Etiketterkulturhistoriaallmänt
Läst 2440 ggr
Huygens
2017-05-30, 20:50

Gwanghwamun

Gwanghwamun är ett slags torg/område/gata där folket demonstrerade mot president Park i Seoul.

Moon Jae-In vill göra Gwanghwamun till ett ställe för folket att kommunicera med toppolitikerna. Personer från allmänheten ska fritt kunna lämna förslag till regeringen i 50 dagar (inför nästa presidentval?). (YT/ARIRANG, 2017-05-30,
5 min)

Flera överskådliga bilder från Seoul i nyhetsinslaget. Lägg märke till diset i luften över skyskraprona, precis i starten av inslaget

Huygens
2017-06-27, 21:36
#1

Gwanghwamun (wiki) däremot, är huvudporten till det uråldriga palatset Gyeongbokgung. Gwanghwamun hyser även minnesplatser, t ex för Sewol.

Huygens
2017-10-29, 13:42
#2

Jag börjar fundera på om stavningen Gwanghwamoon är felaktig eller en alternativ, mindre vanlig engelsk stavning.

Kanske bör mitt Lexikonord och mitt trådinnehållet korrigeras? Jag lämnar till moderator/admin att ev ändra.

Namnet på torget ska nog genomgående stavas Gwanghwamun.

Nu hittar jag en artikel om Stearinljusrörelsen, dvs den demonstration som ägde rum förra året på dagen 2016-10-29 på det som benämns och som i den engelska artikeln stavas (torget); Gwanghwamun. Korea Herald, 2017-10-29

I år samlades mellan 60 000 - 100 000 stearinljusdemonstranter som höll upp tända stearinljus till minnesdagen för 2016 års kamp mot fuskpresidenten Park Geun-hye. Temat var att Stearinljusrevolutionen är ännu inte över.

Det samlades även 5000 motdemonstranter till stöd för Park Geun-hye. Motdemonstranterna anser att stearinljusrörelsen organiserats av Nordkoreanska spioner som hjärntvättat stearinljusdemonstranterna med pro-Nordkoreansk vänsterpropaganda.

Motdemonstranterna kräver att Park Geun-hye släpps ur fängelset.

Cireea
2017-10-29, 14:14
#3

Jag ändrade från Gwnaghamoon till Gwanghwamun 👍

Är alltså denna plats samma plats som den där huvudporten du nämner i inlägg #1? Eller råkar dom bara ha samma namn?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-29, 14:47
#4

Jag har inte riktigt lyckats reda ut den saken. Alltså, det är inte så lätt att förstå.

När Arirang TV visat något i Seoul som kallats Gwanghwamun Square (eller Plaza) eller ibland bara Gwanghwamun ("torg" är då troligen underförstått), har jag ofta fått intryck att dom visat ett öppet område vid sidan av en ganska bred gata.

Alltså ett trottoarområde, modell mycket brett.

Tittar jag på kartan har jag inte blivit klokare, inte ens om jag letat med koreanska tecken för tecknen har placerats mitt i en gata. Men kanske har jag lösningen. Torget Gwanghwamun kan vara ett avlångt öppet område som täcker den breda gatan Sejongno (wiki).

Gatan Sejongno är 600 m lång och var ett tag 16 filer brett (!) och gick fram till porten Gwanghwamun.

Myndigheterna tyckte kanske det var slösaktigt med en så bred och kort gata även om gatan har stor historisk betydelse för Chosun-/Joseonsläkten (wiki) och Koreas ursprung. I alla fall, år 2009 smalnades Sejongno av till bara 10 filer och ett område i mitten av gatan upprättades. Det verkar från wikipedia som om det är det lilla avlånga området i mitten av gatan som är Torget Gwanghwamun.

"The reduction was to construct the Gwanghwamun Plaza, a public open space in the center to the road."

Men…

Det är inte slut än.

Dom områden som ibland visats i närbild på Arirang och som kallats Torget Gwanghwamun har ofta varit breda trottoarområden. Ibland så breda att ytorna kunnat fungera som små avlånga torg.

Jag tror därför att när nyheterna refererar till Torget Gwanghwamun, avses ibland hela gatan (som troligen stängs av vid demonstrationer) + mittområdet mitt i gatan Sejongno + trottoarområdena längs sidorna av gatan Sejongno.

Trottoarområdena tillåts i vissa fall breda ut sej väldigt mycket innan markytorna når fram till (myndighets-)byggnader.

Men jag är som sagt var inte helt säker, då jag tror att vissa (delar?) av dom breda trottoarerna har egna namn eller har benämnts med namn som jag inte uppfattat vara Gwanghwamun.

Cireea
2017-10-29, 15:07
#5

Oj vilken soppa det verkar vara kring Gwanghwamun 🤔 Inte blir man klok heller när man försöker leta. I sådana här lägen önskade man att man hade bättre koll.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-29, 22:24
#6

Peppar, peppar, jag tror jag har hittat ett foto på Gwanghwamun Plaza (wiki), med porten Gwanghwamun till höger i bild.

(Bilden är från wikimedia (länk), med upphovsrätt Creative Commons (wiki), Attribution-Share Alike 4.0 International license (länk), upphov/ursprung: 서울특별시 소방재난본부 (Seoul Metropolitan Fire & Disaster Headquarters), titel: 한국어: Photos of Seoul Metropolitan Fire & Disaster Headquarters, datum: 2010-08-27, wikimediabilddatum: 2015-11-15, min kommentar: bilden bifogad i inlägget är förminskad/förändrad)

Ser ut som en jätterolig lekplats för barn med alla fontänerna att plaska runt i vid marknivå. Fast bilavgaserna…

Cireea
2017-10-29, 22:45
#7

Fint med bergen som bakgrund. Dock kanske lite dumt med att placera torget mitt emellan två trafikleder 🤔 Måste vara rätt bullrigt, för att inte tala om avgaserna samt risken för olyckor.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-29, 22:56
#8

Ja, och jag antar att man tar sej ut från torget via trapporna/gångsluttningen bakom den svarta amiralstatyn. Kan vara bättre med trapporna/gångsluttningen än att korsa dom 5-6 körfälten.

Tydligen heter trappornas underjordiska gångväg, Haechi Madang och leder till tunnelbanelinje nr 5.

Cireea
2017-10-29, 22:59
#9

Kanske inte det bästa valet att ha ett torg på, men helt klart speciellt! 🙂 
Jag undrar om det skett några olyckor där..


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-29, 23:34
#10

Det är en lite speciell plats att sätta ett torg på och dessutom ovanligt att göra det avlångt. När jag skrev trådstarten hade jag inte så mycket funderingar, mer än att det kunde vara en god idé att göra ett en tråd, då media upprepat nämnde stora demonstrationer mot president Park Geun-hye på just torget Gwanghwamun. Ibland såg jag flygfoton, men då såg det mest ut som om folk samlats på en bred gata och många gånger var bilderna tagna efter mörkrets inbrott så att stearinljusen syntes, men inte torget.

Jag visste inte hur torget såg ut och fick efter ett tag en liten gnagande känsla att jag inte förstod hur eller var torget låg exakt. Men så tänkte jag att om jag har fel kommer säkert någon som varit i Sydkorea att rätta mej. :)

Det finns olika bilder av torget på nätet, men om man inte vet att det är en avlång refug mitt i gatan, förstår man inte att man tittar på ett torg. Det liknar ju inte ett normalt stadscentrumtorg för typisk torghandel.

Snarast ser en del bilder av torget, med husen runt om, ut som om fotona är tagna i framtiden, av breda trottoarer. Jag för vibbar av både They Live! och Blade Runner, men omgivningen ser mycket mer städad ut, med storbild-TV-reklam i skarpa färger. Som något från framtiden, men städat och prydligt, men också med en dold uppmaning att tillbringa tillvaron i lydnad under myndigheterna. Kanske var det därför som torget samlade demonstranterna?

Det som bröt en bild var en gammal person som var klädd som folk var på 1980-talet. I övrigt är markytorna släta, plana och öppna, med lite gräs på några håll. Utanför torget minskar träden på trottoarerna den sterila lydnadskänsla.

Huygens
2018-03-09, 14:00
#11

Lite bilder från luften av Gwanghwamun och trafiken runt om. Fontänerna på torget är nog avstängda denna tiden på året. Korea Herald, 2018-03-09

Ytan med gräsmattan närmast kameran på torget ser dock ut att ha försvunnit jämfört med bilden i #6.

Cireea
2018-03-09, 20:01
#12

Nej vad tråkigt med de fina gräsplättarna, tyckte det var trevligt med ett par färgklickar :/


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-03-09, 21:11
#13

Vi får hoppas gräset växer upp till sommar.

Cireea
2018-03-10, 19:08
#14

Verkligen!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2019-01-21, 12:22
#15

Artikel med bild på torget som det såg ut år 1970. Mittremsan är mindre, fler filer för bilarna, men det verkade finnas ett marknadsområde till vänster i bild. Korea Herald

Den pampiga byggnaden i bakgrunden verkar idag vara borta.

Upp till toppen