Etikettplatser
Läst 4531 ggr
Cireea
2016-09-20, 01:55

Han River

Han är en flod som flyter genom Sydkorea och som delar huvudstaden Seoul i två separata delar. Floden har haft stor betydelse för landets historia men är idag en av de mest natursköna platserna i Seoul.

Han River eller också Han floden som det heter på svenska är en flod som är totalt 514 kilometer lång. Det egentliga namnet på floden är Hangang men man brukar även ibland - inte alltid -  kalla floden för Han. Han är den fjärde längsta floden i Korea efter Amnok, Tuman och Nakdong. Floden är ungefär 2,5 meter djup och 175 meter bred.

Floden börjar som två mindre floder i bergen i öster på den Koreanska halvön och mynnar sedan ut i Gula havet efter att ha passerat huvudstaden Seoul och flutit ihop med Imjinfloden. 

Han floden och dess omgivning har spelat en stor roll i den koreanska historien. Koreas tre kungariken stred om marken - och floden - då man ville kunna utnyttja floden som handelsväg mellan Korea och Kina via Gula havet. Floden är däremot inte aktiv längre då mynningen ligger på gränsen mellan Nord - och Sydkorea och är därför spärrad.

Idag är de nedre delarna av floden kantade med offentliga parker, restauranger och gångvägar. I en undersökning 2011 blev floden tvåa i en lista över de mest natursköna lägen i staden, etta blev Mount Namsan.

_________________________________________________________________________________

Bild: Public Domain via Pixabay


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

sweetgum
2016-09-24, 16:36
#1

Världens mest sorgsna flod ;)

I Kdrama går folk dit för att gråta eller så råkar de illa ut :p

Medarbetare på Sydkorea iFokus

sighni
2017-05-03, 08:23
#2

Kang betyder flod så det är rätt logiskt att den kallas Han kang av koreanerna. # 1 Det där med sorgsen flod är nog bara i sagan. Jag tyckte det var mycket aktivitet längs floden av olika slag när jag var där för någon vecka sedan. Vi var bl a i en park med många ungdomar. De verkade inte särskilt ledsna.

Cireea
2017-05-03, 15:29
#3

#2 Om du läser vad #1 skrivit igen så ser du att Sweetgum skrivit "I kdrama" - med andra ord i serier. 😎


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

sighni
2017-05-04, 07:12
#4

#3 Det inlägget kan nog läsas på olika sätt.

Huygens
2017-05-04, 10:55
#5

Jag kollade lite videoklipp på Han. Det är ju en jätteflod. Han är bred som en stor tropisk flod.

Folk vindsurfar på Han. Det verkade som rätt många picknickade, hade kamping och tältade runt Han. Det fanns många utesäljarställen med mat, så man blir hungrig av att se klippet. Presentatörskan kallar sej själv Professor Oh. (YT/sweetandtastyTV, 5 min)

Hon nämner ett kulturställe vid Han, som jag tror hon kallar J-Bug (min fonetik), om stavningen är rätt hittade jag några klipp (yt-sök).

VICE (ibland tvivelaktiga nyheter) följde med Självmordsräddningstjänsten på Han. 70 % av personerna räddas. (YT/VICE, 2016.-05-02, koreanska, engelsk text, 13 min)

Längs bron Mapo finns texter på räcket som lyser upp på kvällen.

.

Hittade följande flygfilm över Han. Skyskrapan precis i början (och slutet) vid floden Han är troligen Byggnad 63 (wiki) på ön Yeouido. Texten Hanwha på byggnaden är namnet på en stor teknikkoncern i Sydkorea. (YT/Majestic Flights, 2 min)

Lite konstigt, år 2000 dumpade en USA-bas i Seoul, 75 liter formaldehyd i Han, vilket orsakade protester. Mängden formaldehyd var så liten att jag inte fattar varför basens personal inte bara eldade upp formaldehyden och att det istället skapade protester. Dricksvatten kommer från Han (wiki).

Inom Seoulområdet går 27 broar över Han. Och dom är ganska tättrafikerade dagtid. Det är otroligt hur mycket höga hus det finns nära Han och i Seoul.

Cireea
2017-05-04, 15:51
#6

#4 Hur kan det uppfattas på något annat sätt? 🤔


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

sighni
2017-05-11, 20:01
#7

#6 Det hade varit tydligare om meningarna hängt ihop alternativt den första meningen kommit sist.

Huygens
2017-05-20, 12:57
#8

För den intresserade länkar jag till Miraklet vid Han (wikipedia).

Miraklet vid Han(-floden), på engelska; The Miracle on the Han River, är ett uttryck som används om Sydkoreas hysteriskt snabba framväxt av högteknologiska industrier under åren 1961 - 1995.

Sydkoreas tekniska framväxt under andra halvan av 1900-talet är troligen den snabbaste i världen, t o m snabbare än Japans och (dåvarande) Västtysklands återhämtning.

.

Efter andra världskriget slut var Sydkorea ett utpräglat jordbruksland. Mellan åren 1948 - 1960 existerade vad som idag kalla Sydkoreas Första Republik (wiki).

Sydkoreas Första Republik var en diktatur med formella "val" och regimen mördade över en miljon människor. Sydkorea genomled koreakriget 1950 - 1953 och fram till år 1960 fanns ingen egentlig teknisk utveckling inom landet. En kupp år 1960, den sk Aprilrevolutionen (wiki), resulterade i Sydkoreas Andra Republik (wiki) som bara varade i 8 månader fram till år 1961.

Sydkoreas Andra Republik togs över av "oppositionspartiet". Det troliga är att samtliga inblandade partier + militären under dessa år kontrollerades (och än idag kontrolleras) av chaebols (chaebolfamiljerna), som sinsemellan har interna maktkamper.

.

Mellan åren 1961 - 1981 hade Sydkorea tre olika typer av styren (militärregimer/-republiker), samtliga styren var diktaturer och 100 000-tals människor fängslades eller mördades av säkerhetstjänsten under denna tid. Landet leddes mellan 1961 - 1979 av diktator Park Chung-Hee, som inledde Miraklet vid Han.

Diktator Park Chung-Hees första åtgärd var att åren 1961 - 1962 planera för en nationell 5-årsplan, som utvecklade grundläggande industrier såsom elkraft, modernt jordbruk, järnvägar, gödsel-, cementindustrier och oljeraffinaderier. Det framgår inte från Wikipedia varifrån Sydkorea fick alla pengar att bygga upp sina industrier, men troligen var det från USA. Både det sönderbombade Västtyskland och det partiellt oskadade Japan byggdes delvis upp av USA-dollar efter år 1945.

En sydkoreansk arbetare på 1960-talet kostade bara 10 % av och var 2,5 ggr så effektiv som en USA-arbetare, vilket gjorde att 25 sydkoreanska arbetare motsvarade 1 USA-arbetare i ekonomisk kostnad.

.

Miraklet vid Han hade dock negativa effekter som gick ut över dom arbetande, med lång arbetsdagar, dåligt arbetarskydd och låga löner.

Från och med år 1963 och en tid framåt kanaliserades pengar från Japan som gick till Sydkoreas uppbyggnad. I början av 1970-talet gav Sydkoreas diktaturregim ett starkt stöd till stål-, kemi- och elektronikindustrierna. Det är oklart varifrån pengarna kom för att snabbt bygga upp dessa avancerade och tunga industrier. Det är också vid denna tidpunkt som universitetet KAIST uppstod. Det är oklart varifrån lärarna kom och dom måste fått sina universitetsexamen någonstans utifrån.

Både industrier och universitet växte som svampar ur marken under Miraklet vid Han.

.

Efter Gwanjumassakern (se NIS) år 1980 och påverkat av förändringar i omvärlden, övergick Sydkorea till en mera demokratisk styrelseform. Initiallt var det år 1987 (Sjätte Republiken) visserligen fria val, men fortfarande var den gamla diktaturen vid makten (samma politiker) och det skulle dröja ända fram till 1995-1996 innan demokratisk lagstiftning och en demokratiskt riksdag samt kommuner började formas.

Även tiden efter mordet på diktator Park Chung-Hee år 1979 och fram till första halvan av 1990-talet hade Sydkorea en teknisk och ekonomisk utveckling som saknar motstycke. Det var först när dom globala Illuminatifamiljerna drog i bromsspaken, som Sydkorea manipulerades in i en finanskris och patriotiska sydkoreaner lurades att ge bort allt sitt guld till staten (se NIS).

Miraklet vid Han kan anses täcka perioden mellan åren 1961 - 1995, från ett manuellt drivet jordbruksland till en högteknologisk nation, även om Sydkorea också efter 1995 fortsatt utvecklas i snabb takt; tekniskt, industriellt, utbildningsmässigt och ekonomiskt (för vissa samhällsgrupper).

Cireea
2017-05-20, 13:28
#9

#8 Intressant fakta! 👍
Det där skulle man nästan göra en egen artikel av faktiskt.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2020-01-23, 12:51
#10

Parken Yeouido Saetgang ligger över ett biflöde från Han och är hemvist för många fåglar mitt i Seoul. Funderingar finns på att ta bort en av dammarna nära havet, för att öka naturområdet. KT

Cireea
2020-01-24, 14:12
#11

#10 Det låter som en ypperlig idé. Mer naturområde!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Upp till toppen