kultur,historia,allmänt

Rättsapparaten

2017-08-08 11:53 #0 av: Huygens

Vi vet att rättsapparaten kan slå till hårt mot enskilda som demonstrerar mot staten. Vi har demonstrationerna i samband med minnsehögtiden år 2015 för offren från Sewol, där polisens brutalitet och vattenkanoner skingrade demonstranterna efter tre dagar.

Men hur noga är polisen med att hjälpa enskilda?

I ett fall i Jung-Gu, Daejeon, där en kvinna upprepat anmälde till polisen att hon blev spionerad på med en drönare som spanade in i hennes lägenhet, gjorde inte polisen särskilt mycket. Drönaren uppehöll sej t o m över den allmänna gatan och blinkade till henne när hon hade badat och var naken.

En polis kom till platsen, men tog det lite piano och då polisen inte såg någon drönare lät polisen bli att skriva någon rapport.

.

Det var först efter att social media uppmärksammat polisens likgiltighet för den enskilde som polisen agerade, dock inte som man kunde tänka sej, utan kallade kvinnan till förhör. Korea Times, 2017-08-08

Det som är tydligt är att polisen inte lagt två strån i kors för att spåra radiosignalen från drönaren, vilket kunnat leda polisen till drönarens ägare.


Anmäl
2017-08-08 19:41 #1 av: Cireea

Vad obehagligt! Förskräckt

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-08-09 12:56 #2 av: Huygens

Sydkoreas nya chefsåklagare Moon Moo-Il lovar att rättsfallens domslut i fortsättningen ska avgöras av bevis och inte baseras på "rapporter". Moon Moo-Il kommer att bekämpa korruption inom Åklagarmyndigheten.

Åklagarmyndigheten ska inte driva rättsprocesser av politiskt motiverade skäl och åtalen ska istället bygga på rättstänkanden. (YT/ARIRANG, 2017-08-08, 2 min)

Kort flygfilmning av domstolsbyggnaderna under första halvminuten av klippet.

.

En person, som använde en drönare för att spanade på nakenbadare på stranden Gwamul, Jeju Island, har gripits av polisen. Straffet kan bli upp till 5 år för olaglig drönaranvändning. Korea Herald, 2017-08-09

Polisen använder bärbar (trådlös) radar och andra apparater för att lokalisera drönarflygarna.


Anmäl
2017-08-10 00:19 #3 av: Cireea

Bra att personen blev gripen! 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-09-12 00:50 #4 av: Huygens

Jag fortsätter följa händelserna kring svartlistningen av domare (inte svartlistningen av kulturpersoner som var ett huvudspår i Sydkoreas kulturminister avgått (tråd)).

Svartlistningen av domare nämns i media första gången 2017-05-18. (inlägg)

Tre höga domare avgick ur Domstolsadministrationen OCA. (inlägg)

.

Ett hundratal domare kallade lite upproriskt till ett möte, som godkändes efter visst motstånd från chefdomare inom Höga Domstolen och Högsta Suveräna Domstolen.

Det har nu hållit två möten med ca 100 domare kring svartlistningen av domare och hur domstolsväsendet ska reformeras. Ett tredje möte är planerat. Orsaken är att Högsta Suveräna Domstolens ordförande (och domare) utses av landets president.

Högsta Suveräna Domstolens ordförande kan sedan på politiska grunder utse övriga domare i Högsta Suveräna Domstolen, vilket ger en sned politisk fördelning av lojaliteten bland landets högsta domare.

.

Konstitutionsdomstolen har ett liknande presidentiellt förfarande, men jag tror ändå att 2/3-delar av Konstitutionsdomstolens domare utses av riksdagen.

Moon Jae-Ins föreslagna ordförande till Konstitutionsdomstolen röstades dock nyligen ner. (inlägg)

.

Nu är det lite intressant här. Moon Jae-In saknar majoritet i riksdagen, och har föreslagit Kim Meong-Su som Högsta Suveräna Domstolens ordförande och frågan är om Meong-Su blir godkänd. Korea Times, 2017-09-11

Kim Meong-Su tänker nämligen återöppna utredningen om svartlistningen av domare och dessutom erhåller Kim Meong-Su rätten att utse ny ordförande för OCA, som ska utreda svartlistningen, vilket Frihetspartiet helst vill undvika.

Kim Meong-Su kommer även kunna påverka valet av domare till Höga Domstolen (som ligger under Högsta Suveräna Domstolen). Jag gissar nu, men antar att Höga Domstolen har en roll som påminner om hovrätt (kammarrätt?), dvs domsluten är vägledande (men inte prejudikat) för lägre domstolar.

OCA har mycket makt, övervakar verksamheten, byggnader, personal och fungerar som en "Riksrevision" för domstolarna och domstolsmyndigheter.

Så frågan är vad som händer i riksdagen.

Mycket står på spel.


Anmäl
2017-09-12 01:02 #5 av: Cireea

Vad är tanken med dessa möten? Vad är målet med dem? 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-09-12 16:27 #6 av: Huygens

#5 Det framgår inte så tydligt från nyheterna. Jag gissar att dessa ca 100 domare är sådana som utsatts för flagrant orättfärdiga bestraffningar från justitedepartementet och chefdomare högre upp samt att dessa ca 100 domare därför tror sej vara inkludera på (Frihetspartiets, fd Saenuris) svartlistning av domare.

Troligen är långt fler än 100 domare svartlistade och orättfärdigt behandlade på varierade sätt, men dom 100 domare som öppet vågar samlas till möten är antagligen dom som vågar blåsa i visslan och säga ifrån.

Dock är det svårt, troligen omöjligt att vara visselblåsare i en korrupt rättsapparat som systematiskt organiserar bestraffningar och orättfärdiga behandlingar av visselblåsare. Särskilt om den korrumperade rättsapparaten kan använda sej av NIS för telefonavlyssning och påtryckningar mot familjemedlemmar.

Och så... Många av dessa domare behöver inte ens vara visselblåsare. Det kan räcka att domarna bara följt lagen och dömt till nackdel för korrumperade politiker och skurkaktiga förvaltningschefer som varit lojalt underlydande Lee Myung-Bak och Park Geun-Hye.

.

Jag kan tänka mej att dom 100 domarna behöver mötas för flera saker:

1. Lära känna andra olyckssystrar/-bröder, träffas ansikte mot ansikte.
2. Organisera sej. Hjälpa andra.
3. Reda ut hur man ska hjälpa någon om den enskilde får problem.
4. Enas om åtgärder. Att lämna förslag med hälften splittrade är dåligt.
5. Gemensamt föreslå åtgärder / förbättringar av rättsapparaten till politikerna.
6. Få klarhet i vilka chefdomare som är aktiva i den orättfärdiga behandligen.
7. Samla bevis för orättfärdig hantering.
8. Gemensamt ställa krav, att hemliga dokument offentliggörs.
9. Hitta mönster i den orättfärdiga hanteringen.
10. (osv)


Anmäl
2017-09-12 16:35 #7 av: Cireea

Tack Huygens! Som alltid skriver du så kloka inlägg.
Helt förfärligt med denna svartlistning. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-09-26 22:29 #8 av: Huygens

Några saker har hänt sedan sist och Moon Ja-In har fått en liten framgång efter att hans kandidat som ordförande för Konstitutionsdomstolen, Kim Yi-Su, röstades ner. Kim Yi-Su ansågs vara homovänlig, vilket hölls som argument mot honom,
se #4.

Kim Yi-Su på foto. Korea Herald, 2017-09-04 och Korea Herald, 2017-09-01


Riksdagen har godkänt Jae-Ins förslag till ordförande i Högsta Suveräna Domstolen, Kim Meong-Su. Dagen innan var det fortfarande inte klart om vågmästarpartiet Folkets Parti, skulle stödja Meong-Su, då han anses homovänlig och fackföreningsvänlig efter att ha dömt till fördel för lärarnas fackförbund år 2015.

Tydligen är inte Moon Jae-In partiledare för sitt parti (Demokratiska Partiet), utan det är partiledaren Choo Mi-Ae, hon syns på bild i artikeln. Korea Herald, 2017-09-20


Av dom 299 riksdagsledamöterna (Park Geun-Hye får inte rösta) slutade röstsiffrorna 160 (ja) - 134 (nej), varmed Kim Meong-Su godkändes som Suveräna Domstolens ordförande, en mycket viktig post. 3 riksdagsledamöter lyckades avge ogiltiga röster. Kanske läge att förbättra den egna handstilen? Korea Herald, 2017-09-21 och (YT/ARIRANG, 2018-09-21, 2 min)

Meong-Su får nu lov att utse 3 av dom 9 politiska domarna i den för landet viktiga Konstitutionsdomstolen. Jag tror dock att dom nuvarande konstitutionsdomarnas mandat måste löpa ut först och jag vet inte hur lång tid det tar (10 år?), eller att domarna självmant slutar i förtid.

Meong-Su har även makt att utse ytterliggare 3000 tjänstepersoner i domstolsväsendet, i takt med att dom nuvarande tjänstepersonerna och domarna slutar.

Kim Meong-Su lovar att reformera det lätt korrumperade rättssystemet. Korea Herald, 2017-09-25 och Yonhap, 2017-09-26


Sen har en jättekonstig sak inträffat, som hämtat ur en koreansk skräckfilm. Två tjejer, 17 år och 18 år har helt utan anledning mördat en 8-årig flicka, styckat kroppen och lagt bitarna på taket ovanpå lägenheten, påstår domstolen. Korea Herald, 2017-09-22

Den 17-åriga tjejen får 20 års fängelse och den 18-åriga tjejen får livstids fängelse. Nu har vi haft underliga rättsfall som Thomas Quick och Kevin-fallet. Jag är inte alls säker på att domstolen lyckats gräva ut vad som verkligen hänt.

Båda tjejerna döms även att gå med fotboja i 30 år.

Kan det vara så att dom två tjejerna skyddar den/dom verkliga förövarna eller lider av mental störning? Rör det sej om en psy-op?


Anmäl
2017-09-27 01:25 #9 av: Cireea

Heja  Kim Meong-Su! 

Herregud vad fruktansvärt.. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-09-29 17:22 #10 av: Huygens

Den underliga rättsaken med dom två 17- och 18-åriga tjejerna fortsätter.

Den 18-åriga fick livstids fängelse för mord, men deltog aldrig i själva mordet eller styckningen påstår domstolen. Istället ansåg domstolen att 18-åringen genom att tillsammans med 17-åringen lagt ut kroppsdelarna på taket till huset, ha skuld i mordfallet och därför får 18-åringen det livslånga fängelsestraffet. 18-åringen har överklagat domen. 17-åringens har ännu inte överklagat. Korea Herald, 2017-09-24

Jag hyser viss misstänksamhet mot alla påståenden från domstolen och undrar verkligen om detta rättsfall är korrekt utrett. Historien är för fantastisk.

.

I alla fall tröskar rättsapparaten på inom andra områden. Justitedepartementets 17 personer starka rättskommitte har beslutat tillsätta en 9-personerspanel, som ska utreda rättsliga missförhållanden från årtiondena 1960 - 1980.

Under diktaturregimen fick ett stort antal personer hårda fängelsestraff när dom dömdes för att vara "nordkoreanska agenter" med fabricerade bevis från dåvarande NIS (KCIA mm). Straffen utdömdes främst till författare, människorättsaktivister, politiskt oppositionella, artister och andra som misshagade regimen.

Tydligen har senare och mer demokratiskt valda regeringar tagit det lite piano med att upphäva dom felaktiga domsluten. Justitiekommitten konstaterar dock att nästan alla som krävt omprövning av sina rättsfall har fått tidigare felaktiga domslut upphävda. Dock har inte alla dömda orkat gå till domstol och driva processer för att få rättvisa, vilket gör att Moon Jae-Ins regering tänker bringa rätsida på missförhållandena och upphäva dom felaktiga domarna. Somliga av dom felaktigt dömda har dessutom hunnit gå bort. Korea Herald, 2017-09-29

Det finns även vissa felaktiga rättsliga fall i modern tid som behöver korrigeras. Det nämns att domen mot tidigare KBS-chefen (mediabolag) Jung Yun-Joo, för tjänstefel anses inkorrekt.

Jung Yun-Joo tillsattes av president Roh Moo-Hyun, men fick sparken av president Lee Myung-Bak, som nu själv står inför möjligt åtal, se NIS. Lee Myung-Bak tillsatte därefter en mer Saenurivänlig KBS-chef som skönmålade regeringen och mörkade kritiken. (tråd)

Det kan även tänkas att kommitten tittar på anklagelser att regeringen under Park Geun-Hye satte hinder i vägen för en haveriutredning av färjan Sewol.

.

Demokratiska Partiet noterar att det är få kvinnliga domare i högre domstolar. Antalet kvinnliga domare är 29 %, men av domarna i högre domstolar är bara 5 % kvinnor. Korea Times, 2017-09-27

Nya ordförande Kim Meong-Su (även Myeong-Su) för Suveräna Domstolen säger att han ska ha den ojämna könsfördelningen i åtanke när nya domare utses. Vi får se vad som händer. Meong-Su lovar också att reformera rättssystemet. Visst, det låter bra, men jag är lite fundersam. Borde inte sådana reformer ske genom lagstiftning och inte baserat på en enda persons godtycke? Korea Herald, 2017-09-26

Konservativa partier kritiserar utnämningen av Meong-Su och säger att han kan vänstervrida rättssystemet.

Domare Kim Meong-Su säger att han även kommer att undersöka existensen av en svartlistning av domare, som nämnts tidigare i denna tråd. Korea Times, 2017-09-25

Föregående ordförande för Suveräna Domstolen, Yang Sung-Tae (som avgick i söndags) är den person som beskyllts för att ha upprättat och mörkat existensen av en svartlistning av domare landet runt. Yang Sung-Tae har haft gott om tid på sej att undanröja eventuella bevis.

.

Det rör sej på annat håll också. Regeringen (Moon Jae-In) har beslutat upphäva två väldigt omstridda lagar som infördes av president Park Geun-Hye. Lagarna är lite mystiska då dom refereras som "Riktlinjer" och snarast påminner om det svenska begreppet "Regler" som vissa myndigheter och svensk regering kan införa utan föregående riksdagsomröstning. (YT/ARIRANG, 2017-09-28, 2 min)

I alla fall, dessa två lagar/regler möjliggjorde för arbetsgivare att godtyckligt säga upp "lågpresterande" personal, vilket förargat fackföreningen. Korea Herald 2017-09-25

Och facket verkade på något sätt inte kunna stå emot eller så är facket kontrollerat av makthavare i den Djupa Staten som inte så gärna vill vanliga arbetare väl.

Den andra kontroversiella lagen var mer iögonfallande, då företag gavs rätt att ändra löner och arbetsförhållanden efter eget huvud. På något sätt känns det som om Park Geun-Hye grävt sin egen politiska grav genom att vika ner sej för dolda makthavare i den permanenta Skuggregeringen och hon har fattat högst impopulära beslut som slagit mot hennes väljarbas, mot vanliga förvärvsarbetare. Korea Herald, 2017-09-25

.

Sen har vi ett rättsfall som inte rör vanlig domstol. General Park Chan-Ju kommer åtalas för korruption genom att han tagit emot mutor från ett civilt företag. Rättegången kommer äga rum i den beryktade militärdomstolen.

Park Chan-Ju avsattes från sin post efter kraftiga protester när det framkom att han och hans fru haft "hushållsslavar" i form av soldater som fått utföra hushållsysslor och blomsterarbete istället för militärtjänst. Korea Herald, 2017-09-21


Anmäl
2017-09-29 18:57 #11 av: Cireea

Väldigt märkligt med straffet för 18-åringen.. Funderar 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-10-02 01:48 #12 av: Huygens

Åklagarmyndigheten har gjort fler tillslag mot myndigheter. En gryningsräd utfördes av åklagarna mot myndigheten Financial Supervisory Service (FSS) (wiki) och beslagtog dokument, vilket också innebär att datorer beslagtagits. Korea Herald, 2017-09-22

Misstankar om oegentligheter inom FSS väcktes av Board of Audit and Inspection, som måste vara ett slags "riksrevision", kanske på uppdrag av Moon Jae-In som lovat bekämpa statlig korruption. FSS är ett slags "finansinspektion" som är avsett att hålla koll på banker och rutiner för att säkra sparandes pengar samt medverka till att börser och finansmarknader hålls stabila.

FSS är därmed en utmärkt grogrund för insideraffärer.

Åklagarna gjorde också oannonserat hembesök hos tre av FSS-cheferna inklusive FSS högste förvaltningschef Seo Tae-Jong som riskerar åtalas för hindrande av affärsverksamhet och maktmissbruk.

En tidigare FSS-chef har redan dömts till ett år fängelse för vänskapskorruption med en politikers vars son fördelaktigt gled in på en räkmacka som advokat åt FSS. Åklagaren räknar med fler hembesök hos andra fd FSS-chefer.


I sammahanget kan det vara intressant att veta att det finns ännu en "finansinspektion" (företagsinspektion) under namnet Fair Trade Commission (FTC) som ska säkerställa att inga monopolsituationer eller karteller uppstår på olagligt vis. Nästan 2000 företag som är lite skumma, inklusive alla chaebols bevakas av FTC. Korea Herald, 2017-09-29

Moon Jae-In gör allvar av löftet att omvandla tillfälliga jobb till fasta anställningar även hos företag. Över 5000 bagare som jobbar åt den stora brödkoncernen Paris Baguette får fast anställning. Dom 5000 bagarna går som hyrpersonal från andra mindre firmor, men då ordergivning och arbetsplats helt är hos Paris Baguette, beordras brödkoncernen av Arbetsmarknadsministeriet att anställa alla 5378 bagare som fast anställd personal. Korea Herald, 2017-09-21

Paris Baguette har också slarvat med att betala ut 90 miljoner kr i lön till sina anställda, vilket Arbetsmarknadsministeriet tycker ska betalas.


Sen har vi ett ovanligt rättsfall som antagligen är helt omöjligt i Sverige då den typen av verksamhet inte regleras av lag.

Fyra företagsanställda som hjälper restauranger, butiker, tandläkare och andra mindre firmor att få bättre sökresultat på internetsökningar (Naver), har åtalats för den olagligt brottsliga kriminaliteten "förbättra internetsökträffresultat". Korea Herald, 2017-09-27

Man får se upp med vad man jobbar med i Sydkorea. Två av cheferna har dessutom arresterats. Hela schemat var ytterst listigt upprättat med 100-tals datorer och smartmobiler för att höja internetsökresultaten samt dölja IP-adresser för Naver.


Efter hårda påtryckningar från allmänhet och intresseorganisationer instiftades en lag förra året (under Park Geun-Hye) som ska minska korruption i form av färre gåvor från företag till kunder och inköpare.

Park Geun-Hye hade troligen inte själv tänkt följa lagen, som främst påverkat småföretag och enskilda lägre tjänstepersoner. Det intressanta är dock att 9 av 10 koreaner tycker att den nya lagen är bra och har minskat mutgåvor och liknande korruption. Korea Herald, 2017-09-21

Anti-korruptionslagen, den sk Kim Young-Ran-lagen (domare i Suveräna Domstolen) förbjuder middagar över ett värde av ca 220 kr. Frihetspartiet vill dock höja gränsen till 800 kr. Samtidigt är lagen något vagt formulerad och alla är inte säkra på hur den tillämpas.

Många gåvobutiker och blomsteraffärer har sett en nedgång i omsättningen efter lagens tillkomst. Korea Herald

Även uppträdande och teaterföreställningar har fått en nedgång efter lagen. Korea Times, 2017-09-25

Föräldrar säger dock att korruptionen inom skolor och utbildning har sjunkit kraftigt med mycket färre mutor till lärare och annan personal. Gåvorna får inte vara på mer än 400 kr. Korea Herald, 2017-09-24


Anmäl
2017-10-02 02:04 #13 av: Cireea

Mycket som händer märker jag! 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-10-02 10:53 #14 av: Huygens

Ja, det som förvånade mej var att det inte fanns någon lag före år 2016 som reglerade hur dyra gåvor man fick ge till lärare och olika tjänstemän. Jag kan tänka mej att visa yrken kunnat dryga ut inkomsten med rikliga gåvor och goda middagar, troligen i utbyte mot favörer.

Verkningarna av antikorruptionslagen slår mot vissa delar av livsmedels-, fiske- och blomsterindustri . (YT/ARIRANG, 2017-09-26, 2 min)


Anmäl
2017-10-02 13:02 #15 av: Cireea

#14 Det skulle inte förvåna mig om vissa kunde göra på det sättet. 

Det här med korruption av olika slag är faktiskt en återkommande grej i många dramor (Kdrama) som visas. Väldigt vanligt med föräldrar som manipulerar lärare eller styrelser för att deras barn ska klara sig bättre i skola/jobb osv. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-10-15 13:35 #16 av: Huygens

Sedan år 1996 har det diskuterats att inrätta en anti-korruptions "riksrevision" för att granska dom högsta toppolitikerna och dom högsta förvaltningscheferna. Mer än 20 år har gått, men ingen myndighet för antikorruptionsarbete mot landets högsta ledare har inrättats.

Men det kan bli ändring på den punkten.

Moon Jae-In har nu iverksatt arbete för att inrätta en sådan myndighet för VIP-antikorruption. Frihetspartiet riktar kritik mot Moon Jae-In och befarar att en VIP-antikorruption kommer att "vänstervridas" av personer negativa mot Lee Myung-Bak och mot Park Geun-Hye.

Korea Times, 2017-10-15
Korea Herald, 2017-10-15

Moon Jae-In ville att VIP-antikorruptionen skulle bestå av 50 åklagare, men pga politisk kölhalning från Frihetspartiet har antalet minskats till 25 åklagare. Dessutom har åklagarna i VIP-antikorruptionen getts väldigt korta mandattider, endast 3 år, vilket tyvärr gör att VIP-antikorruptionen kan ändra inriktning på sitt arbete i stort sett efter/under ett regeringbyte.

Utöver 25 åklagare föreslås även VIP-antikorruptionen ha 30 utredare (ekonomiska? / polisiära?) samt 20 administrativt anställda för allmänna pappersarbeten.

VIP-antikorruptionen ska även kunna utreda vanliga åklagare och därmed får inte den ordinarie Åklagarmyndigheten delta i utredningsarbetet.


Frihetspartiet riktar kritik mot Moon Jae-In för att han låter åklagarmyndigheten undersöka eventuellt tjänstefel av Park Geun-Hye i samband med Sewol. Korea Herald, 2017-10-15

Frihetspartiet anser att den nystartade utredningen av Park Geun-Hye i samband med Sewol enbart har som syfte att styra undan massmedialt fokus på den årliga revisionen och obligatoriska granskningen av regeringsarbetet.

Frihetspartiet anser att Moon Jae-Ins "olagliga" beordrade utredning av Park Geun-Hyes misstänkta tjänstefel i samband med Sewol, kommer att blottas under riksdagens årliga obligatoriska granskning av regeringen.

Minns ni Kim Yi-Su, den homovänlige kandidaten till ordförandeposten för Konstitutionsdomstolen, som röstades ner i riksdagen (se #4)?

Nu visar det sej att Moon Jae-In inte gav sej så lätt och helt enkelt beslutade tillsätta Kim Yi-Su som vikarierande ordförande för Konstitutionsdomstolen. Tydligen något som en president kan göra om riksdagen inte är med på noterna.

Presidenten har mycket makt.

Det har tydligen fått Frihetspartiet att gå i taket och dom har bojkottat och lyckat ställa in flera av dom obligatoriska årliga granskningarna av regeringens arbete. Vilket faktiskt motverkar Frihetspartiets syfte att "blottlägga olagligheter" begångna av Moon Jae-In-regeringen. Korea Times, 2017-10-15

Nackdelen med att ha en vikarierande ordförande för Konstitutionsdomstolen är att det saktar ner konstitutionella reformer så länge Moon Jae-In saknar riksdagsmajoritet. Korea Times, 2017-10-15

FN:s organ UNHCR har satt en tidsfrist på 18 månader för Sydkorea att komma tillrätta med diskrimineringen av minoriteter och att genomföra konstitutionella reformer. Det verkar främst gälla homo-, bi- och transpersoner, men kan även innefatta etniska minoriteter eller immigranter. Korea Times, 2017-10-15

I synnerhet adresserade FN-organet konstitutionella diskrimineringar mot homosexuella inom Armén. (tråd)


Anmäl
2017-10-15 16:32 #17 av: Cireea

"FN:s organ UNHCR har satt en tidsfrist på 18 månader för Sydkorea att komma tillrätta med diskrimineringen av minoriteter och att genomföra konstitutionella reformer. Det verkar främst gälla homo-, bi- och transpersoner, men kan även innefatta etniska minoriteter eller immigranter." 

Vad kommer hända om Sydkorea inte kommer tillrätta med diskrimineringen?

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-10-15 16:49 #18 av: Huygens

Inte så mycket antar jag. Troligen bara att FN upprepar sitt önskemål, med lite större tydlighet. Om det också ignoreras kanske en FN-kommitte gör ett uttalande och "riktar kritik" mot Sydkorea.


Anmäl
2017-10-15 18:22 #19 av: Cireea

Hmm, ja kanske det. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-11-14 13:57 #20 av: Huygens

Dolda mikrokameror har blivit ett allt större problem för rättsapparaten.

Mikrokamerorna placeras på toaletter, omklädningsrum, hotellrum, barer och en del bärs av kamerapersonen. Polisen uppmanar kvinnor som noterar att män som ofta justerar klockor, armband, kragen osv att vara uppmärksamma på att det kan var justeringar av mikrokameror.

Under lite mindre än två månaders tid i juli och augusti 2017, grep polisen 983 personer för brott relaterade till dolda mikrokameror. Själva kameralinsen är inte mycket större än ett nålstick och kamera + batteri är som ett finger i storlek.

Korea Times, 2017-08-27
Korea Times, 2017-11-14

Icke-polisiär myndighetspersonal om 50 personer i Seoul söker efter kameror med radar (?) och infraröddektektorer på offentliga platser.


Anmäl
2017-11-14 14:12 #21 av: Cireea

Oj, 983 personer på mindre än två månader! 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-11-25 16:57 #22 av: Huygens

Riksdagen godkände ny ordförande för Konstitutionsdomstolen, Lee Jin-Sung. Lee Jin-Sung började som ordinarie ledamot i Konstitutionsdomstolen sprungen ur en era under Lee Myung-Bak. Korea Herald, 2017-11-20

Lee Jin-Sung godkändes konstigt nog med massivt stöd av ledamöterna, varför man kan fundera på om han egentligen är ett val av Frihetspartiet, som Moon Jae-In måste avfinna sej med. Lee Jin-Sung lovade också att betrakta Nordkorea som "huvudfiende" till Sydkorea, vilket gav honom stora applåder.

Snacka om att arbeta sej mot ett krig.

Konstitutionsdomstolen har varit utan ordförande i 10 månader, tills Lee Jin-Sung nu blev vald. Moon Jae-In försökte länge få domare Kim Yi-Su godkänd som ordförande för Konstitutionsdomstolen, men har tydligen gett upp den målsättningen.

Även domare Yoo Nam-Seok godkändes som ny ordinarie ledamot av Konstitutionsdomstolen.


Anmäl
2017-11-26 00:28 #23 av: Cireea

"Lee Jin-Sung lovade också att betrakta Nordkorea som "huvudfiende" till Sydkorea, vilket gav honom stora applåder." 

Eh.. ja så kan man ju också tänka.FunderarOch så undrar folk varför det är krig i världen. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-11-27 14:08 #24 av: Huygens

Ja, det är som om någon fyller krutdurken.


Konstitutionsdomstolen ska utreda hur omfattande NIS får lov att avlyssna internettrafik från enskilda när inga brott misstänks. NIS ägnar sej åt ganska mycket avlyssning och sk paketsniffning av internetdata. Korea Times, 2017-11-20

Även polis och åklagare utför internetavlyssning, men i mindre omfattning.


Anmäl
2017-12-08 10:44 #25 av: Huygens

Seouls chefsåklagare Lee Young-Ryeol frikändes idag från mutanklagelser. Tydligen hade han gett två underlydande 8000 kr var, samt bjudit dom på en måltid värd 800 kr. Korea Herald, 2017-12-08

Stackars chefsåklagare Lee Young-Ryeol togs ur tjänst så fort anklagelserna restes. Den rikliga måltiden gavs till två underlydande åklagare som deltog i brottsutredningen av Park Geun-Hye och hennes förtrogna, vilket väckte ont blod bland allmänheten.

Men den nya fina antikorruptionslagen uppger att det är inte olagligt för en överordnad att ge pengar till en underlydande i syfte att uppmuntra. Dock nämner domstolen att stackars Lee Young-Ryeol kan få något slags straff i en efterföljande administrativ granskning, oklart vad dock.

Frågan är om chefsåklagare Lee Young-Ryeol tillåts återgå i tjänst?


Anmäl
2017-12-11 21:26 #26 av: Cireea

"Men den nya fina antikorruptionslagen uppger att det är inte olagligt för en överordnad att ge pengar till en underlydande i syfte att uppmuntra" 

Då kan man ju lika gärna "muta" folk med enorma summor och sen hävda att dessa givits i syfte att uppmuntra? 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-12-29 17:48 #27 av: Huygens

Efter att Apple mörkat att företaget saktar ner äldre iPhones kommer reaktionen. Nu förbereds flera fall av masstalan, sk class action lawsuits. Korea Herald

Reaktionen på Apples bedrägeri har gjort att Apple sänkt kostnaden för att byta batteri från 800 kr till 300 kr i Sydkorea, för att lugna allmänheten. Korea Herald


Anmäl
2018-01-02 13:04 #28 av: Cireea

Ja jag läste om det, herregud! 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-01-10 11:07 #29 av: Huygens

Självförsvar i Sydkorea har en ganska hård gräns. Om angriparen råkar ut för skada som tar mer än tre veckor att läka, döms offret alltid till någon form av straff, även om angriparen använt vapen eller tillhygge. Korea Times, 2018-01-10


Anmäl
2018-01-10 12:54 #30 av: Cireea

Uuh, va? Funderar
Fast ja, man ska väl inte vara snabb att döma med tanke på regler och lagar vi har här i Sverige. Typ om en inbrottstjuv ramlar på en kniv där han gör inbrott får dom som bor där skulden och måste betala skadestånd. Hallå liksom?! 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-01-19 13:28 #31 av: Huygens

Sydkorea tar personlig integritet på mer allvar än vissa andra länder.

Återförsäljningskedjan Homeplus (koreanskt namn?) har dömts till att betala
600 000 kr i skadestånd för att ha sålt kundinfo till försäkringsbolag. 591 kunder stämde Homeplus år 2015 för att återförsäljningskedjan förmedlat kundernas bankontonummer, namn, telefonnummer och troligen köp av vissa varor av särskilt intresse, t ex handikapphjälpmedel och möjliga hälsotillstånd.

Även försäkringsbolagen Shinhan och Lina, som båda säljer livförsäkringar, fick betala skadestånd på runt 150 000 kr. Korea Times, 2018-01-19

Företaget Homeplus ansåg att kunderna gett medgivande, då det fanns finstilt text på baksidan av pappret, men rätten förkastade Homeplus ståndpunkt, då texten bara var 1 mm liten.

Mellan 2011 - 2014 samlade Homeplus in 7 miljoner personers uppgifter som såldes vidare med en vinst av ca 10 miljoner kr, vilket antyder att företaget trots allt gått med vinst, trots skadeståndet.


Anmäl
2018-01-20 00:48 #32 av: Cireea

Aj aj.. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-01-22 14:19 #33 av: Huygens

Suveräna Domstolens ordförande Kim Meong-Sus utredningskommitte led av Seouls Högsta Domstols domare Min Joung-Kie fastslår att det inte fanns någon svartlistning av domare. Det var oväntat. Korea Times, 2018-01-22

Tyvärr måste jag säga att jag får lite Djurfarmen-vibbar.


Anmäl
2018-01-23 16:03 #34 av: Cireea

Ingen svartlistning..? Funderar Det låter ju..konstigt? 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-02-12 08:33 #35 av: Huygens

Systemet med en separat militärdomstol kan vara på väg att lösas upp. Förslaget är att överklagan från militärdomstolen inte längre ska gå till Försvarets Högsta Domstol, utan rättsfallen kommer överklagas till Seouls Högsta Domstol.

Men att lyfta en överklagan till Seouls Högsta Domstol kommer fortfarande kräva ett godkännande (!?) från militära åklagare.

Även systemet med särskild militärarrester kan vara på väg att upplösas, då det har funnits exempel på att soldaters mänskliga rättigheter har åtsidosatts. Korea Herald


Anmäl
2018-02-12 19:06 #36 av: Cireea

Låter kanske som en vettig väg att gå om det nu är så att den militära domstolen inte fungerar. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-02-28 12:38 #37 av: Huygens

Rättsapparaten arbetar sej igenom diverse misstänkta korruptionsfall och nu har turen kommit till stadsdelsnämnden Gangnam (wiki), vars styrelseordförande Shin Yeron-Hee har arresterats.

Styrelseordförande Shin Yeon-Hee, 70 år, kan ha ägnat sej åt diverse förskingrings-, maktmissbruks- och korruptionsbrott. Hon har spenderat 7 miljoner kr ur stadsdelens kommunala kassa till personligt smink och "gåvor" åt Hanteraolika bekanta. Korea Herald, 2017-02-28

Hon är även misstänkt för att olagligt ha pressat en medicinsk fond att anställa hennes svåger. Det framgår ej av artiklen, men jag skulle tro att hon redan fått hembesök av åklagarmyndigheten. På fotot i artikeln ser hon ut att kunna hålla sej för skratt.


Anmäl
2018-03-03 12:42 #38 av: Cireea

Heja! 
Tycker det är så bra att man tar dessa korruptioknsfall med stort allvar. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-03-15 10:54 #39 av: Huygens

226 anställda i "spelstaden" Kangwon Land kommer sägas upp, då dom erhållit sina anställningar på felaktiga grunder genom vänskapskorruption eller mutor till ansvariga chefer. Korea Herald

Frågan är hur mycket pengar dom lyckats plocka från spelverksamheten och stoppat i egen ficka.

Jag läste även en artikel att en förvaltningschef på Kulturministeriet kan komma att åtalas för maktmissbruk och korruption i Kangwon, men hittar inte artikeln just nu.


Anmäl
2018-03-17 22:17 #40 av: Cireea

Jaha, ännu mer Oberörd Alltså.. hur djupt går det här egentligen?! 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-03-20 11:41 #41 av: Huygens

Det verkar som om problemet med dolda spionkameror ökar. Tjuvar sätter upp kameror som liknar små brandlarm. När dom boende slagit in sina koder för att öppna dörrarna, filmar kamerorna och tjuvarna kan sedan ta sej in. Korea Times, 2018-03-20

Jag får intryck från artikeln att koderna rör enskilda hem och inte koder till gemensamma trapphus.


Ministeriet för Livsmedel- och Medicinsäkerhet har stoppat försäljningen av smink från AmorePacific, som innehåller för höga halter av den något cancerframkallande tungmetallen antimon (wiki). Korea Times


Anmäl
2018-03-20 16:35 #42 av: Cireea

Aj då.. vad otrevligt med dessa kameror! Oberörd

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-04-17 15:30 #43 av: Huygens

Hur smart är personalen på larmcentralen?

Ganska smart faktiskt. En polis på larmcentralen fick ett samtal från en nödställd som ville beställa en portion nudlar. Polisen förstod att något var på gång och sa åt den nödställde att uppge "leveransadress" för nudlarna. Sen kom polisen och grep boven.

Vid ett annat tillfälle låtsades en kvinna prata med sin dotter. Våldsmannen tog då ifrån kvinnan telefonen och frågade larmoperatören om denne verkligen var kvinnans dotter. Som tur var hade en kvinnlig polis svarat och sa bara ja, lämna tillbaka telefonen till "min mor". Sen kom polisen till adressen. Korea Herald


Ett litet steg framåt för demonstranter. Nu ska det mesta, kanske 90 % av alla tårgasgranater sändas till destruktion från polisstationerna fram till september. Bara några få större polisstationer har kvar en mindre mängd tårgasgranater. Korea Times, 2018-04-06


Anmäl
2018-04-17 17:15 #44 av: Cireea

#43 Snabbtänkt av de som jobbar på larmcentralen. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-05-30 12:01 #45 av: Huygens

Polis undersöker en långdragen mutskandal på det enorma Gachon Universitet (wiki), som ligger fördelat över Incheon samt ön Ganghwa. Korea Times

Mututredningen rör bl a universitetschefen "Huh" inom Hälsoministeriet och har pågått sedan 2013. Pengarna har förbrukats på massagesalonger och underhållningsetablisemang.

Gil Medical Center inom Gachon Universitet har gett "Huh" minst 3 miljoner kr i mutor för att erhålla titeln "forskningsbaserat sjukhus" från Hälsoministeriet.

Hälsoministeriet har nu avskedat "Huh" (fullständigt namn ej uppgett), som dessutom spenderat nästan 1 miljon kr på personliga nöjen genom 8 olika kreditkort utfärdade av Gachon Universitet.


Sjukhuschefen "Lee" för Gil Medical Center och dennes sekreterare "Kim" är också misstänkta för givande av muta till "Huh".

Gil Medical Center fick 45 miljoner kr i statligt bidrag efter att Hälsoministeriet godkänt sjukhuset som "forskningsbaserat". Godkännandet krävdes även för att bibehålla en barnklinik.

Sjukhuschefen "Lee" mutade ytterliggare ett okänt antal förvaltningschefer och 15 riksdagsledamöter vardera med belopp mot 100 000 kr och skänkte (troligen olagligt) 500 000 kr i politiskt bidrag.


Anmäl
2018-05-31 11:08 #46 av: Huygens

Många anser att trafiken inom bostadskvarter är farlig. Vanliga trafikregler, hastighetsbegränsningar, högertrafik osv, gäller inte i bostadskvarter då dess ofta anses privatägda och bilförare kör som dom vill. Korea Herald

Korea har högertrafik. Japan har vänstertrafik.


Anmäl
2018-05-31 12:14 #47 av: Cireea

#45 Verkar inte ovanligt med mutor inom skola.

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-05-31 12:24 #48 av: Huygens

#47 Det förvånade mej att så många riksdagsledmöter tagit emot småmutor för sjukhusintyget. Jag undrar om hela deras karriär sett ut så eller om det är något som dom först börjat med i riksdagen?


Anmäl
2018-05-31 12:25 #49 av: Cireea

Ja verkligen.. helt sjukt. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-06-01 12:48 #50 av: Huygens

Det avslöjas nu att tidigare högste domaren, fd ordförande för Suveräna Domstolen samarbetade (?) med Park Geun-Hyes presidentrådgivare och påverkade makthavare att inrätta en överklagansdomstol för särskilt välbeställda medborgare. Korea Herald

Tanken verkar ha varit att frikänna välbeställda personer som ändå fällts i Suveräna Domstolen och på så sätt minska på presidentens börda att utdela benådningar till underlydande kumpaner inom industri och politik.

Den särskilda överklagansdomstolen skulle kanske bemannas med domare som var lojala med Saenuri samt Park Geun-Hye och på så sätt kunna rädda skinnet på dömda som misslyckats manipulera sej genom systemet. Någon överklagansdomstol ovanför Suveräna Domstolen inrättades dock aldrig.

Högste domaren och fd ordförande för Suveräna Domstolen Yang Sung-Tae förnekar att han utsatte politiker och andra domare för påtryckningar i pågående rättegånger. Fd ordförande för Suveräna Domstolen Yang Sung-Tae förnekar också att han hade planer på att inrätta en särskild överklagansdomstol baserad på politisk tillhörighet. Korea Herald

Fd ordförande för Suveräna Domstolen Yang Sung-Tae sägs även ha använt politiskt känsliga rättsfall som påtryckningsmedel mot presidentrådgivare hos Park Geun-Hye, så domare Yang Sung-Tae har kanske spelat sitt eget spel och inte varit obrottsligt lojal mot Park Geun-Hye. Artikeltexterna är lite diffusa och lämnar utrymme för tolkning, vi får se vad resultatet blir.

Det nämns dock att tre rättsfall som rört en oppositionell riksdagsledamot (Demokratiska Partiet?), en NIS-chef och en fackföreningsledare för Lärarförbundet, har använts som påtryckning.


Anmäl
2018-06-06 23:08 #51 av: Cireea

#50 Wow..det där kom oväntat! 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-06-07 10:52 #52 av: Huygens

35 toppdomare har träffats för att för att diskutera Suveräna Domstolens maktmissbruk under ordförande / domare Yang Sun-Tae som ville införa en "Andra Suveräna Domstolen". Korea Times

Problemet är väl att många domare hör till samma grupp som var verksam under Park Geun-Hye och det därför kan vara svårt att helt få ordning på situationen. Mycket lutar mot att dom 35 toppdomarna motsätter sej vidare utredningar och även vill stoppa Åklagarämbetet från att undersöka olagligheter inom domarkåren.

Människorättsorganisationen Minbyeon klagar på att Suveräna Domstolen har ett alltför snävt perspektiv när felaktigheter ska utredas rörande tidigare sammansättningar av Suveräna Domstolen som kan antas ha gjort olagligheter. Korea Herald

Minbyeon ("Demokratiskt Samhälle" ?) består till mesta del av advokater som anser sej och sina klienter felaktigt behandlade av domstolar fr a under åren 2013 - 2017. Minbyeon anser att delar av domstolsväsendet utförde olagliga hemliga kartläggningar av enskilda personer och ägnade sej åt olagliga personommöbleringar inom rättsapparaten.


Anmäl
2018-06-08 12:53 #53 av: Cireea

Vad ska man göra åt det här..bara avsätta alla domare och anställa nya? Det är ju jättesvårt att veta vilka som missbrukat sin makt. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-06-08 13:26 #54 av: Huygens

Ja, det är den urgamla frågan, vem ska vakta väktarna.


Anmäl
2018-06-27 11:09 #55 av: Huygens

Stort polistillslag i provinsen Gyeonggi där polisen dom sista 100 dagarna gripit 5337 kriminella som urbjudit "beskydd" till affärsidkare och privatpersoner. 82 % av dom gripna har 6 eller fler tidigare fällande domar mot sej. Korea Times

Foto i artikeln på dom trevliga kriminella från Busangänget Jangcheol-Pa.


Suveräna Domstolen vägrar av "säkerhetsskäl" att lämna ut dokument till åklagarmyndigheten, som utreder förre Suveräna Domstolens ordförande Yang Sung-Tae för maktmissbruk. Korea Times


Total Massövervakning får sej en törn?

En ny föreslagen sydkoreansk lag kräver att polisen tar fingeravtryck på alla barn under 4 år, men nu höjer människorättsgruppen National Human Rights Commission (NHRC) sin röst och säger att det är en omotiverad registrering av enskild.

Med nuvarande lag kan polisen bara samla in fingeravtryck från barn under 18 år, ifall föräldrarna ger sitt godkännande. I dagsläget har polisen samlat in och lagrat fingeravtryck på 3,5 miljoner barn under 18 år. Korea Times, 2018-06-21

Storebror ser dej.

Kritiken är att fingeravtrycksregistret kan missbrukas och användas för andra syften än vad som ursprungligen avsetts.


Riksdagsledamot Kim Jae-Won (Frihetspartiet/fd Saenuri) har skrutit med att han lyckades påverka en åklagare att ge mildare straff i ett rättsfall rörande rattfylleri och en smitningsolycka. Korea Times

Resultatet blev att den kraftigt berusade ( 1,5 ‰ ) vice jordbruksministern Kim Joo-Soo, år 2005, slapp undan med 90 000 kr i böter.


I samband med lokalvalen 13 juni, väckte politiker ont blod om dom framställde sej som feminister. Banderoller och plakat med ordet feminism plockades bort eller revs ner av uppretade personer ur allmänheten. Korea Herald, 2018-06-08

Ändå tror bedömare att det lilla Miljöpartiets kandidat till borgmästare i Seoul, Shin Ji-Ye, lyckades bättre än väntat och fick ca 2 % av rösterna, kanske pga mediauppmärksamheten. Korea Times, 2018-06-17


Anmäl
2018-06-27 13:36 #56 av: Cireea

oj jisses..

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-07-08 11:40 #57 av: Huygens

Suveräna Domstolen fortsätter vägra lämna ut data och hårddiskar till Åklagarmyndigheten, som utreder den sk Svartlistningen av Domare.

Bakgrunden är att fd domare/ordförande Ko Young-Han som var chef för Domstolsadministrationen - Office of Court Administration (OCA), koordinerade Svartlistan över Domare. Korea Times

Svartlistan sägs befinna sej på datorer som varit under OCA:s kontroll och finns troligen också på backuper. Av lite oklar anledning vill Suveräna Domstolen inte lämna ut den data som behövs och hänvisar till någon typ av domstolssekretess.

Svartlistan av Domare finns gömd i lösenordsskyddade filer.


Förutom att chefdomare Yang Sung-Tae (ej Ko Young-Han) ville inrätta en "andra suverändomstol", utövade han verksamhet i syfte att sabotera och störa verksamheten vid ett forum för domare som blivit åtsidosatt pga politiska skäl. Även den störande verksamheten ska tydligen finnas dokumenterad på OCA:s datafiler och är enligt Åklagarmyndigheten "djupt invovlerande material".

Också toppdomarna Lim Chong-Heon och Park Byoung-Dae anses centralt inblandade i hanteringen av Svartlistan över Domare, där åsikter, relationer, anhöriga, vänner mm finns registrerat.

OCA säger att dom håller på att implementera ett nytt arbetssätt där hårddiskar av tidigare domare förstörs. Röster höjs för att frånta OCA dess befogenheter och maktposition.


Anmäl
2018-07-09 19:04 #58 av: Cireea

Märkligt att dom inte vill ge ut sånt som kan hjälpa i utredningen.. det måste väl gå att kringgå? 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-07-25 12:20 #59 av: Huygens

Det blir obligatoriskt med cykelhjälm 2018-09-28. Som förberedelse har Seoul placerat ut hyrhjälmar i boxar vid gatan till cyklister. Tyvärr blev 25 % av hyrhjälmarna stulna på 4 dagar. Hyrhjälmarna saknar mikrochip pga budgetnedskärningarn (?) och kan därför inte spåras. Korea Herald


Anmäl
2018-07-29 16:13 #60 av: Cireea

Dumt, dom borde kunna spåra dom . Funderar

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-08-03 12:53 #61 av: Huygens

Gryningsräd.

Morgonpigga åklagare gjorde igår ett tillslag mot Utrikesministeriet i sitt sökande efter bevis för att Nationella Domstolsadministrationen (NCA, ej OCA) ägnat sej åt olaglig handel med rättsliga och immateriella favörer i olika typer av politiskt infekterade rättsfall, med koppling till japanska storföretag, såsom Japans utnyttjande av sällskapskvinnor och koreansk slavarbetskraft. Korea Times

Suveräna Domstolens fd ordförande Yang Sung-Tae är misstänkt för att ha pressat både högre och lägre domstolar till att olagligt avge jäviga domar samt för att ha upprättat en svartlista över domare som inte ville bryta mot lagen.

Åklagarna har också ansökt om att få göra hembesök hos domare och på deras kontor i NCA, men en specialdomstol har avslagit åklagarnas begäran om husransakan. Korea Herald


Påståendet att företaget Shinil hittat det sjunkna ryska fartyget Dmitrii Donskoi blir nu föremål för polisutredning. Shinil är tydligen ett finansföretag och ville locka till sej kapital. Korea Herald

Shinil säljer också den tvivelaktiga kryptovalutan Shinil Gold Coin.

Polisen tror inte att Shinil hittat det sjunkna ryska fartyget Dmitrii Donskoi, som sägs ha sjunkit med åtskilliga miljarder i form av guldtackor år 1905. Företagsledningen i Shinil har fått reseförbud av polisen, som också utfärdat en arresteringsorder mot Shinils grundare "Ryu".


Anmäl
2018-08-07 13:10 #62 av: Cireea

Varför har dom  utfärdat en arresteringsorder..? 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-08-07 16:19 #63 av: Huygens

Jag är inte helt säker, men polisen verkar misstänka att Shinil dragit en vals för att olagligt påverka aktiemarknaden som fluktuerat kraftigt efter påståenden om upptäckten av fartyget Dmitrii Donskoi som påstods ha guldtackor värda 900 miljarder kr enligt obekräftade rykten.

Polisen har genomfört en gryningsräd mot Shinils huvudkontor i Yeouido, västra Seoul, för att säkra bevis. Ansökan från Shinil om bärgning av Donskoi till Havsministeriet, uppgav dock bara att värdet av guldet var ca 10 miljoner kr. Korea Herald

En ej namngiven konkurrerande dykfirma påstår att dom har hittat platsen där Donskoi sjunkit och har därför gjort någon form av polisanmälan (oklart för vad) mot Shinil.


Spel och dobbel?

Jag vet inte om spel motsvarande Lotto eller V75 är olagligt, men det är olagligt nästan överallt för sydkoreaner att spela om pengar på (dom statligt (?) ägda) kasinona som finns på flera håll i landet.

Det är tydligen bara tillåtet för utlänningar att spela om pengar på dessa spelhus, med några få undantag. En känd k-popstjärna ska tydligen olagligt ha spelat på ett av dessa kasinon. Det rör sej om den olycklige fd medlemmen Shoo, i gruppen S.E.S, vars riktig namn är Yoo Soo-Young, som sägs lånat en större summa pengar i juni och spelat bort alltihop på kasinot i Walkerhill Hotell i Seoul. Korea Herald

Historien låter som lurendrejeri. På kasinot fick stackars Shoo låna 5 miljoner kr av två skumma typer, pengar som hon sedan spelade bort samma kväll. Hon saknar förklaring till sitt beteende och hon kunde kanske inte ens reglerna i kasinospelen. Nu krävs hon tillbaka på pengarna av dom två personer som lånat henne summan.

Åklagaren utreder Shoo för olagligt kasinospel.


En demonstration på Gwanghwamun av 70 000 kvinnor mot olaglig spionkameraporr, sk molka, på offentliga platser riktades mot det som upplevs som polisens slapphet att ingripa. Tydligen anses det att användandet av spionkameror på toaletter mm, ökat lavinartat. 3 % av förövarna straffas årligen. Korea Times


Efter omfattande protester från allmänheten har till slut ett välkänt rättsfall åter öppnats, där skådespelerskan Jang Ja-Yeon råkade väldigt illa ut. I korthet rör det sej om ett rättsfall mellan åren 2004 - 2009, där minst ett fall av gruppvåldtäkt inträffade och sedan begick både Jang Ja-Yeon och hennes syster självmord. Åklagaren vidtog inga åtgärder mot dom 20 inflytelserika huvudmisstänkta och Jang Ja-Yeon nämnde 31 personer i sitt självmordsbrev. Då det blev känt att ännu en skådespelerska (hittar ej namnet i artikeln) begick självmord år 2009 (?), under liknande rättsvidriga omständigheter, ökade folkets protester och åklagaren har nu tagit upp fallet igen. Korea Times, 2018-03-27 ||| Korea Herald, 2018-07-06 och KH, 2018-06-29 (vittne) samt KH, 2018-06-05


Kinesiska Ofo som hyr ut cyklar sägs lämna Sydkorea. Orsaken kan vara dålig lönsamhet. Cyklarna låser upp om man betalar en summa via en app och låser sedan när tiden gått ut. Cyklarna från Ofo kan lämnnas på nästan vilka platser som helst och behöver inte återvända till särskilda låneplatser. Korea Herald

Dock har folk låst Ofos cyklar med egna lås även efter det att lånetiden är slut och cyklarna har inte returnerats till dom dedikera GPS-platserna i närheten.


Försvarsministeriet stärker skyddet för visselblåsare inom militären. Militär personal som försöker spåra en visselblåsare riskerar hårda straff och även avsked. Korea Herald

Uppsägning eller avsked kan dessutom reducera personens pension med mellan 25 - 50 %. Även befallning till lägre rankad personal att utföra spårning av visselblåsare blir olaglig. Det är dock lite konstigt att denna "lag" kan bestämmas av ett ministerium och inte behöver godkännas av riksdagen först.


Anmäl
2018-08-08 12:18 #64 av: Cireea

På så vis.. Vilar huvudet i handen

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-08-27 12:54 #65 av: Huygens

Polisen säger nu att 2600 investerare förlorat minst 80 miljoner kr i en ekobluff där Shinil påstått att dom hittat det ryska guldfraktfartyget Dmitrii Donskoi. Korea Herald


Anmäl
2018-08-28 12:39 #66 av: Huygens

Från 14 september blir det förbjudet med all försäljning av kaffe i högstadier och gymnasier. Förbudet gäller även försäljning till lärare. Det är oklart från artikeltexten om lärare får brygga eget kaffe på t ex lärarrummet. KT

Abortläkare hotar med att sluta utföra illegala aborter. Varje dag utförs 3000 illegala aborter. Läkarna vill att lagen ska ändras så att dom slipper jobba olagligt. KT samt KH


Anmäl
2018-08-29 14:13 #67 av: Huygens

En sanningskommitte upprättad av myndigheterna (regeringen? departement? ministerium?) har upptäckt att polisen begick flera brott när polisen år 2009 slog ner den långvariga strejken på Ssangyong Motor (wiki). Korea Herald, 2018-08-28

Ssangyong (wiki) betyder "Dubbeldraken" och är en chaebol som överlevde den gigantiska finanskrisen år 1997, men blev allvarligt vingklippt och förlorade flera koncerner.


Polisen använde bl a terroristvapen, som inte får användas mot demonstranter eller strejkande. Någon typ av bedövningsvapen (elpistol? chockgranatar?) och avfyrningsvapen (?) som sköt gummikulor, användes för att bryta upp strejken på fabriken.

Dessutom sattes en särskild sk SWAT-styrka in mot dom strejkande. SWAT är normalt sett att betrakta som en särskild insatsstyrka som bara ska användas vid grov brottslighet, gisslandraman och terrorbrott.

Polisen använde dessutom 200 m3 tårgas som sprutades över dom strejkande. Tårgasen hade olagligt blandats upp med den cancerframkallande kemikalien diklormetan. Korea Herald


Polisattacken mot dom strejkande koordinerades av förvaltningschefer på uppdrag av president Lee Myung-Bak. Det var även Lee Myung-Bak som godkände användandet av anti-terroristvapen mot dom strejkande. Det är otroligt att ett politiskt parti som tillåter sådana olaglighet att utföras av polisen, ändå vinner nästa presidentval (Park Geun-Hye), men Saenuri (nuvarande Frihetspartiet) kontrollerade 95 % av all media, svartlistade 10 000 kulturpersoner och beordrade NIS att genomföra en omfattande olaglig cyberkampanj på nätet för att smutskasta motparten (Moon Jae-In).

Dom strejkande utsattes även för cyberkrigföring på internet genom att 50 poliser framställde strejken och polisinsatsen till nackdel för dom strejkande, med forumposter, videoklipp, "nyhetsinlägg" och trollkonton.

Enligt fackföreningens uppgifter dog 30 arbetare samt anhöriga till arbetare genom självmord (ekonomiska svårigheter?), skador och sjukdomar som uppkom efter polisinsatsen mot dom strejkande på Ssangyong Motor.

Tyvärr anses preskriptionstiden ha gått ut för polisens brott, vilket är överraskande.


Anmäl
2018-08-30 11:24 #68 av: Huygens

Gryningsräd.

Polisen slog till mot BMW tidigt på morognen. 30 poliser beslagtog datorer och dokument. Polisen letade specifikt efter mötesprotokoll där dom brinnande BMW-bilarna diskuterats och problemen kanske mörkats. Korea Times

Hittills har 60 bilar brunnit, ännu en BMW brann i natt i Paju. Korea Times


Anmäl
2018-08-30 17:39 #69 av: Cireea

#66 Men varför då? Förskräckt Låter ju väldigt märkligt...

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-08-30 20:08 #70 av: Huygens

Kaffet kanske gör eleverna oroliga istället för vakna och pigga?

Varför en gryningsräd mot BMW:s huvudkontor?

Jag tror det har lite att göra med kombinationen av hur politiker och förvaltningschefer ser på sina roller samt lagstiftning, påverkan från internationella agendor och myndighetsrelationer till chaebols. Låt mej ge en jämförelse. I Sverige skulle nog bara en sluten myndighetsutredning göras i samarbete med BMW, där BMW skulle ges inflytande över resultatet och förklaringar. Och under dom sista 15 åren har allt fler av dessa svenska "utredningar" resulterat i ingenting (dvs förklaring saknas) eller rena rama Kalle Anka-rapporterna. Även allvarliga händelser som dödskrascher med helikoptrar/flyg, rikstäckande datakrascher, skogsbränder och t ex tågurspårningen i Ludvika (SVT), 12 tågvagnar ut i terrängen, lämnas utan förklaring av svenska myndigheter.

Min uppfattning är att i Sydkorea är synsättet på omgivningen annorlunda och samhället har också genomgått en förändring efter presidentskiftet år 2017.

En sådan sak som att BMW först skyller dom brinnande BMW-bilarna på "koreansk körstil" (bilköer? krypkörning?) för att några dagar senare säga att BMW-bränderna beror på någon del i avgashanteringen, kan ses som brist på uppriktighet av polisen och lämnar utrymme för att lagbrott kan ha begåtts. Sydkorea har kanske en hårdare syn på oärlighet, vilket kan göra att gryningsräder och hembesök ofta ligger runt hörnet, om sådant inte stoppas genom politiskt inflytande, t ex via "svartlistning" av polischefer/åklagare.


Min gissning är att Saenuri (nuvarande Frihetspartiet) under ett antal år införde en hård lagstiftning, som Saenuri dock avsåg blockera med egna maktpersoner ifall lagen skulle komma att användas mot partiets egna politiker samt finansiella och industriella bundsförvanters. Och även om dom egna anhängarna dömdes till fängelse, hade presidenten alltid möjlighet att benåda smarta affärsmän/politiker en gång per år.

Det kan också vara så att Moon Jae-Ins nya politik gett utrymme eller uppmuntrat hedeliga poliser att slå till mot misstänkta brottslingar oftare.

En tredje sak som påverkar är att mer än hälften av BMW-ägarna som fått sina BMW-bilar uppbrunna, har gjort polisanmälan och förväntar sej att myndigheterna (politikerna?) gör något åt saken.

Sen kan det rent generellt vara lagstiftningen som ger stor makt till polis, tullverket och åklagare, som oberoende av varandra tillåts göra räder mot företag och privatpersoner vid misstankar om brott.

Det kan även tänkas att just det faktum att BMW är ett utländskt företag som är i konkurrens mot t ex Hyundai, ger en hårdare granskning.

Att dessutom BMW-bilar verkar fortsätta fatta eld, även sådana modeller som anses säkra, ger ett tveksamt intryck och polisen kanske tvivlar på BMW:s förklaringar.

Det är lite spekulationer från min sida och svårt att veta vad som alltid gäller.


Anmäl
2018-09-02 12:26 #71 av: Huygens

Åldern när man är straffmyndig kommer troligen sänks till 13 år (från 14 år), mot slutet av året. Bakgrunden är ökad ungdomskriminalitet där även flickor ägnat sej åt våldsbrott i ett antal mediauppmärksammade fall. Korea Herald

Stillbilden från övervakningsfilm liknar något ur en skräckfilm.


Anmäl
2018-09-03 13:25 #72 av: Cireea

oj jisses..13 år Oberörd

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-09-05 12:16 #73 av: Huygens

En statlig (?) kommitte riktar kritik mot polisen för resultatet av husockupationen i Yongsan "Drakkullen" (wiki), Seoul, år 2009. Dödsfallen är delvis polisens fel skriver kommitten. Korea Herald

Utredningen tog bara 9 år att genomföra.

Bakgrunden är att kommunfullmäktige år 2009 kom på den briljanta idén att sparka ut 1000-tals centralt boende privatpersoner i Yongsan ur deras lägenheter och sälja den luckrativa marken till smarta affärsmän och penningstarka intressenter, såsom företag som ville etablera stormarknader inne i Seoul. Kommunen marknadsförde vräkningarna som "nödvändig stadsutveckling".

Många boende hade ingen lust alls att bli vräkta och anordnade demonstrationer, blockerade arbetsmaskiner samt ockuperade sina bostäder.


Polisen anses delvis skyldig till dom 6 dödsfallen, varav 5 döda var demonstranter. En eller flera byggnader fattade eld och skulden gavs till demonstranterna som ansågs ha använt brandbomber och antänt lösningsmedel längs byggnaderna.

Domstolarna utdömde fängelsestraff till 30 demonstranter, varav flera senare blev benådade av Moon Jae-In.


Polisen arrangerade cyberkrigsstyrkor med 100-tals poliser som genom påverkan via social media och opinionsbildande foruminlägg försökte påverka allmänheten att smutskasta demonstranterna och inte kritisera polisen för resultatet av polisinsatserna.

Den statliga kommitten rekommenderar (?) polisen i Yongsan att sluta ägna sej åt opinionspåverkande cyberaktiviteter.


Anmäl
2018-09-05 13:45 #74 av: Cireea

Så..demonstranter fick straff men de som bara helt sonika kastade ut dom och polisen som ansågs vara delvis skyldig till dödsfall.. fick inget? 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-09-05 14:08 #75 av: Huygens

Det verkar som polisen i Yongsan klarat sej för tillfället. Jag är lite misstänksam mot sammansättningen av kommitten och hur dess arbete fortgått under alla år.


Anmäl
2018-09-06 19:19 #76 av: Huygens

Suveräna Domstolen fick besök. Åklagarna genomförde en räd för att säkra bokföringsuppgifter om maktmissbruk av förre chefdomaren. Korea Herald

Åklagarna har dessutom begärt tillstånd för att göra hembesök hos ett antal höga domare och förvaltningschefer, men domstolen har avslagit åklagarnas begäran.


Anmäl
2018-09-18 12:24 #77 av: Huygens

Långbänk?

Konstitutionsdomstolen kan vara nere på bara 4 domare utav 9 ordinarie, på torsdag. Bakgrunden är att oppositionspartierna antagligen drar valet av nya domare i långbänken och inte vill godkänna Moon Jae-Ins föreslagna domare. Flera konstitutionsdomare kommer att avgå under onsdagen (imorgon) då deras mandat (på 5 år?) går ut. Korea Herald

Moon Jae-In kan i egenskap av president genomtvinga 2 domare, men det är osannolikt att han gör så, då han istället troligen vill ha en bred uppgörelse i riksdagen.


Även SsangYong drar återanställningen av dom resterande 119 arbeterna i långbänken. Vissa kommer att återanställas i år och vissa kommer återanställas första halvan av nästa år, enligt ett avtal. Dessa arbetare har då varit utan anställning i 10 år sedan konflikten startade år 2009, se #67.

Korea Herald


Anmäl
2018-09-20 13:33 #78 av: Huygens

Nationella Domstolsadministrationen (NCA, ej OCA) har stängts ner på order av domare Kim Myeong-Su som är ordförande i Suveräna Domstolen. Korea Times

Jag är lite osäker på skillnaden mellan NCA och OCA. Det kan t o m vara så att OCA ("kontoret för" Domstolsadministration) bytt namn till NCA, men jag vet inte säkert.

Orsaken till nedstängningen av NCA är bl a misstänkt korruption, jäv, maktmissbruk, olaga påverkan i rättssak och svartlistning av domare. Funktioner som NCA har, kommer flyttas över till en kommitte av oberoende personer. Det är dock inte klart om NCA helt upplöses eller bara omorganiseras med nya domare och nya förvaltningschefer.


Anmäl
2018-10-02 23:25 #79 av: Huygens

Ett hårigt problem.

Skolstyrelsen i Seoul (SMOE) beslutade förra veckan att troligen upphäva regelverket som kontrollerar skolelevernas frisyrer. Dom nuvarande reglerna kommer antagligen upphävas nästa år. Det kommer då bli tillåtet för elever att färga, permanenta och ha valfri längd på håret. Korea Times, 2018-09-27 samt Korea Herald, 2018-09-28

Dom hårda fysiska straffen och tvångsklippningarna har i stort sett upphört, vilket även gällde flickorna om dom hade mer än 5 cm långt hår över öronen. Reglerna för skolelevernas hårlängd är ett arv från tiden då Japan kontrollerade Korea.

Det är nu obligatoriskt att använda bilbälte om man färdas i bil på vägen. Korea Times, 2018-09-27

En kvinna som sålt sina äggceller riskerar åtal. Det är tillåtet att skänka upp till tre ägg, som donator, men det är ett lagbrott att sälja äggen. Korea Herald, 2018-09-27


Guvernören på Jeju Island, Won Hee-Ryong, är misstänkt för tagande av muta, brott mot vallagen och diverse andra olagligheter. Guvernör Won Hee-Ryong vill inte svara på frågan om han gjort något fel. Korea Times, 2018-09-28


Gryningsräd.

Riksdagsman Shin Chang-Hyun för Demokratiska Partiet fick tidigt besök på sitt riksdagskontor av morgonpigga åklagare. Riksdagsman Shin Chang-Hyun är misstänkt för att ha sålt insidesinformation om utvecklingsplaner för vissa luckrativa markområden i provinsen Gyeonggi (wiki), där både Seoul och Incheon finns som egna provinser. Korea Herald, 2018-10-01


Bilräd.

Fd ordförande för Suveräna Domstolen, Yang Sung-Tae, utsattes för en bilräd av åklagarna, som även tog hans bil i beslag. Åklagarna har flera gånger ansökt om att göra hembesök hos fd Suveräna Domstolens Yang Sung-Tae, men den vanliga domstolen har avslagit husrannsakningsordrarna. Åklagarna har därför rädat fd Suveräna Domstolens Yang Sung-Tae bil i sökandet efter hemlisar och kompromenterande bevismaterial. Korea Herald, 2018-09-30


Domstolen har godkänt att TV-sända domen mot Lee Myung-Bak på fredag 2018-10-05. Låt mej gissa. Domarna vill sänka Lee Myung-Bak ordentligt. Korea Herald, 2018-10-02


Anmäl
2018-10-02 23:28 #80 av: Cireea

Så glad jag blir över nyheten om håret, klart alla ska få välja frisyr och färg på sitt hår! Verkligen ett bra steg för Sydkorea. 

Även nyheten om bilbälte är glädjande. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-10-11 09:16 #81 av: Huygens

Ja, att myndigheterna lägger sej i hur elever har håret är lite väl närgånget.


Gryningsräd igen.

Denna gång är det en av Moon Jae-Ins fd kandidater till Konstitutionsdomstolen, juristen (domare?) Lee You-Jung, som fick påhälsning på sitt kontor och på 3 andra "platser" av morgonpigga åklagare. Det är oklart om dom 3 andra platserna utgjorde hembesök eller företagskontor.

Jurist Lee You-Jung utsågs av Moon Jae-In som kandidat till Konstitutionsdomstolen år 2017, men hon drog tillbaka sin kandidatur efter hård granskning i Riksdagen. Korea Herald samt Korea Times (något ofördelaktigt foto, blundar med ögonen)

Nu är hon misstänkt för olagliga insidesaffärer i mångmiljonklassen i samband med luckrativ aktiehandel. Jurist Lee You-Jung var företagsjurist åt Naturalendo Tech, där hon köpte stora aktieposter i en förtroendeposition och när företaget blev publikt sålde hon sedan raskt av sina aktier med påfallande hög vinst.

Ytterligare tre jurister är misstänkta för olagligt fiffel tillsammans med jurist Lee You-Jung. Jag hoppas Moon Jae-In väljer sina domarkandidater med omsorg.


Maktmissbruksutredningen mot fd Suveräna Domstolens ordförande, domare Yang Sung-Tae, fortskrider. Åklagarna hittade tydligen ett USB-minne vid en räd i domare Yang Sung-Taes bil och åklagarna kan ha fått bevis för ytterligare en kumpans medverkan. Korea Herald

Åklagarna verkar nu anse att domare Yang Sung-Tae hade en operativ huvudman för den olagliga verksamheten. Den operativa huvudmannen kan vara domare Lim Jong-Hun, som var vice ordförande för Nationella Domstolsadministrationen (NCA) åren 2012 - 2017 under Park Geun-Hye.

Den misstänkte huvudmannen, domare Lim Jong-Hun, kommer att förhöras av åklagare och vi får se ifall spåren leder fram till den sk svartlistningen av domare som gjordes av dåvarande OCA (?), nuvarande NCA (?). Domare Lim Jong-Hun är i alla fall misstänkt för att ha fördröjt rättsprocessen och fördröjt ekonomiskt skadestånd åtskilliga år mot koreanska slavarbetare under det japanska styret av Korea fram till slutet av andra värdlskriget.


Och så en liten gammal nyhet, som jag vilat på för jag trodde det skulle komma en uppföljning.

Arbetarna på SsangYong Motors anser att polisvåldet år 2009 mot arbetarnas strejk gjordes på order av Lee Myung-Bak. Jag trodde att det skulle följa någon form av rättslig utredning, men dels har dom sedan fallit mot Lee Myung-Bak för andra brott och dels har media inte rapporterat så mycket. Korea Herald, 2018-08-29

Kanske är det svårt att bevisa skuld och i så fall måste rättsapparaten troligen även ställa en eller flera polischefer till svars för övervåldet och bruket av farlig (cancerframkallande) tårgas, vilket är en smula osannolikt. Kårandan i olika länder brukar göra att åklagare/domstolsväsendet sällan straffar polisen för direkta olagliga handgripligheter.


Anmäl
2018-10-24 14:46 #82 av: Huygens

I den opinionspåverkande skandalen med åtalet mot nätaktivisten "Druking", framkommer det överraskande att Druking hade långtgående planer på att ta över kontrollen av minst en chaebol genom att manipulera tillgångarna från Nationella Pensionsfonden. Se även NIS. Korea Herald

Moon Jae-In har lyckats få riksdagens godkännande av sina tre domare till Konstitutionsdomstolen. Det innebär att Konstitutionsdomstolen nu är fulltalig med 9 domare. Korea Herald

Svåra vredesvåldsbrott där förövaren drabbas av okontrollerad vrede inträffar i minst hälften av alla allvarliga våldsfall och ibland för småsaker som en skuld på 10 kr mellan två anställda. Korea Times


Anmäl
2018-10-27 16:51 #83 av: Huygens

Arrestering.

Domare Lim Jong-Hun arresterades idag, på morgonen (lördag), för sin roll som vice ordförande i Domstolsadministrationen (NCA) där han åren 2012 - 2017, utförde tjänster som rörde förhalning av domsslut och påverkan på domslut för att förändra uppbyggnaden av rättsapparaten. Hittills har fd ordförande för Suveräna Domstolen, Yang Sung-Tae, klarat sej från arrestering. Korea Herald


Anmäl
2018-11-04 16:46 #84 av: Huygens

Japan vägrar betala kompensation för slavarbete. (YT/ARIRANG, 2018-11-04, 1 min)


Anmäl
2018-11-07 13:09 #85 av: Cireea

Då var Japan i farten igen.. varför fortsätter dom med att skapa konflikter? 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-11-29 15:39 #86 av: Huygens

Ja, Japans myndigheter gillar inte domen mot Mitsubishi. Korea Times samt  Korea Times, 2018-11-29 och KT

Det finns fler artiklar i rättssaken för den som letar, men jag avstår från att länka.


Ett ovanligt rättsfall har drabbat författarinnan Eun Ha-Sun. Hon kämpar för HBTQ-rättigheter och skrev ett lite finurligt meddelande på Facebook där hon uppmuntrade kristna homo-motståndare att donera pengar till ett telefonnummer för att få stopp på homosexuella.

Det visade sej dock att donationerna gick till en pro-HBTQ-organisation. Dom kristna blev upprörda och gick till domstol. Eun Ha-Sun fick böta 15 000 kr. Korea Herald, 2018-11-21


En kristen pastor, Lee Jae-Rock, för megakyrkan Manmin Centralkyrka har dömts till 15 års fängelse för 40 våldtäkter. Korea Times samt Korea Herald, 2018-11-22

Pastor Lee Jae-Rock hävdade att våldtäkterna utfördes på befallning av Gud. Alla våldtäktsoffren var i 20-årsåldern.


Anmäl
2018-12-04 12:21 #87 av: Cireea

Jisses.. att ett land som Sydkorea inte har kommit längre. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-12-04 18:24 #88 av: Huygens

Sydkoreas största advokatbyrå Kim & Chang fick tidigt besök av morgonpigga åklagare som genomförde en gryningsräd. Datorer och dokument beslagtogs.

Advokatfirman Kim & Chang misstänks för att olagligt ha medverkat i fördröjningen av domsluten mot japanmilitärens tvångsarbete av koreanska arbetare. Korea Herald

Japans statsminister Shinzo Abe har beslutat att myndigheterna inte längre ska använda beteckningen "tvångsarbete" efter Sydkoreas dom i Suveräna Domstolen. Flera japanska mediasajter följer efter och kommer istället använda beteckningen "krigstidsarbetare" (underförstått frivilliga sådana). Korea Herald


I förra veckan utsattes Nationella Domstolsadminstrationen NCA åter för en gryningsräd. Åklagarna letade efter bevis för svartlistning av domare. Korea Herald, 2018-11-30


Anmäl
2018-12-26 09:27 #89 av: Huygens

Gryningsräd igen.

Blå Huset fick tidigt besök av morgonpigga åklagare. Dokument beslagtogs i utredningen av (nedlagda) Särskilda Inspektionsgruppen. Korea Herald samt Korea Times

Se även (inlägg1) och (inlägg2).


Numera nedlagda Särskilda Inspektionsgruppen hade som arbetsuppgift att utreda förekomsten av olaglig övervakning av politiker, journalister och medborgare, korruption samt upprättandet av svartlistor. Men istället hade (nedlagda) Särskilda Inspektionsgruppen olagligt börjat ägna sej åt att i hemlighet just övervaka politiker, affärspersoner, journalister och andra.

Främst rör sej bevisen om dokument som "upptäckts" av Frihetspartiet och som härrör från ledamoten / åklagaren Kim Tae-Won i (upplösta) Särskilda Inspektionsgruppen.

Jag anar en hund begraven.

Hur kunde Frihetspartiet få tillgång till dessa dokument och varför avvek (nedlagda) Särskilda Inspektionsgruppen så fundamentalt från sin arbetsuppgift?

Varför erkände ledamoten / åklagaren Kim Tae-Won så lättvindigt sin olagliga verksamhet? Kim Tae-Won har nu avsatts som ledamot och tvingats återvända till sitt vanliga jobb som åklagare, vilket även gäller för övriga poliser och åklagare i (nedlagda) Särskilda Inspektionsgruppen.


BMW har fått böta 90 miljoner kr för att ha mörkat och ljugit, ljugit och mörkat om orsaken till varför ett 50-tal BMW-bilar självantänt och brunnit upp. BMW la initialt skulden på bilägarna. En teknisk utredning visade att det var avgassystemet som var felkonstruerat och att BMW kände till felkonstruktionen redan år 2015 i sina interna dokument. Korea Times, 2018-12-24


Anmäl
2019-01-24 11:30 #90 av: Huygens

Suveräna Domstolens fd ordförande Yang Sung-Tae arresterades idag på morgonen, misstänkt för maktmissbruk och domstolsmanipulering under tiden med Park Geun-Hye. Arresteringen satt långt inne då domstolsordern för arresteringen drog ut på tiden. Troligen ville dom beslutsfattande domarna inte godkänna arresteringen. Kårandan. Korea Herald samt Korea Times 

Domare Yang Sung-Tae riskerar nu åtal på 40 punkter i sin fd roll som Suverän Domare. Frihetspartiet protesterar mot arresteringen av domare Yang Sung-Tae och anser att det rör sej om häxjakt beordrad av Moon Jae-In.


En chefsåklagare, Ahn Tae-Geun, döms till 2 års fängelse i ett sk MeeToo-fall där han olagligt omplacerade en kvinnlig åklagare. Korea Herald


Anmäl
2019-02-11 13:56 #91 av: Huygens

Suveräna Domstolens fd ordförande Yang Sung-Tae kommer att ställas inför rätta på 47 åtalspunkter, främst maktmissbruk. Även domare Park Byong-Dae och domare Ko Young-Han är åtalade, men anses inte behöva arresteras.

Vice ordförande för Domstolsadminstrationen (NCA), Lim Jong-Hun, som sedan tidigare sitter arresterad, åtalas på ytterligare ett antal punkter. Ungefär 100 domare är misstänkta för olika typer av kriminella handlingar under sina yrkesutövanden. Åklagarmyndighetern kommer troligen att åtala flera domare, som idag bara är misstänkta för olagligheter. Brotten anses ha begåtts under tiden med president Park Geun-Hye och kanske under tiden av president Lee Myung-Bak. Korea Times samt Korea Herald


Anmäl
2019-02-26 16:51 #92 av: Huygens

Regeringen kommer att benåda 4378 fängelsedömda brottslingar. Främst rör det sej om personer som gjort sej skyldiga till civil olydnad, olaga demonstrationer eller brott för att klara sitt uppehälle. Korea Times

Precis som vid förra benådningen 2017, kommer inga höga politiker och inga höga affärspersoner dömda för korruption samt maktmissbruk att benådas, till skillnad från tidigare regeringars benådningar.


Anmäl
2019-03-03 19:43 #93 av: Huygens

En polischef i Hwaseong Dongtan, Gyeonggi, har arresterats för att ha drivit en bordell. Åklagaren hittade 500 000 kr i bagageluckan på polischefens bil. KT


Anmäl
2019-03-03 20:23 #94 av: Cireea

#92 Det var rätt många benådningar.. har dom blivit för hårt dömda eller hur väljer man dessa benådningar? 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2019-03-03 21:29 #95 av: Huygens

Min gissning är att benådningarna görs för personer som kanske kan anses "orättfärdigt" behandlade, på något sätt. Demonstranter t ex.


Anmäl
2019-03-06 16:30 #96 av: Huygens

Nu misstänks även Samsung vara inblandad i penningtvätt med Danske Bank, Swedbank och Nordea m fl, enligt News Tapa. Tydligen rör det sej om minst 900 miljoner som Samsung tvättat från någon typ av ekonomisk brottslighet. Korea Times

Totalt har Danske Bank troligen tvättat över 2000 miljarder kr i Estland, Lettland och Litauen, bl a rapporterat av SVT. Pengarna slussas genom olika typer av brevlådeföretag, ofta med adresser i Storbritannien eller andra västländer.


Samsung har bl a tvättat pengar från skatteparadis i Panama och Brittiska Jungfruöarna via (konkursade) litauiska banken Ukio Bankas till en bank i Holland.

Även brevlådeföretag i Nya Zeeland har slussat pengar för Samsungs räkning. Penningtvättdokument har undertecknats av bl a Samsungs fd VD Yun Jong-Yong. Samsung vägrar kommentera uppgifterna i media.


Anmäl
2019-03-06 16:32 #97 av: Cireea

Jag har läst om den här härvan med penningtvätt.. Vilar huvudet i handen Inte bra alls. 
Och av någon anledning blir jag inte förvånad om Samsung är inblandad på ett hörn.. känns som att det är mycket skumt som pågår där. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2019-03-21 13:33 #98 av: Huygens

Ja, Samsung har olika hyss för sej.

Dottern till Samsungordförande Lee Kun-Hee är i blåsvädret. Dottern Lee Boo-Jin är VD för Hotell Shilla och hon har olagligt fått injektioner med propofol på en kirurgisk klinik. Lee Boo-Jin ser rätt bra ut och har alla pengar i världen, så det är svårt att förstå vad det är för svart hål hon behöver fylla med droger.

När dottern Lee Boo-Jin ville ha högre doser propofol var sköterskan tvungen att fråga överordnade om lov. Dottern Lee Boo-Jin gav sej sedan själv injektioner med propofol som är samma drog som påstås tagit livet av sångaren Michael Jackson. Korea Herald

Även president Park Geun-Hye tog propofol, kanske för att slappna av från arbetsbördan, kanske som del av en skönhetsbehandling (?) eller som del av religiösa ritualer.

Den kirurgiska kliniken där Lee Boo-Jin fick propofol, har ägnat sej åt att fabricera patientjournaler för att dölja alla spår av olagliga förehavanden, enligt uppgifter som sköterskan lämnade till NewsTapa.


Anmäl
2019-03-23 20:28 #99 av: Huygens

Dolda kameror i Sydkorea. SVT


Anmäl
2019-03-23 21:04 #100 av: Cireea

#99 Men fy vad vidrigt! Förskräckt

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2019-03-31 13:00 #101 av: Huygens

Att larma polisen via sin smartklocka fungerar tydligen inte särskilt bra, vilket skådespelerskan Yoon Ji-Oh fått erfara. Yoon Ji-Oh är kollega till skådespelerskan Jang Ja-Yeon, vars död 2009 inte utretts särskilt väl av myndigheterna. KH

Polisen säger sej ej fått något larm från Yoon Ji-Oh och ska utreda saken.


Tydligen är propofol en mer utbredd drog bland kändisar än vad jag tidigare trott. KH


Anmäl
2019-04-18 14:10 #102 av: Huygens

Brottsutredningen mot SK för dom giftiga luftrenarna / luftfuktarna fortsätter och styrelseordförande Hong Ji-Ho, för SK Discovery (fd SK Chemicals) har arresterats för vållande till annans död och för döljande av bevis som SK haft i sin ägo sedan år 1994. KT

Även vice styrelseordförande i SK Discovery / SK Chemicals, Park Cheol, har arresterats för döljande av bevis. Se (inlägg).


Anmäl
2019-07-23 12:50 #103 av: Huygens

Åklagarna har nu åtalat 34 ledande personer i olika företag som ansvarat för tillverkning och försäljning av dom giftiga luftrenarna/ luftfuktarna. Det framgår inte ur artikeln hur långt tillbaka i tid som åtalen går. KT

Av dom 34 åtalade har 8 chefer arresterats, troligen för att hindra dom från att fly landet och förstöra bevis. Företagen som berörs är bl a SK Chemicals, Aekyung Industrial, E-mart, Oxy Reckitt Benckiser Korea, Lotte Mart och Homeplus.

Dessutom har en tjänsteperson i regeringsorganisationen, inom miljöministeriet olagligt sålt hemlig insidesinformation till berörda företag i utbyte mot mutor i storleksordningen av 10 000-tals kronor. Tjänstepersonen benämns bara under namnet "Choi".

Dom engelska namnen på dom giftiga "rengöringskemikalierna" är chloromethylisothiazolinone (CMIT), methylisothiazolinone (MIT) och
polyhexamethylene guanidine (PHMG).

För utlandsresande kan det vara värt att hålla uppmärksamhet på vilka kemikalier som används i och runt hotell, även i andra länder, se (tråd).


Anmäl
2019-07-24 13:24 #104 av: Huygens

Tre tjänstepersoner på immigrationsmyndigheten får disciplinstraff för att dom manipulerat förhörsprotokoll av asylsökande från muslimska länder till dom asylsökandes nackdel. KT


Japanska Mitsubishi vägrar betala skadestånd till tvångsarbetare från andra världskriget. Myndigheterna har därför beslagtagit tillgångar från Mitsubishi och dom drabbade tvångsarbetarna har föreslagit att tillgångarna ska säljas av så att skadeståndspengar frigörs. KT samt KT

Under tiden har Japan infört allt fler handelssanktioner mot Sydkorea.


Anmäl
2019-08-24 11:11 #105 av: Huygens

Fd VD:n för Aekyung Industrial, Ko Kwang-Hyun får 2,5 års fängelse för att ha mörkat info om farorna med dom giftiga luftfuktarna. KT

VD Ko Kwang-Hyun beordrade även underlydande att förstöra bevismaterial, vilket dom lydigt gjorde, efter att myndigheterna frågat om farorna med luftfuktarnas desinfektionsmedel.

VD Ko Kwang-Hyun hävdar att han är oskyldig och att dom anställda självmant förstörde bevisen. Ytterligare två chefer dömdes till 1 års fängelse, varav den ene fick domen villkorligt. Det är första domen som fallit rörande luftfuktarna efter att åklagarmyndigheten åter öppnade fallet sedan det mörkats av tidigare regeringar.


Anmäl
2019-08-25 11:58 #106 av: Huygens

En professor "Song" (enbart efternamnet) har dömts till 6 månaders fängelse för att ha nedvärderat sällskapskvinnor i sin undervisning och sagt att kvinnorna arbetade frivilligt åt japansk militär. Profssor "Song" förlorade även sin tjänst på Sunchon nationella universitet. KT

Domen bekräftas i Gwangju distriktsdomstol (en slags hovrätt?) där det anses korrekt att professorn fick avsked pga hans stora påverkan och att professorn skulle varit medveten om sin roll. Rättsfallet startades av Sunchon Nabi, en grupp fd sexslavar, som drog professorn inför domstol.


Anmäl
2019-08-29 00:36 #107 av: Huygens

Hälsoministeriet funderar på att lämna lagförslag med målsättning att förbjuda barnaga. KT


Anmäl
2019-11-12 15:29 #108 av: Huygens

Röstfusk upptäckt i Produce X 101, musikomröstning. KH


Anmäl
2019-12-14 13:12 #109 av: Huygens

Samsungs vice ordförande Kang Kyung-Hoon, döms till 1 år och 4 månaders fängelse för att olovligt ha brutit upp en fackförening i nöjesparken Everland. Ytterligare 11 anställda på Everland, kopplade till Samsung, fick villkorliga domar. Troligen kommer domen överklagas. KT

Dom dömda förenekar att dom gjort något fel.


Det upptäcktes år 2013 i ett dokument betecknat (eng) "S Group labor strategy", att Samsunggruppens strategi mot arbetarfackföreningar är i strid mot existerande lagstiftning.

Samsung har olagligt samlat in information om anställda och deras famlijer. Samsung har även ägnat sej åt olaglig övervakning (vilken typ framgår inte) av anställda och deras familjer.


Anmäl
2019-12-27 11:37 #110 av: Huygens

Konstitutionsdomstolen upphäver inte avtalet om sällskapskvinnor med Japan. KT


Anmäl
2019-12-27 14:11 #111 av: Cireea

#110 Så förbannat löjligt. Upphäv det idiotiska avtalet Arg 
Varför skapa så mycket konflikter kan man undra. Avtalet är vidrigt. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.