Etiketterkulturhistoriaallmänt
Läst 1374 ggr
Huygens
2017-04-07, 16:09

KEPCO

KEPCO står för Korea Electric Power Corporation och är ett elkraftföretag, som inte ska förväxlas med det något mindre japanska företaget, med bas i Kansai (Japan), vars företagsnamn förkortas på samma sätt.

KEPCO ägs av den Sydkoreanska staten och leverar 93 % av landets el. KEPCO gör en blygsam nettovinst av ca 130 miljarder kr/år samt har 20 000 anställda.

.

Lite överraskande kan KEPCO nu få erbjudande att köpa det konkursdrabbade miljardföretaget Westinghouse.

Bakgrunden är att Toshibas USA-del; Westinghouse Electric nu gått in i väggen med en gigantisk miljardkonkurs. Risken finns därför att smarta kinesiska affärsmän köper upp Westinghouse-konkursbo, vilket politiker och Pentagon i USA ogillar.

Westinghouse har nämligen en mängd affärshemligheter och patent i sin industriportfölj. Dessutom har Westinghouse fyra delvis misslyckade byggen av kärnkraftsverk på USAs sydöstkust, som USA helst vill se färdigställda under någon annan än Kinas regim. (DM)

Risken är att Kina kan komma att äga 4 USA-kärnkraftverk och en betydande del av USAs elnät, som idag förvaltas i konkursboet.

.

Erbjudande kan därför komma att gå till KEPCO att köpa det stora Westinghouse-konkursboet, om Japans regering går med på affären.

Det finns dock en betydande risk för KEPCO att blöda ekonomiskt, då dom fyra kärnkraftverken redan löpt över budget med flera miljarder dollar.

Huygens
2017-04-26, 19:26
#1

KEPCO och sydkoreanska underleverantörer riskerar bli av med lukrativa kontrakt på nytt kärnkraftsverk i Sydafrika (annan världsdel). KEPCO fick år 2009 ett kontrakt på att bygga ett kärnkraftsverk, med 4 reaktorer i Förenade Arabemiraten, som inte är färdigbyggt än. Kärnkraftsverket heter Barakah (wiki) och kostar obetydliga 20 miljarder USA-dollar.

Reaktorerna är av en ny typ som utvecklats av KEPCOs ingenjörer. Reaktortypen kallas Advanced Pressure Reactor (APR-1400) (wiki). Flera APR-1400 är under byggnad i Sydkorea, med vissa fördröjningar pga korruption och falsifierade dokument som rör säkerheten.

Över 100 personer inklusive vice styrelseordförande i KEPCO åtalades i samband med KEPCOs falsifiering av fabricerade säkerhetsdokument år 2013. (World Nuclear News, 2013-10-10)

Vissa av dom sydkoreanska reaktorerna fick tas ur drift, för att byta defekta delar.

.

Nu har Sydafrikas högsta domstol dömt att upphandlingen av kärnkraftsverket, där ryska Rosatom har huvudrollen, är olaglig. Sydkoreanska teknikleverantörer måste därför invänta nytt Sydafrikanskt riksdagsbeslut, om det alls blir ett kärnkraftsverk. (DM)

Det verkar som om Sydafrika har sina egna problem med korruption. Bl a fick Ryssland fördelaktiga skatteavtal via sydafrikanska politiker, som inte informerats till riksdag och allmänhet på ett korrekt sätt. Även upphandlingen bedömdes vara olaglig.

Huygens
2017-06-16, 12:12
#2

Sydkoreas äldsta reaktor, den 40 år gamla Kori 1, komer att stängas av i slutet på veckan. Målsättningen är att övergå till förnybara energikällor. (DM)

Kori 1 hamnade i rampljuset år 2012 när det visade sej att vitala säkerhetsarbeten bestod av fuskjobb och av defekta reservdelar som godkänts via fabricerade säkerhetsdokument upprättade av chefer på KEPCO.

Cireea
2017-06-16, 13:10
#3

#2 Oj, här går det undan. Vi får se vad som händer!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-06-22, 12:05
#4

Moon Jae-In tänker satsa mer på alternativa energikällor och ett sådant exempel är Sihwa tidvattenkraftverk (wiki) byggt år 2011 och ägt av statliga K-water. Sihwaverket använder en konstgjord tidvattensjö som ligger vid staden Ansan. Dom tio turbinerna i Sihwa producerar tillsammans lika mycket effekt som 1/3-dels kärnreaktor. (YT/ARIRANG, 2017-06-21, 2 min)

Cireea
2017-06-22, 14:05
#5

Häftigt! 👍


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-20, 14:09
#6

Jag har tidigare i annan tråd nämnt att Moon Jae-In stoppade bygget av reaktorerna Shin-Kori 5 och Shin-Kori 6, ibland bara kallade Kori 5 & 6. (inlägg)

Jag tror Kori 5 & 6 är färdigbyggda till 29 % och kommer kosta miljarder kr att få klara. Men tydligen kunde Moon Jae-In inte permanent stoppa byggena av Korireaktorerna då affärskontrakt finns knutna till projketet.

Det gjorde att Moon Jae-Ins presidentbeslut inte riktigt var en swish by the pen, law of the land, denna gång, utan en "Statskommission" fick i uppgift att godkänna beslutet om reaktorbyggstopp.

Det är lite bekymmersamt i sammanhanget att 100-tals koreaner fått sköldkörtelcancer nära koreanska kärnkraftverk. Det antyder att radioaktivt jod har släppts ut från kärnkraftverken i för stor omsträckning.

Jag vet att i Sverige förvaras radioaktiva ädelgaser som inte kan bindas kemiskt i kilometerlånga gastäta tunnlar och utrymmen i berget eller under mark. Ibland har stora mängder radioaktiv gas läckt ut av misstag från dessa tunnlar och ledningen för svenska kärnkraftsverk har "fått kritik", varefter händelserna tystats ner. Jod är dock inte en ädelgas.

Normalt sett ska den radioaktiva gasen först släppas ut efter ett antal år när strålningen gått ner och när vinden inte blåser in över land.

Min gissning är att dom sydkoreanska kärnkraftverkan läckt lite mer än lovligt mycket radioaktiva gaser, läckt radioaktiv jod och att det är orsaken till dom många fallen av sköldkörtelcancer.

I alla fall har över 600 sköldkörtelcanceroffer som fortfarande är i livet och lever nära kärnkraftverk gått till domstolen och bl a krävt att Moon Jae-Ins beslut att stoppa Kori 5 & 6 ska fortsätta gälla. Korea Times, 2017-10-12

Även överrepresentation av andra cancertyper har förekommit bland koreaner, t ex cancer i tarmarna som man kan få av att ha ätit strålande grönsaker som odlats nära kärnkraftverken.

Som jämförelse kan nämnas att mellan 300 000 - 700 000 personer runt Tjernobyl har fått sköldkörtelcancer över 20 - 30 års tid, men myndigheterna har lagt locket på och i praktiken förbjudit all insamling av statistik över sköldkörtelcancerfallen. En liknande situation råder runt Fukushima där troligen 10 000-tals barn fått sköldkörtelcancer, men myndigheterna vägrar presentera samlad statistik trots omfattande internationella och lokala påtryckningar.

Jag vet inte riktigt hur koreansk lag fungerar här, men i alla fall har en "Statskommission" eller "Statskommissionsjury", bestående av 471 ledamöter röstat i frågan om byggstoppet av Kori 5 & 6.

Jag har inte fått klarhet i hur Statskommissionen tillsatts, ifall det rör sej om en blandning av politiker och jurister eller hur dessa utses.

I alla fall röstade Statskommissionens 471 personer starka jury för att fortsätta bygget. 59 % röstade för fortsatt reaktorbygge medan 40 % röstade för att stödja Moon Jae-Ins beslut om stopp av reaktorbygge.

Resultatet är att Jae-Ins beslut upphävs och att reaktorerna kommer fortsätta byggas. Moon Jae-In kan troligen bara stoppa bygget med riksdagsmajoritet i en riksdagsomröstning och han saknar den majoriteten just nu. Kostnaden för det 3 månader långa temporära byggstoppet beräknas var ca 800 miljoner kr.

Moon Jae-In kommer dock att fortsätta sträva efter att få Sydkorea kärnkraftsfritt och att istället använda alternativa energikällor.

Korea Times, Statskommissionens omröstning
Korea Times, Statskommissionen, miljöaktivister och KAIST
Korea Times, Statskommissionen, minskat kärnkraftsberoende
Korea Herald, Statskommissionen, avvecklingen av kärnkraften tar 60 år

Korea Herald, fördröjd energipolitik
Korea Herald, Kori 5 & 6 klara till 29,5 %
Korea Herald, Statskommissionen och kostnader
Korea Herald, allmänhetens blandade reaktioner

Huygens
2017-10-21, 13:19
#7

KEPCOs avtal med Förenade Arabemiraten om bygget av kärnkraftsverk, är högst ofördelaktigt och kan med tiden bli en mycket dyr historia. Dessutom kommer ev konflikter inte att lösas av en internationell domstol i London, utan KEPCO har gått med på att låta diktaturregimen Förenade Arabemiratens egen statsmanipulerade domstol lösa ev rättsliga konflikter. Korea Herald, 2017-10-20

Avtalet undertecknades i smyg av president Park Geun-Hyes vice statsminister och finansminister Yoo Il-Ho (wiki), som ett tag hade rollen som vikarierande president innan Moon Jae-In tillträdde.

Man kan misstänka att Yoo Il-Ho undertecknade det ogynnsamma avtalet för att skapa besvärliga problem för Moon Jae-In.

Cireea
2017-10-21, 14:32
#8

"Resultatet är att Jae-Ins beslut upphävs och att reaktorerna kommer fortsätta byggas. Moon Jae-In kan troligen bara stoppa bygget med riksdagsmajoritet i en riksdagsomröstning och han saknar den majoriteten just nu. Kostnaden för det 3 månader långa temporära byggstoppet beräknas var ca 800 miljoner kr.

Moon Jae-In kommer dock att fortsätta sträva efter att få Sydkorea kärnkraftsfritt och att istället använda alternativa energikällor."

Nej vad tråkigt att beslutet upphävs och att reaktorerna fortsätter byggas. 😕 Dock bra att Jae-In fortsätter sträva efter alternativa energikällor.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-12-13, 07:07
#9

Hårda bud när man får el från KEPCO. Tydligen får man inte själv dra extra elkablar mellan byggnader även om man äger dessa. Korea Herald

Det fick Samsung erfara som drog en extra reservkabel mellan två fabriksanläggningar i Hwaseong, 60 km söder om Seoul, vilket anses vara i strid mot KEPCO-avtalet. Samsung får nu betala svidande böter på runt 100 miljoner kr.

Upp till toppen