Etikettermusikdans
Läst 1939 ggr
AnnaMoonshadow
2015-01-10, 16:56

JYP Entertainment

Då var vi framme vid den avslutande artikeln i vår lilla serie om Sydkoreas tre största skivbolag. Det är JYP Entertainments tur nu.

JYP, det tredje av de största skivbolagen I Sydkorea, grundades 1997 av Park Jin Young som själv är en välgrundad artist och skådespelare. J.Y. Park (eller JYP) är det främsta ansiktet utåt för företaget än idag då han är aktivt inblandad i det mesta som bolaget producerar. Från början kallades företagaet Tae-Hong Planning Corporationoch fick sitt nuvarande namn 2001.

JYP har länge jobbat med att marknadsföra sig utomland, liksom de andra i The Big 3. Bland annat nämns det ofta hur företaget valde att 2009 sammarbeta med Jonas Group och lät tjejgruppen Wonder Girls följa med Jonas Brothers på några av sina stopp under världsturnén de gjorde 2009 och fungerade som deras förband.

2010 var ett annat händelserikt år, då JYP också anslöt sig till KMP Holdings, tillsammans med bland annat S.M. och YG. KMP (Korean Music Power) har nu hand om alla dessa företags skivsläpp m.m. för att de på det sättet inte ska konkurera med varandra. Samma år öppnade JYP en filial i Tokyo under namnet JYP Japan. I slutet av 2010 tog de även över ett annat skivbolag, J-tune Entertainment, som grundades av tidigare JYP-artisten Rain. Rain återgick alltså till att jobba under JYP.

2011 fortsatte det sammanslagna arbetet med de andra skivbolagen när JYP ingick i partnerarbetet United Asia Management tillsammans med YG och S.M. och några andra skivbolag. Detta åter för att minska konkurrensen och konflikterna och fokusera på att sprida den koreanska musiken internationellt.

Hur är det då med artisterna? JYP har kommit med flera stora stjärnor och börjar med deras egen Park Jin Young. Andra stora namn är Rain (2002), Wonder Girls(2007), 2AM och 2PM(båda 2008), Miss A(2010) och JJ Project (2012) för att nämna några. De har även haft kontakt med andra bolag och samarbetat med dem samt haft en hel del trainees som senare gått över för att debutera hos andra. Något generellt man kan säga om JYP är att de har haft det lättare att debutera soloartister än de övriga i The big 3 av vad det verkar. De har också en väldigt bred variation av artister.

Vi har självfallet åter sammanställt en youtubelista för er att lyssna på för att få lite grepp om banden, de videos som är utvalda är de flesta valda från artisternas början och behöver alltså inte vara deras största hittar. Det bifogade videon är JYP Nations senaste julhälsning där alla nuvarande artister är representerade.

Se även:

Del 1 - SM Entertainment

Del 2 - YG Entertainment

Denna artikel publicerades först inne på japan.ifokus 2013-01-22

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Cireea
2015-01-10, 17:00
#1

Tre kanonartiklar! 👍

Väldigt uppskattat, kamsahamnida!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

AnnaMoonshadow
2015-01-10, 17:03
#2

Jag är bara glad om de kan uppskattas och komma till användning ^_^

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Upp till toppen