Etikettermatrecept
Läst 5958 ggr
Zimplet
2014-10-04, 21:23

Bulgogi

En artikel om den koreanska maträtten bulgogi. Rätten är populär i Sydkorea och många anser att det är något man måste ha testat.

Bulgogi är en koreansk maträtt gjord av nötkött. Köttet marineras först och grillas sedan över glödande träkol. Japan har en egen motsvarighet vid namn yakiniku och rätten är förknippad med Korea då rätten introducerades och utvecklades till yakiniku av immigranter från Korea. 

Bulgogi betyder "eldkött" på koreanska, och det refererar inte till kryddigheten utan till tillagningen av köttet. Termen kan appliceras på andra variationer av rätten såsom dak bulgogi (kyckling) eller dwaeji bulgogi (fläskkött). Marinaden brukar variera beroende på vad man använder för kött. 

Man tror att rätten har sitt ursprung under dynastin Goguryeo som var mellan 37 f.Kr - 668 e.Kr och då under namnet maekjeok. Rätten tillagades då av nötkött på spett. Under Joseon kallades rätten för neobiani som betyder 'tunt utspritt kött' och lagades då traditionellt för de rika. 

_____________________________________________________________________________

Här kommer ett recept på koreansk barbecue kallat Bulgogi, en god rätt som är både söt och salt på samma gång.

Ingredienser:

  • 800 gram  nötkött

  • 4 dl  ris (gärna rundkornigt)

  • 1 st grönsalladshuvud

  • 0.3 dl  lätt sesamolja*

  • 1 dl  koreansk soja**

  • 3 st  gula lökar

  • 1.5 st  purjolökar

  • 2.5 msk socker

  • 3 st pressade vitlöksklyftor

  • svartpeppar

Såhär gör du: 

  • Skär köttet i tunna skivor. Använd gärna innanlår eller entrecôte. Ta bort allt synligt fett. 

  • Finhacka 1 st gul lök och en halv purjolök. Blanda ihop det hackade med sesamolja, soja, vitlök, socker och svartpeppar. Detta blir marinaden. Låt köttet marinera i 30 min till 1 timme (det kan även ligga längre). 

  • Skär 2 st gula lökar och en purjolök i tunna, vackra skivor. Koka riset. Stek köttet tillsammans med lök och purjolök på hög värme. Eftersom det är så tunt skivat så går det på någon minut. 

  • När det är dags att äta tar man ett salladsblad, lägger på ris, kött och grönsaker och gärna lite Gochujang (det är en lagrad chili-pasta, finns på asiatiska butiker). Man rullar ihop salladsbladet till ett paket och äter.

Tips:

*Den lätta sesamoljan är mycket mildare än vanlig sesamolja, använd sådan där det står 40/60 eller 30/70 på förpackningen.

**Hittar du inte koreansk soja kan man ta vanlig japansk soja och späda med en fjärdedel kokt vatten.

***Du kan garnera med några bitar salladslökar, gärna grovhackade.

  • Redigerat 2020-09-22, 14:50 av Cireea
Cireea
2014-10-06, 19:00
#1

Måste testas! 🤤All koreansk mat låter alltid så gott!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Cireea
2016-09-17, 19:15
#2

Åt Bulgogi för första gången idag på Sen Street Kitchen, det var så gott! 
Det som inte syns på bilden är den heta "såsen" man fick till, det gav en väldigt bra smak på både kött och grönsaker. 🙂 Kommer absolut äta det igen!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Upp till toppen