Etikettplatser
Läst 1488 ggr
Cireea
2018-12-17, 15:44

Cheongwadae

Cheongwadae, eller det Blå huset, är den officiella platsen där Sydkoreas president lever och arbetar. Komplexet ligger i den norra delen av centrala Seoul och består av fyra primära byggnader som täcker ett område på över 60 hektar. Det Blå huset ligger i anslutning till det gamla palatset Gyeongbokgung.

Cheongwadae ligger beläget på en plats där många magnifika byggnader stått genom tiderna. Byggnaderna har alltid varit kopplade till den som regerade, oavsett om det varit en kung, guvenör eller en president. 

Namnet Cheongwadae kom inte förrän 1960 av presidenten Yun Beseon. Presidenten valde namnet utifrån de vackra blå plattorna. Cheongwadae betyder bokstavligt talat "paviljong av blå plattor". Namnet har fått vara kvar sedan dess och plattorna är numera en kulturell ikon i Sydkorea. 

Cheongwadae (Credit: Steve46814 via Commons Wikimedia)

Kort historia om Blå huset

Cheongwadae ligger på en plats där en tidigare kunglig villa stod under Goryeodynastin. På den tiden hette den södra huvudstaden Hanyang och kung Sukjong valde platsen för sin kungliga bostad. 

När man under Joseondynastin valde att helt och hållet flytta huvudstaden till Hanyang byggdes palatset Gyeongbokgung av kung Taejo. Den tidigare kungliga villan blev då någon sorts bakgård till det nya palatset. Villan användes då för civilrättsliga undersökningar samt för militär utbildning och träning. 

När Sydkorea blev annekterat av Japan 1910 användes Gyeongbokgung av guvenören/generalen av Korea. Det var inte förrän i 1939 som Japan valde att bygga en egen officiell byggnad för guvenör/generalen, på samma plats som det nuvarande Cheongwadae ligger. 

När Sydkorea etablerades 1948 valde presidenten Syngman Rhee att kalla byggnaden för Gyeongmudae. Han använde huset både för att bo och arbeta i. När presidenten Yun Boseon sedan blev president 1960 valde han att byta ut namnet igen till det nuvarande, Cheongwadae. 

Presidenterna Park Chunghee, Choi Khyha och Chun Doohwan använde alla byggnaden för att bo och arbeta i.
1989 påbörjades ett nytt bygge av presidenten Roh Taewoo och redan 1991 öppnades huvudkontoret och bara några månader senare stod komplexet helt färdigt. Två år senare, 1993, revs byggnaden från Japans styre. 

______________________________________________

Huvudbild: Public Domain via Pixabay
I texten (2018-12-17): Steve46814 via Commons Wikimedia


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Upp till toppen