Etiketterallmäntkultur
Läst 3098 ggr
Cireea
2017-11-06, 12:47

Gwangju

Gwangju är Sydkoreas sjätte största stad och ligger i sydvästra delen av landet.

Staden Gwangju ligger mellan bergen i öster och slätterna i väster och håller ca 1,5 miljoner invånare. Bergen Soboek ligger inte långt ifrån Gwangju. Staden ligger precis på gränsen mellan kustklimat och inlandsklimat, vintrarna är därför väldigt kalla medan somrarna är varma och fuktiga. 

Gwangju är uppdelat i fem distrikt (gu); 

  • Buk-gu

  • Dong-gu

  • Gwangsan-gu

  • Nam-gu

  • Seo-gu

Historia 

Gwangju har en väldigt intressant historia som sträcker sig ända tillbaka till den förhistoriska tiden. Det finns lämningar från den förhistoriska tiden som tyder på att de första mänskliga bosättningarna fanns på de sydvästra slätterna. 

Staden etablerades inte förrän under år 56 f.kr och var ett administrativt center av Baekje under eran "Three Kingdoms". 

1896 blev Gwangju huvudstad i Södra Jeolla-provinsen som då var nybildat. 1949 fick staden en stadsstatus och 1995 storstadsstatus. 

Under det japanska styret 1929 skedde en sammandrabbning mellan koreanska och japanska studenter. Detta blev startskottet för en regional demonstration som sedan slutade med en revolt mot det japanska styret. 

Gwangjumassakern / Gwangju Uprising

Gwangju fick internationell uppmärksamhet den 18 maj 1980 då staden ockuperades av demonstranter som protesterade mot den dåvarande styrande militärjuntan och deras undantagslagar. 

Demonstrationen började med 200 elever men efter bara ett par dagar hade gruppen växt till över 10 000 personer som protesterade mot militärens styre.

Den 20 maj, två dagar efter att demonstranterna påbörjat sin protester började militären använda tårgas och man sköt in i folkmassorna. 20 flickor från Gwangjus centrala highschool sköts tills döds och när sjukvårdare försökte ta dem till sjukhuset blev även dessa mördade. Hundra studenter som höll till i ett katolskt center blev skjutna och man virade taggtråd runt händerna på studenter för att sedan avrätta samtliga. 

Den 21 maj skapade man en försvarsstyrka bestående av lokala invånare och demonstranter. Detta var en sorts motreaktion till de arresteringar och morden som begåtts dagarna innan. Soldaterna retirerade på grund av dessa motreaktioner och under fem dagar efter det styrde folket Gwangju helt och hållet då militären tagit sig ut ur staden. 

Nyheten om massakern spreds till resten av provinsen och i Mokpo, Gangjin och Yeongam uppstod demonstrationer. 

Den 27 maj tog militären tillbaka staden, men vid det här laget hade hundratals civila mördats. Händelsen kom sedan att kallas för Gwangju Uprising, eller Gwangjumassakern. Efter att man återupptagit civilt styre 1987 skapades en nationell kyrkogård för att hedra offren. 

Enligt tidningen Korea Times (2017-11-06) ska man ha hittat kroppar som man tror tillhör demonstranter från 'Gwangju Uprising' 1980. Kropparna ska blivit begravda i hemlighet på mark som tillhör ett gammalt fängelse i Gwangju. 

____________________________________________________________________

Bild: Al Case via Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Källor: Wikipedia, Hallyu


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-02-09, 08:22
#1

Hittills har armén nekat till eller inte velat kommentera dom 1000-tals vittnesuppgifterna att militären avfyrade maskingevärseld från attackhelikoptrar mot demonstranterna i Gwangju år 1987.

Men nu har en regeringskommitte dragit slutsatsen, efter att ha tagit del av otaliga vittnesmål från soldater, att attackhelikoptrar avfyrade maskingevärseld under Gwangjumassakern. Dock har ingen soldat velat erkänna att denne mejade ner demonstranterna, utan soldaterna uppger bara att dom sköt mot bilar, bussar, tomma parkeringsplatser och mot byggnader där demonstranter gömde sej, för att störa demonstranterna. Regeringskommittens undersökning är dock begränsad pga lagstiftning som hindrar en djupare undersökning.

Helikopterloggar från tiden för massakerna har ej bevarats, enligt påståenden från militären, vilket gör att det inte går att officiellt säga vem som gav order om användandet av attackhelikoptrar mot civilbefolkning.

Regeringskommitten har soldaters vittnesmål och befälens dokumentation som uppger att följande modeller av maskingevärsutrustade militärhelikoptrar avfyrade sina vapen mot områden med civila i Gwangju år 1987:

500MD, attackhelikopter
UH-1H, attackhelikopter
Cobra, attackhelikopeter

Korea Times, 2018-02-07
Korea Herald, 2018-02-07

Dessutom stod stridsflygplan redo med bomber för att bomba Gwangju ifall en order gavs.

Idag har den första ursäkten någonsin kommit från militären genom att försvarsminister Song Young-Moo bad om ursäkt för militärens deltagande i Gwangjumassakern. Korea Herald, 2018-02-09

Cireea
2018-02-11, 22:58
#2

Bra med en ursäkt, även om det inte förändrar det som hände. Dock tycker jag att man borde kunna kringgå denna lagstiftning på något sätt, eller kanske ansöka om något sorts undantag (?) för att kunna få klarhet i det som hände.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-02-12, 08:23
#3

Det finns tydligen förslag till ny lagstiftning så att kommitten kan granska vad som hände år 1980 (jag skrev fel årtal i #1), mer på djupet. Det kräver förstås att riksdagen godkänner ett sådant lagförslag. Jag vet inte hur långt lagprocessen hunnit.

Cireea
2018-02-12, 19:07
#4

Då får vi följa utvecklingen och se vad som händer på den fronten.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-05-03, 13:18
#5

Sydkoreas fd diktator (wiki) Chun Doo-Hwan, 87 år, är åtalad och kommer ställas inför rätta för förtal av avlidna samt förtal av efterlevande från händelsen i Gwangju. Korea Herald

Efter att Sydkorea demokratiserats, spenderade Chun Doo-Hwan 2 år i buddhisttemplet Baekdamsa för att bättra på sin karma. Chun Doo-Hwan har obetalda böter sedan 1990-talet på 1,4 miljarder kr för förskingring från staten. Misstanken är att hans släkt, kanske hans son, gömt undan konstverk värda 100-tals miljoner kr.

År 2013 fick Chun Doo-Hwan oväntat hembesök och TV-bilderna visade att åklagarnas lastbilar åkte från Chun Doo-Hwans & familjens många förrådsbyggnader och kontor med mer än 350 olika konstverk vars vidare öden och värden är okända.

Cireea
2018-05-03, 22:59
#6

Oj, 87 år gammal. Det var inte dåligt! 
Varför ställs han inför rätta såhär pass sent?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-05-03, 23:40
#7

#6 Åtalet verkar ha att göra med fd diktator Chun Doo-Hwans memoarer som gavs ut som tre böcker i april förra året. Tydligen har böckerna stöts och blöts i den juridiska kvarnen och nu kommer åklagarna fram till att det rör sej om förtal i memoarerna.

Memoarerna innehåller dessutom svarta sidor, utan text, som inte fått tryckas för att dom skönmålar diktaturen och innehåller för mycket felaktigheter för att tillåtas av Sydkoreas lagstiftning. Ändå har tillräckligt mycket tvivelaktig text slunkit igenom i tryckt form om Gwangjuupproret för att felaktigheterna ska kunna räknas som förtal.

Jag tror att det är delen i memoarerna där fd diktator Chun Doo-Hwan smutskastar vittnen till Gwangjumassakern, vittnen som såg militärhelikoptrarna meja ner demonstranter med maskingevärseld, som väckt mest upprördhet hos efterlevande och allmänhet. Diktator Chun Doo-Hwan hävdar i memoarerna att fotona som visar militärhelikoptrarna avfyra vapen mot demonstranterna är förfalskade foton.

Dessutom hävdar fd diktator Chun Doo-Hwan fortfarande i memoarerna att Gwangjuupproret utfördes av nordkoreanska militärtrupper (!) och därför motiverade hårda motåtgärder.

Diktator Chun Doo-Hwan var även general i armén i den militärjunta som styrde Sydkorea fram till 1987.

Cireea
2018-05-05, 17:12
#8

På så vis..förtal ska tas på största allvar.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-11-07, 14:23
#9

Försvarsminister Jeong Kyeong-Doo gav idag en officiell ursäkt till kvinnorna som utsattes för militärens och soldaternas sexuella våld under Gwangjumassakern. Korea Times

Det uppges inte hur stor omfattningen var, men jag får känslan av att det var värre än vad som tidigare sagts. Och obegripligt.

Cireea
2018-11-13, 12:41
#10

Inte för att en ursäkt ger så mycket egentligen men ja..


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2019-05-14, 14:35
#11

Militären hade infiltrerat demonstranterna. Dom militära infiltratörerna var delvis maskerade och försökte framkalla provokationer som senare skulle användas som motivering till massakern 1980. Korea Times

Upp till toppen