Etiketterserierfilmer
Läst 1999 ggr
AnnaMoonshadow
2015-02-26, 22:27

Running man

Running Man är ett koreanskt underhållningsprogram som sänds på SBS varje söndag. Första avsnittet sändes i juli 2010 och serien har i skrivandets stund 235 episoder.

Varje avsnitt är mellan 60 och 90 minuter långt och klassas som "urban action variety", en väldigt speciell klassifikation som sägs vara helt ny med serien. I varje avsnitt möter man ett gäng fasta deltagare med Yoo Jae-suk (en känd koreansk tv-profil och programledare) i spetsen. I varje avsnitt gästas de också av kända gäster så som artister, modeller och skådespelare, som ofta är där för att Promota sitt senaste arbete. 

Deltagarna delas sedan in i lag och får ett uppdrag att slutföra. I de tidiga avsnitten handlade det om ett stort race där lagen skulle samla ledtrådar och förflytta sig genom staden för att slutligen hitta platsen för den sista avgörande tävlingen lagen emellan. De senare programmen har mer riktat in sig på stationsvisa tävlingar som slutligen leder fram till en vinnare. Det är i alla fall inte ovanligt att gruppen förflyttas mellan olika kända (och mindre kända) landmärken i Sydkorea men också i andra delar av Asien.

Ett klassiskt Running Man-inslag är att avsluta tävlingen med en form av tjuv-och-polis-lek där tjuvarna ska smala ihop eller lösa ett problem i ett avgränsat område (en byggnad oftast) och där poliserna ska fånga tjuvarna och dra av dem deras namnlappar som de har på ryggen. Den här tävlingen har varierats i oändlighet och är ett av de saker som många gäster också säger sig ha sett fram emot.  

De fasta deltagarna

Alla de fasta deltagarna har under seriens gång fått utmärkande karaktärsdrag att växa fram, något de ofta spelar på i serien för att få till de komiska inslagen. Jag tänkte lite snabbt presentera dem alla i snabba drag.

Yoo Jae-suk 

Yoo Jae-Suk är huvudledaren för serien och den som automatiskt hoppar in som programledare när det behövs. Trots det ska han sällan veta exakt vad som under varje race kommer ske. Hans smeknamn är Grasshopper och är under tävlingarna känd för att kunna agera snabbt och slinka undan från farliga situationer.Han har också haft ett flertal specialepisoder som gjort honom till Yoo-mes Bond då han då agerar som spion. 

Gary 

Gary är den person av deltagarna som ses som den mest ärliga och lättlurade personen, har är också väldigt ofta lite tystlåten. Han har också fått smeknamnet "The Dark Horse" då han ibland överraskat rejält. Han har också en väldigt populär och fortfarande pågående kärlekshistoria med Song Ji-hyo (den enda kvinnliga deltagaren). Paret är känt som Monday Couple och Gary blir då Monday Boyfriend. Namnet kommer sig av att avsnitten oftast spelas in under måndagar och att deras "kärlekshistoria" bara gäller på måndagarna.

Song Ji-hyo

Song Ji-Hyo är den enda kvinnliga medlemmen i Running Man och utöver att vara känd som Monday Girlfriend kallas hon ofta också för Ace och Blank Ji. Hon skulle från början bara vara gäst i serien men från avsnitt 6 blev hon en fast medlem. Anledningen till varför hon kallas Blank Ji är för att hon ofta har ett uttryckslöst, ett blankt, ansikte när hon ställs inför problem eller tänker ordentligt. Namnet Ace kommer sig av att hon anses som en av de starkaste deltagarna, speciellt när det kommer till att springa och fånga människor samt lösa uppgifter. 

Kim Jong-kook

Kim Jong-Kook ses som den starkaste deltagaren i serien. Han har briljerat med både styrka och smarthet under uppdragen vilket gett honom smeknamnen Mr. Capable och Commander. Han brukar spela taktiskt för att utmanövrera sina motståndare, något som flera gånger visat sig givande. Kim Jong-Kooks enda svaghet sägs vara kvinnor, något som under seriens gång bekräftats flera gånger och som han retas för av de andra i Running Man.  

Lee Kwang-soo 

Lee Kwang-Soo kallas ofta för giraff på grund av sin längd. Han är dessutom den yngsta medlemmen, och blir ofta lite mobbad av de andra, äldre medlemmarna. Kwang-soo ses som rätt svag i tävlingssammanhang men hans svaghet har lett till hans stora popularitet och han kallas ibland Prince of Asia då han har visat sig haft stor fanbase även utomlands. Kwang-soo kallas också ibland för Framer eller Icon of Betrayal då han ofta lurar och bedrar de andra för att överleva uppdragen. 

Haha

Haha är den största skojaren i gruppen och kallas för både Haroro och The Kid. Han beter sig ofta barnsligt åt och retas med de andra medlemmarna. Detta har flera gånger lett till att han blivit nypt i örat av Jong-kook. Från början sågs han som en rätt svag medlem och klumpades samman med Kwang-soo men på senare tid har han blivit både vuxnare och bättre i avsnitten. 

Ji Suk-jin  

Ji Suk-Jin är seriens äldsta fasta medlem och är en av Yoo Jae-Suk's närmaste vänner. Han är känd som Big Nose Older Brother (på grund av sin nästa) och under tävlingarna anses han vara den svagaste deltagaren av dem alla, vilket visat sig stämma vid många tillfällen. De andra medlemmarna har fått på rutin att säga att racet inte startat innan Suk-jin åkt ut då han ofta är först att förlora tävlingen. Trots detta för hans ställning sympati med sig och många gillar honom just för att det aldrig går bra för honom, liksom det är för Kwang-soo. 

Övrigt

Serien har även tidigare haft två fler fasta medlemmar, Lizzy och Song Joong-Ki men de båda har hoppat av programmet efter problem att schemalägga deras andra aktiviteter. 

Jag själv är ett stort fan av serien, det levererar en timmes skoj varje vecka. Dessutom fastnar man allt mer ju fler avsnitt man ser just för alla de internskämt serien har och den välkända strukturen. 

Bild 1: Några av deltagarna i Running Man. Av Vernon Chan [cc-by-2.0] via Wikimedia Common

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

AnnaMoonshadow
2015-02-27, 08:28
#1

Första avsnittet av Running Man

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Cireea
2015-02-27, 11:25
#2

Underbart bra program 😃


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

[Sara-Kpop]
2015-05-27, 12:56
#3

Jag bara älskar detta program så himla underhållande finns inte en enda gång du kan se RM utan att skratta 😃 Alla medlemmarna har sin charm och en annan sak som jag tycker är så himla kul är att det finns inte alltid bestämda regler utan alla gör lite som de själva vill.  Samt alla roliga gäster som kommer 🙂 Jag hade lätt velat vara med i programmet själv bara för att ta del av underhållningen live!

AnnaMoonshadow
2015-05-28, 11:38
#4

#3 ja, det är riktigt roligt. Jag gillar också att man kan se vilket avsnitt som helst och ha roligt, även om nu upplevelsen är bättre om man följer serien noggrannare  då man får en djupare förståelse för förhållandet mellan personerna ^_^

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Upp till toppen