Etiketterreceptmatdryck
Läst 2923 ggr
Cireea
2015-08-17, 19:50

Galbi

En gui som är populär i det koreanska köket.

Galbi (Även stavat Kalbi) refererar till många olika varianter av Gui, alltså grillade rätter. Just Galbi är marinerade revben som man sedan grillad, det brukar oftast vara gjort av nöt men man kan även använda fläsk om man vill det. 

Själva marinaden kan variera men vanligtvis brukar man marinera revbenen i en marinad som är baserad på ganjang, en koreansk sojasås. Basen för själva marinaden består av soja, vitlök och socker. Sedan är det ganska vanligt att man använder risvin, Gochujang eller sesamolja i marinaden. Eftersom det finns så många olika varianter så kan man experimentera lite själv för att få marinaden som man själv vill. 

Galbi är ofta skuret lite lätt över benen för att köttet ska kunna marineras snabbare. Den här versionen kallas L.A Galbi. Det som händer nu är att köttet tillagas fortare och blir mört, vilket gör det lättare att äta med pinnar. 

Rättens namn är egentligen Galbi Gui men ofta brukar man bara utesluta 'gui' från namnet. Eftersom Galbi oftast görs på nöt så kan man även kalla rätten för Sogalbi eller soegalbi, vilket då refererar till att det just gjorts på revben frön nötkreatur. Om man gör Galbi av fläsk kan man sägadwaeji galbi. Just ordet Galbi betyder revben, vilket passar perfekt då det är rättens huvudingrediens. 

Det finns flera olika versioner av Galbi.  En annan version är Dak Galbi som då är kycklingben som först blivit marinerade i en sås baserad på Gochujang och sedan grillade.

Bild: Hajime Nakano - Flickr (CC BY 2.0)


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Tessan01
2015-08-24, 18:28
#1

Låter smaskigt! 🤤

[Sara-Kpop]
2015-08-25, 20:54
#2

Och detta ser man nu när man sitter hemma hungrig och det finns knappt ngt i kylen haha !

Cireea
2015-08-25, 20:58
#3

#2 Haha, sorry! 😃


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

AnnaMoonshadow
2015-08-30, 11:15
#4

åh, jag vill ha! låter supergott!

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Upp till toppen