Etiketterkulturhistoriaallmänt
Läst 5033 ggr
Huygens
2017-05-20, 16:16

chaebols

Ordet "chaebols" är engelskans plural av chaebol (wiki). Troligen borde pluralformen heta chaeboler på svenska, men det är hopplöst att använda som sökord på nätet, så jag använder den engelska pluralformen chaebols.

chaebol (alternativt jaebol el. jaebeol (chaeböl?)) betyder ungefär "affärskonglomerat" och har betydelsen av att bestå av flera koncerner som ägs av en och samma familj. I Sverige har vi koncernbegreppet, där t ex Volvo Bilar, Volvo Penta, Volvo Lastbilar och Volvo Flygmotor skulle kunna ingå i Volvokoncernen.

Men en chaebol består av flera koncerner tillsammans och skulle i Sverige exempelvis kunna bestå av Volvokoncernen, Ericssonkoncernen, Vattenfall och SSAB-koncernen tillsammans.

.

Det betyder att ett sådant affärskonglomerat, en chaebol, bedriver verksamhet på flera olika områden, medan svenska koncerner brukar koncentrera sej på endast ett område, det sk "kärnområdet". I Volvokoncernens fall är kärnområdet motorer och fordon som drivs av motorer.

.

Familjen som äger en chaebol brukar benämnas chaebolfamilj, även om ordet chaebol ofta används synonymt även för själva den rika familjen som äger affärskonglomeratet, dvs ibland blir chaebol = chaebolfamilj.

Exempel på chaebols är Samsung, Hyundai, LG, SK, Hanjin, Lotte, Doosan, Hanhwa, Ssangyong, Kia (?), CJ Group och Kumho Asiana. (wiki) Jag vet ej om E-Mart räknas som en chaebol eller om den bara är en vanlig koncern (inlägg) (wiki).

En osäker källa jag hittade, uppgav att Sydkoreas militär ibland räknas som en krystad (kostsam?) chaebol, men ingen vet officiellt sett vilken/vilka familjer som kontrollerar militären. Det är högst troligt att även NIS och (del av?) Sydkoreas justitiedepartement kontrolleras av chaebolfamiljer på liknande sätt som CIA/FBI/NSA kontrolleras av USAs rikaste familjer.

En typisk chaebol har en bankdel och en enorm industridel samt fungerar som en sammansättning av flera multinationella företag. En chaebol får dock inte ensamt äga en privat bank, utan äganderisken av en bank måste spridas med andra ägare. Det fungerade sådär ända fram till finanskrisen år 1997, när zombiebankerna stapplade in och ramlade över varandra. (wiki)

Exakt var gränsen går för att räknas som chaebolfamilj är svårt att säga, men troligen måste minst en familjemedlem äga affärstillgångar överstigande
10 miljarder kr, samtidigt som familjen har full kontroll över minst en koncern, för att räknas som chaebolfamilj. Det gör t ex att familjen Yoo som fick den officiella administrativa skulden för katastrofen med Sewol, troligen inte räknas som chaebolfamilj, då ingen i familjen verkade (?) äga 10 miljarder kr även om Yoofamiljens företag sammantaget var värda över 10 miljarder kr.

.

Under andra världskriget tog Japan över all affärsverksamhet i Korea och koreanerna ägde inga företag ända fram till 1945. Och fram till 1961 var Sydkorea dessutom mestadels en jordbruksnation utan större industrier.

Men genom diktator Park Chung-Hees fördelaktiga industri- och utbildningsplaner samt ekonomiska bidrag och fördelaktiga lån, kunde rika familjer bygga upp sina rikedomar. Dom första chaebols såg troligen dagens ljus runt år 1963, i början av Sydkoreas Tredje Republik. (wiki)

Se även Miraklet vid Han. (inlägg)

Chaebolfamiljerna i sej måste dock ha existerat före år 1963 och sägs i wikipedia ofta bestå av "handelsmän". Antagligen är chaebolfamiljernas existens mycket äldre, troligen 100-tals år gammal och familjerna kan ha utgjort ett slags koreansk "adel".

I vilket fall som helst verkar det gått snabbt att etablera chaebols under Miraklet vid Han och troligen var det chaebolfamiljerna som kontrollerade militären samt diktator Park Chung-Hee och inte den andra vägen runt.

Själva ordet "chaebol" verkar dock börjat användas först på 1980-talet (1984?).

.

År 1997 arrangerade dom globala Illuminatifamiljerna den sk Asiatiska finanskrisen. (wiki) Troligen var vissa chaebolfamiljer införstådda med vad som var på väg att hända och tog sej ur finanskrisen starkare och mäktigare än vad dom varit innan finanskrisen år 1997, på liknande sätt som dom rika USA-familjerna blev ännu rikare efter den artificiella börskraschen år 1929.

Av dom 30 största chaebols gick 11 chaebols i konkurs under finanskrisen 1997. Vissa av konkurserna var så konstiga att enbart den tokige kejsare Nero av Rom klarat av att agera mera huvudlöst. Konkursen av den enorma Daewoo-chaebolen är bara obegriplig, men konkursen utfördes antingen som ett insiderjobb via andra chaebolfamiljers ombud eller så drabbades ägaren av Daewoo av fullkomlig galenskap, storhetsvansinne och gick i konkurs med skulder på mer än en biljon kr i dagens penningvärde. (wiki)

Illuminati tog i alla fall ett fast grepp om Sydkoreas högteknologiska industri genom utnyttjandet av IMF som gav "nödlån" efter den fabricerade 1997-krisen. (wiki)

Efter att Daewoo slukats av GM i USA, såg Sydkoreas regering till att återställa strukturen i dom kvarvarande chaebols, genom att gödsla koncernerna med pengar och genom sk "industriell rekonstruktion". (wiki)

.

Under den politiska skandalen med president Park Geun-hye år 2016, kom chaebols åter i massmedialt fokus. (wiki)

Dom sydkoreanska chaebolfamiljerna har motsvarigheter i USA, såsom Rockefeller, Vanderbilt, Morgan och Goldman Sachs. I Sverige har vi våra egna kopior i form av Wallenberg, Bonnier och Lundin som kontrollerar industri, media och oljeproduktion.

Det är tydligen vanligt att Sydkoreanska kvinnliga artister och skådespelerskor gifter in sej i chaebolfamiljer. Noterbart är även att två kvinnliga artister var närvarande på banketten där Sydkoreas säkerhetschef påstås ha skjutit ihjäl diktator Park Chung-Hee, även om vi inte kan veta vad som verkligen hände då samtliga misstänkta avrättades inom några dagar. (inlägg)

.

Videoklipp om chaebols (ytsök) samt 10 skådespelerskor som gift in sej i chaebols (YT/Top Korean News, 2016-05-26, 6 min) och (YT/Financial Times om markköp i Gangnam av Hyundai, 2014-11-19, 4 min)

Personer ur chaebols förekommer ibland även i film och TV-serier, t ex i The K2 och Cinderella and Four Knights.

Cireea
2017-05-20, 18:36
#1

High Society är en annan Kdrama där man får följa chaebols. Vilket det också står om i beskrivningen om serien. 👍 Den är faktiskt väldigt bra.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-05-24, 11:10
#2

Nu vet jag bättre vad E-Mart räknas som. E-Mart ingår som en koncern i den större Shinsegae chaebolen. (wiki)

Shinsegae separerades från Samsung efter år 1987. Även chaebolerna Hansol och CJ separerades från Samsung (wiki) efter ägaren Lee Byung-Chuls bortgång. Samsung betraktas idag som en drivande kraft bakom Miraklet på Han.

sweetgum
2017-05-24, 11:35
#3

Ett tag kändes det som att alla draman jag såg handlade om just chaebols. Blev lite trött på det efter ett tag.  Men… de är koreanernas kungligheter så.

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Huygens
2017-05-24, 11:39
#4

Haha, det låter kul. Hur framställdes personerna i chaebolfamiljerna? Fanns det några särskilda inriktningar på karaktärerna eller hade dom högst varierande roller på samma som i TV-serien Dallas?

lilssgu
2017-05-24, 14:44
#5

Lite fundersam över romanisationen av chaebol och jaebol, de uttalas på helt olika sätt? 🤔

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Huygens
2017-06-12, 10:02
#6

Kritik riktas mot dom 30 största chaebols kontantsparande. Kan det vara Moon Jae-Ins nya politik som syns? Arirang brukar annars vara försiktig med kritik mot både politiker och chaebols.

Kontanttillgångarna (pengar på banken, inte aktier utan rena pengar) för dom 30 största chaebols var ca 6 biljoner kr (610 miljarder dollar) i slutet av mars 2017. Det innebär att chaebols inte investerar i ny teknik, löner, förbättrad arbetsmiljö och bolagsutveckling, utan sitter och trycker på kontanterna. (YT/ARIRANG, 2017-06-11, 1 min)

.

Det betyder också att dom 30 största chaebols har mer pengar på banken i kontanter än vad som motsvaras av värdet på Sveriges BNP (wiki). Kontanterna motsvarar 40 % av värdet på Sydkoreas BNP.

Säg vad man vill, men Miraklet vid Han har verkligen gett avkastning.

Cireea
2017-06-12, 12:36
#7

Hm, så de kritiserat helt enkelt för att dom valt att hålla på sina egna pengar istället för att investera…?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-06-12, 12:59
#8

Ja, orsaken till kritiken är kanske att chaebols under tidigare årtionden fått omfattande bidrag och generösa lån av staten. Miraklet vid Han skapades ur ett kraftigt flöde av pengar från staten in i chaebols. Så någonstans förväntas det kanske att chaebols betalar tillbaka en del till landet, genom kontinuerliga återinvesteringar.

Sydkoreas utgångsläge efter koreakriget var sämre än Etiopiens vid samma tidpunkt. Sydkorea var ett mycket fattigt och trasigt land år 1953. Nordkorea var troligen i ett liknande läge.

.

President Park införde en regel att chaebols inte fick sitta och trycka på stora summor kontanter över en viss gräns utan att få straffskatt, men enligt nyhetsinslaget har den regeln inte hjälpt.

Det här rör sej alltså om företagens kontanter, inte om ägarnas privata förmögenheter som också är enorma.

.

Dom flesta chaebols skulle enkelt kunna lösa överflödet av kontanter genom att köpa dyra fastigheter (utomlands?) eller köpa värdeföremål, t ex guldtackor. Men istället väljer alltså företagen att sitta och trycka på enorma mängder kontanter, sk fiatpengar (wiki) utan annat eget värde än förtroende.

sweetgum
2017-06-12, 18:55
#9

Intressant och klart irriterande. Typiskt jätterika människor.

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Cireea
2017-06-12, 23:33
#10

#8 Okej, då förstår jag lite bättre.😕


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-09-04, 12:52
#11

I söndags (!), 2017-09-03, beslutade Fair Trade Commision (FTC) (wiki) att klassificera Naver som en chaebol. Naver (wiki) är Sydkoreas största sökmotor och fungerar även till viss dels som (social) media. Korea Times, 2017-09-04

FTCs beslut innebär att Naver kommer att betraktas ha ett slags monopolställning och affärsverksamheten kommer därför att regleras med hårdare lagar. Naver protesterar mot beslutet och kommer överklaga.

Naver har fått kritk för att mörka sökmöjligheter på sina bloggar för externa sökmotorer. Naver har även beskyllts för att vara partiskt i sin framställning av sökresultat för vissa politiker, partisk i vissa värdeladdade frågor och för vissa produkter som säljs på nätet.

Naver anses i nyhetsartikeln (?) till stor del ägas av grundaren Lee Hae-Jin även om han officiellt sett bara äger 4,3 % av Navers aktier.

Cireea
2017-09-04, 13:33
#12

hmm okej 🤔


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-09-15, 12:07
#13

Naver ber om ursäkt för att företaget erbjudit provanställningar till barn åt högre förvaltningschefer och högre tjänstepersoner utan att ha följt Navers egna interna procedurer.

Naver ber om ursäkt för att företaget kringgick sitt eget kösystem när dottern till chefåklagaren Jin Kyung-Joon fick provanställning på Naver. Chefåklagaren Jin Kyung-Joon själv, sitter för tillfället i fängelse pga korruption för att han tagit emot mutor. Korea Herald, 2017-09-14

År 2015 lyckades en domare i Högsta Suveräna Domstolen kringgå Navers kösystem genom att direkt be Navers dåvarande VD Kim Sang-Hun att anställa domarens son som praktikant.

Nuvarande VD för Naver är Han Seong-Sook.

Cireea
2017-09-15, 16:09
#14

Kommer ursäkten enbart för att dom ertappats… ?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-09-26, 13:46
#15

#14 Ja, man kan undra.

Nu har i alla fall en av cheferna i Hanjin (wiki) fått besök av polisen. Det rör sej om styrelseordförande före både Hanjin och för Korean Air (wiki), Cho Yang-Ho, som är misstänkt för förskingring av ca 20 miljoner kr. Pengarna har gått till renovering av hans bostad, men var i bokföringen markerat som "hotellrenovering". Korea Herald, 2017-09-19

Yang-Ho förnekar brott. Korea Herald, 2017-09-19

Korean Air har omgetts av beskyllningar för mindre lämpligt ledarskap och maktmissbruk. Polisen har sedan tidigare arresterat en tjänsteperson, enbart kallad "Kim", på Korean Air, för förskingring och polisen genomför också en brottsutredning mot ett konstruktionsföretag som gjort renoveringen.

Det var även Korean Air som figurerade när Cho Yang-Hos dotter Cho Heather Huyn-Ah fick spel. Hon knasade ur i den sk nötvredesincidenten på JFK-flygplatsen år 2014 (wiki). Cho Heather Huyn-Ah tvingade chefen för flygvärdpersonalen att gå ner på knä, be om ursäkt, innan hon slog honom med en surfplatta och gav honom sparken. Dottern Cho Heather Huyn-Ah var då vice styrelseordförande för Korean Air.

Det framkom senare i media att Cho Heather Huyn-Ah redan år 2013 slagit till en flygvärd för att hon inte blev serverad mat på "rätt sätt".

Cireea
2017-09-26, 15:09
#16

Oj jisses.. verkar vara mycket förskingring som cirkulerar.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-09-26, 16:56
#17

Det är aningen konstigt att en så rik person begår ett så litet brott. 20 miljoner kr måste vara ingenting för honom. Han har säkert en förmögenhet på flera miljarder kr (biljoner won). Jag undrar om förskingringen mer är ett uttryck för girighet än för att han hittat ett smart och olagligt sätt att renovera bostaden.

Eller så har hela familjen kontinuerligt begått små ekobrott i flera årtionden utan att upptäckas och "hotellrenoveringen" var bara ett småfiffel i sekvensen av en lång rad ekobrott.

Nåja, inget åtal har väckts än, så vi får betrakta honom som oskyldig tills motsatsen bevisats.

Cireea
2017-09-26, 17:39
#18

Faktiskt, när du nämner det så låter det konstigt. Kan vara så som du säger, att det är mer ett uttryck för girighet. Tåls att tänkas på!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-11-19, 14:42
#19

Hembesök igen.

Denna gång rör det sej om chaebols (chaebolarna) Hyosung (wiki) och Daelim (wiki).

Åklagarmyndigheten gjorde en gryningsräd mot fem kontor i Hyosung och gjorde även hembesök hos fyra chefer i Hyosung, där datorer, mobiler och dokument beslagtogs.

Ägare och styrelseordförande i Hyosung är Cho Suck-Rai och hans äldste son Cho Hyun-Joon är VD (?) för företagsgruppen. Hyosung är Sydkoreas 25:e största chaebol i textiler, kemikalier och tung mekanisk industri.

Hyosung har tidigare varit inblandad i förskingring, skattefusk och bokföringsbrott vilket gett Cho Suck-Rai ett relativt milt straff. Dom nya misstankarna rör olagligheter som omfattar 100-tals miljoner kr.

Åklagarna fick upp spåret igen efter en familjefejd där Suck-Rais yngste son Cho Hyun-Moon golade till åklagarna om en olaglig slaskfond där försnillade pengar ansamlades. Korea Herald, 2017-11-17 och Korea Times

Dessutom fick Daelim polisbesök. Under en gryningsräd beslagtog polisen, datorer och dokument. Minst 10 chefer på Daelim är misstänkta för korruption, tagande eller givande av mutor och ekonomisk brottslighet. Korea Herald, 2017-11-16

Beloppen det rör sej om i fallet med Daelim är mer blygsamma och omfattar några miljoner kr. Dealim sysslar med olja, energi, kemikalier, husbyggen och annat.

Cireea
2017-11-19, 16:03
#20

Massa hembesök på sistone! 

Varför väljer man att göra hembesök?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-11-19, 17:14
#21

Hembesöken är nog för att beslagta bevismaterial. Jag tror rättsprocessen är som så att om rättsapparaten anar misstanke, kan åklagare eller polis göra en gryningsräd och beslagta allt i bostaden, troligen under pinsamma former och sedan leta bevis i det som tagits i beslag.

Och så har gryningsräderna nog alltid genomförts, men kanske är det Moon Jae-Ins kampanj för att få bukt med korruptionen som ökat antalet tillslag.

Korruption är ju interaktion mellan personer, som kan spara SMS, epost och anteckningar som senare kan användas som bevis.

Cireea
2017-11-19, 17:23
#22

#21 Ah, jag tänkte att det var något åt det hållet. 

Kanske bara är jag men..det vore rätt korkat att ha några bevis hemma i form av dokument eller liknande. 😛 Fast å andra sidan har man varit rätt dålig på att sopa igen spåren på sina håll (som dom där förfalskade namnen i en annan tråd).


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-11-21, 11:15
#23

Familjen som äger Hanwha består av mer eller mindre våldsamma figurer. Frågan är om dom en dag också får hembesök.

I alla fall har yngste sonen Kim Dong-Seon bankat upp några advokater på en bar i september. Kim Dong-Seon är son till ägaren av Hanwha, Kim Seung-Youn. Incidenten började med att en grupp nyanställda på advokatfirman Kim & Chang hade samlats på en bar. Korea Times, 2017-11-21

Hanwha-sonen Kim Dong-Seon anlände inbjuden av en annan advokat. Sonen Kim Dong-Seon började då ägna sej åt gap-jil, "arbetsplatsförtryck", det som innebär att en chef beter sej taskigt mot anställda. Dom nyanställda var dock inte anställda åt sonen Kim Dong-Seon, men det hindrade inte att han ägnade sej åt gap-jil och krävde att dom nyanställda skulle visa honom "respekt".

Hanwha-sonen Kim Dong-Seon är tydligen också trefaldig asiatisk guldmedaljör i dressyrritt (wiki) och kompis med Chung Yoo-Ra, hon som fick utmärkta provresultat på Ewha Kvinnas Universitet utan att närvara på proven (Choi Soon-Sils dotter).

Hanwha-sonen Kim Dong-Seon vann guld tillsammans med Chung Yoo-Ra vid Incheon Asiatiska Spel år 2014.

I alla fall ville dom nyanställda advoktarna inte ha bråk med Hanwha-sonen Kim Dong-Seon, så advokaterna försökte lämna baren, då deras firma var beroende av affärskontrakt med Hanwha.

Men Hanwha-sonen Kim Dong-Seon ville annorlunda och gick till handgripligheter mot dom "respektlösa" advokaterna. Han utdelade örfilar och drog en kvinna i håret. Kvinnan var dotter till ägaren av Daily Mail Business Newspaper, så nästa dag stod det om våldshändelsen i den tidningen.

Hanwha-sonen Kim Dong-Seon bad om ursäkt nästa dag, men ursäkten godtogs inte. Dock gjordes ingen polisanmälan av rädsla för att det skulle skada advokatfirman mot det mäktiga Hanwha.

Hanwha-sonen Kim Dong-Seon har redan år 2010 ägnat sej åt våldsamheter och skadat tre anställda i en bar. Domstolen släppte dock rättsärendet den gången av oklar anledning.

I januari i år (2017) anmäldes Hanwha-sonen Kim Dong-Seon för ännu ett bråk i en bar mot två personer där han kastade saker omkring sej och slet sönder sätet i polisbilen. Han fick då 8 månaders villkorlig dom.

Även mellansonen i Hanwha, Kim Dong-Won, har varit inblandad i ett krogbråk år 2007 där han angrep en anställd. Bråket slutade med att mellansonen Kim Dong-Won ramlade nerför en trappa och fick uppsöka läkarvård.

Pappa Kim Seung-Youn besökte då baren år 2007 med en grupp gangsters. Dom anställda på baren släpades ut till en byggarbetsplats där ordförande för Hanwha, tillika pappa åt dom tre sönerna (bara två nämnda i detta inlägg) slog dom baranställda med ett järnrör.

Pappa Kim Seung-Youn fick då 3 års villkorligt (!) fängelse för misshandel.

Mellansonen i Hanwha, Kim Dong-Won, ska även ha smitit från en trafikolycka efter att ha kraschat med en bil år 2011.

Otroligt att Hanwha lyckats bli en av Sydkoreas största koncerner.

Cireea
2017-11-21, 14:11
#24

Oj då, mycket skit i den där familjen verkar det som.. 😮


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-12-01, 17:02
#25

Gryningsräd igen.

Denna gång är det SK (wiki) som fått besök av 10-tals åklagare som beslagtagit datorer och dokument. Närmare bestämt är det huvudkvarteret av SK Engineering and Construction (SK E&C) i Jongno-gu, Seoul, som är först ut i december månad att få påhälsning av åklagarmyndigheten. Korea Times, 2017-12-01

SK är misstänkt för att ha skapat en slaskfond som delat ut mutor till berörda USA-befäl i utbyte mot nya fina attraktiva militära byggkontrakt för hus, vägar, vatten, avlopp, kraftledningar och -stationer på en yta av 9,4 km2 i militärbasen Camp Humphrey i Pyeongtaek (wiki), Gyeonggi.

Gryningsräden kommer antagligen som brev på posten av Moon Jae-Ins löfte om att "utrota djupt liggande ondska" i militären (eradicate deeply rooted evil).

SK-chefen, tillika militärbefälet, Lee Seung-Ju är misstänkt för att ha kanaliserat mutor för 25 miljoner kr till USA-befälet, tillika militäringenjören, Duane Nishiie.

Den engelska artikeltexten formulerar sej som det rör sej om en konspirationsteori:

"mail and wire conspiracy, bribery, wire fraud and conspiracy to commit money laundering between 2008 and 2012."

Jag tolkar texten som: "…epost- och telefonsammansvärjning, mutor, telefonbedrägeri och sammansvärjning i syfte att genomföra penningtvätt mellan år 2008 och 2012."

Ordet "conspiracy" är ett juridiskt uttryck i USA och ger där stränga straff. Jag antar att ordet i artikeln översatts från en motsvarighet på koreanska, som passar mot svenskans "sammansvärjning", samtidigt som ordet "konspiration" blivit vanligt idag, även om betydelsen har lite olika nyanser.

Kanske hade artikeln kunnat vara lite tydligare, men troligen kommer det fler uppdateringar i ämnet, i takt med att information släpps från myndigheterna.

Cireea
2017-12-03, 12:40
#26

Mycket gryningsräder nu för tiden, det börjar kännas som att alla skyldiga som inte fått påhälsning ännu har börjat göra sig av med bevis eller liknande?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-12-07, 11:41
#27

#26 Dom försöker säkert dölja bevisen, fast det kan vara så att vissa är slarviga eller inte tror att dom ska få hembesök.

Daewoo kraschade i slutet av 1990-talet och Daewoo togs över av USAs Illuminatifamijer genom ägande via General Motors (GM). Men vissa Daewooföretag har gått tilbaka till Sydkorea.

Daewoo Shipbuilding ägs till 57 % av staten via Koreas Utvecklingsbank och VD:n Nam Sang-Tae dömdes idag till 6 års fängelse för bokföringsbrott och förskingring av ca 100 miljoner kr som staten fått skjuta till. Daewoo Shipbuildings VD Nam Sang-Tae måste även betala 7 miljoner kr i böter. Prisvärt med tanke på att han förskingrat ett mycket större belopp. Korea Herald, 2017-12-07

Cireea
2017-12-08, 00:01
#28

#27 Säkert!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-12-08, 11:33
#29

Gryningsräd igen.

Denna gång är det Skatteverket som fick besök av 9 poliser som utförde en räd i syfte att hitta bevis för Samsungs fiffel med bankkonton.

En visselblåsare blåste visslan år 2007.

Bakgrunden är att Samsungs chefer år 2007 avslöjades med ett nätverk av fejkade bankkonton under falska namn och dribblade runt med pengar från en slaskfond upprättad av Samsung. Utredningen fortsatte in i år 2008 och kunde fastställa att Samsung hade 1199 fejkade bankkonton som fifflat undan 35 miljarder, ja, 35 miljarder, 35 000 miljoner kr, utan att betala skatt. Korea Herald, 2017-12-08

En himla massa pengar.

Men på något sätt mörkades och försvann utredningen trots att dåvarande Åklagarämbetet gjort en massiv satsning med ett stort antal utredare för att hitta vem som fick alla pengar. Samsungs grundare Lee Byung-Chul hade tydligen olagligt fört över oskattade belopp till sina söner via dessa falsknamnade bankkonton genom slaskfonden redan på 1980-talet. Skattefusket hade sedan fortsatt i flera årtionden. En av Lee Byung-Chuls många barn, Samsungs nuvarande ordförande, 75-årige Lee Kun-Hee (wiki) anses också ha fyllt sina fickor med pengar från dessa bankkonton och via olagliga affärstransaktioner, typ 80 miljarder kr, enligt anklagelser nämnda på Wikipedia.

En struntsumma. 80 miljarder kr.

Men locket las på någon gång efter år 2008, då Lee Myung-Bak blev president och utredningen blev resultatlös.

Tydligen är riksdagsledamöter från Demokratiska Partiet inte nöjda med Skatteverkets arbete idag och FTC-chefen Kim Sang-Jo, kallad "chaebolprickskytten", anser att den särskilda utredning som gjordes efter år 2008 av Samsungs mörkade bankkonton är "otillfredsställande".

Som lök på laxen har Samsung Tunga Industrier ekonomiska problem med sina fartygsbyggen och behöver ekonomiskt tillskott från Samsung Elektronik. Korea Times, 2017-12-08

Samsung Tunga Industrier behöver ett tillskott av 4 - 6 miljarder kr, pga uteblivna order på nya fartygsbyggen.

Och så är det skojigt i konkursade Hanjin Shipping (wiki). chaebol Hanjin som helhet har klarat sej, men det blev lite brunt för Hanjin Shipping som gick omkull i början av 2017.

En domstol har dömt ägaren Choi Eun-Young, till 1,5 års fängelse för en insidesaffär, då hon sålde av sina och sina två döttrars aktier i Hanjin Shipping några dagar innan hon försatte företaget i konkurs. Korea Herald, 2017-12-08

Choi Eun-Young har bett om ursäkt och innan domen föll, betalade hon tillbaka 80 miljoner kr, vilket gör att domstolen ger henne ett mildare straff + 13 miljoner kr i böter.

Hanjin Shipping var gigantiskt, världens 7:e största skeppstransportfirma. Jag misstänker att konkursen kom mer som ett resultat av inkompetens än pga något verkligt ekonomiskt problem som inte kunnat rättas i tid.

Choi Eun-Young var gift med Cho Su-Ho, som gick bort 2006 och var bror till Hanjins ordförande Cho Yang-Ho. Choi Eun-Young ledde Hanjin Shipping fram till år 2014 och sedan måste det gått snett, då konkursen kom 3 år senare.

Cireea
2017-12-11, 21:25
#30

Oj vad det händer saker 🤦‍♂️


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-12-12, 00:48
#31

Ja, det händer en del. Tydligen har skeppsbyggarsektorn stora problem över lag och koncernen Harim, som räknas som (del av?) en chaebol, beställde 6 fartyg från Kina istället för att låta fartygen byggas i Sydkorea.

Orsaken är att Kina kan tillverka dom 6 fartygen 10 % billigare än Sydkorea. Harim kontrolleras av ordförande Kim Hong-Kuk som fått massiv kritik. Korea Times, 2017-12-11

Det skumma är att Harims köp administrerades av STX Pan Ocean, som är del av sydkoreanska koncern STX Corporation (wiki), som äger världens 4:e största skeppsbyggarföretag STX Offshore & Shipbuilding.

Harim handlar med boskap, djurfoder och livsmedel. Pappa Kim Hong-Kuk skänkte tydligen aktier till ett värde av 80 miljarder kr till sin son Kim Jun-Young, som fick betala 70 miljoner kr i gåvoskatt. Harim i sin tur står under kontroll av bolaget Jeil Holdings. Korea Times, 2017-07-02

Den medelstora chaebolen Booyoung är också i fokus. Enligt wikipedia är Booyoung värt ca 200 miljarder kr, men troligen är värdet större och chaebolen sysslar med konstruktionsarbeten (byggnader?).

Booyoungs ordförande Lee Joong-Keun har fått reseförbud pga av en ekobrottsutredning. Tydligen har ordförande Lee Joong-Keun upprättat en massa "spökföretag" till sina familjemedlemmar och på så sätt kunnat undgå skatt i enorm skala. Korea Times, 2017-12-11

Ordförande Lee Joong-Keun dömdes år 2004 till 3 års fängelse för att ha mutat politiker, men fängelsestraffet försköts på obestämd framtid. Och år 2008 gav president Lee Myung-Bak benådning till Booyoungs ordförande Lee Joong-Keu, som troligen känner tacksamhetsskuld till dagens Frihetsparti.

Cireea
2017-12-12, 21:08
#32

Undrar varför man vale att ge Lee Joong-Keun benådning..? Och varför försköt man fängelsestraffet på obestämd?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-01-09, 14:29
#33

Gryningsräder igen.

Polisen gjorde en tidig räd idag på morgonen mot Daewoo Engineering & Construction (E&C), för att hitta bevis för givande av mutor. Daewoo E&C är en överlevande rest av konkursade chaebol Daewoo som långsamt kraschade över åren 1997 - 1999, se #0. Det idag fristående bolaget Daewoo E&C är troligen inte en chaebol utan ägs av flera olika företrädare.

Åklagarmyndigheten gjorde en liknande tidig morgonräd mot chaebol Booyoung för att hitta bevis för skattefusk, slaskfondfiffel och givande av mutor till affärspartners. Styrelseordförande Lee Joong-Keun är misstänkt för flera brott.

Myndigheterna beslagtog dokument och hårddiskar.

Tydligen rör sej ekobrotten om lagstridiga erhållanden av flera mycket luckrativa byggkontrakt i miljardklassen i det dyra området Gangnam (wiki) och i Gangdong-gu (wiki). Ändelsen -gu betyder troligen distrikt. Korea Times, 2018-01-09

Choi Soon-Sil har uppenbarligen också varit inblandad i affärer eller "aktiviteter" med Booyoung, men enligt artikeltexten har åklagarna inte hittat bevis för olagligt fiffel, ännu.

Cireea
2018-01-09, 16:33
#34

Massa räder om mornarna .. det känns som att folk borde förbereda sig på att få hembesök snart? Borde dom inte förstå att dom kan stå näst på tur?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-01-09, 16:47
#35

#34 Man skulle tro att företagsfifflare tänker på det. T ex har Booyoung Housing haft veckor om inte månader på sej att sopa igen spåren efter ekofiffel. Men det kanske är svårt att dölja alla spår om 10-tals eller 100-tals personer är inblandade och en massa epost skickats runt.

Dessutom måste dom ingående personerna kunna förklara hur dom plötsligt fått stora summor pengar på bankkonton utan att ha betalat skatt.

Styrelseordförande Lee Joong-Keun försöker säkert dölja sina förehavanden, men tydligen kan åklagarna få tillgång till andra länders ekouppgifter och Lee Joong-Keun har gömt undan 2,3 miljarder kr i en slaskfond i Kambodja av alla platser. Korea Herald, 2018-01-09

Lee Joong-Keun ser ut som en snäll gammal farbror, en respektabel chaebolägare.

Cireea
2018-01-09, 20:54
#36

#35 I för sig.. det kan ju bli knepigt. Men lite spår borde man kunna sopa igen för att göra saker och ting lite svårare.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-01-19, 14:00
#37

Det är inte bara Lotte som har en brödrakamp.

Även chaebol Hyosung (wiki) har två bröder som träter. Hyosung är en framgångsrik chaebol med verksamhet inom kemiindustri, verkstadsmaskiner, data, handel (logistik?), byggnation av hus med lyxlägenheter och tillverkning av uttagsautomater.

Ägaren och styrelseordförande Cho Hyun-Joon har varit till förhör hos åklagarmyndigheten för misstanker om ekobrott där 80 miljoner kr troligen fifflats bort i en lokal slaskfond.

Styrelseordförande Cho Hyun-Joon är även misstänkt för att ha förskingrat 100-tals miljoner kr i ett externt företag som handlar med dyrbar konst, där en slaskfond i Hong Kong spelat en av huvudrollerna samt några andra smärre misstänkta brott. Korea Herald, 2018-01-17

Uppgifterna om ekobrott kommer från styrelseordförande Cho Hyun-Joons yngre och missnöjda bror Cho Hyun-Moon. Om den yngre brodern Cho Hyun-Moon inte gjort några avslöjanden och tjallat på sin äldre bror, hade dessa ekobrott troligen aldrig nått åklagarmyndigheten.

Tydligen har det redan gjorts några hembesök i #19.

Cireea
2018-01-20, 00:47
#38

Ännu mer förskingring.. tar det aldrig slut?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-02-07, 10:48
#39

Ägaren och styrelseordförande Lee Joong-Keun i chaebol Booyoung har arresterats, misstänkt för att ha förskingrat 8 miljarder kr. Korea Times, 2018-02-07

Styrelseordförande Lee Joong-Keun har tidigare benådats av Lee Myung-Bak för ekobrott och Lee Joong-Keun kan har ägnat sej åt fiffel med Choi Soon-Sil.

Huygens
2018-02-08, 10:20
#40

Sydkoreas rikaste man, tillika Samsungs styrelseordförande, Lee Kun-Hee är nu misstänkt för att ha fifflat bort 3 miljarder kr fördelat på 260 bankkonton under 72 olika falska namn. Korea Herald, 2018-02-08

Samsungs styrelseordförande Lee Kun-Hee, 76 år, ligger på sjukhus sedan år 2014 pga en hjärtinfarkt. Gissningsvis är det andra personer som tagit över ekofifflet som antas ha pågått åtminstone sedan 1990-talet.

Cireea
2018-02-08, 19:17
#41

Hahahah herregud, det bara fortsätter att bli större och större det här med pengar som fifflats bort åt höger och vänster.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-03-27, 09:55
#42

Ja, det har tydligen pågått en del ekofiffel på sina håll.

Nu är i alla fall Cho Heather Huyn-Ah på väg tillbaka till någon form av ledningsposition i Korea Air (wiki). Hon ser trevlig ut, men kanske lite bortskämd. Efter nötvredesskandalen fick hon sitta av 3 månader i fängelse, se #15. Hon var 40 år (Korea Herald) vid tidpunkten för händelsen. Korea Air är del av chaebol Hanjin (wiki), som hennes pappa Cho Yang-Ho äger.

Här är en suverän bild på henne som från en skräckfilm. Business Korea

Cho Heather Huyn-Ah kommer att bli chef för Korea Air hotell, det som kallas KAL Hotel Network. Korea Times

Cireea
2018-03-29, 14:08
#43

Men nej 😕


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-03-30, 11:12
#44

En oväntad effekt, kanske. Den manlige flygvärdchefen Park Chang-Jin sa sej ha utvecklat en tumör på huvudet som följd av stress efter att ha blivit utsatt för nötvredesskandalen. Flygvärdchefen Park Chang-Jin tvingades gå ner på knä, fick dask på fingrarna med en läsplatta av Cho Heather som avskedade honom på platsen och han slängdes sedan ut från flygplanet i USA. Orsaken till tumören är antagligen okänd, men tumören ser ut att vara större än en golfboll. Korea Times

Cireea
2018-03-31, 15:24
#45

Låter märkligt med en tumör som uppkommit av stress. Är det ens möjligt? 🤔


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-03-31, 15:59
#46

Jag tror det finns ett litet samband mellan stress och en del sjukdomar, däribland cancer. Det är inte säkert att det är en cancertumör, även om artikeln uppger "tumör". Jag funderar i efterhand på om det istället kan vara en fettkula, ovanlig sådan. Den sitter i alla fall på ett dumt ställe.

Flygpersonal har även lite högre risk för cancer pga mer kosmisk strålning från rymden.

Cireea
2018-03-31, 21:30
#47

Hmm, kanske det. Jag har ingen större koll på hur sånt fungerar 🤔


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-04-08, 14:16
#48

Samsung är i blåsvädret.

I torsdags stämde Samsung arbetsmarknadsministeriet i en domstol i Suwon för att ministeriet planerar att offentliggöra en rapport om arbetsförhållandena på Samsungs fabriker i Giheung, Hwaseong och Pyeongtaek i provinsen Gyeonggi (wiki). Korea Herald, 2018-04-05

Tydligen finns redan ett domslut att Samsung måste redogöra för arbetsförhållandena i fabriken i Asan, provinsen Chungcheong-nam.

Åklagare gjorde i fredags en räd mot Samsungs huvudkontor för att beslagta dokument som visar att Samsung med olagliga metoder hindrat fackföreningar att bildas bland anställda. Samsung är ökänt för att genomsyras av principen att upprätthålla en policy av "ingen-fackförening".

Åklagarna hittade 1000-tals sidor som åklagarna anser visar att Samsung olagligt hindrat fackföreningar att bildas. Dom första dokumenten hittades hos Samsung i samband med en räd relaterad till Lee Myung-Bak och misstankar att Samsung olagligt utbetalat pengar för att täcka två rättsprocesser som varit knutna till företag kontrollerade av fd president Lee Myung-Bak. Korea Times, 2018-04-06

Även chaebol Shinsegae är i blåsvädret för att inte bry sej om ifall anställda omkommer på arbetsplatsen. Korea Times, 2018-04-08

Sen har Samsung Security, landets 4:e största aktiemäklare, lyckats ställa till det ordentligt för sej. Den officiella förklaringen är att "någon" tryckte på fel knapp.

Samsung Security skulle dela ut 1000 won, dvs 8 kr till varje anställd på Samsung. Men istället delades 1000 finansaktier ut till varje anställd, 2,8 miljoner anställda, vilket gjorde att 2,8 miljarder finansaktier delades ut. Skillnaden i värde är 40 000 gånger för högt i förhållande till vad som skulle delats ut till Samsungs anställda.

Problemet är bara att Samsung Security endast hade 89,3 miljoner finansaktier i sin ägo. Det innebär att att Samsung Security överfördelat ("sålt") aktier, vilket är förbjudet enligt sydkoreansk lag.

Istället för att få 8 kr i kontanter, fick varje anställd 320 000 kr av värde i form av finansaktier i Samsung Security.

Samsung skyller på "feta fingrar" hos någon stackare som gjort tangentryckningen. Nu höjs röster på att utreda hur ett datorprogram kan tillåtas dela ut långt fler finansaktier än vad som finns tillgängliga hos Samsung Security.

En namninsamling har fått ihop 137 000 underskrifter. Om 200 000 underskrifter samlas in, måste regeringen göra något åt problemet. Artiklarna är något oklara och kanske rör det sej om översättningsproblem. T ex är det inte klart för mej vilken typ av "finansaktie" det rör sej om eller om det bara är Samsung Security eller hela Samsung som drabbats. Är det en vanlig bolagsaktie?

Korea Herald, 2018-04-08
Korea Herald / Investor, 2018-04-08

16 högt uppsatta chefer på Samsung sålde skyndsamt tillsammans 5 010 000 finansaktier (värde 1,6 miljarder kr) när dom insåg att något var galet. Samsung Security såg sina finansaktier falla med 11 % på en halvtimme. Dessa chefer köper nu tillbaka sina aktier till ett lägre pris.

Cireea
2018-04-08, 22:44
#49

Inte förvånad 😕


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-04-12, 15:44
#50

Åklagarna fortsätter besöka Samsungs större lokalkontor.

Denna gång är det Samsungs kontor i Busan och provinsen Gyeonggi som fått uppleva räder, där dokument och hårddiskar (!) beslagtagits. Korea Herald

Misstankarna är att Samsung olagligt och systematiskt hindrat fackföreningar att bildas på olika arbetsplatser.

Sen har Samsungs åldrade och sjuklige styrelseordförande Lee Kun-Hee vunnit en liten seger då fyra kriminella utpressare fällts i domstol. Utpressarna använde en 31-årig kinesisk kvinnan som tog nakenbilder av Lee Kun-Hee vid intima träffar med kinesiskan och utpressarna pressade ut 7 miljoner kr från honom. Korea Herald

Utpressarna var delvis knutna till livsmedelsföretaget CJ Cheiljedang (wiki) och kunde på något sätt sammanföra Samsungs styrelseordförande Lee Kun-Hee med den 31-åriga kinesiska kvinnan. Straffen för utpressningen med nakenbilder blev följande:

Fd CJ Cheiljedanganställd, 4,5 års fängelse
Kompis till CJ Cheiljedanganställde, 4 års fängelse
Bror till CJ Cheiljedanganställde, 3 års fängelse
31-årig kinesisk kvinna, 8 månaders villkorligt fängelse

Lotte är i blåsvädret igen med en reklamtext som passar illa med den pågående MeToo-kampanjen som drar genom Sydkorea just nu. Korea Times

Ni kanske minns Cho Heather Huyn-Ah, 44 år, i dåvarande ledningen av Korea Air som fick ett utbrott i den sk nötvredesskandalen. Nu har hennes syster Cho Hyun-Min 35 år, haft sitt eget lilla utbrott, ropat på en reklambyråanställd och slungat vatten i ansiktet på den anställde från en kopp. Tydligen hade reklambyrån inte presterat ett tillräckligt bra jobb. Systen Cho Hyun-Min är någon sort chef inom Korea Air. Korea Times

Man får se det positiva i saken, det var i alla fall inte en kopp hett té.

Huygens
2018-04-15, 11:43
#51

Sydkoreas rikaste man, Samsungs styrelseordförande Lee Kun-Hee är åter i mediafokus, och denna gång är det fyra finansbolag som får sej en törn.

Tydligen har finansbolagen Mirae Asset Daewoo, Samsung Securities, Shinhan Financial Investment samt Korea Investment & Securities, vägrat att uppge under vilka falska namn som styrelseordförande Lee Kun-Hee gömt pengar och ekonomiska tillgångar. Korea Herald, 2018-04-12

Dom fyra finansbolagen får därför betala böter på tillsammans 50 miljoner kr, troligen en struntsumma för dessa mäktiga bolag. Även svenska Nordea har vid upprepade tillfällen genom åren fått betala 50 miljoner kr i straffavgift till svenska staten för dålig hantering av miljarder kr på okända konton som Finansinspektionen inte kunnat spåra.

Dom fyra finansbolagen påstår att dom inte kan hitta styrelseordförande Lee Kun-Hee bankkonton under falska namn. Den officiella ståndpunkten är att sista gången dom fyra finansbolagen kunde spåra styrelseordförande Lee Kun-Hee 27 fejkad bankkonton var så långt tillbaka som år 1993. Därefter upphör all spårbarhet av styrelseordförande Lee Kun-Hees bankkonton under falska namn.

Tro på det.

År 1993 var också året då det blev förbjudet i Sydkorea att gömma undan pengar på bankkonton under falska namn.

Glada och trevliga?

Dom två systrarna Cho gör sej i alla fall bra på foto. Korea Herald

Nu kommer det påståenden om att den yngre systern, Cho Hyun-Min förutom vattenskvättvredesutbrottet haft ett vredesutbrott mot en anställd på Korea Air. En anonym uppgiftslämnare har publicerat en påstådd ljudupptagning där Cho Hyun-Min med svordomar skäller ut en anställd på Korea Air. Korea Times

Rörande vattenskvättandet nekar Cho Hyun-Min till att ha kastat vatten på den anställde reklampersonen men hon säger att hon knuffade honom. Korea Herald

Upprörda koreaner har skrivit till Blå Huset för att få någon form av åtgärd, då systrarna Chos beteende ses som en form av gap-jil, förtryck från överordnad mot underlydande. Tydligen har 5000 personer skrivit på en begäran om åtgärd. Korea Herald

Cho Hyun-Min ser mycket ångerfull ut och gömmer sej i en halsduk när hon pratar med MBC. Korea Times

Cireea
2018-04-15, 20:20
#52

Jisses..


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-04-18, 10:51
#53

Finansbolaget Samsung Security som klantade sej vid en utbetalning, se #48, samlades sin ledning och närmaste anställda. Samtliga satte sej ner och skrev "ursäktsbrev".

Litet foto i artikeln. Korea Herald

Korean Air har tillfälligt stängt av Cho Emily Hyun-Min som chef tills vattenvredesskandalen är utredd av polisen. Korea Herald, 2018-04-17

97 % har upplevt gapjil på sin arbetsplats. Korea Herald

Båda systrarna Cho syns nedan med böjt huvud, även Cho Heather Hyun-Ah. Det är svårt att veta om fotot är från ett tidigare tillfälle då Hyun-Ah ser mer plågad ut än Hyun-Min. Vad innebär det kulturellt att uppvisa böjt huvud? Handlar det om att erkänna ett fel i hopp om att få mindre straff?

Kasta vatten ser man allvarligt på. Polisen har utfärdat reseförbud för Cho Emily Hyun-Min. Korea Times, 2018-04-18

Problemen hopar sej för Cho Emily Hyun-Min, då hon år 2016 uppges ha varit med i bolagsstyrelsen för Jin Air, ett dotterbolag till Korean Air. Hon var du styrelsemedlem under namnet Cho Emily Lee, vilket troligen är olagligt då bara koreaner får sitta i styrelsen på ett flygbolag och Cho Emily Hyun-Min är USA-medborgare (!). Korea Times, 2018-04-17

Cireea
2018-04-18, 22:08
#54

Böjt huvud handlar väl snarare att visa skam och att man ångrar sina handlingar? Eller..jag tror det i alla fall.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-04-19, 15:59
#55

Ja, visad skam. Eller kanske spelad? Inte helt enkelt att veta. Dom gripna och senare dömda i besättningen på Sewol, som var ansvariga för navigeringen och även Kustbevakningskaptenen uppvisade samma böjda huvuden. Ledande politiker däremot, som ställs inför domstol, böjer inte huvudet så ofta. Enstaka presidentrådgivare har jag sett böja huvudet lite i domstolen, men inte så tydligt som Cho Emily Hyun-Min på flygplatsen eller Sewolbesättningen efter gripandet och offentlig uppvisning av polisen.

Polisen har i alla fall gjort en räd mot Korean Air för att leta bevis som pekar mot att vattenvredesskandalen mörkats av företaget. Polisen har även försökt att få tag på Cho Emily Hyun-Mins mobiltelefon för att se vilka meddelanden hon skickat och mottagit. Korea Herald

Enligt Investor ska polisen redan ha beslagtagit flera olika mobiler. KH (Investor)

Polisen har även genomfört en räd mot reklamföretaget HS AD för att säkra bevis i vattenvredesskandalen. Det hade polisen aldrig gjort i Sverige. Korea Herald

Hårda bud.

En artikel anger att Cho Emily Hyun-Min inte kan få kontroll över Korean Air, då hon är USA-medborgare, så det får bli andra syskon som tar över antar jag. Hon skulle visserligen kunna bli sydkoreansk medborgare, men ifall hon döms för vattenvredesskandalen kan det bli nästan omöjligt att byta medborgarskap, då kriminella utlänningar inte får bli sydkoreaner. Korea Herald (Investor)

Tullverket har även börjat titta på om familjen Cho låtit bli att betala skatt för varor köpta utomlands, genom att begära transaktionerna från familjemedlemmarnas kontokort. Ingen chaebol går längre säker för lagens långa arm. Korea Times

En rolig kommentar om Samsung Security som lät samtliga anställda skriva "ursäktsbrev" till myndigheterna. Tydligen är traditionen med ursäktsbrev normalt sett reserverad för grundskoleelever (och möjligen skrivkunniga förskolebarn (!)).

Kommentaren i Korea Times är att sådana ursäktsbrev är naiva och omogna. Cheferna i Samsung Security tror att ett ursäktsbrev där ledningen lägger sej platt för myndigheterna ska förhindra vidare påföljd (vilket det kanske gjort tidigare).

Vi får se.

Cireea
2018-04-19, 18:49
#56

#55 Ja precis, man vet ju aldrig om det är ett spel för galleriet eller inte.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-04-21, 14:06
#57

Hembesök igen.

Denna gång är det morgonpigga tjänstepersoner från Tullverket som genomfört en gryningsräd hemma hos Cho Emily Hyun-Min. Även huvudkontoret hos Korean Air stormades av Tullverkets tjänstepersonal som beslagtog datorer och dokument. Korea Herald

Tullverket letar efter bevis för att familjen Cho smugglat varor via Korean Air utan att deklarerar tullavgift. Det överraskar mej att Tullverket har sådana omfattande maktbefogenheter. Jag trodde bara att Polis och Åklagarmyndighet fick genomföra husransakan. Korea Times

Cireea
2018-04-21, 23:14
#58

Ojdå! 
Känner mig också förvånad att tullverket hade sådan befogenhet. Fast det kanske finns fler länder som har något liknande.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-04-23, 13:12
#59

Inte bara Hanjin / Korean Air styreleseordförande Cho Yang-Hos två döttrar och son har varit inblandad i fysisk hårdhänthet. Även frun till styrelseordförande Cho Yang-Ho har gått till angrepp. Korea Times

Frun Lee Myung-Hee har slagit anställda från ett renoveringsföretag.. Hon ska ha krävt att dom anställd gått ner på knä, vartefter hon örfilat personalen i ansiktena och sparkat personalen på smalbenen.

Frun Lee Myung-Hee ska även ha förolämpat hotellanställda kopplade till Hanjin och avskedat en anställd för att denne inte kände igen henne. Polisen utreder anklagelserna.

I ett försök att blidka allmän opinion har Hanjin styreleseordförande Cho Yang-Ho avstängt sina "vredesdöttrar" Cho Hyun-Ah och Cho Hyun-Min från administrativa poster inom Korean Air. Korea Times

Myndigheterna pressar nu på mot Samsung att förändra Samsungs "bysantinska" ägarförhållanden, där ingen vet vem som kontrollerar vilket bolag pga enormt komplicerade interna ägandeförhållanden mellan bolagen. Korea Times

Huygens
2018-04-24, 11:43
#60

Familjen Cho är i media igen, där ett videoklipp visar fru Lee Myung-Hee få ett utbrott. Hon ropar, pekar och drar i en stackars kvinnlig byggnadsarbeterska som verkar fly från platsen. En manlig byggnadsarbetare, kanske arbetsledare, försöker hålla fast fru Lee Myung-Hee, men det kokar till ordentligt i skallen på henne, hon sliter sej loss och sprider ut en bunt med 20 - 30 papper från arbetsledaren. Videon visas på nyhetsbolaget JTBC (wiki).

Den som får utstå mest av fru Lee Myung-Hees vrede är nog den unga långhåriga kvinnan, som förskrämt flyr från scenen. Fru Lee Myung-Hee ser påfallande storväxt ut eller så är byggnadsarbetarna kortväxta. Korea Times

Video (rulla ner på sidan): https://bit.ly/2K9jkao eller http://news.jtbc.joins.com/html/275/NB11623275.html

Korean Air säger att det inte säkert går att identifiera fru Lee Myung-Hee på videoklippet. Jag kan tänka mej att debatten om gapjil, arbetsplatsförtryck, får förnyat bränsle.

Ännu ett företag, dock inte en chaebol, är av högst tvivelaktig karaktär. Det rör sej om utbildningsföretaget ST Unitas som tvingat en anställd att jobba 12 timmer/dag, 7 dagar i veckan. Efter 46 veckor begick hon självmord. Hon hade då varit anställd totalt 2 år och 8 månader. Korea Times

Företaget ST Unitas tvingade också den anställde att skriva ett "ursäktsbrev", trots att det inte fanns någon anledning till ursäkt.

ST Unitas köpte Princeton Review (wiki) år 2017 för 1 miljard kr. ST Unitas har över åren pendlat mellan 1 miljard i vinst, till 1 miljard i förlust förra året.

Cireea
2018-04-27, 00:08
#61

Gud vad Sydkorea verkar ha bekymmer.. tänk hur länge allt det här kan ha pågått.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-05-06, 12:01
#62

En ovanlig protest har gjorts i form av en demonstration i Seoul av 500 - 1000 piloter och flygpersonal på Korean Air mot chaebolfamiljen Cho. Även om demonstrationer kan förekomma, är dessa i allmänhet riktade mot företaget som juridisk person och inte mot själva chaebolfamiljen. Korea Times, 2018-05-05

Demonstrationen tog sej också uttryck i form av en stearinljusprotest, där deltagarna höll upp "stearinljus" i batteridriven form eller som bilder/film på mobilen. Stearinljusprotesterna i Seoul var omfattande tiden innan Park Geun-hye föll.

Piloterna och flygpersonalen protesterar mot förtrycket inom Korean Air. Fientliga slagord i stil med: "Vi kan inte tolerera mer förbannelse (svordomar?) och maktmissbruk från familjen Cho" samt "Cho, du har fått sparken". Deltagarna bar moderna Guy Fawkesmasker (wiki), som jag ser som en Illuminatisymbol. Nästan alla var klädda i uniformer från Korean Air eller i svarta kostymer. Korea Herald, 2018-05-04

Dessutom anses Korean Air ha ekonomiska problem med en grad av tillgångar mot skulder i förhållandet 1 till 5 och mot slutet av året har den siffran troligen stigit och blivit 1 till 7 (700 % mer skuld än tillgångar). Jag tror dock inte att det är ett problem då Korean Air utgör del av chaebol Hanjin som har betydligt mer tillgångar, men vem vet vad som kommer hända. Korea Times

Troligen kommer Korean Airs skuld uppgå till häpnadsväckande 150 miljarder kr mot slutet av året. Fast år 2016 var det ännu värre med en grad av 1 till 12 i tillgångar och skulder.

Huygens
2018-05-16, 09:34
#63

Enligt lag får ägare och familj av chaebolföretag inte äga mer än 20 % av "olistade" (ej börsnoterade?) sidoföretag och företag som är i samarbete med chaebolföretagen. Enligt lag får familjemedlemmarna heller inte äga mer än 30 % av "listade" sidopartners. Lagen syftar till att förhindra insidesaffärer och märkliga ekonomiska turer där olika företag ger varandra fördelaktiga affärsbud och på så sätt slår ut extern konkurrens.

Nu visar det sej att 65 % av alla chaebolfamiljmedlemmar äger mer än 20 % i dessa "olistade" sidoföretagen. Det framgår inte hur lagbrottet kunnat nå sådan omfattning, men FTC tittar på saken. Korea Herald. 2018-05-13

Korean Air har utstått en fjärde gryningsräd. 40 tjänstemän från tullverket rädade kontor tillhörande Korean Air för att ta reda på om familjen Cho ägnat sej åt olaglig valutahandel och -växling. Korea Herald, 2018-05-16

Studenter vid Inha universitet demonstrerade mot familjen Cho som sitter i universitetets styrelse. Korea Times, 2018-05-09

Det har dessutom i dagarna rapporterats lite fler räder mot andra företag, alla har inte varit chaebolägda. Jag väntar dock med detaljerna tills det kommer konkreta resultat. Det känns som om myndigheterna just nu generellt intensifierat sitt arbete mot korruption, förskingring och arbetsmarknadsbrott.

Kanske är det arvet efter Lee Myung-Bak och Park Geun-hye som kommer i dagen?

Cireea
2018-05-18, 14:59
#64

"Nu visar det sej att 65 % av alla chaebolfamiljmedlemmar äger mer än 20 % i dessa "olistade" sidoföretagen. Det framgår inte hur lagbrottet kunnat nå sådan omfattning, men FTC tittar på saken"

65% är ju jättehögt! 😮 Undrar hur många procent mer än de där 20% olistade sidoföretagen dom äger.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-05-24, 11:00
#65

Ja, tydligen har myndigheterna sett mellan fingrarna ett tag.

Den ena arvtagerskan till Hanjin, Cho Hyun-Ah "nötvredesskandalen", har fått svara på frågor om hon olagligt hyrt in 20 filippinska hembiträde i utbyte mot att ge hembiträdena visa. Korea Herald

Cho Hyun-Ah ser mycket ångerfull ut på fotot. Bevisen för att Cho Hyun-Ah hyrt in 20 hembiträden hittades vid en gryningsräd mot Korean Airs huvudkontor. Korea Times

Tydligen finns det över 200 000 filippinska hembiträden som jobbar illegalt i Sydkorea.

Kanske jobbar så många som 400 000 hembiträden från andra länder illegalt i Sydkorea. Främst är det Gangnam-gu, välbärgade områden i södra Seoul eller Pyeongchang-Dong i Jongno-gu, Seoul, som hyr in hembiträden. Arbetsdagen är 12 timmar lång, kanske alla dagar i veckan till en lön av i bästa fall 14 000 kr/mån.

Familjen Cho har tidigare olagligt hyrt in hembiträden år 2014, som då uppgavs vara utbytesstudenter. Korea Times

Idag på morgonen genomförde åklagare ännu en räd mot Samsung Elektronik för att hitta bevis på att Samsung olagligt saboterat fackföreningsverksamhet. Korea Herald/Investor

Cireea
2018-05-24, 20:06
#66

Varför väljer man att hyra in på olagligt sätt..det är så korkat! Gör det rätt och riktigt istället. Visst, man kanske tjänar på det så länge det inte uppdagas men sedan kan det stå en dyrt.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-05-24, 20:17
#67

När det gäller ägarfamiljen till Hanjin tror jag det kan röra sej om två orsaker; dels snålhet, dels att familjen Cho har ett hemskt humör och illegala filippinska hembiträden är mindre benägna att visselblåsa om Chos utbrott och beteende, än vad inhemska koreanska hembiträden är.

Men varför det arbetar så många som 400 000 illegala hembiträden är mej dock en gåta. Kanske finns det många rika familjer med stora bostäder som kontinuerligt behöver städas eller barnpassas?

Cireea
2018-05-24, 20:19
#68

Ja kanske det.. helt sjukt att siffran är så hög som 400 000.  Nästan en halv miljon människor jobbar illegalt inom just hembiträde. Tänk hur många andra det kan finnas inom andra yrken.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-05-25, 14:22
#69

Det finns tydligen 2 miljoner gästarbetare i Sydkorea. Dom flesta verkar jobba lagligt och 0,5 miljoner gästarbetare får skatteåterbäring varje år. Tyvärr omfattas ett antal gästarbetare inte av försäkringsskydden då dom jobbar deltid mindre än 60 tim/månad. Korea Times

Familjen Cho (chaebol Hanjin) får ännu ett efterspel. Ett antal statliga förvaltningschefer och tjänstepersoner inom Infrastrukturministeriet har olovligen gett familjen Cho förmåner under åren 2010 - 2016. Den engelska formuleringen är att "heavy punishment" förväntas ges till berörda statligt ansvariga. Korea Times

Hembesök igen.

Tre chefer för en ej namngiven underleverantör till Korean Air fick påhälsning i sina bostäder av morgonpigga åklagare som letade bevis för olaga användande av en slaskfond som utnyttjats för skattefiffel. Även underleverantörens huvudkontor fick påhälsning, datorer och dokument beslagtogs.

Dessutom utförde åklagarna idag räder mot två företag inom Hanjin, som anses haft aktiva roller i slaskfondsfifflet. Dom två företagen ägs av fru Lee Myung-Hee och hennes tre barn. Korea Herald

Ägaren till Hanjin, Cho Yang-Ho har två ej namngivna bröder, som också fick hembesök av åklagare, dokument beslagtogs. Bröderna är chefer för Hanjin Heavy Industries & Construction Co samt Meritz Financial Group Inc.

Cireea
2018-05-28, 18:37
#70

Ja jisses 😕


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-05-31, 11:35
#71

Gryningsräd igen.

30 morgonpigga åklagare gjorde tidig påhälsning på huvudkvarteret för Korean Air och beslagtog datorer och dokument i letandet efte bevis för skattesmitning. Korea Herald

Dessutom finns misstankar om förskingring då bankkonton haft flöden av pengar till belopp runt 180 miljoner kr utan fullgod förklaring.

Polisen begär arrestering av Lee Myung-Hee (hustru till ägaren av Hanjin) 69 år, då hon vanemässigt slagit och skadat flera anställda. Hon ska även ha utsatt anställda för kränkningar och verbala förolämpningar. Korea Herald

Lee Myung-Hee förhördes av polisen under två dagar i sammanlagt 26 timmar och riskerar 7 åtal. Hon sägs ha kastat en sekatör mot en säkerhetsvakt. Korea Times

Cireea
2018-05-31, 12:13
#72

Jisses vad räder det är på morgonen


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-06-08, 10:56
#73

ITUC (wiki), det sk Världsfacket (Illuminativibbar / kontrollerad "opposition"), säger att Samsung använder maffia, polis, soldater och myndighetspersoner mot anställda som försöker organisera sej fackligt. SVT

Även storföretag som Amazon och General Motors kränker anställdas rättigheter.

Huygens
2018-08-08, 12:58
#74

chaebol SPC (wiki) producerar mat och dryck samt äger lätt skandalomsusade Paris Baguette, som figurerat i media för att tillfälligt anställda ej fått lagstadgad fast anställning och fått lön innehållen eller fått fördröjda löneutbetalningar. (inlägg)

Nu visar det sej att SPCs vice ordförande Hur Hee-Soo gripits av polisen för att ha smugglat marijuana i vätskeform. Vice ordförande Hur Hee-Soo är även misstänkt för att ha rökt marijuana. Vice ordförande Hur Hee-Soo har stängts av från alla sina uppdrag inom SPC och han är son till styrelseordförande Hur Young-In. Korea Times, 2018-08-07

Huygens
2018-09-05, 12:41
#75

Seouls Högsta Domstol har nu fällt dom över Ärbare Styrelseordförande (eng. Honorary Chairman) Cho Seok-Rae i chaebol Hyosung (wiki) och hans son Cho Hyun-Joon. Ärbare Styrelseordförande Cho Seok-Rae, 82 år, har ägnat sej åt skattefusk och några andra ekobrott till ett värde av 7 miljarder kr. Sonen Cho Hyun-Joon har endast förskingrat 14 miljoner kr ur sin pappas chaebol.

Domarna blev:

Ärbare Styrelseordförande Cho Seok-Rae, 3 års fängelse, 1100 miljoner kr i böter.
Nuvarande styrelseordförande Cho Hyun-Joon, 1,5 års villkorligt fängelse.

Korea Times, 2018-08-05

Pappa och son Cho ser måttligt roade ut av domsluten.

Cireea
2018-09-05, 13:46
#76

Ärligt talat, rätt åt dom.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-09-05, 14:13
#77

Ja, jag tycker det är så konstigt att dessa miljardärer begår sådana ekobrott. Dom är så rika att det knappast påverkar deras tillvaro positivt.

Sen verkar det som om ekobrottslingar, som fifflat så att beloppen blivit astronomiska, får straffrabatt. Efter en viss gräns ökar fängelsestraffet bara högst blygsamt. Och böterna, visserligen höga, verkar ofta vara lägre än det förskingrade beloppet.

Cireea
2018-09-05, 14:15
#78

#77 Ja visst, tycker också det är så märkligt varför så rika människor begår såna brott. Är dom uttråkade? Testar gränser? Varför? Det känns så ologiskt.. 

Och angående böterna, det är förkastligt. Om något borde summan vara högre än de belopp de förskingrat.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2019-04-09, 22:24
#79

Arvsskatten för rika personer är mycket hög, vilket drabbar arvingar till chaebolägare. Jag vet inte hur det är ställt med gåvoskatt.

Om man ärver mer än 30 miljoner kr måste man betala 50 % av det överskjutande beloppet i skatt. Om det ärvda beloppet är del av en chaebol (företagskontroll) måste man betala 65 % i arvsskatt, vilket är bland det högsta i världen. Korea Times

Huygens
2019-06-04, 12:16
#80

LG:s styrelseordförande Koo Cha-Kyungs brorson Koo Bon-Hyun, är eftersökt av Interpol. Korea Herald, 2019-05-28

Brorsonen Koo Bon-Hyun är misstänkt för insidesaffärer, aktiemarknadsmanipulation, diverse affärsavtalsbrott samt förskingring till ett belopp av 300 miljoner kr. Brorsonen Koo Bon-Hyuns pass har dragits in och han anses vara på flykt, kanske i Nordamerika.

År 2013 dömdes brorsonen Koo Bon-Hyun till att sitta av 3 år på kåken för aktiemanipulation och förskingring till ett belopp av 120 miljoner kr.

Cireea
2019-06-04, 12:38
#81

Kommer det aldrig ta slut med denna  korruption? 
Det känns som om det kommer nytt hela tiden..


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2019-06-25, 12:23
#82

Myndigheterna tror att den ökända chaebol-ledaren Chung Tae-Soo kan vara avliden. Chaebol-ledaren Chung Tae-Soo var ordförande för Hanbo Stål och han anses vara den person som utlöste den enorma finanskrisen år 1997 då flera chaebols helt eller delvis gick i konkurs. Korea Times

Likt skotten i Sarajevo ges skulden för starten av första världkriget, anses chaebol-ledaren Chung Tae-Soo vara den som startade den enorma chaebolkollapsen, som inte gick att hejda trots att regeringen pumpade in tusental miljarder kr i företagen.

Verkligheten var nog att långt fler chaebols var genomsyrade av korruption och förskingring än att det bara var isolerat till chaebol-ledaren Chung Tae-Soo.

Chaebol-ledaren Chung Tae-Soo dömdes för förskingring till 15 år fängelse, benådades 2002 av president, förskingrade igen och dömdes åter år 2007 och "försvann" sedan då han kunde smita ur landet under en permission för "medicinsk behandling".

Chaebol-ledaren Chung Tae-Soo har obetalda skatter på runt 200 miljarder kr. Hans två söner Chung Han-Keun och Chung Bo-Keun är skyldiga staten betydligt blygsammare belopp, runt 90 miljoner kr jämnt fördelat på böter och förskringade skattemedel. Åklagarna söker att åtala sönerna, varav Chung Han-Keun utlämnades från Ecuador 2019-06-22.

Huygens
2019-10-30, 11:24
#83

Dom har fallit i målet om mutor genom fördelaktiga anställningskontrakt i KT:

Lee Suk-Chae, fd styrelseordförande i KT, 1 års fängelse.
Seo Yu-Yeol, fd VD i KT, 8 månaders villkorligt fängelse.
Kim Sang-Hyo, fd mellanchef i KT, 8 månaders villkorligt fängelse.

Bl a fick riksdagsledamot Kim Sung-Tae i Frihetspartiet indirekt en fördelaktig muta genom att hans dotter anställdes i KT på oriktiga grunder. Riksdagsledamot Kim Sung-Tae har även varit Frihetspartiets talesperson i riksdagen. Korea Times

Upp till toppen