serier,filmer

TV-serier "Falsify" och "Argon" (spoilervarning)

2017-08-07 12:50 #0 av: Huygens

Falsify är en TV-serie om journailster och Fake News och beskrivs som en thriller. Någon som vet hur det framställs i serien?

En liknande serie som heter Argon ska börja i september. Om någon ser dessa serier och vet hur media/tidningar framställs, berätta gärna. Korea Times, 2017-08-07


Anmäl
2017-08-08 01:55 #1 av: Cireea

Intressant! Glad Inte sett Falsify faktiskt. 
Argon lät intressant, är det en som liknar Falsify? 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-08-08 10:58 #2 av: Huygens

Jag har inte sett någon av dom, men får intrycket från Korea Times att Argon kanske är en mindre dramatisk serie, mer inriktad på att skildra vanligt nyhetsarbete, men det kanske man inte vet förrän serien startat?


Anmäl
2017-08-08 19:43 #3 av: Cireea

Helt klart intressant, ska skriva upp dom på min "att se"- lista! 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-08-10 19:02 #4 av: sweetgum

Falsify ligger verkligen i tiden då... inte riktigt känt mig sugen att se den trots att jag gillar Namgung Min. Kanske får försöka ge den en chans 

Anmäl
2017-08-16 15:54 #5 av: Huygens

Dokumentärfilmen Accomplices (Medkumpaner) har godkänts för visning av domstolen i Seoul. Korea Times, 2017-08-15

Accomplices har gjorts av det lilla mediabolaget NewsTapa som också gjort flera lågbudgetdokumentärer om falsk flagga Sewol.

NewsTapa stämdes av 5 chefer från det stora regeringslojala (Frihetspartiet, fd Saenuri) mediabolaget MBC som producerat Fake News till stöd för presidenten Lee Myung-Bak och till stöd för president Park Geun-Hye.

Accomplices visar även att det utfördes omfattande censur av MBC mot regeringskritiska nyheter.


Domstolens skrev i sitt utslag att Accomplices inte utgår förtal av dom 5 cheferna  på MBC, utan dokumentären ställer bara relevanta frågor kring chefernas tvivelaktiga förehavande. NewsTapa, som producerat Accomplices, gav även dom 5 (korrumperade) MBC-cheferna möjlighet att svara på frågorna samt bemöta kritik.

Ingen av dom fem (skurk-)cheferna på MBC bemödade sej att göra så, utan stämde istället News Tapa för förtal, vilket domstolen ogillade och godkände Accomplices för visning.

Förtalsmålen lär dock gå vidare till andra domstolar.


Anmäl
2017-08-27 11:30 #6 av: Huygens

Material för en dokumentär kanske, från verkliga livet.

Tre journalister som avskedades från den regeringslojala nyhetskanalen YTN har fått tillbaka sin jobb... efter 9 år.

Det hela började år 2008 med att ett antal reportrar och journalister på YTN protesterade mot att YTN blev vinklat och förvreds till att framställa regeringspartiet och president Lee Myung-Bak i fördelaktig dager och YTN såg till att dölja negativa nyheter om regeringen. Korea Times, 2017-08-25

Till slut, efter påtrycknignar, var det bara tre journalister kvar som fortsatte protestera och dom tre journalisterna Cho Seung-Ho, Hyun Duk-Soo och Roh Jong-Myun blev då avskedade. Facket har därefter kämpat kontinuerligt för dom 3 journalisterna och dom har nu fått tillbaka sina anställningar.

YTN tillsammans med regeringslojala (konservativa partiet Saenuri/Frihetspartiet) nyhetskanalen KBT och ett antal andra stora nyhetskanaler gjorde sitt yttersta för att stötta president Park och mörka hennes korrumperade förehavanden under större delen av hennes regimtid.

Att Moon Jae-In blivit president som representant för det parti som under tiden befann sej i opposition har antagligen spelat in på journalisternas återanställningarna på YTN.

.

Det som benämns "beef chaos" i artikeln ovan, är tydligen Lee Myung-Baks beslut år 2008 att upphöra med karantänrestriktioner på kor från USA och tillåta obegränsad ålder på slaktade kor importerade från USA, som har högre risk att ha galnakosjukan. Korea Times, 2008-05-12

Det kan tilläggas i sammanhanget att Korea Times är relativt lojalt med Saenuri/Frihetspartiet och i många aspekter kring dåvarande presidenterna Myung-Bak och Park.

Det är också intressant att vid den tiden (år 2008) skrev regeringslojal media att "olagliga" (student-)protester och demonstrationer måste upphöra, mot det av Lee Myung-Bak generöst utfärdade importavtalet med USA för potentiella galankosjukebiffar, "swish by the pen, law of the land".


Anmäl
2017-08-30 11:33 #7 av: sweetgum

Vädligt intressant.!Tack Huygens!

Anmäl
2017-09-01 14:02 #8 av: Huygens

#7 Varsågod. :)

.

Nu agerar rättssystemet igen. Mer material för en kommande dokumentär om medias roll i samhället, kanske?

Chefen för nyhetföretaget MBC, se #5, ska arresteras. Åklagarmyndigheten har utfärdat en arresteringsorder på VD:n, tillika styrelseordförande Kim Jang-Kyom, som vägrat infinna sej till förhör rörande frågor kring maktmissbruk mot anställda journalister.

Undersökning mot VD Kim Jang-Kyom inleddes med att fackföreningen i juni krävde en utredning kring missförhållanden för anställda och mot MBC:s nyhetsmanipulering till fördel för dåvarande president Parks regering, vilket bidrog till att Park kunde hålla sej vid makten ända in i början av 2017. Korea Herald, 2017-09-01

I måndags gick 400 av MBC:s journalister, reportrar, TV-producenter och nyhetsankare ut i strejk med krav på VD Kim Jang-Kyoms avgång.

.

President Moon Jae-In har uttalat att det är viktigt med oberoende nyhetsförmedling, men fd president Parks parti, Frihetspartiet (fd Saenuri) har beskyllt Jae-In för att försöka ta kontroll över media.

En kontroll som Frihetspartiet tydligen vill behålla för sej själva.


Anmäl
2017-09-04 21:22 #9 av: Huygens

Reportrar, journalister och övrigt mediafolk på dom två stora mediabolagen KBS och MBC går ut i strejk.

Dom strejkandes krav är att respektive bolags VD:ar avgår, dvs kravet är att både VD:n i KBS och VD:n för MBC avgår.

Senast journalister och mediafolk för KBS och MBC strejkade var för 5 år sedan, när dom strejkande gick ut och protesterade mot president Lee Myung-Baks manipulation av mediarapporteringen. (YT/ARIRANG, 2017-09-03, 1 min)

Korea Herald


Anmäl
2017-09-11 22:57 #10 av: Huygens

Storstrejken på KBS och MBC börjar nu märkas i programutbudet, som kör allt fler repriser. KBS har dock klarat sej bättre än MBC. Korea Times, 2017-09-11

Förra gången mediaanställda strejkade, varade strejken i 170 dagar i protest mot president Lee Myung-Bak som såg till att NIS manipulerade presidentvalet år 2012, vilket gav Park Geun-Hye presidentposten genom valfuska.

Denna gång är kravet från dom 3800 strejkande att resp mediabolags VD ska avgå.


Anmäl
2017-09-11 23:06 #11 av: Cireea

Varför vill dom att deras VD:s ska avgå? 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-09-11 23:18 #12 av: Huygens

Troligen för att VD:arna är köpta av makthavarna i Djupa Staten, som kontrollerar Frihetspartiet. VD:arna har beordrat journalisterna att skönmålar allt som Frihetspartiet gör och mörkar kritik mot Frihetspartiet (fd Saenuri).

Det gör att fri och oberoende journalism inte existerar på KBS, MBC (samt YTN) och till stor del inte heller existerar på Arirang News, även om Arirangs engelskspråkiga version låter vissa sanningar lysa igenom ifall man bara är uppmärksam nog. T ex refererade jag Arirang ganska mycket i tråden om falsk flagga Sewol.

.

Edit: Det kan tilläggas att Frihetspartiet bojkottat riksdagen i en vecka i protest mot att åklagarmyndigheten arresterat MBC styrelseordförande Kim Jang-Gyeom. Korea Times, 2017-09-10


Anmäl
2017-09-12 00:02 #13 av: Cireea

Fy Tyst 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-09-18 14:11 #14 av: Huygens

Som en intressant pendang till TV-serien Falsify har det framkommit nya uppgifter om myndigheternas aktiviteter.

Under flera år cirkulerade en fotomanipulerad bild på nätet av skådespelaren Moon Song-Keun när han ligger naken tillsammans med människorättsaktivisten och skådespelerskan Kim Yeo-Jin.

Moon Song-Keun trodde länge att fotomanipuleringen gjorts av högerextremister då Song-Keun stödde dåvarande president Roh Moo-Hyun (se NIS och inlägg), samma parti som nuvarande president Moon Jae-In.

Men nu visar det sej att fotomanipuleringen och spridningen av "nakenfotot" genomförts av NIS på uppdrag av dåvarande (åren 2008 - 2017) regeringspartiet Saenuri (nuvarande Frihetspartiet). Verkligheten överträffar dikten.

Skådespelaren Moon Song-Keun har varit svartlistad från TV-shower dom sista 8 åren.

Korea Times, 2017-09-17


Även TV-showen Infinite Challenge utsattes för påtryckningar av NIS, i syfte att ge Park Geun-Hye mediala fördelar.

Även TV-showerna "The Knee-Drop Guru" och "King of Mask Singer" manipulerades av NIS genom att chefer på MBC fattade negativa beslut riktade mot TV-folk och cheferna manipulerade innehållet i showerna.

Nyhetsartikeln i Korea Times nämner att senaste avsnittet av TV-serien Argon, visar journalister som går emot sitt mediaföretags önskan om att svartmåla allmänhetens kritik mot regeringen.

Och nyhetsartikeln skriver: "In the episode, reminding viewers of the ferry Sewol sinking in 2014, anchorman and investigative team leader Kim Baek-jin, played by Kim Joo-hyuck, declines his company's request..."

Det nästa stycket text i artikeln förstår jag inte, trots att min engelska är god. Kanske är det så långt Korea Times vågar sträcka sej i detta läge och man måste leva i Sydkorea för att förstå vad som menas mellan raderna?

.

Det nämns en intressant detalj i nyhetsartikeln. Grundaren av NewsTapa, Choi Seung-Ho var fd TV-producent på MBC, men avskedades av MBC-cheferna. Därefter grundade han NewsTapa som nyligen släppt dokumentären Criminals' Conspiracies.

Dokumentären The Reservoir Games följer fd president Lee Myung-Baks svarta pengar och har haft 90 000 biobesökare sedan premiären 2017-09-07.
The Reservoir Games är gjord av journalisten Kim O-Joon.


Anmäl
2017-09-18 15:24 #15 av: Cireea

"Även TV-showen Infinite Challenge utsattes för påtryckningar av NIS, i syfte att ge Park Geun-Hye mediala fördelar.

Även TV-showerna "The Knee-Drop Guru" och "King of Mask Singer" manipulerades av NIS genom att chefer på MBC fattade negativa beslut riktade mot TV-folk och cheferna manipulerade innehållet i showerna."

Aj aj aj.. har sett en hel del av Infinite Challenge och King of Mask Singer. Känns mindre roligt att läsa hur NIS manipulerat innehållet. 

På vilket sätt skulle Park Geun-Hye få mediala fördelar genom Infinite Challenge? 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-09-18 15:59 #16 av: Huygens

#15 Jag vet faktiskt inte. Mitt intryck är att nyhetartikeln i Korea Times är ett slags engelskspråkig sammanfattning av koreanska artiklar. Artikel ser faktiskt lite kompakt skriven ut. Frågan är också om artikeln underförstår vissa sanningar som cirkulerar öppet på koreansk social media, men som inte riktigt fått officiellt erkännande i traditionell koreansk media.

Nyhetsartikeln nämner att Infinite Challenge skulle gynna Park Geun-Hye genom att framställa hennes sk "kreativa" ekonomiska politik i fördelaktig dager.

Alla uppgifterna i nyhetsartikeln är ganska korta, så min gissning är att det finns en vidare bakgrund, men kanske måste man kunna läsa koreanska för att få reda på det?


Anmäl
2017-09-18 16:15 #17 av: Cireea

#16 Ah på så vis. Mycket hade varit lättare om man kunde läsa koreanska, det måste jag erkänna. Det blir aldrig detsamma att läsa engelska artiklar baserade på koreanska texter. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-09-28 14:27 #18 av: Huygens

Nyhetsbolaget MBC är åter i mediafokus.

Ministerstyre är tydligen inget som besvärar Sydkoreanska regeringar. Arbetsmarknadsministeriet har därför rekommenderat Åklagarmyndigheten att ta en noggrannare titt på VD:n och styrelseordförande för MBC, King Jang-Kyom.

Arbetsmarknadsministeriet rekommenderar Åklagarmyndigheten att utreda om Kim Jang-Kyom ägnat sej åt arbetsplatsmisskötsel och skapat vanförhållanden. Faktum är att Arbetsmarknadsministeriet slår på stora trumman och rekommenderar Åklagarmyndigheten att utreda fem andra MBC-cheferna för arbetsplatsmisskötsel och maktmissbruk. Dom två fd MBC-cheferna Kim Jae-Chul och Ahn Kwang-Han är av intresse för Arbetsmarknadsministeriet och bör bli föremål för Åklagarutredningar.  Korea Herald, 2017-09-28

Min gissning är att Moon Jae-In ej längre vill låta Saenuri, nuvarande Frihetspartiet, kontrollera dom stora mediabolagen och på så sätt kunna manipulera allmän opinion. No more Mr Nice Guy.


Anmäl
2017-09-28 18:26 #19 av: Cireea

Hur ser det ut nu med MBC och KBS? Har programmen börjat rulla på som dom ska? Vet att en hel del dramor och underhållningsprogram ställdes in ett tag. Har dock inte hört något mer på ett tag. 

-

Jag gillar presidenten Jae-In allt mer... Lipar Dock undrar jag hur mycket av det vi får ta del av är en  "förskönande" bild av honom och det han gör. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-10-16 11:03 #20 av: Huygens

Det har varit tyst om strejkerna på KBS och MBC på ett bra tag. Jag har inte hittat några engelska artiklar om vad som händer.

Det senaste är dock att åklagarna vill förhöra fd MBC-chefen Kim Jae-Chul för samröre med NIS i syfte att främja president Lee Myung-Baks politik. MBC-chefen Jae-Chul la ner TV-program som gjorde kritiska analyser av Lee Myung-Bak. MBC-chefen Jae-Chul sparkade eller omplacerade också nyhetspersoner som rapporterade om Myung-Bak på ett sätt som inte var skönmålande. Korea Herald, 2017-10-16

Nu finns det information som pekar på att NIS diskuterat med MBC-chefen Jae-Chul att avskeda sådan personal som varit kritisk mot president Lee Myung-Bak. Så mycket för fri och oberoende press. Vi kan anta att NIS avlyssnat journalisternas telefoner och hackat nyhetsanställdas privata epost i syfte att ta reda på vilka reportrar som haft eget kritiskt tänkande.

Enligt åklagarna ska en NIS-agent ha erkänt att hemlig information från NIS-dokument delgetts MBC-chefen Jae-Chul. Inga detaljer ges i artikeln.

Dessutom har MBC:s planeringschef Jun Young-Bae bekräftat att han träffade NIS-agenten i fråga, men planeringschefen Young-Bae nekar till att ha planerat orättfärdig behandling av anställda.


Och så är ett annat nyhetsbolag i fokus. Det rör sej om TBS (wiki) som står för antingen Traffic Broadcasting System eller Seoul Traffic Broadcasting. TBS är ett nyhetsbolag som kontinuerligt sänder nyheter om trafikläget i Seoul och vissa andra delar av landet. TBS sänder även generella nyheter, dokumentärer och sport.

Det visar sej att 96 % av TBS anställda enbart är tillfälligt anställda och kan sägas upp när som helst. Dom resterande 4 % anställda är tjänstepersoner tillfälligt placerade på TBS av myndigheterna.

Arbetskraftsforskaren Kim Jong-Jin kritiserar TBS anställningsformer och säger att TBS i mångt och mycket påminner om liknande system som finns i Storbritannien och USA, där arbetsgivarna favoriserar helt flexibla anställningsystem med omedelbara uppsägningar om arbetsgivaren så önskar. Korea Times, 2017-10-16

Det visar sej att 36 % av dom anställda på TBS inte ens har någon som helst form av anställningskontrakt.


Anmäl
2017-10-16 12:46 #21 av: Cireea

Har hört att vissa program fortsätter stå stilla, men har inte heller hört något mer om att allt står lika stilla nu som tidigare. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-10-27 20:25 #22 av: Huygens

Det styrande Demokratiska Partiet (Moon Jae-Ins parti) kräver att Frihetspartiet (Park Geun-Hyes parti) slutar med sina bojkottar i riksdagen som är relaterat till mediakrisen.

Frihetspartiet har mer eller mindre kontinuerligt på olika sätt försökt hindra eller försenat arbetet i riksdagen och riksdagens olika utskott genom att inte närvara på möten eller skjuta upp sin ankomst. Korea Herald, 2017-10-27


Bakgrunden till den nuvarande bojkotten är att Frihetspartiet har (haft) kontrollen över den styrande statliga myndigheten Foundation for Broadcast Culture (FBC) (wiki) som kontrollerat det enorma mediabolaget MBC TV.

Den journaliststrejk som jag antar fortfarande pågår på MBC, har fört fram kravet att MBC:s VD måste avgå. Den enda myndighet som kan avskeda MBC:s VD är myndigheten FBC, som hittills kontrollerats av Frihetspartiet.

Frihetspartiet har haft 6 av 9 ledamöter i myndigheten FBC och kan därmed avgöra MBC:s öde.


Men...

Tydligen 2 av Frihetspartiets 6 ledamöter i FBC sagt upp sej. Det har resluterat i att FBC:s ordförande Lee Hyo-Seong med stöd av lagstiftning beslutat att det är det styrande partiet, Demokratiska Partiet som äger rätten att utse dom 2 vakanta platserna i FBC. Korea Herald, 2017-10-26

Resultatet har blivit att Frihetspartiet gått i taket och kräver FBC-ordförandes avgång. Frihetspartiet har dessutom återupptagit sin bojkott av riksdagens olika kommitter som just för tillfället är inne i en intensiv period av utvärderingsarbete.

Frihetspartiet beskyller Demokratiska Partiet för att vilja utse en ny VD för MBC TV, som kommer hålla en mer positiv attityd gentemot Moon Jae-Ins regering. Frihetspartiet har nu lovat att dom kommer göra allt som står i deras makt för att avsätta FBC:s ordförande Lee Hyo-Seong.

Om Demokratiska Partiet tillåts utse dom 2 nya ledamöterna i FBC, kommer Demokratiska Partiet att ha 5 ledamöter i FBC och Frihetspartiet kommer ha 4 ledamöter i FBC av totalt 9 ledamöter.

Maktkamp.


Anmäl
2017-10-27 20:29 #23 av: Cireea

Jag håller med om att att Frihetspartiet ska sluta med sina larviga fasoner. Känns jättelöjligt när dom bojkottar och därmed försenar arbete som kan vara av stor vikt för Sydkorea och landets framtid. Vilar huvudet i handen

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-10-30 11:59 #24 av: Huygens

När det kommer oväntat besök, vad bjuder man på för kaffe?


Åklagarmyndigheten gjorde på morgonen idag (måndag) gryningsräder mot 3 MBC-chefer och beslagtog mobiler, datorer och dokument.

Det var MBC:s fd VD Kim Jae-Chul, MBC:s nuvarande vice styrelseordförande Baik Jong-Moon och MBC:s mellanchef Jun Young-Bae som fick hembesök av morgonpigga åklagare. Korea Herald, 2017-10-30

Dom tre MBC-cheferna är misstänkta för att ha manipulerat mediagiganten MBC i syfte att framställa regeringen under Lee Myung-Bak i fördelaktig dager och dölja kritik, gömma olagligheter samt mörka politiska skandaler kring Lee Myung-Bak.

Dom tre MBC-cheferna är misstänkta för att ha utfört sin olagliga skönmålning av Lee Myung-Bak i samarbete med NIS, där journalisters telefoner avlyssnats och email hackats.


MBC-cheferna är även misstänkta för att orättfärdigt ha avskedat flera skickliga grävande journalister då dessa börjat undersöka oegentligheter i verksamheten av Lee Myung-Baks regering.

En av reportrarna som råkade illa ut var stjärnproducenten Choi Seung-Ho för TV-programmet PD Notebook. Choi Seung-Ho rapporterade om galna-ko-sjukan och den öppnade biffimporten från USA. Choi Seung-Ho avskedades år 2012 utan någon som helst orsak. Korea Times, 2017-10-30

Under åren 2010 - 2013 råkade ett antal duktiga journalister ut för avsked eller omplacerades till meningslösa arbetsuppgifter, delvis pga NIS olagliga inblandning i MBC:s nyhetsförmedling.


Frihetspartiet har idag upphört med sin bojkott av riksdagen i protest mot att dom riskerar förlora kontrollen över MBC:s ledning. Korea Herald, 2017-10-30

Tydligen har Frihetspartet fått utstå en del kritik i media och kanske inser riksdagsledamöterna att deras bojkott inte fått avsedd effekt. Istället klär sej alla Frihetspartister i svarta begravningskostymer och männen bär svarta begravningsslipsar i protest mot att FBC:s ordförande gett det styrande Demokratiska Partiet möjlighet att utse två nya ledamöter i FBC-styrelsen.

Frihetspartiet säger att maktskiftet i FBC görs för att Moon Jae-In "vill försöka kontrollera media". Korea Times, 2017-10-30

En opinionsundersökning visar att 55 % av folket tycker det är bra att Demokratiska Partiet får utse dom 2 FBC-ledamöterna, medan 27 % av folket anser att tillsättandet av FBC-ledamöterna är regeringens sätt att ta kontroll över media.


Anmäl
2017-10-30 12:39 #25 av: Cireea

Är det på grund av detta som MBC strejkar och inte visat program som vanligt? Eller är det inte alls kopplat till det cheferna misstänks för? 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-10-30 13:22 #26 av: Huygens

Nyhetsartiklarna är inte så tydliga med exakt vem mer som dom strejkande journalisterna protesterar mot, mer än kravet att VD:arna i KBS och MBC måste avgå och VD:arna misstänks i något fall ha brutit mot arbetsmarknadslagar.

Jag tror också att strejkerna rör arbetsförhållanden och anställningstrygghet.

På något sätt är alltihop, alla tveksamma händelser och alla skumma aktiviteter nog relaterade direkt eller indirekt med strejkerna, även om man bör se MBC (mediabolag) och FBC (myndighet) som två olika typer av organisationer.

Så, ja, mitt intryck är att det som MBC-cheferna misstänks för, är relaterat till strejkerna och troligen är något som mer än 90 % av journalisterna på MBC känt av eller påverkats negativt av.


Vid presidentvalet i maj i år (2017) sa ju Frihetspartiets ledare Hong Joon-Pyo att han avsåg att knäcka dom "irriterande" fackföreningarna (inlägg). Det är ju tänkvärt också att presidentkandidaten Hong Joon-Pyo sa det till en nyhetsreporter, Moon Conn-Young Jennifer på Arirang News.

Så Frihetspartiets bojkott av riksdagen ska nog ses som en styrkedemonstration, där nyhetsreportrar och journalisterna ska känna pressen, i synnerhet om Frihetspartier återtar presidentmakten. Fri och oberoende media är inte vad Frihetspartiet vill ha och i synnerhet vill Frihetspartiet inte ha fackföreningar, då facket kan visa sina protester mot ledningens olagliga beslut, genom att strejka.


Anmäl
2017-10-30 15:48 #27 av: Cireea

Bra tankar där Huygens, och tack för all information. Låter som att det finns flera faktorer till strejken, men att det du nämnde i #24 är en del av den stora bilden. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-10-31 18:55 #28 av: Huygens

Dom nya NIS-cheferna är tydligen proaktiva. Istället för att låta NIS utreda NIS egna brott har dom nya NIS-cheferna begärt att åklagare ska utreda NIS brott i samband med KBS-chefen Ko Dae-Youngs olaga manipulering av nyhetsrapporteringen till president Lee Myung-Baks fördel.

KBS-chefen Ko Dae-Young är även misstänkt för tagande av muta från NIS med det löjligt lilla beloppet av 15 000 kr. I utbyte mot mutan lovade KBS-chefen Ko Dae-Young att inte låta KBS rapportera om NIS valfuskmanipulering av 2012 års presidentval som Park Geun-Hye lyckades vinna pga valfusket och NIS olaga påverkan av allmän opinion. Korea Herald, 2017-10-31

KBS-chefen Ko Dae-Young blånekar och har stämt NIS i domstol för förtal.

Nuvarande NIS-chefer vill även att åklagarna undersöker NIS olaga informationsinsamling om fd chefåklagare Chae Dong-Wooks "oäkta" son (inlägg).


Anmäl
2017-10-31 22:28 #29 av: Cireea

När tillsattes nya NIS-chefer? Har jag missat något? Yrar

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-11-01 10:51 #30 av: Huygens

#29 Jag la svaret i NIS (inlägg).


Anmäl
2017-11-01 14:36 #31 av: Cireea

#30 Super Tummen upp Läste precis igenom det. 
Jag hade visst missat de nya cheferna Gapskrattar

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-11-14 13:43 #32 av: Huygens

MBC-ordförande tillika MBC:s VD Kim Jang-Gyeom har fått sparken. Jag gissar att han kommer få ett rejält avgångsvederlag.

Den sparkade MBC-chefen Kim Jang-Gyeom riktade en sista kritik mot regeringen för att han fått sparken. Dom strejkande journalisterna kommer troligen återgå till arbetet redan imorgon (onsdag), nu när dom fått igenom sitt krav på MBC-chefen Kim Jang-Gyeoms avgång. Vissa MBC-anställda kommer dock fortsätta strida för andra frågor i fackföreningens program. Korea Times, 2017-11-14

Den sparkade MBC-chefen Kim Jang-Gyeom anser sej inte ha gjort något fel.


Anmäl
2017-11-14 14:13 #33 av: Cireea

Skönt att MBC kan komma igång igen, det har varit en lång strejk. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-11-22 11:58 #34 av: Huygens

Åter tid för en gryningsräd.

MBC:s huvudkontor fick besök av åklagarmyndigheten som beslagtog datorer och dokument för att säkerställa bevis som rör olagliga arbetsförhållande samt brott mot lagar som rör anställningsformer. Åklagarna har även kallat dussintals anställda för att vittna om förhållandena på MBC. Korea Herald, 2017-11-22

Tydligen är det dom två tidigare MBC-cheferna Kim Jang-Kyom och Kim Jae-Chul som står i skottgluggen. MBC-cheferna förnekar att dom gjort något fel.


Anmäl
2017-11-22 13:14 #35 av: Cireea

Bra att man tar det här på allvar och försöker gå till botten med problemet. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-11-22 14:00 #36 av: Huygens

Ja, bara en sådan sak som att jobba övertid och sedan inte få betalt är frustrerande.


Anmäl
2017-12-08 10:03 #37 av: Huygens

Efter att MBC:s VD (ordförande?) Kim Jang-Gyeom fick sparken försökte en grupp politiker med koppling till Frihetspartiet att få avskedet ogiltigförklarat, men domstolen tyckte att det var ett bra avsked. Korea Herald, 2017-12-06


Nu har ett nytt förslag till VD/ordförande lämnats. Det är den tidigare TV-producenten Choi Seung-Ho, som svarade för det undersökande programmet "PD Notebook". När TV-producenten Choi Seung-Ho började gräva upp skandaler kring Lee Myung-Bak-regeringen, blev Seung-Ho avskedad från MBC. Nu kan han alltså komma tillbaka som MBC-chef ifall hans nominering går igenom.

TV-producenten Choi Seung-Ho hade fram till år 2012 jobbat i 26 år på MBC. Därefter grundade Choi Seung-Ho... Ta-da!

Newstapa !!

Newstapa är den lilla oberoende TV-kanalen som producerat flera engelskspråkiga dokumentärerna om falsk flagga Sewol (Laborvideo är en annan bra producent). Nu kan Newstapas grundare återkomma som MBC-chef.

Jag har tidigare angett MBC-posten som VD, men artiklarna pratar om "president" som är ordförande på engelska. Antingen har jag inte förstått vilken jobbtitel MBC-chefen anses ha eller så är översättningarna oklara då VD på engelska är "CEO" och den beteckningen har också använts.


Korea Herald, 2017-12-08 (USA-biffimporten och stearinljusgatuprotesterna)
Korea Herald (strejken år 2012, mandatet till år 2020)
Korea Times (strejken år 2012, filmhistorik, motkandidater)

Noterbart är att Korea Herald anger MBC-posten till att vara "president" ((styrelse-)ordförande) och Korea Times anger posten till att vara "CEO" (VD).

Choi Seung-Ho släppte filmen "Criminal Conspiracy" i augusti som visar Lee Myung-Baks och Park Geun-Hyes manipulering, styrning och kontroll av traditionell media.

Dessutom kommer 8 journalister som sparkades av den tidigare MBC-chefen att återanställas.


Anmäl
2017-12-11 21:24 #38 av: Cireea

Jag undrar om det kommer komma några serier som liknar dessa händelser.. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-12-18 14:52 #39 av: Huygens

Det har släppts en dokumentär med eng titel "MBC's demise, 7 years' record", ungefär "MBCs förtvinande, 7-årigt rekord". Dokumentären redogör för hur MBC bit för bit tagits över av det dåvarande styrande partiet Saenuri (nuvarande Frihetspartiet) och att oppositionella nyhetsförmedlare avskedats.

Objektiv nyhetsförmedling mot dom två styrande regeringarna under Lee Myung-Bak och Park Geun-Hye tystades helt ner i MBCs program.


Regeringspartiet använde NIS för att identifiera journalister som kunde tänka sej att rapportera sanningsenligt och regeringen såg även till att MBC kvävde objektiv rapportering kring Sewol. Korea Times, 2017-12-17

"Under the National Intelligence Service's scenario, MBC has been seized by the government step by step. Facing a national disaster (Sewol ferry sinking), instead of consoling victims, its priority has been on catering to those in power."


Publicering av videofilmning på den kapsejsade Sewol stoppades av MBC på order från regeringen, så att allmänheten inte skulle förstå vad som hänt.

MBC har även bytt ut en del av dom nyhetsankare som förmedlat vinklade nyheter samt MBC har börjat rapportera om motsvarande strejker som fortfarande pågår bland journalister på KBS och YTN, som kräver sina resp företagsledningars avgångar.

Kändisar och artister som stått på den förra regeringens svartlistning har börjat återvända till jobb i olika TV-program på MBC. Skådespelaren Moon Sung-Keun har återvänt till sitt första drama på 8 år och komikern Kim Mi-Hwa har återvänt till MBCs TV-ruta för första gången på 6 år.

Journalisten Joo Jin-Woo och sångaren Lee Seung-Hwan har också återvänt till TV-rutan efter att i flera år befunnit sej på Lee Myung-Baks svartlista. Journalisten Joo Jin-Woo blev också under flera år telefonavlyssnad av NIS efter att han hade lyckats knyta ekobrott till dåvarande president Lee Myung-Bak.


Frihetspartiet reagerar negativt på att dom tidigare svartlistade mediapersonerna kunnat återvända till MBC, och Frihetspartiet anser att förändringarna på MBC rör sej om "politisk hämnd".


Anmäl
2017-12-20 17:00 #40 av: Cireea

Intressant, kan man hitta dokumentären någonstans med engelsk text? 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-12-20 18:31 #41 av: Huygens

#40 Jag har letat bland yt-material på koreanska (utan textning) fast inte kunnat hitta något som liknat en längre dokumentär. Även om jag inte förstår vad dom säger känner jag dock igen en del av årets nyhetsmaterialet som MBC visar. 

Det är ganska klart att när man ser dom ursprungliga nyheterna på koreanska har innehållet en mycket större variationsbredd än det rent engelska materialet som t ex Arirang visar.

Jag återkommer ifall jag hittar dokumentären eller annat aktuellt som översatts från MBC/KBS.


Anmäl
2018-01-23 14:49 #42 av: Huygens

Strejken bland dom 2200 journalisterna på KBS är över, då "mediastyrelsen"  (FBC? se #22) beslutat avsätta styrelseordförande i KBS, Koh Dae-Young. Strejken pågick i fem månader, så journalisterna på KBS måste ha avskytt sin chef Koh Dae-Young något alldeles hjärtligt.

Tydligen kokade det till i skallarna på Frihetspartiets ledmöter i mediastyrelsen och tre av ledamöterna lämnade styrelsemötet i protest mot avsättandet av Koh Dae-Young. Korea Herald, 2018-01-23

Koh Dae-Young är även misstänkt för tagande av muta från NIS och olaglig manipulerings av nyhetskanalaen KBS, men jag vet inte hur långt den juridisk utredningen kommit.


Anmäl
2018-01-23 16:01 #43 av: Cireea

Oj, äntligen är den över. Fem månaders strejk är inte illa. Hur fungerar det med strejk så länge? Hur blir det med löner osv? 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-01-23 16:48 #44 av: Huygens

Jag har också funderat på det med lön. Strejkkassor brukar räcka ca 6 veckor. Om arbetsgivaren inte gjort lockout får dom strejkande kanske fortfarande lön?

Under president Lee Myung-Bak strejkade journalisterna 6 månader innan dom gav upp. Kanske har dom andra tillfälliga jobb?


Anmäl
2018-01-23 17:05 #45 av: Cireea

Hm ja, det låter väl inte helt orimligt med tillfälliga jobb på annat håll. Starkt av dom att hålla ut i fem månader dock, enorm cred till dom! 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-12-17 12:45 #46 av: Huygens

Lee Myung-Bak har stämt TV-bolaget MBC för att dom rapporterat att han ägnat sej åt kriminella olagligheter. Lee Myung-Bak vill ha 3 miljoner kr i skadestånd. Han sitter just nu i fängelse. Korea Herald


Anmäl
2018-12-17 14:39 #47 av: Cireea

Han sitter i fängelset och stämmer ett TV-bolag för att dom säger att han gjort något olagligt. 

Låter rimligt. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-12-17 21:38 #48 av: Huygens

Jag undrar om Lee Myung-Baks verklighetsförankring. Kanske tror han att ifall han kan så tvivel, har han möjlighet till benådning om Frihetspartiet vinner nästa presidentval. Det kan också vara ett sätt att skrämmas. Det kan ju tänkas att han är rädd att fler olagligheter uppdagas kring honom och hans anhöriga, av undersökande journalister. Så han försöker vara hotfull.


Anmäl
2019-01-05 18:08 #49 av: Huygens

Frihetspartiet deklarerar någon typ av krig mot KBS, för att nyhetssajten KBS avslöjat för mycket av Frihetspartiets korruption och maktmissbruk. Korea Herald


Anmäl
2019-01-07 18:24 #50 av: Cireea

Vilket i sin tur bara bevisar att KBS gjort rätt i sina avslöjanden.. Cool

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.