Etikettermusikdans
Läst 2505 ggr
AnnaMoonshadow
2015-04-23, 10:35

BIGBANG

BIGBANG är en killgrupp bestående av fem medlemmar som efter sin debut 2006 växt och blivit en av de största kpopgrupperna när det kommer till fanbase och skivförsäljning m.m.

Bandet består av medlemmarna G-Dragon, T.O.P, Taeyang, Daesung och Seungri. Bandet ligger under YG Entertainment och de debuterade den 19e Augusti 2006. Från början hade bandet ett hiphop-koncept och låtarna sålde okej. 2007 slog bandet dock igenom stort med låten Lies som blev deras första stora hit. Låten fanns med på BIGBANG's EP Always som också introducerade några inslag av elektronisk musik som gjorde att bandet tog ett steg ifrån sin tydliga hiphop-stil. Det var också med Always som bandmedlemmarna (speciellt G-Dragon) kom att få mer inflytande på låtarna och Lies var till exempel G-Dragon som komponerade och skrev. 

Deras populäritet och aktivitet ökade efter genombrottet och killarna i bandet kämpade hårt framt till slutet av 2007 när några av medlmmarna rapporterade ha blivit förda till sjukhus då de jobbat för hårt och blivit för utmattade deras aktivitet stannade upp för dem att återhämta sig. Att de avbröt sin egen promotion verkar dock inte ha gjort något för försäljningssiffrorna då det också nästan samtidigt rapporterades att skivorna sålde slut och YG var tvungen att ordna nya uppsättningar. Under slutet av 2007 vann bandet också några av sina första stora priser så som "Best Male Group" och "Song of The Year" från 2007s Mnet Asian Music Awards och "Artist of the Year" från den 17e Seoul Music Awards

I början av 2008 kom bandet att släppa musik i Japan och sedan också hålla konsert där. Med små medel tog sig bandet upp på 10e plats på Oricorn-listan. BIGBANG återvände sedan till Korea och efter lite individuella sologrejer kom bandet att släppa sin tredje EP Stand Up. Stand Up sålde över 100000 kopior och låten Haru Haru toppade listorna i Sydkorea och fler anadra av EPns låtar placerade sig också bra. Åter igen återvände bandet till Japan och släppte där också musik under samma period och de hade nu aktiviteter i båda länderna. Även i Japan gick försäljningen bra och i slutet av året vann bandet åter igen "Artist of the Year", denna gång från Mnet Asian Music Awards. 

I början av 2009 tog bandet åter en paus och medlemmarna satsade på sina solo-karriärer men återvände sedan för att boosta bandet 2NE1 som gjorde sin debut samma år genom ett samarbete på låten Lolipop. Under samma år släppte de sin första fullånga japanska skiva. 

I januari 2010  höll BIGBANG en stor konsert i Seoul och begav sig sedan iväg på sin Electric Love Tour i Japan. Under året släpptes inga fullständiga album utan ägnades mer åt turnén i början av året och därefter soloprojekt. Däremot släpptes ett par singlar som kom att fortsätta hålla popularitet. Lolipop2, fortsättningen till samarbetet med 2NE1 hamnade på plats ett på de digitala listorna och låten Tell Me Goodbye, som skrevs för en japansk drama, gav bandet "song of the year" på den 52a Japan Record Awards. 

Under 2011 genomförde bandet slutligen sin 2011 Big Show Concert och var nu tillbaka som ett fullständigt band. De släppte albumet Tonight, vilket kom att bli en storsäljare som dessutom blev det första kpop-albumet som plaserade sig på top 10 på den amerikanska iTunes-listan. Albumet hade dessutom ett förbokningsnummer på 10000 kopior av skivan vilket slog TVXQs rekord från 2008 (de hade 6500 st) och skivan sålde 100000 på en vecka. Skivan uppskattades främst när bandets musik och känsla utvecklats och fördjupats, något som trötsade fansen efter bandets långa frånvaro. 2011 vann även bandet MTV EMA's "Best Worldwide Act" med över 58 miljoner röster, något som visade på bandets växande position i Hallyu, den koreanska vågen.

I början av 2012 började YG släppa teasers inför BIGBANGS 5e EP med titeln Alive och skivan släpptes den 29e februari och låtar så som Blue, Fantastic Baby och Monsterfick skivan att sälja som smör. Mellan 2 och 4 Mars samma år höll bandet sin Big Show 2012 och inledde på det viset sin första världsturné "Big Bang Alive Tour 2012". Turnén tog bandet till 21 städer i 13 olika länder. 

Eftersom bandet ägnade större delen av resten av året till att turnera över hela världen tog bandet en ny paus under kommande år och ägnade sig åter igen åt soloaktiviteter. 

BIGBANG är tillbaka i år och YG Entertainment har genom ett kryptiskt meddelande meddelat att något kommer hända (förhoppningsvis släpps låtar och videos) den första varje månad med början i maj och med slut i september. Dessutom är det bekräftat att BIGBANG ska ut på världsturné igen som 2015 går under namnet "Made". De håller sin första konsert i Seoul i slutet av April men därefter är inga uppgifter ännu ute. Vi får hålla ögonen öppna för vad som komma skall. 

Kika gärna in i den här spellistan för att se låtar och musikvideos av BIGBANG.

Bild:"Big Bang from acrofan" by ACROFAN. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Big_Bang_from_acrofan.jpg#/media/File:Big_Bang_from_acrofan.jpg

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Cireea
2015-04-24, 13:58
#1

Daebak 😃👍


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2019-03-14, 21:38
#2

Seungri var tydligen ägare till nattklubben Burning Sun, som omgärdats av en rad olagligheter. Jag har inte följt alla turerna i media och nämner händelsen bara kort här. Skandalen blev offentlig i slutet av januari. Korea Herald

Även polisen verkar ha haft sina nävar i syltburken, men det biir troligen svårt att få reda på exakt på vilket sätt. Korea Herald

Musikbolaget YG har kanske tagit stryk i svallvågorna. Korea Times

Cireea
2019-03-14, 22:47
#3

#2 Det är en enorm skandal som innefattar inte bara Seungri utan även andra artister, poliser och politiker. Seungri valde att lämna YG Entertainment och därmed också gruppen BIGBANG. 

Vi borde egentligen skapa en egen tråd om detta för det är verkligen en fruktansvärd skandal.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2019-10-11, 15:35
#4

En polischef, i Seoul, vid namn "Yoon" har arresterats för att ha hjälpt till att mörklägga ev olagliga förehavanden av Seungri i relation till Burning Sun (wiki) runt år 2016. Polischefen "Yoon" har jobbat i Blå Huset åren 2017 - 2018 under dåvarande presidentrådgivare Cho K (nu justitieminister). Korea Herald

Tydligen är skådespelerskan Jang Ja-Yeon (wiki) och hennes dödsfall kopplat till Burning Sun, sök på "Jang Ja-Yeon" i rättstråden.

Cireea
2019-10-14, 12:37
#5

Det är nog bara att inse att BIGBANG är ganska färdiga på marknaden. 😕


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Upp till toppen