Etiketterallmäntkultur
Läst 4238 ggr
AnnaMoonshadow
2015-02-26, 09:21

Buddhism

Buddhismen introducerades i Korea från Kina år 372.

 Före detta var det bara Koreansk shamanism som fanns representerad i området och då buddhismen inte påverkade människornas naturdyrkan blev religionen välkomnad och inarbetad i den redan befintliga religionen. Detta kan man till exempel se genom att buddhiska tempel byggde på shamanistiskt viktiga platser, så som i vissa berg där viltiga andar sades leva. Koreansk shamanism hade särskilt tre framstående andar Sanshin (bergens ande), Toksong (ung. eremiten) och Chilsong (de sju stjärnornas ande). Dessa tre andar tog buddhismen till sig och har ofta en särskild plats i de buddhistiska templen och det var i just dessa eftergifter som den särskilda koreanska buddhismen växte fram.

Den koreanska buddhismen var sedan under lång tid väldigt viktig i Korea och såg som den mest framstående religionen. Fram till Joseon när buddhismen förtrycktes för att släppa fram konfusianismen som kommit till Korea och tagit buddhismens position som statsreligion. Om det inte varit för att buddhistiska munkar varit avgörande för att vinna i den japanska invasionen under slutet av 1500-talet skulle kanske religionen blivit helt utrotad. Som det blev fick religionen fortsätta existera om än inte som viktig för Korea förens efter andra världskriget när religionen åter igen blev accepterad som en del av samhället.

I modern tid har även en speciell form av buddhism vuxit fram, nämligen won buddhism. Denna form av buddhism anser att upplysning är möjligt för alla människor, även om man inte tillägnar hela sitt liv till religionen. De heliga texterna och ritualerna har i won buddhismen blivit förenklat så att vem som helst kan räkna sig som praktiserande buddhist och att deras vardagsliv ses som en väg till upplysningen.

Idag sägs ungefär en fjärdedel av befolkningen i Sydkorea vara buddhister men samtidigt ses religionen mer som en del av samhället och de kulturella traditionerna än vad det görs som en uttalad religion. Därför är det också svårt att uppskatta exakt hur många buddhister det finns i landet.

Vill du läsa mer om Religion i Korea?

Bild: EO, TAE-SU (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Huygens
2017-04-20, 15:27
#1

Buddhas födelsedag är 3 maj och somliga av Sydkoreas män rakar håret, även några yngre pojkar. Alla verkar inte lika glada under den korta klippningen. (DailyMail)

Upp till toppen