Etiketterkulturhistoriaallmänt
Läst 1220 ggr
Huygens
2017-06-22, 12:30

SK Group

SK Group (wiki) är en stor chaebol som säljer produkter och tjänster över ett antal områden, såsom kemikalier, oljeprodukter, byggnation, elektronikkomponenter, telefoni- data-, skepps- och marknadstjänster.

.

Chefen för SK, Chey Tae-Won, är den första chaebolledaren som avlagt vittnesmål under rättegången mot president Park. (tråd)

I utbyte mot "donationer" från SK till president Parks fonder, uttryckte Tae-Won indirekta önskningar om att hans bror (ej namngiven), som dömdes år 2012 för förskingring, skulle släppas ur fängelset i förtid. (YT/ARIRANG, 2017-06-21, 1 min)

SK-ledaren Chey Tae-Won är gift med dottern Roh Soh-Yeong (wiki), till förre president Roh Tae-Woo. Roh Soh-Yeong är född i samma stad där president Park är född, Daegu. Världen är liten.

Cireea
2017-06-22, 14:07
#1

Om jag förstått saken rätt, Taewon ville alltså "donera" till fd. presidenten Parks fonder i utbyte mot att hans bror förhoppningsvis skulle släppas ut tidigare? Ville han alltså muta presidenten?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-06-22, 15:25
#2

Det är så svårt att veta vad som händer.

Hur mycket skarvar SK-ledaren Tae-Won på sanningen? Hur mycket skarvar media på sanningen osv?

.

Jag vill nästan göra jämförelsen med Ingvar Bratt (wiki) som avslöjade Boforsskandalen.

Efter att Bratt avslöjat att Sverige smugglade vapen (kanoner) till ett 10-tal delvis krigförande diktaturländer, ville svenska regeringen inför en lag som fick smeknamnet lex-Bratt och som gick ut på att om en illojal anställd avslöjade brottslig verksamhet på ett svenskt företag, kunde den illojale anställde dömas till flera år fängelse.

För att undvika straff var den illojale anställde tvungen att bevisa personlig skuld för inblandade chefer med resulterande fällande dom mot cheferna. Om allvarlig skuld inte kunde bevisas hos cheferna och domstolen bara utdömde mindre föreseelser, skulle det troligen sluta med långvarigt fängelsestraff för "tjallaren", den illojale anställde.

Förslaget till lex-Bratt fick utstå så hård kritik att regeringen drog tillbaka lagförslaget efter ett halvår. Det som idag kallas lex-Bratt i wikipedia är en helt annan lag, som tyvärr fortfarande är dålig och inte skyddar visselblåsare.

.

Det var på den tiden innan begreppet visselblåsare existerade.

Nu kommer den konstiga versen i kråksången. Efter att Boforsskandalen nästan helt hade dött ut i media och inga bevis kunnat presenteras, erkände plötsligt tre skurkchefer på Bofors att dom smugglat vapen till kriminella diktaturstater i strid mot svensk vapenexportlag.

Dom tre cheferna dömdes till fängelsestraff, och som jag minns det hamnade minst två av cheferna bakom lås och bom i mer än 2 år, men i Wikipedia idag står det att cheferna slapp själva fängelsevistelsen pga att straffet blev villkorligt. Den historiskt intresserade kanske kan leta upp gamla tidningsartiklar och undersöka saken?

.

Det tog vid den tidpunkten nästan en vecka innan erkännanden från dom tre Boforscheferna i Boforsskandalen blev begripliga för mej. En av ledtrådarna var att den ene Boforschefen uttalade sej väldigt nedsättande om visselblåsaren Ingvar Bratt och Boforschefen saknade totalt ånger och saknade skuldkänslor. Chefen var bara väldigt vredgad på visselblåsaren Bratt.

Så varför erkände dom tre Boforscheferna?

Tydligen hade svenska regeringen insett att om inga syndabockar utsågs, kunde skulden falla på regeringen. Ett av dom värre problemen var att vissa av kanonerna som olagligt sålts av Bofors återfanns i afrikanska länder som i ganska stor omfattning skjutit ihjäl sin egen civilbefolkning med sagda Boforskanoner, ibland under förespeglingen att diktaturregimerna bekämpade "rebeller" när byarna sprängdes i bitar.

Jag tycker inte att media lyckades utreda hur omfattande dessa människorättsbrott faktiskt var på 1980-talet, men det är helt klart att svenska regeringen var högst besvärad av uppgifterna att Boforskanonerna använts mot civila.

SÄPO tvingade därför dom tre Boforscheferna att erkänna smugglings- och vapenexportbrott i utbyte mot straffsänkning. Om Boforscheferna inte själv spontanterkänt, hade SÄPO troligen "läckt" dokument som resulterat i ännu hårdare straff för Boforscheferna.

Boforscheferna tvingades avgå och deras karriärer fick sej en svår törn av domstolsdomarna, men svenska regeringen slapp från vidare besvär eller frågor om regeringsansvar i Boforsskandalen.

.

I alla fall, om vi återvänder till SK-ledaren Chey Tae-Wons vittnesmål, där han även uppger att han hade uttryckt önskan om skattebefrielse (momsfrihet?) för SK, som man kan få enligt viss lagstiftning, känns det som om Tae-Won satt sej själv i klistret.

Frågan är av vilket skäl Chey Tae-Won anger sej själv? Är han pressad av andra chaebols eller av NIS att göra vissa erkännanden och ta på sej viss skuld, för att personer högre upp ska gå skuldfria? Personer som återfinns i toppen av den Djupa Staten?

Känner sej Tae-Won hotad och ger ifrån sej vissa medgivanden av det skälet? Har NIS samlat material om Tae-Won, som i praktiken kan utgöra hålhakar och kan användas för att driva rättegången i en viss given riktning?

Nåja, om Tae-Won uttryckt sej tillräckligt oklart i sitt vittnesmål, kanske han inte kan anses ha begått något brott. I första hand vill åklagaren nog bara säkerställa fällande dom mot president Park.

Upp till toppen