Etikettertraditionerhögtider
Läst 2069 ggr
Cireea
2015-08-12, 17:06

Dano

En stor högtid i Korea, klicka in för att få mer information.

Dano är en högtid i Korea. Högtiden hålls den femte dagen i den femte månaden, man utgår då från månkalendern. Nu i år (2015) var Dano den 20:e juni och 2016 kommer då Dano infalla den 9:e juni. 

Man brukar säga att dagen då Dan infaller är den bästa dagen på hela året då det brukar vara bra väder just den dagen. Det bra vädret ger dagen "bra energi" - därför brukar man även säga att energinivån är som allra högst mellan klockan 11 på förmiddagen och 1 på eftermiddagen under Dano. Man håller många evenemang under Dano, en av de allra kändaste festivalerna heter Gangneung Dano Festival som hålls i staden Gangneung. 

Illustrerar när man tvättade håret med Changpo

Eftersom Dano hålls på sommaren äter man mycket kall mat då det är varmt ute. Det är vanligt att man äter fruktsallad och bland annat körsbär förknippas väldigt ofta med Dano. En fruktbål, Hwachae, är vanlig under denna dag.

Förr i tiden brukade även folket tvätta håret under Dano med växten Kalmus, Changpo heter växten på koreanska. Man använde Kalmus precis som schampo för att göra håret finare under denna högtid. 

Bilder: Fri att använda via Public Domain


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Upp till toppen