Etiketterreceptmatdryck
Läst 3504 ggr
Zimplet
2014-10-31, 23:05

Danhobakbap

Danhobakbap, som betyder söt pumpa på koreanska, är en vegetarisk rätt. Kanske extra passande under halloween?

Ingredienser:

  • 1½ kg kabocha (eller någon annan pumpasort)

  • 2.5 dl grötris

  • 2 msk svart grötris

  • 8 st jujubär

  • 2 msk russin

  • 2 msk pinjenötter

  • 1.5 dl konserverade kastanjenötter

  • 3 msk soja

  • 2 tsk vinäger

  • 1 msk hackad salladslök

  • 0.75 dl ärtor

  • 1 tsk hackad röd chili

  • salt

Så här gör du:

  1. Mät upp 2.5 dl grötris och 2 msk svart grötris, lägg detta sedan i en kastrull, och skölj ur ett antal gånger tills vatten inte längre är grumligt.
  2. Blötlägg sedan riset i 2.5 dl vatten och med en nypa salt i 30 minuter.
  3. Koka nu riset i ungefär 5-6 minuter på medelhög värme, sjud sedan riset i ca 10 minuter.
  4. Tillsätt  ärtorna och ställ på sidan.
  5. Skär av toppen på pumpan och gröp ur den, precis som när man gör en pumpalykta (kommer att användas som lergryta).
  6. Ta bort kärnorna fråm jujubären och lägg på botten av pumpan.
  7. Fyll på med ungefär hälften utav riset.
  8. Strö över russin och pinjenötter, och tillsätt sedan resten av riset.
  9. Toppa till sist med kastanjenötterna och lägg på locket.
  10. Ånga eller koka hela pumpan med innehållet i ungefär 30 minuter på svag värme tills den är genom kokt.

Medans pumpan kokas så kan du göra såsen

  1. Hacka röd chili och salladslök fint.
  2. Blanda det sedan med soja och vinäger.
  3. Öppna sedan pumpan och skär upp den i fyra bitar, serva till sist med såsen.

Länk till videon ovan: https://www.youtube.com/watch?v=GlpUeMpZalk

Tips:

Några utav ingredienserna i det här receptet kan vara lite svåra att få tag på, till exempel som det svarta grötriset, jujubären och kabocha.

Det svarta grötriset kan man byta ut mot vanligt grötris, man använder sig utav svart ris enbart för att få en fin färg.

Jujubären har jag hört att man kan byta ut mot något liknande som dadlar.

En utav de viktigaste ingredienserna i det här receptet är kabochan som är en pumpasort som är lite sötare än en vanlig pumpa, men  även lite lägre. Just att den är lägre medför att du kan dela upp den i fyra bitar vid servering. Men som sagt så kan denna vara svår att få tag på, så om du inte hittar någon så kan du använda dig utav en vanlig pumpa och ha den som en typ av skål istället för att dela upp den i bitar.

Självklart så kan du ha detta som ett tillbehör, till någon typ utav kött, och om det är någon utav ingredienserna som du inte gillar så byt ut den mot något annat. Det är bara till at experimentera.

Bild: Public Domain via Pixabay

Cireea
2014-10-31, 23:31
#1

Ååh smaskens! 🤤Som vanligt ett awesome recept!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Zimplet
2014-11-01, 17:57
#2

Tackar :) Tyckte att det skulle passa nu.

Upp till toppen