Etiketterkulturhistoriaallmänt
Läst 7917 ggr
Huygens
2017-03-24, 21:24

NIS

NIS är Sydkoreas säkerhetstjänst och förkortningen NIS står på engelska för National Intelligence Service. (wiki)

Jag hade tänkt skriva en fortsättning i tråden om Sewol, men inser att utan att avhandla ämnet om NIS/KCIA blir den fortsatta texten om Sewol lite oklar.

.

NIS har ett skamfilat rykte och började som säkerhetstjänsten KCIA, som fick omfattande befogenheter år 1961 att tortera, fängsla och i vissa fall mörda oppositionella. USA hade sannolikt ett finger med i spelet, men då få dokument är offentliggjorda från 1960-talets sydkoreanska myndigheter, vet vi inte hur relationen var mellan Sydkoreas militärer och USAs säkerhetstjänst.

KCIA sökte sej även utomlands och kidnappade eller mördade politiska aktivister, som flytt från Sydkorea.

År 1968 kidnappade KCIA 17 sydkoreaner i dåvaranden Västtyskland, med hjälp av tysk säkerhetstjänst. Dom 17 kidnappade politiska aktivisterna fördes tillbaka till Sydkorea och utsattes för omfattande tortyr innan dom gavs långa fängelsestraff. (wiki)

KCIA hade fram till slutet på 1970-talet en nästan obegränsad makt att fänglsa och tortera vem som helst; studenter, författare, journalister, politiskt aktiva, människorättsarbetare mm. Gripandena motiverades ibland med spioneri för Nordkorea.

.

Efter den sk Gwangjumassakern år 1980, som resulterade i att myndigheterna (polis/militär/KCIA) dödade minst 600 sydkoreaner och efter att KCIA-chefen år 1979 ansetts mörda den dåvarande presidenten och Sydkoreas diktator Chung-Hee, kom en reaktion som gjorde att KCIAs makt minskade. (se inlägg här).

Sydkorea demokratiserades delvis under 1980- och 1990-talen vilket förändrade KCIA (ett tag kallat ANSP) till nuvarande NIS. Det NIS som finns idag styrs dock troligen på samma sätt som det tidigare KCIA. Dom rika finans- och industrifamiljerna har i större eller mindre utsträckning kontroll över olika delar av NIS och över militären, där även USAs inflytande är påtagligt. 

Sydkoreas vanliga regeringspolitiker är mer av typen, här idag, borta imorgon. Den verkliga makten bakom Sydkoreas politiker och bakom NIS, är sällan synlig. På samma sätt som USA ibland sägs ha en sk "djup stat" (deep state), med mer eller mindre dold permanent skuggregering, har Sydkorea sitt eget system av lobbyister, finansmän, industriklaner och maktgrupper där strider mellan olika förmögna familjer utspelar sej.

.

KCIA/ANSP/NIS har vid återkommande tillfällen försökt påverka allmän opinion, t ex vid anskaffandet av Seouls Sommarolympiad 1988. (se NIS wikipediasida ovan)

Även vid Sydkoreas stora ekonomiska "kris" 1997-1998 lyckades den dåvarande politiska eliten påverka det sydkoreanska folket att skänka sitt guld för att upphäva den fabricerade ekonomiska "krisen".

Ingen vet riktigt hur mycket guld som det sydkoreanska folket gav ifrån sej, då guldet under hemlighetsfulla former fraktades till USA efter att det smälts ner. BBC rapporterade att första veckan skänkte dom lojala och patriotiska sydkoreanerna 80 ton guld till IMF. (BBC)

Sydkoreanernas guld kom i form av smycken och prydnadsföremål med relativt högt hantverksmässigt värde, som sedan smältes ner till guldtackor med inte fullt lika högt värde, (se AP arkiv, 2 min)

Säkerhetstjänsten såg till att oppositionella som protesterade eller tyckte att guldinsamlingen var bedrägeri, besvärades eller gjordes medialt osynliga. Guldinsamlingen i Sydkorea har vissa politiska likheter med USAs insamlingen av guld och förbud mot ägande av Guldmynt år 1933 (USAs New Deal).

.

NIS har varit inblandad i ett flertal "självmord" där kända personer hittats döda under underliga omständigheter.

Ett relativt nyligt fall av självmord bland den politiska elitens fasadfigurer inträffade under korruptionsskandalen år 2009, då Sydkoreas president Roh Moo-Huyn sas ha begått självmord. Han hoppade från en 45 m hög klippa och ådrog sej en huvudskada, men blev kanske mördad för att inte gola, då han påstås ha förts till sjukhus i en vanlig bil (ej ambulans). Ett antal andra makthavare och inflytelserika personer påstods också ha begått "självmord" i samband med korruptionsskandalen år 2009, vissa medan dom var i fängelse. (wiki) (DM)

.

I samband med presidentvalet år 2012, avlyssnade NIS oppositionella och läste deras email i syfte att med olika kriminella metoder hjälpa Park Geun-hye bli president. (wiki om valet 2012)

Hon vann till slut presidentvalet år 2012 med 52 % av rösterna, mycket tack vare NIS arbete som tippade vågskålen åt "rätt" håll. (wiki, NIS manipulering av valet 2012)

NIS använde sej av flera olika sk psyops (wiki), dvs psykologiska operationer som orkestrerades via media för att bringa Park Geun-hye till makten som Sydkoreas president. (se tråd1 och tråd2 om hennes bakgrund som dotter till tidigare diktatorn)

NIS har t o m en avdelning som på engelska heter just Psychological Operations.

.

År 2013 hade NIS avlyssningsskandal läckt mycket och blev tillräckligt besvärande, så NIS lät en relativt obetydlig kvinnlig NIS-agent ta på sej skulden. NIS-agenten placerade bakom en stor vit pappskärm för att dölja hennes agentidentitet och hon erkände "sina" brott. (ARIRANG NEWS 2 min)

Det har sedan framkommit att NIS ägnade sej åt omfattande hackning av sydkoreaners email, sökte av deras mobiler och sökte igenom deras datorer. Hackerverktygen hade NIS köpt från det italienska (!) företaget Hacking Team, som är ett NATO-frontföretag med endast 40 anställda. Miljontals sydkoreaner kan ha utsatts för massövervakning.

Italienska Hacking Team har sålt hackerverktyg, trojaner, "säkerhetslösningar" och datavirus till mer än 80 nationella säkerhetstjänster. Många av länderna har tveksam eller obetydlig demokrati, se wikipedialänken. (wiki)

Hacking Team mest verkar vara ett fasadföretag med liten teknisk förmåga, är det troligt att dom flesta trojan- och hackervertygen slussats via Pentagon från NSA, DARPA och CIA.

Sidonotering: När det framkom att svenskars patientdata lagrades på osäkra servrar på Irland, visade det sej att även svenska myndigheter och storföretag handlat "tjänster" och "lösningar" av italienska Hacking Team.

.

Dagen före falsk flagga Sewol bad president Park Geun-hye om ursäkt för att NIS fabricerat påhittat bevismaterial för "Nordkoreanskt" spioneri. (ARIRANG
1 min)

.

I januari 2015 avslöjades ännu ett fall av fabricerat bevismaterial. NIS hade sparkat, förhört och i största allmänhet misshandlat en oskyldig kvinna i
6 månader tills hon erkände anklagelserna om "nordkoreanskt" spioneri. NIS bevismaterial som sas komma från Nordkorea, visade sej vara fabricerat bevismaterial, fotografierna var från Kina och domstolen frikände. (kort dokumentär från newstapa 11 min)

.

I juli 2015 hittades en NIS-agent mördad i sin bil. Det är troligt att NIS-agenten funderade på att visselblåsa eller gola om NIS manipulering av presidentvalet 2012.

I fickan på den mördade NIS-agenten hittades ett "självmordsbrev" som NIS ansåg att agenten själv skrivit, där den mördade agenten uppgav att NIS inte ägnade sej åt olaglig massövervakning av sydkoreaner och att NIS inte manipulerat presidentvalet 2012.

"Självmordsbrevet" hölls upp till allmän beskådan för att bekräfta NIS "oskuld". (YTN NEWS 1 min)

.

Listan kan göras längre med mer tortyr, mer manipulering av media och diverse olagliga metoder som NIS ägnar sej åt. Jag stopper här för tillfället och lämnar ordet till andra.

Huygens
2017-03-28, 20:53
#1

Det blir nästan omöjligt att fortsätta skriva om Sewol utan att förstå en smula mer om NIS, mer om president Park och den politiska situation som resulterade i president Parks avsättning år 2017. Och samtidigt finns det många vita fläckar på den politiska kartan som jag ej begriper.

Rätta mej gärna där jag har gått fel. Detta är vad jag funnit om NIS:

.

Jag hittade följande dokumentär som beskriver hur det upptäcktes att NIS manipulerade presidentvalet 2012. Det som ter sej aningen underligt är att NIS metoder verkar så primitiva och klumpiga. Dokumentären är på koreanska, men engelska undertexter kan slås på med CC-ikonen: (YT/newstapa, 15 min)

Även värt att se är detta privat sammanställda videoklipp på koreanska med engelsk text om NIS-skandalen och president Park. Videoklippet visar också hur sydkoreansk media ägs av företrädare som har nära samarbete med den styrande regeringen. (YT/Moon Hyewon, 5 min)
.

NIS-skandalen börjar (?) med att oppositionspartiet lyckats fånga upp (?) en IP-adress från en kvinnlig NIS-agent som trollade på nätet. Hon eller annan personal i NIS ansågs ha skrivit hundratals smädande inlägg om motkandidaten Moon Jae-In i presidentvalet och hyllat Park Geun-Hyes kandidatur till skyarna.

Antagligen fick någon (?) tag på NIS-agentens IP-adress (och fysiska adress) och sände ett enormt mediauppbåd och en polisstyrka till lägenheten där NIS-agenten bodde. Hon vägrade lyda polisens befallning att öppna dörren och hon kom inte ut ur sin lägenhet på två dagar (43 timmar?). Till slut öppnade hon och släppte in polisen. Ett ovanligt fall där Sydkoreansk polis använde silkeshandskarna och bara snällt stod och väntade.

NIS-agenten hade då haft tid att kommunicera med sina chefer och hon hade troligen också hunnit radera vital information från sin dator och mobiltelefon.

Och nu kommer den skruvade delen. Informationen om den kvinnliga NIS-agentens bostad kan ha läckts av - NIS. Genom att läcka ut informationen, fick NIS en utmärkt möjlighet att testa om det ramverk av hårt kontrollerade mediaorganisationer, lydiga poliser, lojala åklagare och korrupta politiker hållit vatten. Bakgrunden är att dom osynliga makthavare som styr NIS och styr Park Geun-hye, troligen även kontrollerar motkandidaten Moon Jae-In.

Vilket betyder att det gjorde inget för dom dolda makthavarna ifall Park Geun-hye inte blev president, då makthavarna ändå hade kontroll över sin andra kandidat; Moon Jae-In.

Ser man NIS-skandalen ur det skenet, ter sej en del knasiga händelser i sammanhanget plötsligt begripliga.

.

Och det tråkiga i presidentvalet är att motkandidaten Jae-In gav ett dåligt intryck med tveksamt förtroende när jag såg honom i ett nyhetsinslag. Sydkorea ställdes troligen inför valet mellan två ganska dåliga presidentkandidater år 2012.

.

Efter att den kvinnliga NIS-agenten avslöjats som internettroll förnekade NIS först trollandet till förmån för Park och smädelsen av Jae-In. Därefter erkände NIS nättrollandet, men NIS gick också ut med en dementi och hävdade att NIS bara trollade på nätet i form av en psyop, psykologisk krigföring mot Nordkorea och inte i syfte att hjälpa presidentkandidaten Park. Även lokalpolisen hjälpte NIS, genom att tre dagar före valet fria NIS-agenten från inblandning i olaglig påverkan på Sydkoreas presidentval år 2012.

Men något måste ha hänt på vägen. 40 dagar efter valet ändrade lokalpolisen sej överraskande och sa plötsligt att polisen upptäckt att NIS postat 100-tals inlägg med syfte att påverka presidentvalet till Parks fördel. NIS tog tydligen illa vara och lokalpolisens chefsutredare fick lämna polisutredning, då alltför mycket avslöjats om NIS manipulering av presidentvalet 2012.

Därefter tystades ärendet ner.

Locket las på.

I efterhand har det visat sej att 4-6 % av dom sydkoreanska väljarna röstade på Park Geun-hye, enbart pga polisens initiala (felaktiga) uttalande.

.

Majoriteten av traditionell sydkoreansk (delvis statskontrollerad) media accepterade tyst polisens och NIS mörkläggning, men mediasajten Newstapa gick mot strömmen och började undersöka valmanipulationen 4 månader efter att president Park vunnit valet.

Newstapa upptäckte ganska snart att NIS skickat ut tusentals meddelanden från 65 Twitterkonton till stöd för Park och som smutskastade motkandidaten Jae-In. NIS twittermeddelanden använde halvnakna foton på vältränade män och kvinnor för att locka till sej läsare.

När Newstapa grävde djupare, hittade journalisterna över 660 NIS-konton på Twitter som spred olika typer av propaganda, dels som stöd för Park och även för att kritisera Nordkorea.

.

Newstapa fick också tag på ett NIS-dokument som troligen läckts av en visselblåsare/NIS-anställd, som visade att NIS-chefen Won Sei-Hoon (eller Won Se-Hun, Won Se-Hoon) gav olagliga skriftliga instruktioner till avdelningschefer på NIS för att påverka Sydkoreas allmänna opinion i politisk riktning. (wiki)

NIS-chefen Won Sei-Hoons dokument var högst detaljerat och angav vilken roll NIS skulle utnyttja i syfte att påverka politiken och påverka presidentvalet i Sydkorea.

NIS-chefen Won Sei-Hoon skrev även i NIS-dokumentet att politiskt oppositionella skulle stämplas som "nordkoreanska aktivister" och motarbetas med en rad mer eller mindre olagliga metoder. NIS-agenterna skulle även föra fram åsikter (!) som var kärnkraftsvänliga. En viktig målsättning var att "stärka" den yngre generationens lojalitet med den styrande regeringen. Det verkar som om delar av NIS-dokumentet sträcker sej tillbaka till år 2005.

Sydkoreansk lag fastställer att det är förbjudet för NIS att blanda sej i politik och förbjudet för NIS att ägna sej åt eller påverka Sydkoreas politik.

NIS-agenterna faktakollade inte NIS-chefens påståenden, varvid identiska faktafel fortplantade sej i alla dom trollade twitterkontona. Enligt Newstapa hade minst
280 000 tweets gjorts av NIS-agenter för att påverka allmänheten och manipulera befolkningens åsikter.

NIS använde sej av ca 10 olika arbetsgrupper med NIS-agenter som spred politiska meddelanden. Ett antal twitter-botar såg sedan till att meddelanden spreds ytterliggare.

Newstapa vände sej återkommande gånger till sydkoreansk åklagarmyndighet som var högst motvilliga till att undersöka NIS trollfabrik. Men slutligen startade en utredning och åklagarmyndigheten kunde identifiera 70 sydkoreaner som var NIS-agenterna bakom trollkontona.

.

Förutom NIS-chefen Won Sei-Hoon, upptäckte åklagarmyndigheten att även "metropol"-polischefen Kim Yong-Pan ägnat sej åt att mörklägga utredningar och dribbla bort utredningsmaterial. Av misstag sparades en intern generande övervakningsfilm från poliskontoret hos "metropol"-polisen, som visar med ljud och bild hur enskilda poliser raderar och förvanskar utredningsmaterial i NIS-skandalen. Videofilmen hamnade sedan i händerna på åklagarmyndigheten och av rädsla för att den skulle läckas till media, beslöt åklagarna att publicera videofilmen med bifogade kommentarer.

Det låter fint, när en av dom kontorsarbetande poliserna på videofilmen med darrande röst säger: "Om det här kommer ut är vi döda. Vi är alla döda."

Ja, den polisen hade tydligen proportionerna klara.

.

Förutom Newstapa, verkar den resterande traditionella sydkoreanska median ha rapporterat halvhjärtat om NIS-skandalen.

Kanske pga hot, kanske pga något annat - efter 6 månaders utredning avgick plötsligt chefsåklagaren som utredde NIS, som utredde Won Sei-Hoons och Kim Yong-Pans olika lagbrott. President Park hotade också med att låta sydkoreanska justitiedepartementet "undersöka" chefsåklagaren. Parklojal media angrep chefsåklagarens privatliv, för att han hade en "oäkta" son med en kvinna vid sidan av.

Chefsåklagaren avgick kanske för att överleva?

Chefsåklagaren och övriga åklagare i utredningen av NIS-skandalen blev till slut alla avlägsnade från utredningen av Justitiedepartementet. Samtliga åklagare i utredningen av NIS-skandalen har sedan fått lämna Seoul och har fått nya arbetsplatser långt ute på landsbygden. Utredningen av NIS-skandalen står stilla sedan år 2014.

.

Som mindre notering drar jag mej till minnes en svensk dokumentär för några år sedan där det sas att gränserna mellan rysk maffia, ryska oligarker och rysk säkerhetstjänst var utsuddade.

På liknanden sätt kan gränserna ha suddats ut mellan kriminell, industriell och säkerhetsmässig verksamhet i Sydkorea. I januari 2014 fick överraskande den då fd NIS-chefen Won Sei-Hoon (eller Won Se-Hun, Won Se-Hoon) två års fängelse för tagande av muta, ca 1,2 miljoner kr av en byggföretagare. (YT/ARIRANG, 2 min)

NIS-chefen Sei-Hoon hade sett till att utnyttja sina politiska kanaler för att garantera byggföretagaren ett lönande byggkontrakt. Frågan är vem som avslöjat NIS-chefen Won Sei-Hoon? Något straff för NIS-skandalen och manipulering av allmänheten i strid med sydkoreansk lag, fick dock inte NIS-chefen Sei-Hoon.

Byggföretaget försattes i konkurs. Mycket av mutverksamheten gjordes åren 2009 - 2010.

Ett rimligt antagande är att NIS-chefen kontrolleras av några av dom rikaste sydkoreanska industrifamiljerna och när Sei-Hoon tog emot en mindre muta från en obetydlig byggföretagare, överskred Sei-Hoon troligen en osynlig gräns inför sina osynliga herrar i den djupa staten, Sydkoreas dolda permanenta skuggregering. Min gissning är att Sydkoreas rikaste ledare kräver obrottslig lojalitet och en NIS-chef som pysslar med små mutaffärer på egen hand, ses nog som en säkerhetsrisk.

NIS-chefen slapp lindrigt undan då tagande av muta kan ge livstids fängelse i Sydkorea. Vi får se vilka domar som faller mot fd president Park och "kristna" shamanen Soon-Sil, båda är misstänkta för att ha fifflat i miljardklassen.

.

I november 2013 visade det sej att Japan hade olagliga spioner som troligen samarbetade med NIS för att bl a spionera på Nordkorea och kanske hålla koll på japanska medborgare. Förekomsten av japanska spioner utomlands, utanför Japan, är i strid med japansk lag och är även i strid med sydkoreansk lag då inga sådana avtal godkänts av Sydkoreas riksdag. Det är förbjudet för japanska spioner stationerade i Sydkorea att samla känslig underrättelseinformation som sedan förs till Japan. (YT/ARIRANG, 2 min)

Av någon konstig anledning hade Japan även spioner som i strid mot Japans lag, samlade information i Polen och Ryssland.

.

Det bekymmersamma i sammanhanget är även NIS telefonavlyssning av oppositionspartiets företrädare, samt dator- och mobilintrång, se #0. Det är lätt för en säkerhetstjänst som NIS att få hålhakar på enskilda politiker om hela privatlivet ligger öppet för säkerhetsagenterna. Det är högst troligt att sydkoreanska politiker är lika rädda för NIS, som vad brittiska toppolitiker fruktar MI5.

Sydkoreansk rikemannakontrollerad media manipulerar sedan allmänheten och mörkar vad som verkligen sker.

Och när så behövs, mördar NIS oönskade personer, såsom NIS-agenten som hittades mördad i sin bil med ett "självmordsbrev", som "frikände" NIS från massövervakning av sydkoreansk allmänhet med hackerverktyg sålda av italienska Hacking Team (se #0). (YT/PressTV, 3 min)

.

Även värt att se om NIS-skandalen, men kräver lite mer tid, är dokumentären Dictatorship 1.9, 27 min. Dictatorship 1.9 tar upp paralleller med fuskvalet i Sydkorea år 1960, när kriminella tillsammans med säkerhetsmän misshandlade valarbetare och på många olika sätt manipulerade valet. Dokumentären drar även parallellerna till Watergateskandalen och president Nixon. Watergate är i mina ögon en artificiell skandal skapad av makterna som styrde CIA, då det var säkerhetspersonal som gjorde avslöjandet. Troligen hade Nixon opponerat sej på ena eller andra viset mot USAs dåvarande skuggregering och den mer lättmanipulerade Gerald Ford tog över som president efter Nixon.

Min gissning är att Park Geun-hye fick stöd av dom dolda ledarna för att hon var mer foglig än motkandidaten, men det är svårt att veta. Dictatorship 1.9 pekar på att många av dom nya "demokratiska" partierna på 1980-talet, hämtade sina frontfigurer från tiden under diktatur. Ingen av dom fd diktaturledarna straffades någonsin för sina brott mot det sydkoreanska folket och många fd diktaturledare fick platser i sydkoreansk riksdag. Det gamla ledarskapet flödade in i dom nya partierna åt både höger och vänster.

Dictatorship 1.9 ger en mörk bild av Sydkorea med historierevisioner, hårt kontrollerade media, massövervakning av den sydkoreanska allmänheten, cyberattacker mot vissa organisationer, marginalisering av konstärer, artister och författare med avvikande åsikter samt successiv errosion av demokratin.

NIS trollfabrik ägnade sej även åt att uppmana folket skänka pengar till Parks presidentvalskampanj. Dictatorship 1.9 nämner att NIS spridit 22 miljoner meddelanden över internet sedan början av 2000-talet fram till slutet av 2013, för olika psyop-ändamål, attackera Nordkorea mm.

Dictatorship 1.9 anger även antalet NIS-agenter som ägnar sej åt psyop till att vara 74 personer och uppgiften kommer från Sydkoreansk åklagarmyndighet. Även delar av det besvärande videoklippet från poliskontoret visas i dokumentären. Dessutom framkom det att mer än 30 internetbaserade mediaföretag erhöll fabricerade nyhetsartiklar från NIS, som sedan presenterade för sydkoreansk allmänhet som sanna fakta.

Den senare halvan av dokumentären tar hastigt upp detaljer som rör sydkoreanska politiska skandaler som jag inte har en aning om vad det är för något. Berätta gärna, den som vet.

En åklagare i utredningen av NIS-skandalen, som med giltiga domstolsordrar arresterade tre NIS-agenter fick sparken dagen efteråt och NIS-agenterna släpptes. Så uselt fungerade rättvisan.

.

Ett intressanta påstående i dokumentären är att NIS har ökat sin verksamhet efter 2012 med att skicka ut politiskt manipulerande twittermeddelanden via botar och president Park fattade dessutom ett (delvis offentligt) beslut att NIS skulle öka sin verksamhet med mera psyop.

,

Sydkoreanska militärens cyberkrigförare erhöll träning av NIS-agenter. Relativt lite är känt om militärens psyop och cyberkrigföring, men ingen blir förvånad om den är minst i samma skala som NIS egen. Sydkoreansk militär får dock inte utredas av civila åklagare utan utreds av - militären själva.

Vem är det som styr militären?

.

Troligen har jag bara hittat småbitar som visar toppen av ett isberg. Exakt vad detta innebär för den enskilde i Sydkorea är en bra fråga. Och varför är det så här?

Cireea
2017-03-29, 01:46
#2

Ouch, mycket att läsa och mycket att ta in. 🤦‍♂️ Finns det ingen kortare sammanfattning? 😂


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-03-29, 09:06
#3

En sammanfattning är svår och tappar detaljer. Lite skissartat:

.

Sydkorea styrs av ekonomiska och politiska ledare ovanför sydkoreansk riksdag och ovanför sydkoreansk regering. Ledarna kontrollerar även 90 % av Sydkoreas media.

Ledarna manipulerar Sydkorea med hjälp av NIS och genom Sydkoreas Justitiedepartement samt via media.

NIS, Justitiedepartementet, media.

.

NIS utför ekonomisk, politisk och integritetskränkande brottslighet genom mutor, olaglig manipulering av information på internet, fabricering av nyheter till media och olaga massövervakning/-avlyssning av miljontals sydkoreaner via deras mobiltelefoner och datorer.

Delar av NIS aktiviteter är underliga och obegripliga, sänkningen av Sewol är en sådan händelse.

.

Justitiedepartementet stoppar alla underlydande myndigheter som undersöker eller avslöjar NIS brottslighet, genom att tjänstemännen förödmjukas, omplaceras, hotas, degraderas, lyfts ur utredningarna och i vissa fall angrips offentligt genom personlig smutskastning i sydkoreansk media.

Poliser och åklagare råkar illa ut.

.

Även oppositionspartierna måste vara kontrollerade av samma ledare ovanför riksdagsnivå, då oppositionspartierna svarat blekt och tafat på NIS kriminella aktiviteter över dom sista 10 åren.

Huygens
2017-06-19, 21:47
#4

President Moon Jae-In har idag (2017-06-19) förmått NIS att tillsätta en oberoende kommitte som ska utreda NIS roll under presidentvalfusket år 2012. Kommitten består delvis (helt?) av - NIS. Ja, NIS ska utreda NIS. Korea Herald

NIS chef Suh Hoon säger att han redan tagit det första steget att reformera NIS. Från den 1:e juni kommer NIS inte längre att spionera på regeringen, riksdagsledamöter, journalister och nationella föreningar.

Tro på det.

Målsättningen är att återför folket förtroende, säger NIS-chefen Suh Hoon.

Cireea
2017-06-20, 04:31
#5

#4 Låter väl inte helt fel med att reformera NIS.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-07-06, 09:14
#6

President Moon Jae-Ins fru Kim Jung-Sook (wiki) besökte i Berlin, graven till kompositören Yun Isang (wiki), som kidnappades år 1967 i Västberlin av NIS/KCIA m h a västtysk säkerhetstjänst. (YT/ARIRANG, uppläsare: Mark Broome, 2017-07-05, 2 min)

Yun Isang fördes först till Bonn och därefter till Sydkorea av NIS/KCIA. Yun torterades, tvingades erkänna spioneri och dömdes till döden för förräderi, under den tid då diktaturen fortfarande hade makten. Beviset för att Yun var en förrädare var att han hade besökt Nordkorea år 1963.

Yun Isang benådades år 1969 och frigavs till Västtyskland där han dog år 1995.

År 2006 erkände Sydkoreas regering att anklagelserna och bevisen mot Yun Isang från NIS/KCIA var fabricerade och att Yun blev oskyldigt dömd (som 1000-tals andra vid den tiden).

Cireea
2017-07-06, 13:02
#7

Usch 😕 Fruktansvärt med så många oskyldiga som blivit dömda för brott de inte har begått.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-07-25, 13:21
#8

Förr-förra presidenten Lee Myung-Bak är föremål för en undersökning som rör koordinering av NIS aktiviteter som resulterade i att president Park Geun-hye kunde fuska till sej valsegern i presidentvalet år 2012.

Lee Myung-Bak och Park Geun-hye är medlemmar av samma parti, det dåvarande Saenuri, nuvarande Frihetspartiet.

.

Bevismaterialet kommer tydligen (?) från Blå Huset, via riksdagsledamot Hong Ihk-Pyo i president Moon Jae-Ins Demokratiska Partiet.

Bevismaterialet, 700 dokument om NIS, sändes ursprungligen från personal i Blå Huset till Åklagarmyndigheten redan år 2012, men Åklagarmyndigheten skickade tillbaka bevismaterialet till Blå Huset år 2014, utan åtgärd. Flera åklagare omplacerades eller skrämdes till tystnad av Justitiedepartementet eller av president Parks administration.

.

Tydligen pågår en rättegång mot fd NIS-chefen Woon Sei-Hoon och bevismaterialet, dom 700 NIS-dokumenten, skickades in på måndagen, under pågående rättegång mot Sei-Hoon. Korea Times, 2017-07-25

Jag vet ej vad Sei-Hoon står åtalad för denna gång, men i domen år 2014, dömdes NIS-chefen Sei-Hoon till fängelse (se #1) för tagande av muta.

Det anses att NIS olagliga aktiviteter för att undergräva Moon Jae-Ins kandidatur år 2012 och valfusk för att hjälpa Park Geun-hye, bara kunde utföras på uppdrag av dåvarande president Lee Myung-Bak.

NIS gav även olagligt ekonomiskt stöd till extremgrupper som demonstrerade och orsakade oroligheter mot Jae-In. Enligt koreansk lag får NIS inte ta politisk ställning och får inte hjälpa politiska grupper, vilket skedde åtminstone under åren 2012 - 2016.

Bevismaterialet visar även att NIS-chefen beordrade sin säkerhetspersonal att förbjuda journalister och förbjuda media att publicera artiklar som kunde vara negativa på president Park.

NIS-chefen Woon Sei-Hoon beordrade även sina säkerhetsmän att verka för att stänga ner mediabyråer som publicerade regeringskritiska artiklar.

.

President Parks parti, Frihetspartiet protesterar mot leveransen av dom 700 NIS-dokumenten till rättegången och säger att Demokratiska Partiet kan vara på väg att ägna sej åt "hämnd", vilket skulle "skruva tillbaka klockan" för Sydkorea.

.

Delar av fd president Parks parti, Frihetspartiet har dessutom rest personliga åtal mot president Moon Jae-Ins nya ministrar för att Blå Huset kontinuerligt senaste veckan släppt äldre dokument som bevismaterial till den pågående rättegången (tråd) mot fd president Park. Korea Herald, 2017-07-24

Cireea
2017-07-26, 02:15
#9

Nu händer det mycket känner jag 🤔


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-08-04, 10:34
#10

Gunhamdos (Hashima) förstadagsbiobesöksrekord varade bara lite över en vecka.

Ett nytt förstadagsbiobesöksrekord på över 1 miljon tittare, har slagits av filmen "En Taxiförare", Taeksi Unjeonsa (spoilervarning -> wiki), som handlar om Gwangjumassakern (se #0), där regeringsbeordrade militärtrupper dödade och skadade 1000-tals (10 000-tals?) demonstranter. 100-tals modiga taxiförare fungerade som ambulanstransport, körde in och hämtade ut skadeskjutna demonstranter, men blev också själva ihjälskjutna av militären eller misshandlades svårt av soldaterna.

Det dåvarande NIS medverkade till att koordinera militärens aktioner och övervakade telefonkommunikation för att identifiera ledande demonstranter och allmänhetens aktioner.

Filmen En Taxiförare är mer trogen den historiska handlingen kring Gwangjumassakern än vad Gunhamdo är kring händelserna på Hashima. Jag nämner inget om handlingen för den som vill se En Taxiförare och säger bara att mitt intryck från korta klipp på nätet, ger en känsla av en väldigt gedigen och grundligt gjord film.

Många demonstranter arresterades och torterades av säkerhetsmän från NIS.

Det är lite underligt att En Taxiförare inte fått lika mycket uppmärksamhet i media som Gunhamdo. Jag hittade inte en enda engelskspråkig nyhetartikel i Korea Times som nämner En Taxiförare.

spoilervarning -> (YT/ARIRANG, 2017-08-03, 2 min)

.

NIS erkänner nu efter en "internutredning" att 30 NIS-avdelningar samverkade under presidentvalet år 2012 för att hjälpa president Park Geun-hye att fuska till sej valsegern, genom att sprida ut Fake News, desinformation, smutskastning, och lögner på internet om motkandidaten Moon Jae-In. Korea Herald, 2017-08-04

Säkerhetsmän från NIS utsatte nyhetsbyråer och journalister för hotfulla påtryckningar i syfte att få media att skriva negativt om Jae-In och dölja negativa artiklar om Park Geun-hye.

Det skulle vara väldigt bra om Jae-In tillsatte en undersökning om NIS aktiviteter i samband med falsk flagga Sewol.

NIS-chefen Won Sei-Hoon står just nu åtalad i en rättegång om smutskastningskampanjen under valåret 2012. Det är högst troligt att dåvarande presidenten Lee Myung-Bak var bakom organisationen att smutskasta Jae-In och sprida desinformation på internet i form av miljontals sk "tweets" producerade av automatiska botar kontrollerade av NIS.

Tydligen fungerade NIS kampanj, för Park Geun-hye (numera åtalad) blev vald till president i december 2012, varefter hon godkände genomförandet av falsk flagga Sewol och bedrev omfattande korruption, troligen i miljardklassen.

Massvis av NIS datafiler raderades på order av Sei-Hoon, men utredarna lyckades återställa en del filer och kunde därmed avslöja en del av sammansvärjningen.

Huygens
2017-08-04, 20:04
#11

Jag hittade inte denna detalj i Korea Herald, så jag länkar till DailyMail istället. Tydligen har handläggare på NIS erkänt att NIS manipulerade presidentvalet under två års tid, mellan 2010 - 2012, genom "cyberkrigföring". DailyMail/AFP, 2017-08-04

NIS ägnade sej åt två års metodisk manipulering, för att påverka allmän opinion.

Säkerhetsmän från NIS brännmärkte kritiker mot regering, som "Nordkoreanska agenter" via 1000-tals trollkonton på internet, vilket stärkte Park Geun-Hyes position och möjliggjorde att hon genom valfusk kunde erhålla presidentposten i december 2012.

Huygens
2017-08-08, 11:23
#12

En artikel om Gwangjumassakern. Tydligen reagerade soldaterna med att dom "måste lyda order" när dom kommenderades att skjuta ihjäl gymnasieelever som försökte hjälpa undan skadeskjutna demonstranter till sjukhus. Det gjorde att sjukhusen efter hand också fylldes med döda gymnasieelever, dokumenterat med kamera på sjukhusen av den amerikanske missionären Charles Betts Huntley. Korea Times, 2017-07-18

Cireea
2017-08-08, 19:41
#13

Nej men fy 😕


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-08-09, 13:24
#14

Enligt den nu aktiva reformkommitten för NIS, använde NIS över 3500 säkerhetsagenter som "cyberkrigare" inför presidentvalet år 2012. Många av "cyberkrigarna" var civila som anställdes i rollerna av internettroll och sysslade inte (?) med NIS övriga säkerhetsarbete. Korea Herald, 2017-09-08

Som jag nämnt tidigare, får NIS enligt lag inte agera politiskt och måste hålla sej politiskt neutral.

Cireea
2017-08-10, 00:17
#15

Hmm okej, varför hade de dessa "krigare" om de nu ska vara neutral?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-08-14, 10:47
#16

Ja, kanske får vi reda på det, då Seouls Åklagarmyndighet återöppnar den nedlagda utredningen mot NIS för inblandning i valfusket år 2012. Korea Times, 2017-08-14

Frihetspartiet (fd president Parks) säger att utredningen mot NIS bör förbli nedlagd då den bara är motiverad av politiskt pladder.

Cireea
2017-08-15, 00:49
#17

Bra att de åter öppnat utredningen!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-08-24, 10:58
#18

Militärens massaker av demonstranter i Gwangju år 1980 kommer att utredas av…. militären.

.

Moon Jae-In har beordrat en utredning av militären i Gwangjumassakern, se #0. Jae-In vill ha reda på två saker.

Dels vill Jae-In veta om det är korrekt att militärhelikoptrar flög in över demonstrationstågen och om militärhelikoptrarna använde maskingevär för att meja ner demonstranter. Dels vill Jae-In veta om militären fått i arbetsuppgift att förbereda stridsflyg för attacker mot civilbefolkningen inför Gwangjumassakern. (YT/ARIRANG, 2017-08-23, 1 min)

Det vore bra om även NIS aktiviteter med arrresteringar och riktade attacker mot civila utreddes på samma gång.

Cireea
2017-08-24, 17:22
#19

Dumt dumt dumt.. militären borde inte få utreda massakern som utfördes av militären. Det är helt ologiskt! 

--

Vad är tanken med denna utredning. Vad ska den ge? 
Varför har man inte undersökt saken tidigare?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-08-24, 21:39
#20

Det kan finnas flera skäl till att Moon Jae-In vill låta militären utreda den egna massakern på civilbefolkningen.

En del av skälen är rent politiska. Andra skäl kan vara av rättstänkande art.

.

Om vi ser på fd president Park Geun-Hyes väljarbas, var konstigt nog pensionärer och väljare i övre medeläldern, president Parks största stödtrupp, trots att hon själv haft stark koppling till diktaturen under 1970-talet. President Park var under några år landets unga sk "first lady" (inlägg) efter att hennes mor mördats på direktsänd (?) TV (vilket är en mycket tveksam och mystisk historia, som jag hoppas få ihop material till, i ett eget inlägg vid senare tillfälle).

President Park och hennes konservativa parti Saenuri (nuvarande konservativa Frihetspartiet) presenterade dessutom långtgående planer åren 2014 - 2016 på att mörka Gwangjumassakern och tvinga grund- och gymnasieskolorna att använda regeringsproducerade läroböcker med "rätt" (revisionistisk) historieskrivning, som skönmålade myndigheternas agerande under Gwangjumassakern.

Park Geun-hye var troligen själv inte inblandad i besluten kring Gwangjumassakern, då hennes far, diktator Park Chung-Hee mördats redan 1979 och Park Geun-hye därmed upphörde att ha politisk roll som "first lady". Men Park Geun-hye har (hade?) många politiska vänner som idag vill dölja och få allmänheten att glömma Gwangjumassakern.

Här måste man förstå Park Geun-Hyes väljarbas. Dom flesta som demonstrerade under Gwangjumassakern var i 20-, 30- och 40-årsåldern. En person som var 30 år 1980, då massakern genomfördes, är idag 67 år gammal. En så gammal person är en väljare som troligen röstat på Park Geun-hye i presidentvalet 2012 och valt att inte rösta på Moon Jae-In.

.

Det innebär att Moon Jae-In har allt att vinna och litet att förlora om han ser till att sanningen om Gwangjumassakern vädras och kommer i dagens ljus.

Jae-Ins motståndare, Frihetspartiet har allt att förlora på att Gwangjumassakern belyses.

Det enda Jae-In kan förlora är militärens (och mäktiga chaebols) förtroende. Därför kan det vara viktigt att hålla ett visst förtroende från militären och därmed dom styrande chaebols som kontrollerar den Djupa Staten, genom att låta militären utreda sina egna våldsbrott. På samma gång visar dock Jae-In att han inte helt kommer låta NIS eller militären komma undan med t ex valfusk eller folkmord.

Genom att låta militären utreda sina egna brott, ger Jae-In militären möjlighet att dölja sådant som är alltför politiskt pinsamt eller som ännu inte har blivit offentligt och där mäktiga krafter vill att ohyggligheterna ska förbli dolda.

.

Vidare kan det vara idé för Jae-In att inte låta politiska motståndare "rentvå" diktator Chun Doo-Hwan (wiki) som beordrade och anses ansvarig för Gwangjumassakern.

Diktator Chun Doo-Hwan planerade att genomföra en liknande massaker mot dom stora befolkningsgrupper som demonstrerade under Juniupproret år 1987 (tråd). Men den folkliga resningen blev för stor och diktator Doo-Hwan drog tillbaka militären bara några timmar innan massakern skulle inledas. (wiki)

Troligen var det inte diktator Chun Doo-Hwan som fattade beslutet att ej inleda massakern år 1987, utan hans chefer, makthavarna inom den Djupa Staten, Sydkoreas permanenta hemliga skuggregering. Följden blev att diktator Chun Doo-Hwan utropade demokratireformer och utlyste demokratiska val.

I efterhand dömdes Chun Doo-Hwan till böter i miljardklassen och fick döds-/livstidsstraff för Gwangjumassakern, men benådades av president Kim Young-Sam, troligen efter påtryckningar från mäktiga chaebols. Den Djupa Staten belönar lydiga frontfigurer. Kort om rättegången och böterna: (inlägg) och (inlägg) samt (inlägg)

.

Det troligen en bra idé för Moon Jae-In att inte låta Frihetspartiet slinka undan för lätt med dom numera förkastade, skönmålande historieböckerna om Gwangjumassakern, diktator Park Chung-Hee (wiki) och där ingår att inte låta diktator Chun Doo-Hwan glorifieras av sentida historieskrivare. Diktator Chun Doo-Hwans riksdagsparti omvandlades senare till president Parks Saenuri, som är dagens Frihetsparti (i opposition till Moon Jae-In).

Varje sanning som grävs upp om Gwangjumassakern gör det svårare för Frihetspartiet och dess politiska företrädare att försvara skönmålningen av myndigheternas brott mot koreansk allmänhet.

Den militära utredningen av Gwangjumassakern kan vara ett sätt för Jae-In att säga till alla konservativt röstande pensionärer, se här, ni röstade på politiker som har koppling till Gwangjumassakerns diktatur och som vill dölja existensen av massakerns inträffande. Här gräver jag upp sanningen. Tänk er för nästa gång ni röstar på en Gwangjuförnekande/-skönmålande presidentkandidat.

.

Samtidigt är inget helt enkelt eller helt rent i sydkoreansk politik. Vissa sentida riksdagsledamöter hade suttit som politiska fångar under diktaturen, men har ändå i efterhand samarbetat med diktaturens politiker efter demokratireformen år 1987.

Tjänster och gentjänster.

Politiskt rävspel.

Chun Doo-Hwan benådades efter förslag från presidentrådgivaren Kim Dae-Jung, som Chun Doo-Hwan vid ett tidigare tillfälle, under diktaturen, dömt till döden.

Osannolikt.

.

Tidigare statsminister Han Myeong-Sook under åren 2006 - 2007 (wiki) släpptes ur fängelse igår, efter att ha suttit av två år på kåken för korruption. Hon förlorade sin riksdagsplats år 2015, när hon dömdes till fängelse för att ha tagit emot 7 miljoner kr och är idag 73 år gammal. Korea Herald, 2017-08-23

Precis som Moon Jae-In blev Han Myeong-Sook arresterad och fängslad av dåvarande NIS under diktaturtiden. Dom tillhör båda samma parti och Han Myeong-Sook var partiledare.

Inget är helt rent eller helt solklart.

Cireea
2017-08-25, 12:13
#21

Hmm, intressant det där med Parks mamma som blev mördad. Det måste jag nästan gräva i lite själv.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-08-25, 13:12
#22

Om du hittar något om händelsen, skriv gärna vad du hittat.

Jag har försökt bli klok på skjutningen i teatern av Parks mor, men dom flesta videoklipp/dokumentärer är på koreanska så jag förstår inte. Ser jag bara på bilderna får jag får dock samma känsla som vid dokumentärer om mordet på president John F Kennedy, att allt inte är rent.

Cireea
2017-08-25, 13:57
#23

Absolut, jag skriver om jag hittar något intressant! 🙂


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-08-30, 09:36
#24

NIS-chefen Won Sei-Hoon har dömts till 4 års fängelse för manipulering av presidentvalet år 2012 genom att utnyttja säkerhetstjänsten NIS personal, metoder och avancerade utrustning.

Jag måste säga att det är en extremt mild dom mot Won Sei-Hoon, med tanke på att NIS-chefen helt satte demokratin ur spel genom att ägna sej åt valfusk i sådan omfattning att president Park kunde fuska till sej presidentposten i 2012 års val. Korea Herald, 2017-08-30

En vanlig medborgare kan få 4 års fängelse enbart för att ha ägnat sej åt grovt förtal av en riksdagsledamot, så NIS-chefens långt grövre kriminella lagbrott borde gett ett mycket hårdare straff.

.

Något som jag inte kände till är att det fortfarande saknas 409 människor från Gwangjumassakern. Demonstranterna kan ha gripits och förts bort av soldater, vartefter NIS torterat och mördat demonstranterna. Korea Times, 2017-08-28

NIS och Militären vill inte kännas vid något ansvar för dom 409 saknade.

Cireea
2017-08-30, 13:54
#25

4 år var inte mycket 🤔


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-09-05, 10:12
#26

Olika avdelningar och kontor hos NIS har fått påhälsning dom senaste veckorna. Åklagarmyndigheten har utfört gryningsräder och beslagtagit datorer och dokument från NIS, vilket måste ses som exceptionellt för en spionorganisation.

Orsaken är att det kommit till Åklagarmyndighetens kännedom att NIS haft 30 avdelningar mellan åren 2009 -  2012 som jobbat på högtryck för att manipulera allmänheten att rösta på dåvarande presidentkandidaten Park Geun-hye, genom att påverka allmänheten på nätet och via sociala plattformar.

Åklagarmyndigheten har identifierat att NIS 30 avdelningarna/cybergrupper har haft 48 chefer på mellannivå som organiserat cybergrupperna för olaglig politisk påverkan.

Av dessa 48 mellanchefer har Åklagarmyndigheten begärt två pensionerade NIS-chefer arresterade för att förhindra att dom fd NIS-cheferna förstör bevis. Korea Herald, 2017-09-05

Det rör sej om två NIS-chefer som arbetat under den numera dömde NIS-chefen Won Sei-Hoon, som på uppdrag av Lee Myung-Bak hjälpte Park Geun-hye bli president genom valfusk.

.

Enligt min uppfattning är det också högst troligt att det delvis är samma NIS-cybergrupper som smutskastade och förföljde anhöriga till offren på Sewol. Anhöriga började höja sina röster för tillsättande av en utredning kring varför Sewol sänktes och tillsättande av en haverikommission, vilket president Park vägrade göra.

Huygens
2017-09-12, 23:15
#27

Allt fler tecken pekar i riktning mot att svartlistningen av kulturpersoner startade redan före regeringtiden under president Park Geun-hye. Se Sydkoreas kulturminister avgått (tråd).

NIS presenterade idag en äldre svartlistning av 82 kulturpersoner, som NIS i hemlighet suttit och tryckt på i strid mot gällande lagstiftning. Den äldre svartlistningen är mycket mindre än den lista med 10 000 kulturpersoner som svartlistades av regeringen under Park Geun-hye. Kulturpersonerna var markerade som regeringsfientliga och som vänstersympatisörer.

Den äldre svartlistningen med dom 82 kulturpersonerna verkar ha upprättats redan år 2009, vilket lägger ansvaret för svartlistningen på dåvarande president Lee Myung-Bak. Korea Herald, 2017-09-12

.

Skådespelerskan Kim Gyu-Ri var en av dom kulturpersonerna som fått sin karriär förstörd av president Lee Myung-Bak och president Park Geun-hye.

Skådespelerskan Kim Gyu-Ri säger: "Mina 10 senaste år har förstörts, när jag var i min vackra 30-årsålder. Insikten att mina hårt intjänade skattepengar använts till att döda mej karriärmässigt är tung att bära."

Frihetspartiets smutsiga och orena politik.

Skådespelerskan Kim Gyu-Ri var uttalad motståndare till president Lee Myung-Baks beslut att helt slopa importrestriktionerna på USA-biffkött, trots att risken för galnakosjukan inte adresserats fullständigt. Se det sk beef chaos (inlägg).

Flera av skådespelarna och regissörerna på den äldre svartlistningen säger att dom under många år misstänkt att regimen placerat dom på en svartlista, som hindrade kulturpersonerna från att få jobb och från att få kontrakt.

Det är dock ännu en öppen fråga ifall Lee Myung-Bak och hans fd ministrar kommer åtalas.

Cireea
2017-09-12, 23:36
#28

Herregud. Dessa svartlistor alltså. Man blir mörkrädd! 

Fruktansvärt.. stackars Gyu-Ri och alla dom som stått med på svartlistor. 😐


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-09-13, 13:00
#29

Åklagarmyndigheten släpper idag mer info om NIS valfusk. En grupp av cyberkrigare bestod av 150 pensionerade NIS-agenter, som kallades tillbaka till NIS enbart i syfte att arbeta åt NIS för att manipulera presidentvalet år 2012. Korea Herald, 2017-09-13

Enligt koreansk lag ska NIS hålla sej politiskt neutral, får inte påverka politiska val och får inte ge fördelar till politiker.

NIS valfuskarbete blev så omfattande att gruppchefen för den 150 NIS-agenter starka gruppen var tvungen att utse två underchefer som kunde koordinera all valfuskmanipulering via internet. Gruppen var bara en av över 30 NIS-grupper med valfuskagenter.

NIS-agenten enbart känd under namnet "Roh" uppger att han skrev över 9000 inlägg på social media enbart i syfte att manipulera presidentvalet år 2012 till fördel för Park Geun-hye.

NIS Psyop-chef Min Byong-Joo erkände i förhör förra veckan att han organiserade valfuskmanipuleringen med dom 30 grupperna NIS-agenter för att åstadkomma valfuskmanipuleringen på order av NIS-chefen Won Sei-Hoon.

NIS-chefen Won Sei-Hoon slapp nyligen lindrigt undan med 4 års fängelse för valfusket år 2012, se #24.

Tydligen har även NIS Psyop-chef Min Byong-Joo tidigare fått någon slags villkorlig dom för valfusk, men det framgår inte hur långt straffet blev av nyhetsartikeln. Den nu pågående utredningen kan dock resultera i nytt åtal och ett domslut som ger ett längre och mera påtagligt fängelsestraff för NIS Psyop-chef Min Byong-Joo.

Psyop (wiki) = psykologisk krigföring (wiki)

Cireea
2017-09-13, 14:40
#30

Alltså NIS verkar ligga riktigt illa till. 😐


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-09-17, 20:16
#31

Åklagarmyndigheten har hittat NIS-dokument som är ca 10 år gamla och som pekar mot att NIS tog över skötseln av dom tre stora nyhetskanalerna MBC, KBS och YTN, i strid mot gällande lagstiftning. NIS verkar ha påverkat tillsättningen av TV-chefer och manipulerat nyhetsinnehållet på uppdrag av det styrande regeringspartiet med början åren 2008 - 2009.

Ett NIS-dokument har hittats som svartlistade TV-producenter och TV-chefer. Även mediafolk inom radio svartlistades eller omplacerades efter order av NIS, troligen på uppdrag av Lee Myung-Bak.

Åklagarmyndigheten undersöker också Lee Myung-Baks aktiekursmanipulation i LKe Bank och investmentbolaget BBK, som resulterade i att 5500 aktieägare förlorade stora summor pengar samt eventuellt lagstridiga beslut i relation till Fyra Floder.

Korea Herald
Korea Times

Cireea
2017-09-17, 20:21
#32

Vad ska man göra åt NIS egentligen? Det verkar som att dom ligger pissigt till på många håll. 😐 Kan man avsätta hela bunten?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-04, 23:05
#33

Att den typen av demokratihotande och olagliga aktiviteter med 1000-tals personer kunnat fortgå, utan att övriga samhällsfunktioner och rättsapparat reagerat, har troligen samband med manipulation från osynliga maktstrukturer minst två nivåer ovanför NIS-cheferna. Jag tror inte ens att toppskiktet i Saenuri (nuvarande Frihetspartiet) hade centralrollen, utan dom riktiga makthavarna, ordergivarna finns minst ett led högre upp, ovanför regeringsnivå.

Och dom NIS-agenter och -chefer som får fängelsestraff är antagligen bara frontfigurer, olycksfåglar som får bära hundhuvudet.

En rimlig gissning är att även Moon Jae-In påverkas av makthavare ovanför hans presidentskap. Men han kan troligen rättmätigt ta striden mot sådana frontfigurer som med olagliga metoder motarbetade demokratin under tidigare regeringar.

En väldigt viktig fråga är om Moon Jae-In verkligen vågar utreda varför färjan Sewol sjönk och vilken roll NIS hade. På något sätt måste det framgå tydligt i samhällets svar, att olagliga och direkt farliga aktiviteter av NIS-agenter resulterar i påföljder.

I alla fall, den utredning som granskar svartlistningen av 10 000 kulturpersoner under Park Geun-hye (tråd), har nu beslutat att utöka utredningen till att även inkludera den svartlistning som upprättades under Lee Myung-Bak med 82 personer svartlistade. Korea Herald, 2017-09-18

Troligen finns det fler personer än dom 82, som råkade illa ut under president Lee Myung-Bak, då utredningen fått anmälningar från ytterliggare personer som säger att dom utsattes för diskriminering och särbehandling redan under Myung-Baks tid, se även #27.

NIS-chefen Min Byong-Joo, ansvarig för att utföra psy-ops, har arresterats på order av åklagarmyndigheten. NIS-chefen Min Byong-Joo (psy-op-chef), står anklagad för mened och för förskingring/utbetalningar av flera miljoner kr till civilanställda som ägnade sej åt olaglig smutskastning och olaglig politisk propagande i NIS regim, mot dåvarande presidentkandidaten Moon Jae-In år 2012. Korea Herald, 2017-09-19 samt Korea Herald, 2017-09-21

Psy-op-chefen Min Byong-Jo erkänner att han drev cybergruppen vid den aktuella tiden, men nekar till att han hade kännedom om den omfattande politiska manipuleringen av presidentvalet år 2012.

Det rör sej även på annat håll.

Borgmästaren i Seoul, Park Won-Soon, började vidta åtgärder för två veckor sedan i syfte att stämma fd president Lee Myung-Bak för förtal och politisk smutskastning via NIS. Korea Times, 2017-09-19

Dom offentliggjorda NIS-dokumenten stämplar nämligen borgmästare Park Won-Soon som "vänstervriden" och som "Nordkoreasympatisör", vilket är en allvarlig anklagelse i det paranoida NIS-sammanhanget.

NIS sägs även ha utfört olaglig övervakning av borgmästare Park Won-Soon under åren 2008 - 2013. Won-Soons polisanmälan innehöll namnen på 10 NIS-chefer, förutom fd president Myung-Bak. Korea Times, 2017-09-20 samt Korea Herald, 2017-09-19

NIS-dokumenten visar även att 19 demonstrationer organiserats av NIS mot borgmästare Park Won-Soon under fasaden av att vara "konservativa demonstranter". Tydligen har Won-Soon gjort anmälan tidigare, både under president Myung-Bak och under president Park Geun-hye, men inga utredningar genomfördes. (YT/ARIRANG, 2017-09-20, 2 min)

Åklagarmyndigheten har nu börjat utreda Lee Myung-Bak för kriminell manipulation av NIS. En av dom första åtgärderna var att göra en gryningsräd mot en högernationalist som mottog ekonomisk ersättning från NIS i utbyte mot att driva politiska hatkampanjer mot den dåvarande oppositionen. Korea Herald, 2017-09-20

Åklagaren kommer även kalla den fd NIS-chefen Lee Jong-Myung till förhör om dennes ordergivande roll i dom olagliga cyberaktiviteterna under psy-op-chefen Min Byung-Joo.

Åklagarmyndigheten har nu inkluderat NIS svartlistning på dom 82 kulturpersonerna under Lee Myung-Bak, så jag har svårt att tro att han klarar sej undan utan åtal. Korea Herald, 0217-09-24

Dessutom har åklagarna utfärdat arresteringsorder på två av NIS psy-op-administratörer som endast anges under namnen "Seo" och "Yoo". Korea Times, 2017-09-21

Dom två NIS-adminstratörerna "Seo" och "Yoo" är tydligen ansvariga för att ha producerat och spridit fotomanipulerade bilder på skådespelare och  människorättsaktivister, som därmed framställts i dom fejkade fotona så att det ser ut som om dom utför sexaktiviteter med varandra.

Det intressanta i sammanhanget är att NIS-psy-op-chef Min Byung-Joo redan dömts till 30 månaders villkorligt fängelsestraff förra månaden. Om Byung-Joo får ännu en fällande dom, åkar han in i fängelset på riktigt. Artikeln namnger också flera kända kulturpersoner som kräver hårda domar mot dom ansvariga NIS-cheferna. Vi får se vad resultatet blir såsmåningom efter överklaganden om kanske ett år.

Åklagarmyndigheten tittar också på anklagelserna att Lee Myung-Bak hade en "vitlista" på kulturpersoner som gavs olika favörer och fördelaktiga ersättningar för att dom var positivt inställda till den dåvarande regeringen.

Även näst högste NIS-chefen Kim Joo-Sung gavs reseförbud och är intressant för åklagarmyndigheten. Joo-Sung kan även ha ägnat sej åt media- och kulturmanipulering tillsammans med Myung-Baks bror, Lee Sang-Deuk som var ordförande för konst- och skådespelscentret Sejong samt kulturgruppen KOLON.

NIS-chefen Kim Joo-Sung hade ingen erfarenhet alls av säkerhetsarbete och ingen erfarenhet alls av polisverksamhet när han blev landets näst högste NIS-chef i mars år 2008.

Korruptionen är djup i den här såsen.

Enskilda författare, artister och konstnärer har börjat gå samman och riktar egna polisanmälningar mot politiker och NIS-chefer. Troligen blir fd kulturminster Yu In-Chon och fd vice kulturminister Shin Jae-Min under fd president Myung-Bak också anmälda av en grupp artister. Korea Herald, 2017-09-25

Den numera fängelsedömda NIS-chefen Won Sei-Hoon kan räkna med flera tuffa förhör rörande nya anklagelser om valfuskmanipulering. Fotot på Sei-Hoon ser ut som från en skurkfilm på 1960-talet. Korea Herald, 2017-09-25

Mer än 15 åklagare tittar på anklagelserna mot tidigare NIS-chefer. Den tidigare NIS-chefen Shin Seung-Kyun kallades till förhör.  Korea Herald, 2017-09-26

Åklagarmyndigheten gjorde dessutom ännu en gryningsräd, denna gång mot två NIS-agenterna endast kända under namnen "Choo" och "Shin". Åklagarna beslagtog dokument, mobiler och datorer. Korea Times, 2017-09-25

NIS-agenterna "Choo" och "Shin" hade ursprungligen anställts för att granska främmande makters aktiviteter i Östasien, men under president Myung-Bak ändrades NIS-agenternas arbetsuppgift till att olagligt påverka inrikespolitiken, manipulera media och troligen utöva påtryckningar mot journalister.

Frihetspartiet (fd Saenuri) gjorde i förra veckan ett försök att slå tillbaka mot åklagarmyndigheten genom att kräva ett utredningen mot den döde (mördade?) fd president Roh Moo-Hyun, skulle återupptas. Korea Herald, 2017-09-26

Familjen till Roh Moo-Hyun har i sin tur upprättat en polisanmälan om förtal av avliden, då Frihetspartiets representant Chung Jin-Suk påstod att president Roh Moo-Hyun begick självmord efter ett gräl med sin fru. Korea Times, 2017-09-26

Chung Jin-Suk ska tydligen ha kommit med sitt påstående direkt efter (datum 2017-09-14) att åklagarmyndigheten började utreda NIS för att ha manipulerat och utövat påtryckning mot nationell nyhetsmedia under dom tidigare presidenterna Myung-Bak och Geun-Hye.

Anmälan inlämnades av Roh Geon-Ho, son till fd president Roh Moo-Hyun. Nuvarande president Moon Jae-In var personalchef och juridisk rådgivare åt dåvarande president Roh Moo-Hyun.

Lee Myung-Bak bröt till slut tystnaden och sa att åklagarmyndighetens utredningar enbart kommer att "skada nationella intressen" och att utredningarna kommer mynna ut i ingenting. Korea Herald, 2017-09-28

Samtidigt dras snaran åt runt en av Myung-Baks tidigare underlydande, fd försvarsminister Kim Kwan-Jin, som förbjudits lämna landet av åklagarmyndigheten. Korea Times, 2017-09-29 samt (YT/ARIRANG, 2017-09-27, 1 min)

Åklagarna utreder vilken roll Kwan-Jin och militären haft i valmanipuleringen år 2012. Tydligen har åklagarmyndigheten hittat dokument som visar att Kwan-Jin rapporterat till Myung-Bak om framgångarna med NIS cyberteams olagliga aktiviteter. Kwan-Jins namnteckning fanns på dom upphittade dokumenten.

Åklagarna har även kommit över ett telefonsamtal mellan NIS-chefen Ok Do-Kyung, ansvarig för cyberkrigföring och en NIS psy-op-chef Lee Tae-Hee som bekräftar valmanipulering via påverkan genom internet. Lee Tae-Hee fick senare 18 månaders fängelse, medan Do-Kyung slapp undan med villkorlig dom (år 2015? eller år 2017?).

Fd försvarsminister Kim Kwan-Jin är även misstänkt för inblandning i förskingring av miljoner eller miljarder kr i samband med tvivelaktiga affärer i flygteknikföretaget KAI (tråd).

Vi får se vart detta leder och det kommer bli en lång och plågsam rättshistoria. Media har dock inte skrivit så mycket senaste veckan.

Cireea
2017-10-04, 23:34
#34

Vilken jäkla NIS-Soppa det här är alltså.. 😐 Man får ju ont i huvudet.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-04, 23:56
#35

Jag funderar lite…

Moon Jae-In är ju advokat och har säkert gått i många år och funderat på hur han ska göra för att komma till rätta med missförhållandena inom NIS. Kan det vara så att när han väl fick kontroll över justitiedepartementet, kunde dom juridiska förvaltningscheferna inte längre plocka bort åklagare från utredningarna och kunde inte längre omplacera åklagarna till landsbygden när dom blev "obekväma"?

Kanske Jae-In t o m lyckats handplocka åklagare som behandlats orättfärdigt av Myung-Bak och av Park Geun-hye? Jag tror mej med viss säkerhet kunna säga att sådana tidigare orättfärdigt behandlade åklagare, idag är väldigt högt motiverade att genomföra pågående NIS-utredningar med bästa möjliga resultat.

Cireea
2017-10-05, 00:04
#36

#35 Bra tankar där.. det är inte helt omöjligt att du är inne på rätt spår.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-05, 14:04
#37

När jag först läste att Moon Jae-In skulle låta NIS utreda sej själva trodde jag inte på att något skulle komma fram, men så dömdes Won Sei-Hoon till 4 års fängelse. Kanske var hans tvååriga korruptionsdom från år 2014 medverkande till att han dömdes till det 4-åriga straffet för valfusk?

Faktum är att när jag ser vad jag skrivit i augusti var jag ganska pessimistisk till att NIS-chefernas kriminalitet skulle utredas ordentligt. Så det åklagararbete som faktiskt sker är ganska otroligt.

Vad som är mer bekymmersamt är att USAs säkerhetstjänster NSA/CIA måste ha känt till den omfattande valfuskmanipuleringen genomförd av NIS utan att USAs säkerhetstjänst lyfta ett finger. Det är bekymmersamt då Sydkoreas folk tvingas lita på USA i andra sammanhang som vid installationen av THAAD-ramper.

Riksdagskommitten som utreder svartlistningen med dom 10000 kulturpersonerna har även börjat titta på NIS-dokument från år 2011 som svartlistar lokala oppositionspolitiker. Det rör sej om 31 regionala förvaltningschefer inom myndigheter på olika håll i landet som använt NIS svartlistor mot lokalpolitiker. Förvaltningscheferna har haft inofficiella agendor riktade mot lokalpolitiker från dåvarande oppositionen. Korea Herald, 2017-09-28

Det rör sej om lokalt sett, kända förvaltningschefer, däribland An Hee-Jung (södra provinsen Chungcheong), Song Young-Gil (provinsen Incheon), Lee Jae-Myung (provinsen Seongnam) och Choi Moon-Soon (provinsen Gangwon). Man kan nog anta att dessa förvaltningschefer rekryterats genom Saenuri (nuvarande Frihetspartiet). NIS-dokumenten som redovisar dom olagliga agendorna, visar även att olaglig övervakning samt telefonavlyssning riktats mot oppositionspolitikerna.

Jag tror att en provins är ungefär som ett svensk län. Dels finns det regionala provinser (wiki), där Incheon saknas. Och dels har vissa större städer provinstatus, såsom Incheon (wiki).

NIS-dokumenten visar även att oppositionspolitikerna gavs begränsad rörelsefrihet genom att utsättas för budgetnedskärningar och överdrivna skattekontroller.

Det finns också indikationer i NIS-dokumenten att pengar som skulle gå till landet eller till den dåvarande regeringens aktiviteter, istället gick till president Lee Myung-Baks personliga presidentsekreterares kampanjbudgetar för val till riksdagen, däribland politikerna Park Heong-Joon, Chung Jin-Suk, Chung Moon-Hun och Hahm Young-Joon.

NIS-dokumenten innehåller dessutom uppgifter om att det fanns en svartlista på personer som ansågs vara religiösa förebilder, som gett sitt stöd till den dåvarande oppositionen och därför svartlistades av (?) NIS.

Noterbart är att president Lee Myung-Bak inte riktigt var styrande över NIS-aktiviteterna och dom olika svartlistningarna, utan istället gavs Myung-Bak mestadels rapporter om NIS arbete. Det innebär att någon annan, högre upp i hierarkin manipulerade NIS olagliga svartlistor och valfuskaktiviteter. Faktum är att det här är den första indikationen vi ser i traditionell media att NIS kontrollerats av makthavare som snarats hör hemma i den Djupa Staten än i riksdagspartiet Saenuri.

Det vore högst intressant om namnen kunde offentliggöras på vem som ansvarade för besluten att listorna upprättades, för då är vi ett steg närmare Sydkoreas dolda permanenta skuggregering.

Det är också lite tur att NIS arbete sköttes så formellt, med dokumentation som sparats. Nästa gång den Djupa Staten agerar, kommer spåren troligen att sopas igen mer grundligt.

Frihetspartiet tillåter såklart inte att åklagarmyndigheten obehindrat river upp den korrumperade aktiviteten, vädrar dom unkna dunsterna och visar dom smutsiga trasorna för allmänheten.

Frihetspartiets partiledare Hong Joon-Pyo riktar kritk mot Moon Jae-Ins regering och det omfattande arbetet som åklagarmyndigheten gjort. Hong Joon-Pyo anser att utredningarna har samband med den bortgången president Roh Moo-Hyun, som därmed måste sättas under utredning igen, enligt Frihetspartiets åsikt.

Hong Joon-Pyo stavas Hong Jun-Pyo på wikipedia. Hong Joon-Pyo var också den ende presidentkandidaten som Moon Conn-Young Jennifer (jag stavade hennes namn fel i inlägget som följer) från Arirang såg illa berörd ut att intervjua. (inlägg)

Och jag tror att Hong Joon-Pyo märkte att Moon Conn-Young Jennifer var illa berörd, det syns på Joon-Pyos tysta motreaktion, han är en intelligent politiker om än med mycket tveksamheter i relation till NIS valfusk, lagbrott, hot mot demokratin och korruption.

Artikeln (foto på Hong Joon-Pyo) i Korea Herald, 2017-09-29, är lite förbryllande för mej. Jag förstår inte hur länge president Moon Jae-In är president. Jag trodde att presidentvalet i maj i år (2017) var ett fyllnadsval och att ett nytt val skulle hållas i december. Men jag ser inte mycket till valkampanj just nu, så kanske sitter Jae-In längre. Jag får inte heller klarhet i när nästa riksdagsval ska hållas, då artikeln antyder en mycket längre period än vad jag trott.

wikipedia anges att Jae-In kommer vara president fram till år 2022. Kanske är det så, då man inte tillåts vara president mer än 5 år, eftersom ett fyllnadsval + ordinarieval skulle resultera i ett längre presidentskap än 5 år om samma person omvaldes till president.

Enligt (wiki) ska nästa riksdagsval hållas i april år 2020 och dom valda politikerna tillträder i maj 2020. Kanske är det bara jag som måste läsa artikeltexten bättre eller förstå den på annat sätt? Artikeln på engelska är ju troligen ett nedkortad version av motsvarande artiklar på koreanska.

Cireea
2017-10-05, 15:13
#38

Nu läste jag inte hela inlägget, men fastnade på detta. 

"Vad som är mer bekymmersamt är att USAs säkerhetstjänster NSA/CIA måste ha känt till den omfattande valfuskmanipuleringen genomförd av NIS utan att USAs säkerhetstjänst lyfta ett finger. Det är bekymmersamt då Sydkoreas folk tvingas lita på USA i andra sammanhang som vid installationen av THAAD-ramper." 

Varför skulle NSA/CIA vetat om valfusket som NIS genomförde?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-05, 15:51
#39

Oavsett om Pentagon i hemlighet har en sammansvärjning med Nordkorea, Ryssland och Kina eller ej, så måste USA hålla sej 100 % ajour med allt som händer inom Sydkoreas säkerhetstjänst NIS och militär.

Läckor eller spioner måste upptäckas så fort som möjligt oavsett om det är hederliga nationella journalister, kinesiska/ryska/nordkoreanska agenter, internationell media eller visselblåsare som vill släppa sanningen fri.

Det finns en enorm maktkamp på en nivå, i aktiviteter som synligt utspelar sej i världen. Vi har Kina som tar kontroll över olika ögrupper i dom lokala vattnen nära kontinenten. I vissa fall finns det omtvistade havsregioner ända ner mot Australien.

Låt oss också säga att Kina i hemlighet via NIS erbjudit Park Geun-hye någon slags möjlighet att dölja sina brott, slippa rättegång och sitta kvar som president. Skulle USA vara intresserad av sådan information rörande NIS samarbete med Kina, ifall det innebär att Sydkorea knyts närmare till Kina?

Skulle det vara av intresse för USA att hålla full koll på NIS aktiviteter?

Olika företrädare från Ryssland har mer eller mindre tydligt sagt att dom anser att USA bedriver "krig" mot Ryssland med diverse ekonomiska medel och via traditionell media.

Nordkorea har enorma, faktiskt hysteriska malmtillgångar och andra naturresurser som måste vara intressanta för stormakterna. Korea Herald, 2017-10-01 samt (inlägg)

Låt oss anta att CIA upptäcker att NIS i hemlighet är på väg att upptäcka att USA och Nordkorea är i 100 % samförstånd vad gäller Nordkoreas utveckling av kärnvapen. Skulle det vara av intresse för USA i ett sånt läge att veta exakt vad NIS sysslar med?

Vi vet genom Snowdenavslöjandena att NSA totalövervakar internet och ägnar sej åt massövervakning av världens befolkning samt massövervakning av USAs befolkning i strid mot USAs egen lag (konstitutionen). Enligt konstitutionen får USAs myndigheter inte övervaka befolkningen och får inte dokumentera privata samtal, brev eller andra sätt som folket kommunicerar, då det ger statsmakten oinskränkt makt över folket, som kan pressas eller utsättas för påtryckningar genom hot om att pinsamma personliga detaljer offentliggörs.

I det sammanhanget är det helt osannolikt att NIS kunnat posta 23 miljoner inlägg (eller mer) via trollkonton på det av USA kontrollerade Twitter utan att NSA börja fundera på vad NIS sysslar med. Omfattningen av lagbrotten och den kalendertid över vilken maktmissbruket pågått är också påfallande stort och måste ha upptäckts av USA säkerhetstjänst.

Då Sydkorea tvingas acceptera att USA har militära trupper i landet, måste även säkerhetstjänsterna CIA och NIS ha ett intimt samarbete för att den militära verksamheten inte ska röjas och komma fiender till godo.

Det är därför på flera olika sätt uppenbart att NSA/CIA/Pentagon måste varit fullt införståddda med NIS valfuskaktiviteter och olika typer av svartlistningar.

Det finns ingen möjlighet att NIS kunnat hålla dom 50 cyberkriggrupperna hemliga med dom 3500 NIS-agenterna som i stor omfattning trollat internet med valfuskpropaganda till Park Geun-Hyes fördel. NSA/CIA producerar ju själva 1000-tals datavirus som släppts på kinesiska hackersajter (inlägg) och därför är det högst troligt att NSA/CIA tagit sej in på NIS datorer helt obemärkt och tagit del av dom svartlistor och annat material som NIS haft på datorer.

Cireea
2017-10-05, 16:19
#40

Intressant, helt klart. Och skrämmande!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-08, 16:50
#41

Den av Moon Jae-In upprättade NIS-sanningspanelen, har upptäckt att NIS år 2009 hade planer på att förmå Norge att återkalla Nobelkommittens fredspris från den då avlidne fd president Kim Dae-Jung (wiki).

NIS målsättning var att svärta ned (mördade?) fd president Roh Moo-Hyun (wiki), genom att få Dea-Jungs Nobelpris återkallat, då båda hade tillhört samma politiska parti som Moon Jae-In. Korea Herald, 2017-10-08

Kim Dae-Jung valdes till riksdagen redan 1961, men militärregimen störtade riksdagen. Dae-Jung återkom dock som riksdagsledamot under 1960-talet, men diktaturen gav inte riksdagen särskilt mycket makt.

År 1973, när Dae-Jung var i landsflykt i Japan, blev han kidnappad av dåvarande NIS (KCIA). Agenterna band Dae-Jung, satte ögonbindel, en munkavel i munnen på honom, stoppade honom i en säck och körde ut honom på floden där NIS-agenterna tydligen tänkte dränka honom. Men NIS-agenterna fick ändrade order i sista stund pga beslut från USAs ambassadör Philip Habib i Seoul och Dae-Jung togs istället till några års fängelse i Sydkorea.

I samband med Gwangjumassakern satte diktaturregimen till hårdhandskarna och Dae-Jung dömdes till döden för uppvigling, men Påven av Rom lyckades få honom benådad (nåja) efter beslut/påtryckning från USA på Seoul.

Kim Dae-Jung fick Nobels fredspris år 2000 för att han återupprättade kommunikationen med Nordkoreas diktator, dåvarande Kim Jong-Il. Troligen gav Dae-Jung betydande summor pengar till Nordkorea samt frigav nordkoreanska spioner i utbyte mot att Nordkorea öppnade sej en aning mot Sydkorea.

Mitt intryck är att Nordkoreas dåvarande diktator Kim Jong-Il i stort sett ignorerade sitt eget folk då han lät miljoner koreaner svälta ihjäl. Och därför kan jag förstå att Dae-Jung tvingades betala miljontals kr i mutor för att få Nordkorea att ens öppna sej en aning, även om Dae-Jung också kan kritiseras för att ha gett stora summor pengar till en diktator.

Cireea
2017-10-08, 17:50
#42

Intressant, måste nog sätta mig ned och skriva lite artiklar om historia efter att ha läst lite här. Älskar historia och Korea har så otroligt mycket att ge!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-09, 20:50
#43

Det senaste i undersökningen om valfusket år 2012 berör inte direkt NIS, utan istället är det militärens avancerade Cyberkommando med 20 ingenjörstuderande och doktorander under utbildning, som är i fokus.

Av militärens 20 cyberkommandospecialister som via internet deltog i smutskastning av Moon Jae-In och skönmålning av Park Geun-hye, framkom det att minst 10 cyberspecialister helt avlönades med regeringsfinansierade studiemedel.

Det anses fel att statens pengar för studier använts av militären till olagliga valfuskaktiviteter. Korea Times, 2017-10-09

En av doktoranderna skrev dessutom en rapport som uppgav detaljerna i smutskastningskampanjen och hur valmanipulationen genomförts. Rapporten lästes av dåvarande försvarsminister Kim Kwan-Jin.

Dom militära Cyberspecialisterna gick en 3-årig informationssäkerhetsutbildning med kurser på ingenjörs-/Masters- och doktorand-nivå anordnad av Koreas Universitetsmyndighet. Minst hälften av cyberspecialisterna hade dessutom arbetat inom militärens avdelning för psykologisk krigföring.

Tydligen bar cyberkrigföringen frukt, för Park Geun-hye valdes till president.

Cireea
2017-10-09, 21:09
#44

"Det anses fel att statens pengar för studier använts av militären till olagliga valfuskaktiviteter" - Ja, det är ju verkligen fel.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-11, 11:34
#45

Idag (onsdag), på morgonen, utförde åklagarmyndigheten gryningsräder i bostäderna hos tre personer som misstänks för att ha haft ledande roller i manipulationen av allmän opinion på internet i samband med presidentvalet år 2012. Korea Herald, 2017-10-11

Två militära befäl, Yeon Je-Wook och Ok Do-Kyung, fick hembesök och fick sina mobiler beslagtagna samt dokument omhändertagna av åklagare. Även någon form av fd förvaltningschef på försvarsministeriet, endast benämnd med efternamnet "Lim", fick sitt hem genomsökt av åklagarna.

Tydligen har dom militära befälen Yeon Je-Wook och Ok Do-Kyung haft aktiva utförande roller i samband med cyberkrigsenhetens valfuskaktiviteter år 2012. Försvarsministeriechefen hade en mer övervakande roll i sammanhanget. Dom två befälen är misstänkta för att ha varit ledare för militärens manipulering av allmän opinion mellan åren 2011 - 2013 och dom rapporterade kontinuerligt sitt olagliga arbete till presidentkansliet under den aktuella tiden.

Cireea
2017-10-11, 13:34
#46

Jaha, militären är inblandad också. Det här växer sig bara större för varje gång du skriver Huygens. 😂


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-13, 18:47
#47

Det verkar som om säkerhetstjänsten NIS varit inblandad i framställan av Park Geun-Hye-regeringens nya fina "reformerade" historieskolböcker. Massiv kritik från historiker och från privatpersoner mot dom friserade statskontrollerade skolböckerna, gjorde att Geun-Hyes skolböcker aldrig kom att ersätta existerande historieböcker i gymnasieskolorna.

Och nu följer efterspelet.

Det har tidigare framkommit att en stor mängd av dom positiva vittnesmålen om Geun-Hyes skolböcker, från "vanliga" medborgare, är vittnesmål fabricerade av personal underställ Park Geun-hye (inlägg).

Det visar sej också att bland 100-tals fejkade vittnesmål har NIS personal använt enbart 4 olika utlåtanden som sedan kopierats massvis av gånger och blandats med en viss slumpmässighet i dom 100-tals "vittnesmålen".

Dom av NIS producerade positiva "vittnesmålen", till Geun-Hyes reformerade och friserade skolböcker om landets historia, levererades på natten i särskilda boxar, som kördes till Blå Huset i största hemlighet. På så sätt minskade möjligheten att nyfikna journalister eller förbipasserande ifrågasatte ursprunget av "vittnesmålen" till skolböckerna. Korea Times, 2017-10-11

53 av 103 boxar med "vittnesmål" innehöll textinnehåll som var nästan identiskt. 26 boxar visade sej innehålla 100-tals "vittnesmål" som uppgavs komma från samma person. Korea Times, 2017-10-12

Av telefonnummer antecknade på vittnesmålen, där en uppringd person faktiskt svarade, uppgav endast 51 % av personerna att dom gett ett vittnesmål.

Så det fanns verkliga vittnesmål till stöd för Park Geun-Hyes "reformerade" skolböcker, men det fanns också stora mängder vittnesmål där personen vars telefonnummer fanns på "vittnesmålet", antingen sa sej aldrig gett något "vittnesmål" eller sa sej inte kunna minnas om denne gett ett vittnesmål.

Mer än 60 % av telefonnummer som ringdes upp, besvarades inte alls.

Under Park Geun-Hyes regering genomförde Utbildningsministeriet en undersökning med skriftliga vittnesmål fram till datumet 2015-11-12, där 153 000 koreaner gav sitt stöd till dom reformerade skolböckerna och där 321 000 koreaner var emot införandet av dom statskontrollerade reformerade skolböckerna.

Av dessa opinionsyttringar i form av skriftliga vittnesmål är dock minst 40 000 positiva "vittnesmål" fabricerade, då dom 40 000 "vittnesmålen" hade likartade utseenden och nästan identiskt textinnehåll.

Cireea
2017-10-13, 19:43
#48

Alltså, det verkar som att NIS varit överallt och ingenstans. 🤔 
Mycket stora utredningar på gång i Sydkorea, hur påverkar det här samhället?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-13, 22:18
#49

Den långsiktiga påverkan är en bra fråga. På kort sikt påverkar NIS-avslöjandena politikers och partiers godkännandegrad i opinionsundersökningar.

Moon Jae-In har just nu en godkännandegrad av 73 %. Hans parti, Demokratiska Partiet har en godkännandegrad av 48 %. Frihetspartiet (fd Saenuri, Park Geun-Hye) har en godkännandegrad av 11 %. Korea Herald, 2017-10-13

Cireea
2017-10-14, 14:11
#50

Ja, jag undrar verkligen över hur det här påverkar samhället framöver. Hur kommer folket se på NIS och kommer man någonsin lita på NIS efter allt det här? 

Jag vet inte om man gjort någon undersökning tidigare kring NIS och hur folket ställde sig till säkerhetstjänsten. Hade varit intressant att se en sån undersökning nu när det verkligen gått åt skogen 😛


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-16, 13:06
#51

Jag har också letat men inte hittat något entydigt.

En opinionsundersökning visar att 65 % av folket anser det befogat med en åklagarutredning mot fd president Lee Myung-Bak. 26 % av folket vill inte se någon utredning mot Myung-Bak. Korea Times, 2017-10-16

Åtalet kan komma att omfatta:

- Olaga regeringskontroll av media.
- Olaga massövervakning av privatpersoner.
- Olaga övervakning av politiska motståndare.
- Maktmissbruk och givande av favörer.
- Olaga förskingring av statliga medel.
- Olaga tagande/givande av mutor.
- Olaga utpressning.
- Orättfärdig behandling av nyhetspersonal som svartlistats.
- Orättfärdig behandling av kultpersoner som svartlistats.
- Orättfärdig behandling av domare som svartlistats.
- Orättfärdig behandling av åklagare som svartlistats.
- Olaga smutskampanjer mot politiska motståndare.
- Felaktigheter begångna i samband med Fyra Floder.

Sen skulle jag vilja se en ordentlig utredning av falsk flagga Sewol, vars planering måste ha påbörjats redan under Myung-Baks ledning.

Cireea
2017-10-16, 17:16
#52

Lever Myung-Bak? 🤔
Jag har ingen koll på honom direkt, därav min fråga.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-16, 17:38
#53

Jag förstår frågan och jag har själv blandat ihop vem som lever och vem som gått bort. Även årtalen för vissa händelser har flutit ihop för mej, men jag har mestadels lyckats dubbelkolla och rättat min inlägg innan jag skickat iväg.

Det verkar som om Lee Myung-Bak fortfarande lever och han är inte så glad över åklagarmyndighetens påbörjade utredningar just nu. Man kan dock inte alltid veta säkert om fd presidenter lever, då en del äldre politiker plötsligt gått bort.

Edit: Tydligen har ett rättsärende precis anmälts mot Lee Myung-Bak av företaget Optional Capital, som anklagar Myung-Bak för att olagligt ha hjälpt sin brors lägga vantarna på 110 miljoner kronor från den dömde ekobrottslingen Kim Kyoung-Joon. Korea Herald, 2017-10-16

Optional Captial anser sej vara den part som egentligen har rätt till pengarna.

Och som svar på nedan, då jag ändå redigerar mitt inlägg. 🙂Det verkar som Lee Myung-Bak är 75 år (wiki) och hans bror heter Lee Sang-Deuk (wiki).

Cireea
2017-10-16, 17:41
#54

Där ser man, hade ingen aning om att han fortfarande hängde kvar. 😂 Hur gammal är han nu?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-17, 13:19
#55

Myung-Bak är 75 år. :)

Nu är ännu en NIS-chef gripen. Denna gång rör det sej om NIS-chefen Choo Myeong-Ho (Myung-Ho?) som var chef för Inrikes Underrättelsetjänst för att skydda landets nationella säkerhet. Korea Times, 2017-10-17 samt Korea Herald

Tyvärr verkar inte NIS-chefen Choo Myeong-Ho ha satt landets nationella säkerhets som prioritet ett, utan han har istället ägnat sej åt att undergräva Sydkoreas demokrati. NIS-chefen Choo Myeong-Ho ser väldigt belåten ut med sej själv på fotot i Korea Herald.

NIS-chefen Choo Myeong-Ho är misstänkt för att ha utnyttjat den nationella säkerheten åt att övervaka oppositionella mot Lee Myung-Bak och mot Park Geun-hye. NIS-chefen Choo Myeong-Ho är misstänkt för att ha varit ledande i att genomföra en rad cyberoperationer för att manipulera allmän opinion och skada olika kändisar och kulturpersoner. NIS-chefen Choo Myeong-Ho ska även ha varit ledande i smutskastningskampanjerna över nätet mot Seouls borgmästare Park Won-Soon.

NIS-chefen Choo Myeong-Ho målsättning verkar ha varit att skada skådespelares och kändisars framtoning så att deras karriärer saboterats, i synnerhet om personerna uttalat sej kritiskt mot Lee Myung-Bak.

NIS-chefen Choo Myeong-Ho är ännu inte arresterad utan bara gripen (häktad?). En arresteringsorder kommer att utfärdas under onsdagen.

Sen händer något som ännu inte verkar vara kopplat till NIS, men som kan vara värt att följa.

Seouls Metropolpolischef Goo Eun-Soo är misstänkt för delaktighet i ett korruptionsärende som rör företaget IDS Holdings. Beloppet är ännu ganska litet och rör sej om kanske 0,5 miljoner kr i muta, vartefter polischefen Goo Eun-Soo tillsatte en av IDS handplockad mellanpolischef. Korea Herald, 2017-10-17

Exakt på vilket sätt IDS tänkte utnyttja mellanpolischefen framgår inte från artikeln.

Styrelseordförande för IDS dömdes förra månaden till 15 års fängelse för ekonomiskt bedrägeri.

Cireea
2017-10-17, 13:41
#56

Den där chefen Myeong-Ho får mig att må lite illa, att använda sin position som chef till något annat än det han är där för att göra. Usch! 

Härligt att styrelseordförande för IDS fått sin dom!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-17, 22:03
#57

15 år är en oerhört hård dom i ett ekomål, där gärningspersonerna ofta slipper undan straff. Jag har letat nyheter om IDS, men har inte hittat någon bakgrund till domen.

Vi kan jämföra IDS-domen med kulturminister Cho Yoon-Sun som bara fick ett års villkorlig dom.

Nu framkommer beloppet som NIS betalade, för att olagligt finansiera en högernationalistisk grupps brev till norska Nobelkommitten i syfte att dra in fd presidenten Kim Dae-Jungs Fredspris. NIS bekostade en översättning (till norska? engelska?) av ett brev motsvarande ett belopp av 20 000 kr. Det kan betyda en hel arbetsvecka för en översättare, 40 timmar. Korea Times, 2017-10-17

Det var NIS avdelning för psykologisk krigföring som planerade aktiviteterna där den högernationalistiska gruppen enbart fyllde funktionen av att upprätthålla en yttre fasad som dolda att det egentligen var NIS som olagligt stod bakom brevet och aktiviteten att politiskt angripa person.

Norges nobelkommitte ignorerade brevet.

Nu kan det vara så att det verkliga syftet inte var att upphäva ett Nobelpris, för det tror jag aldrig har hänt, utan istället få tidningar och media att skriva om brevet och på så sätt lyfta fram lite smutskastning av den avlidne Kim Dae-Jung och därmed indirekt svärta ner Moon Jae-In som kommer från samma parti.

Psyop.

Psykologisk krigföring.

Riktat mot det demokratiska systemet.

Cireea
2017-10-18, 13:18
#58

Så om jag förstått det rätt, Kim Dae-Jung fick sitt fredspris? Det drogs aldrig in?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-18, 17:31
#59

Ja, det är riktigt Kim Dae-Jung fick sitt nobelpris och det är oförändrat.

Nobels fredskommitte är lite konstig. Jag har förstått det som att Alfred Nobel ville ha en stiftelse i Sverige, men på något sätt gavs Norge rätten att utse Fredspristagaren av svenska regeringen i syfte att hålla goda relationer med Norge efter att unionen Norge-Sverige upplöstes. Att Norge fick kontroll över Fredspriskommitten kan stå i strid mot Alfred Nobels testamente.

Nu kommer ett litet problem till. Alfred Nobel angav i sitt testamente att Nobels Fredspris aldrig kan ges till en person med "militär makt", då det är alltför lätt för en ledare med en stor hotfull välbeväpnad arme, att tvinga igenom "fred".

Tyvärr, nästan med samma började Nobels Fredspriskommitte strunta i Alfred Nobels testamente och Fredspriset delades ut till en massa militära ledare och personer med militär makt. Flera USA-presidenter har fått Fredspriset, ibland utan att lyfta ett finger för fred. Det gör att man kan fundera på om Nobels Fredspriskommitte står under kontroll av internationall Illuminati.

Ett ganska nyligt exempel är USA-president Barack Obama som fick Nobels Fredspris utan någon som helst officiell anledning. Bakgrunden är att Nobels Fredskommitte består av eller kontrolleras av personer med kopplingar till militära organisationer. Jag tror att för 20 år sedan gjordes en undersökning som upptäckte att 12 av medlemmarna i Nobels Fredspriskommitte var antingen fd NATO-befäl, personer med koppling till USA:s militär eller personer med koppling till Vita Huset och Pentagon.

I skenet av Alfred Nobels testamente skulle man kunna säga att då Kim Dae-Jung är en ledare med militär makt (befälhavare över Sydkoreas armé, flotta och flyg), var han egentligen inte berättigad att få Fredspriset.

Fast om Kim Dae-Jungs Fredspris skulle återkallas med hänvisning till Alfred Nobels testamente, skulle även en stor del (hälften?) av övriga Fredspris behöva återkallas.

Jag tror inte att Nobelkommitten vill börja återkalla Fredspris för det skulle sätta hela Nobelkommitten i tvivel.

Ibland brukar någon norsk professor framträda på TV och säga att Alfred Nobels testamente inte följs. Problemet är bara att det är Länsstyrelsen i Stockholm som ska övervaka att testamentet följs. Länsstyrelsen i Stockholm är i bästa falla dubbelt så inkompetenta som förra ledningen i Transportstyrelsen och helt ointresserade av att diskutera eller följa Alfred Nobels testamente.

Åklagarna har idag begärt tre NIS-chefer arresterade. Förutom den redan häktade NIS-chefen Choo Myeong-Ho, begär åklagarna även arresteringsorder på två mellanchefer, NIS-cheferna Shin Seung-Gyun och Yoo Seong-Ok.

NIS-chefen Choo Myeong-Hos misstänkta brott nämnde jag i #55. Dom två andra NIS-cheferna är misstänkta för att olagligt ha bedrivit nätkampanjer med NIS-personal i syfte att smutskasta oppositionspolitiker. Seung-Gyun är även misstänkt för att ha smutskastat och förstört karriären för vissa kulturpersoner som hamnat på Lee Myung-Baks svartlistning.

NIS-chefen Shin Seung-Gyun organiserade även olagliga NIS kampanjer med nätpropaganda för att det dåvarande styrande regeringspartiet Saenuri skulle vinna riksdagsvalet runt år 2011 (2010?) och behålla riksdagsmajoriteten.

NIS-chefen Yoo Seong-Ok är misstänkt för att ha planerat, organiserat, tränat, finansierat och instruerat högernationalistiska grupper i syfte att låta högergrupperna utföra mycket aggressiva verbala och delvis fysiska demonstrationsattacker på oppositionspolitiker samt för att ha utövat olaga påtryckningar på media i syfte att skönmåla Lee Myung-Baks regering och dölja kritik mot regeringen. Korea Herald, 2017-10-18

Sen hettade det till på den årliga granskningen av regeringsarbetet. 13 riksdagskommitter ska granska och korsförhöra regeringen om dess arbete.

Lite av pratet handlade om äggskandalen och dom giftiga sanitetsbindorna, men tydligen var den riktiga stötefrågan Moon Jae-Ins återkallande av Park Geun-Hyes "reformerade" skolböcker som innehöll fabricerade och skönmålande beskrivningar av tidigare regeringars arbeten.

Och den stora hårda stötestenen var NIS fejkade produktion av positiva omdömen om Park Geun-Hyes "reformerade" skolböcker. Oppositionen tyckte inte alls om att regeringen upptäckt att omdömena var fabricerade av NIS-personal.

Det blev en så hetsig debatt att riksdagsledamöterna reste sej upp och började "dutta" på varandra med händerna. Kommittens ordförande beslutade därför avbryta mötet, för att återuppta det senare, då det var tydligt att debatten höll på att övergå i fysiska handgripligheter mellan opposition och regeringsparti. Korea Times, 2017-10-18

Tydligen tog Park Geun-hye bort kravet på att dom "reformerade" skolböckerna obligatoriskt skulle införas, och alla provinser utom en sa då nej till att använda dom "reformerade" skilböckerna.

Den enda skola som sa ja till dom "reformerade" skolböckerna var gymnasiet Munmyeong i provinsen Norra Gyeongsang och där lyckades föräldrarna sätta stopp för dom "reformerade" skolböckerna genom kraftiga protester.

Därefter stoppade Moon Jae-In dom "reformerade" skolböckerna helt och hållet, vilket resulterade i kritik från Frihetspartiet (Park Geun-Hyes parti).

Arirang visar tyvärr inte handgemänget, men man kan se på slutet av nyhetsinslaget att vissa politiker rest sej upp och viftar lite med armarna. Lägg även märke till att alla riksdagsledamöter ser gravallvarliga ut. Det råder en tät hård stämning. Mungiporna ner.

No more Mr Nice Guy.

Det intressanta är att själva lokalen för riksdagskommitteerna är så liten. Journalister och fotografer hänger direkt över stolarna som riksdagsledamöterna sitter på.  (YT/ARIRANG, 2017-10-17, 3 min)

Jag återkommer ifall jag hittar nyhetsinslag från Arirang som visar att riksdagsledamöter i oppostition med varandra blir närgångna. Deras miner… Ser ut som om dom aldrig skrattat.

Jag avundas inte Moon Jae-Ins arbete.

Tydligen måste NIS-personalen känt sej extra uttråkade när dom handskrev duplicerade fejkade omdömen. Många av dom positiva omdömena av dom "reformerade" skolböckerna har lämnats in under personnamn som duplicerats om och om igen. Namn såsom Park Chung-Hee (diktator på 1970-talet), Park Geun-hye (ja!), Lee Wan-Yong (japansk förrädare åren 1910-1945), Hundskall och Galenskap.

Knappast särskilt smickrande namn och det speglar kanske NIS-personalens syn på sitt eget arbete.

Åklagarmyndigheten skruvar upp trycket på utredningen kring NIS och Lee Myung-Bak genom att tilldela utredningen ytterliggare 25 åklagare och ytterliggare 8 utredare. Korea Times, 2017-10-18

Utredningen är nu nästan lika stor som åklagarutredningen mot Choi Soon-Sil (presidentväninnan).

Det framkommer nu att militären kan ha dödat och begravt ett okänt antal demonstranter från Gwangjumassakern i området av fängelset av Gwangju samt på flera platser utanför fängelset.

Demonstranter som inte sköts på plats, misshandlades och togs till Gwangjufängelset av militären där dom torterades av NIS, vartefter militären sköt fångarna och begravde dom inom fängelsets area eller på områden i närheten, enligt vittnesmål från fallskärmsjägare stationerade på Gwangjufängelset. Korea Times, 2017-10-18

Militära stridsflygare stod också beredda att bomba demonstranterna i Gwangju med bombflygplan. Piloterna hade fått som information att dom skulle släppa bomberna över Gwangju i syfte att döda nordkoreanska rebeller.

Platserna undersöks nu och man har hittat okända namnlösa gravar som verkar härstamma från tiden av Gwangjumassakern, som var en av dom händelser som tonades ner och skönmålades i Park Geun-Hyes "reformerade" skolböcker.

Cireea
2017-10-18, 18:07
#60

Illa att dom inte kunde följa Alfreds testamente. Fruktansvärt fult.. 

-

"Det blev en så hetsig debatt att riksdagsledamöterna reste sej upp och började "dutta" på varandra med händerna" 

Sandlådenivå igen 😕

-

Angående dom fejkade omdömena med de fejkade namnen.. dom gjorde inte ett särskilt bra jobb för att dölja att det var fejkat. Kanske var det medvetet gjort? 🤔


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-18, 18:54
#61

Ja, fejknamnen kan ha varit medvetet gjorda av desillusionerad NIS-personal.

Fotografen David Percy myntade för många år sedan begreppet "silent whistleblower", tyst visselblåsare, om dom många fel som kan hittas i fotografierna från NASAs fejkade Apollomånlandningar. Även franske elektroingenjören Xavier Pascal har nämnt att felen som gjorts på kopplingsscheman till datorn i Apollos Lunarmodul är så grava att det måste röra sej om avsiktliga fel, avsiktlig tyst visselblåsning. Apollodatorns kretsscheman har otaliga kopplingar som resulterar i kortslutning, signalförlust, minnesbortfall eller strömavbrott och Apollodatorn kan aldrig ha fungerat.

Något liknande kan ha hänt vid produktionen av dom fejkade positiva omdömena till Park Geun-Hyes "reformerade" skolböcker. Man kan även anta att berörda NIS-chefer inte brytt sej om att kontrollera dom positiva fabricerade omdömena alls. Den egna NIS-personalens moral måste ha varit i botten, då dom troligen tagit anställning för att skydda landets nationella säkerhet, men istället tvingats fabricera fejkomdömen i syfte att bevara en djupt korruperad och kriminell regim.

Omdömena från NIS har sedan bara legat i väntan på att någon ska upptäcka att dom fabricerade positiva omdömena är fejk.

Cireea
2017-10-18, 19:05
#62

Det kan definitivt ligga något i det du skriver. Jag får känslan av att det är något åt det hållet mest för att de fejkade omdömena är så otroligt dåligt gjorda, det krävs inget geni för att inse att de är just fejkade.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-21, 13:00
#63

Nu är dom två NIS-cheferna Shin Seung-Kyun och Yoo Sung-Ok formellt arresterats för att hindra att dom lämnar landet och förstör bevis.

Det framkommer även att NIS-chefen för psykologisk krigföring, Yoo Sung-Ok, olagligt bekostade demonstrationer med NIS pengar i syfte att stödja Saenuriregeringen. Demonstrationerna bekostades med minst 7 miljoner kr, vilket gör att NIS olagliga arbete allt mer börjar påminna om CIA:s Operation AJAX (wiki).

Betalda demonstranter. Korea Herald, 2017-10-21

NIS-pengarna gick till högernationalister som demonstrerade i utbyte mot ekonomisk ersättning, inte av politisk övertygelse utan som en sorts legosoldater, legodemonstranter. Avlönade demonstranter.

Jag kan inte låta bli att fundera över om högernationalisterna som hånade, häcklade och provocerande stoppade mat i munnen för att förminska kraven på att Sewol skulle ges en haverikommission, var samma högernationalister som olagligt avlönats av NIS.

Cireea
2017-10-21, 14:31
#64

Nu börjar det hända grejer!

-

 Kan vara så att det var samma personer.. kanske framkommer det under utredningen?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-21, 14:52
#65

Jag funderar på det, då NewsTapa har lagt upp film på yt, som visar dom högernationalistiska demonstranterna som verbalt attackerade föräldrarna till drunknade gymnasieelever i Sewol. NewsTapa kom ganska nära, 5 - 10 m från högerdemonstranterna under filmningen.

En av situationerna är året efteråt (2015) då några föräldrar i förtvivlan inledde en offentlig hungerstrejk och högerdemonstranter provocerade genom att ställa sej ansikte mot ansikte och under hånfulla kommentarer närgånget åt bitar av olika typer av maträtter. Detta har även nämnts i bloggen Ask-a-Korean.

Min gissning är att högerdemonstranterna borde finnas på film som nyhetsbyråerna har. Sen är frågan om rättsväsendet tänker undersöka saken såpass grundligt? Just nu verkar inriktningen mest vara att hitta bevis mot olika typer av chefer. "Fotfolket" inom NIS har hittills inte åtalats alls.

Och varken Korea Herald eller Korea Times har i sina engelska nätupplagor gett exakta namn på dom högernationalistiska grupperna utan pratar bara om sk "civic groups".

Cireea
2017-10-21, 15:20
#66

Oftast brukar det bli så att "fotfolket" (som du säger) brukar kunna slinka undan. Det beror väl på vad som kommer fram, kanske slipper dom undan eller också finner man att deras handlingar bör straffas. 😐


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-25, 13:24
#67

Ja, och så är det kanske är en fråga om resurser också, vad som ger bäst effekt för framtiden.

Åklagarna har hittat bevis för att NIS olagligt betalat ut minst 90 miljoner kr till högernationalistiska grupper som både på nätet och genom aktioner angripit kulturpersoner och oppositionen mot president Lee Myung-Bak och president Park Geun-hye.

Den Djupa Staten skymtar till igen.

Av dessa 90 miljoner kr visar det sej nu att minst 15 miljoner kr utbetalats av Samsung och SK till högernationalister efter begäran från NIS, i ett slags moderna Operation AJAX. Korea Herald, 2017-10-25

Det verkar inte på artikeln som om Samsung och SK är föremål för åtal (ännu?), utan istället kan åtal komma att väckas mot en sk enhetschef inom NIS, som haft kontakt med Samsung och SK. Från artikeln verkar det främst vara NIS-verksamhet under åren 2010 - 2012 som involverat Samsung och SK.

Även Lee Myung-Bak och hans bror Lee Sang-Deuk är i fokus igen. Denna gång rör det sej om företaget DAS (ej att förväxla med holländska DAF) som tillverkar delar till bilar och som officiellt påstås ägas av brodern Lee Sang-Deuk.

Men det kan vara fd president Lee Myung-Bak som är den verklige ägaren av DAS, som var inblandat i aktiekursskandalen år 2001 med företaget BBK. Tyvärr börjar wiki-sidan om BBK först från år 2007, så det verkar saknas info om ursprunget till BBK-skandalen på wikipedia.

Brodern Lee Sang-Deuk har också i hemlighet äget ett större landområde i samarbete med NIS och företaget Samho mellan åren 1995 - 2003 (wiki). Jag har inte kunnat hitta uppgifter om vad Lee Sang-Deuk och NIS verkligen gjorde på ifrågavarande landområde, men det kan ha använts för olaga fängslande och olagliga förhör av "nordkoreanska spioner".

Åklagarna i Seoul kommer i alla fall att återöppna utredningen mot DAS, mot Lee Myung-Bak och mot hans bror Lee Sang-Deuk rörande ekonomisk brottslighet. Det rör sej om korruption och svindlerier i storleksordningen 110 - 150 miljoner kr. Korea Times, 2017-10-25

Och så lite äldre historik, som jag tror kan vara bra att nämna här i händelse att fortsättning följer. Chefsåklagaren Chae Dong-Wook avgick plötsligt när han hade börjat utreda NIS brott år 2013, se #2. Och här finns frågetecken såklart.

Jag tror aldrig att chefsåklagerens namn nämndes i själva NewsTapa-dokumentären, men det var ganska tydligt att han utsattes för en smutskastningskampanj och anklagades för att ha ett "oäkta" barn, här i Korea Herald, 2014-05-07.

Det är också lite förbryllande att det anses som en "synd" att ha "oäkta" barn. Men det kan ha varit en förevändning för att dölja det faktum att chefsåklagaren Chae Dong-Wook hotades av NIS och kände sej tvingade att avgå för att inte gå ett öde tillmötes (inlägg) likt affärsmannen Sung Wan-Jong. Korea Herald, 2013-09-30

Och kanske för att göra anklagelserna om "oäkta" barn mer trovärdiga, fälldes två tjänstepersoner, varav en NIS-agent, i domstol för att ha "läckt" information att chefsåklagaren Chae Dong-Wook hade ett "oäkta" barn. Korea Herald, 2014-11-17

Nu är det dock stora hål i den officiella smutskastningshistorien. I Sverige som har en betydligt mildare lagstiftning, är faderskapstest obligatoriskt. Myndigheterna kan begära in faderskapstest från i stort sett alla potentiella fäder som modern anser sej ha haft umgänge med. Jag vet inte hur lagen är idag, men förut var dom potentiella fäderna även tvungna att själva bekosta faderskapstesten. Om det första testet inte gjorde att mannen kunde räknas bort som far, var han tvungen att göra ett nästa mer noggrannt och dyrare DNA-test.

Ju bättre matchning DNA-mässigt, desto fler test utförs, till myndigheterna har ett pålitligt DNA-test som uteslutat alla utom en man.

Vi kan anta att rättshistorien mot chefsåklagaren Chae Dong-Wook i ärendet om det "oäkta" barnet pågått ganska länge, hur kan det i så fall komma sej att i artikeln från 2014-11-17 har myndigheterna fortfarande inte gjort ett DNA-test på Chae Dong-Wook?

Istället avsåg den dåvarande åklagarmyndigheten att hitta bekräftelse för Chae Dong-Wooks faderskap med "andra bevis".

Stor uggla begravd i mossen.

Huygens
2017-10-27, 21:32
#68

Ibland blir det lite tragikomiskt att läsa om NIS eskapader. Det är kanske inte så roligt för dom drabbade, men på avstånd kan man skratta åt eländet.

Nu har i alla fall åklagarmyndigheten tagit ett steg till. Denna gång är det inte NIS-chefer som måste förklara sej i förhör.

Nej, denna gång är åklagarmyndigheten intresserad av… åklagare.

Ja, flera toppåklagare är nu av intresse för åklagarmyndigheten i relation till NIS aktiviteter och i relation till olagligheter begångna av regeringen under Park Geun-hye.

En av dom misstänkta åklagarna är Chang Ho-Joong, distriktsåklagare i Busan. Tydligen har Chang Ho-Joong och två andra åklagare arbetat för NIS. Misstanken är att Chang Ho-Joong och dom två andra åklagarna hindrat utredningen mot NIS i samband med NIS valfusk år 2012. Korea Herald, 2017-10-27

Distriktsåklagare Chang Ho-Joong var så listig att när han genom insidesinformation fick reda på att åklagarmyndigheten tänkte göra en gryningsräd mot NIS, satte distriktsåklagare Chang Ho-Joong upp ett fejkat NIS-kontor med NIS fejkanställda och fejkdatorer med fejkdata.

När Åklagarmyndigheten gjorde sitt tillslag mot det fejkade NIS-kontoret för psykologisk krigföring, hittade åklagarmyndigheten givetvis inget av intresse från sin gryningsräd.

I och med att distriktsåklagare Chang Ho-Joong hade tipsat NIS och dessutom organiserat ett iscensatt fejkat NIS-kontor för psykologisk krigsföring, kunde NIS klara sej undan upptäckt av NIS omfattande olaga valfusk i samband med presidentvalet år 2012.

Distriktsåklagare Chang Ho-Joong instruerade dessutom NIS-anställda att ljuga om sina aktiviteter rörande "psykologisk krigföring" och inblandning i valfusket år 2012 till åklagarmyndigheten. Misstanken är också att distriktsåklagare Chang Ho-Joong själv haft en framträdande ledarroll inom NIS aktiviteter rörande valfusket år 2012.

Justitiedepartementet har nu omplacerat distriktsåklagare Chang Ho-Joong till en post, där han inte förväntas kunna ställa till med mer skada kring den pågående utredningen, mot honom och mot NIS.

Även åklagare Lee Je-Young kallades till förhör på liknande grunder som distriktsåklagare Chang Ho-Joong.

Och så är distriktsåklagaren i Seoul, Kim Jang-Soo, kallad till förhör rörande sin roll i manipulerade tidsprotokoll i samband med falsk flagga Sewol. Än så länge rör det sej om småförseelser, men åklagarmyndigheten har ändå utfärdat reseförbud mot distriktsåklagare Kim Jang-Soo. Korea Herald, 2017-10-27

Distriktsåklagare Kim Jang-Soo har dessutom varit försvarsminister. Tillsammans med fd försvarsminister Kim Kwan-Jin är det nu två tidigare försvarsministrar som är av intresse för åklagarmyndigheten.

Vid tiden för sänkningen av Sewol var Kim Jang-Soo NSC-chef. NSC (nationella säkerhetsrådet) är en myndighet underställd presidenten. NSC kontrollerar och fattar beslut om NIS verksamhet.

Cireea
2017-10-28, 01:59
#69

Oj 😕 Här rullar det fram nyhet på nyhet om NIS. 
Hur ska dom återhämta sig efter allt detta tro?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-11-01, 10:24
#70

Som svar på en fråga i annan tråd (inlägg): Kandidaten Suh Hoon som ny NIS-chefen deklarerades av Moon Jae-In bara några timmar efter att han vunnit presidentvalet 2017-05-10.

Den nye NIS-chefen Suh Hoon behövde genomgå en granskning av en riksdagskommitte som sedan behövde avlägga en rapport för att Suh Hoon på smidigast möjliga sätt kunde bli NIS-chef.

Dock behövdes inget godkännande från riksdagen, utan president Moon Jae-In kunde själv utse NIS-chefen, utan externt godkännande. Korea Herald, 2017-05-31

Suh Hoon utsågs som NIS-chef 2017-06-01. NIS-chefen Suh Hoon lovade samtidigt att NIS skulle upphöra med inrikesspionage av olaglig politisk karaktär mot dom egna medborgarna. Korea Herald, 2017-06-01

Moon Jae-In utsåg därefter ytterliggare 3 NIS-chefer på övre mellannivå som alla samtidigt fungerar som vice NIS-chef åt högste NIS-chefen Suh Hoon. Dom tre mellancheferna som utsågs i NIS är Suh Dong-Gu (fd ambassadör i Pakistan), Kim Joon-Hwan (fd regional NIS-chef) och Kim Sang-Gyun (fd NIS-chef för nordkoreastrategi). Korea Herald, 2017-06-01

Dom fyra NIS-cheferna som Moon Jae-In utsett, har i sin tur rätt att förändra chefstrukturen inom NIS. Tidigare NIS-chefer på topp- och mellannivå kan då hastigt omplaceras eller tas ur tjänst, vilket är en nödvändighet för en säkerhetstjänst vid minsta misstanke om infiltration, läckor eller internt spionage. Det innebär också att arbetsmarknadslagar och fackförening har ingen eller liten betydelse för tillsättandet av nya NIS-chefer på topp- och mellannivå, strax under dom 4 nya NIS-cheferna tillsatta av Moon Jae-In.

Exakt vilka personer som finns strax under toppskiktet av offentligt tillsatta NIS-chefer är troligen mer eller mindre hemligt, för att inte röja identiteten på dom aktiva NIS-chefer och NIS-agenter som måste kunna arbete i det dolda.

Suh Hoon, (63?) 64 år, pensionerde sej från NIS år 2008 efter att ha jobbat som NIS-agent och -chef på mellanivå i 28 år. Därefter har Suh Hoon varit professor i nordkoreakunskap på Chung Yoo-Ras läroanstalt, Ewha Kvinnas Universitet (wiki). Korea Herald, 2017-05-10

Suh Hoon har tydligen haft välbetalt men kortvarigt extraknäck för kabel-TV. Korea Herald, 2017-05-29

När jag först hörde talas om NIS-chefen Suh Hoon, var jag inte alltför optimistisk, utvecklingen har dock gått framåt, se också #4.

Cireea
2017-11-01, 14:35
#71

Tack för svaret på min fundering! 👍


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-11-06, 11:46
#72

Ett mystiskt dödsfall har inträffat.

Det rör sej om distriktsåklagaren (?) Byun Chang-Hoo, som idag (2017-11-06), kl 14:30 påstås ha hoppat från taket (?) på ett 4-våningars kontorhus i Seocho-Dong, Seoul och förklarades död någon gång efter kl 16. Korea Herald samt Korea Times, 2017-11-06

Polisen har inte hittat något "självmordsbrev".

Åklagaren Byun Chang-Hoo var anställd vid Seouls Högsta Åklagarmyndighet och kunde vara inblandad i NIS valfuskskandal från år 2012. Åklagaren Byun Chang-Hoo var var misstänkt för att ha instruerat personal att förstöra och manipulera bevismaterial kring NIS valfuskaktiviteter år 2012.

Åklagaren Byun Chang-Hoo skulle därför förhöras om sin roll i NIS valfuskmanipulering som gjorde att Park Geun-hye blev president.

Tack vare att åklagaren Byun Chang-Hoo hade insidesinformation inom Åklagarmyndigheten hade han möjlighet åren 2013 - 2015, att hjälpa NIS undkomma upptäckt för valfuskmanipulering när det var dags för en gryningsräd från Åklagarmyndigheten mot NIS-kontoren för psykologisk krigföring.

Åklagaren Byun Chang-Hoo var misstänkt för att ha deltagit i iscensättandet av fejkade NIS-kontor för cyberkrigföring, som Åklagarmyndigheten sedan utförde gryningsräder mot. Då NIS-kontoren iordningställts för att vara fejk, hitta Åklagarmyndigheten inte bevisen för NIS valfuskarbete.

När misstankarna började riktas mot åklagaren Byun Chang-Hoo förra månaden, omplacerade han från sin högre åklagarposition till en lägre åklagarposition för att på så sätt hindra honom från att påverka utredningsarbetet mot NIS.

Cireea
2017-11-06, 11:57
#73

Låter som att han tog livet av sig på grund av misstankarna som riktades mot honom. Kanske självmord av ren skam för att ha blivit påkommen? 🤔

Inte alls ovanligt att folk tar självmord istället för att stå ut med skammen. 😐Minns för några år sedan då ett galler kollapsade under en 4minute konsert, då tog mannen som var ansvarig för säkerheten på konserten självmord.  16 Kpop fans dog när de föll. ([Källa](Building collapse South Korea man suicide))


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-11-06, 12:19
#74

#73 Ja, möjligheten för skam finns där.

Min misstänksamhet varje gång media rapporterar om "självmord" kommer från 1970-talet, när svenska nyheter nämnde "självmord" bland grekiska journalister. Jag var bara ett barn den gången och hade ingen uppfattning om Greklands diktaturregim, men jag kunde se på nyhetsuppläsaren att han inte trodde för ett ögonblick på grekiska polisens påstående om en viss grekisk journalists "självmord".

Fotot på åklagare Byun Chang-Hoo i artiklarna i #72 är daterat idag och han ser inte ut som en självmordskandidat. Jag hoppas det finns övervakningskameror i huset Chang-Hoo föll från och att polisen undersöker om obehöriga gick in och ut ur huset vid den aktuella tidpunkten.

Huygens
2017-11-11, 14:05
#75

Idag på morgonen (lördag), arresterades fd försvarsminister Kim Kwan-Jin för att förhindra att han flyr utomlands. Fd försvarsminister Kim Kwan-Jin är misstänkt för inblandning i NIS valfuskmanipulering genom att påverka allmän opinion inför presidentvalet år 2012 samt misstänkt för tagande av muta.

Kim Kwan-Jin anklagas även för maktmissbruk enligt Militärlagen. Här syns Kwan-Jin tillsammans med Lee Myung-Bak. Lägg märke till att KBS faktiskt vinklar nyhetsinslaget ganska negativt mot Kwan-Jin. Jag misstänker att dom strejkande journalisterna har fått blodad tand. Kwan-Jin säger att han bara ägnade sej åt cyberkrigföring mot Nordkorea. (YT/KBS NEWS, 2017-11-09, 2 min)

Även fd vice försvarsminister Lim Kwan-Bin är misstänkt för samma brott och har fått en inställelseorder av åklagarmyndigheten. Korea Herald, 2017-11-11.

Kim Kwan-Jin var försvarsminister under både Lee Myung-Bak och Park Geun-hye under åren 2010 - 2014. Lim Kwan-Bin var vice försvarsminister under Lee Myung-Bak och ev under en kortare period åt Park Geun-hye över åren 2011 - 2013.

Båda misstänkta förnekar brott.

Vissa bedömare menar att delar av uppgifterna som fd försvarsminister Kim Kwan-Jin lämnat, för fd president Lee Myung-Bak allt närmare en utredning. Korea Times, 2017-11-09

Jag kollade upp lite mer kring den misstänkte distriktsåklagaren Byun Chang-Hoo, som påstås ha begått självmord (kastad från byggnaden?) en timme innan han skulle förhöras av åklagarmyndigheten för sin inblandning i NIS valfuskmanipulering.

Tydligen hade distriktsåklagaren Byun Chang-Hoo en kollega på NIS, en sk NIS-advokat som också påstås ha begått "självmord" 2017-10-30. NIS-advokatens namn nämns inte av KBS och jag tror inte att NIS-advokaten var misstänkt för något, men kanske satt NIS-advokaten på viktig information? (YT/KBS NEWS, 2017-11-06, 2 min)

Fd NIS-chefen Nam Jae-Joon förhördes i onsdags (2017-11-08) om sin roll som förmedlare av mutor till regeringsmedlemmar under Park Geun-hye. NIS-chefen Nam Jae-Joon är misstänkt för givande av muta under åren 2013 - 2014 till dörrhandtagstrion (tråd), samt för olaga sabotage av åklagarutredningen kring NIS valfuskmanipulering år 2012. Korea Times (foto av NIS-chefen)

Även NIS-chefen Lee Byong-Ho har förhörts. Han syns på foto i artikeln. Korea Times, 2017-11-10

NIS-chefen Lee Byong-Ho valde att gola och erkände under förhöret att han gav mutor till medlemmar underställda Park Geun-Hyes regering. Korea Herald, 2017-11-11

Det rör sej om tuffa långa förhör utan advokat i 15 - 20 timmar. Sydkoreas Åklagarmyndighet är No More Mr Nice Guy.

Också den tredje NIS-chefen Lee Byung-Kee kommer troligen att genomgå ett riktigt hårt förhör på måndag. Dom tre NIS-cheferna var Park-Geun-Hyes toppchefer för NIS under hennes tid som president.

Cireea
2017-11-11, 16:15
#76

NIS alltså.. 😕


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-11-12, 14:12
#77

Fd president Lee Myung-Bak går till attack mot åklagarmyndigheten och säger att dom ägnar sej åt politisk vendetta, hämnd för tidigare oförrätter.

Själv säger sej president Lee Myung-Bak bara ha beordrat NIS och militärens cyberkrigföring att angripa Nordkorea på nätet. Lee Myung-Bak tror att den nya regeringen inte vill ägna sej åt reformer och att den nya regeringen istället uttrycker återhållna känslor av missnöje genom att verkställa obefogade arresteringar.

Lee Myung-Bak säger att med positiva saker kommer negativa saker och att försöka få bort det negativa och samtidigt förstöra det positiva, det är fel och det är precis vad åklagarmyndigheten ägnar sej åt just nu.

Själv har Lee Myung-Bak inte gjort något fel.

Korea Herald, 2017-11-12
Korea Times, 2017-11-12
(YT/ARIRANG, 2017-11-12, 2 min) Lee Myung-Bak pratar.

Nu har åklagarmyndigheten även upprättat en arresteringsorder på fd vice försvarsminister Lim Kwan-Bin, som jag antar måste godkännas av en domstol innan arresteringsordern tar effekt.

Cireea
2017-11-12, 17:42
#78

Till viss förstår jag kanske tanken bakom hans uttalande, att det kan se ut som en politisk vendetta. Däremot så är det uppenbart att landet lidit av enorm korruption och det kan man ju inte bara ignorera. 😐


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-11-12, 23:32
#79

I och med att Moon Jae-In blev tvungen att fungera som försvarsadvokat åt den senare frikände och troligen orättfärdigt anklagade president Roh Moo-Hyun, kan man tänka sej att Moon Jae-In vill säkerställa att dom kriminella elementen i riksdagen, NIS, militären, rättsväsendet, polisen, konstitutionsdomstolen, statsägd media, ministerierna och åklagarämbetet städas ut (inlägg).

Moon Jae-In har antagligen insett att han måste se till att dessa organisationer inte utdelar en dolkstöt i ryggen på honom, på samma sätt som dom gjorde mot president Roh Moo-Hyun.

Det går inte att leda landet om ett gäng juridiska/politiska "lönnmördare" hela tiden planerar att cyberkrigmässigt och rättsligt slå ut presidenten med diverse kriminella metoder.

Moon Jae-In är antagligen också hjärtligt trött på NIS/militärens olagliga och demokratiförstörande smutskastning på nätet mot honom och hans familj.

Min gissning är att en liknande känsla råder för dom nu aktiva åklagarna i Åklagarmyndigheten. Dom har bestämt sej. Ingen åklagare har lust att hamna på en ny svartlistning i händelse av att Frihetspartiet vinner nästa presidentval. Ingen av åklagarna vill bli omplacerad till en avlägsen landskrok bara för att dom gör sitt jobb på bästa sätt.

Det känns som om ledningen för NIS/justitiedepartementet/Saenuri/Frihetspartiet/MBC/KBS fungerat som en kriminell maffia. Det går inte att upprätthålla en demokrati med sådana ledare av landet.

Huygens
2017-11-13, 11:20
#80

Nu är även den tredje NIS-chefen, Lee Byung-Kee, under Park Geun-hye, förhörd om sin roll när mutor kanaliserades från ett NIS-konto för svarta projekt.

NIS-chefen Lee Byung-Kee var dessutom presidentrådgivare, "chefssekreterare", ett tag, vilket innebär att han både stått på givande och mottagande sidan av mutorna. Korea Times, 2017-11-13

NIS-chefen Lee Byung-Kee ville inte riktigt erkänna något i klartext, men sa att han var ledsen för att ha orsakat missnöje med att NIS pengar gått till Blå Huset. NIS-chefen Lee Byung-Kee bad också om ursäkt för att ha lagt extra börda på NIS-anställda som redan förlorat ansiktet.

NIS-chefen Lee Byung-Kee ville dock inte svara på frågor om detaljerna, såsom varför mutorna fördubblats under hans ledarskap av NIS. Troligen kommer alla tre NIS-cheferna att yrka på att mutorna betalats ut efter begäran från Blå Huset, vilket NIS-cheferna inte kunnat säga nej till.

Cireea
2017-11-13, 23:49
#81

"Troligen kommer alla tre NIS-cheferna att yrka på att mutorna betalats ut efter begäran från Blå Huset, vilket NIS-cheferna inte kunnat säga nej till." 

Säkert!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-11-14, 15:08
#82

NIS-chefen Lee Byung-Kee fick genomgå ett tufft förhör, här är han på bild. Korea Herald, 2017-11-13

Åklagarna har så mycket information om givandet av mutor från NIS, att åklagarna nu kommer att förhöra fd president Park Geun-hye, som för tillfället är arresterad och genomlider en rättegång på 18 andra punkter.

Alla tre nyligen förhörda NIS-cheferna; Nam Jae-Joon, Lee Byung-Kee och Lee Byung-Ho, är nu gripna (häktade?). NIS-chefen Lee Byung-Kee är redan arresterad och dom två andra gripna NIS-cheferna har också begärts arresterade av åklagarmyndigheten. Korea Herald, 2017-11-14

[Förstavelsen Byung- stavas ibland Byong- i nyhetsartiklarna]

Samtliga tre NIS-chefer är misstänkta för att ha gett minst 30 miljoner i mutor till Blå Huset, pengar som hämtats från NIS konto för svarta projekt (inlägg).

NIS-chefen Nam Jae-Joon står även misstänkt för att ha pressat Hyundai att skänka 20 miljoner kr i bidrag till en högernationalistisk grupp som utförde demonstrationer och aktioner i syfte att skada, störa, undergräva och sabotera Moon Jae-Ins presidentkampanj år 2012.

Även om NIS-cheferna gjort vissa medgivanden, verkar dom inte anse att dom gjort något fel. Alla tre NIS-cheferna säger att dom fick sina order från president Park Geun-hye och NIS-cheferna kände sej tvingade att lyda order. Korea Times, 2017-11-14

Cireea
2017-11-14, 16:47
#83

"Även om NIS-cheferna gjort vissa medgivanden, verkar dom inte anse att dom gjort något fel. Alla tre NIS-cheferna säger att dom fick sina order från president Park Geun-Hye och NIS-cheferna kände sej tvingade att lyda order." 

Sånt här är verkligen klassiskt. Som om det är mer okej att utföra olagliga handlingar enbart för att någon högre uppsatt givit order om det. Har man ingen egen hjärna att tänka med?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-11-19, 23:53
#84

Först ett intressant rättsfall som ännu inte har så mycket med NIS att göra men väl är kopplat till Lee Myung-Bak, vilket kan leda tillbaka till NIS.

Det rör sej om fd finansministern och fd presidentrådgivaren Kang Man-Soo under president Lee Myung-Bak. Finansministern Kang Man-Soo är nu dömd till 5 års fängelse för en serie av korruptionsbrott som han begått till största delen i egenskap av VD för den statsägda Korea Development Bank, Sydkoreas Utvecklingsbank. Korea Times, 2017-11-17

Fd finansministern och bank-VDn Kang Man-Soo utförde en rad ekonomiska brott där Daewoo varit inblandad med summor som överstigit 100 miljoner kr. I sammanhanget klarar sej fd finansministern Kang Man-Soo ekonomiskt lindrigt undan och behöver bara betala drygt 1 miljon kr i böter för sina förskingringsbrott.

Fd finansministern och bank-VD Kang Man-Soo har genomgått en lång rättsprocess där den första domen föll förra året och nu har överklagande instans, Seouls Högsta domstol, skärpt hans fängelsestraffet.

Fd finansministern och bank-VD Kang Man-Soo anser sej inte ha gjort något fel.

Kritiken mot Lee Myung-Bak hårdnar och nu höjs röster från Folkets Parti att Myung-Bak ska förhöras av åklagare.

Frihetspartiet slår tillbaka och säger att NIS håller på att förvandlas till en filial för nordkoreansk politik infiltrerad av vänstervridna element. Frihetspartiet anser att man inte ska dröja kvar i det förflutna utan glömma vad som hänt i relation till NIS och enbart titta på framtiden. Korea Herald, 2017-11-15

Frihetspartiet anser även att det är fel att framställa NIS som en kriminell organisation pga valfusket i NIS olagliga cyberkrigföring vilket gjorde att Park Geun-hye kunde fuska till sej presidentposten år 2012.

Frihetspartiet förstår inte kritiken mot dom många svartlistningarna av privatpersoner och skådespelare. Frihetspartiet anklagar motparten för att ägna sej åt politisk hämnd.

Korea Herald har sammanställt en kort lista på några av dom brott NIS begått. Jag tror jag har berört alla brott tidigare i denna tråd.

NIS får varje år 5 miljarder kr för "svarta projekt" som inte behöver redovisas, vilket gjorde att Park Geun-hye kunde kanalisera tillbaks pengarna till Blå Huset i form av mutor till hennes närmaste hantlangare. Det står fel namn under fotot i artikeln, den gråhårige NIS-chefen är Lee Byung-Ho (inte -Kee). Korea Herald, 2017-11-14

NIS-cheferna Nam Jae-Joon och Lee Byung-Kee är nu arresterade. Överraskande nog godkände inte domstolen arresteringen av NIS-chefen Lee Byung-Ho (el Byeong-Ho), som släpptes fri. Korea Herald, 2017-11-17

Det stoppade dock inte åklagarmyndigheten som efter bara två dagar kallade NIS-chefen Lee Byung-Ho till ett nytt förhör där fler detaljer kommer avhandlas. Åklagarna överväger att begära en ny arresteringsorder på Lee Byung-Ho. Korea Times, 2017-11-19

Huygens
2017-11-20, 02:01
#85

Förutom dom tidigare nämnda NIS-cheferna, finns det ett antal mindre betydelsefulla personer som kan eller inte kan ha koppling till NIS olagliga verksamhet. Jag nämner dessa personer i detta inlägg så blir det lättare att separera vem som gjort vad ifall jag senare ska referera ett visst inlägg.

Först ut är överraskande nog presidentrådgivare Jun Byung-Hun som arbetar under nuvarande president Moon Jae-In. Presidentrådgivare Jun Byung-Hun är ännu inte misstänkt för brott, men två av hans underlydande är arresterade pga korruptionsmisstankar (inlägg).

På något sätt vill media gärna koppla presidentrådgivare Jun Byung-Hun till NIS olagliga verksamhet. Vi får se vart det leder.

Nästa person är fd finansminister Choi Kyung-Hwan som stoppat på sej 1 miljon kr från NIS, då Kyung-Hwan var minister under Park Geun-hye. Finansminister tillika riksdagsledamot Choi Kyung-Hwan förnekar att han gjort något fel.

Två riksdagsledamöter i Frihetspartiet, Won Yoo-Chul och Lee Woo-Hyun är under utredning för att ha tagit emot otillåtna fondpengar och för att ha genomfört tveksamma penningtransaktioner. Ännu verkar inte riksdagsledamöterna Won Yoo-Chul och Lee Woo-Hyun vara kopplade till NIS, men båda stod president Park Geun-hye väldigt nära. Korea Herald, 2017-11-17

Frihetspartets ledare Hong Joon-Pyo fördömer åklagarnas utredning mot dom tre riksdagsledamöterna från Frihetspartiet och säger att utredningarna är "politiskt motiverade".

NIS-chefen Lee Byung-Kee sa att det var han som olagligt gav finansminister Choi Kyung-Hwan mutpengarna. Korea Times, 2017-11-19

Finansminister Choi Kyung-Hwan förnekade anklagelserna och säger att han ska skära ut sina tarmar och begå självmord offentligt för att bevisa sin oskuld. Korea Times, 2017-11-17

Även kulturminister Cho Yoon-Sun och presidentrådgivarna Hyun Ki-Hwan och Shin Dong-Chul ska ha tagit emot NIS-pengar under Park Geun-hye. Korea Times, 2017-11-02

Cireea
2017-11-20, 12:56
#86

NIS alltså.. det är så mycket som händer där att jag blir lika förvirrad varje gång. Många namn och många brott.. hua!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-11-20, 15:25
#87

Maxstraffen för att begå brott inom NIS är påfallande låga sett till Sydkoreas övriga straff. Straffet inom NIS för att utföra olaglig avlyssning, utöva maktmissbruk och olaga avslöja hemlighet är max 3 år. Straffet för att lägga sej i politik och styra politiken i viss riktning är max 7 års fängelse. Foto på NIS högkvarter i början av artikeln. Korea Herald, 2017-11-20

Som jämförelse är straffet för att smutskasta en person max 7 års fängelse.

Fd finansminister Choi Kyung-Hwan fick idag på morgonen hembesök och utsattes även för en gryningsräd på sitt kontor i riksdagen av åklagarmyndigheten. Fd finansminister Choi Kyung-Hwan är misstänkt för att ha tagit emot mutor av NIS under Park Geun-hye. Korea Herald

Åklagarna stoppar det beslagtagna materialet i särskild fina, blå papplådor med ett litet hus (tempel?) tryckt på sidan.

Cireea
2017-11-20, 18:54
#88

Låter väldigt märkligt att det är så låga straff inom NIS 🤔


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-11-27, 13:45
#89

Jag har nog tidigare nämnt att NIS-chefen Ok Do-Kyung för cyberkrigföringskommandot (eng. översättning Cyber Warfare Command) och NIS-chefen Lee Tae-Ha (även Tae-Hee) för Psykologiska Operationer samarbetet i syfte att ägna sej åt olaga påverkan av allmän opinion i presidentvalet år 2012, se #33.

NIS-chefen Lee Tae-Ha dömdes senare till 18 månaders fängelse för olaga valfusk år 2012 och det verkar som om han har lyckats undgå verkställan av själva straffet genom att överklaga ända upp i Suveräna Domstolen.

Fd försvarsminister Kim Kwan-Jin arresterades för lite mer än två veckor sedan, misstänkt för att ha haft en cental roll i NIS valfusket år 2012. Och domstolen godkände arresteringen.

Till en början.

Men så har något underligt hänt och jag vet inte hur rättsapparaten fungerar och saknar därför förklaring till situationen. Försvarsminister Kim Kwan-Jins arrestering upphävdes av en domare efter 11 dagars fängslande. Beslutet går inte att överklaga. Korea Times, 2017-11-24

Det innebär att minst en domare i domstolen har godkänt arresteringen, men så har en annan domare gått in och upphävt arresteringen av försvarsminister Kim Kwan-Jin. Då försvarsminister Kim Kwan-Jin anses ha koordinerat valfusket år 2012 med president Lee Myung-Bak, innebär frigivningen av försvarsminister Kim Kwan-Jin att han kan synkronisera ett fabricerat vittnesmål med Lee Myung-Bak till näststående förhör.

Jämförelsen finns med president George Bush och vice president Dick Cheney som vägrade kongressförhöras var för sej och krävde att förhöras samtidigt rörande sina roller i falsk flagga 911 .

Arresteringen av försvarsminister Kim Kwan-Jin upphävdes av domare Shin Kwang-Yeol och jag kan inte låta bli att fundera på om frigivningen är resultatet av politiska kontakter med Frihetspartiet.

NIS-chefen Lee Tae-Ha (el Tae-Hee) är den (en av dom?) person(er) som försvarsminister Kim Kwan-Jin instruerade att utföra valfusket och olaga påverkan av allmän opinion genom "cyberkrigföring" på nätet.

Fd vice försvarsminister Lim Kwan-Bin är dock fortfarande arresterad, men han försöker på samma sätt som försvarsminister Kim Kwan-Jin, ta sej ur arresteringen. Korea Times, 2017-11-24

NIS-chefen Choo Myeong-Ho åtalades förra veckan för sin olaga inblandning i presidentvalet år 2012. Korea Herald, 2017-11-22

Ytterliggare 4 NIS-chefer och 2 åklagare åtalades igår för sina roller i presidentvalfusket år 2012. Däribland åtalas NIS-chefen Suh Cheon-Ho och distriktsåklagaren Chang Ho-Joong även för hindrande av lagens utförande samt för instruktioner till underställd personal att begå mened. Korea Herald, 2017-11-26

Åtalspunkterna innefattar även dokumentförfalskning, maktmissbruk genom att mörklägga NIS aktiviteter och att hjälpa nyckelvittnen fly.

Distriktsåklagare Byun Chang-Hoon var också tänkt att bli åtalad, men han påstås ha hoppat från en byggnad.

Dessutom är NIS-chefen Choi Yun-Su förhörd idag av åklagarna, som också planerar att kalla fd presidentrådgivare Woo Byeong-Woo till förhör.

Till råga på allt kan ytterliggare en åklagare endast nämnd under namnet "Kim" vara inblandad i att ha koordinerat mörkläggning av NIS arbete med otaliga telefonsamtal till NIS-chefen Choi Yun-Su, NIS-chefen Choo Myeong-Ho (arresterad) och presidentrådgivare Woo Byeong-Woo, i syfte att hindra Åklagarmyndigheten få klarhet i NIS valfusk år 2012. Korea Herald, 2017-11-27

Sen börjar det bli roligt för Frihetspartiet.

Åklagarna har kallat Frihetspartiets riksdagsledamot Choi Kyung-Kwan till förhör misstänkt för tagande av muta från NIS. Korea Herald, 2017-11-23

Riksdagsledamot Choi Kyung-Kwan har inte infunnit sej till förhör och har hållit sej borta. Riksdagsledamot Choi Kyung-Kwan tog emot en liten beskedlig muta på 800 000 kr medan han var finansminister under Park Geun-hye

Även Frihetspartets riksdagsledamot Kim Jae-Won är kallad till förhör av åklagare, då han misstänks olagligt ha använt NIS pengar för att utföra "valundersökningar". Korea Herald, 2017-11-27

Frihetspartiet slår givetvis tillbaka och kräver att åklagarna ska sluta undersöka NIS valfuskaktiviteter år 2012 och istället påbörja undersökningar av avlidne (mördade?) president Roh Moo-Hyun (wiki) och avlidne president Kim Dae-Jung (wiki) från åren 1998 - 2008, som båda gick bort år 2009. Korea Herald, 2017-11-22

Frihetspartiet beskyller Åklagarmyndigheten och Moon Jae-Ins regering för att ägna sej åt "politisk hämnd" och Frihetspartiet kräver att en "oberoende" riksdagsutredning med starkt inslag av Frihetspartiets ledamöter utreder om NIS alls begått något valfuskbrott och gett olagliga mutor till Blå Husets toppskikt under Park Geun-hye. Korea Herald, 2017-11-24

Cireea
2017-11-28, 15:33
#90

Intressanta nyheter.. 

Det där frihetspartiet börjar man vilja ignorera. 😂 Dom har alltid så konstiga och barnsliga saker för sig.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-11-29, 14:45
#91

Hembesök igen.

Denna gång är det professor Kim Tae-Hyo, som fick besök av åklagarna. Dokument och datorer i bostaden beslagtogs relaterat till utredningen av NIS valfusk år 2012. Professor Kim Tae-Hyo var presidentrådgivare åt Lee Myung-Bak och är misstänkt för att ha deltagit i organisationen av NIS cyberkrigföring i syfte att olagligt manipulera allmän opinion till fördel åt dåvarande presidentkandidat Park Geun-hye. Korea Herald, 2017-11-28

Tydligen har fd vice försvarsminister Lim Kwan-Bin fått sin arrestering upphävd, vilket är en motgång för åklagarmyndigheten i utredning om NIS, se #89.

Åklagarna har utfärdat en begäran om arrestering av fd 2:e vice NIS-chef Choi Yun-Su, som misstänks för medverkan till kulturpersonsvartlistan och är misstänkt för att olagligt ha spionerat på förvaltningschefer inom kulturministeriet och rapporterat sina fynd till dåvarande NIS-chefen Choo Myeong-Ho, som står åtalad för olagligt valfusk år 2012, se (inlägg).

Fd presidentrådgivare Woo Byung-Woo är den ende högre makthavare nära Park Geun-hye som ännu inte åtalats. Korea Herald, 2017-11-29

Fd presidentrådgivare Woo Byung-Woo har nu kallats till förhör för 4:e gången av åklagarna. Woo Byung-Woo är misstänkt för att ha beordrat NIS att utföra olaglig avlyssning och olaglig övervakning av olika kulturpersoner och sportchefer (!). Korea Times, 2017-11-29

Målsättningen med NIS övervakning var att hitta "smuts" kring kulturpersonerna och sportcheferna för att senare utnyttja media till att smutskasta personerna offentligt, som varit kritiska mot Park Geun-hye.

Dom aktiva NIS-agenterna tror antagligen inte att dom gjort något olagligt utan anser troligen bara att dom utfört sitt jobb till punkt och pricka.

Fd presidentrådgivare Woo Byung-Woo är även misstänkt för att ha använt NIS till att upprätta den olagliga svartlistningen av 10 000 kulturpersoner (tråd) och för att ha hindrat åklagarmyndigheten i att utreda falsk flagga Sewol år 2014. Korea Herald, 2017-11-29

Nuvarande ledning på NIS föreslår att NIS byter namn då "NIS" är så skamfilat i allmänhetens ögon. NIS ledning föreslår även att NIS ges minskad möjlighet till att utföra inrikesspionage och att sådant inrikesspionage ska övervakas och godkännas av en extern statlig organisation. Korea Herald, 2017-11-29

Att byta namn på NIS och göra vissa ändringar, syftar till att skapa en spionorganisation som kan bli älskad av folket.

Cireea
2017-11-29, 18:53
#92

Jahaja, NIS var med på ett hörn (eller flera) gällande svartlistningen.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-12-07, 14:09
#93

Hembesök igen.

Riksdagsledmot Lee Woo-Hyun fick besök av åklagarna som också rädade hans kontor i riksdagen. Datorer och dokument beslagtogs. Riksdagsledmot Lee Woo-Hyun (Frihetspartiet) är ännu inte misstänkt för samröre med NIS, utan det rör sej initialt om tagande av mutor från ett flertal affärsmän. Korea Herald, 2017-12-07

Riksdagsledmot Lee Woo-Hyun anser sej inte ha gjort något fel.

Och ännu ett hembeskök, om man nu kan kalla en fängelsecell hem. Det rör sej om fd NIS-chefen Won Sei-Hoon som sitter av 4 år på kåken för att ha organiserat NIS manipulering av valet år 2012 då Park Geun-hye fuskade till sej presidentposten. Korea Herald, 2017-11-29

NIS-chefen Won Sei-Hoon utsattes för en gryningsräd i sin fängelsecell av åklagarna som letade bevis kring förskingring av 17-18 miljoner kr som gick till ett forskningscentrumet vid Stanford Universitet i USA i utbyte mot att en NIS-forskare garanterades en position vid Stanford, ev att Won Sei-Hoon själv förväntade sej få en position vid Stanford.

NIS-pengarna kanaliserades genom en frontorganisation för NIS som heter Institute for National Security Strategy. Korea Times, 2017-11-30

En dataserver i NIS Cyberkommandos ägo har hittats med 7521 nyhetsartiklar som avsetts att fungera som politisk propaganda i presidentvalet år 2012 och under tiden efter genomförandet av valfusket. 4837 av nyhetsartiklarna var skrivna av NIS-agenter, resten av artiklarna var skrivna av tillfälligt inhyrd NIS-personal. NIS propagandatema var att Sydkoreas allmänhet inte ska tillåta Nordkoreanska sympatisörer och vänstersympatisörer påverka presidentvalet. Korea Times, 2017-11-30

Det är olagligt för NIS att ägna sej åt politisk aktivitet och i synnerhet är det ett lagbrott att NIS ägnade sej åt dold politisk propaganda med fabricerade och förfalskade nyhetsartiklar.

Oppositionspartierna med Frihetspartiet i spetsen har sagt nej till att reformera NIS och sagt nej till att föra över inrikesspionage till andra myndigheter. Korea Times, 2017-11-30

En domstol har sagt nej till att publicera en bok med diktator Chun Doo-Hwans (wiki) påstådda memoarer. Diktator Chun Doo-Hwan var den ledare som beordrade Gwangjumassakern.

I boken framställs Gwangjumassakern på civila och massakrer på gymnasieelever av militären, som en aktion mot "nordkoreanska sympatisörer". En högernationalistisk grupp försöker få diktator Chun Doo-Hwans fabricerade framställning av Gwangjumassakern år 1980 att bli publicerad, men domstolen har sagt nej till den felaktiga historiskönmålningen av militärens våldsbrott mot civila. Korea Herald, 2017-11-30

Boken publiceras nu, men avsnitten med felaktigheter och förfalskade påståenden återges enbart med svarta fält på sidorna. Diktator Chun Doo-Hwan lever fortfarande och förnekar helt att civila mördades av militären under Gwangjumassakern.

Åtal har nu rests mot tidigare NIS-cheferna Lee Byung-Ki (el Byung-Kee) och Nam Jae-Joon under Park Geun-hye, för givande av mutor till högt uppsatta regeringsmedlemmar. Korea Herald, 2017-12-05

Det sammanlagda beloppet av mutor är ytterst beskedligt, det rör sej bara om 5 miljoner kr, men troligen har bevis för givande av mutor till största delen förstörts i NIS datorer, då pengarna plockades från konton för svarta projekt som inte behöver redovisas.

Åtal har även rests mot NIS-chefen Won Sei-Hoon, han som redan sitter 4 år i fängelse för NIS valfusk under presidentvalet år 2012. NIS-chefen Won Sei-Hoon åtalas för att olagligt ha använt 50 mijoner kr för att avlöna och finansiera NIS-agenter att påverka allmän politisk opinion under åren 2009 - 2013.

Dessutom åtalas den dåvarande vice NIS-chefen Lee Chong-Myeong (el Jong-Myung?) för samma anklagelser som NIS-chefen Won Sei-Hoon. Korea Herald, 2017-12-07

Det är roligt. NIS-chefen Won Sei-Hoon kan dömas till mer fängelsestraff för NIS lagbrott begångna i relation till NIS valfusk år 2012.

Cireea
2017-12-08, 00:00
#94

Mycket händer medan man är borta märker jag 😛


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-12-15, 12:16
#95

Förre kulturminister Cho Yoon-Sun har åter varit kallad till förhör rörande att hon kan ha tagit emot mutor av NIS. Först tyckte jag hon såg rätt lugn ut på bilden, men tittar jag lite närmare ser hon nog en smula pressad ut. Korea Herald, 2017-12-10

Jag har inte sett något resultat från hennes förhör. Kulturminister Cho Yoon-Sun är sedan tidigare dömd till 1 års villkorligt fängelse för mened i samband med upprättandet av en svartlista över 10 000 kulturpersoner (inlägg).

Presidentrådgivare Woo Byung-Woo är nu arresterad. Det blev tredje gången gillt efter att åklagarmyndighetern misslyckats övertyga domstolen om att arrestera Woo Byung-Woo vid två tidigare arresteringstillfällen i år (2017). Korea Herald, 2017-12-15 samt Korea Times

Presidentrådgivare Woo Byung-Woo beordrade NIS att utföra olagligt spionage på civila i syfte att stärka Park Geun-Hyes maktpostion under åren 2014 - 2016. Bl a övervakade NIS, specialutredaren Lee Seok-Su, som undersökte Woo Byung-Woos eventuella korruptionsbrott.

Presidentrådgivare Woo Byung-Woo är även misstänkt för medverkan till att upprätta svartlistan på 10 000 kulturpersoner och för givande av mutor med ekonomiska medel från Blå Huset.

Presidentrådgivare Woo Byung-Woo är den siste centralfiguren runt Park Geun-hye som ej tidigare arresterats. Dock finns det antagligen gott om högt uppsatta personer inom Åklagarmyndigheten och Domstolsväsendet, samt högre polischefer som varit lojala mot Park Geun-hye och utfört olagliga handlingar.

Presidentrådgivare Woo Byung-Woo är även misstänkt för att ha hindrat utredningen kring Sewol.

Frihetspartiets ledare Hong Joon-Pyo beskylls för att orättfärdigt ha fått affärsmannen Yeo Woon-Hwan fängslad år 1995 (?).

Den enda bevisningen mot affärsmannen Yeo Woon-Hwan var ett vittnesmål från en kriminell medlem av den våldsamma sykoreanska brottsorganisationen International PJ (?). Korea Times, 2017-12-13

Affärsmannen Yeo Woon-Hwan tilläts inte ifrågasätta den kriminella våldsförbrytarens vittnesmål, vilket Konstitutionsdomstolen senare bedömt vara olagligt.

Den olycklige affärsmannen Yeo Woon-Hwan dömdes därför till fängelse med stöd av en olaglig lag, som upprättats under diktator Park Chung-Hee. Syftet med den olagliga lagen var att förhindra att politisk opposition gavs möjlighet att ifrågasätta dåvarande NIS vittnesmål rörande omstörtande och kommunistisk verksamhet.

Rättegången och rättsprocessen spelades upp i TV-megahiten, dokumentärserien "Sandglass" som visades i Sydkorea år 1995. Frihetspartiets nuvarande ledare Hong Joon-Pyo var TV-serien "Sandglass" stora hjälte då han arbetade som åklagare och såg till att bovar hamnade i fängelse.

Åtminstone framtställdes det så i TV-serien "Sandglass".

I efterhand har det framkommit flera konstigheter i samband med dåvarande åklagare Hong Joon-Pyos åtal mot affärsmannen Yeo Woon-Hwan.

Bl a framställs det i TV-serien "Sandglass" att affärsmannen Yeo Woon-Hwan dödshotade dåvarande åklagare Hong Joon-Pyo, genom att sända en låda knivar till honom.

I efterhand har det visat sej att det var Frihetspartiets ledare Hong Joon-Pyo som först skickat lådan med knivar till affärsmannen Yeo Woon-Hwan. Lådan med knivar var då feladresserad. När affärsmannen Yeo Woon-Hwan upptäckte att lådan med knivar var feladresserad, lät han lådan returneras till avsändaren, dåvarande åklagare Hong Joon-Pyo.

Returnerandet av lådan med knivar kunde sedan utnyttjas för att visa i TV-dokumentären "Sandglass" att Frihetspartiets ledare Hong Joon-Pyo utsatts för ett dödshot.

Affärsmannen Yeo Woon-Hwan har i flera årtionden försökt få sin dom upphävd och han anser att Frihetspartiets ledare Hong Joon-Pyo är en fabricerad hjälte som åtalade utan grund.

Cireea
2017-12-15, 15:17
#96

Jisses vad det rullar på i händelser


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-12-26, 09:37
#97

Park Geun-hye har förhörts om mutorna och kanaliseringen av pengar från NIS, men hon vägrar svara på frågor.

Åklagarna vill arrestera fd kulturminister Cho Yoon-Sun för tagande av NIS mutpengar och för att ha utpressat chaebols lobbyorganisation Federation of Korean Industries (FKI) på 30 miljoner kr. Korea Herald, 2017-12-22

Sen är Frihetspartiet i blickfånget igen.

Åklagarna vill arrestera Frihetspartiets riksdagsledamot Lee Woo-Huyn för en rad korruptionsbrott. Problemet är bara att riksdagsledamöter är juridiskt immuna om inte Riksdagen fråntar ledamoten immunitet eller om Riksdagen är i session, vilket varar fram till 2018-01-09. Korea Herald, 2017-12-26

Tydligen har åklagarna varit flitiga och anser sej ha bevis för att riksdagsledamot Lee Woo-Huyn tagit emot olagliga mutor på 9 miljoner kr fördelat över minst 25 olika smarta affärsmän, i utbyte mot politiska fördelar.

Riksdagsledamot Lee Woo-Huyn har även tagit emot 4,5 miljoner kr i mutor från rådsordförande "Kong" i Namyangjus kommunfullmäktige, som redan arresterats och väntar på rättegång av förskingrade fondpengar.

Riksdagsledamot Lee Woo-Huyn, som haft hembesök av morgonpigga åklagare, anser sej inte ha gjort något fel.

Försvarsministeriet utökar sin utredning mot militären som är misstänkta för att olagligt ha lagt sej i politiken sedan år 2008. Korea Herald, 2017-12-22

Cireea
2017-12-27, 15:47
#98

Oj nu märks det att man varit borta ett tag. Måste läsa runt lite känner jag!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-12-28, 11:33
#99

Park Geun-hye mörkade hemliga klausuler i avtalet med Japan om sällskapskvinnor (inlägg). I en av dom hemliga klausulerna förbinder sej Sydkorea att förstöra alla statyer av sällskapskvinnor som satts upp av människorättsorganisationer.

Det framkommer nu att det troligen var NIS-chefen Lee Byung-Kee som var både förhandlare och godkännare till avtalet, som blev så oerhört fördelaktigt för Japan som därmed kunde mörka och dölja dom japanska krigsbrotten mot koreanska kvinnor. Korea Times, 2017-12-28

Att låta en anställd från NIS förhandla om ett politiskt avtal är kanske i strid med lagen. NIS-chefen Lee Byung-Kee är sedan tidigare arresterad för givande av mutor till Blå Huset och olaga påverkan av allmän opinion.

NIS-chefen Lee Byung-Kee har dessutom tidigare varit ambassadör i Japan och kan då ha skaffat sej japanska regeringskontakter som senare belönat honom rikligt och fyllt hans fickor med guld, som belöning för det fördelaktiga och kränkande avtalet mot sällskapskvinnor.

Cireea
2018-01-02, 13:13
#100

Inte alls förvånad egentligen, vad mörkade inte den före detta presidenten?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-01-04, 09:22
#101

Fd finansminister Choi Kyung-Hwan och riksdagsledamot Lee Woo-Hyun är nu arresterade för att förhindra att dom flyr landet och förstör bevismaterial. Både Choi Kyung-Hwan och Lee Woo-Hyun är riksdagsledamöter för Frihetspartiet.

Arresteringarna har fördröjts då riksdagspersoner har immunitet medan riksdagen är i session, men den senaste sessionen är nu över. Korea Herald, 2018-01-04

Båda riksdagsledamöterna förnekar anklagelserna. Dom har inte gjort något fel.

Park Geun-hye åtalas med nya anklagelser om att ha tagit emot och fördelat mutor och otillåtna ekonomiska medel från NIS till sina närmaste förtrogna i Blå Huset. Park Geun-hye har vägrat svara på åklagarnas senaste frågor och anser att rättsprocessen är "politisk hämnd" (för dom brott hon begått?).

Åtalspunkterna rör tagande av muta, givande av muta, förskingring och olaga förlust av statsfondpengar. Beloppet som NIS olagligt förmedlat är blygsamt, bara 30 miljoner kr. Troligen har större belopp förskingrats, men bevisen är bortstädade av den tidigare regimen. Korea Herald, 2018-01-04

Park Geun-hye blir också åtalad för att ha använt statens pengar till underhållskostnader av sitt privata residens och till privata medicinska (?) behandlingar (skönhetsbehandlingar?). Park Geun-hye har även använt en del av statens pengar till att olagligt underhålla Choi Soon-Sils sviktande modebutik.

NIS mutpengar förvarades i ett hemligt pengavalv som presidentrådgivare Lee Jae-Man (dörrhandtagstrion) ansvarade för.

Cireea
2018-01-09, 10:47
#102

Bra att dom blivit arresterade! 

-

Inte alls förvånad över Park Geun-hye..kan det bli värre tänker man varje gång. Och så blir det det.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-01-12, 12:59
#103

Hembesök igen.

Morgonpigga åklagare genomförde gryningsräder i bostäderna hos dom tre presidentrådgivarna; Kim Paik-Joon, Kim Hee-Joong och Kim Jin-Mo under fd president Lee Myung-Bak. Korea Herald, 2018-01-12

Presidentrådgivarna Kim Paik-Joon, Kim Hee-Joong, och Kim Jin-Mo är misstänkta för tagande av mutor från NIS under sin tid som rådgivare hos Lee Myung-Bak. Uppgifterna kommer från fängelsedömde NIS-chefen Won Sei-Hoon.

Åklagarna beslagtog mobiltelefoner, datafiler och dokument vid räderna.

Presidentrådgivaren Kim Paik-Joon, 78 år, stod så nära Lee Myung-Bak att han kallades "Lee's butler" i media.

Huygens
2018-01-17, 13:47
#104

Ett brutalt uppvaknande?

Det var hembesök igen, men denna gången handlade det om att polisen kom mitt i natten. Dom fd presidentrådgivarna Kim Paik-Joon och Kim Jin-Mo arresterades mitt i natten och under dom tidiga morgontimmarna. Korea Times, 2018-0-17 samt Korea Herald

Det står väldigt lite i nyheterna om dom nattliga arresteringarna, men det kan bero på att översättningar från koreanska inte hunnits med. Presidentrådgivarna Kim Paik-Joon och Kim Jin-Mo är misstänkta för att ha tagit emot mutor från NIS under Lee Myung-Bak på belopp av 3 - 6 miljoner kr.

Sen har det varit fler hembesök på annat håll.

Det rör sej om chefer i bildelsföretaget DAS som utsatts för gryningsräder i sina bostäder av morgonpigga åklagare. Historien med DAS har pågått under många år och jag har nämnt den högre upp i tråden. Lee Myung-Bak och hans äldsta bror Lee Sang-Eun är misstänkt för omfattande ekobrott och fiffel i relation till DAS. Korea Herald, 2018-01-17

Även företaget IM har utsatts för gryningsräder och ska vara inblandat i finansbrotten, men det står inte så mycket detaljer i nyheterna, så jag vet inte exakt vad det handlar om. Brodern Lee Sang-Eun är majoritetsägare i IM.

Lite oväntat har fd president Lee Myung-Bak krävt att Åklagarmyndigheten ska förhöra honom för att han vill få stopp på utredningarna. Lee Myung-Bak säger att åklagarna ägnar sej åt "politisk hämnd" och för "hämnd på fd president Roo Moo-Hyuns död". Korea Herald, 2018-01-17

Fd president Roo Moo-Hyun dog officiellt genom självmord och hans "självmordsbrev" var skrivit på en dataskärm, men troligen blev Roo Moo-Hyun mördad av NIS för att stärka Saenuris och Lee Myung-Baks maktställning. Korea Herald, 2018-01-17

Det är då tankeväckande att Lee Myung-Bak säger att brottsutredningar kring honom och hans bror är "hämnd för Roo Moo-Hyuns död".

Cireea
2018-01-18, 16:05
#105

Oj, två presidentrådgivare till och med! 😮 
Och så är NIS med på ett hörn såklart.. 

Vilken soppa!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-01-19, 12:59
#106

Den fängslade NIS-chefen Won Sei-Hoon säger nu att han vid ett tillfälle olagligt lät en NIS-anställd leverera 2 miljoner kr i en papperspåse till president Lee Myung-Bak. (YT/ARIRANG, 2018-01-16, 1 min)

Även presidentrådgivaren Kim Hee-Joong har börjat gola. Presidentrådgivaren Kim Hee-Joong är ej arresterad, kanske för att han valt att vittna mot sin fd chef, dåvarande president Lee Myung-Bak. Artikeln går inte in på detaljer, men nämner att flera fd medhjälpare till Lee Myung-Bak nu valt att börja tal, då dom kännt sej orättfärdigt behandlade. Korea Times, 2018-01-19

Presidentrådgivaren Kim Hee-Joong känner sej tydligen sviken av Lee Myung-Bak. År 2012 dömdes presidentrådgivare Kim Hee-Joong till fängelse för tagande av mutor, men lät bli att överklaga då han trodde att hans chef Lee Myung-Bak skulle benåda honom, som presidenter kan göra.

Men Lee Myung-Bak gav ingen benådning och presidentrådgivare Kim Hee-Joong fick sitta av sitt straff fram till år 2014. Två månader innan Kim Hee-Joong släpptes ur fängelset begick hans fru dessutom självmord pga vanära och ekonomiska problem. President Lee Myung-Bak besökte inte begravningen och sände inga blommor.

Presidentrådgivare Kim Hee-Joong berättar att av NIS olagliga mutpengar fick Lee Myung-Baks fru Kim Yoon-Ok (wiki) ca 1 miljon kr som hon brände på att köpa lyxväskor vid statsbesök i USA år 2011.

Kim Yoon-Ok har examen från prestigefyllda Ewha Kvinnas Universitet.

Cireea
2018-01-20, 00:49
#107

Alltså NIS…😕


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-01-21, 13:38
#108

Hembesök igen.

Morgonpigga åklagare gjorde gryningsräder mot 4 bostäder till chefer på bildelsföretaget DAS, som inofficiellt anses ägs och kontrolleras av Lee Myung-Bak. Åklagarna beslagtog finansdokument samt dokument som rörde beslutsprocesser och beslagtog vissa personliga tillhörigheter.

En av DAS-cheferna var fd presidentrådgivaren Shin Hak-Su som anses spelat en central roll i kommunikationen mellan Lee Myung-Bak och hans bror Lee Sang-Eun. Korea Times, 2018-01-21

Anklagelserna om ekonomiskt fiffel har fått mer bränsle sedan Lee Sang-Euns chaufför sedan 18 år har börjat gola. Chauffören kände till att all DAS bokföring var handskriven upp till år 2008, vilket möjliggjorde ekobrott då ekonomisk spårning via datasökningar var omöjliga.

Skandalen berör egentligen investringsföretaget BKK, som DAS stoppade pengar i. När företaget BKK gick i konkurs, förlorade alla 5500 investarare sina pengar, utom Lee Myung-Bak och hans närmaste vänner. Den ansvarige för BKK, Kim Kyung-Jun, smet iväg med 300 miljoner kr år 1999 i form av förskingring (wiki). Wikisidan på engelska är inte helt sanningsenlig och är kanske skriven av någon med lojalitet till Lee Myung-Bak.

Lee Myung-Bak är misstänkt för att ha utnyttjat utrikesdepartementet till att gömma pengar i Schweiz från BKK-skandalen. Totalt rör det sej om 100-tals miljoner kr i fiffel och förskingring, varav 90 miljoner kr fortfarande kan finnas gömda i en slaskfond som kontrolleras av DAS.

Huygens
2018-01-22, 14:59
#109

Mer hembesök.

Denna gång är det Lee Sang-Deuk, 83 år, som fått tidigt morgonbesök av pigga utredare. Lee Sang-Deuk är misstänkt för flera fall av korruption och ekobrott. Lee Sang-Deuk är bror till fd president Lee Myung-Bak.

Gryningsräderna mot Lee Sang-Deuks hem i Seongbuk-dong och hans kontor i Yeouido har att göra med misstankar att Lee Sang-Deuk tagit emot mutor av NIS. Åklagarna beslagtog privata dokument och hårddiskar.

Korea Herald, 2018-01-22 (detaljerat)
Korea Herald (mindre detaljerat)
Korea Times (analys)

Gryningsräden är ett resultat av att flera fd NIS-chefer golat och uppgett att Lee Sang-Deuk mottagit pengar från NIS speciella konto för "särskilda aktiviteter". Artiklarna uppger även namn på vissa kumpaner, närstående och presidentrådgivare som varit genomförande av NIS mutaktiviteter, jag kan ha nämnt några av dessa i tidigare inlägg.

Sen åtals fd finansministern Choi Kyung-Hwan för tagande av muta från NIS. Även politikern Lee Woo-Hyun åtals för tagande av muta från smarta affärsmän i hans valdistrikt. Korea Herald, 2018-01-22

Både Choi Kyung-Hwan och Lee Woo-Hyun är riksdagsmän för Frihetspartiet.

Den fängslade NIS-chefen Won Sei-Hoon, som golat, är inte helt ur elden. Det visar sej nämligen att NIS-chefen Won Sei-Hoon kan ha stoppat pengar i fickorna på sina två döttrar och sin son, där pengarna nallats från NIS särskilda konto. Korea Herald, 2018-01-22

NIS-chefen Won Sei-Hoons barn ska tydligen ha köpt en lägenhet för 8 miljoner kr för NIS-pengar som kommit från deras snälla och givmilda pappa Won.

En nyckelfigur i sammanhanget är tydligen en ej namngiven kvinnlig NIS-agent som ansvarat för del av NIS olagliga cyberkrigföring mot dåvarande presidentkandidaten Moon Jae-In, som utsattes för NIS smutskastningskampanj. Den kvinnliga NIS-agenten "Kim" uppger att hon beordrats av sina NIS-chefer att uppge falskt vittnesmål rörande presidentvalmanipuleringen år 2012. NIS nyckelagent "Kim" kommer troligen att åtalas och fler avslöjanden kan följa från hennes uppgifter. Korea Herald, 2018-01-22

Cireea
2018-01-23, 16:02
#110

Oj jisses.. så mycket hembesök. Så mycket folk!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-01-24, 17:49
#111

Fd presidentrådgivare Kim Paik-Joon som tidigare sagt att han inte gjort något fel, har nu erkänt att han tog emot mutor från NIS. Presidentrådgivare Kim Paik-Joon säger dock att han inte använde NIS-pengarna personligen utan bara följde president Lee Myung-Baks instruktioner vid förbrukningen av NIS-pengarna. Korea Herald, 2018-01-24

President Lee Myung-Baks bror Lee Sang-Deuk har tydligen tagits in på en intensivvårdsklinik pga dålig hälsa idag och kunde inte förhöras av åklagarna om mutorna i NIS. Brodern Lee Sang-Deuk, 83 år, blev tydligen medvetslös pga någon form av hjärt-/kärlsjukdom. Kanske påverkade det tidiga morgonbesöket brodern Lee Sang-Deuks hälsa? Korea Herald

Brodern Lee Sang-Deuk har även varit riksdagsman för Saenuri under 30 års tid innan han pensionerade sej. Brodern Lee Sang-Deuk har dessutom suttit i fängelse för mutbrott år 2013 och en hjälpreda till honom säger att Lee Sang-Deuks hälsa påverkades negativt av vistelsen i fängelse.

Brodern Lee Sang-Deuks son Lee Dong-Hyung, som är vice styrelseordförande i DAS, bildelstillverkaren, förhördes av åklagarna idag, om sin roll i DAS hemliga, troligen olagliga slaskfond på 90 miljoner kr som manipulerats under minst 24 olika falska personnamn. Korea Herald, 2018-01-24

Lee Dong-Hyung, som är brorson till Lee Myung-Bak, äger också det misstänkta fiffelföretaget IM, vars kontor tidigare utsatts för gryningsräder av åklagare.

Huygens
2018-01-26, 06:24
#112

Gryningsräder igen.

DAS kontor har idag genomsökts en andra gång denna månad av åklagare som beslagtog ännu fler datorer och dokument. Även DAS styrelseordförande Kang (hela namnet anges inte i artikeln) fick hembesök på morgonen.

Officiellt sett ägs DAS av Lee Sang-Deuk, åklagarna har dock trott att det egentligen är Lee Myung-Bak som äger DAS. Men nu framkommer uppgifter som pekar mot att det faktiskt är Lee Myung-Baks son Lee Si-Hyung som äger företaget DAS. Korea Herald, 2018-01-25

Cireea
2018-01-26, 12:29
#113

#111 Klassiskt det där med "jag har inte gjort något fel". 

#112 Vad är DAS för något företag?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-01-26, 17:41
#114

DAS beskrivs som ett "bildelsföretag". Om DAS tillverkar reservdelar eller om det är delar för nymontering framgår inte från artiklarna. även om jag gissar det senare. 

Svågerpolitik, ja, nästan. Svägerska i alla fall. Lee Myung-Baks fru Kim Yoon-Ok (wiki) har en svägerska vid namn Kwan. Misstankar finns att det är Kwan som har kontroll över slaskfonden med 90 miljoner kr kopplad till DAS. Korea Herald, 2018-01-26

Kim Yoon-Ok har kungliga släktband sägs det, då hon är barn-barns-barn osv genom generationer till drottning Heo Hwang-Ok, som var en indisk prinsessa gift med kung Gim Suro (eller Sureong) som levde på 100-talet, grundaren av riket Geumgwan Gaya. Ingen kan vara helt säker på att Suro är fadern, men enligt uråldriga skrifter upprättade på 1200-talet är modern i alla fall drottning Heo Hwang-Ok.

Av artikeln ovan framgår också att NIS-agenter under klumpiga former försökte stjäla en bärbar dator från Indonesiens presidentiella delegation på Lotte Hotell i Seoul år 2011. Det framgår inte vad NIS skulle med den bärbara datorn, men Won Sei-Hoon var NIS-chef vid tillfället och klarade sej undan rättslig påföljder, troligen pga Lee Myung-Baks inflytande över rättsapparaten.

Cireea
2018-01-26, 19:26
#115

#114 Tack, har aldrig hört talas om DAS tidigare.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-02-06, 07:03
#116

Ny gryningsräd.

Förre finansministern Bahk Jae-Wan fick idag morgonbesök av åklagarmyndigheten på sitt kontor på universitetet Sungkyunkwan, där Bahk Jae-Wan arbetar som professor. Bahk Jae-Wan var finansminster mellan åren 2011 - 2013. Korea Herald, 2018-02-06

Bahk Jae-Wan är misstänkt för att ha tagit emot mutor av NIS år 2008, då han var presidentrådgivare år Lee Myung-Bak.

Fd chefen för Skatteverket, Lee Hyun-Dong, kallades till förhör av åklagarna förra veckan för tagande av olovliga ekonomiska medel från NIS.

Bakgrunden är att Skatteverkschefen Lee Hyun-Dong skulle utreda om förre presidenten Kim Dae-Jung hade smusslat undan pengar i en slaskfond i USA. Troligen användes NIS olagliga ekonomiska finansiering av Skatteverket till att leta skandaler kring Kim Dae-Jung. Korea Herald, 2018-02-01

Skatteverkets aktiviteter mot fd presidenten Kim Dae-Jung fick kodnamnet "operation Davidson" av NIS.

Även om diverse skandaler inte behövde vara olagliga kunde den kolorerade veckopressen ändå gotta sej i skvaller och smuts som grävts upp kring Kim Dae-Jung av NIS och Skatteverket. Den typen av skandalgrävande är dock olagligt för NIS att utföra och ej förenligt med Skatteverkets arbete.

Dessutom hade dom ekonomiska medlen, 8 miljoner kr, som NIS gav till Skatteverkets chef Lee Hyun-Dong, öronmärkts av finansdepartementet för att NIS skulle leta efter nordkoreanska spioner. Det var därför lagstridigt av NIS att använda pengarna i andra syften.

Skatteverkets utredning las ner efter 2 år och anklagelserna anses idag ha varit grundlösa och troligen ett led i NIS aktiviteter att smutskasta fd president Kim Dae-Jung. NIS finansierade också högernationalistiska grupper att påverka Nobelkommitten i syfte att dra in president Kim Dae-Jungs fredspris. Se även #41, #57 och #59.

NIS är även misstänkt för att ha utfört en liknanden olaglig smuts- och skandalgrävande aktivitet mot fd president Roh Moo-Hyun.

Presidentrådgivare Kim Jin-Mo åtalades i söndags 2018-02-04 för att ha tagit emot mutor från NIS på 400 000 kr, som Kim Jin-Mo sedan använde för att tysta en visselblåsare i april 2011. Visselblåsaren (ej namngiven) hade börjat tillkännage att NIS ägnade sej åt olaglig övervakning av civilbefolkningen. Korea Herald, 2018-02-04

Även presidentrådgivare Kim Paik-Joon kommer troligen att åtalas för att ha tagit emot 4 miljoner kr i mutor från NIS mellan åren 2008 - 2012.

Specialåklagare Chung Ho-Young kallades i lördags till förhör av åklagarmyndigheten i sin roll som utredare kring Lee Myung-Baks skandalomsusade företag BKK. Specialåklagare Chung Ho-Young är misstänkt för att utfört ett fördelaktig jobb för Lee Myung-Bak i finansskandalen kring BKK och DAS, se tidigare inlägg i denna tråd. Korea Herald, 2018-02-03

Efter några månaders utredning år 2007, upphävde specialåklagare Chung Ho-Young alla anklagelser mot Lee Myung-Bak som sedan blev president år 2008. Lee Myung-Bak är själv en fd åklagare. Lägg märke till hur specialåklagare Chung Ho-Young flinar på fotot i artikeln.

Ekobrottslingen Kim Kyoung-Joon som avtjänat fängelsestraff, hävdar att Lee Myung-Bak var ansvarig för BKKs aktiviteter.

Huygens
2018-02-09, 12:24
#117

Hembesök igen.

Denna gång var det fd Samsung vice styrelseordförande Lee Hak-Soo som igår morse (torsdag), fick tidig påhälsning av morgonpigga åklagare, som letade igenom hans bostad. Fd Samsung vice styrelseordförande Lee Hak-Soo var själv utomlands vid tillfället för hembesöket.

Åklagare gjorde också en aftonräd mot Samsungs huvudkontor igår kväll och lämnade först huvudkontoret tidigt idag på morgonen, med beslagtagna dokument, datorer och bokföring för räkenskapsåret 2009. Korea Times, 2018-02-09

Misstanken är att Lee Myung-Bak förmådde Samsung att år 2009 betala företaget DAS omfattande och dyra rättskostnaderna för domstolsprocesser i USA. En del av Samsungs pengarna gick även till att bekosta nya, bättre advokater till DAS.

I utbyte benådade Lee Myung-Bak år 2009, Samsungs dåvarande styrelseordförande Lee Kun-Hee från fängelsestraff för ekobrott. Lee Myung-Bak är dessutom misstänkt för att olagligt ha mobiliserat statstjänstepersoner för att rädda DAS undan rättsprocessen i USA.

Lee Myung-Bak fördömer åklagarnas utredning och han benämnde åklagarna - "dockor", som tjänar Moon Jae-Ins intressen i form av "politisk hämnd".

Cireea
2018-02-11, 22:58
#118

Ja Samsung verkar ha legat illa till.. hm!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Cireea
2018-02-11, 22:58
#119

Jag tänker lite såhär, hur många stora företag är det som också borde granskas men som för tillfället glider undan?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-02-13, 10:39
#120

Det funderar jag också på. Så länge revisorna inget säger kan troligen olagligheter pågå utan upptäckt.

Fd Skatteverkets chef Lee Hyun-Dong har arresterats för tagande av muta från NIS, förslösande av statliga medel och olaga eller i alla fall orättfärdig "skatteutredning" mot fd president Kim Dae-Jung under åren 2010 - 2013. Korea Herald

Huygens
2018-02-14, 11:26
#121

En överste i armén åtalas för att ha skadat polisutredning kring manipuleringen av presidentvalet år 2012. Översten, endast namngiven som "Kim", förfalskade också ett dokument.

Militärens avdelning för cyberkrigföring upprättades för att bekämpa nordkoreanska spioner, men militärens cyberkrigföring användes istället för att skada politisk opposition och skada vanliga civila med oönskade politiska åsikter, mellan åren 2009 - 2013. Den olagliga manipuleringen av allmän opinion utfördes av minst 500 personer på den militära cyberkrigföringsavdelningen.

Militärens cyberkrigföring manipulerade politisk opinion som rörde frågor kring Fyra Floder, flottbasen på Jeju, handelsavtalet FTA mellan USA - Sydkorea samt sänkningen av korvetten Cheonan (wiki) vid havsgränsen i Gula Havet mot Nordkorea. Korea Herald

Sänkningen 2010 av Cheonan skylldes på Nordkorea, fast kan ha varit en falskflagga utförd av myndigheterna. Även wikilänken innehåller uppgifter att något är galet med sänkningen.

Stämpeln på det som uppgavs vara resterna av en nordkoreansk torped nära Cheonan, hade gjorts ovanpå en rostig yta, men stämpeln borde ha gjort under tillverkning, medan torpeden i så fall inte var rostig.

Huygens
2018-02-16, 10:15
#122

Lee Byung-Mo placerades under 48-timmars häktning i tisdags (2018-02-13) och arresterades formellt igår (?) misstänkt för ekobrott relaterat till företaget DAS och möjliga oegentligheter vid försäljning av landområden där NIS kan ha varit inblandat. Ev brott relaterade till landaffärerna kan dock vara preskriberade, då dom troligen genomfördes för mer än 10 år sedan.

Lee Byung-Mo är Lee Myung-Baks ekonomiska förvaltare, vilket gör att åklagarnas utredningar arbetar sej allt närmare den fd presidenten. Korea Herald, 2018-02-15, namnet på brodern i artikeln är troligen fel, ska nog vara Lee Sang-Deuk, som gjorde en hemlig och tvivelaktig landaffär med företaget Samho och NIS (wiki), mellan åren 1995 - 2003.

Lee Byung-Mo arresteras troligen främst för att han misstänks ha kastat bort bevismaterial i form av bokföring och det anses finnas risk för att han förstör mer bevismaterial.

Notera också att det finns flera andra personer i tråden med namnet Byung- eller Byeong-, som är föremål för åklagarnas NIS-utredningar och det är lätt att blanda ihop dessa snarlika namn.

Cireea
2018-02-16, 15:35
#123

Undrar vad Byung-Mo får för straff.. hmm.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-02-26, 22:48
#124

Lee Sang-Joo, mellanchef på Samsung, fick hembesök idag av morgonpigga åklagare som utreder brott i form av tagande av muta relaterat till fd president Lee Myung-Bak. Korea Herald, 2018-02-26

Lee Sang-Joo är gift med Lee Joo-Yeon, som är Lee Myung-Baks äldsta dotter.

Cireea
2018-02-27, 15:52
#125

Inte direkt förvånad att ännu en chef-typ hållit på med mutor.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-03-05, 13:46
#126

Hembesök igen.

Två fd presidentrådgivare till Lee Myung-Bak fick tidigt besök av morgonpigga åklagare som beslagtog dokument, datorer och mobiltelefoner. Dom två fd presidentrådgivarna Chun Shin-Il och Choi See-Joong har tidigare haft framträdande politiska poster under Lee Myung-Bak och Shin-Il sitter som kommunordförande i Sejoong. Korea Herald, 2018-03-05

Presidentrådgivarna Chun Shin-Il och Choi See-Joong fick hembesök på sina ägor för misstankar om tagande av mutor och skapandet av olagliga hemliga politiska fonder inför presidentvalet år 2008. Fonderna har finansierats av privata företag och har knappast varit möjligt utan att NIS ignorerat vad som pågått.

Lee Myung-Bak slår tillbaka mot den senaste tidens hembesök mot sina tidigare förtrogna. Lee Myung-Bak stämmer åklagarmyndigheten för tjänstefel.

Bakgrunden är åklagarmyndighetens hembesök hos Lee Myung-Baks bror Lee Sang-Eun (som jag inte hittat i wikipedia) och gryningsräder mot DAS kontor. Åklagarna hittade hemliga presidentdokument i DAS kontor som enligt lag ska förvaras i Blå Huset för överskådlig tid. Åklagarmyndigheten beslagtog presidentdokumenten, men Lee Myung-Bak anser att åklagarna därmed begår tjänstefel, då dokumenten "rätteligen" ska återbördas till Blå Husets presidentarkiv utan att någon får lov att läsa hemlisarna.

Det är inte klart varför DAS hade dom aktuella presidentdokumenten i sin ägo. Kanske rör det sej om hålhakar på skumma affärsmän? Korea Herald, 2018-03-02

Presidentrådgivare Chung Doo-Un har börjat gola, dock inte på Lee Myung-Bak, utan på hans fru, Kim Yoon-Ok, som var inblandad i en ej klarlagd skandal år 2007. Tyvärr framgår det inte från artikeln vad saken gällde, men den kanske preskriberats efter 10 år? Korea Times, 2018-03-02

Fd VD:n Lee Pal-Seung för finansinstitutet Woori Finance Holdings förhördes om misstankar för givande av mutor i storleksordningen 20 miljoner kr till Lee Myung-Bak. VD:n Lee Pal-Seung måste ha klantat till det på något sätt och försagt sej, vilket gav anledning till åklagarna att göra hembesök hos VD:n Lee Pal-Seung och beslagta hans dokument och datorer. Korea Herald, 2018-02-27

Fd försvarsminister Kim Kwan-Jin får ta emot nya anklagelser, denna gång för att ha tagit emot mutor från utländska affärsmän. Korea Herald, 2018-03-01

Fd försvarsminister Kim Kwan-Jin är pensionerad 4-stjärnig general.

Lee Myung-Bak anklagas i media för att ha tagit emot mutor från diverse olika affärsmän. Bl a företaget Daebo som driver cafeer (?) och viloplatser vid rastplatser (?) (expressways?) anklagas för att ha gett Lee Myung-Bak mutor. Den ej namngivne styrelseordförande för Daebo sitter av tre års fängelse för förskingring och verkar ha golat. Korea Herald, 2018-02-28

Kopplingen till NIS är inte klar i ovan fall, men då det är svårt att bedriva hemligt fiffel som president, måste NIS känt till åtminsotne något. Flera fd presidentrådgivare har dessutom varit inblandade i hämtandet av mutpengar från NIS medan Lee Myung-Bak var president. Presidentrådgivare Lee Byeong-Mo (Byung-Mo?) är nu åtalad för förskingring, tjänstefel, förstörande av bevis samt möjligen också tagande och givande av mutor från NIS till olika intressenter under Lee Myung-Bak. Korea Times, 2018-03-04

Cireea
2018-03-09, 20:05
#127

NIS alltså.. undrar om Koreanska folket verkligen kommer kunna lita på organisationen eller om det alltid kommer finnas en viss tvivel på grund av allt fiffel dom varit inblandade i.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-03-14, 08:35
#128

Tydligen gäller det att vara uthållig ifall åklagarmyndigheten vill ställa frågor.

Lee Myung-Bak har utfrågats idag sedan kl 09:25 av åklagare och bedömare som vet att åklagarmyndigheterna normalt sett slutar fråga vid midnatt, tror att åklagarna kommer fortsätta fråga ut Lee Myung-Bak till imorgon.

Frågorna rör 20 anklagelser om mutor, maktmissbruk samt ekonomiskt fiffel och frågorna täcker 120 sidor papper. Lee Myung-Bak är den 5:e presidenten att frågas ut av åklagere förutom Chun Doo-Hwan, Roh Tae-Woo, Roh Moo-Hyun och Park Geun-hye. Korea Herald, 2018-03-14

Lee Myung-Bak har sällskap av sina tre advokater under utfrågningen. Advokaterna är Kang Hoon, 64 år, fd domare och fd presidentens juridiske rådgivare, Pi Young-Hyun, 48 år, och Kim Byung-Cheol, 43 år. Mutorna på 90 miljoner kr som Lee Myung-Bak hanterat kommer från NIS, privatpersoner och företag, bl a Samsung. Till det kommer fiffel med 250 miljoner kr i slaskfonder.

Lee Myung-Bak anser sej inte ha gjort något fel.

Frihetspartiets ledare Hong Joon-Pyo anklagar Moon Jae-In för att utreda Lee Myung-Bak i syfte att strategiskt manipulera situationen för att vinna politiska fördelar. Frihetspartiets ledare Hong Joon-Pyo skrev att utfrågningen av Lee Myung-Bak görs av en ren målsättning att ta hämnd. Korea Herald

Lee "Bulldozer" Myung-Bak började som en hårdförd affärsman, blev borgmästare av Seoul och sedan president. Hans enkelspåriga och USA-vänliga politik gav honom erkännande från många politiska fronter och Lee Myung-Bak kunde driva igenom en rad förändringar i Sydkorea under sin tid vid makten. Korea Herald, 2018-03-13

Cireea
2018-03-14, 21:35
#129

Oj, det var ingen kort stund för utfrågningen. Måste vara slitsamt för alla inblandade..


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-03-15, 10:21
#130

Frågestunden tog slut på morgonen idag, kl 06:25 gick Lee Myung-Bak från åklagarna. Han förhördes i Rum 1001, samma rum som Park Geun-hye förhörts. Intill Rum 1001 finns ett angränsande rum med en säng. Jag har inte helt klart för mej om det är meningen att man ska övenatta hos Åklagarmyndigheten tills förhöret är klart eller om man måste förhöras i maraton tills frågorna är slut.

Det längsta förhöret jag läst om förut har varat i 15 timmar. Rum 1001 ger mej lite Brazil-vibbar (filmen alltså).

Korea Herald, 2018-03-15
(YT/ARIRANG, 2018-03-14, 27 min), nyhetsuppläserska: Lee Ji-Yoon.

Lee Myung-Bak erkänner att han tagit emot mutor på 900 000 kr från NIS, men vill inte säga vad pengarna gått till. Korea Herald

Det intressanta var att Arirang visade bilder på bussar som hade DAS logo. Kanske är det så att DAS tillverkar en väldigt mängd delar till olika fordon, inte bara till bilar utan även till bussar.

Vid 22:20 i Arirangs nyhetsinslag visas byggnaden med Lee Myung-Baks Cheonggye Stiftelse (Cheong-Gye?) där åklagare bär ut klarblå "flyttlådor" med åklagaremblemet. Lådorna innehåller beslagtagna dokument från åklagarnas razzia och sägs vara "hemliga" dokument som bara får förvaras i Blå Husets arkiv. Ingen vet exakt vad dokumenten innehåller, men är från Lee Myung-Baks tid som president.

Mellan 12:26 - 13:00 i Arirangs nyhetsinslag visas bilder på Lee Myung-Baks två bröder; Lee Sang-Eun och Lee Sang-Deuk. Jag hittade inga uppgifter om Lee Sang-Eun i wikipedia och det är därför bra att få bekräftat att det faktiskt rör sej om två olika bröder till Myung-Bak.

En artikel idag i Korea Times summerar misstankarna mot Lee Myung-Bak och mutor tagna från NIS. Tydligen har åklagarna beslagtagit 40 lådor med dokument som kan komma från Blå Huset och som är relaterade till DAS. Dom 40 lådorna beslagtogs i en byggnad i Yeongpo, Seocho, södra Seoul. Jag har inte klart för mej om det är samma blå lådor som bärs ut i Arirangs nyhetsinslag.

Ett 20-tal släktingar och Medarbetare till Lee Myung-Bak har förhörts och några har åtalats. Korea Herald

Edit: Rättade tiden och la till lite mer text.

Cireea
2018-03-17, 22:17
#131

15 timmar (!!) 😮 Det var inget kort förhör.. 

Mycket om Myung-Bak nu, hoppas man kommer till botten med vad han haft för sig för fiffel.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-03-22, 15:14
#132

Lee Myung-Bak är arresterad. Korea Times

Huygens
2018-03-23, 10:14
#133

Teckning på Lee Myung-Baks cell, som normalt håller 6-7 fångar. Cellen liknar Park Geun-Hyes. Korea Times

Om Lee Myung-Bak fälls för NIS-mutor och förskingring öppnas dörren för andra åtal som rör misskötsel. Fyra Floder, byggandet av Lotte World Tower och dom underliga energiaffärerna där Lee Myung-Bak köpte upp energibolag med storförlust i bästa Maud Olofsson-stil (Nuon-affären mm). Korea Times

Lee Myung-Bak säger att han upplevt "outhärdlig smärta" dom sista 10 månaderna som utredningen mot honom och hans omgivning pågått. Korea Herald

Här en lite annan vinklad artikel om åtalen mot Myung-Baks närmaste. En del har åtalats men ej gripits. Bl a rör det sej om 15 miljoner kr i mutor från Woori Finansbank (?) (holdingbolag?). Korea Herald

Tydligen sov inte Lee Myung-Bak särskilt mycket i natt och kommer troligen åtalas före 10 april. Han fick samma stärkande kost som övriga fångar. Korea Herald

Huygens
2018-03-25, 12:53
#134

Det är en omfattande historia åklagarna behöver klara av. Rättegången beräknas ta mer än 6 månader mot Lee Myung-Bak och över 500 vittnen kommer kallas. (YT/ARIRANG, 2018-03-23, 2 min)

Lee Myung-Bak upprättade ett handskrivet brev till allmänheten som han fotograferade och la ut på nätet. Tre av sidorna syns i följande nyhetsinslag. Myung-Bak är i fängelset i Songpa-gu, östra Seoul, som är ett annat fängelse än där Park Geun-hye hålls. Nyhetsinslaget visar bilder på tidigare presidenterna Chun Doo-Hwan och Roh Tae-Woo som var i rättegång i ljusblå fängelsekläder 1995. (YT/ARIRANG, 2018-03-23, 3 min)

Huygens
2018-03-26, 12:45
#135

Lee Myung-Bak skulle ha förhörts idag av åklagarna som hade ytterliggare frågor, men Myung-Bak vägrade svara på frågor. Korea Herald

Huygens
2018-03-29, 09:39
#136

Fyra riksdagsledamöter har frikänts i en rättegång om olaga frihetsberövande av en kvinnlig NIS-agent år 2012.

Bakgrunden är att dom fyra riksdagsledamöterna Lee Jong-Kul, Kim Hyun, Kang Gi-Jung och Moon Byeong-Ho från dåvarande oppositionen Demokratiska Partiet lyckades identifiera en av NIS många cyberkrigare som utövade olaglig politisk manipulering före presidentvalet är 2012.

Dom fyra riksdagsledamöterna sökte då upp den kvinnliga NIS-agenten utanför hennes bostad. Anklagelsen var att kvinnan under 35 timmar hölls fånge i sin egen bostad av riksdagsledamöterna. Domstolen kom fram till att då polis fanns på plats hela tiden och då ingen utövat något fysisk våld och inga hotelser, kunde det ej anses röra sej om olaga frihetsberövande. Tidigare rapporter har istället gjort gällande att den hemliga NIS-agenten låste in sej i sin lägenhet och vägrade komma ut till polisen när hon insåg att hon avslöjats med valmanipuleringsfusk.

Åtalet kan snarast ses som en metod för dåvarande Park Geun-Hye-sidan att utdela repressalier till oppositionen, då riksdagsledamöterna lyckades avslöja en av NIS-agenterna som ägnade sej åt olaga valmanipulation. Korea Herald

Tre medlemmar kopplade till Lee Myung-Baks presidentskap är nu åtalade för att ha instruerat NIS och militärens Cyberkommando att utföra olaglig valpåverkan inför presidentvalet år 2012, där Park Geun-hye fuskade till sej presidentposten.

Dom tre medlemmarna från Blå Huset är fd försvarsministern Kim Kwan-Jin och dom två fd presidentrådgivarna Lim Kwan-Bin samt Kim Tae-Hyo. Korea Herald

Som ett led i dåvarande Lee Myung-Bak-regeringens ambitioner att kväsa fackföreningarna under åren 2008 - 2013, bidrog NIS genom att ta reda på 592 privatpersoners arbetsmarknadsförsäkringar. Korea Herald

Cireea
2018-03-29, 14:07
#137

Det här sträcker sig ju ganska långt bak.. hmm.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-04-09, 14:17
#138

Lee Myung-Bak är nu åtalad på 16 punkter.

Förutom tagande och givande av mutor från NIS, brott mot vallagen, olaga manipulation av presidentvalet genom NIS och militärens cyberkommando, ekofiffel genom DAS, Daebo, Samsung och Woori Finans, har Lee Myung-Bak ägnat sej åt högt och lågt vad gäller maktmissbruk och ekonomisk brottslighet.

Lee Myung-Bak är en lustig kurre. Han har dels fifflat med företag i mljardklassen, men han har också tagit emot småmutor på bara 2 miljoner kr från styrelseordförande till ABC-Sangsa, ett lyxbageri i Gangnam.

Dom 40 lådorna från Blå Huset innehöll 3400 dokument som olagligt förvarats utanför Blå Husets arkiv i Lee Myung-Baks eget förråd i en byggnad i Yeongpo, Seocho, södra Seoul. Mycket behändigt för åklagarna hade Lee Myung-Bak märkt lådorna med antingen "DAS" (bildelsföretaget) eller "BH" (för Blå Huset).

Korea Times
Korea Herald

Cireea
2018-04-09, 15:25
#139

När kommer domen fastställas?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-04-09, 15:41
#140

Jag vet inte. Kanske tar det 2-3 månader att börja rättegången, sedan har dom sagt i nyheterna att det kommer ta minst 6 månader med själva rättegången pga det stora antalet vittnen som måste kallas. Kanske kan dom komma i februari 2019? Sen lär överklaganden följa som tar flera måndare att avsluta.

Cireea
2018-04-10, 18:50
#141

Ah på så vis, då får man sitta och vänta lite till med andra ord


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-04-17, 13:28
#142

En intressant artikel i Korea Herald idag. Hur kommer det sej att NIS olagliga valpropaganda så effektivt fuskade till valsegern åt Park Geun-hye trots att Moon Jae-In hade 70 % av stödet ett halvår före valet 2012?

Ja, det fungerar t ex så att dom flesta koreaner läser "trendande" nyheter på Naver/Facebook/Twitter på morgonen via mobilerna. Sedan läser koreanerna kommentarerna till "trendande" nyheterna, och dom mest "populära" kommentarerna är högst upp. Så även om man inte vill påverkas är det svårt då man inte riktigt kan undvika att läsa propagandakommentarer.

Nu har polisen slagit till mot hackare som låtit datorer stå på och klickat upp kommentarer i popularitet genom att sända många gillanden. Tydligen är även personer från Demokratiska Partiet inblandade denna gång, dock i mindre omfattning än vad NIS/militären var under tiden med Saenuri.

En kommentar från en koreanska är att hon vill ju gärna passa in. Hon vill gärna följa majoriteten och då är det naturligt att tycka och tänka som dom mest populära kommentarerna. Korea Herald, 2018-04-17

Tänka själv står inte högt i kurs om dom egna tankarna riskerar att betraktas som "avvikande".

Mer detaljer om Druking-hackaren. Korea Herald

Huygens
2018-04-19, 16:22
#143

Suveräna Domstolen har fastställt fängelsedomen mot NIS-chefen Won Sei-Hoon på 4 år. Tydligen har turerna varit många. Till en början fick han bara villkorlig dom år 2014, för olaga valmanipulationspåverkan, men sedan ökade straffet vid överklagan. Dessutom har Won Sei-Hoon olagligt förslösat 50 miljoner kr från NIS för att kunna finansiera smutskastningskampanjen mot Moon Jae-In. Korea Times

Vem vaktar väktarna?

Särskilda nationella polisagenter genomförde idag räder mot polisstationerna i Seoul, Busan, Gwangju och provinsen Gyeonggi för att säkra bevis rörande att polisen varit behjälplig i att olagligt medverka till NIS opinionspåverkan till förmån för dåvarande president Lee Myung-Bak år 2011 och år 2012. Korea Times

Polisen beslagtog polisens datorer och hårddiskar.

Huygens
2018-04-20, 11:45
#144

Ännu en artikel som förklarar varför det är så effektivt av NIS att påverka allmänheten via internet, även #142.

För många sydkoreaner är det viktigt att passa in, att vara som alla andra, att vara en medlem i en gemensam grupp, att inte falla utanför. Sydkoreaner kollar därför vad som står på nätet för att få reda på vad man förväntas tycka och om många verkar tycka samma sak följer fler gärna med huvudströmmen. Korea Herald

Cireea
2018-04-20, 12:51
#145

Inte förvånad, att sticka ut är "tabu" i många delar av världen .😐


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-05-23, 13:47
#146

Dom har fallit och ännu en NIS-chef får fängelse. Den dömde åklagern verkar inte namnges i artikeln men kan vara tidigare nämnda distrikståklagaren i Busan, se #68. En åklagare har begått "självmord" (kastats från taket?), så det kan inte vara han. Korea Times, 2018-05-23

NIS-chef, Nam Jae-Joon, 3,5 års fängelse
Åklagare, (Chang Ho-Joong?), 2,5 års fängelse
NIS-mellanchef, ej namngiven, 2,5 års fängelse

Dom 3 döms för olaga valpåverkan under presidentvalet 2012 (Park Geun-Hye), maktmissbruk, döljande av bevis och försvårande av utredning.

Rättegången mo Lee Myung-Bak startade idag. Han har 16 åtalspunkter mot sej. Lee Myung-Bak slapp handklovar som vanligen ges till arresterade fångar, dvs handbojor och ett litet rep i vecken av armbågarna, repet går runt ryggen.

Istället tillåts Lee Myung-Bak gå med en folder i handen och anlände i kostym utan slips. En polis knuffade Lee Myung-Bak framför sej när han inte gick tillräckligt fort. Korea Times

Lee Myung-Bak nekar till nästan alla anklagelserna och säger att han som president bara handlat i landets bästa. Bilder från rättssalen. Ett tag trodde man att platserna behövde lottas ut, men det visade sej vara färre åhörare än sittplatser så alla fick plats. Korea Herald

En stor mängd politiker i gula kepsar högtidlighöll minnet i Bongha, Gimhae, Gyeongsang-buk, efter fd president Roh Moo-Hyun, som påstås begått självmord, men troligen mördades av säkerhetstjänsten. Korea Herald

Kanske är gult en sorgens färg då den även användes på dom korslagda remsorna som bars efter Sewol?

Rikspolisstyrelsen förväntas reducera polisens övervakningsaktiviteter av medborgare efter ett beslut fattat av en regeringskommitte. Korea Times, 2018-05-05

Polisen har samlat in uppgifter om religiösa grupper, människorättsaktivister, hjälporganisationer och politiska partier i syfte att använda informationen för att påverka allmän opinion under dom två föregående regimerna med Lee Myung-Bak och Park Geun-hye.

Uppgiftsinsamlingen förväntas nu reduceras kraftigt om Rikspolisstyrelsen följer kommittens uppmaningen. Polisens underrättelsetjänst tillåts heller inte favorisera någon politisk grupp.

Regeringen kan troligen inte ensidigt fatta beslutet utan stöd från riksdagen, så Moon Jae-In hoppas att Rikspolisen följer direktiven. Demokratiska Partiet saknar egen majoritet i riksdagen och oppositionen har ofta röstat ner regeringspartiets förslag eller i fallet med Frihetspartiet, bojkottat riksdagen och dess utskott.

Sen kan sökmotorn och nyhetsförmedlaren Naver haft en större roll i påverkan av allmän opinion under dom tidigare presidenterna än vad man tidigare trott, antagligen med NIS goda minne.

Naver har uppmanats att ge upp sitt manipuleringsbara "kommenteringssystem" av nyheter, då det visat sej kunna styra och påverka, påverka och styra allmän opinion. Korea Times, 2018-04-26

Naver är under press och har därför "rådfrågat" övrig meda om Navers sk "kommenteringssystem", då det har visat sej kunna manipuleras av tredje (NIS?) part och samtidigt påverkat allmän opinion ganska omfattande, troligen med svängningar i opinionsåsikter med över 20 %. Korea Times, 2018-04-27

Naver kritiseras även för att hindra användare hitta källorna till Navers nyheter och istället blir användarna omdirigerade till Navers egenförfattade nyhetstexter.

Efter ett par veckors grillning i media uppgav Naver att nyhetssajten funderar på att sluta med "egenproducerade" nyheter. Korea Times samt Korea Herald, 2018-05-09

Naver lovar även inför hinder för botar som trycker på "gilla-"markeringar, hur det nu ska förhindras.

Cireea
2018-05-24, 20:07
#147

Oj, Naver?! 😮 Det var lite chockande.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-06-16, 13:38
#148

Dom har fallit.

Tre tidigare NIS-chefer har dömts till fängelse för att ha genomfört olagliga penningtransaktoner på 30 miljoner kr ur NIS budget från avdelningen för Särskilda Aktiviteter till regeringtjänstepersoner och ministrar under Park Geun-hye. Korea Herald, 2018-06-15

NIS-chef åren 2013 - 2014, Nam Jae-Joon, 3 års fängelse
NIS-chef åren 2014 - 2015, Lee Byung-Kee, 3,5 års fängelse
NIS-chef åren 2015 - 2017, Lee Byong-Ho, 3,5 års fängelse

[Förstavelsen Byung- stavas ibland Byong- i nyhetsartiklarna och i mina inlägg]

Åklagare tittar på ett fall där NIS är misstänkt för att olagligt ha övervakat buddhistmunken Ven. Myungjin i Templet Bonguensa, södra Seoul, efter att denne år 2010 uttryck kritik mot president Lee Myung-Bak. Förutom övervakning av buddhistmunken och hacka hans epostkonto, uttövade NIS påtryckningar mot munkens vänner. Korea Herald, 2018-05-31

Den sk "Druckingskandalen", påverkan av allmän opinion genom att skriva och olagligt massklicka "gilla-markeringar" på inlägg kan sprida sej bakåt i tiden. Det är ännu oklart om Drucking (synonym) själv haft med NIS att göra, men det framkommer nu att dåvarande Saenuri (nuvarande Frihetspartiet) använde sej av en liknande programvara redan från år 2006. Korea Herald, 2018-06-06

Manipuleringen med programvaran anses ha genomförts inför presidentvalen år 2007 och 2012, som "vanns" av president Lee Myung-Bak resp av president Park Geun-hye.

Många koreaner uppger att dom gärna vill tänka och tycka som övriga koreaner och då vissa typer av politiska meddelanen uppvisar många "gilla-markeringar" på internet påverkar det den allmänna opinionen i motsvarande politisk riktning.

Ingen vill ju falla utanför som "udda".

I protest mot att myndigheterna utreder den olagliga manipuleringen av allmän opinion har riksdagsman Kim Sung-Tae genomfört en hungerstrejk med krav på att utredningen om "Drucking" ska inriktas på det styrande partiet, Demokratiska Partiet. Korea Times, 2018-05-09

Hungerstrejkande riksdagsman Kim Sung-Tae är sk "golvledare" (koordinator?) för Frihetspartiet. Tråkigt nog för hungerstrejkande riksdagsman Kim Sung-Tae blev han först överfallen och slagen av en storväxt, mentalt störd (?) person som inte ville att riksdagsmannen skulle hungerstrejka och en vecka senare fick riksdagsman Kim Sung-Tae någon typ av fysiskt sammanbrott och fördes till sjukhus. Jag vet inte om han fortfarande hungerstrejkar. Korea Herald, 2018-05-13

Lee Myung-Bak som säger sej lida av sömn- och ätstörningar i fängelset har avstått från att närvara på alla dom rättegångsdagar han annars förväntades bevista. Jag vet inte om rättegången är klar ännu, det har inte skrivits så mycket, kanske pga Trump-Kim-mötet tagit all mediauppmärksamhet. Korea Times, 2018-05-25

Varför hade inte Lee Myung-Bak handbojor och varför var han inte bunden med rep runt armarna samt bakom ryggen som andra åtalade i tidigare rättegångar mot NIS-chefer och under Park Geun-Hye-rättegångarna? Det rör sej om regeringens nya riktlinjer där somliga åtalade inte behöver fängslas med bojor under vissa speciella villkor, t ex vid hög ålder eller om risken för avvikelse är låg. Korea Times, 2018-05-24

Studenter i Koreas Universitets Afffärsskolebyggnad har krävt att den gemensamma salen ska upphöra kallas Lee Myung-Baks Uppehållsrum. Cheferna på Korea Universitet säger att dom inte har några planer på att ta bort namnet Lee Myung-Baks Uppehållsrum. Korea Times, 2018-06-01

Lee Myung-Bak tog affärsexamen på 1960-talet från Korea Universitet.

Nordkoreanske avhopparen Thae Yong-Ho lämnar NIS. Thae Yong-Ho har fungerat som NIS-rådgivare i nordkoreafrågor och han har skrivit boken "Lösenord från Tredje Våningen", vilket fick nordkoreansk media att gå i taket och kalla honom "mänskligt avfall". Korea Times, 2018-05-24

Formellt sett var Thae Yong-Ho anställd på NIS "forskningsinrättning"; Institute for National Security Strategy (INSS). Thae Yong-Ho anser att Kim Jong-Un aldrig kommer avveckla Nordkoreas kärnvapen.

Naver är åter i blickfånget då allmänheten noterat att Naver mer tar rollen som vinklad nyhetsredaktion än som ren sökmotor. Naver komponerar och väljer vilka nyheter som ska synas för användarna. På så sätt agerar Naver på liknande sätt som SVT och Google, där aktuella nyheter om Snowden samt Wikileaks ibland är rensopade eller extremt svåra att hitta. Korea Times, 2018-05-25

Cireea
2018-06-19, 15:11
#149

Såja, bra att domar fallit!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-06-27, 12:28
#150

Gryningsräd igen.

Denna gång är det Åklagarmyndigheten som rädar - Polisen. En polischef i Seoul misstänks för att ha organiserat telefonavlyssning och övervakning av Samsunganställda som försökt bilda fackföreningar på Samsung.

Misstanken är att Samsung mutat polischefen att genomföra den olagliga övervakningen av Samsunganställda i syfte att kartlägga och störa bildandet av fackföreningar inom Samsung. Korea Herald

Jag har tidigare nämnt affären under chaebols (inlägg mm), men lägger troligen fortsatta kommentarer om saken under NIS, då spioneriet på Samsunganställda kan involvera säkerhetstjänsten.

En intern utredning av Polisen inom Polisen har kommit fram till att Polisen ägnat sej åt olaglig påverkan av allmän opinion under Lee Myung-Bak. Det visar sej att flera polischefer inom Polisens säkerhetstjänst ägnat sej åt olagligheter och Polisens utredning föreslår därför att polischeferna utreds ytterliggare för brott.

130 dokument som avslöjar Polisens olagliga opinionspåverkan och övervakning har upptäckts av Polisen. 60 av dessa dokument har redovisats muntligt och skriftligt för Lee Myung-Bak, så att han fick möjlighet att bilda sej en uppfattning om hur Polisens arbete med den olagliga opinionspåverkan fortskred. Korea Herald

Det visar sej också att 95 vanliga poliser och 31 anhöriga arbetat inom polisens cyberavdelning med olaglig opinionspåverkan på nätet, för att gynna Lee Myung-Baks parti. Poliserna samarbetade också med militärens olagliga opinionspåverkan i den militära operation "Black Pen", Svarta Pennan. Korea Herald, 2018-06-21

Syftet med Svarta Pennan var även att spåra och kartlägga personer ur allmänheten som skrev kritiskt på nätet om regeringspartiet.

Det olagliga opinionspåverkande arbetet organiserades av Rikspolischef Cho Hyun-Oh samt dom två cheferna för Polisens Säkerhetsbyrå, polischef Hwang Sung-Chan och polischef Kim Yong-Pan.

En särskild polisstyrka har i jakten på bevis för den olagliga opinionspåverkan, rädat poliskontor i Busan, Gwangju och Seoul, inklusive kontor hos Polisens Säkerhetsbyrå och Polisens Underrättelseavdelning.

"Självmordet" på fd president Roh Moo-Hyun är åter i blickfånget. Det har framkommit att NIS-chefen Won Sei-Hoon arrangerade fejkade bevis som avsåg att skuldbelägga fd president Roh Moo-Hyun. Korea Times

På uppdrag av Lee Myung-Bak arrangerades en plan av NIS för att fälla fd president Roh Moo-Hyun med fabricerade bevis, säger åklagare Lee In-Kyu.

Den massmediala smutskastningen av fd president Roh Moo-Hyun samt hans fru, organiserades av presidentrådgivare Woo Byung-Woo, som hittills klart sej lindring undan med ett kortare fängelsestraff i samband med korruptionsskandalen runt Park Geun-hye och svartlistningen av kulturpersoner (inlägg).

Cireea
2018-06-27, 13:35
#151

Det bara fortsätter och fortsätter det här..


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-06-28, 09:44
#152

Ja, det är som en evighetsmaskin. Hembesök igen.

Två advokater fick tidigt besök av morgonpigga åklagare som letade igenom deras bostäder och kontor i relation till rättsfallet med "Druking", organisatören av politisk opinionspåverkande nätverksamhet. Det är mycket konstigt att advokater till en person som kan räkna med rättegång får sina bostäder genomsökte.

Moon Jae-In har själv utsett utredaren Huh Ik-Bum som ska utreda "Drukings" förehavanden.

Även "Druking" själv fick hembesök i sin - fängelsecell. Åklagare letade igenom fängelsecellen efter dolda bevis. Även två fängslade kumpaner till "Druking" fick sina celler genomletade. (Jag har vid tillfälle stavat "Druking" fel, som "Drucking", med ett felaktigt "c".) Korea Herald

I Sydkorea verkar det betraktas som ett allvarligt brott att överdrivet klicka på "gilla-markeringar" i nyheter och kommentarer på nätet, då det lätt anses påverka politiska väljarsympatier. Utredningen kommer pågå i 90 dagar. Korea Times

Huygens
2018-06-29, 11:45
#153

Dom har fallit igen. Korea Herald

Fd finansminister Choi Kyung-Hwan, befinns skyldig till att ha tagit emot ca 1 miljon kr i mutor från NIS i oktober år 2014, under Park Geun-hye. Domen:

Finansminister Choi Kyung-Hwan, 5 års fängelse, 2,5 miljoner kr i böter.

Huygens
2018-07-02, 13:23
#154

Åklagarmyndigheten har utfärdat en arresteringsorder på fd arbetsmarknadsminister Lee Chae-Pil, för att denne i samarbete med NIS försökt upprätta ett olagligt NIS-kontrollerat, rikstäckande fackförbund med regeringsstyrd och -lojal inriktning i syfte att manipulera arbetsstyrkor politiskt och monetärt. Korea Herald

Arresteringsordern av arbetsmarknadsminister Lee Chae-Pil måste dock godkännas av domstol för att ta effekt. Det NIS-kontrollerade fackförbundet upprättades under president Lee Myung-Bak mellan åren 2010 - 2013. Det NIS-kontrollerade fackförbundet var tänkt att slå mot dom två existerande rikstäckande fackförbunden Korean Confederation of Trade Unions (KCTU) och Federation of Korean Trade Unions (FKTU)

Det NIS-kontrollerade fackförbundet fick dock ingen genomslagskraft och förenades senare med FKTU år 2014, möjligen med NIS-lojal ledning.

Arbetsmarknadsminister Lee Chae-Pil anser sej inte gjort något fel.

Cireea
2018-07-09, 18:52
#155

Oj oj oj, det bara fortsätter välla in saker.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-07-13, 10:28
#156

Domar har fallit.

Tre presidentrådgivare döms för tjänstefel när dom hanterade och fördelade mutor från NIS till regeringen. Det rör sej om 30 miljoner kr från NIS som presidentrådgivarna (dörrhandtagstrion - inlägg) tagit emot och hanterat under Park Geun-Hyes tid som president. Domarna:

Presidentrådgivare Ahn Bong-Geun, 2,5 års fängelse, 250 000 kr i böter.
Presidentrådgivare Lee Jae-Man, 1,5 års fängelse.
Presidentrådgivare Jeong Ho-Seong, 10 månaders villkorligt fängelse.

Pengarna kom från NIS Särskilda Aktivitetsfond som inte behöver redovisas. Nu höjs röster för att avskaffa NIS Särskilda Aktivitetsfond, då riksdagen varit för frikostig med att tilldela medel som ej behövt redovisas. Korea Times samt Korea Herald, 2018-07-12

Minst en av presidentrådgivarna har redan dömts tidigare och suttit av ett kort fängelsestraff för ett tidigare tjänstefel.

Huygens
2018-07-23, 10:28
#157

I samband med den opinionspåverkande skandalen kring hackaren "Druking" har det funnits olika typer av anklagelser.

En sådan anklagelse om olagliga ekonomiska medel var riktad mot riksdagsman Roh Hoe-Chan, som var golvledare för det lilla minoritetspartiet Rättvisepartiet. Nu säger media att riksdagsman Roh Hoe-Chan begått självmord genom att hoppa från ett fönster, troligen från 17:e eller 18:e våning av bostadsfastigheten Namsan, nr 13 i Jung-gu, Seoul.

En säkerhetsvakt hörde en krasch i marken bakom sej utomhus kl 09:38 lokal tid och såg då att någon fallit i marken. Personen identifierades som riksdagsman Roh Hoe-Chan. Mellan 17:e och 18:e våning hittades en plånbok med ett "självmordsbrev" där riksdagsman Roh Hoe-Chan nekar till att ha sysslat med ekonomiska olagligheter. Korea Herald samt Korea Times och Korea Times

Frågan är om riksdagsman Roh Hoe-Chan blev knuffad, kastad eller hoppade själv. Hackaren "Druking" påstår att han mutade riksdagsman Roh Hoe-Chan med
400 000 kr, vilket är märkligt , då "Druking" mestadels försörjde sej på att ta emot mutor och utföra olaglig opinionspåverkan på nätet genom att klicka på så många "gilla-markeringar" som möjligt med botar.

Huygens
2018-07-30, 12:41
#158

Uppgifter som gör gällande att Militärens Säkerhetskommando (DSC) olagligt avlyssnat miljontals medborgare kom idag från människorättsorganisationen Military Human Rights Korea (MHRK).

Säkerhetskommandot avlyssnade fram till år 2008 även president Roh Moo-Hyun och flertalet regeringsmedlemmar, bl a dåvarande presidentrådgivare Moon Jae-In och dåvarande försvarsminister Yoon Kwang-Woong. Korea Times

Cireea
2018-08-01, 13:16
#159

Usch så obehagligt


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-08-03, 12:34
#160

Militärens Säkerhetskommando (DSC) får en ny chef. Moon Jae-In avsätter nuvarande DSC-chefen generallöjtnant Lee Suk-Koo som varit Säkerhetskommandots chef sedan september 2017. Korea Times

Ny DSC-chef blir generallöjtnant Nam Young-Sin. Bakgrunden till ommöbleringen är Säkerhetskommandots många avlyssningsskandalerna, olaglig politisk påverkan, planer på krigslagar, planer på statskupp och planerade arrestering av riksdagsledamöter.

Moon Jae-In har dessutom beordrat "fullständig" omorganisation av Säkerhetskommandots 42 000 anställda. Det finns även förslag på att minska personalstyrkan med 30 %. Säkerhetskommandots personal rekryteras från Armén, Flyget, Flottan, Kommandotruppen och från offentliga förvaltningstjänstemän. Korea Herald

Hembesök igen.

Det rör den sk "Drukingskandalen". Guvernör Kim Kyoung-Soo (Demokratiska Partiet) i provinsen Gyeongsang-nam fick tidigt besök av morgonpigga åklagare. Guvernören var dock bortrest vid tillfället för räden. Guvernör Kim Kyoung-Soo fick även påhälsning på sitt kontor och på den äldre arbetsplats han hade haft i Riksdagen, men riksdagsarbetsplatsen hade troligen ingen kvarvarande information av intresse. Datorer, dokument och anteckningar beslagtogs och bars bort av åklagare i blå kartonger. Korea Herald, 2081-08-02

"Druking" vars verkliga namn är Kim Dong-Won, betecknas ömsom bloggare eller hackare, hade upprättat en olaglig automatiserad metod för att påverka allmän politisk opinion via nätet. Kopplingen till NIS eller militärens avdelning för psykologisk krigföring är svag, även om "Druking" använde likartade metoder som dessa. "Druking" har troligen sålt sina opinionspåverkande tjänster till flera politiska intressenter.

"Druking" ska tydligen i november 2016 ha visat datorsystemet för Guvernör Kim Kyoung-Soo, som gav klartecken att det kunde börja användas för olaglig opinionspåverkan. Datorsystemet automatgenererade sedan minst 1,8 miljoner likartade kommentarer via Naver-konton. Korea Times

Åklagarna kommer troligen kalla Guvernör Kim Kyoung-Soo till förhör.

Huygens
2018-09-02, 12:42
#161

Militärens Säkerhetskommando (DSC) upplöstes plötsligt i slutet av förra månaden. Istället kommer det nya Militära Säkerhetsstödskommandot (DSSC) att sköta militär säkerhet. Korea Herald

DSSC får nya riktlinjer. DSSC får ej längre spionera på civila eller kartlägga och samla information om civila.

DSSC får ej godtyckligt samla information om militärt anställda om dessa ej är misstänka för korruption eller andra oegentligheter.

DSSC får ej ägna sej åt politisk påverkan eller politisk verksamhet.

DSSC får ej kränka mänskliga rättigheter.

DSSC får ej förmå en person att ge upp sina mänskliga rättigheter.

Den sistnämnda punkten är intressant då USA delvis sköter Sydkoreas militära kommando (beslut om militära åtgärder). Personal som tjänstegör i CIA måste skriva under anställningskontrakt där dom avsäger sej sina mänskliga rättigheter och avsäger sej sina konstitutionella rättigheter (i USA).

DSSC kommer att ges 2900 anställda fördelade på 30 departement.

DSSC måste dessutom rapportera oegentligheter inom organisationen och ska upprätta en visselblåsarfunktion.

Det är lite oklart om DSSC är förbjudet från att censurera media och kopplingen till NIS är inte helt klar.

DSSC måste alltid rapportera nya rön, nya aktiviteter eller säkerhetsproblem till försvarsministern och får inte som tidigare gå omvägar via andra politiker eller ens via presidenten.

Huygens
2018-09-11, 16:43
#162

I #0 nämnde jag helt kort att Park Geun-hye år 2015 bad om ursäkt för NIS fabricerade bevismaterial mot en påstådd "nordkoreansk spion", i ett av flera fabricerade rättsfall mot "nordkoreanska spioner". Den dåvarande NIS-chefen Nam Jae-Joon, som nämns i Arirangs nyhetsklipp i #0, fick senare fängelse för korruption. Newstapa (länk i #0) undersökte NIS fabriceringen av bevismaterialet i en kort dokumentär på 11 minuter.

Nu har i alla fall rättsapparaten malt på och en fd NIS-chef "Lee" arresterades idag, misstänkt för maktmissbruk, döljande av bevis, förfalskande av myndighetsdokument, fabricering av bevis och andra olagliga felaktigheter. Vid det aktuella tillfället (år 2015?) åtalades en NIS-anställd (underchef?) "Kim", som fick 4 års fängelse, men NIS-chefen "Lee" klarade sej undan med böter på 80000 kr. Den dåvarande styrande regeringen såg det troligen som värdefullt att framställa Nordkorea som ett faktiskt hot genom fabricerade bevismaterial. Korea Times samt Korea Herald

Bakgrunden till rättsprocessen är att statstjänstemannen Yoo Woo-Sung (även stavat "Yu") i Seoul, åren 2013 - 2015 beskylldes för att ha samlat in uppgifter om 200 personer åt Nordkoreas räkning. Bevismaterialet var fabricerat av NIS och Yoo Woo-Sung frikändes i domstol år 2015.

Huygens
2018-10-05, 13:07
#163

Dom har fallit.

Fd president Lee Myung-Bak döms för en rad brott; förskingring av stora kapital från bildelstillverkaren DAS via slaskfonder, tagande av muta från Samsung, en varierade sortering av maktmissbruk samt diverse olika korruptionsbrott. Domen:

President Lee Myung-Bak, 15 års fängelse, 200 miljoner kr i böter

President Lee Myung-Bak vann 2007 års presidentval med en historisk jordskredsseger. President Lee Myung-Bak är den president som vunnit ett presidentval med störst marginal, mycket pga att han lovade folket att komma till rätta med den problematiska ekonomin. Istället följde 5 år av korruption och förtryck, som bl a drabbade journalister, media- och kulturpersoner.

Korea Herald, 2018-10-05
Korea Times, 2018-10-05 (domen)
Korea Times, 2018-10-05 (historik)

Konstigt nog nämner artiklarna inte särskilt mycket om Lee Myung-Baks användande av NIS och militären för opinionspåverkan och nästan inget om dom många lådor med dokument från Blå Huset som Lee Myung-Bak olovligt förvarade i egen ägo efter sitt presidentskap. Men kanske kommer det i senare utredningar och domar?

Fd Rikspolischef Cho Hyun-Oh (ungefär; "Nationell Polis-Generalkommissionär") har arresterats misstänkt för olovlig opinionspåverkan. Rikspolischef Cho Hyun-Oh är misstänkt för att berodrat och organiserat 1500 poliser att ägna sej åt olovlig opinionspåverkan under president Lee Myung-Bak åtminstone under åren 2010- 2012, via olaglig hantering av nätkonton och genom att ägna sej åt trollaktiviteter mot politisk opposition.

Jag såg ett nyhetsinslag på koreanska från KBS med Rikspolischef Cho Hyun-Oh två veckor innan han arresterades. Jag förstod inte vad som sas, men kunde se att han var en man som verkade övertygad om att han gjort rätt, som bekämpade politisk opposition med alla tillgängliga medel. Han såg även ut som en chef som var van att bli åtlydd och han verkade inte förvänta sej några problem från Åklagarmyndigheten.

Nu är han alltså arresterad, men det satt långt inne. Mitt intryck är att domstolarna helst inte ville bevilja en arrestering av en så högt uppsatt polischef, fastän åklagarna hade mycket bevismaterial.

Korea Herald, 2018-09-05 (polisförhör)
Korea Herald, 2018-09-05 (efter polisförhöret)
Korea Herald, 2018-09-12 (ett andra polisförhör)
Korea Herald, 2018-10-04 (domstolsutfrågning)
Korea Herald, 2018-10-05 (arrestering)

Jag ser det som helt omöjligt att inte NIS känt till Rikspolischef Cho Hyun-Oh olagliga opinionspåverkande verksamhet, där 10 000-tals, kanske miljontals inlägg på nätet publicerades från dom 1500 poliserna under Rikspolischef Cho Hyun-Oh kommando.

Troligen har NIS och Rikspolischef Cho Hyun-Oh samarbetet i det olagliga opinionspåverkande arbetet.

Cireea
2018-10-07, 17:45
#164

200 miljoner i böter.. det var ingen liten summa det.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-11-29, 15:55
#165

NIS föreslås upphöra att utreda fall med "nordkoreanska spioner" efter ett antal uppmärksammade fall där felaktiga fängslanden och fabricerat bevismaterial tillverkats av NIS personal mot oskyldiga personer. Korea Herald, 2018-11-14

Troligen kommer spionutredningar tas över av vanlig polis, möjligen med någon typ av specialkompetens.

Huygens
2019-01-07, 10:19
#166

En agent från NIS har hittats död i sin bil vid Yongin, Seoul. Polisen påstår att en brickett av sågspån hittades i bilen, men nämner inte om bricketten varit antänd.

Ett tre sidor långt testamente hittades hemma hos den 43-årige NIS-agenten, men verkar inte vara ett "självmordsbrev". NIS vill inte gå in på några detaljer rörande agenten. Korea Herald, 2019-01-07

Förra månaden riktade oppositionspartierna kritik mot regeringen för utredningen av (upplösta) DSC och dess olagliga avlyssningar mm. Oppositionspartierna anser att regeringen gått för hårt fram mot DSC:s kriminella verksamheten efter det påstådda självmordet av fd chefen för DSC, genereal Lee Jae-Su. Se även (tråden) om Moon Jae-Ins regering samt Sewol rörande DSC:s olagliga förehavanden. Korea Times, 2018-12-09

Dessutom genomförde åklagarmyndigheten förra månaden flera räder mot polisens underrättelsetjänst NPA som misstänks för olaglig valpåverkan, olaglig politisk verksamhet och olaga påverkan av allmän opinion under president Lee Myung-Bak. Korea Herald, 2018-12-06

Rättsprocessen mot NPA börjar få bråttom då polisens olagliga verksamheten endast har 7 års preskribtionstid, vilket är väldigt kort tid med tanke på att det rör sej om en rättsutövande maktorganisation med omfattande resurser som helt kan sätta landets demokrati ur spel. Jag har dock inte hittat fler artiklar i ämnet, så frågan är hur utredningen mot NPA går. Min gissning är att NPA:s olagliga verksamhet har koppling till dom andra säkerhetstjänsterna NIS och (nedlagda) DSC. Minst 1500 poliser ägnade sej åt den olagliga verksamheten under Lee Myung-Bak. Korea Herald, 2018-10-15

Huygens
2019-02-22, 13:49
#167

Fd försvarsminister Kim Kwan-Jin slapp billigt undan med ett kort fängelsestraff för att ha utnyttjat militärens cyberkrigföring i politiska syften, där oppositionella smutskastades, trasserades och förföljdes på nätet och i media, av militärt anställd säkerhetspersonal under presidenterna Lee Myung-Bak och Park Geun-hye. Två politiker till fälldes och fick mycket milda domar. Korea Herald samt KT

Fd försvarsminister Kim Kwan-Jin, 2,5 års fängelse.
Fd planeringsminister Lim Kwan-Bin, 1,5 års villkorlig dom.
Fd presidentrådgivare Kim Tae-Hyo, böter 80 000 kr.

Cireea
2019-02-22, 15:07
#168

Löjligt kort för det brottet…


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2019-11-28, 18:25
#169

Suveräna Domstolen är inte nöjda med Högsta Domstolens dom och hantering av rättsfallet rörande maktmissbruk och missbruket (förut benämnt "mutor") av NIS pengar, bland förvaltningschefer och vissa politiker relaterat till domen i "NIS-målet" mot Park Geun-hye. KT samt KT krönika

Park Geun-hye dömdes till 5 års fängelse, att lägga till hennes redan långa tidigare fängelsedomar, men Suveräna Domstolen är inte nöjda med sättet som Högsta Domstolen förminskat vissa åtalspunkter.

Suveräna Domstolen beordrar nu Högsta Domstolen att ta om rättegången i NIS-målet mot Park Geun-hye och att även förhöra dom tre fd spioncheferna i NIS; Nam Jae-Joon, Lee Byung-Kee och Lee Byeong-Ho.

Upp till toppen