, 2015-01-29)

.

Korea Observer skriver att många homosexuella i Sydkorea gifter sej i heteroäktenskap pga samhällstrycket. Olika kristna kyrkor medverkar till diskrimineringen och talespersonen för Presbyteriankyrkan säger att homosex är ondska som förstör mänskligheten. (The Korea Observer, 2015-02-11)

En dom från Sydkoreas konstitutionsdomstol år 2011, fastställde kriminaliseringen av homosex för soldater. (Korea Herald, 2011-03-31)

Anmäl
2017-05-24 11:36 #10 av: sweetgum

Fy vad tråkigt... trodde de kommit längre än så. Japan tydligen bättre då

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Anmäl
2017-05-24 12:30 #11 av: Cireea

Usch, blir så arg när jag läser ditt inlägg Huygens. Att Sydkorea inte kommit längre i utvecklingen än såhär. Arg

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-24 12:55 #12 av: Huygens

Det är ganska förbryllande, som om militären konserverat sina åsikter från 30-talet. Dom kristna kyrkornas hållning är också bekymmersam. Jag vet inte hur stark kristendomen verkligen är i Sydkorea, men religionen tycks utgöra ett hinder för avkriminalisering.

Att militärdomstolen dömer soldater till fängelse hoppas jag resulterar i en reaktion från samhället. Sydkoreaner är bra på att demonstrera.

Och att dom utsatta soldaterna frikänns och ges skadestånd av regeringen.

.

Precis nu i nyhetsskörden. Taiwans konstitutionsdomstol har godkänt homoäktenskap. (DM)

Anmäl
2017-05-24 20:25 #13 av: Cireea

#12 Vi har faktiskt flera bra artiklar om religion i Korea. Bland annat en om Buddhism samt ent om koreansk shamanism. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-25 13:51 #14 av: Huygens

Något relaterat men dock inte ett homorättsfall.

En kvinnlig underofficer som sa sej våldtagits av ett miltärbefäl, påstås av försvarsministeriet ha begått "självmord".  På liknande sätt som i andra uppmärksammade fall hittades en sk "självmordslapp", med ett mycket kort meddelande. (DM)

Anmäl
2017-07-13 14:29 #15 av: Huygens

Det blir Gay Pride-tåg i Seoul på lördag, 2017-07-15 och deltagarna kommer troligen som vanligt möta hårt motstånd från Sydkoreas kristna, med polisingripanden.

Motståndsrådet Mot Homosexualitet för Koreas Kyrkor anser att homosexuella inte ska synas offentligt då homosexuella kan fördärva barnen. Dom starka kristna grupperna anklagar homosexuella för pedofili och andra depraverande handlingar. DM, 2017-07-13

Ett annorlunda Pride-tåg.

Nej tack, till Sodom och Gomorra basunerar högtalare ut från starka kristna grupper, ackompanjerat av enskilda kristnas (?) rop fyllda av förolämpningar mot homosexuella.

Ibland har plastflaskor, matrester och trafikkoner kastats av kristna mot Pride-tåget. Jag börjar misstänka att Sydkorea inte riktigt har lagar mot hatbrott.

Pastor Hong Ho-Soo påpekar att homosexuella sprider sjukdomar såsom AIDS och sprider en dekadent kultur mot Bibelns lära. Pastor Hong Ho-Soo förespråkar "korståg" mot religiös synd.

.

Pride-tåget samlar troligen 10 000 deltagare och den kristna motdemonstrationen samlar också 10 000 deltagare enligt polisen, som dock många gånger gett högst tvivelaktiga siffror över antal deltagare i demonstrationer.

Det första Pride-tåget år 2000 samlade bara 50 deltagare.

Sydkoreas starka kristna grupper ser homosexualitet som en mentalsjukdom som måste "botas". Kristna samlas därför i motdemonstrationer som sjunger kristna sånger för att överrösta och helst av allt stoppa Pride-tåget från att genomföras.

.

Ledande toppolitiker i fd president Parks parti, fd Saenuri (inlägg), numera kallat Frihetspartitet, anser att homosexuella "bör straffas för att leva mot gudomliga regler". (javla galenpannor)

Även Moon Jae-In har uttryckt motstånd mot homosexuellas rättigheter.

.

DM:s artikel nämner att en (ej namngiven) sk megakyrka med 800 000 medlemmar nyligen skakats av omfattande korruptionsskandaler och kyrkan har lyckats återfå medlemmarnas förtroende genom att uppmana till samling mot en yttre fiende; dom syndfulla och depraverade homosexuella.

Anmäl
2017-07-17 00:59 #16 av: Cireea

Fruktansvärt att dom inte kan låta PRIDE-tåget vara ifred, eller för den delen låta homosexuella leva sitt liv utan att andra lägger sig i. Vilar huvudet i handen Har aldrig fattat varför folk känner att dom måste lägga sig i vad andra har för sexuell läggning. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-22 13:06 #17 av: Huygens

En person som liknade en slags allmän föreställning om "Jesus" ställde sej under KQCFs prideparad framför dom kristna demonstranterna med en skylt. Det finns en rejäl samling med kravallpoliser i gröngula jackor mellan "Jesus" och dom kristna. Korea Herald, 2017-07-21

Anmäl
2017-07-25 12:50 #18 av: Huygens

Hårda bud i armén.

Sydkorea har problem med mobbning och självmord bland soldaterna. Nu är den generella självmordsfrekvensen högre i Sydkorea än i många andra länder, och tydligen är armén är mer plågad av svårigheter än andra delar av samhället.

Det har uppstått protester bland klasskamrater och anhöriga efter en soldats påstådda självmord där han påstås ha hoppade från fönstret i ett militärsjukhus. Armén vill inte klargöra bakgrunden till händelsen, mobbningen och lägger locket på.

Frågan är om soldaten pressats eller kastats ut från fönstret av hänsynslösa militärer. Det rör sej om den ökända Division 22 som har haft självmord förut.

Klasskamraterna protesterar och kräver att få reda på vad som hänt den döde soldaten Ko Pil-Ju. Man kan ju tänka sej att en person som inte uppvisar traditionell "manlighet" och i ett sammanhang där homosexuellitet bestraffas med fängelsestraff, kan personen vara mer utsatt för vuxenmobbning och trakasserier från befäl och medsoldater.

Korea Herald
Korea Times

Anmäl
2017-07-25 13:07 #19 av: Cireea

Men herregud Storgråter Det här är verkligen inte rätt väg att gå från Arméns sida, att tysta ner och mörklägga är helt fel. 

Belys problemen och ta tag i dem istället! 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-28 14:47 #20 av: Huygens

Organisationen Folkets Koalition mot Homosexualitet och mot Samkönsäktenskap genomför en manifestation mot reformer i Konstitutionen för att främja jämställdhet.

Folkets Koalition mot Homosexualitet består av 250 representanter från 300 (?) organisationer, främst med kristet budskap eller kristen bakgrund. Målsättningen är att stoppa homosexuella från att få jämställda rättigheter. Korea Herald, 2017-07-28

Folkets Koalition mot Homosexualitet samlades med skyltar som uppvisade slagord under en kraftig manifestation mot Riksdagens Kommitte för Konstitutionsreformer.

.

Frihetspartiets representant stöder anti-gayrörelsen och Frihetspartiet kommer att motverka att homosexuella får adoptera barn. Frihetspartiets budskap till Folkets Koalition mot Homosexualitet var tydligt:

"Era röster kommer att bli hörda."

(Gud hör bön?)

.

Representanten från Folkets Parti var mindre hårdförd, men sa att det är fel av Riksdagskommitten att diskutera godkännande eller icke godkännande av homosexuella i samhället.

.

Majoriteten av Sydkoreas befolkning är mot HBTQ enligt en färsk undersökning. Samtidigt ökar antalet sydkoreaner inom HBTQ på YT. Korea Herald, 2017-07-28

Anmäl
2017-07-28 19:39 #21 av: Cireea

Jisses.. Sydkorea har en lång väg att gå. Ledsen

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-09-01 14:31 #22 av: Huygens

Mystiska dödsfall inom militären.

Hur illa är läget?

.

Nu säger jag inte att alla mystiska dödsfall är relaterade till HBTQ-frågor. Det finns tydligen gott om indikationer att dödsfallen drabbat visselblåsare som vill rapportera och avslöja militär korruption, missförhållanden, förskingring samt direkt maktmissbruk.

Försvarsministeriet har i flera årtionden förnekat att det skulle förekomma mystiska dödsfall och Försvarsministeriet har gjort bedömingen att 67 % av dom mystiska dödsfallen är "självmord", resten är "olyckor".

Försvarsministeriet har dessutom vägrat åtlyda Högsta Domstolens önskan att vissa mystiska dödsfall ska omkategoriseras som död i tjänst och inte som självmord.

Men sedan i fredags har Försvarsministeriet plötsligt, efter flera årtionden av förnekelse, ändrat uppfattning om ett dödsfall och Försvarsministeriet indikerar att armén och andra militärgrenar har "problem" med mystiska dödsfall. Försvarsministeriet har omklassifierat ett militärt "självmord" från år 1998 som dödsfall i tjänst efter önskemål från Högsta Domstolen.

Vi får se om Moon Jae-In är modig nog att instruera Försvarsministeriet att göra upp med sitt förflutna.

.

Sammanlagt enligt officiella siffror rör det sej över åren om minst 600 fall av mystiska dödsfall, "självmord" mm i militären, varav bara hälften av dödsfallen getts någon form för nödtorftig utredning. Brottsplatstekniska metoder har dock använts sparsamt.

Dom mystiska militära dödsfallen har aldrig undersökts i vanlig domstol, utan det har alltid varit militärdomstolarna som skött militärens utredningar.

Korea Herald, 2017-09-01

Anmäl
2017-09-01 16:58 #23 av: Huygens

Regeringen har enligt statsminister Lee Nak-Yon beslutat förbjuda militära befäl att använda soldater som hembiträden eller för att utföra hushållstjänster. 122 rekryter som arbetar som hembiträden kommer att omplaceras till militära uppgifter.

Bakgrunden är att ett antal soldater utnyttjades och förödmjukades när dom fick arbeta som hembiträden åt general Park Chan-Ju och dennes tydligen mycket nedlåtande hustru. Korea Herald, 2017-08-31

Soldaterna fick ägna sej åt att tvätta och stryka generalparets kläder, utföra trädgårdsarbete, dammsuga, diska, plocka upp avklippta tånaglar och döda hudflagor i soffan, sköta persiennerna mm.

Soldaterna tvingdes bära armband som vibrerade när generalparet ville kalla till sej hembiträdena. Korea Herald, 2017-08-07

Anmäl
2017-09-07 13:55 #24 av: Huygens

Röststarka kristna grupper har dom senaste dagarna bombaderat riksdagsledamöter med email i syfte att stoppa tillsättandet av domare Kim Yi-Su som ny ordförande för Konstitutionsdomstolen.

Orsaken är att Kim Yi-Su uttalat sej homovänligt och vill att homosexuella ska få samma rättigheter som alla andra i armén, utan risk att dömas till fängelsestraff. Korea Times, 2017-09-07

En anonym riksdagsledamot sa att du kan vara säker på att förlora valet ifall du får en dålig relation med pastorn i ditt lokala valdistrikt.

Anmäl
2017-09-07 14:38 #25 av: Cireea

Heja Yi-Su! 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-09-09 12:03 #26 av: Huygens

Det är inte enbart HBTQ som får onda ögat av kristna grupper.

Nu är en protestantisk grupp på marsch mot yoga. Den kristna gruppen anser att yoga och magi är hädelse mot den kristna kyrkan. Dessutom anser den kristna gruppen att utövande av yoga innebär att du blir en hindu.

Dom kristna presbyterianernas uppfattning är att kyrkan ska förbjuda all utövande av yoga då den kristna gruppen inte kan se hur yoga skulle kunna ge frid i sinnet och fysisk hälsa. Korea Herald, 2017-09-08

Det rör sej tydligen inte om alla koreanska presbyterianer utan är endast en del av presbyterianska kyrkor som driver uppmaningen mot yoga genom Onnuri kyrkosammanslutning. Men om förbudet går igenom kan det bli tongivande för andra kristna. Sydkorea har 9,6 miljoner presbyterianer.

Anmäl
2017-09-09 15:34 #27 av: Cireea

Men herregud..FörskräcktTyp... 1800-talet vill ha tillbaka sina värderingar. Det sjukaste jag hört på länge. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-09-28 15:01 #28 av: Huygens

Arméns och ledarnas syn på HBTQ är ingen höjdare.

Nu har ändå försvarsminister Song Young-Moo beordrat att en specialutredning ska genomföras av den senaste dödsskjutningen av en soldat i tisdags 2017-09-26. Korea Herald, 2017-09-28

För en gång skull tar Korea Times bladet från mun och nämner uppgifter som ej finns i artikeln från Korea Herald. Tydligen var inte dödsskjutningen oväntad och av okänt slag, utan befälet berordrade 28 soldater att marschera ut på ett skjutfält under pågående skjutövning. En soldat blev då skjuten i huvudet och dog. Korea Times, 2017-09-28

Det kan röra sej om mord och att befälen helt enkelt ville röja en homosoldat ur vägen. Skjutningen inträffade i Cheorwon, Gangwon, nära Nordkoreas gräns.


Militäruniversistetet har nu flyttat söderut, från Seoul till Nonsan i södra Chungcheong. Flyttningen av militäruniversitetet initerades år 2007 av president Roh Moo-Hyun. Korea Herald, 2017-09-25

Anmäl
2017-09-28 18:23 #29 av: Cireea

Helt och hållet avskyvärt.. Arg

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-16 12:03 #30 av: Huygens

Tydligen har det hettat det till med demonstrationer senaste tiden. Kristna grupper marscherar, slår på trummor, skriker slagord och tutar i musikinstrument till protest mot homosexuelitet.

Ett omfattande religiöst och politiskt propagandaarbete fortgår även på internet, via mail och social media.

Bakgrunden är tydligen riksdagens pågående arbete med att reformera konstitutionen och påtryckningar från FN för att sluta diskriminera homosexuella. Korea Times, analys av Choi Ha-Young, 2017-10-16

Här visar det sej att konservativa politiska grupper och röststarka kristna organisationer gått samman och försöker stoppa Moon Jae-Ins föreslagna reformarbete. Riksdagsledamöter mailbombas med meddelanden att stoppa upphävandet av homodiskrimineringen.

Koreaner över hela landet uttrycker vrede över att diskrimineringen mot homosexuella kan komma att upphöra. I synnerhet har politiker som antytt homovänligare attityd grillats hårt av politiska motståndare och grillats eller häcklats av kristna förespråkare.


En av slagpåsarna är vikarierande ordförande för Konstitutionsdomstolen, Kim Yi-Su, som ansattes hårt i riksdagen efter att ha uttryck tvekan inför Militärbrottsbalken, 6:e sektionen, 92 paragrafen, som anger, citat (översatt från engelska): "Soldater som blir påkomna med analsex är föremål för upp till två års fängelse." Slut citat.


Fängelsestraffet gäller oavsett om soldaterna blir påkomna på sin fritid eller på permission och avsett vilken plats soldaterna blir påkomna. Straffet kommer alltså att utdömas om soldaten blir påkommen när som helst under hela dennes kalenderperiod av militärtjänstgöringen.


Även ordförande för Suveräna Domstolen Kim Meong-Su har uttryckt tvekan inför Militärbrottsbalkens diskriminerande homolag. Kim Meong-Su har dock inte sagt att han vill upphäva den diskriminerande anti-homolagen och en talesperson för Suveräna Domstolen uppgav att alla sådana antydningar om att upphäva den diskriminerande homolagen är "fake news", falsk nyheter.

Kristna patrioter har mailbombat och hotat göra livet "svårt" för homovänliga riksdagsledamöter i Demokratiska Partiet och Folkets Parti.

Vissa homovänliga riksdagsledamöter har kallats in av präster i sk Megakyrkor i sina valdistrikt för "samtal".

Trevligt.


Kristna protestanter uttrycker rädsla för att deras söner ska bli homosexuella och att militären ska försvagas om den diskriminerande homolagen upphävs.

Frihetspartiet (fd Saenuri) har dessutom lämnat ett riksdagsförslag att stryka lagtextavsnittet "förbud mot att diskriminera någon för dennes sexuella läggning", ur lagen om Koreas Mänskliga Rättigheter.

Dock kan man ana en liten framgång i sammanhanget. Det verkar som homohatarna inte längre effektivt kan kasta beskyllningen mot homovänliga politiker att dom är nordkoreanska spioner.

Alltid ett steg framåt.

Anmäl
2017-10-16 12:47 #31 av: Cireea

Jisses.. blir fortfarande förvånad över att Sydkorea ligger så långt "efter" när det kommer till sånt här. Jag menar..för att vara ett sånt framgångsrikt och utbildat land så är synen på homosexualitet verkligen förjävlig. Vilar huvudet i handen

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-20 12:35 #32 av: Huygens

Vissa fenomen för tankarna till sådana där gamla svartvita 40-talsfilmer, där den äldre generationen vaktar nog över den yngre generationen, vad dom gjorde, vad dom sa, hur dom tittade på varandra osv.

Det anses vara en nästan religiös synd ifall heteropar umgås inom armén. Kvinnor och män inom armén som umgås på fritiden registreras med namn, bostäder och familjebakgrunder.

Under första årtet på militärakademin får heteropersoner inte alls umgås med någon av det motsatta könet. Om kadetterna inleder en relation under andra året, måste soldatkadetterna rapportera förhållandet till en äldre lärare.

En lärare i "moralisk" träning.

Om eleverna blir påkomna med oregistrerade heteroförhållanden kommer dom att straffas enligt kadettskolans regler.


Tydligen sattes en manlig kadett och en kvinnlig kadett under skyddstillsyn, övervakning i ett par månader trots att dom inte umgicks. Men båda hade uttryckt kärlek till den andre och därför beslutade kadettskolan att lägga näsan i blöt och försatte båda kadettsoldaterna under skyddstillsyn, ungefär som brottslingar.

Det är även förbjudet för heteropar att stanna ensamma i ett inomhusutrymme, kontrorsrum, klassrum, uppehållsarea, museum eller läsrum. Det är även olagligt för heteropar att promenera tillsammans på en väg.

Moralens Högborg!


UNHCR har påpekat att arméns regler strider mot FN:s Mänskliga Rättigheter.

Korea Times, 2017-10-20

Anmäl
2017-10-20 14:00 #33 av: Cireea

Wow..vad löjligt. Oberörd

UNHCR har påpekat att arméns regler strider mot FN:s Mänskliga Rättigheter.

Och sen då? Kommer man följa upp det ytterligare? 
Det känns som att en sån sak bör ändras snarast.. Funderar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-20 14:21 #34 av: Huygens

Ja, det här är ett ganska omfattande problem och armén har stort inflytande i samhället och har en egen militärdomstol som befälens jurister själva sköter. Då frågorna sträcker sej in på områden som rör Konstitutionen, kristna fanatiker och kräver riksdagsmajoritet för att kunna ändras, har Moon Jae-In ingen lätt uppgift framför sej.

Anmäl
2017-10-28 19:59 #35 av: Huygens

Jag har letat aktuell info om det som benämnts megakyrkor i Korea Times. Hittills har jag inte hittat så mycket, men en artikel i DailyMail/AFP, 2017-10-20 nämner begreppet.

Tydligen har en nya spelfilm gjorts om dessa mestadels kristna megakyrkor som kan ha 100 000-tals anhängare. Megakyrkorna fungerar lite som chaebols där kyrkan styrs av en familj och där kontrollen över megakyrkan ofta går från far till son.

Den nya spelfilmen om megakyrkor har den engelska titeln "Romans 8:37". Protestanter är den största gruppen, följt av buddhister och katoliker.

Kyrkornas ledande präster har ofta stora förmögenheter, där makt och rikedom förs över till barnen. Filmen "Romans 8:37" handlar om förskingring, hädelse, mutor och lögner.


På det hela taget verkar det dock finnas få fällande domar mot dessa präster som råder över megakyrkorna. DM nämner att kyrkan Yoido Full Gospel (wiki) fick en präst fälld för manipulation med mark till ett värde över 100 miljoner kr i år (2017), men kanske har artikeln blandat ihop årtalen med en dom från 2014? Jag hittar inget om en domen i Korea Herald/Times mot Yoido i år, utan har bara DM/AFP-artikeln som referens.

Kyrkan Yoido har tidigare mellan åren 2012 - 2016 figurerat i rättsärenden och skatteutredningar, men prästerna (ledarna) har klarat sej undan med relativ milda domar eller har frikänts. T ex Korea Herald, 2014-08-21, där wikipedia sedan nämner att år 2016 upphörde åtalet för att brott ej (!) kunde styrkas.


Det finns andra mindre kyrkor som figurerat i media, t ex Baptistiska Kyrkan som grundades av den påstådde ägaren till färjan Sewol, Yoo Byung-Eun.

Den mindre kyrkan Good News Mission (wiki) fick sin präst Park Ock-Soo frikänd för finansiellt bedrägeri rörande anklagelser om 200 miljoner kr. Suveräna Domstolen ansåg inte att Ock-Soo medvetet lurat kyrkomedlemmar att köpa övervärderade aktier i ett biologiskt inriktat företag. Dock dömdes VD:n för företaget och två av företagscheferna till fängelse. Korea Herald, 2017-07-13

Det är lite svårt att säga hur den lagliga situationen är i megakyrkorna idag. Vad jag dock skulle misstänka är att om kyrkornas makt minskar, finns risken att prästernas förmögenheter och ställningar påverkas.

Det kan därför vara egennyttigt för dom ledande prästerna att låta sina anhängare attackera homovänliga politiker för att bevara megakyrkornas maktpositioner. Och det gör att vissa uttryck från kristna grupper som ej skulle fungera i somliga andra länder, är gångbara i Sydkorea.

Anmäl
2017-10-28 20:03 #36 av: Cireea

Hmm..dessa megakyrkor låter lite läskigt Gapskrattar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-28 21:37 #37 av: Huygens

Ja, och det är kanske lite svårt att göra något åt kyrkornas fördomar på kort sikt. Efter koreakriget sökte sej en del av folket till något dom kunde tro på och som möjligen gav tröst. Mitt intryck är att många av kyrkorna började på 50- / 60-talen och sedan växte sej stora på några årtionden med pengar utifrån.

Anmäl
2017-10-29 12:53 #38 av: Cireea

#37 Ja, så är det nog. 

Tycker det är lite inte skrämmande men kanske lite obehagligt, att Sydkorea ligger så långt "efter" när det kommer till många samhällsfrågor. Exempelvis homosexualitet, psykisk ohälsa eller liknande ämnen. Som det där vi diskuterade tidigare, att det är lite tabu i Korea att inte lyckas i allt. 

Det känns som att dom ligger några decennium efter västvärlden i vissa frågor medan dom på sina andra håll är minst lika utvecklade, om inte ännu mer, som västvärlden. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-11-19 15:12 #39 av: Huygens

Dom kristna presbyterianerna har hårt angripit alla politiker som försökt att avskaffa den diskriminerande lagstiftningen. Nu visar det sej att den Presbyterianska kyrkan kanske inte har så rent mjöl i påsen själva.

Ägaren Kim Sam-Hwan av Myungsung Presbyterianska Kyrkan (wiki) tänker nämligen låta sin son Kim Ha-Na ta över Kyrkan trots att båda sagt att så inte ska ske. Dessutom är det i strid mot någon form av praxis att förvandla en kyrka till en "famljechaebol".

500 prebyterianska präster har tillkännagett ett uttalande som fördömer fadern och sonen. Sydkoreas presbyterianska Myungsung Kyrka är den största presbyterianska kyrkan i världen, enligt artikeln. Korea Times, 2017-11-16

När jag läser artiklen får jag Sith Lord och Sith Apprentice-vibbar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.