Etiketterkulturhistoriaallmänt
Läst 1968 ggr
Huygens
2017-05-20, 23:00

Hyundai

Hyundai (wiki) grundades 1947 av den fattiga självlärda bilmekanikern Chung Ju-Yung och var troligen Sydkoreas största chaebol ända fram till 2003 innan det bröts upp i mindre (stora) delar. Ordet Hyundai betyder "modernitet".

Chung Ju-Yung (wiki) skapade även skeppsvarvet Ulsan, världens största skeppsvarv, utan någon kunskap om hur man bygger oceangående supertankers. Osannolik historia, men typisk för Illuminatis industriella frontfigurer som Gates, Jobs, Zuckerberg och Musk.

Idag tänker man kanske på Hyundai Motor (wiki), som också är en chaebol, när namnet Hyundai nämns. Hyundai Motor äger 34 % av Kia Motors. Båda företagen tillverkar bilar.

Hyundai Motor tillverkar också tåg, stridsvagnar, bussar och ett antal andra fordonstyper.

.

Förra året flög ingenjören Kim Gwang-Ho till USA och visselblåste om Hyundai Motors säkerhetsbrister. (DM)

Kim Gwang-Ho fick därefter avsked av Hyundai, men en sydkoreansk domstol tvingade Hyundai att återanställa Kim Gwang-Ho med hänvisning till Sydkoreas (!) visselblåsarlag.

Kim Gwang-Ho själv är dock pessimistisk och tror att han blir Sydkoreas första och sista visselblåsare. Dom hårdförda chaebols är alltför mäktiga för att tillåta fler visselblåsare avslöja säkerhetsbrister som kan drabba konsumenterna.

2017-05-06 sa Kim Gwang-Ho "frivilligt" upp sej själv från Hyundai.

.

Igår skrevs ännu ett kapitel i ärendet, då USAs säkerhetsmyndigheter inledde en undersökning kring dom 1,7 miljonerna återkallade fordonen från Hyundai och Kia. (DM)

President Moon Jae-In har lovat att bara göra väldigt milda förändringar kring lagstiftningen som rör dom hemlighetsfulla och slutna chaebols, som ofta har gott om möjligheter för insideraffärer. Korsägarförhållanden mellan chaebols har dock minskat kraftigt dom senaste fem åren. (DM)

Hyundai och Kia har tvingats återkalla bilar med motorn Theta II, som kan orsaka en krasch (?). Även 43000 bilar där bromsen kan sluta fungera har återkallats av Hyundai.

Cireea
2017-05-20, 23:04
#1

Vad har Sydkorea för speciell lag om visselblåsare? 🤔

"2017-05-06 sa Kim Gwang-Ho "frivilligt" upp sej själv från Hyundai."

Håller med citationstecknen, säkert inte frivilligt över huvudtaget.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-05-20, 23:09
#2

Ingen aning, det är från DM:s artikel ovan, "Blowing the whistle…":

"Kim, fired in November for allegedly leaking trade secrets about the company's technology and sales to media, has since been reinstated by Hyundai after a ruling by a South Korean government body under whistleblower protection laws."

I sammanhanget kan nämnas att Sverige visselblåsarlag är usel, troligen sämre än USAs visselblåsarlag som mest är till för att skydda storföretagen.

Cireea
2017-05-20, 23:15
#3

#2 Hm, hade varit intressant att veta mer om den lagen. 

Tråkigt att vi har så usel visserblåsarlag.. det hade jag ingen aning om.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-07-03, 15:36
#4

Visselblåsarlagen i USA har också en finstilt text som anger att alla som skrivit på ett sekretesspapper omfattas inte av lagen, vilket omfattar i stort sett alla USAs visselblåsare utom möjligen journalister.

.

Hyundai är tydligen det enda företag som tillåtits investera i Nordkorea. Hyundai genomförde även turistresor till Nordkorea upp till för 10 år sedan då en soldat sköt en sydkoreansk turist och det tog slut med turistresorna. För tillfället råder förbud mot nya ekonomiska affärer med Nordkorea.

En bakgrund till Hyundais relation med Nordkorea är att Chung Mong-Hun, son till ägaren av Hyundai, smugglade pengar till Nordkorea. Det officiella påståendet är att Chung Mong-Hun begick "självmord" efter att det upptäckts att han kanaliserade pengar till diktaturen i Nordkorea. Korea Herald, 2017-07-03

Fadern Chung Ju-Young var nordkoreansk flykting och ägare till Hyundai, se #0.

Cireea
2017-07-03, 19:33
#5

"Hyundai genomförde även turistresor till Nordkorea upp till för 10 år sedan då en soldat sköt en sydkoreansk turist och det tog slut med turistresorna" 

Finns det mer att läsa om den händelsen? Varför sköt en soldat en turist?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-07-03, 20:54
#6

Det är en konstig historia. En 53-årig kvinna, Park Wang-Ja gick längs stranden och vandrade sedan in i en militärzon vid Kumgangs turistanläggning (wiki) före gryningen. Soldaten/-erna påstås ha ropat "stopp" till henne och hon sägs ha börjat springa sin väg. The Guardian, 2008-07-11

Hon blev skjuten minst två gånger. Kroppen returnerades till Sydkorea (till Seoul) samma dag som Wang-Ja blev skjuten. Reuters, 2008-07-11

Kumgang är samma område som påstås skicka ut drönare på 600 km långa tur-och-retur-resor som spanar på och fotograferar den hypermoderna THAAD-radaranläggningen. (inlägg)

Jag ogillar datumet för skjutningen, det är ett frimurarnummer, seven eleven.

.

Vid tillfället för skjutningen hade Lee Myung-Bak (wiki) blivit Sydkoreas nye president 6 månader tidigare. Myung-Bak var inställd på att avbryta vänskapliga förbindelser med Nordkorea och köra en mera hårdförd linje. Det är ju lite speciellt att det så snart efter Myung-Baks tillträdande inträffade en skjutning.

Hyundai hade från 1998 fram till skjutningen haft en miljon sydkoreaner på besök i Nordkorea. Turistandet verkade inte ens stoppats år 2002 när två nordkoreanska patrullbåtar angrep en sydkoreans patrullbåt och 20 - 30 soldater dog på båda sidor av eldgivningen. (wiki)

Cireea
2017-07-03, 23:37
#7

Hur kommer det sig att hon var ute och rörde sig fritt? Så vitt jag hört (och läst) så brukar inte turister få vara och strosa runt hur som helst i Nordkorea..? Eller?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-07-04, 00:01
#8

Ingen aning. Jag har inte förstått hur det fungerade. Ända fram till att Kumgang stängdes känns det som om två helt skilda världar möttes.

Huygens
2017-07-26, 20:24
#9

Chefen för Hyundai, Hyun Jeong-Eun, har ansökt om inresetillstånd i Nordkorea. Relationen mellan Syd- och Nordkorea har varit lite frostig sedan 2015 och förvärrades runt (före?) år 2008 när Lee Myung-Bak tog presidentskapet.

Det är oklart från artikeln om Jeong-Eun ska verka för minnessammankomster för Hyundai eller om hennes besök är inledningen till att upprätta regeringsrelationer. Korea Times, 2017-07-26

Jeong-Eun var gift med Chung Mong-Hun som begick "självmord" år 2003, se #4. Hon vill hedra minnet av sin make på berget Geumgang eller Kumgang (wiki)

Huygens
2017-08-30, 09:03
#10

Hyundai har nu fått produktionen stoppad på alla sina 4 bilfabriker i Kina efter att en underleverantör slutat leverera nödvändiga detaljer. Nyhetsuppläserskan säger att orsaken är installationen av THAAD som ogillas av kinesiska myndigheter. (YT/ARIRANG, 2017-08-29, 1 min)

För två dagar sedan deklarerade Samsung att företaget skulle satsa 60 miljarder kr på fabriker för NAND-snabbminne i Kina. Undra om det är så klokt i sammanhanget? (YT/ARIRANG, 2017-08-28, 1 min)

.

Edit: Nu skriver Korea Herald att verksamheten vid Hyundais fabriker återupptagits. Kinesisk media skyller fabriksstoppet på att Hyundai inte betalat sina skulder.

Cireea
2017-08-30, 13:54
#11

Aj då.. bra att dom kommit igång igen dock.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-08-31, 12:24
#12

Arbetarna på Kia Motors (wiki) får utbetalt 3 miljarder kr i innehållna löner, bonusar mm, efter domstolsbeslut. Facket hade krävt 9 miljarder i utbetalning.

Rättsärendet har pågått i 9 år och är ännu inte helt avgjort med genomförda överklaganden. Korea Herald, 2017-08-30

Exakt vem som kontrollerar Kia Motors idag är lite oklart, men Hyundai uppges vara en "stor" minoritetsägare med 34 % av aktierna. Ytterligga korsvisa äganden gör det svårt att veta vem som verkligen har makten i Kia.

Cireea
2017-08-31, 14:01
#13

Oj, 9 år! 😮


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-03-06, 10:49
#14

Hyundai har tydligen släppt ut skärolja i vattendrag runt sin fabrik i Asan, Chungcheong-nam. Kriminaltekniska prover visar att oljan är skärolja. Det finns olika typer av skäroljor för avverkande berabetning, vattenlösliga oljor som är farliga för vattenlevande djur och icke vattenlösliga oljor som är farliga för alla.

Fiskare klagar på att fisken blivit deformerad och i vissa fall dött i vattendragen i en sjö nära Hyundais fabrik. Det är oklart hur länge utsläppet av skäroljor pågått. Första upptäckten sägs ha rapporterats 2018-01-16.

Hyundai förnekar anklagelserna och säger att skäroljan i vattendragen runt deras fabrik inte kommer från deras fabrik. Korea Herald, 2018-03-06

Cireea
2018-03-09, 20:04
#15

Åh nej, inte bra alls! 😕 Låter som att det kan ha pågått ett tag eftersom fisken blivit så pass drabbad.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2019-05-02, 11:13
#16

Hyundai meddelar att man har mutat den indonesiske politikern Sunjaya Purwadisastra för att få ett eftertraktat kontrakt på ett bygge av ett stort kolkraftverk på västra Java. Mutan var blygsam, bara 4 miljoner kr.

VD:n för Hyundai Konstruktion, Park Dong-Wook säger att han tycker mutan var rimlig för att dämpa protesterna från lokalbefolkningen. Korea Times

Inte det minsta skämmigt. Business as usual.

Upp till toppen