Etiketterhögtidertraditioner
Läst 3610 ggr
Cireea
2015-09-27, 21:37

Chuseok

Chuseok, eller tidigare kallat hangawi som betyder the "great middle of autumn", är en skördefest som firas på hösten under tre dagar. 2015 infaller Chuseok den 27:e september.

Bakgrund

Många forskare tror att Chuseok usprungligen kommer från det gamla shamanistiska firandet av fullmånen, eller skördemånen som det kallades förr. Den nya skörden gavs som gåvor till gudar och förfäder, vilket då kan betyda att Chuseok har sitt ursprung från en gåvoritual.

Nutid

När man idag firar Chuseok så åker familjer hem till sina hemstäder för att visa  respekt för sina förfäder. Man brukar då åka till sina förfäders begravningsplatser för att rensa bort ogräs och göra det prydligt, detta kallas för Beolcho. Efter att man städat vid graven ger man gåvor i form av mat, dryck och grödor. Detta för att få välsignelse. Efter detta brukar familjen äta en festmåltid där man bland annat äter Songpyeon, Hangwa, Bulgogi och Japchae

Charye är en minnes ritual som sträcker sig flera tusen år bakåt i Koreas historia. Denna ritual görs på morgonen där familjen håller en slags minnesgudstjänst för att hedra fyra generationer av förfäder. Meningen med Charye är att ge tillbaka och hedra de gångna generationerna. Man brukar även göra i ordning speciell mat vid Charye och då är det viktigt att tänka på placeringen av maten. Åt norr ställer man ris och soppor, åt söder ställer man frukt och grönsaker, åt väst och i mitten ställer man kötträtter och åt öst riskakor och drycker. Detaljerna kring var man sätter vilken mat kan variera beroende på vilket område man är i.

Bilden ni ser längst upp i artikeln är ett utmärkt exempel på hur man ställer i ordning maten vid Charye. 

____________________________________________________________________________________

Huvudbild: By Namwon030 (Own work) (CC BY-SA 3.0), via Wikimedia Commons


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

  • Redigerat 2020-09-22, 14:32 av Cireea
Zimplet
2015-09-28, 13:41
#1

Så Chuseok är en del utav deras religon? eller kanske något som har levt kvar. Lät ganska fint i alla fall 🙂

Cireea
2015-09-28, 13:50
#2

#1 Bra fråga! 👍 Chuseok har nog haft en koppling till religion men precis som med vår jul eller påsk så har det förlorat den religiösa delen och är mer en helgdag i dagens samhälle. Men utifrån det jag kan läsa så hade den väl mer religiös och andlig betydelse förr än vad den har nu. 🙂

Jag kan mycket väl tänka mig att många ser Chuseok som en helgdag då man får äta gott och vara ledig, typ som jul för många i Sverige! 😉Sen finns det garanterat dom som fortfarande anser att Chuseok är en stor högtid som är viktig.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-09-25, 22:55
#3

I år infaller tydligen Chuseok den 4:e oktober enligt Korea Herald (2017-09-24). Då Chuseok närmar sej, har äggkonsumtionen ökat med 30 - 47 % hos E-Mart och Lotte Mart. Troligen har även myndigheternas nyligen förbättade äggkontroll och -märkning bidragit till uppgången av äggkonsumtionen.

Enligt artikeln används många av äggen till Jeon, som också kan ingå bland rätterna i Chuseok.

Dom små brungröna "ovalerna" på bilden i #0 (nedre vänstra hörnet), är det ett slags plommon?

Cireea
2017-09-25, 23:22
#4

#3 Jag har gjort ett inlägg tidigare som heter "Chuseok 2017" där jag nämner att högtiden infaller mellan 3-5 oktober i år! 👍 Finns högt upp i listan till vänster. 

Blir dock inte förvånad över att äggkonsumtionen ökat, eftersom just Jeon är en väldigt vanlig Banchan

Angående det "brungröna" i det nedre vänstra hörnet så tror jag det är plommon av något slag. 🙂


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Huygens
2017-09-25, 23:38
#5

Ja, nu ser jag den tråden.

Huygens
2017-10-08, 17:25
#6

Ett några år gammalt nyhetsinslag om chuseok. Inslaget ger en intressant bild av tidsandan. (YT/ARIRANG TV, 2014-09-10, 14 min)

Upp till toppen