Etikettplatser
Läst 6291 ggr
Tessan01
2015-08-12, 18:59

Jeju Island

Jeju Island är en fantastisk ö som lockar många turister med sin vackra natur.

Jeju Island är en självstyrande del i södra Sydkorea, det många missar  är att Jeju fortfarande tillhör Sydkorea och är därför inte helt självständigt. Jeju Island är då en ö som ligger söder om Koreahalvön där huvudstaden är Jeju City, eller också bara kallat Jeju. Tidigare var ön indelad i två distrikt men 2006 ändrades det och numer är ön bara indelad i två städer, Jeju och Seogwipo. För koreaner är Jeju Island en kulturell skatt som de vill bevara. Ön är ganska isolerad och just därför har man format ett eget språk och egen kultur som skiljer sig en aning från själva Koreahalvön, dock är det inga större skillnader utan grunden är densamma. 

Ön är av vulkaniskt ursprung vilket gjort att man hittar många  gamla kraterbildningar. Högsta toppen, Halla-san (också känd som Mount Auckland), är en slocknad vulkan med tre av sötvattenssjöar fyllda kratrar som är en väldigt känd turistattraktion på Jeju Island.  Manjanggul är en annan turistattraktion på Jeju Island, detta är en av världens längsta "lava tubes". 

Just turism är viktigt för Jeju Island då den bidrar mycket till ekonomin. Öns naturliga miljö, sköna klimat och stränder gör att många turister söker sig till ön för avkoppling. Förra året var det 2,3 miljoner turister som besökte Jeju, av dessa 2,3 miljoner besökare var hela 1,8 miljoner kineser. Jeju Island är ett väldigt populärt resmål för många kineser då det är nära Kina samt att man får stanna där i 30 dagar utan något visum. 

Flygplatsen Jeju International Airport en av de största i Sydkorea och Jeju blev dessutom utnämn till en av "The 7 new wonders of nature" 2011. 

Bild: Republic of Korea via Flickr (CC BY-SA 2.0)

  • Redigerat 2020-09-22, 14:52 av Cireea
Cireea
2015-08-12, 19:05
#1

Det här är verkligen ett måste om man åker till Sydkorea. En sån otroligt vacker plats, jag hoppas att jag hinner åka dit när vi är på besök i Sydkorea.

Man använder sig mycket av det havet kan erbjuda, allt från sjögräs och andra växter till fisk, musslor och andra skaldjur! 🙂


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Tessan01
2015-08-12, 19:10
#2

#1 Ja, riktigt fint! 😍

Jag är inte  så mycket för mat från havet, men man måste ju testa för att veta! 🙂

Cireea
2015-08-13, 00:59
#3

#2 Tänk dig en god Ramen gjord med musslor och räkor. Kanske lite bläckfisk också. Gud jag börjar dregla när jag tänker på det. Måste nog kolla upp om det finns några bra rekommenderade restauranger på Jeju med god mat från havet. 😉


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Tessan01
2015-08-13, 10:36
#4

#3 Det säger mig inget… Inte smakat på varken Ramen, musslor, räkor eller bläckfisk 🤪

Cireea
2015-08-13, 14:17
#5

#4 *facepalm* 😟 Jag måste verkligen lära dig saker om livet Tess. 😃


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Tessan01
2015-08-13, 14:35
#6

#5 Verkar som det 😃

Huygens
2017-03-23, 16:11
#7

Jeju är tydligen känd för "inget av tre sorter och mycket av tre sorter" (wiki). Jag antar att det är uttryck eller ordspråk för en äldre tids humor (?).

Sydkorea har tydligen bett om ursäkt för övergreppen på 1940-talet men enligt wikipedia har ingen kompensation ännu gjorts till Jeju.

.

Det hettar dessutom till i området söder om Jeju.

Territorialvattnet är sydkoreanskt, men en del av havsområdet anser Kina vara kinesisk "flygsäkerhetszon" (DM), se kartan i mitten av artikeln.

Och USA gillar kanske att spänna musklerna i området. Så när ett av USAs bombplan av typen B-1B Lancer flög över den "kinesiska" säkerhetszon på sydkoreanskt territorialvatten, anropades USA-piloten av kinesisk militär.

Kinesisk militär anser att USA kränkt den kinesiska flygförsvarsidentifikationssäkerhetszonen (ja, hela ordet) och flugit för nära Kinas fastland med bombplanet. USA anser sej dock bara varit ute på ett rutinuppdrag och har ej erkänt den kinesiska flygsäkerhetszonen som upprättades år 2013.

Även en del av Japans och Taiwans territorialvatten ingår i den kinesiska flygsäkerhetszonen, anser Kina.

Huygens
2017-03-29, 21:58
#8

SVT URplay visar Dykarkvinnorna i Korea (52 min) och görs från Jeju. Regissör Hee-Young Ko, engelsk titel Breathing under water. Visas fram till december 2018.

Tydligen dyker kvinnorna året runt och dom äldsta är +80 år.

En dykarkvinna är en haenyeo.

lilssgu
2017-03-31, 17:20
#9

#8 Läste för många år sedan om dykarkvinnor i Japan, de dök bl.a. efter musslor.

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Cireea
2017-03-31, 17:38
#10

Dykarkvinnorna i Sydkorea är väldigt imponerande! 

En Kdrama jag gillar är Warm and Cozy , den är ju på Jeju Island och handlar en del om dessa dykarkvinnor. Även om det bara är en liten del. 🙂


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

sighni
2017-05-01, 16:45
#11

#8 Det där programmet kan rekommenderas.Der är ett mycket slitigt jobb som tär hårt på kvinnornas kroppar. Det är nog en av anledningarna till att återväxten är så dålig. #3 Det finns hur många restauranger som helst som serverar mat från havet på Jeju. En tur dit kan rekommenderas. Där är mycket vackert precis som hela Sydkorea, mycket berg. På Jeju finns flera vulkaner och vattenfall. De är trevliga att besöka. Det är nog lämpligt att flyga t/r för det tar väldigt många timmar med båt och den tiden kan nyttjas bättre om man väl är där. Det finns flera temuseer och hästar är vanliga på ön. Det finns en särskild ras där. Även en särskild ras av grisar ska finnas. Grisar såg jag inte så många men hästar desto fler.

Cireea
2017-05-01, 16:54
#12

#11 Tack för informationen! 🤗


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

lilssgu
2017-05-01, 19:04
#13

Angående Jeju, en intrrssant detalj är dialekten som talas där, den är tydligen väääldigt olik standard koreanska 😛

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Cireea
2017-05-11, 14:23
#14

#13 Intressant, finns det något klipp eller liknande där man kan höra skillnaden? 

Dialekter är ju inget ovanligt men det är ändå roligt att höra skillnaden. På sina håll kan den koreanska dialekten vara sjukt olik, precis som när man sätter en riktigt grov norrländska i kontrast till den skånska dialekten. 

De koreanska dialekterna märker man exempelvis på olika reality shows med Kpop-grupper, då brukar man ibland får höra olika medlemmar prata med dialekt. Vilket de andra medlemmarna i gruppen brukar göra sig lustiga över. 😂


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

lilssgu
2017-05-11, 17:18
#15

Själv älskar jag Satoori (kan ha att göra med Jimins manly Busan satoori 😛), kom på att kanske skriva om en artikel om det… 😃

Tycker det här var en intressant och rolig video, med fyra olika dialekter 🙂

Medarbetare på Sydkorea iFokus Lyssnar på musik

Cireea
2017-05-11, 17:48
#16

#15 Ah, älskar hans videos men helt missat denna! 👍

Verkligen intressant det där med dialekterna..


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-09-04, 16:07
#17

USAs Flotta har utfört en omfattande kartläggning av havsbottnen kring Jeju mellan 17 - 29 augusti av bl a USNS Henson (wiki). Ingen vet varför USA plötsligt kartlagt havsbottnen så noggrant, men det kan ha att göra med att USA vill kunna upptäcka främmande aktivitet på ett så tidigt stadium som möjligt runt Jeju. USAs (?) flottbas på Jeju förnekar dock att omfattande kartläggning av havsbottnen förekommit.

Jeju har en militärhamn med plats för 20 krigsfartyg, 3 ubåtar och 2 stora lastfartyg. Militärhamnen mötte häftigt lokalt motstånd, tog därför 9 år att bygga och blev klar förra året (2016). Framförallt var dom lokala aktivisterna rädda för skadlig miljöpåverkan från alla stora krigsfartyg och hamnanläggningar på Jejus känsliga havsmiljö. Korea Herald, 2017-09-04

Huygens
2017-10-17, 17:56
#18

Idag 17:e oktober är tydligen en minnesdag för det som senare resulterade i 3:e-aprilmassakern år 1948. Korea Herald, 2017-10-17

En grupp jejubor som agerar för mänskliga rättigheter kräver att USA ber om ursäkt för sin 3:e-april-massaker (wiki) av jejubor. Namnet på gruppen framgår inte av artikeln. Tydligen är bakgrunden att USA och Sovjetunionen under andra världskriget hade kommit överens om att dela Korea i en nordlig del och en sydlig del.

Det fanns antydan under åren 1945 - 1948 att även Jeju skulle delas i en nordlig och en sydlig del, vilket resulterade i att befolkningen på Jeju började protestera efter andra världskriget. Exakt när demonstrationerna började är inte helt klart för mej, men definitivt i maj 1947 hade kraftiga protester genomfört och många demonstranter hade fängslats och några hade skjutits av polis och militär.

Jeju hade vid den tiden inte mycket till städer utan dom flesta koreaner var lågutbildade jordbrukare och fiskare som bodde i små byar. Problemet här, är att jag inte förstår varför demonstrationerna blev så kraftiga.

Den 17:e oktober 1947 kom ett märkligt beslut via en koreansk major som agerade på USAs kommando. Majoren Song Yo-Han som under USAs kontroll fattade beslut (?) om Jeju, deklarerade enligt artikeln i Korea Herald att alla jejuboende som gick närmare stranden än 5 km skulle skjutas.

Det måste såklart ha resulterat i en ohållbar situation, då folket var beroende av fiske och andra resurser som havet gav. Och vissa byar måste ha legat nära havet, så jag förstår inte. Resultatet blev att folket på Jeju gjorde uppror och 30 000 civila sköts ihjäl av USA-soldater, av koreansk polis och av koreansk militär, 3:e april 1948 och månaderna framåt. Officiellt ges skulden till koreanska befäl och koreanska polischefer, men dessa hade knappast kunnat massakrera befolkningen om inte USA gett sitt tillstånd.

Massakern på Jejus civilbefolkningen motiverades delvis med att det var nödvändigt bekämpa nordkoreanska kommunister.

Ju mer jag läser om 3:e-aprilmassakern, desto underligare och mer obegriplig blir den. Det verkar lite som om USA vill testa folkets reaktion på en storskalig massaker av civila. Men det är ändå obegripligt om man ser till förlängningen av andra massakrer på sydkoreanska civila utförda av USA-soldater, såsom Nogeun-Ri-massakern (inlägg).

Jag undrar om det är så att någonting händer och har hänt på koreahalvön i mer än 80 år, som jag inte kan förstå och som dirigeras av krafter utifrån. Och kanske var USAs plan att göra något liknanden med Vietnam under/efter vietnamkriget?

Cireea
2017-10-17, 18:26
#19

Fruktansvärd massaker 😢


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-10-25, 11:41
#20

Det verkar som om ännu en USA-skola öppnat, denna gång på Jeju. Det är Saint Johnsbury Academy Jeju som öppnar i form av en grund- och gymnasieskola på Jeju. Korea Times, 2017-10-23

Jag misstänker att skolan är kristen och frågan är varför den öppnar på just Jeju? Det finns tre internationella skolor till i samma område, varav en verkar var brittisk.

Jeju fick viss självständighet år 2006 med målsättning att låta Jeju bli ett delvis fristående område likt Hong Kong och Singapore.

Cireea
2017-10-25, 13:38
#21

#20 Låter helt klart som ett märkligt val🤔


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-11-19, 13:22
#22

Tydligen är trafikbullret omfattande i Jeju City (wiki), 400 000 invånare. Vid 63 % av dom undersökta platserna intill vägar runt bebyggelse uppmättes aningen för höga bullernivåer. Jag antar att det mesta av resten av Jeju är relativt glesbefolkat. Korea Times, 2017-11-19

Skolor och sjukhus i Jeju City drabbas av trafikbullret.

Flygplatsen vid Jeju City är kanske världens mest trafikerade (wiki) med 10 miljoner resenärer/år från (enbart?) Sydkoreas fastland (Seoul/Incheon?).

Cireea
2017-11-19, 16:05
#23

Oj 😮 10 miljoner resenärer, under vilken tidsperiod? Alltså 10 miljoner på en dag? vecka? månad? år?


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-11-19, 17:06
#24

10 miljoner resenärer per år till Jeju. Kineserna gillar det för det är 30 dagars vistelse på Jeju utan visumtvång.

Det ser ut som om Jeju City är i norr och den andra mindre staden Seogwipo (wiki) är på motsatta sidan i söder. I övrigt är det några större hamnar, kanske av militär sort, längs kusten och mycket ser ut att vara småhus på Jeju (wikimedia).

Cireea
2017-11-19, 17:18
#25

#24 inte illa, 10 miljoner 😮


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-12-07, 12:08
#26

Att det kan bli kallt i Sydkorea kände jag till, men jag visste inte att det kunde snöa på Jeju-do. Tydligen har det snöat redan förra veckan och Jeju förväntade sej 8 cm snö. Jag har dock inte hittat någon info om hur mycket snö som faktiskt föll över Jeju. Korea Times, 2017-12-05

Det finns foton i artikeln på Jejusnö, Harubang (stenstatyer) och en bil som åkt av vägen pga halkan.

Och så har Jeju ett särskilt väderfenomen till havs. Yongoreum, en drake stiger upp. Yongoreum är vattentromber (wiki) som stiger upp ur havet och rör sej runt Jeju och Ulleung (wiki), inklusive Dokdo så här års. Korea Herald, 2017-12-05

Alternativt tuba (wiki), molnslang, vattendysa (?), engelsk wiki här.

Cireea
2017-12-08, 00:00
#27

Åh, Jeju i snö ❤️ Måste vara himla vackert att få uppleva!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-03-26, 12:11
#28

Korea Times har en lång artikel idag om Jejumassakern 1947-1948. Orsaken är oklar men en möjlighet är att utbildningsnivån spelade in. Jeju var vid den tidpunkten den del av Korea som hade högst utbildningsnivå, vilket gjorde USA och Koreas diktaturregim oroliga. Militären hade först tänkt bombadera byarna med granatkastareld, men ändrade sej och beordrade istället soldaterna att skjuta ihjäl minst 30 000 bybor för att träna gevärsskytte.

Huygens
2018-04-02, 12:06
#29

Moon Jae-In besöker Jeju imorgon 2018-04-03 för att högtidlighålla minnet av dom som dog under Jejumassakern mellan åren 1948 (eg redan år 1947) och 1954. Jejumassakern var i stort sett okänd i resten av Sydkorea ända fram till år 1998 då ett offentligt "konstitutionsförhör" hölls i Seoul. Varken Lee Myung-Bak eller Park Geun-hye besökte minneshögtiden under sina ämbetstider. Korea Times, 2018-04-02

April 3 Upproret och Massakern refererar till dödandet utfört av militära styrkor under USAs kommando / USA marionettregim och senare under president Syngman Rhee. Det sägs att okunskapen om Jejumassakern ledde fram till den senare Gwangjumassakern år 1980. Ingen hade trott att militären skulle börja skjuta den egna befolkningen.

Cireea
2018-04-02, 21:35
#30

Fint!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2018-04-03, 10:33
#31

Moon Jae-In lovar att undersöka vad som verkligen hände under åren 1948 - 1954. Korea Herald

Frihetspartiet är inte lika förtjusta över en undersökning och hävdar att det rörde sej om kommunistisk gerilla som behövde bekämpas med militärt våld. Korea Herald

Cireea
2018-04-03, 19:33
#32

Väldigt bra att Moon Jae-In ska låta undersöka saken!


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Upp till toppen