Länkar, Artiklar, Nyheter, Skvaller

Moon Jae In vann presidentvalet!

2017-05-09 20:08 #0 av: Cireea

Vi har diskuterat en hel del om Sydkoreas politik här inne på sistone, och då har vi såklart även diskuterat det nya presidentvalet som hållits idag efter att tidigare presidenten Park Geun Hye avsattes. (lång tråd)

Det är nu klart: Moon Jae In har vunnit presidentvalet i Sydkorea! 

Många av koreanerna har förtidsröstat och myndigheterna i Sydkorea har bedömt att antalet valdeltagare varit det hösta på 30 år. Man tror att det delvis beror på många unga väljare men också för att det varit ett politiskt missnöje i landet. 

Vad tror vi om det här? Åsikter och funderingar? 

Källor: SVT, Koreaboo 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-09 20:20 #1 av: Cireea

Om man läser den lilla faktarutan i slutet av artikeln på SVTs hemsida så står det lite om vilken utrikespolitik Moon Jae In har. Bland annat står det lite om att Moon Jae In hoppas kunna minska spänningen mat nedrusta den koreanska halvön. 

Jae In vill tydligen återuppliva ”solskenspolitiken” gentemot Nordkorea, exakt vad det innebär vet jag inte. Moon Jae In vill dessutom få i gång sexpartssamtalen med de två koreanska staterna, Kina, USA, Ryssland och Japan. 

Det står även att den kommande presidenten vill ordna ett möte med Kina, med tanke på det som hänt mellan Sydkorea och Kina sedan THAAD-missilerna. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-09 20:46 #2 av: sighni

Mina vänner i Sydkorea sa när jag var där för ett par veckor sedan att Moon vill förbättra kvinnornas situation i Sydkorea. Vi får väl se hur det blir med det. Han vill också ta itu med korruptionen i landet. Jag fattade det som att han är progressiv med koreanska mått mätt. Jag hoppas att han ska kunna uppfylla de förväntningar som sydkoreanerna har ( i alla fall de 41, vad det nu var som röstade på honom).

Anmäl
2017-05-09 20:55 #3 av: Cireea

#2 41,4% var det! 

Han har däremot sagt i en TV-debatt (nämns här) att han är motståndare till homosexuella. OberördDet är en av de sämre aspekterna av honom som president. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-11 19:18 #4 av: sighni

#3 Ok det finns väl ingen som är bra i allt. Han är inte så ung heller förhoppningsvis är de yngre mer toleranta.
Det ska bli intressant att se om han gör något åt seden att äta hundkött och hur hundarna blir behandlade.
Jag såg på någon bild att han hade det gula bandet på kavajen som är för att hedra offren i den stora båtolyckan Sewol.
Det var en kombinerad minnesstund och demonstration på gwanghwamun när jag var där. På dagen såg jag förberedelserna och på kvällen råkade jag åka förbi och det var massor med folk där.

Anmäl
2017-05-19 10:50 #5 av: Huygens

En kort artikel om Moon Jae-Ins livvakter. Dom måste tydligen springa jämsides med presidentens bil. (DM)

Anmäl
2017-05-19 12:39 #6 av: Cireea

#5 Ja, ena livvakten där har ju blivit superpoppis för sitt utseende. Läste om det för ett tag sedan. Lipar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-20 18:38 #7 av: Huygens

Moon Jae-In har inte genast flyttat in i Blå Huset. Finns en liten bild på huset i artikeln. Delar av Blå Huset kan komma att göras om till museum. Bilden på fd president Park från år 1979 ger intryck av att hon nästan inte åldrats jämfört med bilder från 2014 - 2016. (DM)

Jae-In skrotar dessutom fd president Parks planer på historiereviderade och regeringskontrollerade skolböcker. (DM)

Anmäl
2017-05-20 20:11 #8 av: Cireea

#7 "Jae-In skrotar dessutom fd president Parks planer på historiereviderade och regeringskontrollerade skolböcker."

Det låter ju lovande! 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-20 21:32 #9 av: Huygens

Ja, det låter som ett steg framåt.

President Moon Jae-In funderar också på att öppna utredningen om Gwangjumassakern (se NIS). (DailyMail) Fd diktator Chun Doo-Hwan pekades ut som ansvarig, men slapp ifrån livstidsstraff och benådades år 1997. (wiki)

Fd diktator Chun Doo-Wan dömdes också att betala motsvarande 2 - 4 miljarder kr i böter, men betalade bara motsvarande 500 - 1000 miljoner kr i böter. Se wikipediatabellen över won, för omräkning till USA-dollar år 1997.

Gwangjumassakern var en av dom saker fd president Park Geun-Hye ville skönmåla i dom numera skrotade regeringskontrollerade skolböckerna.

Anmäl
2017-05-22 14:25 #10 av: Huygens

Moon Jae-In har haft flera roller i sydkoreansk politik. Han fängslades en kort tid anklagad för medverkan i en demonstration som gjorde politiska protester år 1975 under diktator Park Chung-Hees tid. (DM)

Moon Jae-In arbetade på 1980-talet som människorättsaktivist och hjälpte arbetare i juridiska frågor. Han var också försvarsadvokat åt den valfuskanklagade president Roh Moo-Huyn (se NIS) år 2004.

Anmäl
2017-05-26 18:02 #11 av: Huygens

Det verkar som om Moon Jae-In är på väg att besluta att polisen inte längre får använda vattenkanoner. Dom tårgasfyllda vattenkanonerna anses av vissa ha eskalerat demonstrationerna och har enstaka gånger orsakat blindhet när kanonens kraftiga vattenstråle träffat personer i ansiktet, i strid mot gällande regler för polisens bruk av vattenkanonen.

Även polisens flitiga bruk av polisbussar för att spärra gator och hindra åtkomst till minnesmonument över fallna offer från tidigare regeringars brott, kommer troligen att skäras ner. (DM)

.

Här tränar polisen på att bryta upp demonstrationståg i Seoul. Träningen ser inte helt ofarlig ut när demonstranterna börjar kasta 10-tals brandbomber. (YT/ETWorthSeeing, 2015-01-28, 7 min)

Anmäl
2017-05-26 18:28 #12 av: lilssgu

Hur mycket makt har presidenten i Sydkorea? Oberörd

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Anmäl
2017-05-26 19:55 #13 av: Huygens

Jag tror att Sydkoreas president på pappret har makt ungefär som USAs president. Men sen måste man fråga sej vem det är som styr presidenten i bakgrunden och här beror mycket på vad man tror om lobbyister, Djupa Staten, Permanent Dold Skuggregering, NIS och chaebols/banker.

.

I praktiken väljer folket en person som får styra Sydkorea lite som en diktator.

Jag gör jämförelsen med USAs president, då USA kraftigt påverkat Sydkoreas utveckling efter koreakriget. I USA under president Bill Clinton myntades uttrycket "swish of the pen, law of the land". Den brittiske fotbollsspelaren David Icke har gjort en yt-analys (2017-02-03, 32 min) om USA-presidentens sk Executive Order.

Sydkoreas president verkar kunna utfärda vissa dekret som får lagstiftande funktion liknande en Executive Order.

.

Pga att Sydkoreas president får så mycket makt, får presidenten bara regera 5 år och får sedan inte omväljas någonsin, så stor är den valde diktatorns makt. I USA får presidenten väljas för två perioder = 8 år.

Sydkoreas president utser hela regeringen, inklusive den symboliska statsministern. Presidenten utser även ett antal andra viktiga personer, som domare i Högsta Domstolen, åklagare och ledande myndighetschefer.

Sydkoreas president är Överbefälhavare och kan ensam deklarara krig i bästa Kejsare Nero-stil. Presidenten är även högsta chef över alla myndigheter och över staten Sydkorea. Presidenten kan ensam påbuda krigslag och undantagstillstånd.

Presidenten kan föreslå ny lag som behandlas i omröstning i Sydkoreas riksdag. Presidenten kan även lägga veto på alla riksdagsbeslut som har under 2/3-dels majoritet.

.

Precis som i Sverige finns det ett antal områden där lagen ger regeringen och presidenten rätt att fatta beslut, som ibland kan tyckas godtyckliga. Dock ska det finnas 17 områden av beslutsfattning där presidenten inte ensam får fatta beslut utan att en omröstning gjorts i Sydkoreas riksdag. (wiki) Det framgår inte exakt vilka dessa 17 områden är i wikipedia, förutom landets budget och större militärbeslut.

Stora delar av Sydkoreas administrativa myndigheter är slutna och det är svårt att få reda på vilka interna beslut som fattas eller viken typ av arbete eller inriktning myndigherna har internt. Ibland är även Riksdagens möten hemliga för allmänheten. Och då myndigheterna styrs av ministerium och departement som i sin tur styrs av förvaltningschefer och ministrar utsedda av presidenten, kan presidentens makt bli enorm.

Vi vet att Choi Soon-Sil förmådde fd president Park att genomföra en rad beslut för att kanalisera pengar som troligen gick till Parks och Soon-Sils familjer, vänner, bekanta och förtrogna korrumperade politiker, ministrar, förvaltningschefer, domare, åklagare, polischefer m fl. (tråd)

Jag tror inte att Sydkorea har någon lag som reglerar en motsvarighet till Offentlighetsprincipen eller USAs Freedom of Information Request/Act. Om en myndighet inte vill släppa dokument publikt, förblir dokumenten hemliga, även om det finns ett slags lag från år 1998 som ger allmänheten möjlighet att begära viss information. (wiki)

Och det kan även göra att riksdagen ibland står utanför den dagliga politiken och delvis står utanför vad som faktiskt sker i Sydkorea. Riksdagen kan dock genomföra utfrågningar, ungefär som Konstitutionsutskottet och Kongressförhör, men verkar vara försiktiga med att ställa ministrar mot väggen. Nyhetsklipp med korta förhör jag sett, har mest handlat om att fråga ut lägre tjänstemannachefer eller enskilda tjänstemän.

Anmäl
2017-05-26 23:46 #14 av: Cireea

#13 Det är väldigt intressant att läsa all denna fakta! 
Som alltid blir jag imponerad över tiden du lägger ned Huygens, och jag uppskattar varenda inlägg du gör här inne. Glad

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-27 13:07 #15 av: Huygens

Tack, jag lär mej också något nytt på att skriva om förhållanden och händelser.

.

Efter att FN:s människorättskommitte för Tortyr fastslagit att tortyr/sexslavar/krigsbrott i Korea ej adresserats korrekt i Sydkoreas avtal med Japan och att avtalet är dåligt, vill president Moon Jae-In riva upp avtalet med Japan, om sällskapskvinnor och Japans krigsbrott i Sydkorea. (YT/ARIRANG, 2017-05-12, 1 min)

Se även Hankyoreh, 2017-05-16. FN kritiserar president Parks avtal med Japan om sällskapskvinnor, för att avtalet inte tillhandahåller sanningen. Troligen ägnade sej president Park åt samma historierevision med Japan som vad hon även försökte göra med sydkoreanska skolböcker om förföljelse, tortyr, fängslanden och mord utfört av Sydkoreas militär, NIS, polis och rättssystem. Det är fullt möjligt att genomkorrumperade president Park och Soon-Sil i det dolda belönades rikligt av Japans myndigheter.

Japan använder idag avtalet med president Park för att pressa Sydkorea att totalt avlägsna begreppet "sällskapskvinnor" i språkbruk. Japan ser det fördelaktiga avtalet som slutligt och oföränderligt.

Så stor var president Parks makt.

En signatur räckte.

.

Minst 200 000 koreanska kvinnor tvångsdeporterades inom Korea och tvingades arbeta i japanska bordeller som sexslavar, där japanska soldater och befäl obegränsat kunde utnyttja kvinnorna. Japan har hela tiden förnekat förekomsten av koreanska sexslavar och har inte erkänt japanska militärens sexbrott. Japan utnyttjade sexslavar i minst 10 andra ockuperade områden, förutom i Korea. Makt utan moral. (wiki)

Många kvinnor blev permanent fysiskt skadade, gjordes gravida och blev ensamstående mödrar.

Åren har gått och idag finns bara 39 kvinnor kvar i livet som det är känt var "sällskapskvinnor", sexslavar i japanska bordeller i Sydkorea, se Arirang News, 2016-12-28, nedan. I andra länder finns det troligen andra överlevanden.

.

President Park Geun-Hye undertecknade avtalet med Japan utan att kontakta några av dom fortfarande levande sk sällskapskvinnorna.

I början på året återkallade Japans sin ambassadör därför att en människorättsorganisation avtäckt en staty på en "sällskapskvinna". Japans ambassad grävde först upp och avlägsnade statyn, men människorättsorganisationen fick tag på statyn och återplacerade statyn framför Japans ambassad. Japan anser givetvis att det inte fanns sällskapskvinnor under Japans ockupation av Korea under andra världskriget. (YT/ARIRANG, 2017-01-05, 1 min) och (YT/TIME, 2017-01-06, 1 min) samt (YT/ARIRANG, 2017-01-06, 2 min)

Samtidigt med kontroversen om statyn, gav Japans regering ekonomiska bidrag för att vårda ett krigsmonument i Japan som hyllar sk klass-A krigsförbrytare, den grövsta sorten (se slutet på det andra Ariranginslag ovan).

.

Även Arirang som normalt sett brukar vara försiktiga med att kritisera politiker, nämnde på årsdagen av Japan-Sydkorea-avtalet, att allt kanske inte var bra med avtalet om sällskapskvinnor. Vid den här tidpunkten utstod president Park massiv kritik, vilket kanske gjorde att Arirang News vågade vara lite modigare. (YT/ARIRANG, 2016-12-28, 5 min)

I sammanhanget ska det nämnas att japansk media utsätts för större censur och är hårdare hållet än sydkoreansk media. (wiki)

.

Sydkorea har i årtionden krävt ursäkt och kompensation för Japans krigsbrott och utnyttjande av sexslavar, sk sällskapskvinnor. Japan förnekar givetvis förekomsten av sexslavar och har ingen större lust att ändra det fördelaktiga avtalet med Sydkorea. Japans statsminister Shinzo Abe anser inte att någon ursäkt behövs till sällskapskvinnorna. (YT/CGTN (Kina), 2016-10-03, 1 min)

Man skulle tro att ett så viktigt avtal mellan Sydkorea och Japan i alla fall krävde en riksdagsomröstning eller allra helst en folkomröstning. Så är icke fallet. Presidenten makt i Sydkorea är enorm.

Det räckte med president Parks underskrift.

Och Japan, som nu fått ett väldigt fördelaktigt avtal av president Park Geun-Hye, är troligen ovilliga att ändra på det avtalet. I Japansk media vinklades avtalet med Sydkorea som att avtalet tvingade Japan göra "eftergifter" medan Sydkorea inte gav något i gengäld.

.

Även om man har fria demokratiska val i ett land är det alltid farligt att ge makt till en i praktiken diktator som fritt kan styra nationen. Turkiets Erdogan är ett ännu värre exempel som beordrat 10000-tals fängslanden. Och i Europa har vi Frankrike, där Frankrikes president visserligen har mer begränsad makt än Sydkoreas president. Men Frankrikes president övertalade ändå Frankrikes riksdag att införa det odemokratiska undantagstillståndet med motivering att det "skyddade" mot "terrorister". Både falsk flagga Bataclan och falskflaggan mot Charlie Hebdo genomfördes av fransk säkerhetstjänst med president Hollands goda minne.

Vi får hoppas att president Moon Jae-In lyckas ändra avtalet med Japan. Men det kan bli svårt och om en förbättring inträffar, kanske det sker först om många år, möjligen efter att Moon Jae-Ins period är över.

Anmäl
2017-05-29 13:48 #16 av: Huygens

FN:s generalsekreterare António Guterres (wiki) var lite mer än lovligt naiv när han sa att han gav sitt stöd till fd president Parks avtal med Japan om sk sällskapskvinnor som utnyttjades och misshandlades av japansk militär.

Japansk regeringslojal media var snabb med att spinna historien till att Guterres välkomnade och gav sitt stöd till innehållet i fd president Parks undertecknade avtal med Japan. Guterres insåg väl att det var obetänksamt av honom och han behövde därför göra ett klarläggande.

.

Guterres säger nu att han stöder "principen" om att upprätta ett avtal, men han stöder inte innehållet i det existerande avtalet, undertecknat av Park. (YT/ARIRANG, 2017-05-28, 2 min)

Min misstanke är att president Moon Jae-In kommer att få jobba i uppförsbacke mot Japans regering vad gäller att riva upp fd president Parks avtal med Japan.

.

På valdagen släppte Arirang ett längre specialprogram om Moon Jae-In. Jag tycker man ska lägga märke till en mycket speciell sak med Sydkoreansk media. Hur många intervjuer hittar ni med sydkoreanska toppolitiker?

Inga..?

Tyvärr är det nog så. Det är extremt ovanligt att en journalist tillåts ställa frågor direkt till sydkoreanska politiker, vilket är absurt med svenska mått. Det är kanske så också att journalisterna på dom regeringslojala mediabolagen, inte vågar begära intervjusituationer, av rädsla att förlora jobben. Mer än 90 % av media ägs direkt eller indirekt av statsmakten eller av chaebols. (YT/ARIRANG om Moon Jae-In, 2017-05-09, 54 min)

Sydkoreansk media verkar mest rapportera från riksdagens presstalespersoners eller från välförberedda tal, som läses upp ord-för-ord av politikerna. Direkt ifrågasättande i intervjusituationer med toppolitiker ser man nästan inte, i alla fall inte i Arirangs engelska version. [TV-bolag i Sydkorea (wiki)]

Journalistik befriat från direktintervjuer.

Undra vad sådan media kallas?

Anmäl
2017-05-29 16:25 #17 av: Cireea

Men varför tillåts inte journalister intervjua politiker i Sydkorea? Oberörd

"Sydkoreansk media verkar mest rapportera från riksdagens presstalespersoners eller från välförberedda tal, som läses upp ord-för-ord av politikerna. " 

Låter skrämmande.. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-29 17:46 #18 av: Huygens

#17 Jag vet inte. Kanske någon som bott ett tag i Sydkorea kan länka till exempel på direktintervjuer på TV, som med Stefan Löfven eller Kinberg-Batra, där sydkoreanska politiker kontinuerligt får direktfrågor av journalister och ställs lite mot väggen?

Det gjordes direktintervjuer strax före presidentvalet, men det var ett hastigt val och t ex Arirang verkade först få möjlighet att direktintervjua Moon Jae-In, 26 april, två veckor före valet. Nyhetsankaret/reportern är Moon Coon-Young och det ser nästan ut som om hon fått en blåtira (rödtira?) under höger öga.

Frågorna är allmänt ställda. Moon Jae-In ger dock ett svar jag gillar. Han säger att demokratireformen från år 1987 inte var en verklig "revolution" i den mening att reformen ej åstadkom en rejäl förbättring av Sydkoreas demokratiska system. Jag tolkar det som att Jae-In vill förbättra den ofullständiga demokratireformen från år 1987. (YT/ARIRANG, 2017-04-26, 12 min)

.

Sen säger Jae-In i intervjun att han vill ha ett fredsavtal mellan Syd- och Nordkorea. Då Nordkorea redan skrivit under fredsavtalet för årtionden sedan, borde det faktiskt innebära att Jae-In är beredd att låta Sydkorea skriva under som president, eller?

Lägg märke till att bortsett från planerade påtryckningarna mot Nordkorea, håller sej Jae-In helst i det förflutna och nämner litet om sin planerade politik, mer än "fler kvalitetsjobb", en fortsättning på Miraklet vid Han, en Fjärde Industrirevolution, hjälp till nyetablerade företag samt fler språkskolor till utländska koreanska barn.

Samtidigt måste man förstå honom, för ordinarie presidentval ska väl hållas senare i höst? Och då måste han hålla en stabil politik utan alltför många löften, som varar fram till dess?

.

Jag har gått igenom över 200 (300?) engelskspråkiga (mest Arirang-)nyhetsklipp om Sewol och har hittat få tillfällen där politiker syns bli direktutfrågade av journalister. I dokumentären "Diving Bell" blir två politiker utfrågade av förtvivlade och chockade föräldrar samt av en journalist från alternativmedia, i Jindo gymnastikhallen. Utfrågningen visades dock aldrig i traditionell media, enligt uppgift från regissören.

Och så är det dokumentären "Sewol: The Truth Shall Not Sink", där ett kort klipp med någon slags utfrågning av statsministern görs.

Det finns fler direktutfrågningar av toppolitikerna i Arirangnyhetsklippen, men dom utfrågningarna jag sett är sällsynta och har nästan alltid varit utfrågning som genomförts av andra toppolitiker från Sydkoreas riksdag i någon form av specialkommitté. Jag har sett väldigt få journalister som direkt frågat ut toppolitiker.

Anmäl
2017-05-29 18:55 #19 av: Huygens

För fullständighets skull, dom andra fyra kandidatintervjuerna:

Nr 2, Hong Joon-Pyo (YT/ARIRANG, 2017-04-27, 10 min)
Nr 3, Ahn Cheol-Soo (YT/ARIRANG, 2017-04-30, 10 min)
Nr 4, Yoo Seong-Min (YT/ARIRANG, 2017-04-30, 10 min)
Nr 5, Sim Sang-Jung (YT/ARIRANG, 2017-04-28, 10 min)

Det är lite roligt att lyssna på Hong Joon-Pyo (Liberala Partiet), när han säger att politiska partier i Sydkorea bara har en livstid av ca 5 år. Det stämmer nog om man ska tro Wikipedia, för sydkoreanska partier verkar splittras och slås samman ungefär som när flockar av vilda flyttfåglar flyger över en åker på hösten.

Helt annorlunda jämfört med hur svenska partier fungerar.

(Samtidigt uppger viss västeuropeisk media att i praktiken har samma grupp av politiker styrt Sydkorea under 40 av dom senaste 50 åren. Kanske så mycket som 50 av 50 år. Politikerna har bara bytt skepnad och partinamn. )

.

Förkortningen SME som syns i intervjuerna, står troligen för Small and Medium Enterprises, små och medelstora företag.

.

Hong Joon-Pyo ville även beväpna Sydkorea med atombomber från USA för att få till stånd en terrorbalans mot Nordkoreas kärnvapen.

Trevligt.

Lägg märke till att Hong Joon-Pyo använder (låneordet?) strongmen om politiskt starka ledare. Han ser sej själv som en strongmen. Hong Joon-Pyo lovar också att knäcka dom irriterande fackföreningarna som organiserar ca 3 % av Sydkoreas arbetare.

Chaebols röst.

Jag gillar reportern Moon Coon-Youngs min på slutet efter Hong Joon-Pyos svar att knäcka fackföreningarna. Man kan nästan höra henne tänka, "knasboll".

.

Dom övriga kandidaterna ger allmänt hållna svar, förutom Yoo Seong-Min som verkar vara sugen på att starta krig mot Nordkorea och vinna över Nordkorea, då Sydkoreas markstyrkor är numerärt överlägsna Nordkoreas militär... Om det nu inte vore för att Nordkorea har kärnvapen, säger Yoo Seong-Min lite besviket.

.

Sim Sang-Jung nämner att den genomsnittlige bonden i Sydkorea tjänar 940 US-dollar/mån, vilket är ca 8000 kr/månad. Samtidigt är BNP i Sydkorea 1000 gånger högre idag än vad den var för 60 åren sedan.

Moon Jae-In och Sim Sang-Jung bär märket (gult korsat band) som anger minnet av Sewol.

Anmäl
2017-05-29 19:15 #20 av: Cireea

"Dom övriga kandidaterna ger allmänt hållna svar, förutom Yoo Seong-Min som verkar vara sugen på att starta krig mot Nordkorea och vinna över Nordkorea, då Sydkoreas markstyrkor är numerärt överlägsna Nordkoreas militär... Om det nu inte vore för att Nordkorea har kärnvapen, säger Yoo Seong-Min lite besviket." 

Jag tror dock inte att krig är rätt väg att gå.. Oberörd 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-05-29 19:30 #21 av: Huygens

Ja, lite oroande. Hong Joon-Pyo och Yoo Seong-Min var dom som mest hade siktet på krig.

Ahn Cheol-Soo var mittemellan krig/fred. Jag tror han kan tala engelska också, även om han mestadels pratade koreansk i videoklippet.

Moon Jae-In och Sim Sang-Jung var dom två som pratade mest om fredliga lösningar med Nordkorea. Skulle nämnt att Sang-Jung även ville satsa mer på forskning, förbättring och utbyggnad av solkraftverk.

Anmäl
2017-05-31 20:50 #22 av: Huygens

Dom opinionsmässiga godkännandesiffrorna för Jae-In är höga. Han får godkänt av 88 % av folket. Chosun

Den högsta siffran för Park Geun-Hye var 71 % godkännande, men sjönk sedan. Veckan efter Sewol gled Park nere under 40 % godkännande. Efter riksåtalet låg Park mellan 5 - 9 % godkännande.

Anmäl
2017-06-01 12:00 #23 av: Cireea

Det ska bli intressant att följa den nya presidenten. Glad Jag hoppas att det inte blir en liknande cirkus som med Geun-Hye. Sydkorea behöver inte mer sånt skit. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-03 11:16 #24 av: Huygens

Moon Jae-In kommer att styra Sydkorea bort från kärnkraft.

Dom två nya reaktorer, Kori nr 5 och Kori nr 6 (egentligen Shin-Kori 5 & 6, wiki), som håller på att byggas, kommer att stoppas. Målsättningen är att helt avveckla kärnkraften och ersätta alla 25 reaktorer med sk grön energi (hmm...). (YT/ARIRANG, 2017-07-02, 2 min)

Anmäl
2017-06-03 13:01 #25 av: Cireea

Vad är denna "gröna energi" som han istället vill använda? Funderar
Hur kommer avvecklingen av kärnkraft se ut? Vad händer med de reaktorer som de har? Ska de bara stå? Oberörd

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-03 13:22 #26 av: Huygens

Hmm, ja, nyhetsinslaget nämner "naturgas" i vätskeform (?) vilket utvinns ur oljekällor.

Men jag antar att sol- och vindenergi är alternativ. Jag gissar nu, men vågkraft skulle kunna vara ett område som koreanerna troligen har tekniken för att kunna utveckla, men kräver nog 20 års tid.

Här krävs samverkan från flera krafter och frågan är om alla vill vara med och vad den dolda övergripande planen är. Aktörer återfinns bland chaebols, presidenten själv (ny var 5:e år), Djupa Staten, universitet som KAIST, statliga energibolaget KEPCO som äger kärnkraftsverken, framgångar med KSTAR osv.

Anmäl
2017-06-03 13:29 #27 av: Cireea

Intressant. Naturgas är ju ett bra alternativ. 

Vågkraft är sjukt outvecklat så det behövs en hel del ansträngningar för att det ska bli användbart och optimerat. Oberörd 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-12 21:26 #28 av: Huygens

Moon Jae-In har hamnat alltmer i mediacentret efter presidentvinsten. Moon Jae-In har en orange fritidsjacka som blivit populär bland koreaner. Även glasögon, kaffe han dricker, böcker och tidningar av eller om Moon säljer bra. (YT/ARIRANG, 2017-06-12, 4 min)

Anmäl
2017-06-14 16:47 #29 av: Huygens

Heta stolen.

Så kan man säga att några av dom föreslagna ministrarna kommer att hamna. I tråden om demokrati skrev jag att presidentens föreslagna ministrar kunde underkännas av särskilda kommitteer av riksdagsledamöter.

Men nu är jag inte så säker.

Tyvärr ger inte wikipedia mej någon hjälp. Det kan vara så att oppositionspartierna antingen inte kan eller inte vill blockera Moon Jae-Ins föreslagna ministrar. Det innebär att Jae-In kan driva igenom vissa ministerposter utan kommitteernas godkännanden, men jag har inte riktigt fått klarhet i saken.

Dessutom bojkottar ett oppositionsparti, Liberala Partiet, kommittemötena. Om det innebär att oppositionen inte kan rösta ner dom föreslagna ministrarna eller inte vågar rösta ner, av risk att sitta med Svarte Petter, det är en bra fråga. (YT/ARIRANG, 2017-06-14, 3 min)

Moon Jae-In kan ju hamna i ett fördelaktigt läge där han kan peka finger mot osammarbetsvilliga oppositionspartier.

Konservativa partiet bojkottade mötet vid det tillfälle då ordförande för handelskommissionen skulle utses. Jag vet inte hur den ordförande skiljer sej från en handelsminister.

.

Dom kandidater som det är problem med nu är inrikes-, kultur- och havsministerkandidaterna. En ministerkandidat står anklagad för "plagiarism" och det är inte den föreslagna kulturministern som kopierat någons tavla.

Nej, det är inrikesministerkandidaten Kim Boo-Kyum som plagierat något, som jag inte fått klarhet i och som mörkat sin frus ekonomiska tillgångar.


Kulturministerkandidaten Do Jong-Hwan anses vara för nationalistisk (historierevisionistisk?) och har ägnat sej åt tvivelaktiga affärer med handel av mark.

Havsministerkandidaten Kim Young-Choon är misstänkt för att ha tagit emot olagliga ekonomiska bidrag. Havsministern har även ansvar för frågor kring fiskeindustrin, så det är en viktig post.

.

Vi får se om kandidaterna godkänns.

Korea Herald nämner dessutom att justitieministern Ahn Kyong-Whan har en kvinnosyn som kanske hör hemma på 1920-talet. Ahn Kyong-Whan är juridikprofessor.

Anmäl
2017-06-15 16:00 #30 av: Huygens

Två av Jae-Ins ministerkandidaterna är godkända av riksdagskommitten och den tredje förväntas bli godkänd kanske imorgon. (YT/ARIRANG, 2017-06-15, 3 min)

Anmäl
2017-06-15 17:00 #31 av: Cireea

#30 Vilka två är godkända? 

"justitieministern Ahn Kyong-Whan har en kvinnosyn som kanske hör hemma på 1920-talet. "

Mindre bra.. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-15 17:43 #32 av: Huygens

Inrikes- och havsministrarna godkändes. Det verkar som om oppositionspartierna var diplomatiskt inställda. Lite överraskande med tanke på det initiala motståndet, men det kanske var lite spel för galleriet eller i alla fall spel för sakens skull.

Kulturministerkandidaten återstår och även ministerkandidaten för infrastruktur, Kim Hyun-Mee, återstår att utfrågas av riksdagskommitten.

Infrastrukturministern (även kallad landminister) ansvarar också för transporter och järnväg samt kallas ganska enkelt på engelska Land Minister, vilket inte är det samma som inrikesminister.

.

Det verkar finnas ett litet överlapp mellan två ministrar. Havsministern måste låta Landministern sköta frågor som rör sjövägarna, åtminstone om jag förstått wikipedia rätt.

Havsministern är mer som en jordbruksminister, som sköter fiskeri och havsnäringen.

Det skumma är bara att det är samma ministerium (wiki) som sköter fiskeri och sjövägar, men jag behöver inte ha rätt på den punkten. Jag hoppas dom två ministrarna kommer överens.

Anmäl
2017-06-15 23:44 #33 av: Cireea

#32 Tack Glad
Fortsätter följa uppdateringarna med spänning. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-16 11:22 #34 av: Huygens

Jag skrev vid tidigare tillfälle att Ahn Kyong-Whan var justitieminister, men så är det inte. Ahn Kyong-Whan är fortfarande bara kandidat till att bli justitieminister. Korea Herald

Den stackars kandidaten Kyong-Whan får utstå anklagelser om olaglig äktenskapsregistrering. Tydligen registrerade Kyong-Whan ett giftermål år 1975 utan brudens tillstånd där han på något sätt förfalskade brudens sigill, kanske en ingam (wiki).

Dessutom påstås Kyong-Whan ha ägnat sej åt maktmissbruk genom att utöva påtryckningar för att hindra att hans son blev relegerad/utkastad (?) från en skola.

.

Wikipedia nämner att ett testamente utan en ingam, som bara har en underskrift, är inte giltigt testamente i Sydkorea enligt Konstitutionsdomstolens utslag.

.

Det kommer väl bli ordinarie val till presidentposten i december 2017. Valet som var nu i maj, räknas nog bara som ett fyllnadsval och jag gissar att Moon Jae-In mest kommer fatta populära beslut tills ordinarie val, så att han inte får folket mot sej.

Samtidigt finns det svåra beslut som har viss prioritet.

En viktig ministerpost är landministern som jag antar måste besluta eller genomföra förbättring i Fyra Floder, dom 16 stora dammarna för att få bukt med miljöproblemen. Samtidigt råder det vattenbrist i landet, så inga lösningar är enkla. Även problemet med det fina dammet i luften måste åtgärdas och pensionärernas väldigt låga pensioner.

.

Om riksdagskommitten inte godkänner kandidaten till kulturministern på lördag, verkar det som om Jae-In tänker göra något slags beslut, troligen senast måndag. Vi får se vad som händer.

Anmäl
2017-06-16 20:00 #35 av: Huygens

Kandidaten till att bli justitieminister, Ahn Kyong-Whan, drar tillbaka sin kandidatur efter kritik från oppositionspartierna bl a över hans kvinnosyn som han återgett i publicerade böcker. President Jae-In måste nu hitta en nya kandidat som justitieminister.

Förhoppningsvis någon som kan åstadkomma en förbättring inom den ålderdomliga arméns syn på mansrollen.

Dom övriga ministerkandidaterna har såhär långt varit etablerade riksdagsledamöter. Jag tror att Ahn Kyong-Whan är den ende ministerkandidaten som inte ingått i Sydkoreas riskdag.

.

Frågan är hur det går för kandidaten till utrikesministerposten, Kang Kyung-Wha, som har skatteförseelser och underliga "adressuppgifter" om sin dotter. Jae-In verkar inte vilja ge upp Kang Kyung-Wha och kanske har vi svaret på vad som händer, före eller under måndag. (YT/ARIRANG, 2017-06-16, 2 min)

Det är kanske inte så olikt Sverige där ministrar fått avgå pga obetalda TV-licenser eller fördelaktiga lägenhetskontrakt.

Anmäl
2017-06-16 20:19 #36 av: Cireea

#35 Bra! 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-18 14:49 #37 av: Huygens

Ja, vad ska man säga. Den stackars kandidaten till justitieministerposten, professor Ahn Kyong-Whan, har tydligen också alkoholproblem. Korea Herald har kanske inte nämnt saken, men uppenbarligen har professorn kört runt i bil, rattonykter vid upprepade tillfällen. DM

Professor Ahn Kyong-Whan är faktiskt en så omöjlig ministerkandidat att jag undrar om Jae-In ville att professorn skulle hoppa av.

Att professorn är full som ett ägg bakom ratten, är kanske en sak, men president Moon Jae-In behöver inte en justitieminister som kör på rattfyllan. Den officiella målsättningen med att utse professor Ahn Kyong-Whan, var annars att rensa upp i träsket av misstänkt korrumperade åklagare, som under ett antal år haft dåliga rykten om sej.

Nu får Jae-In hitta någon annan justitieminister.

.

Sen har vi en intressant utveckling rörande utrikesministern. Tydligen försökte riksdagskommitten två gånger skriva en rapport med utlåtande om kandidaten utrikesminister.

När riksdagens utrikeskommitte misslyckades för andra gången, kanske för att oppositionspartierna inte kunde enas, satte Moon Jae-In ner foten. Tydligen är det så att om riksdagskommitten inte kan enas, kan presidenten tvinga igenom sin ministerkandidat ändå.

Jae-In utser därför Kang Kyung-Wha till utrikesminister. Jag vet inte om hon är den enda kvinnliga ministern, men det är klar mansdominans bland Sydkoreas politiker. (YT/ARIRANG, 2017-06-17, 2 min)

Anmäl
2017-06-18 16:48 #38 av: Cireea

#37 Usch, tur att Kyong-Ahn hoppade av. 

Uhj, se där! 
Kul med en kvinnlig utrikesminister. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-18 17:02 #39 av: Huygens

Ja, kanske är hon bra. Det känns som att både hon och Jae-In riktar sej till media på ett mera direkt sätt än den tidigare regeringen.

Ha-ha, jag skulle önska att jag kunde koreanska, så jag fattade vad hon sa på spontanpresskonferensen. Det känns som om även journalisterna är lite överraskade av att hon stannar upp och pratar till dom mitt i byggnadens entré.

Anmäl
2017-06-18 17:11 #40 av: Cireea

#39 Ja, tiden får utvisa :) 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-19 21:05 #41 av: Huygens

Långbänk?

Eller kanske motvals.

Det verkar som om riksdagspartierna drar några av dom viktiga frågorna i långbänk och inte riktigt vill komma till beslut. Vi vet sedan tidigare att Moon Jae-In tröttnade och utsåg sin utrikesminister efter att riksdagskommitten för Utrikesfrågor misslyckats två gånger med att leverera en rapport om ministerkandidaten.

Jae-In uppgav att orsaken till "tvångstillsättningen" var att utrikesministern behövde möta USAs Rex Tillerson och att fler dröjsmål därför var av ondo. Korea Herald

.

Nu har riksdagen även sölat med dom ordinarie interpartimötena, men Jae-In tvångstillsättning fick tydligen fart på riksdagspartierna.

För första gången på tre veckor träffades äntligen talmannen och dom fyra stora riksdagspartiernas gruppledare (eng. floor leaders), som inte är samma som partiledare. Gruppledare är mer ett slags administratör för resp. parti.

Jag är inte riktigt klar över vad gruppledarna diskuterade, men dom såg så glada ut att jag mest fick intryck av att dom satte sej till bords på en bankett än för att diskutera politik. (YT/ARIRANG, 2017-06-19, 3 min)

.

Riksdagskommitterna för Utbildning och Arbetsmarknad "misslyckades" dessutom med att hålla sina ordinarie möten, vilket fördröjer tillsättandet av utbildningsministerkandidat Kim Sang-Gon (Korea Herald) och arbetsmarknadsministerkandidat Cho Dae-Yop (Korea Times). Orsaken till "misslyckandena" var att ett antal riksdagsledamöter inte kom till kommittemötena för att dom var "upptagna" med egna internmöten i sina resp partier.

Även riksdagskommittens möte för Infrastruktur där en rapport skulle upprättas för kandidaten till landminister, misslyckades med att enas om innehållet i rapporten, vilket fördröjer tillsättandet av landministern ytterliggare.

Arbetsmarknadsministerkandidat Cho Dae-Yop har precis som den fd kandidaten till justitieminister kört rattfull. Cho Dae-Yop är professor i sociologi.

.

Resultatet av alla fördröjningar har blivit att extrabudgeten på 90 miljarder kr som lämnades till riksdagen för beslut för två veckor sedan, fortfarande inte granskats av ledamöterna och därför knappast kommer upp till omröstning denna vecka.

Ska man vara president behöver man uppenbarligen ha mycket tålamod.

.

Moon Jae-In har setts som arbetsfientlig av arbetsmarknadsparterna av flera skäl.

Moon Jae-In vill höja minimilönerna för okvalificerat arbete och han vill omvandla tillfälliga arbeten till fast anställning. Dessutom vill president Jae-In minska arbetstiden från 68 tim/veckan till 52 tim/vecka till år 2020. (YT/ARIRANG, 2017-06-19, 2 min)

Anmäl
2017-06-20 04:33 #42 av: Cireea

Varför kommer dom inte till skott? Vad sitter det i? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-20 09:42 #43 av: Huygens

Det spelar nog in att presidentens parti inte har majoritet i riksdagen. 

Det finns tydligen fyra partier som drar åt olika håll. Det största oppositionspartiet, Liberalpartiet har systematiskt börjat bojkotta president Jae-Ins ministerkandidater (eller mötena rättare sagt). (YT/ARIRANG, 2017-06-20, 2 min)

Oppositionspartiet, Liberalpartiet är fd president Parks parti och hette tidigare Saenuri, men namnet Saenuri fick dåligt rykte efter president Parks åtal. Saenuri bytte därför namn till Liberalpartiet och anses vara ett starkt konservativt parti. Det skulle nästan behöva en egen tråd hur partierna fungerar i riksdagen, som ofta splittras av trepartiblock (eller fyra partier?).

Valresultat år 2016 (wiki). Kommande val. (wiki)

Problemet är att Liberalpartiet sitter på ordförandeskapet av riksdagens Styrkommitte och Liberalpartiet vill inte släppa ifrån sej ordförandeskapet förrän nästa riksdagsval år 2019, 30 maj.

Det gör att många möten som skulle hållas inte blir av eller hamnar i låsningar där inga beslut fattas om ministerkandidaterna.

Anmäl
2017-06-20 13:52 #44 av: Cireea

#43 Tack för infon! 

Nu vet jag inte om jag missat, men hur kommer det sig att Jae In's parti inte har majoritet i riksdagen? Funderar Han vann alltså presidentvalet.. men hans parti vann inte i riksdagen? Eller är jag helt ute och cyklar? Gapskrattar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-20 14:33 #45 av: Huygens

Valen i Sydkorea är lite som valen i USA. Presidenten kan vinna presidentvalet, men dennes parti behöver inte ha majoritet i riksdagen.

Tack och lov är valen i Sydkorea enklare, det är lättare att förstå vad som händer. Val till riksdagen sker tydligen var tredje år och presidentval sker var femte år. Just nu har Moon Jae-Ins parti 41 % av riksdagsmandaten, vilket såklart inte räcker för majoritet.

Det gör att dom två valen inte är synkroniserade och det är kanske avsikten, för att undvika att en president får tokmycket makt, då presidenten i många frågor redan fungerar som en diktator. Vi har det olyckliga avtalet med Japan om sällskapskvinnor som är svårt att ändra på, även om president Park fälls i domstol. I praktiken måste Japan gå med på att riva upp avtalet.

Även med 100 % riksdagsmajoritet går avtalet antagligen inte att ändra. Faktum är att det kanske inte gått att stoppa president Park ens med 100 % riksdagsmajoritet, annat än genom att brådstört avsätta henne (2/3-dels majoritet) med beslut om riksrätt, minuterna innan hon hann skriva under avtalet med Japan.

.

Senaste riksdagsvalet var ett ordinarie val förra året, 2016. Presidentvalet i maj i år, 2017, räknas nog som ett fyllnadsval, vad det nu kan innebära i förlängningen för Jae-Ins förtroendeperiod, jag vet inte riktigt. Det blir nog ordinarie presidentval i december i år, 2017.

.

Hmm.. Jag ser nu att något måste vara fel med wikipediasidan om valen, då tidpunkterna för vissa faktiska val och tidpunkter för insvärning (tillsättning?) inte riktigt är begripliga. Någon annan kanske kan rätta mej?

Jag tror man kan ställa upp i presidentvalet utan att tillhöra något parti, vilket såklart skulle skapa en svår situation för en vald president som är utan eget partistöd i riksdagen. Det blir nog kohandel för hela slanten i så fall.

Sen finns det även guvernörsval var fjärde år, men guvernörernas makt är mer begränsad och lokal. Nästa guvernörsval är år 2018.

Anmäl
2017-06-20 14:40 #46 av: Cireea

Tack för förklaringen och all fakta, nu har jag lite bättre koll! Glad

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-20 17:53 #47 av: Huygens

Jag ser nu att jag översatt fel. Liberty Party borde bli Frihetspartiet, fd Saenuri, president Parks parti. (wiki)

Det gamla Saenuri finns inte med det namnet längre, däremot finns ett nytt Saenuri sedan 24 februari.

Saenuri idag är inte samma parti som fanns medan president Park styrde. Saenuri idag är ett slags utbrytargrupp, ett helt nytt parti, som stöder den åtalade president Park. (wiki)

Anmäl
2017-06-21 12:10 #48 av: Huygens

Riksdagskommitten för transportfrågor släpar fötterna efter sej. Kommitten är ansvarig för att upprätta en rapport om kandidaten till transportminister, Kim Hyun-Mee, men då möten uteblivit har det gått långsamt framåt. Det utgör tydligen ett problem för riksdagskommitten att hon inte har några skandaler bakom sej. (YT/ARIRANG, 2016-06-20, 1 min)

Frihetspartiet (fd president Parks parti, Saenuri) och Rättfärdighetspartiet (eng. Bareun Party), bojkottar riksdagskommittens möten. Rättfärdighetspartiet är en utbrytargrupp som blev anti-Park i slutet av presidentskandalen. Rättfärdighetspartiet är nyskapat och räknas troligen som politiska vildar i Sverige då ledamöterna gått ur Saenuri, i vilket dom valdes in till riksdagen.

Kim Hyun-Mee verkar utåtriktad och hon har möjlighet att bli en bra transportminister.

Anmäl
2017-06-21 15:31 #49 av: Cireea

Vilket sölande.. Funderar

Det känns som att man ändå borde vilja "komma igång" och få struktur snabbt. Men här verkar det vara tvärtom, dom drar ut på allt. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-22 11:47 #50 av: Huygens

Arirang har växlat mellan att använda beteckningarna kandidat till landminister och kandidat till transportminister för samma ministerpost. Riksdagskommitten har i alla fall enats om en rapport och transport-/landminister Kim Hyun-Mee har utsetts. I Sverige hade hon kanske betecknats infrastrukturminister. (YT/ARIRANG, 2017-06-21, 2 min)

Nu behöver Jae-In övertyga riksdagen om extrabudgeten och det återstår kanske 10 ministrar till att utse.

Anmäl
2017-06-23 10:09 #51 av: Huygens

Moon Jae-In förväntas få problem att erhålla ett godkännande för sin kandidat som försvarsminister, den pensionerade amiralen Song Young-Moo.

Flera påstådda föreseelser kommer att granskas. Song Young-Moo sägs vid ett tillfälle ha stoppat en internutredning om en högst tvivelaktig upphandling av inköp för förbrukningsmaterial till flottan. Korea Herald

Song Young-Moo sägs även ha gett väldigt milda påföljder till militära befäl som varit inblandade i oegentligheter. Tjänstepersoner nära Young-Moo säger att anklagelserna är osanna.

.

En arbetsgrupp kommer snart att börja granska fd president Parks avtal med Japan om sk sällskapskvinnor, sexslavar. (YT/ARIRANG, 2017-06-22, 1 min)

.

Vägen framför till Blå Huset kommer att göras öppen dygnet runt. Även fotografering av Blå Huset kommer att tillåtas i mycket större utsträckning. Jag hoppas på närbilder av dom små aporna på taket. (YT/ARIRANG, 2017-06-22, 1 min)

.

Sen...

Ett orosmoln.

Moon Jae-In ska flyga till USA med en 52-mannadelegation som innehåller flera av dom högsta hönsen i 10 stora chaebols. Jag får dålig vibbar på samma sätt som när polsk och rysk Illuminati sprängde sönder polska presidentens flygplan + alla delegaterna till en minnessammankomst i Smolensk (wiki).

Bl a chefen för SK Group som nyligen avlämnat vittnesmål i rättegången mot fd president Park (tråd) ska med på flygresan till USA. (YT/ARIRANG, 2017-06-22, 2 min)

Det stör mej att rubriken på engelska Arirangs nyhetsinslag inte är på engelska: 문재인 대통령 첫 방미 경제인단에 정의선. 최태원 등 50명

Anmäl
2017-06-23 14:01 #52 av: Cireea

"En arbetsgrupp kommer snart att börja granska fd president Parks avtal med Japan om sk sällskapskvinnor, sexslavar" 

Jag vet att du skrivit en hel del om det där avtalet. Kan du länka till vilka inlägg jag bör läsa för att få en bättre bild. Kanske kan du dra en snabb sammanfattning? 

Vad innebär avtalet? Går det inte häva?

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-23 15:37 #53 av: Huygens

(Långt inlägg.)

Jag ser nu att inlägget blev lite långt och jag har svårt att beskriva ämnet, avtal om sällskapskvinnor, kort. Jag nämnde FN:s kritik i #15 och i #16.

Jag tror inte att Sydkorea ensidigt kan ändra avtalet. Det är undertecknat av president Park och därmed ett giltigt dokument upprättat genom hennes diktatorbefogenheter som president enligt sydkoreansk lag. Föreställ dej USA, Bill Clintons 1000-tals lagar (Executive Orders); "Swish of the Pen, Law of the Land". President Park behövde inte begära tillåtelse av någon annan, allra minst av riksdagen.

När väl Japans statsminister i sin tur undertecknade avtalet, trädde avtalet i kraft och tror jag inte att det går att ändra om Japan inte vill. Det innebär att avtalet är skrivet i sten så länge minst ett av länderna Japan eller Sydkorea fortsätter existera.

Det krävs att båda länderna vill riva upp avtalet för att det ska kunna ändras.

.

Jag skulle kunna ge lite fler länkar, men jag tror jag ska göra så här istället. Jag ger min syn på saken istället, för det är svårt att fatta helheten av vad som pågår med enbart länkar. Jag kommer därför göra en fiktiv (påhittad) liknelse med det som hände under andra världskriget, vilket jag tror vi i Europa vet mer om och bättre kan relatera till.

Till att börja med var Japans statsminister Shinzo Abe mer impopulär än Nordkoreas diktator Kim Jong-Un (The Guardian 2015-12-28) i Sydkorea. Dessutom befann sej president Park Geun-Hye i ett otroligt överläge vad gällde förhandlingssituationen mot Japan, för det fanns så mycket experter och material att tillgå och hänvisa till, för att få ett grundligt avtal med Japan som kunde utgöra ett historiskt minne av vad som hänt, där båda länder förmedlade samma återgivning av händelserna.

President Parks beslut att underteckna det japanformulerade avtalet är därför obegripligt och det är ännu mer obegripligt att folket kunde välja henne till president utan att se vad som var på väg att hända.

.

Istället för att använda sin starka position, slarvade president Park bort avtalet genom att låta Japan diktera det mesta av innehållet. Park nöjde sej också med att beskrivningen av sällskapskvinnor gjordes mycket ytlig och sveptes bort i en (två?) mening.

Om president Park lider av en hjärnskada, var påverkade av dom 100-tals tabletter narkotikmedicin som Choi Soon-Sil levererade till Blå Huset eller om president Park bara var inkompetent och likgiltig eller en kombination av alltihop, det är en öppen fråga.

Choi Soon-Sil klagade till en statsförvaltningschef (?) vid ett tillfälle över att president Park inte ens kunde fatta dom mest enkla och uppenbara besluten. Choi Soon-Sil upplevde att det var ansträngande att tala om i detalj allting som Park skulle besluta. Och då Choi Soon-Sil mest var intresserad av att driva slaskfonderna som håvade in miljarder kr genom mutor och utpressning ("donationer"), var Choi Soon-Sil antagligen ointresserad av vad Japan sysslade med.

President Park som verkar sakna förmåga att utföra sitt arbete, som inte ville träffa varken andra politiker eller sakfrågeexperter, lämnades därför med färgglada piller och att själv fatta beslut om hon skulle underteckna Japans avtal.

Några andra makthavare fattade besluten och styrde Sydkorea och det var inte Choi Soon-Sil kan jag säga, för Soon-Sil är också bara en frontfigur på samma sätt som USAs Dick Cheney eller Henry Kissinger. Om dessa verkliga, osynliga makthavare ens brydde sej om Japans avtal om sällskapskvinnor, det är tveksamt.

.

Lite anmärkningsvärt är dock att dom politiska partierna vid den tidpunkten inte reagerade mer och inte kritiserade president Park mer.

Det kan ha funnits politisk taktik förstås. Genom att istället låta kritiken växa från folket sida, kanske oppositionen räknade med att vinna mer mark än om kritiken kom i form av polemik, från oppositionspartier i underlägen?

Trots allt, det var ju folket som "valt" att låta en dåre ta makten i Blå Huset.

Folkets vilja. Och NIS.

Presidentkandidaten Moon Jae-In hade ju år 2012 valts bort av folket och han hade förlorat presidentvalet, så kanske ville Moon Jae-In låta folket märka med full kraft vilken genuint usel president Park Geun-Hye var?

.

President Park gick i avtalet även med på att sluta kritisera Japan för användandet av sexslavar och upphöra med att använda uttrycket sällskapskvinnor. Dessutom förband sej president Park att avlägsna minnesmärken som antydde existensen av sk sällskapskvinnor. Detta återges till viss del, med väldigt mycket ull i munnen, i (wiki).

.

Så, liknelsen.

Låt oss anta att vi har dom fiktiva personerna Benjamin-Park som är president i Israel och Merkel-Shinzo som är statsminister i Tyskland.

Låt oss anta att Tyskland i 70 år tid vägrat erkänna folkmordet på judar i koncentrationslägren.

.

Till slut lyckas dock Israel upprätta ett avtal med Tyskland. President Benjamin-Park skriver under avtalet. Tyvärr är avtalet väldigt vagt och nämner inte att miljontals judar gasades ihjäl i koncentrationsläger eller att dom tvångssamlades upp i boskapsvagnar.

Avtalet nämner bara ospecifikt att judar dödats i kriget och statsminster Merkel-Shinzo säger att han ber om ursäkt för alla judar som fått lida eller omkommit under andra världskriget. Tyskland betalar 100 miljoner kr i skadestånd ur Tysklands statskassa som har en omfattning av mer än 2 000 000 miljoner kr/år.

I efterhand förnekar Tysklands regering att pengarna som betalats är skadestånd.

Avtalet innehåller även en klausul att Israel ska sluta skuldbelägga Tyskland för judars död under andra världskriget. Och alla Israels statliga dokument och böcker ska sluta nämna uttryck som Förintelsen, judars död, mm. Dessutom påtar sej Israel uppgiften att plocka bort alla minnesmärken som högtidlighåller minnet av judar som dödats i andra världskriget.

Avtalet saknar dessutom detaljer om vad som hänt judisk befolkning och avtalet syftar till att glömma vad som hände under andra världskriget.

Avtalet syftar till att glömma vad som hänt.

Dessutom är avtalet så dåligt att israelisk media skäms och låter bli att återge innehållet i sin helhet. Men folket inser på dom citat som återgetts att det är ett gudomligt dåligt avtal.

Inga detaljer om koncentrationsläger nämns i avtalet, inga detaljer om hur massmorden utfördes nämns. Information om vem och hur folkmordet på judar genomfördes nämns inte. En tid efter att avtalet undertecknas blir dom pro-nationalistiska-tyska rösterna starkare och frågar varför det fortfarande finns koreanska "sabotörer" som vill skada Japan och felaktigt sprider lögnaktiga rykten om Japans krigsbrott.

Det här är bara en fiktiv liknelse, men så värdelöst är avtalet. Det är ett uselt avtal.

Historierevision.

Merkel-Shinzo ropade dessutom ut sin glädje i ett politiskt tal direkt efter undertecknandet av avtalet och berättar att frågan om vad som hände under andra världskriget nu är slutgiltigt löst en gång för alla. Tyskland är nu fritt från skuld och Israel kommer inte längre att tjat om saken. Ask-a-korean, 2016-01-04

.

Liknelsen är kanske inte 100 %-ig, vilket liknelser sällan brukar vara, men jag tror att det är den här känslan som finns i det material jag läst och att liknelsen är vad koreaner kan uppleva. Och att det även finns en känsla att Japans regering och Japans media försöker styra resultatet av avtalet i en sådan riktning.

Mörkläggning och lögner.

Anmäl
2017-06-24 00:57 #54 av: Cireea

Skummade igenom lite snabbt, och jisses alltså.. Oberörd Ska söka runt lite angående avtalet också för att få en klarare bild. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-27 09:58 #55 av: Huygens

Den japanske diplomaten Takashi Shinozuka kallade sällskapskvinnorna, sexslavarna "betalda prostituerade" i Brookhaven utanför Atlanta, USA. Uttalandet väckte upprörda känslor i Sydkorea.

En staty av en sällskapskvinna har placerats på en minnesplats i Brookhaven, vilket väcker upprörda känslor i Japan och japanska politiker har krävt att statyn tas bort, då statyn är en symbol för hat och avståndstagande mot Japan. (YT/ARIRANG, 2017-06-26, 2 min)

Tokyo beskylls av sydkoreanska aktivister för att ägna sej åt historierevision. Statyn är den tredje i sitt slag i USA, dom två andra statyerna finns i Kalifornien och i Michigan.

.

Noterbart är också att över 20 000 (50 000?) kvinnor blev ensamstående mödrar efter att ha tvingats till sexslaveriet och kanske inte ens bemöttes särskilt bra i sitt eget land.

.

Oppositionspartierna har gått med på att sluta bojkotta riksdagen, men något godkännande av extrabudgeten verkar inte finnas i sikte. (YT/ARIRANG, 2017-06-26, 1 min)

.

En medlem av det mindre riksdagspartiet Folkets Parti har gripits av åklagarmyndigheten. Den gripne medlemen spred osanna rykten på nätet inför presidentvalet i syfte att smutskasta Moon Jae-In.

Lägg märke till hur nära journalisterna tillåts komma den gripne kvinnan. Hon har en vit handduk runt händerna, troligen för att dölja att hon förs bort i handklovar. Dom har påfallande långt hår allihop och det går inte att se ansiktet på den gripne. Det är svårt att avgöra på kläderna vem som är polis och vem som är från media.

Frågan är om NIS har ett finger med i spelet om ryktesspridandet? Vi minns valet år 2012. (YT/ARIRANG, nyhetsuppläserska Han Da-Eun, 2017-06-26, 1 min) Version med Mark Broome.

.

Kandidaten till skatteminister, Han Seung-Hee, ska förhöras över sex möten av riksdagens skattekommitte. Det kommer ta sin tid.

Anmäl
2017-06-27 14:25 #56 av: Cireea

Varför sätts sådana statyer upp? Och varför i USA? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-27 15:22 #57 av: Huygens

Det är lite oklart för mej. Ett litet plakat (?) som satts upp i New Jersey 2010 för att minnas sällskapskvinnor placerades i en park av en människorättsgrupp med många sydkoreanska medlemmar. Tydligen hade kommunen i New Jersey godkänt plakatett som finns på en sten.

Någon av statyerna har spontant satts upp efter lokalpolitiska beslut i USA, kanske som reaktion på att tjänstemän från Japan kom till New Jersey och krävde att det lilla plakatet skulle tas bort. NYT

Jag vet inte orsaken till statyerna, men får intryck av att dels är det lokala sydkoreaner i aktivistgrupper som ordnat statyerna och dels USA-kommunpolitiker. Kanske är det en tradition att sätta upp minnesmärken efter krig, för USA har varit i konstanta krig (källa: fotbollsspelaren David Icke) eller militära insatser i minst ett land varje år sedan år 1776, med undantag för 8 år lite utspritt i tid.

.

Det kan vara så att folk på lokal nivå i USA upplever Japans hållning som orimlig, då det fattades ett ministerbeslut i Japan år 2005 att inte ge efter för kraven på erkännanden av existensen av sällskapskvinnor.

Japans regering beter sej lite som Union Carbide som vägrar erkänna skuld för dom 30 000 dödsfallen i Bhopal och över 1 200 000 boende som fick nervskador av giftgasutsläppet. Området med Union Carbides giftiga avfall fortsätter än idag att skörda offer och förgiftar boende. (wiki)

Union Carbide lyckades muta lokalpolitiker och slapp på så sätt juridiska påföljder, delvis genom att fördröja rättsfall som är olösta än idag. Det känns som om Japans regering vill ägna sej åt något liknande, fördröja och förneka, vilket i längden bara förvärrar saken.

.

Det finns en del nyhetsklipp från Arirang från tiden före undertecknandet av avtalet med Japan, där president Park säger alla "rätt" saker på ett slags övergripande nivå. Men hon verkar prata distanserat och utan detaljer, som en robot. Polerad. Här, 3 månader efter Sewol. Lite bilder visas på statyn i Glendale, Kalifornien, USA. (YT/ARIRANG mellan 2:36 - 7:25, 2014-07-25, 26)

Nyhetsinslaget tar även upp att FN kritiserar Japans regering för att vid denna tidpunkt (år 2014) fortfarande smutskasta dom utsatta kvinnorna som tvingats vara sällskapskvinnor åt Japans militär. Och, ja, det var Shinzo Abe som var Japans statsminister då, son till en med koreanska mått A-klassad krigsförbrytare.

President Park, en pillerknaprande dotter till en diktator. Det blev ett dåligt avtal.

.

Moon Jae-In har svårigheter framför sej. Han kanske kan tvinga igenom (med Executive Orders) förbättringar av landets lokala brandkårer med stöd av existerande lag, som kommunerna idag bryter mot.

Men hur det ska gå på sikt med oppositionspartier i riksdagen som bojkottar möten och motarbetar honom, det är öppen fråga.

Anmäl
2017-06-27 15:26 #58 av: Cireea

På så vis.. Funderar 

Jag hoppas att vuxna människor kan börja bete sig som vuxna. Att bojkotta möten och motarbeta presidenten känns lite.. ja, dagisnivå. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-28 10:44 #59 av: Huygens

Hårda bud i Sydkorea.

Om det visar sej att Folkets Parti som helhet stått bakom dom falska rykten mot dåvarande presidentkandidaten Moon Jae-Ins son, kan hela partiet komma att upplösas enligt partiledaren Park Joo-Sun. Det framgår inte av nyheterna om det är myndigheterna som kan upplösa partiet. Ryktet som spreds var att sonen fick jobb på felaktiga grunder.

Kvinnan som greps, Lee Yu-Mi, har erkänt att hon ägnade sej åt falsk smutskastning, men att hon agerade på uppdrag av andra pertimedlemmar.

No more Mr Nice Guy!

Åklagarmyndigheten har därför genomfört räder mot arbetsplatser av medlemmar ur Folkets Parti och beslagtagit datorer, bl a hos Lee Jun-Seo. Jag gissar att Folkets Parti kan få svårt att fortsätta sitt arbete som vanligt. (YT/ARIRANG, 2017-06-27, 2 min)

Folkets Parti har 40 av 300 platser i riksdagen. (wiki)

Anmäl
2017-06-28 14:17 #60 av: Cireea

Oj oj oj Förskräckt

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-06-30 10:31 #61 av: Huygens

Statyn i Brookhaven, USA. Det verkar finns symbolik som vi inte känner till. Statyn som högtidlighåller minnet av sällskapskvinnornas öden, har en liten fågel på ena axeln. Dessutom finns en siluett, som en skugga bakom stolen med en vit fjäril. (YT/ARIRANG, 2016-06-29, 1 min)

Stor allmän strejk med 40 000 arbetare idag för högre lägstalöner. Moon Jae-In har lovat att höja minimilönerna och upphöra med tillfälliga jobb inom offentlig sektor.

Idag är ca 65 % av alla anställda fast anställda och hyser ordinära lagskydd, men
35 % är tillfällig anställda och kan avskedas när som helst. (YT/ARIRANG, 2017-06-29, 1 min)

Anmäl
2017-06-30 13:47 #62 av: Cireea

Ojdå, hoppas Jae-In håller vad han lovat. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-02 10:52 #63 av: Huygens

Moon Jae-In och Shinzo Abe kommer att träffas i Tyskland på fredag.

Shinzo Abe har sagt att han kommer kräva av Moon Jae-In, att Sydkorea uppfyller sin del av avtalet om sk sällskapskvinnor, sexslavar, som innebär att Sydkorea kommer att avlägsna alla statyer av sällskapskvinnor som hågtidlighåller minnet av kvinnor som utsattes för Japans krigsbrott. (YT/ARIRANG, 2017-07-01, 1 min)

Shinzo Abe säger till Kyodo News att Sydkorea har gått med på ett irreversibelt avtal som undertecknades av fd president Park och som syftar till att förinta minnet av sällskapskvinnor. Jag hoppas att Moon Jae-In sätter ner foten ordentligt och förklarar att avtalet är felaktigt och att Sydkorea lurats till ett mycket dåligt avtal som syftar till att utradera minnet av dom kvinnor som drabbades av japanska militärens krigsbrott.

Japan har förnekat krigsbrotten mot sällskapskvinnor i över 70 år och nu försöker Japan utradera minnet av existensen av sällskapskvinnor. Det är som Union Carbide.

Shinzo Abe har förkastat begäran om att omförhandla avtalet om sällskapskvinnor och Abe ser avtalet som en slutgiltigt lösning över frågan om sällskapskvinnor.

Statyn av en sällskapskvinna är nu avtäckt i Brookhaven (wiki), Georgia, USA. (YT/ARIRANG, 2017-07-01, 1 min)

.

Moon Jae-In kommer ha med sej från resan i USA, två eobo, som är en typ av sigillstämplar av äldre kungligt slag för inrikes- och utrikesaffärer som gjordes gentemot andra länder, förutom Kina. Med Kina användes istället sigill som kallas gugin, som också användes vid kröningar. Vanliga privatpersoners sigill kallas ingam (wiki). Båda eobo stals från Korea, hamnade hos privata samlare och köptes upp av museum i USA. (YT/ARIRANG, 2017-07-01, 1 min)

Anmäl
2017-07-02 13:10 #64 av: Cireea

Hoppas verkligen att Jae-In inte går med på Shinzo Abes krav. Det vore fruktansvärt om man försökte låtsas som att Japans krigsbrott inte alls hänt. Och alla de stackars kvinnorna.. Gråter

.

Så dessa eobo är de som stals från Korea? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-02 14:43 #65 av: Huygens

Mitt intryck är att dessa eobo stals under eller efter koreakriget från Sydkorea. Sen kanske dom inte köptes upp, för en nyhetssida uppgav att någon av USAs myndigheter rätt och slätt tagit sigillen i beslag, fast det kan krävas mer grävande om man ska få reda på exakt hur dom återfanns.

Anmäl
2017-07-02 17:00 #66 av: Cireea

Huvudsaken att de kommer tillbaka dit de hör hemma Tummen upp

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-05 19:57 #67 av: Huygens

Nu har oppositionspartierna enats och kräver att kandidaterna Song Young-Moo (som försvarsminister) och Cho Dae-Yop (som arbetsmarknadsminister) ska återkalla sina kandidaturer. Oppositionen anser att kandidaterna är olämpliga av bl a etiska skäl. Exakt vad det medför är oklart för mej. (YT/ARIRANG, 2017-07-04, 1 min)

.

Ett gammalt filmklipp från 1944 med sällskapskvinnor som befriats av kinesisk militär, har återfunnits i USAs nationalarkiv. Japan förnekar exsistensen av sällskapskvinnor och kräver att Sydkorea uppfyller sin del av avtalet upprättat genom fd president Park. (YT/ARIRANG, 2017-07-04, 3 min)

Anmäl
2017-07-06 01:49 #68 av: Cireea

Förnekar Japan trots filmklippet? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-06 08:49 #69 av: Huygens

Vet ej om Japans regering känner till filmklippet. Moon Jae-In och Shinzo Abe träffas just nu i Tyskland på G20-möte. Fast det är tvivelaktigt om något ändras på kort sikt.

Anmäl
2017-07-06 13:00 #70 av: Cireea

Lite pinsamt att Japan ändå, att förneka något det finns bevis för. 
Att förneka något som har hänt. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-10 00:42 #71 av: Huygens

Åklagaren har begärt två personer till arresterade som är medlemmar i Folkets Parti. Tidigare är Yi Yu-Mi (lätt felstavat i #59) arresterad. (YT/ARIRANG, 2017-07-09, 2 min)

Yi uttalas ömsom som "ji" och ömsom som bokstaven i, beroende på nyhetsuppläsare.

Partimedlemmen Lee Jun-Seo och Yu-Mis ej namngivne bror är arresterade baserat på uppgifter som Yu-Mi uppgett till åklagaren. SMS mellan Yu-Mi och Jun-Seo samt fabricerade ljudinspelningar från hennes bror är bevismaterial. Ljudinspelningarna fejkades för att låta som om det var Moon Jae-Ins son som fifflade till sej ett åtråvärt jobb.

Folkets Parti har nu förtroendesiffran 3,8

%

Anmäl
2017-07-10 08:56 #72 av: Cireea

Bra att de tas Oberörd Helt förståeligt att förtroendesiffran är så låg. 

Finns det någon ny mätning för hur högt/lågt förtroende nya presidenten har? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-10 11:23 #73 av: Huygens

I en undersökning ligger Jae-In på 85,9 % godkännande. KH, 2017-07-10

I en annan ligger han på 76,6 %. Korea Herald, 2017-07-9

Folkets Parti ligger lite högt, så jag tror undersökningarna är några dagar gamla. Samtidigt har Jae-In inte kunnat göra så mycket. Han har inte ens en fullständig regering, även om han har utsett kandidater till alla ministerposter.

Han var på G20-möte och vi vet inte riktigt vad som gjordes där, då G20 är lite hemlis förutom klimatavtalen. Effekterna brukar först synas senare.

Mitt intryck är att när Jae-In träffade Trump, ville Jae-In helst prata om att lyfta tullar och handelshinder för Sydkorea, då Trump dragit USA ur TPP-avtalet (wiki).

Ser nu att Sydkorea inte är med i TPP och har bara visat "stort intresse". Sydkorea har hållit sej utanför TPP med motiveringen att hålla ekonomisk balans mellan Kina och USA.

.

Jämställdhetsministern Chung Hyun-Back säger att Seoul kommer etablera ett museum i Seoul till minne av sällskapskvinnorna, på uppdrag av Moon Jae-In. Korea Herald, 2017-07-10

Ställningstagandet från Moon Jae-Ins regering står i skarp konstrast till fd president Parks regering som deklararerade med avtalet år 2015 att frågan om sällskapskvinnor var löst "slutgiltigt och irreversibelt".

Anmäl
2017-07-10 22:57 #74 av: Cireea

Jag tror att Jae-In och hans regering (när den nu blir fullständig) kommer vara bra för Sydkorea. Eller ja, jag hoppas verkligen det!

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-11 17:29 #75 av: Huygens

Jämställdhetsministern Chung Hyun-Back planerar att registrera historiska dokument om sällskapskvinnor via UNESCO, så att kvinnornas öden inte glöms bort. Något som borde gjorts för länge, länge sedan, men som sydkoreanska politiker tagit det lite piano med.

Japan protesterar och hävdar att om UNESO registrerar doklument om sällskapskvinnor, kan det motverka UNESCOs mandat och syfte. DM, 2017-07-11

Japans regering har därför sänt ett "starkt budskap" till Sydkorea.

Anmäl
2017-07-12 10:54 #76 av: Huygens

Partimedlemmen Lee Jun-Seo som arresterats syns här när han tas omhand av polisen. Åter är jag förbryllad över att journalister tillåts komma så nära. Dessutom tillåts Jun-Seo bära en ryggsäck.

Han är påfallande lång och liknar en tekniker eller lärare, inte alls en hemsk smutskastare. Jag misstänker att någon högre upp i Folkets Parti organiserat smutskastningen mot Moon Jae-In. (YT/ARIRANG, 2017-07-11, 3 min)

.

Folkets Parti har sedan tidigare gjort en egen utredning om smutskastningsskandalen och dragit slutsatsen att ingen av partiets egna toppledare är inblandad.

Utredningen har genomförts av partiets egna toppledare.

Ahn Cheol-Soo, fd presidentkandidat för Folket Parti ber om ursäkt och påtar sej det politiska samt moraliska ansvaret, men inte det juridiska ansvaret för smutskastningen. KH

.

Dom tre oppositionspartierna bojkottar fortfarande mötena i riksdagen vilket har blockerat tillsättandet av Jae-Ins två kandidater till försvars- och arbetsmarknadsminister, se även #67.

Anmäl
2017-07-12 15:54 #77 av: Cireea

Vad barnsligt att sätta käppar i andras hjul på ett så fult sätt. 

Tillåt mig skratta, en utredning om Folkets Parti toppledare gjorde av...deras toppledare. Självklart hittade dom inget då. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-13 18:19 #78 av: Huygens

Kanske vill Folkets Parti nu två sina händer och dom är beredda att rösta för Moon Jae-Ins extrabudget genom att ge honom tillräckligt med stöd i riksdagen för majoritet i budgetomröstningen. Riksdagen har annars varit i ett dödläge då oppositionspartierna förhalat arbetet eller inte kommit till kommittemöten. Korea Herald, 2017-07-13

Frihetspartiet (fd president Park) och det lilla Bareunpartiet bojkottar fortfarande delar av riksdagsarbetet.

.

Arbetsmarknadsministerkandidaten Cho Dae-Yop hoppar av kandidaturen, medan kandidaten till försvarsminister, Song Young-Moo har godkänts (?) av riksdagens försvarskommitte och Song Young-Moo ska nu vara utsedd till försvarsminister. Det framgår inte vilket oppositionsparti som gav sitt stöd till Jae-In. Jag tror att Arbetsmarknadsminister är den sista kvarvarande ministerposten som inte tillsatts ännu. Korea Herald, 2017-07-13

Anmäl
2017-07-16 11:00 #79 av: Huygens

Minimilönen höjdes med 16,4 % till ungefär 60 kr/tim efter förhandlingar mellan fackföreningar och arbetsgivarförbund. Nu ska bara myndigheterna godkänna avtalet inom 20 dagar. (YT/ARIRANG, uppläserska: Kim Ji-Yeon, 2017-07-15, 2 min)

Moon Jae-In planerar även att upprätta en interngranskningsenhet (lite som Riksrevisionsverket) för att upptäcka korrumption bland myndighetspersoner och komma till rätta med den skandalbesudlade Åklagarmyndigheten. (YT/ARIRANG, uppläserska: Kim Ji-Yeon, 2017-07-15, 1 min)

Anmäl
2017-07-17 00:55 #80 av: Cireea

#79 Hur står deras minimilön i förhållande till den svenska minimilönen? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-17 12:33 #81 av: Huygens

Ja, det är frågan hur det är jämfört med levnadskostnader. ECA (wiki) anger att Seoul är den 10:e dyraste storstaden i hela världen, tätt följt av Oslo på 11:e plats. Då är skillnaden att Norge har dom högsta (?) lönerna i Norden.

Även Busan och Ulsan är dyra att leva i. Busan verkar vara en väldigt ny stad, med många nya byggnader.

Jag antar att om man levar på landsbygden kan man klara sej på betydligt mindre. Vissa jordbruksfamlijer lever på en minimilön tillsammans. Då antar jag dock att dom odlar all sin egen mat.

Sen har man kanske kostnader för barn i skolan som vi inte har i Sverige.

Rent generellt antar jag att mat är billigare i Sydkorea än i Sverige. Jag antar att skatten och moms är lägre i Sydkorea. Även kläder verkar vara billigare om man klickar på några videoklipp, så länge man inte har krav på dyrare märkeskläder. Jag kan tänka mej att vattenräkningen är högre i Sydkorea, vatten är billigt i Sverige. El, TV, telefon, tåg/buss osv vet jag inte riktigt hur det skiljer.

Om jag skulle gissa, så är lever man troligen väldigt knapert på en minimilön i Seoul även i en liten lägenhet om det alls går. Fast lever man på landsbygden kanske tillvaron är dräglig om man inte vill vara ute och festa.

Anmäl
2017-07-17 21:43 #82 av: Cireea

Tack! 

Hur som helst förjävligt.. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-17 22:50 #83 av: Huygens

Nu kommer stränga ord från Moon Jae-In. Han deklarerar krig mot korruptionen inom försvarsindustrin. Det innebär samtidigt krig mot befälen och högre förvaltningschefer som ansvarar för korrumperade inköp till Sydkoreas försvar. (YT/ARIRANG, 2017-07-17, 2 min)

Moon Jae-In uttrycket på ett offentligt möte idag (måndag) med sina regeringsmedarbetare sin bestämda målsättning att "utrota korruptionen" inom försvarsindustrin.

Jae-In uttryckte också ståndpunkten att korruptionen inom försvarsindustrin bryter ner Sydkoreas nationella säkerhet och korruptionen "gynnar fienden". Jae-In sa att "utrota korruption" är en fråga om patriotism som inte längre kan vänta.

.

Tydligen har Koreas flygindustri nyligen hamnat i en stor korruptionshärva som Arirang News rapporterat ganska lite om. Åklagarmyndigheten gjorde en gryningsräd mot Korea Aerospace Industries (KAI) huvudkontor och beslagtog ett stort antal dokument samt datorer. Det verkar röra sej om en halv miljard kr av KAI:s vinst som förskingrats och om underliga slaskfonder som smusslat bort större summor pengar. Korea Times, 2017-07-14

Arbetet mot korruption påbörjades av förr-förr-förra presidenten Roh Moo-Hyun (wiki) år 2004, men ströps av president Lee Myung-Bak (wiki), och stoppades sedan helt under president Park Geun-Hye.

Titta på Moon Jae-In i nyhetsinslaget.

Han ser väldigt allvarlig ut och en smula spänd på ett sätt som han inte varit förut. Troligen vet Jae-In om att han har mäktiga fiender mot sej, som inte så gärna ser ett stopp för den omfattande och lukrativa korruptionen mellan industrin och myndigheterna.

.

Moon Jae-Ins löfte att omvandla tillfälligt anställda utan rättsliga rättigheter, till fast anställda har börjat införas i Sydkorea. Mer än 2400 tillfälligt anställda av Seouls myndigheter får sina tillfälliga anställningar utan rättigheter omvandlade till fasta anställningar med juridiskt täckt anställningsskydd. (YT/ARIRANG, 2017-07-17, 1 min)

Anmäl
2017-07-18 00:08 #84 av: Cireea

Bra att Jae-In sätter ner foten! 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-18 18:20 #85 av: Huygens

Folkets Parti svek, se #78. Extrabudgeten på 10 miljarder kr (ganska lite faktiskt) blev ej godkänd av riksdagen idag.

Anmäl
2017-07-19 00:50 #86 av: Cireea

Vad var det Jae-In skulle ha extrabudgeten till? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-19 10:43 #87 av: Huygens

Jag vet inte riktigt, det är svårt att hitta exakta uppgifter på engelska. Korea Herald skrev att extrabudgeten skulle öka antalet arbetstillfällen. Jag antar också att det finns andra områden Jae-In vill förbättra och sånt kostar alltid ministerierna pengar.

Samtidigt är arbetsmarknaden god, så kanske extrabudgeten handlar om att öka minimilönerna? Ser nu att den ej godkända extrabudgeten är på 90 miljarder kr och inte vad jag skrev i #85.

.

En japansk människorättsorganisation ger sitt stöd att riva upp det usla avtalet mellan Sydkorea och Japan om sällskapskvinnor. Den japanska organisationen säger att president Parks regering visade prov på mycket dåligt omdöme då avtalet godkändes. Gruppen uppmanar även regeringen i Tokyo att erkänna Japans krigsbrott. (YT/ARIRANG, 2017-07-18, 1 min)

Arirang varnar för "farliga japaner" ifall man besöker Japan. Ta reda på om gästhuset har licens innan du flyttar in. En kvinna som besökte Fukuoka blev våldtagen. Gästhusägeren nekar till våldtäkten och säger att han bara smög sej in och tog på kvinnan medan hon sov. (YT/ARIRANG, 2017-07-18, 2 min)

Normalt sett är Arirang sparsamma med att rapportera enskilda brott om det inte är toppolitiker som är misstänkta förövare, så jag undrar om det är regeringen som (indirekt?) styr rapporteringen med tanke på att Jae-In anser att avtalet om sällskapskvinnor är dåligt. Jag har dock inte hittat någon formell begäran från Jae-In att riva upp avtalet och kanske vill han först göra ett mer grundligt förarbete innan han tar upp ärendet med Tokyos regering?

Anmäl
2017-07-19 11:47 #88 av: Huygens

Moon Jae-Ins vägkarta

Moon Jae-In har upprättat ett politiskt program för dom nästa fem åren. Mitt intryck är att Jae-In är under mandat från ett fyllnadsval som president och att ordinarie presidentval ska hållas i nov/dec 2017, så femårsplanen är lite överraskande. Arirang har ett väldigt lång nyhetsinslag som jag inte sett hela av. Jag kanske återkommer om jag orkar titta igenom hela. (YT/ARIRANG, 2017-07-19, 1 tim 15 min)

Korea Herald har en artikel om Jae-Ins program. Minst 800 000 nya jobb ska skapas inom offentlig sektor under dom fem åren.

Kärnkraften ska successivt stängas ner och Fyra Floder ska ges en bättre och mer miljövänlig lösning. Sen har vi frågor om att utrota korruptionen och att stärka brandväsendet som säkert kostar pengar.

Avgiften på telefoni ligger i genomsnitt på 5000 kr/år för genomsnittskoreanen och Jae-In har lovat att förmå telebolagen att sänka avgifterna och kanske ta bort vissa sk "basavgifter". Även fattiga och pensionärer ska få avgiftbidrag för telefoni, men jag har svårt att tro att dom fattigaste 70 % pensionärerna alls har mobiltelefoniabonemang.

Anmäl
2017-07-19 13:03 #89 av: Cireea

Vad luddigt det där med extrabudgeten Oberörd Om det nu handlar om något så bra som att öka minimilöner eller liknande tycker jag det känns konstigt att han inte får det godkänt. Varför vägrar dom? 

---

Arirang varnar för "farliga japaner" ifall man besöker Japan. Ta reda på om gästhuset har licens innan du flyttar in. En kvinna som besökte Fukuoka blev våldtagen. Gästhusägeren nekar till våldtäkten och säger att han bara smög sej in och tog på kvinnan medan hon sov.

"bara"... Arg

--

Jag tycker att Jae-Ins femårsplan låter lovande i teorin, hoppas bara att han får igenom dessa förändringar. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-19 13:51 #90 av: Huygens

Det är oppositionspartierna, deras uppgift är väl att se till att Moon Jae-In inte lyckas alltför väl, vilket ger oppositionspartierna större chans att vinna nästa val.

Jag lyssnade lite på nyhetsinslaget om vägkarta. Jae-In vill ge eftersatta skolor (gymnasier?) på landsbygden uppdaterade och förbättrade utrustningar. Jag antar att förbättringarna rör sej om moderna tekniska prylar och datorer.

.

Utrikesminister Kang Kyung-Wha har granskat avtalet med Japan om sällskapskvinnor och drar slutsatsen att avtalet inte skyddar offrens (sexslavarnas) mänskliga rättigheter. Korea Herald

Anmäl
2017-07-19 17:55 #91 av: Cireea

Men att neka honom sånt som faktiskt kan ge landet ett lyft känns konstigt, varför motarbeta en förbättring? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-21 13:28 #92 av: Huygens

Moon Jae-Ins regering sätt nu igång arbetet med att fastanställa ca 310 000 tillfälligt anställda inom offentlig sektor. Det innebär att dom tillfälligt anställda får ökad jobbsäkerhet, vissa rättigheter, vissa förmåner och bättre status.

Reformen omfattar inte alla anställda men stora grupper offentliganställda städare, vaktmästare, säkerhetsvakter (!) och liknande yrkesgrupper blir fast anställda. Tyvärr gäller inte reformen anställda över 60 år. (YT/ARIRANG, 2017-07-20, 1 min)

Anmäl
2017-07-21 22:29 #93 av: Cireea

Varför bara tillfälligt? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-21 22:41 #94 av: Huygens

Jag vet inte riktigt. Men ca 1/3-del av alla anställda är tillfälligt anställda, vilket innebär att dom inte omfattas av anställningsskyddslagstiftning på samma sätt som fast anställda.

Det gör att myndigheter/företag kan säga upp tillfälligt anställda när som helst utan motivering och slippa juridiska processer, uppsägningskostnader och -tid.

Anmäl
2017-07-21 22:43 #95 av: Cireea

Okej, så det här med jobben är både bra och dåligt med andra ord. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-21 23:12 #96 av: Huygens

Moon Jae-In planerar att genomföra ganska omfattande reformer. Efter regeringens presentation i veckan, beräknas den extra reformkostnaden bli 300 miljarder kr/år dom kommande 5 åren. Det kräver givetvis riksdagsmajoritet och godkännande varje år, hur det nu ska gå till.

Halva (?) reformbeloppet ska bekostas av höjda skatter på chaebolföretag och höjda skatter för dom allra högsta inkomstagarna. Medelinkomsttagare ska slippa högre skatter meddelar Jae-In. (YT/ARIRANG, 2017-07-21, 2 min)

Anmäl
2017-07-22 00:55 #97 av: Cireea

"Höjda skatter på chaebolföretag och höjda skatter för dom allra högsta inkomstagarna. Medelinkomsttagare ska slippa högre skatter meddelar Jae-In." 

Helt rätt! 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-22 12:50 #98 av: Huygens

En reviderad kompromisversion av Moon Jae-Ins extrabudget har blivit godkänd av riksdagen. Den största eftergiften från Jae-In var att inte anställa så många nya offentliganställda som han först planerat. Frihetspartiet (fd president Parks) lämnade riksdagen i protest och vägrade rösta. Korea Herald samt ARIRANG, 1 min

Extrabudgeten förväntas åstadkomma det följande:


- Anställa fler poliser och säkerhetsvakter i offentlig sektor.
- Ge ökat stöd till regioner drabbade av torka.
- Tillhandhålla fler hjälpmedel för handikappade.

- Ge stöd till den haltande varvsindustrin.
- Installera luftrenare i skolor (mot ultrafint damm).

Anmäl
2017-07-22 23:43 #99 av: Cireea

Frihetspartiet känns rätt barnsliga.. Oberörd

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-23 14:13 #100 av: Huygens

Vem kan man lita på?

Moon Jae-Ins kandidat som chefåklagare, Mun Moo-Il, motsätter sej Jae-In reformering av den skandalomsusade Åklagarmyndigheten. Moo-Il vill inte ha en  extern granskningskommitte som kontinuerligt undersöker korruption inom Åklagarmyndigheten. Korea Herald, 2017-07-23

Anmäl
2017-07-23 20:08 #101 av: Cireea

Och varför vill han inte det tro? Funderar

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-07-27 10:59 #102 av: Huygens

Moon Jae-In har lovat mer semester till yrkesarbetande. Jae-In kommer att öka semestertiden till två veckor för vanliga arbetare och det totala antalet lediga dagar under året kommer att ökas till 20.

Tydligen är semesterlöftet så viktigt för Jae-In att han beordrade två av sina ministrar som var på semester, men ändå dök upp på ett regeringsmöte, att lämna och fortsätta med sin semester. Jae-In har uppmuntrat sina ministrar att ta ut full semester för han tror att det gör att folk jobbar bättre när dom kommer tillbaka. Korea Times, 2017-07-27

.

FNs människorättskommitte daskar till Japan för dess historierevisionistiska hantering av sina krigsbrott och Japans användande av sexslavar. Korea Herald, 2017-07-26

Japans ståndpunkter kring sina krigsbrott skapar förnyat lidande för offren. Japan har misslyckats med att klargöra vem som varit förövarna, misslyckats med att tillhandahålla bevis, misslyckats med att undervisa japanska skolelever om krigsbrotten och misslyckats med vidare undersökning kring utnyttjandet av sk sällskapskvinnor.

Japans regering har även ignorerat att fördöma japanska nationalistiska gruppers kontinuerliga smutskastandet av offren, sällskapskvinnorna som utnyttjats av japansk militär.

FNs människorättskommitte säger att Japan måste sluta förneka förekomsten av krigsbrott och sluta förneka tvångsanvändandet av sällskapskvinnor.

FN:s människorättsorganisation säger också att Japan har misslyckats med att ge garantier för att utnyttjandet av sexslavar inte ska upprepas.

Anmäl
2017-07-27 15:33 #103 av: Cireea

Moon Jae-In har lovat mer semester till yrkesarbetande. Jae-In kommer att öka semestertiden till två veckor för vanliga arbetare och det totala antalet lediga dagar under året kommer att ökas till 20.

Det var inte många dagar.. Förskräckt

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-08-09 12:20 #104 av: Huygens

Moon Jae-In bad å den föregående regeringens vägnar ursäkt för dom 73 dödsfallen till följd av giftgas i luftfuktare år 2011. (YT/ARIRANG, 2017-08-08, 2 min)

Hela bakgrunden framgår inte från nyhetsinslaget, men tydligen användes ett desinfektionsmedel i luftfuktare som skulle döda bakterier. Tyvärr var desinfektionsmedlet lika farligt som nervgas i vissa situationer och 73 människor dog av gasen och 180 personer fick nerv- och lungskador.

Desinfektionsmedlet tillverkades av ett välkänt storföretag, som ej namnges.

Anmäl
2017-08-10 00:21 #105 av: Cireea

Fruktansvärt! Förskräckt

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-08-10 11:11 #106 av: Huygens

Sjukhuskostnader kan bli väldigt dyra om man har otur med sin åkomma. Moon Jae-In lovar nu att reformera sjukvården så att man inte ska behöva betala för hälso- och sjukvård som ej är kosmetiskt inriktad. (YT/ARIRANG, 2017-08-09, 2 min)

Anmäl
2017-08-10 16:16 #107 av: Cireea

Oj, vilken satsning.

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-08-11 12:30 #108 av: Huygens

Det finns till dags datum 55 statyer till minne av sällskapskvinnor och ett antal statyer utomlands. Korea Herald, 2017-08-02

Ewha Flickors Gymnasium (ej universitetet) har tillverkat 100 ministatyer av sällskapskvinnor som sänds ut till andra skolor och konstnärerna får betalt.

.

Många av statyerna på sällskapskvinnor har en liten fågel på axeln. Två statyer kommer avtäckas på tisdag och bild på den ena sällskapskvinnan visar att hon återgivits med fjärilar. Korea Times, 2017-08-11

Sammanlagt ska 10 statyer på sällskapskvinnor placeras ut på Befrielsedagen. (YT/ARIRANG, 2017-08-11, 1 min)

Totalt kan det då röra sej om 80 statyer av sällskapskvinnor, enligt Arirang.

Anmäl
2017-08-14 10:44 #109 av: Huygens

Idag är tydligen minnesdagen för sällskapkvinnor, 14 augusti. Därför har 5 av Seuols bussar fått tillfälliga statyer av sällskapskvinnor som busspassagerare. Bussarna spelar melodin Arirang som tydligen också är förknippad med minnet av sällskapskvinnor. (YT/ARIRANG, 2017-08-14, 1 min)

Anmäl
2017-08-15 00:44 #110 av: Cireea

Fint Hjärta Det är helt klart något som bör uppmärksammas mer. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-08-15 12:41 #111 av: Huygens

Japans regeringstalesman, kabinettssekreterare Suga Yoshihide protesterar mot att Sydkorea tillåtit 5 statyer av sk sällskapskvinnor att följa med på bussfärder i Seoul, från minnesdagen 14 augusti, till 30 september.

Den japanske regeringstalesmannen Suga kräver att Moon Jae-Ins regering vidtar "lämpliga åtgärder" för att stoppa förekomsten av statyer föreställande sällskapskvinnor på sydkoreanska bussar. Korea Times, 2017-08-14

500 ministatyer av sällskapskvinnor visat på Cheonggye Plaza, Seoul. Korea Times

Anmäl
2017-08-16 00:42 #112 av: Cireea

Japan beter sig fullständigt respektlöst och löjligt. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-08-16 15:21 #113 av: Huygens

Moon Jae-In kommer att ändra rutinerna för presskonferenser i Blå Huset. Som ni kanske minns skrev jag om detta vid något tidigare tillfälle. Jag la märke till att journalister aldrig ställde pressande frågor till toppolitikerna.

Orsaken till bristen på direkta frågor är att alla journalister måste lämna in sina frågor i förväg. Journalisterna fick sedan bara ställa frågor till president Park Geun-Hye och till hennes föregångare Lee Myung-Bak, som hade godkänts av Blå Husets administrativa chefer.

.

Det innebär att presidentens makt blir enorm, om presidenten kan bestämma vilka frågor som journalisterna får ställa i förväg. Och vilka frågor som inte får ställas. Jag vet inte vad påföljden för "olydiga" frågor är, men jag kan tänka mej att uteslutning från presskonferensinbjudningen var ett alternativ.

Moon Jae-In kommer att ändra denna rutin och journalisterna kommer att få ställa frågor lite mer som dom själva vill, utan krav på att presidenten eller Blå Husets talesperson vet om frågorna i förvägen. Korea Times, 2017-08-16

.

President Park var dessutom notorisk med att inte hålla presskonferenser och mörkade det mesta av regeringens arbete för allmänheten. Insyn i myndigheternas arbete var (är) låg.

Anmäl
2017-08-16 15:27 #114 av: Cireea

Jag tycker att Moon Jae-In gör helt rätt!
Av det jag läst om hittills så verkar han vara bra för Sydkorea. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-09-01 16:47 #115 av: Huygens

Moon Jae-In uttalade sej idag att han ska verka för ökat obereonde för media. Jae-In gav dock inga detaljer. Oppositionspartiet hävdar att Jae-In avser att göra precis motsatsen. Korea Herald, 2017-09-01

Moon Jae-Ins föreslagna Konstitutionsdomare, professor Lee You-Jong drog tillbaka sin kandidatur. Hon beskylls för jäv, då hon tjänat 10 miljoner kr på aktieaffärer genom ett företag hon agerat jurist åt. Korea Herald, 2017-09-01

Professor Lee You-Jong kommer därför undersökas för korruption i form av insideraffär i Naturalendo Tech. Korea Times, 2017-08-31

.

Moon Jae-Ins nyföreslagna ministerkandidat professor Park Seong-Jin, som föreslås bli småföretagsminister, får kritik för att vara högerextrem och historiskt skönmåla diktaturregimen som bildades år 1948. Korea Times

Anmäl
2017-09-03 00:13 #116 av: Cireea

"Moon Jae-Ins nyföreslagna ministerkandidat professor Park Seong-Jin, som föreslås bli småföretagsminister, får kritik för att vara högerextrem och historiskt skönmåla diktaturregimen som bildades år 1948" 

Aj aj aj.. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-09-11 22:48 #117 av: Huygens

Ett tydligt bakslag för Moon Jae-In, då riksdagen röstade ner Jae-Ins förslag, domare Kim Yi-Su, till nu ordförande för Konstitutionsdomstolen. (YT/ARIRANG, 2017-09-11, 1 min)

Yi-Su hade behövt två röster till i omröstningen, som slutade 145 - 145, med 1 blank röst och 2 ogiltiga röster. Korea Herald, 2017-09-11

Det är först gången i Sydkoreas moderna historia som en kandidat till konstitutionsdomstolen inte godkänts. Kim Yi-Su anses för kontroversiell, bl a för att Yi-Su upplevs vara homovänlig, vilket röststarka kristna grupper arbetat på högtryck för att stoppa. (inlägg)

Anmäl
2017-09-11 23:05 #118 av: Cireea

#117 Aj då.. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-08 16:19 #119 av: Huygens

Skolböckerna genomgår en mindre revision, denna gång för att bevara det koreanska språket. 322 främmande ord tas bort från koreanska skolböcker. Jag är inte helt säker på om orden ens räknas som faktiskt låneord eller om det bra rör sej om slarvigt skrivna böcker, då en del av orden borde ha haft koreanska motsvarigheter redan från början.

Det rör sej om engelska, kinesiska och japanska, däribland ord såsom guest, greenbelt, balance, campfire, camping, handsome, helmet och knife. Det verkar som om orden inte återgetts i sin ursprungliga stavning, utan "översatts" till koreanska tecken med snarlikt uttal som det främmande ordet har på sitt utländska originalspråk. Korea Times, 2017-10-08 samt Korea Herald

Anmäl
2017-10-08 17:40 #120 av: Cireea

#119 Intressant. Det finns massor av ord som uttalas ungefär likadant som i engelskan men som har sin egen koreanska motsvarighet. Exempelvis är "yeoreobun" ett sånt ord, det betyder everyone. När man uttalar det högt förstår man direkt vad ordet betyder. Lipar

Man märker många liknande ord när man ser på mycket koreanska serier eller underhållningsprogram. Brukar även märkas när man ser på Kopgrupper som lägger upp V Live (livestreams videos via appen) eller på Youtube. 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-17 18:57 #121 av: Huygens

Det har stått en del på nätet sista veckorna om statyer av sällskapskvinnor och reaktioner mellan Sydkorea och Japan. Mest har det känts som upprepning av tidigare invändningar från båda sidor, så jag har inte skrivit något.

Nu händer det dock något annat. Japans statsminister Shinzo Abe skickade ett rituellt offer till ett religiöst krigsmonument, Yasukuni-helgedomen, vilket resulterat i protester från Sydkoreas utrikesministerium.

Krigsmonumentet i Japan hyllar minnet av dom 2,4 miljoner japaner som dog under andra världskriget, däribland 14 stycken sk klass-A krigsförbrytare, vilket Sydkorea inte alls uppskattar. Korea Herald, 2017-10-17

Jag är rädd för att Japan totalt struntar i vad Sydkorea tycker på denna punkt.

Anmäl
2017-10-17 19:23 #122 av: Cireea

Jag förstår reaktioner från länderna emellanåt men ibland känns det som att det ska klagas bara för klagandens skull. Exempelvis det där Krigsmonumentet. Orka reagera över dom där 14 ynka krigsförbrytarna när man hedrar minnet av 2,4 MILJONER japaner. 

Alltså, det är så litet att det känns löjligt. Dom är döda så det är inte så att dessa krigsförbrytare får någon kick av att bli hyllade.. Oberörd

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-17 19:42 #123 av: Huygens

Ja, det kan vara så.

Jag tror att Sydkoreas regering protesterar mot Shinzo Abes hyllning av Yasukuni-helgedomen, för att ingen japansk regering har bett om ursäkt för dom krig, krigsbrott och våldsamma landerövringar Japan gjorde mellan åren 1910 - 1945.

Just det faktum att ingen ursäkt och inget erkännande gjorts av Japans krigsbrott och att Japans regering hyllar dom 2,4 miljonerna döda (mestadels) soldater vid Yasukuni-helgedomen som beröm för att soldaterna "hjältemodigt" dog i syfte att bibehålla Japans position som stormakt, väcker ont blod hos Sydkoreas regeringsföreträdare.

Enbart existensen av Yasukuni-helgedomen i sej, anses från sydkoreansk håll vara en glorifiering och skönmålning av Japans krigsaggressioner och -brott.

Shinzo Abe anses hylla krigsbrott.

Anmäl
2017-10-17 20:53 #124 av: Cireea

Aha det förklarar en, då kan jag förstå reaktionerna. Får idé

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-17 21:19 #125 av: Huygens

Sen är det kanske en del inrikespolitik i utrikesministeriets kritik av Shinzo Abe.

Saenuri (nuvarande Frihetspartiet) kunde ju använda högernationalistiska grupper (finansierade av NIS) för att smutskasta nuvarande regeringspartiet på nätet, via offentliga skrivelser och under demonstrationer.

Ifall Moon Jae-In vädrar lite nationalistiska känslor själv och står upp för Sydkorea mot Japans krigsbrott, kan det ju tänkas att en del högernationalister är mindre benägna att utföra (olagliga?!) saboterande aktiviteter mot regeringspartiet.

Anmäl
2017-10-19 11:47 #126 av: Huygens

Moon Jae-In lovar 810 000 nya statliga fasta anställningar. Det rör sej om anställningar som ska fyllas inom sjukvård, daghem, brandkår, polis och andra myndigheter samt statligt drivna företag. Korea Times, 2017-10-18

I praktiken blir det inte så många nya jobb, då minst 300 000 jobb tillkommer genom att tillfälliga anställningar omvandlas till fasta anställningar.


Moon Jae-In har utsett en ny kandidat till en av domarposterna i Konstitutionsdomstolen. Det rör sej om ordförande för Högsta Domstolen i Gwangju, Yoo Nam-Seok (Nam-Suk?). (YT/ARIRANG, 2017-10-19, 1 min)

Jag antar att riksdagen måste godkänna kandidat Nam-Seok? Ordförandeposten i Konstitutionsdomstolen saknar fortfarande en ny kandidat efter att den homovänlige Yi-Su röstades ner.

Anmäl
2017-10-19 13:28 #127 av: Cireea

"300 000 jobb tillkommer genom att tillfälliga anställningar omvandlas till fasta anställningar." 

Fast det där måste vara underbart för de 300 000 som haft tillfälliga anställningar och som nu får fast anställning. Hjärta

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2017-10-19 13:38 #128 av: Huygens

Ja, det är nog en lättnad. Moon Jae-In har även lyckats övertyga några chaebolföretag (Hyundai, Hanwha, KT, POSCO och Doosan) att göra likadant, vi får se vart det leder.

Dessutom kommer den maximala arbetsveckan sättas till 52 timmar för att anställda ska få en bättre balans mellan jobb och fritid.

Anmäl
2017-10-19 13:44 #129 av: Cireea

Dessutom kommer den maximala arbetsveckan sättas till 52 timmar för att anställda ska få en bättre balans mellan jobb och fritid. 

Vad har den varit tidigare?
Vad har vi i Sverige? Har inte vi 40 timmar i veckan? Eller pratar vi om två olika saker? 

Sajter: FilmGuldhamster, Datorspel, Minecraft, Twilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.