En smaktillsats som används i bland annat Tteokbokki.
Gochujang är en jäst smaktillsats, en krydda, gjort av grötris, chili, jästa bönor och salt. Gochujang är väldigt kladdig, nästan som geléaktig tomatpuré. Traditionellt ska gochujang ha jäst över flera år naturligt i stora lerkärl.
Gochujang används i många maträtter i Sydkorea och är en väldigt välanvänd krydda som finns i de flesta hem.
Bild: Public Domain via Pixabay
Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
⎡Eyos Hamsteruppföding⎦
Ett substitut för gochujang kan göras med några lätta ingredienser (som många dessutom har hemma) då det kan vara svårt att hitta gochujang här i Sverige.
Det du gör är att blanda följande ingredienser:
Chiliflingorna ska bara blötläggas i sojan för att bli mjuka och blöta. Dom ska alltså inte simma i en skål med soja. Sockret ska det vara ytterst lite av, inte ens ett kryddmått. Sockret är till för att balansera upp hettan och saltet, men det ska inte ta över utan bara finnas där som en liten hint.
Det här kan inte ersätta gochujang helt och hållet då gochujang är mer komplex men det ger ungefär samma smakprofil så det ska gå ändå.
Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
⎡Eyos Hamsteruppföding⎦
#2 Bra fråga, hittar inget sådär på rak arm. Men då chiliflingorna bara ska "blötläggas" i soja så handlar det inte om några större mängder alls utan bara lite grann för att få chiliflingorna mjuka och blöta. 🙂
Sockret är inte alls mycket, inte ens ett kryddmått skulle jag tro utan bara lite för att balansera upp hettan och saltet med det där söta (Det får dock inte ta över utan det ska som bara hinta om sötma). 🙂
Lägger till en beskrivning i mitt inlägg ovan så fler inte missar! 👍
Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
⎡Eyos Hamsteruppföding⎦