Recept/Mat/Dryck

Kimchi

2014-10-04 01:56 #0 av: Cireea

Kimchi är en traditionell fermenterad sidorätt i Sydkorea, även kallad banchan. Rätten är ofta baserad på salladskål.

Kimchi är Koreas nationalrätt och den finns i oändliga variationer, allt från den traditionella salladskålen (kinakål) till gurka  eller rättika. Kimchi är den allra vanligaste sidorätten i Korea och den äts till praktiskt taget allt.  

Kimchi brukas också användas som huvudingrediens i många andra rätter såsom kimchijjigae, kimchiguk eller också stekt ris med kimchi (kimchibokkeumbap). 

Hur länge har kimchi funnits?
Man hittar skriftliga omnämnande av rätten redan för 2600 - 3000 år sedan. Bland annat hittar man ett omnämnande i den kinesiska poesisamlingen 'Sångernas bok' där kimchi kallas för jeo. Termen ersattes senare av termen chimchae, dimchae och timchae. Timchae användes i Koreas tre kungariken och blev senare moderniserat till jimchi och senare nuvarande kimchi. 

En tidig variant av kimchi gjordes på köttbuljong och kål. Röd chili introducerades inte i Korea förrän under 1500-talet och sedan dess har man använt gochugaru (chiliflingor) till den vanliga varianten av kimchi. 

_______________________

Det finns många olika sätt att göra kimchi på när man söker efter ett recept och de flesta fungerar. Men för dig som inte orkar söka igenom hundratals recept, här kommer ett mer klassiskt du kan följa utan att leta!

Ingredienser: 

  • 1 1/2 kg salladskål 
  • 1 1/2 dl salt 
  • 250 g rättika 
  • 2 msk finriven färsk ingefära 
  • 3 msk pressad vitlök 
  • 3 dl finhackad purjolök 
  • 5 msk chilipulver
  • 1 msk socker 
  • 1 msk fisksås

Gör såhär: 

  • Halvera salladskålen på längden.
  • Lägg kålen med snittytan upp i en stor bunke. Strö salt över och mellan bladen. 
  • Häll på vatten så att det täcker. Lägg på en tallrik eller ett lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur.
  • Skölj av kålen så att överflödigt salt spolas bort. Låt rinna av i ett durkslag.
  • Skala och strimla rättikan mycket fint. Blanda ingefära, vitlök, purjolök, rättika, chilipulver, socker och fisksås.
  • Fördela blandningen ordentligt mellan bladen och runt kålen.
  • ”Tvinna” de halva kålhuvudena och lägg dem tätt i en storleksanpassad burk med tättslutande lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur. Ställ därefter in den i kylen 5–7 dagar.

Tips: 

I koreansk matlagning används kimchi på en rad olika sätt beroende på hur länge den har syrats. När kimchin är precis klar, efter ca 1 vecka, är den fräsch och god som tillbehör till alla möjliga rätter, det är det allra vanligaste sättet att använd Kimchi. Efter ytterligare två veckor har den tydligare smak och passar till grillad lax, makrill eller stekt fläskkött. Ytterligare några veckor senare har den kraftig smak, och då är det dags att använda kimchin i wok och grytor. 

Lycka till! 

Bild: Public Domain

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2014-10-04 02:06 #1 av: VildaVittra

Vad kan en fiskaallergiker ersätta fisksåsen med?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-10-04 02:19 #2 av: Cireea

#1 Bra att du frågade! Får idé

Fisksås kan man utesluta helt om man vill eller ersätta med lite grönsaksbuljong. 

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2014-10-04 12:59 #3 av: Tessan01

Låter mumsigt för de som gillar starkare /kryddigare mat, själv är jag inte så förtjust i alla kryddiga maträtter men denna kan man nog testa nån gång ^^

Anmäl
2014-10-07 20:28 #4 av: [RedHood]

Jag har letat så länge efter en förklaring samt recept på vad Kimchi är! TACK!

Anmäl
2014-10-07 20:38 #5 av: Cireea

#4 Det tar ju sin lilla tid att göra men det är värt varje minut av väntan! 

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2014-10-09 22:18 #6 av: AnnaMoonshadow

Första gången jag åt kimchi gillade jag det inte, men det är en smak som växer på en. Personligen är jag ett stort fan av kimchi på gurka istället för sallandskål då jag gillar den smakkombinationen bättre.  

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-10-09 23:20 #7 av: Cireea

#6 Bra tips med gurkan, det ska jag komma ihåg! :) 

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2015-05-05 19:58 #8 av: Cireea

Vi håller på göra Kimchi!! KärFinally! 

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2015-05-05 20:06 #9 av: AnnaMoonshadow

Jag har testat tidigare men det lyckades inte så bra :/ Hoppas det går bätttre för er! 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-05-05 20:46 #10 av: Cireea

Hittills är jag mäkta stolt över det vi åstadkommit. Dom där jäkla tändsticksstavarna höll ju på att få mig att bryta ihop totalt.  Gapskrattar

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2015-05-06 09:25 #11 av: AnnaMoonshadow

hahah, skicklighet med kniven är ett måste! Jag gillar att laga mat men just kimchi verkar vara min akilleshäl xD 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-05-06 11:32 #12 av: Cireea

Haha vi fick ihop fyra burkar, vi ville inte göra för mycket eftersom vi inte vet om vi kommer älska eller hata det. Vi tjuvsmakade igår innan vi stängde igen burkarna och det var..gudomligt! Skrattar

Vi kan ha lyckats på första försöker! Men vi ska testa göra en på gurka också, mest för att se om det också kan vara något att ha hemma ;) 

Du får testa igen Anna! 

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2015-05-06 12:04 #13 av: AnnaMoonshadow

Haha nästa gång testar jag nog gurka jag med! Tycker gurka är godare i vilket fall Lipar
 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-05-06 12:10 #14 av: Cireea

Jag tycker det är lite intressant att smaken ska bli bättre med tiden. Nygjord Kimchi för min del  var supergod så jag hoppas verkligen att den bara kommer bli bättre och bättre .

Jag undrar när jag kommer tycka att den smakar som bäst. Vi gjorde fyra burkar som får öppnas vid fyra tillfällen mest för att vi ska se när vi tycker vår Kimchi smakar bäst. Det vore ju dumt om vi lät alla burkar stå i två veckor och sen visar det sig att vi inte  alls gillar den efter två veckor.. Skrattar

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2015-05-07 07:28 #15 av: AnnaMoonshadow

Det tror jag är smart :D 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-10-10 02:28 #16 av: Cireea

Jag vill göra en snabb återkoppling till den här tråden då jag faktiskt skrev om när vi gjorde Kimchi men inget mer efter det. 

Vår Kimchi innehöll även räkor för att få lite havssmak men jag måste säga att det inte alls var någon höjdare. För mig kändes räkorna hårda och smakade gummi, smakerna gick inte alls ihop och räkorna förstörde vår Kimchi faktiskt. Så, note to self: Inga räkor nästa omgång!! 

Vi gjorde som sagt fyra burkar som vi öppnade vid olika tillfällen för att hitta just den tidpunkt som vi gillade bäst. Vi tyckte att vår Kimchi smakade som bäst efter två veckor i kylen. Vi testade två gånger  innan 2 veckor men smaken var inte alls densamma och det kändes lite jobbigt att äta.  Smaken var frän och ganska besk så vi klarade knappt av att äta upp vår Kimchi som öppnades innan 2 veckor. 

Så note to self: Vänta i 2 veckor innan vi öppnar burken och äter! 

Sen är det som Anna säger, Kimchi är något som växer på en. Smaken från början kändes konstig men när man ätit det ett par gånger så var det verkligen gott. Det är helt klart en annorlunda smak men det är värt att testa, bara för att ha gjort det. 

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2015-10-15 19:57 #17 av: [Sara-Kpop]

Man blir ju sugen men känns som det tar en stund att göra.. Haha mat ska gå fort om ni frågar migSkämtar

Har aldrig ätit det.

Anmäl
2015-10-15 19:59 #18 av: Cireea

Att göra sin Kimchi går fort men att vänta på att få äta den är en annan femma! Gapskrattar

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2015-10-15 20:02 #19 av: [Sara-Kpop]

"Lägg kålen med snittytan upp i en stor bunke. Strö salt över och mellan bladen." 

Känns som det tar en himla tid Gapskrattar

Men kul att du delade med dig av receptet man får väl testa nån gång iaf.

Anmäl
2015-10-15 20:03 #20 av: Cireea

#19 Nej då, det tog oss para några minuter att göra! Skrattar

Tack Förlägen

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2016-07-02 17:15 #21 av: CayKantos

Något recept på en utan chilipeppar? :D Vet man kan göra utan, men som du säger kommer det typ fem miljarder recept när man söker. Kan inte äta stark mat nämligen Looser

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av Mirthful Galleria, kom gärna in och kika!

Anmäl
2016-07-02 17:26 #22 av: Cireea

#21 Du kan ju bara skippa chili helt Skämtar 
Dock är Kimchi inte alls starkt när de stått ett tag,  om man är orolig kan man dra ned på mängden chili. Glad

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2016-07-02 18:00 #23 av: CayKantos

Det jag har ätit var starkt Galen

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av Mirthful Galleria, kom gärna in och kika!

Anmäl
2016-07-02 18:34 #24 av: Cireea

#23 Oj Gapskrattar Var det helt vanlig Kimchi då? Ingen Spicy-version? 
Men ja, det kanske beror på hur känslig man är. Jag skulle säga att du tar en mindre mängd chili, eller byter ut chili mot paprikapulver! Tummen upp Det går lika bra. 

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl
2016-07-02 18:55 #25 av: CayKantos

Ingen aning, åt på restaurang, buffet. Men är väldig känslig jo :/ Ganska jobbigt Skämtar Försöker med paprikapulver när jag väl försöker göra det ngn gång i framtiden!

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av Mirthful Galleria, kom gärna in och kika!

Anmäl
2016-07-02 23:26 #26 av: frejaspluto

Jag gick ned i vikt med kimchi och grönsakssmootie hälsobomb är kimchi med, jättegott! Äter det väldigt ofta , då var det gravid kg. !

✨✨✨🌙love is in the air 💙🐇💜💜
Anmäl
2016-07-02 23:32 #27 av: frejaspluto

När min pappa kommer hit så brukar jag göra på min mammas vis, pappa brukar säga Im an american we only eat burgers. Herre we eat corean style! 😊

✨✨✨🌙love is in the air 💙🐇💜💜
Anmäl
2017-05-21 20:47 #28 av: Huygens

Dr Michael Mosley anser att kimchi är bättre att äta än pro-biotisk yoghurt. Även sauerkraut är bättre än yoghurten. (DM)


Anmäl
2017-05-24 11:37 #29 av: sweetgum

Någon gång ska jag palla pröva göra egen kimchi! haha

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Anmäl
2017-05-24 12:25 #30 av: Cireea

#29 Det tycker jag låter bra Cool

Sajter: FilmGuldhamster, HamsterTwilight & Sydkorea
⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.