Annons:
Etiketterallmäntkultur
Läst 2491 ggr
sweetgum
2016-07-25, 21:02

Goryeo

Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3

Goryeo var en dynasti som etablerades 918 e.Kr. av Kung Taejo och som höll till 1392 e.Kr. Goryeo blev sedan namngivare till det moderna namnet Korea.

Mellan 50 f.Kr. och 935 e.Kr. var Koreanska halvön delat i tre ständigt krigande riken vid namn Goguryeo, Silla och Hubaekje (nya Baekje). Wang Geon, senare Taejo av Goryeo, var en köpmansson från landet Goguryeo som inledde sin karriär under den här turbulenta tiden som kallas ”later three kingdoms”. Under riket Sillas sista år skapades flera rebellgrupper varav en, ledd av Gung Ye, var den grupp som Wang Geon startade sin karriär i. Wang Geon var en mycket kompetent militär vilket gav honom stora framgångar och efter en tid även en generalstitel. Silla föll och Gung Ye tog under en kortare tid makten. Gung Ye störtades av fyra av sina närmaste generaler, som hellre ville se Wang Geon på tronen. 918 e.kr. tog Wang Geon makten och kallades därefter Kung Taejo. Han döpte det nya riket till Goryeo efter landet Goguryeo. Från Goryeo kom sedan det moderna namnet Korea.

Trots att Kung Taejo vunnit större delen av makten 918 så tog det till 936 e.Kr. för Goryeos kungar att besegra de sista av Silla och Hubaekjes regenter. När de sista regenterna fallit hade Goryeo enat större delen av halvön, men det tog ända till 1374 innan de enat nästan allt av det som är Nord- och Sydkorea idag.

Goryeo dynastin är känd som en tid med många krig men också stora bedrifter inom teknik och konst. En av de största framgångarna i är Tripitaka Koreana, en koreansk samling Tripitaka (Buddistisk helig skrift). Tripitaka Koreana är ristad på 81,258 träblock och tryckt på papper. Det är världens mest omfattande och äldsta version av Buddistisk kanon i Hanja skrift. Andra bedrifter inom konsten är lergods i celadonfärg. 

Krig var norm under Goryeo. Mellan 993 e.Kr.  och 1019 utkämpade Goryeo flera krig mot det invaderande khitanska riket Liaodynastin. Goryeo tog flera vinster och expanderade Korea norrut. Goryeo allierade sig med Mongolerna och tillsammans stred de mot Khitanerna. Efter decennier av krig och många civila dödsoffer tog krigandet slut 1258. Goryeo blev sedan Mongolernas språngbräda när Kublai Khan invaderade Japan.

Förutom det konstanta krigandet mot Khitanerna hade även Goryeo flera gränskonflikter med Jurchen folket, som levde runt Yalu floden. Konflikterna fortsatte ända till 1600-talet, efter Goryeo dynastin fallit.

Trots att Goryeos briljerade kulturellt så stod de inte en chans mot den politiskt inflytelserika kinesiska Yuan dynastin. Från och med 1270 till 1356 var de en vasall stat till Kina. Ett försvagat Goryeo föll 1392 när general Yi Song-gye revolterade mot Kung Gongyang. Song-gye tog makten och grundade Joseon Dynastin. Även han tog namnet Taejo.

Källor:

http://asianhistory.about.com/od/glossaryko/g/Koryo-or-Goryeo-Kingdom-of-Korea.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Goryeo

Bildkällor

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Korea-Goryeo_celadon-06.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tripitaka_Koreana.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:History_of_Korea-Goryeo_Period-1389_CE.gif

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Annons:
Cireea
2016-07-25, 21:16
#1

Perfekt! 👍
Koreas historia är otroligt intressant, det finns så mycket att lära!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

lilssgu
2016-07-26, 08:45
#2

Intressant artikel :)

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

sweetgum
2016-07-26, 09:54
#3

Tack! Måste säga att det va inte lätt att skriva en artikel om historia .

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Cireea
2016-07-26, 15:38
#4

#3 Nej det kan jag förstå, koreas historia är dessutom väldigt invecklad så man måste verkligen bena ut det man vill fokusera på för varje artikel.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

sweetgum
2016-07-26, 15:53
#5

Precis! Det va så mycket som va intressant haha. Inte lätt att bestämma sig

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Upp till toppen
Annons: