Etikettermatrecept
Läst 2402 ggr
lilssgu
2016-06-11, 13:08

Juk

Juk är en allmän maträtt i det asiatiska köket. Gröten är vanlig som morgonmål och serveras med banchan.

Juk (죽) är en typ av congee som är väldigt populär och äts i många länder i Sydostasien. I Kina har den varit viktig föda i tusentals år. Gröten äts ofta som morgonmål och som substitut för Bap

Den vanligaste formen av juk kallas för heen juk (흰죽) och är gjord på ris och vatten. Ibland tillsätts andra sorters spannmål och bönor, liksom grönsaker, kött och salt. Gröten är ganska smaklös men serveras med olika sorters Banchan, t.ex. Kimchi och jeotgal. Juk ges ofta till sjuka, äldre och barn då det är väldigt lättsmält och näringsrik. 

Juk tillagas oftast med en rice cooker eller pressure cooker som båda är vanliga i det sydostasiatiska köket. Konsistens och tillagningstid varierar, i Japan använder man sig av mindre vatten och kortare kokningstid än i t.ex. Guangdong.

Beroende på var i Sydostasien man befinner sig har juk olika namn:

(죽) Juk, Korea

(粥) Okayu, Japan

(粥) Zhōu, Kina

Bild: Satomi Abe via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

  • Redigerat 2020-09-22, 14:50 av Cireea
Cireea
2016-06-14, 17:40
#1

Toppenartikel! 👍


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

lilssgu
2016-06-14, 19:12
#2

Tacktack 😃

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

frejaspluto
2016-06-24, 22:00
#3

Min dotter älskar Juk, ! Min mamma älskar potatismos med köttbullar ( hemlagat såklart) brukar göra det när jag är i Korea! 😊

✨✨✨🌙love is in the air 💙🐇💜💜

Tessan01
2016-06-26, 11:59
#4

Toppen artikel! ^^

Upp till toppen